Ακόμα δύο ημέρες έντονης αστάθειας!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΔ ρεύματος στη χώρα μας με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα οι μικρής κλίμακας διαταραχές που κινούνται από βορρά προς νότο και η απογευματινή θερμική αστάθεια θα είναι και πάλι οι αιτίες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 29 βαθμούς. 


Το Σάββατο (12/6), στην ηπειρωτική χώρα, το Β. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες κατά τόπους στις ηπειρωτικές περιοχές θα είναι ισχυρές και είναι πιθανό οι κεραυνοί, τα χαλάζι, οι πολύ ισχυροί άνεμοι και οι μεγάλης έντασης βροχές που θα τις συνοδεύουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Κατά τα άλλα, τα θαλασσινά ταξίδια θα γίνουν χωρίς προβλήματα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Κυριακή (13/6), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στις ορεινές περιοχές της Β-ΒΑ Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι αργότερα στα δυτικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας στα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο.

Τη Δευτέρα (14/6), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Β-ΒΑ Αιγαίο και ίσως το απόγευμα στις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. 

Την Τρίτη (15/6), λίγες βροχές προβλέπονται στις ΒΑ περιοχές της χώρας. Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν προβλέπονται αξιόλογες αλλαγές.

12 σχόλια:

  1. Μάλλον έγινε πολύς ντόρος για αυτή την αστάθεια, ενώ δεν ήταν τίποτε ιδιαίτερο για αρχές Ιουνίου. Πρόσκαιρες κ σύντομες μπόρες, εντάξει πολύ τοπικά ήταν δυνατές, αλλά όχι αυτό που είχε παρουσιαστεί. Στην Ήπειρο ειδικά έκανε ελάχιστα πράγματα, ενώ μας είχαν στα πολύ έντονα φαινόμενα. Ενώ κ σήμερα, πέρα από κάποιες περιοχές στο Ζαγόρι, δε φαίνεται να έχει καθόλου όρεξη.
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα δάσκαλε και λοιποί φίλοι μετά από πολύ καιρό! Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Μέρα απεργίας σήμερα αλλά εγώ εργάζομαι κανονικά στο νοσοκομείο καθώς είμαι προσωπικο ασφαλείας. Στα καιρικά έχω να δηλώσω ολίγον απογοητευμένος για την Ήπειρο καθώς περιμέναμε χτες έντονα φαινόμενα μιας και ήταν η μέρα μας με βάση τις προβλεψεις αλλά τελικά πήραμε ψίχουλα με την Αττική να μας βάζει τα γυαλιά και ιδίως η περιοχή του Ζωγράφου και της Καισαριανής. Από ότι βλέπω στο ίντερνετ και σήμερα οι σταθμοί της Αττικής δίνουν ρέστα! Καλά νερά λοιπόν όπου πέσουν και καλή συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους τούς φίλους κ στον αγαπητό δάσκαλο.
    Ήθελα να απαντήσω στους φίλους που έχουν παράπονο από τις αστάθειες αυτών των ημερών ως προς την εκδήλωση η όχι των φαινομένων στις περιοχές τούς.
    Η Αττική έχει τεράστιο δίκτυο σταθμών σε όλες τις περιοχές οπότε λογικό είναι να γράφουν σε αστάθειες πιο αντικειμενικά τα ύψη υετού σε αντίθεση με την Αιτωλοακαρνία για παράδειγμα όπου δυστυχώς λειτουργούν 3 με 4 σταθμοί σε έναν νομό ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση πανελλαδικά κ έτσι όπου εκδηλωθούν καταιγίδες δεν έχουν την σωστή παρατήρηση.
    Μη ξεχνάμε ότι τώρα το καλοκαίρι κανένας δε μπορεί να προβλέψει επακριβώς την εκδήλωση μίας καταιγίδας κ την έκταση αυτής.
    Αυτά το χειμώνα παιδιά.
    Χθες πρωταθλήτρια η Μακρυνεία Αιτωλοακαρνίας κ μετά η Αμφιλοχία με 50 κ 25mm αντίστοιχα, ενώ ο δικός μού σταθμός σταμάτησε στα 6mm.
    Σήμερα παρόλο που δεν το πίστευα τόσο,είχαμε αργά το απόγευμα ανάπτυξη πολλών συμπλεγμάτων καταιγίδων με πολλά ηλεκτρικά που σίγουρα άφησαν αρκετά χιλιοστά κ πάλι σε κάποιες περιοχές.
    Μάλιστα τώρα το βράδυ στην φάση εξασθένισης απλώθηκε σε όλο σχεδόν το νομό κ συνεχίζει μία όμορφη ποτιστική βροχή με 17,8β θερμοκρασία κ τον σταθμό μού στα 5mm με τάση συνέχισης.
    Όλα μυρίζουν υπέροχα.
    Όσο για τη συνέχεια αύριο κ το Σάββατο όπως λέει κ ο δάσκαλος όλα δείχνουν ότι θα είναι δύο πολύ δυνατές μέρες αστάθειας οι οποίες κ πάλι ίσως να εκδηλώνονται κ πέραν των απογευματινών ωρών,με τις πιθανότητες για χαλάζι κ δυνατούς ανέμους να είναι μεγάλη σε τοπικό επίπεδο στα ηπειρωτικά κ κυρίως αυτά της δυτικής κεντρικής κ βόρειας χώρας.
    Τέλος από βδομάδα ή ψυχρή λίμνη που φαινόταν στο Αιγαίο η οποία θα πυροδοτούσε την αστάθεια κ στα ηπειρωτικά,μάλλον μας την έκανε κ τα όποια φαινόμενα θα εκδηλωθούν δε θα έχουν κάποια ιδιαίτερη ένταση κ διάρκεια.
    Η θερμοκρασία σιγά σιγά θα πάρει την ανιούσα,χωρίς όμως από τώρα να γνωρίζουμε το πόσο θα ανέβει αυτή κ εάν η αστάθεια θα εξαφανισθεί εντελώς.
    Έχουμε ακόμη δρόμο.
    Καλή νύχτα από το βροχερό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνησω με το φίλο ανώνυμο πολύς ντόρος για αυτήν την αστάθεια που και εμείς εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία δεν την είδαμε ακόμη μόνο σε υψόμετρο 1000 μέτρων και πάνω έριξε λίγο βροχή στο Όρος Όθρυς.Τωρα για τις επόμενες δύο μέρες θα συμφωνήσω με το δάσκαλο ίσως οι ελπίδες αυξηθούν και έχουμε κάποια φαινόμενα από εκεί και μετά δεν νομιζω να έχουμε το κάτι ιδιαίτερο μπαίνουμε στο καλοκαιράκι σιγά σιγά . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, λογικό ήταν να δοθεί μια ας το πούμε μεγαλύτερη σημασία στην αλλαγή αυτή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.Οσον αφορά την χαμηλή προγνωστικότητα είναι απολύτως λογική για την εποχή, έτσι κι αλλιώς οι καιρικές εκπλήξεις ήταν πάντα τόσο... συγκινητικές.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από την Καλαμάτα με βραδυνή βροχή, πράγμα σπάνιο για μέσα Ιουνίου. Πάντως τις αστάθειες του Αυγούστου δεν μπορεί να τις ξεπεράσει ο Ιούνιος στα μέρη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτό που δείχναν οι χάρτες υετού ήταν μια εικονική πραγματικόητα τα υψίπεδα του ελληνοιταλικού πολέμου και του εμφυλίου (βασιλίτσα-εφταχώρι-πεντάλοφος) ζήτημα είναι αν μαζέψαν 4 μέρες 10 χιλι0οτά,αντίθετα τα γρεβενά η πόλη μάζεψε 60 χιλιοστά.Συνολικά κάτι δεν "διάβαζαν' σωστά τα μοντέλα.
    Αρκετό ενδιαφέρον βέβαια έχουν οι βροχές στα νότια που θα έλεγα οτι ειναι πολύτιμές παρόλο που το καλοκαίρι η συγκράτηση του νερού δεν είναι καθολου ευκολη.Και η μεταβολή της δευτέρας φαινεται να δίνει κάτι στην Ανατολική στερεά
    Εν γενει περιοχές πρωταθλητές στην αστάθεια (Θεσσαλία κλπ) δεν πήραν τπτ."θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μετά τις δυο μέρες αστάθειας έρχεται καύσωνας βλέπω;μακάρι να αλλάξει αλλά αν δεν αλλάξει τα 45αρια θα τα έχουμε εδώ στην θεσσαλία σίγουρα στο τσεπάκι.Δεν το αναφέρω για θετικό γεγονός απλά περιγράφω την πραγματικότητα αν δεν αλλάξουν οι προγνώσεις.Επίσης αξιο παρατήρησης πως στο εσωτερικό τις σικελίας δεν αποκλείεται και το 50αρι αν συνδιαστεί με λίβα και 30 βαθμούς στα 850hpa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να αλλάξει από τη στιγμή που κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει εμφανιστεί?
      Θεωρούνται τα 19αρια κ τα 20αρια στα 850 μετά τις 18 τού μήνα καύσωνας?
      Αν ναι τότε κάτι λάθος έχω μάθει εγώ.
      Ναι, θα ανέβει η θερμοκρασία αλλά επεισόδιο καύσωνα δε φαίνεται ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Φώτη είχε βγάλει τα καιρικό μοντέλο για ένα-δυο τρεξίματα πρόγνωση που έδειχνει θερμοκρασίες 24-28 βαθμούς στα 850hpa που μεταφράζονται σε θερμοκρασίες επιφάνειας των ηπειρωτικών πεδινών περιοχών πάνω από 40 βαθμούς στις μέγιστες θερμοκρασίες.Ηδη άλλαξαν οι προγνώσεις με τα καινούρια τρεξίματα και ας ελπίσω να μην επανέλθουν όπως προηγουμένως για τους λόγους που δεν υποφέρεται εύκολα ο καύσωνας ιδαίτερα αν συνδυαστεί με αυξημένη υγρασία.Τότε είναι που δεν παλεύεται η κατάσταση.

      Διαγραφή
  9. Δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά την γνώμη μου ούτε η άλλη εβδομάδα καιρικά πόσο μάλλον να μιλάνε για καύσωνα .Το σενάριο που βλέπω εγώ τις πρώτες μέρες της εβδομάδος είναι να έχουμε αστάθεια και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες για το μετά βλέπουμε τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.χρηστος από την αβρεχη μέχρι στιγμής Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς σχεδόν μια εβδομάδας αστάθειας η αγαπημένη Λάρισα, δεν είδε ούτε σταγόνα, η ξηρασία συνεχίζετε τουλάχιστον για την λαρισα και τα ελαφρώς βόρεια της όπου μένω εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή