Μερικές σκέψεις για την εξέλιξη του καιρού το επόμενο 36άωρο στη χώρα

Α. Για το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας

-Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, που όπως αναφέρθηκε σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης δεν είναι μετεωρολογική βόμβα, κινείται Α-ΒΑ και δεν θα περάσει από την περιοχή μας. Θα προκαλέσει, όμως, ενισχυμένους ΝΔ ανέμους οι οποίοι πρόσκαιρα στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.


-Στην ανώτερη ατμόσφαιρα η σκάφη χαμηλών υψών (τραφ) που θα κινηθεί από τη Ν. Ιταλία προς τα ΒΑ Βαλκάνια θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, αλλά τα μεγάλα ύψη υετού που δίνουν τα μοντέλα κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και της προέκτασής της ως τον Ταΰγετο οφείλονται και στο ΝΔ ρεύμα (ορογραφικός υετός), το οποίο και ενισχυμένο είναι και εκτείνεται σχεδόν σε όλη την τροπόσφαιρα.

Β. Για αύριο (Τετάρτη)

- Στην ανώτερη ατμόσφαιρα η κυκλοφορία στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου παραμένει κυκλωνική ως αργά το απόγευμα. Με μια προσεκτική ματιά μπορούμε να δούμε στις 09:00 UTC ανατολικά της Σικελίας μια περιφερειακή τραφ απορροής με αξιόλογο θετικό στροβιλισμό που όμως μεταφέρεται περισσότερο νοτιοανατολικά και λιγότερο ανατολικά.

- Ο υετός που δίνουν τα μοντέλα κατά μήκος του τόξου Δ. Κρήτη - Κυκλάδες - Θράκη είναι αποτέλεσμα: (α) της όχι και τόσο σημαντικής μεταφοράς θετικού στροβιλισμού που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις στάθμες της τροπόσφαιρας και (β) της ορογραφίας. Έχουμε κι εδώ δηλαδή αξιόλογη συμμετοχή του αναγλύφου στα ύψη του προτεινόμενου υετού.

Γ. Συμπέρασμα

Δεν εμπιστεύομαι τα μοντέλα ως προς τα μεγάλα ύψη υετού που προτείνουν τις επόμενες 36 ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Καλό απόγευμα

72 σχόλια:

  1. Δεν είναι δυνατόν οι δύο κορυφαίοι μετεωρολόγοι της χώρας να διαφωνούν ως προς τη μετεωρολογική βόμβα.Εσας βλέπουν οι νεότεροι.φιλικο σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χώρος προσφέρεται για δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεις κ.λπ., αλλά όχι για αντιπαραθέσεις.

      Διαγραφή
    2. Μα η είναι η δεν είναι δεν υπάρχει λίγο μετεωρολογική βομβα.

      Διαγραφή
  2. Όλο βροχές και καταιγίδες ακούμε, κι όλο λιακάδες βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναλόγως πού μένεις.
      Να διαβάζεις καλύτερα τις περιοχές ενδιαφέροντος.
      Στα δυτικά,τουλάχιστον εδώ και μία εβδομάδα μία χαρά βρέχει και μία χαρά μουντό καιρό έχει.
      Τέλος,πιστεύω ότι το κύριο χαρακτηριστικό τού καιρού τις επόμενες ώρες θα είναι οι ιδιαίτερα ισχυροί ανέμοι σε Ιόνιο ηπειρωτικά(κυρίως γύρω από την Πίνδο) και μετέπειτα Αιγαίο.
      Στα τού υετού αν και θα βρέξει αξιόλογα και πάλι σε αρκετές περιοχές και κυρίως στα δυτικά, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε η θα ξεπεράσουμε τα ύψη βροχής πού έπεσαν σε προηγούμενες διαταραχές εδώ στα δυτικά.
      Η Αττική πάντως κάτι φαίνεται να δέχεται αυτή τη φορά αργά τη νύχτα σήμερα.
      Καλή συνέχεια από το μουντό ανεμώδες και βροχερό Αγρίνιο Αιτωλοακαρνίας.

      Διαγραφή
    2. Ζηλεύω καμιά φορά τις βροχές των δυτικών αλλά τα χιόνια της Φθιώτιδας (που είχαμε) δεν τα αλλάζω με τίποτα. Ήμουν φαντάρος στο Μεσολόγγι το φθινόπωρο του 2002.Τρεις φορες βούλιαξε το στρατόπεδο. Αυτό που έζησα όμως στο φυλάκιο τους τελευταίους 4 μήνες της θητείας μου,ήταν από αλλού. Ήμουν στα σύνορα με Αλβανία,περιοχή Λημέρι Θεσπρωτίας,το φθινόπωρο του 2003.Δεν έχω ξανά δει τέτοιες βροχές από τότε.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Έτσι ακριβώς είναι Δημήτρη, οι βροχές προτιμούν τα δυτικά γενικά αλλά από την Πίνδο και ανατολικότερα χιονίζονται γιά πλάκα.

      Στα τωρινά ξεκίνησε η επιδείνωση τού καιρού στα δυτικά με βροχές και θυελλώδεις ανέμους ενώ παράλληλα φτιάχνεται γραμμή λαίλαπας προς το βόρειο Ιόνιο.
      Γενικά όσο πιό κοντά στην Πίνδο και τα δυτικά ορεινά ημιορεινά, τόσο μεγαλύτερος ο υετός πού θα βγει.

      Διαγραφή
  3. ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ22 Νοεμβρίου 2022 στις 4:21 μ.μ.

    Καλησπέρα στην παρέα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π./ΠΥΡΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ!
    Εμείς τις απαραίτητες προειδοποιήσεις τις κάναμε στους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση του 112.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ανώνυμοι δεν μας λένε το όνομα τους μήπως θέλουν να μας πούνε την περιοχή στην οποία κατοικούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σφυροκοπαει το χαμηλό την Ήπειρο. Ανώτερο του Φόβου! Ήδη 65 χιλιοστά τα Θεοδωριανα και 55χιλ η Παραμυθιά! Έχουμε δρόμο ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώρα 11:00 Γιάννη και τα Θεοδώριανα είναι πια στα 140 mm!! για να δούμε που θα σταματήσουν και αν σταματήσουν..

      Διαγραφή
    2. Εχω παρατηρησει σε σταθμους της ηπειρου μεσω καμερων να μην βρεχει και να συνεχιζουν εκεινη την στιγμη να καταγραφουν υετο πραγμα που δειχνει οτι πρεπει να ελεγχθουν και να διορθωθει η βλαβη τους.
      Αμφισβητηται φυσικα η ποσοτητα του υετου στο συγκεκριμενο χωριο.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι βλάβη, έχουν μια διαφορά περί τα 15 με 20 λεπτά.

      Διαγραφή
    4. Μία χαρά γράφουν οι σταθμοί το έχω καρά τσεκάρει.

      Διαγραφή
    5. Εχω παρατηρησει οτι πολλοι σταθμοι και οχι μονο στην ηπειρο γραφουν υετο παραπανω απο τις κανονικες τιμες.Θελουν οπωσδηποτε αποκατασταση της δυσλειτουργιας τους.

      Διαγραφή
    6. Να πας να την αποκαταστήσεις!
      Φώτη, αν ξαναπαντήσω εγώ σε ανώνυμο, ...., νισάφι πια!

      Διαγραφή
  6. Ώρα 12 τα μεσάνυχτα.
    Κατακλισμός στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας κ τού Αγρινίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Αττική κατακλυσμός από σύννεφα, αλλά υετός μηδαμινός (2-3 χιλιοστά κατά μέσο όρο στο λεκανοπέδιο και τα νότια προάστια).Στο Λαύριο καταγράφηκαν 11,8 χιλιοστά, τα περισσότερα στον νομό, ενώ άγγιξαν τα 10mm η Εκάλη και η Κηφισιά (από 9,6mm έκαστη), αλλά και το Μαρούσι (9,4mm). Νομίζω ότι και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν προϊούσας της ημέρας, που απλά μπορεί να μην είναι ηλιόλουστη, όπως σχεδόν όλες οι προηγούμενες.

      Διαγραφή
    2. Eκτός από κάποιες περιοχές της δυτικής ελλάδας στις υπόλοιπες τζίφος.Ευτυχώς επιστρέφει ο βοριάς.

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη,αλλά νομίζω ότι είσαι αδικος αγαπητέ ανώνυμε.......Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Να έρθει βοριάς με δυναμικό αίτιο και εύρυθμη κυκλοφορία ναι!
      Αλλιώς τίποτα δεν κάνει.
      Ακόμη και έτσι έχουν πέσει αξιόλογες βροχές σήμερα στα 2/3 της χώρας ενώ ακόμη και σε ανατολική Πελοπόννησο και Αττική κάποια χιλιοστά τα πήραν.
      Με το βοριά πριν,γιά πες μας λίγο πόσο πολλές και γενικευμένες βροχές ήρθαν?
      Ευτυχώς η κυκλοφορία θα συνεχίσει να είναι δυτική η Βόρεια ΒΔυτική και το επόμενο διάστημα.

      Διαγραφή
    5. Τελικά έβγαλε και ήλιο μετά το μεσημέρι στην Αττική, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει, έστω και οριακά, τους 20 βαθμούς στα νότια προάστια για άλλη μία μέρα. Μάλλον το σύστημα έχει κινηθεί πλέον πιο ανατολικά, δηλαδή, στα νησιά του Αιγαίου.

      Διαγραφή
    6. Στα ανατολικά περισσότερες απ' ότι τώρα.

      Διαγραφή
    7. Παράλληλα όμως έβγαλε και αστάθεια μεσημβρινού τύπου στα βόρεια προάστια με μπόρες όπως βλέπω.
      Τα χιλιοστά πάντως πού έπεσαν στην Αττική κατά περιοχή δεν νομίζω ότι ήταν εκτός προβλέψεων.
      Ένα πέρασμα περιμέναμε νύχτα πρωί κυρίως δυτικά νότια προάστια και σε δεύτερη φάση υετό ορογραφικός κοντά στην Πάρνηθα.
      Δεν αναμένονταν εξαρχής κάτι ιδιαίτερο η έντονο, αυτό θέλω να πω.

      Διαγραφή
  7. Τίποτα το ιδιαίτερο για ακόμη μια φορά στην περιοχή μου, κάποιες ασθενείς βροχουλες κατά την διάρκεια της νύχτας,με υψηλες θερμοκρασίες να θυμίζουν πρώιμη άνοιξη, όλες τις προηγούμενες ημέρες,επιτέλους κάτι φενεται να αλλάξει από Κυριακή και μετά προς το ποιο βαθύ φθινόπωρο και φενεται να έχει και διάρκεια, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε Ζιακόπουλε καλημέρα, σας είχα στείλει την εξής απορία στο προηγούμενο ποστ και δε μου απαντήσατε. Χωρίς να ''τρώω'' το χρόνο σας αν μπορούσατε με μια πρόταση να με βοηθούσατε... ''Κε Ζιακόπουλε μια ερώτηση μιας και πιάσαμε κουβέντα για ''κοιλιές'' και ''ράχες''. Στο βόρειο ημισφαίριο αναφερόμενος, βόρεια της ριτζ υπάρχει αντικυκλώνας και νότια της ριτζ βαρομετρικό χαμηλό (κυκλώνας) και αντίστροφα στις τραφ?'' Ευχαριστώ πολύ!
    ΣΤΕΛΙΟΣ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λέξεις ράχη ή έξαρση, ριτζ και αντικυκλώνας είναι σχεδόν ταυτόσημες. Ομοίως σχεδόν ταυτόσημες είναι και οι λέξεις κοιλιά ή σκάφη, τραφ και χαμηλό. Στα ατμοσφαιρικά κύματα που διαδιδονται κανονικά από τα δυτικα προς τα ανατολικά τα πάνω και τα κάτω είναι συγκεκριμένα (πάνω οι ράχες και κάτω οι κοιλιές αλλά όχι στον ίδιο μεσημβρινό). Τα περίεργα πάνω και κάτω παρατηρούνται στα ατμοσφαιρικά μπλοκαρίσματα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ κε Ζιακόπουλε! Πάντα μας κάνετε λίγο πιο σχετικούς!
      ΣΤΕΛΙΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

      Διαγραφή
    3. Kύριε Ζιακόπουλε ποιος ο χρόνος μετάδοσης τους από την Β.Αμερική στην Ευρώπη? και σε ποιο σημείο της Αμερικής (π΄χ κεντροδυτικά η ΒΑ ) πρεπει να ριντζαρει ενας αντικυκλώνας του κύματος προκειμένου να πιθανολογήσουμε μια ψυχρή εισβολή στα Βαλκάνια?"θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Τριγύρω μας αρκετή έως πολλή βροχή.Εμείς μία από τα ίδια,όπερ και εμάντευσα.Βλέπω τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας,γνωρίζω τις ιδιαιτερότητές μας και κρίνω.Δεν τα βάζω με την πρόγνωση.Δερβένι 5,2mm,Kιάτο 4,6mm,Λουτράκι 0,8 ,Νεμέα 2,8 ,Σοφικό 1,4.Συνεχίζουμε.Ο μήνας έχει ένα μικρό,αλλά μάλλον ενδιαφέρον καιρικά υπόλοιπο.Ακόμα και τώρα εδώ λιακάδα,ενώ στο βάθος Δυτικά διακρίνω Αχαία και Αιτωλ/νία......ανταριασμένες! .Ζηλόφθων δεν υπήρξα ποτέ.Γειά σου Αργύρη-γειά σου Φώτη.=============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα από βροχερή Ήπειρο! Τα πρώτα χιόνια πέσανε στο Μιτσικελι και στο ανήλιο Μετσόβου! Να είναι καλά το δυτικό ρεύμα με τον πλούσιο υετο! Τώρα για το ΣΚ ακόμη δεν μπορώ να βγάλω άκρη τι θα γίνει με το συρτοχαμηλο. Πως θα κινηθεί και πως θα μας επηρεάσει? Γιατί αλλά μας λένε τα κύρια και άλλα τα ανσαμπλ και άκρη δε βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε από την βροχερή Μυτιλήνη! Η πρώτη αξιόλογη βροχή-καταιγίδα για το φετινό φθινόπωρο στο νησί αν εξαιρέσουμε την τοπική πλημμύρα που είχε κάνει στις αρχές σε Μανταμάδο και Καλλονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ψιχουλα η Αθηνούλα μας και αυτήν τη φορά. Μέτσοβο χιονίζει! Τουλάχιστον η δυτική Ελλάδα εχει πάει πολύ καλά για τον Νοέμβριο!

    Μπορεί να μην μας έκατσε το φθινόπωρο αλλά μπορεί να μας κάτσει ο χειμώνας στα ανατολικά.

    Γιάννης
    Νεα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα στην παρέα του μπλογκ! Δε λες και αυθεντικό Νοέμβρη τους 28C με κουφόβραση και τοπικές βροχές μεγάλης έντασης μόνο στη Δυτική Ελλάδα και ψιχάλες με μακρινά μπουμπουνητά από μεμονωμένα νέφη σε άλλες περιοχές.
    Εγώ θα το έλεγα αυθεντικό Σεπτέμβρη με τάσεις πρώιμου φθινοπώρου.
    Αυθεντικός δεν είναι αλλά σε προσωπικό επίπεδο ευτυχισμένος Νοέμβρης είναι καθώς ήρθε στη ζωή το τρίτο μου παιδάκι και πρώτη μου κόρη!
    ΥΓ. Χριστόδουλε, φίλε,πριν τρία χρόνια που γεννήθηκε ο μικρός μου γιός μου είχες πει για μια συνταγή για κοριτσάκια, τη βρήκα πλέον!!! Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια, Χρήστο! Να είστε όλοι πάντα καλά!
      Μπράβο και στο φίλο μας τον Δρυίδη!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ δάσκαλε, χαρά υγεία εύχομαι σε εσάς και σε όλο τον κόσμο!

      Διαγραφή
    3. Συμφοιτητή, τα ευχάριστα γεγονότα στα μέρη μου τα γιορτάζουν με κοντοσουβλι, αντε και με προβατινα στην σχάρα. Να σου ζήσει Χρήστο!
      Υ.Γ Κύριε Ζιακόπουλε, τις χθεσινές σκέψεις σας τις μετέφερα και στη Διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων και όλα κύλησαν ομαλά και φθινοπωρινά χωρίς ακρότητες.
      Καλησπέρα στην παρέα!

      Διαγραφή
    4. Να σού ζήσει Χρήστο η μονάκριβη κόρη!

      Διαγραφή
    5. Συγχαρητήρια Χρήστο! Να σου ζήσει! Να χαίρεσαι την οικογένεια σου με υγεία! Κι εγώ έχω μια συνταγή ( τρεις κόρες γαρ) δε ξέρω αν είχες την ίδια!!

      Διαγραφή
  14. Όσο για τα του κλίματος, η διαπίστωση είναι ότι για πολλοστή χρονιά μέσα στην τελευταία εικοσαετία είναι τέλη Νοέμβρη και μπαίνω στα χωράφια για τις ελιές με ευκολία, δεν υπάρχει λάσπη παρά μόνο επιφανειακό νότισμα για λίγες ώρες μετά από το ψευτοβρόχι! Κάποτε ήταν εξαίρεση, την τελευταία εικοσαετία έχει γίνει κανόνας.
    Μακάρι να δώσει ο χειμώνας τα νερά και τα χιόνια του,ας ελπίσουμε όχι με καταστροφές, αλλά και πάλι, οι βροχές του φθινοπώρου έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία για την ευφορία του εύκρατου κλίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιάννης από Μυτιλήνη23 Νοεμβρίου 2022 στις 1:02 μ.μ.

    Να σας Ζήσουν Χρήστο! Γερό και Ευλογημένο και το νέο μέλος της οικογενείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τοπικές μπόρες εκδηλώνονται σήμερα μέχρι και αυτή τη στιγμή εδώ στην Αιγιάλεια, την νύχτα επίσης έπεσαν κάποια χιλ ποτιστική βροχή, όχι κάτι το τρομερό αλλά ξεδίψασε κάπως η γη που το είχε μεγάλη ανάγκη "! Η συνέχεια δείχνει ενδιαφέρουσα.. ! Χρήστος από Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια Χρήστο Παπαηλία! Να είσαστε όλοι σας καλά. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
    Στα της Αττικής, νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο και έβρεχε, αλλά τελικά έβρεξε για λίγο στην Πετρούπολη, σαν τον κλέφτη τα ξημερώματα...... Πότε θα έχουμε μια μέρα με συνεχόμενη ποτιστική βροχή να την απολαύσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θερμές ευχές Χρήστο για την έλευση της κορούλας σου.Από τις μεγαλύτερες χαρές.Όσο για τα του κλίματος,συμπίπτουν και οι δικές μου παρατηρήσεις απολύτως.Να είσαι καλά.=============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιά να ξεκαθαρίσουμε λίγο την τάση για το επόμενο 10ημερο και μέχρι τις πρώτες μέρες τού Δεκέμβρη γιατί πολλά ακούγονται.
    Η τάση είναι καλή για βροχές από την άλλη εβδομάδα εκ νέου και κυρίως τις πρώτες μέρες τού νέου μήνα.
    Επίσης οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν(ήδη έχει γίνει στα δυτικά κεντρικά και βόρεια) σε πιό φυσιολογικά επίπεδα.
    Τα χιόνια όπως όλα δείχνουν θα αρχίσουν να εντοπίζονται σε όλα τα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
    Μέχρι εκεί όμως.
    Δεν υφίσταται κάτι τεκμηριωμένο πού να μας βάζει σε σενάρια πρώιμου χειμώνα προς το παρόν.
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη η κακοκαιρια της κυριακης ειναι δεδομενο οτι θα μας επηρεασει?
      Οι μισες προβλεψεις δινουν κακοκαιρια,οι αλλες μισες καλικαιρία.

      Διαγραφή
    2. Όχι φίλε μού.
      Προσωπικά δε νομίζω ότι από πλευράς υετού πλην κάποιων νότιων νησιώτικων τμημάτων και ίσως ανατολικών(ευαίσθητα στον ΒΑ) ηπειρωτικών(παίζετε από ασθενή φαινόμενα μέχρι πιό αξιόλογα) θα έχει κάτι η υπόλοιπη χώρα.
      Ο Νοέμβρης ειδικά γιά τα δυτικά και βόρεια ότι ήταν να δώσει το έδωσε(ακόμη και τώρα ψιλοβρεχει εδώ ενώ χιονίζει στο Παναιτωλικό πάνω από τα 1600μ).
      Μάλλον πάμε γιά αρχές Δεκέμβρη τώρα.
      Θερμοκρασιακά κυρίως στα κεντρικά και βόρεια όσο να ναι θα ψιλό χειμωνιάσει Κυριακή Δευτέρα.
      Θα τα δούμε και αύριο καλύτερα αλλά το σενάριο τού επηρεασμού της χώρας μας από οργανωμένο χαμηλό δυστυχώς δεν είναι το κύριο.

      Διαγραφή
    3. Να τονίσω ότι από πλευράς βόρειας χώρας ή προσήνεμη κεντρική Μακεδονία Χαλκιδική όπως και σε δεύτερο χρόνο η δυτική Μακεδονία(γιά άλλους λόγους εδώ) μπορεί να έχουν ένα πέρασμα από χιόνι ακόμη και κάτω από τα 1000μ στη δυτική Μακεδονία.
      Όμως είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε γιά λεπτομέρειες.
      Απλά το αναφέρω γιατί πριν τα βόρεια τα έβγαλα εντελώς έξω.
      Γιά μένα όμως πασπάλες και ψιλόβροχα δε μού λένε κάτι τέτοια εποχή.
      Εγώ μιλάω γιά ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ!
      Μακάρι να αλλάξει κάτι πιό γενικευμένο στην εκπνοή τού μήνα όπως φαίνεται.
      Αναμένουμε.

      Διαγραφή
    4. Πάλι τα ίδια..βρέχει μια βδομάδα στα δυτικά και έχεις παράπονο

      Διαγραφή
    5. Φίλε ανώνυμε δεν είναι το παράπονο.
      Είναι ότι πάλι τα χαμηλά ενώ θα μας επισκέπτονται, αυτή τη φορά θα διαλέγουν μία πιό νότια τροχιά.
      Αν είδες μέχρι τώρα αυτά διάλεξαν μία ελαφρώς βορειότερη τροχιά γι αυτό και αρκετές περιοχές ανατολικές δεν βράχηκαν και πάλι.
      Δεν μιλάω λοιπόν εγωιστικά.
      Χάθηκε ο κόσμος να έρθει ένα χαμηλό και να σαρώσει την Ελλάδα απ'άκρη σ' άκρη όπως γινόταν συνήθως τέτοια εποχή?
      Αυτό λέω.

      Διαγραφή
  20. Φίλε Χρήστο να σας ζήσει η κορούλα!!!Είναι ευτυχία τα κοριτσάκια στην οικογένεια αγαπητέ καθηγητά Π Α από Κορινθία εδώ στο ΡΙΟΝ η κακοκαιρία έδωσε ρέστα Καταιγίδες καταρρακτώδεις βροχες θυελλώδεις άνεμοι αστραπές μπουμπουνητα και κεραυνοί σάρωσαν την περιοχή του στενού και όχι μόνο ενώ στο Παναχαϊκό πασπαλισε το πρώτο χιονακι πάνω από τα 1850 μέτρα Όλα καλά και ευλογημένα γιατί ο Νοέμβρης στο τέλος του δείχνει να μας αποζημιώνει!!!!Παναχαϊκό 45μμ σήμερα 177μμ όλη την κακοκαιρία 260 ο μήνας μέχρι τώρα και 960mm το έτος έως τώρα Το Ριον 16mm σήμερα 112mm όλη την κακοκαιρία 139 ο μήνας και 532 το έτος ως εγώ Πολύ καλά και έπεται συνέχεια Ο καιρός στην περιοχή μας θύμησες τις παλιές καλές εποχές Καληνύχτα σε όλους τους ευγενεστατους φίλους Ιδιαιτέρως στον Δάσκαλο μας τον Λεβέντη στον φίλο Φώτη που διαβάζει πολύ για τον καιρό και οι προβλέψεις του με εκπλήσσουν και στον φίλο μου Χριστόδουλο τον Μάντη ,Δριυιδη,Καλχα και Μύστη γιατί γνωρίζει μυστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σφοδρή καταιγίδα πριν λίγο στο στενο. Ακόμα δεν έχει τελειώσει το πανηγύρι!!!!!Δάσκαλε η πρόγνωση σας ήταν εκπληκτικής ακριβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους. Θα συμφωνήσω με τον συντοπίτη μου ΓιάννηΓωγο.Έπρεπε ημερολογιακά να φθάσουμε 23 Νοεμβρίου Για να έρθουν οι πρώτες βροχές,στην Λεσβο.Ειλικρινά Δεν ξέρω τι χειμώνα θα έχουμε φέτος στο νησί. Μεχρι στιγμης ζησαμε ενα εφιαλτικο ανομβρο οχταμηνο.Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν αλλάξει πια πολλά στοιχεία κ δεδομένα που αφορούν το κλίμα της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρήστο και από εμένα να είναι καλότυχο, τυχερό και ευλογημένο το κοριτσάκι σας. Φούλλ εμείς (Πέτρος και Δημήτρης) ότι παίρνουμε είναι με το σταγονόμετρο. Καλό ξημέρωμα σε όλους και σε εσένα Δάσκαλε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρήστο Παπαηλια να σας ζήσει η κορούλα σας.Ενα ακόμη μέλος μέσα στην οικογένεια.Ενα πολύ πολύ ευχάριστο γεγονός.
    Στα του καιρού τώρα.Σημερα εδώ στην περιοχή μου, είχαμε διάσπαρτες μπόρες τίποτα το σπουδαίο.Η χτεσινή νύχτα, εκεί κατά τις τρεις, είχε μια ποτιστική βροχή, όχι κάτι το σημαντικό.Μονο που πότισε λίγο τα σπαρτά.
    Χρήστο Παπαηλια θα συμφωνήσω μαζί σου,σ αυτό που λες.Εχουμε κάμποσα χρόνια να πατήσουμε λάσπη τέτοια εποχή.Θυμαμαι όταν μαζεύαμε ελιές, αρχίζαμε από τα δύσκολα κτήματα για να μην έχουμε πρόβλημα με την λάσπη.
    Η Δ.Ελλαδα φαίνεται ότι πήρε πολύ καλά νερά από τα χαμηλά που σάρωσαν τη χώρα.Αυτο είναι πολύ καλό και ενθαρρυντικό και για εμάς τους ανατολικούς.Γιατι και στον παλιό καλό καιρό, πρώτα οι δυτικές περιοχές της χώρας είχαν την σκυτάλη των βροχών και σιγά σιγά την παρέδιδαν και στις υπόλοιπες περιοχές.Θελω να πιστεύω ότι καλά ξεκινήσαμε.
    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.Ενα βαρομετρικό χαμηλό από την Σύρτη, κινούμενο προς την χώρα μας, επηρεάζει όλες τις περιοχές με αξιόλογες βροχές;
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεύση προχωρημένου φθινοπώρου κ εδώ στη Ρόδο με κάπου 25 χιλιοστά σήμερα περίπου (και μέσα στη νύχτα νομίζω θα έχουμε βροχή εδώ- βλέπω αρκετά ενδιαφέρουσα τη δορυφορική) κ ψυχρουλα ειδικά από το μεσημέρι κ μετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σας ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους του μπλογκ για τις όμορφες ευχές!!!Να είστε όλοι καλά και ευλογημένοι με τις οικογένειές σας!
    Φίλε Νικόλα, λεβεντιά, την πήγε την πασπάλα του ο "άρχοντάς" σου (Παρνασσός)!
    Θα τη φάμε αυτή την προβατίνα, παρέα,που θα πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η Δυτική Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά αυτές τις ημέρες. Ασή Γωνιά Χανίων, ετήσιος 2.016 χλστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ φίλε Χρήστο Παπαηλια, χαίρομαι πολύ για το νέο μέλος της οικογένειας σου και ιδιαίτερα όταν αυτό είναι κοριτσάκι,έχουν άλλη χάρη τα κορίτσια φίλε,θα το δεις στην πορεία.
    Να σου ζήσουν,να είναι καλοτυχα και εσείς να τα καμωρενεται.
    Νίκο Δαλαρουγκα, μην ταζεις τέτοια εδέσματα γιατί...ξυνεις πληγές....!!(Αν...χωράω στην παρέα τα ποτά είναι δικά μου).
    Όσο για τα καιρικά,η δυτική και κεντρική Βοιωτία πήραν καλό νερό ενώ τα υπόλοιπα τμήματα ψίχουλα,εγώ τα 8,1 χιλιοστά που πήρα ήταν ότι έπρεπε για τα σπαρτα μου.
    Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα λίγες ημέρες πριν, δεν έχω ουδέ μία αμφιβολία για τα επερχόμενα και όλοι λίγο πολύ θα πάρουμε τα νερά μας και τα χιόνια μας,ο καθένας με την...σειρά του.
    Θα πρέπει όμως να προσαρμοστούμε στην "νεα" κανονικοτητα και να μην αναπολούμε εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε έναν Επιστήμονα οικοδεσπότη ο οποίος μοιράζει τις γνώσεις του. Εσύ, φίλε Χριστόδουλε, θα κάνεις κάτι ανάλογο ή ανήκεις στην παλιά σχολή μαστόρων που δεν αποκάλυπταν τα μυστικά της δουλείας;

      Διαγραφή
    2. Ψαρεύεις στην παραλία δίπλα σε έναν άλλον ερασιτέχνη ψαρά. Εκείνος πιάνει που και που κανένα ψάρι, εσύ τίποτα. Τον ρωτάς: "Τι δόλωμα βάζεις, ρε φίλε:" Χωρίς να γυρίσει να σε κοιτάξει, απαντάει μονολεκτικά: "Ψωμοτύρι!"

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να το λέει αυτό επειδή τα ακούει όλα αυτά, "ψωμοτύρι". Και σε αποφεύγει ευγενικά. Αφού δε σε κοιτάει κιόλας.

      Διαγραφή
    4. Θα ήταν πολύ ωραίο να συναντηθούμε όσοι ενδιαφερόμαστε και να μας μυήσει ο φίλος Χριστόδουλος. Είναι μία γνώση που δεν πρέπει να χαθεί.
      Δημήτρης Μ .

      Διαγραφή
  29. Ψύχρανε ο καιρός σήμερα.Κρύος μαίστρος στον Κορινθιακό.Φίλε Φώτη η αναφορά σου περί αστάθειας μεσημβρινού τύπου νομίζω ότι μου έδωσε μια εξήγηση για μια αναπάντεχη ολιγόλεπτη δυνατή μπόρα που είχαμε εχθές λίγο μετά το μεσημέρι.Το ωραίο είναι που μου λέει ένας φίλος ¨"αυτή σίγουρα δεν την είχανε προβλέψει"!!!. Καλημέρα σε όλους======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πέτρο ακριβώς όπως τα λες!
      Όσο για τον Κορινθιακό πριν λίγη ώρα τον πέρασα ερχόμενος από Αθήνα.
      Φοβερή διαύγεια και σχετικά δυνατός μαΐστρος με κυματισμό.
      Οι θερμοκρασίες βέβαια δεν ήταν και ιδιαίτερα χαμηλές με το αμάξι μού να πιάνει σε όλη τη διαδρομή 18 με 19β το μεσημέρι, ενώ πηγαίνοντας προς Ρίο έπεσε στούς 17β και φτάνοντας στα ενδότερα της Αιτωλοακαρνίας στούς 16β μέγιστη.
      Λογικό λόγω ηπειρωτικού κλίματος όσο χειμωνιάζει και επικράτησης ΒΔυτικού ανέμου από το Ιόνιο.
      Από το Σάββατο οι ρόλοι αντιστρέφονται με επικράτηση ΒΑ πολύ δυνατού ανέμου στον Πατραϊκό αλλά χαμηλότερες τιμές Τ στον Κορινθιακό.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  30. Ροδόπη: η αρχή μιας ψυχρής εισβολής, καταιγίδα με λίγο χαλαζι που σχεδον σταμάτησε, πτώση κατά επτα βαθμούς περίπου της θερμοκρασίας σε μισή ώρα...Εντός πρόβλεψης. Και για ξημερώματα αύριο προβλέπεται πάλι βροχή...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φίλε Χριστόδουλε, όχι απλά χωράς, είσαι απαραίτητος! Με το Νικόλα έχουμε φάει μαζί ψωμί και αλάτι και βέβαια...κάμποσα κοψίδια! Ανταλλάσσοντας πάντα εκτιμήσεις για τον καιρό και με χαρακτηριστική την αγωνία του για το πόσο μεγάλη περίοδο χιονοκάλυψης θα έχει ο Παρνασσός!
    Όσο για τον καιρό, άποψή μου είναι ότι καιρός του φτωχού δεν είναι το μόνιμο καλοκαίρι, αλλά και οι βροχές και τα χιόνια στην ώρα τους και τα φθινοπωρινά και τα χειμερινά νερά είναι μοναδικά και αναντικατάστατα!
    "Οκτώβρης και δεν έσπειρες; Οκτώ σακιά δε γέμισες"! Το να γίνει ο Αύγουστος βροχάρης αντί για το Νοέμβριο δε βοηθάει πουθενά, αντίθετα, δημιουργεί και πολλά προβλήματα. "Να σου φυλάει ο Θεός τα λιόδεντρα από το νερό του Αυγούστου."
    Μπορεί οι δριμείς χειμώνες του παρελθόντος να μνημονεύονται ως φοβεροί, όμως οι χρονιές χωρίς νερά και χιόνια ανέκαθεν ήταν χρονιές δυστυχίας.
    Ακόμα και την εποχή της εξελισσόμενης τεχνολογίας,περιβολάρηδες της περιοχής μου εξαγωγείς προϊόντων που χρησιμοποιούν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει μου λένε φέτος ότι αν μπορούσαν να προβλέψουν αυτή την ξηρασία δε θα καλλιεργούσαν τίποτα γιατί είναι εντελώς ασύμφορο και με αμφίβολο αποτέλεσμα το εγχείρημα και ότι οι βροχές στην ώρα τους είναι ακόμα και τώρα αναντικατάστατες.
    Και κακά τα ψέματα,αν δε βρέξει και δε χιονίσει επαρκώς, όσο και να γλιτώσουμε τα πετρέλαια, δε θα έχουμε ούτε να φάμε ούτε να πιούμε ούτε να ταΐσουμε τα ζώα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή