Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προ των πυλών!

Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τον υετό και τα διαβαθμσμένα σύμβολα μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ / μπλε για τις χαμηλές).


Όπως φαίνεται στο χάρτη, την Παρασκευή (10/6), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δ. Στερεά, η ΒΔ Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη και το Β. Αιγαίο θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας λόγω ισχυρών καταιγίδων που κατά τόπους θα έχουν και σχετικά μεγάλη διάρκεια.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια καταιγίδα ισχυρή δεν είναι αυστηρά, αλλά σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη: η διάμετρος των χαλαζόκοκκων, η ένταση των ριπαίων ανέμων που τη συνοδεύουν, η ένταση της βροχής που είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα και η δημιουργία σιφώνων. 


22 σχόλια:

  1. Οπότε προσοχή Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα… κι ενώ μέχρι τη Δευτέρα οι προγνώσεις έδειχναν ότι η αστάθεια θα κρατούσε μέχρι την Πέμπτη και ότι από Παρασκευή ο καιρός θα έφτιαχνε τελικά φαίνεται ότι τα «σπουδαία» έρχονται την Παρασκευή. Ελπίζω τουλάχιστον το τριήμερο Σαββατοκύριακοδεύτερο να βελτιωθεί. Αναμένουμε
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κ Ζιακοπουλε. καλά είναι τα νερά και χρειάζονται εν όψει δύσκολου θέρους και φωτιών, ας ελπίσουμε να μην δημιουργήσουν σοβαρά θέματα. Χρήστος από την άνυδρη μέχρι τώρα Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κυριε Ζιακόπουλε 50 χιλιοστάκια θελω στην δυτική μακεδονία να βγουν μαντιτάρια !τα έχω?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά φοβάμαι και τους θαλάσσιους κόλπους. Όπως ο Θερμαϊκός κόλπος μπορεί να υπερ-τροφοδοτήσει καταιγίδα και να εξελιχθεί σε υπέρ- κυτταρική καταιγίδα (όπως τότε 10/72019) Ο δασκάλος τότε είχε κάνει μια ανάρτηση με το σχετικό καιρικό φαινόμενο και υπήρχαν ερωτήματα αν την Χαλκιδική την χτύπησε Derecho. Εύχομαι να μην έχουμε τέτοιες εξελίξεις. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ερωτηση:η θαλασσια ασταθεια πως προκυπτει?για την ηπειρωτικη το κατανοοω αλλα η θαλασσια ασταθεια οταν το νερο της επιφανειας βρισκεται γυρω στους 20 βαθμους και η θερμοκρασια του αερα υψηλοτερη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NA ρωτήσω κι εγω κατι πολύ σημαντικό σχετικα με την καλλιέργεια της ελιάς στο νομό Μεσσηνιας . Υπάρχει ισχυρη πιθανότητα για καταιγίδες ?? Καθότι τα δέντρα βρίσκονται στη διαδικασία της καρπόδεσης , και είναι εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδος ! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μεγάλη πιθανότητα Σταύρο. Λίγη περισσότερη στον ορεινό όγκο της Πυλίας. Τους χαιρετισμούς μου στο Χατζή, αν είσαι κοντά.

      Διαγραφή
  8. Ο Δασκαλος στην ώρα του μίλησε όπως κάνει πάντα για σωστή ενημέρωση ,ας ελπίσουμε δεν θα έχουμε ακραία φαινόμενα και να δείξουμε όλοι την δέουσα προσοχή , Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και το όνομα αυτής… Γένεσις!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αντε η επομενη να ονομαστει "αποκαλυψις"μιας που επειασαν την ονοματολογια απο την αγια γραφη.....

      Διαγραφή
  10. Επιβεβαιώνεται τελικά η σοβαρή αλλαγή τού καιρού πού λέγαμε από μέρες.
    Αιτία αυτής η κάθοδος αρκετά ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών από την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία προς την περιοχή μας από σήμερα το βράδυ.
    Αποτέλεσμα αυτού, η δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην Ιταλία(1002mb περίπου στο κέντρο τού) το οποίο συναντώντας τα σχετικά θερμά νερά της μεσογείου κ τού Ιονίου αλλά κ τη θερμή ηπειρωτική επιφάνεια λόγω εποχής(μεγάλη διαφορά δλδ των θερμοκρασιών)θα δημιουργηθεί έντονη δυναμική κατακόρυφη αστάθεια.
    Λόγω φύσης της εποχής(ο κόσμος κυκλοφορεί κ κάνει βόλτες όπως κ πολλοί τουρίστες βρίσκονται σε νησιά κ σε παράκτια η ορεινά μέρη) εφιστώ ιδιαίτερη προσοχή στους παρακάτω νομούς και περιφέρειες :
    Κεντρικά και βόρεια Επτάνησα
    Περιφέρεια δυτικής Ελλάδος(Ηλεία Αχαΐα κ ιδιαίτερα νομός Αιτωλοακαρνίας)
    Ήπειρος(ιδιαίτερα νομός Άρτας)
    Δυτική και βόρεια ΒΑνατολική Θεσσαλία(ιδιαίτερα περιφέρειες Τρικάλων Λαρίσης μέχρι πιθανόν το ύψος της Μαγνησίας)
    Βόρειο ΒΔυτικο Αιγαίο
    Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας(ολόκληρη αλλά ιδιαίτερα Πέλλα Πιερία Ημαθία δυτικός νομός Θεσσαλονίκης κ Χαλκιδική)
    Από αύριο το βράδυ πιθανόν κ η ανατολική Μακεδονία κ το Σάββατο ή Θράκη.
    Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από το ρεζουμέ των μεγαλύτερων προγνωστικών μοντέλων για ισχυρές βροχές,καταιγίδες,πολλά ηλεκτρικά, χαλάζι κ πρόσκαιρα βίαιες ριπές ανέμων.
    Ίσως δημιουργηθούν κ πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό όμως επίπεδο.
    Τα υπόλοιπα ηπειρωτικά όπου δεν αναφέρθηκαν επίσης θα υπάρξει πέρασμα από μπόρες η καταιγίδες μέσα στην αυριανή ημέρα, όμως τα φαινόμενα θα είναι τοπικά κ μικρότερης έκτασης κ διάρκειας.
    Στο Αιγαίο κ γύρω από το πέλαγος όπως κ στην Κρήτη ο καιρός θα είναι καλός κ ζεστός.
    Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση στη δυτική κ βόρεια χώρα.
    Από το Σάββατο σταδιακά ο καιρός βελτιώνεται όμως η έντονη αστάθεια δεν μας εγκαταλείπει στην ηπειρωτική κυρίως χώρα.
    Όσοι θέλετε να φύγετε γιά εκδρομή Κυριακή Δευτέρα μπορείτε να πάτε σε παραθαλάσσια μέρη καθώς εκεί δε θα χαλάσει ιδιαίτερα ο καιρός.
    Στα ηπειρωτικά όμως από το εσωτερικό της Πελοποννήσου μέχρι κ τη Θράκη τα μεσημέρια κ τα απογεύματα οι μπόρες κ οι καταιγίδες θα συνεχιστούν γιά αρκετές μέρες με τάση περαιτέρω έντασης από την Τρίτη κ μετά.
    Τα μακρινά θα τα ξανά δούμε.
    Στην περιοχή μού ήδη ο καιρός έχει φορτώσει με μαύρα σύννεφα και όπου να ναι ξεκινά το θέαμα.
    Η θερμοκρασία από χθες ήδη βρίσκεται ακόμη κ τα μεσημέρια κάτω από τούς 30β σταθερά.
    Ας ελπίσουμε να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα κυρίως οι αγρότες.
    Εμείς οι άνθρωποι εάν ακούσουμε τούς αρμόδιους και τούς επίσημους φορείς και δεν κάνει ο καθένας τού κεφαλιού τού δε θα έχουμε θέματα.
    Καλό βράδυ σε όλο το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη αξίζεις να είσαι αντιπρόεδρος σε αυτό το μπλογκ! Αν δεν κάνω λάθος η θέση είναι κενή μετά την αποχώρηση του Λαμερα.

      Διαγραφή
  11. Πολύ καλά τα λες Φώτη ,είδη εδώ μας ήρθε και μύνημα από το 112 ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί όλοι.χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε Φώτη , για την επικαιροποίηση.
    Πως και πως , περιμένουμε και "φρεσκάρισμα" των μελλούμενων, απ' τον Δάσκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://www.naturalife.site/2018/08/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο θέμα αυτό έχω αφιερώσει σχεδόν ολόκληρο τον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό.

      Διαγραφή
  14. Εμείς εδω στη Δυτική Κορινθία δεν περιμένουμε τίποτα.Άλλωστε οι μη ποτιστκές ελιές τέλειωσαν.Με τις πρώτες αξιόλογες ζέστες σχεδόν όλο το άνθος ξεράθηκε πάνω στα δενδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ----Εμείς εδώ στη Δυτική Κορινθία δεν βλέπω να περιμένουμε κάτι.Σχετικά με τις καλλιέργειες,οι μη ποτιστικές ελιές τέλειωσαν.Με τις πρώτες αξιόλογες ζέστες όλο σχεδόν το άνθος ξεράθηκε πάνω στα δένδρα.
    -----Αλλη πρόταση περαιτέρω ονοματοδοσίας. Γένεσις-Έξοδος-Αριθμοί-Λευιτικόν-Δευτερονόμιον.=============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή