Ατμοσφαιρικά μπλοκαρίσματα

Πηγή: Carola Detring et al., 2020

Στη Μάνη τα πιο συνηθισμένα επώνυμα είναι κατά σειρά αυτά που τελειώνουν: (α) σε –άκος, (β) σε -έας και (γ) σε –όπουλος. Κατ’ αντιστοιχία, στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία οι πιο συνηθισμένοι εμποδισμοί είναι: (α) οι τύπου «Ωμεγα» που χαρακτηρίζονται από έναν τεράστιο αντικυκλώνα (πρωτεύον χαρακτηριστικό) πλαισιωμένο από έναν κυκλώνα στα ανάντη και έναν κυκλώνα στα κατάντη (τρίπολο), (β) οι τύπου «Ρεξ» ή «διπόλου» ή «high-over-low» που διασπούν την κανονική δυτική ροή σε δύο «ισοδύναμα» ρεύματα και (γ) οι ενισχυμένες ράχες (ridges) χωρίς κλειστές ισοϋψείς που είναι ικανές να μπλοκάρουν τη ζωνική ροή και να οδηγήσουν σε μεσημβρινή ροή (Atmospheric blocking and weather extremes over the Euro-Atlantic sectora review, Lisa-Ann Kautz et al., 2022).



Δύο εμποδισμοί τύπου Ρεξ σε διάστημα δύο ημερών!

Οι αντικυκλώνες εμποδισμού, που παρατηρούνται καλά στη μέση τροπόσφαιρα (500 hPa) και έχουν αυξημένη συχνότητα τόσο στη βόρεια Ευρώπη (σκανδιναβικός αντικυκλώνας) όσο και στην κεντρική Ευρώπη είναι θερμοί αντικυκλώνες, στους οποίους οι αέριες μάζες βυθιζόμενες θερμαίνονται αδιαβατικά. Όμως, στη διάρκεια των νυχτερινών ωρών η έντονη νυχτερινή ακτινοβολία οδηγεί σε ψύξη η οποία κερδίζει κατά κράτος την όποια αδιαβατική θέρμανση. Αντίθετα, ο σιβηρικός αντικυκλώνας είναι ψυχρός αντικυκλώνας με τις ψυχρές αέριες μάζες του συγκεντρωμένες στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και συνήθως δεν ανιχνεύεται στη στάθμη των 500 hPa. Με όσα προαναφέρθηκαν η έκφραση «έρχεται στη χώρα μας αντικυκλώνας εμποδιστής και θα μας παγώσει» είναι λάθος. Ο αντικυκλώνας εμποδιστής όταν έρχεται πάνω μας, συνήθως φέρνει καλοκαιρία (αλκυονίδες ημέρες). Αυτό που κάνει ένας αντικυκλώνας εμποδιστής εγκατεστημένος στη βόρεια ή την κεντρική Ευρώπη είναι να δημιουργήσει μεσημβρινή ροή στα ανατολικά κράσπεδά του, η οποία με τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκαλεί κακοκαιρία και στην περιοχή μας.

Οι εμποδισμοί της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας συνδέονται με ομοιόμορφες καιρικές καταστάσεις που διαρκούν πολλές ημέρες, καθώς το τρίπολο ή το δίπολο παραμένει σχεδόν στάσιμο. Πλήρης στασιμότητα παρατηρείται όταν τα μέτρα των ταχυτήτων των δυτικών ανέμων και του  τριπόλου ή του διπόλου είναι ίσα (Atmospheric blocking types: Frequencies and transitions, Carola Detring et al., 2020).

Πηγή:https://blocking-workshop-2021.wavestoweather.de/

Η δημιουργία των αντικυκλώνων εμποδισμού στα μέσα και ενίοτε στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη αρχίζει με μια «σφήνα» της υποτροπικής ζώνης των υψηλών πιέσεων που μεταφέρει ζεστό  και υγρό αέρα προς το βορρά. Στη εκκίνηση αυτή ρόλο παίζουν η Ταλάντωση Μάντεν-Τζούλιαν και η Ελ Νίνιο - Νότια Ταλάντωση. Στη συνέχεια η διαταραχή μεταφέρεται ανατολικά (κύματα Rossby) και κάποια στιγμή με αρκετά πολύπλοκες διαδικασίες σχηματίζεται ο αντικυκλώνας εμποδισμού. Στην τελευταία φάση παρατηρείται το σπάσιμο του κύματος Rossby (βλέπε σχήμα), σχεδόν με τον τρόπο που ένα κύμα του πελάγους σπάει  στην ακτή. 

52 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στον Μιχάλη Στούκα, τον Μιχάλη Δρετάκη και σε όλους τους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε,από τα γραφόμενα σας συμπεραίνω ότι έχουμε έναν θερμό αντικυκλώνα,και περιμένουμε...την τελευταία του φάση ως την πλέον ενδιαφέρουσα "θωμάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή












  3. Ευχαριστίες για την ενημερωτική ανάρτηση .
    Το παραγωγικό υποκοριστικό επίθημα -άκος απαντά κυρίως σε επώνυμα της Λακωνικής (προσηλιακής) Μάνης (Γιατράκος,Ξεπαπαδάκος κ.ά.),ενώ το -έας (μεγεθυντικό) σε επώνυμα της Μεσσηνιακής (αποσκιαδερής) Μάνης (Πατριαρχέας,Τσιτομενέας κ.ά.) ,μάλλον δηλωτικό ανωτερότητας.
    Μεγάλο άλμα δάσκαλε.Από την Κόνιτσα στη Μάνη!.Να είσαι καλά ,καληνύχτα.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το όποιο άλμα δεν οφείλεται στην κατάληξη -όπουλος του επωνύμου μου που προστέθηκε στην πορεία, αλλά στο γεγονός ότι η γυναίκα μου υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Σκάλα Λακωνίας και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω την ευρύτερη περιοχή και να δεθώ με πολλούς από τους ανθρώπους της.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Προσυπογράφω τα γραφόμενα του φίλου Π.Α. Παρότι Μανιάτης δεν γνωρίζω για την κατάληξη σε -οπουλος. Ίσως απαντάται στην Ανατολική Μάνη και όχι στη Δυτική που κατάγεται η μητέρα μου και γνωρίζω καλά.

      Διαγραφή
    3. -----Περίπου τα χρόνια εκείνα η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας είχε ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα της χώρας (θερμοκήπια,πορτοκάλια βαλέντσια κ.λ.π.). Λογίζομαι ως Κορίνθιος ,αλλά προέρχομαι από τη Λακωνία,περιοχή Γυθείου.

      ------Φίλε Νώντα όντως τα σε -όπουλος επώνυμα απαντούν αρκετά στην Ανατολική ή Μέσα Μάνη.=============Πέτρος Αλιφέρης-Γιατράκος (από τη μητέρα μου).

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας. Μήπως γνωρίζετε πού απαντούν τα επίθετα σε -έκος; πχ Τζεβελέκος;

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα Χρήστο.Δεν έχω υπ όψιν μου να απαντούν κάπου τα επώνυμα σε -έκος με μια διακριτή συχνότητα.Να είσαι καλά .=========Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα κ. καθηγητά κι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Καταρχήν χρόνια πολλά στούς εορτάζοντες τού μπλογκ καθώς και στην πολεμική μας αεροπορία.
    Κατά δεύτερον ακριβώς πάνω στην ώρα δάσκαλε το άρθρο.
    Προσωπικά τα απολαμβάνω αυτά τα άρθρα σας με την όσο δυνατόν απλότητα γίνετε.
    Τα εικονικά σχήματα πού βρήκατε, επίσης εκπληκτικά.
    Όσο γιά τον καιρό τού ΣΚ, ακόμη κανένα συμπέρασμα.
    Μεγάλη η διχογνωμία αν και αυτή τη φορά δε βλέπω κάτι ιδιαίτερο, καθώς αυτό πού μας καίει είναι τα νερά και όχι η όποια μικρή πτώση της Τ.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και στους ανώνυμους εορτάζοντες?

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως και σαυτούς. Κάτι σαν τον .....αγνωστο στρατιώτη!========Π΄.Α.

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό το άρθρο σας δάσκαλε,για την μετέπειτα πορεία του καιρού πολύ μπερδεμένα τα βλέπω τα πράγματα ,εγώ δεν μπορώ να βγάλω άκρη,εκείνο που βλέπω είναι η κάμψη της θερμοκρασίας σε ποιο φυσιολογικα επίπεδα και για το Σάββατο Κυριάκο μεγάλα ύψη βροχής για την περιοχή μου, Νοτιοδυτική Μαγνησία , Χρήστος Όθρυς,να σημειώσω τελος πάντως μετά από μια μεγάλη παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας μια γερή δόση υετού πείραμε πάνω από 50 χιλ.στη πρόσφατη κακοκαιρία ,αλλά το νερό ρουφηχτηκε στη γη σαν σφουγγάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε. Διαφωτιστικός όπως πάντα!
    Άσχετο με το θέμα αλλά σχετικό με το blog, η παρακάτω είδηση ισχύει?
    https://www.ieidiseis.gr/ellada/171509/apeftheias-anathesi-30ekat-evro-sto-ite-apekleisan-elkethe-kai-asteroskopeio-athinon?utm_medium=referral&utm_source=upday

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους! Άπλετη γνώση από τον Δάσκαλο! Περιμένουμε να τα δούμε την εξέλιξη του καιρού με δίψα για βροχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα.. Αντικυκλωνικα, απαισιόδοξα και εκτρωματικα τα πρωινά τρεξίματα για όλη την επόμενη εβδομάδα.. Θα αρχίσουμε τα ψυχοφαρμακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουσιαστικά, ο ίδιος αντικυκλώνας Rex δεν είναι κ. Ζιακόπουλε στους δύο χάρτες του ECMWF, που επισυνάπτετε; Και απλά το δίπολο μετατοπίζεται ανατολικότερα; Παρεμπιπτόντως, ο όρος high - low υπάρχει και στο μπάσκετ. Πρόκειται για τη συνεργασία των δύο ψηλών της ομάδας, όταν ο ένας είναι στην κορυφή της ρακέτας και ο άλλος κάτω από το καλάθι.

    Αφού ζητήσω να με συγχωρήσετε για το μπασκετικό μου σχόλιο, νομίζω ότι δεν πρέπει να κόβετε ούτε αυτά των ανώνυμων. Άλλωστε, ο καθένας μπορεί να γράψει με ψεύτικο όνομα και να μην το καταλάβει κανένας. Έχει συμβεί παλιότερα στο blog σας αυτό, με έναν αναγνώστη σας που σχολίαζε πολύ συχνά. Σε άλλες ιστοσελίδες υπέγραφε με διαφορετικό όνομα, έχοντας την ίδια φωτογραφία στο προφίλ του. Το θέμα είναι η ευπρέπεια στα σχόλια και όχι αν γίνονται ανώνυμα ή επώνυμα. Άλλωστε, πολλοί ανώνυμοι έχουν εξαιρετικές γνώσεις γύρω από τη μετεωρολογία, όπως έχω διαπιστώσει, οπότε ανεβάζουν και το επίπεδο του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτε, φίλε μου, δεν είναι ίδιο στην ατμόσφαιρα, όχι μόνο μετά από δύο μέρες, αλλά ούτε και μετά από δύο δευτερόλεπτα!

      Διαγραφή
  10. Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των ονομάτων στη Μάνη έγινε Jameson, Wallraf, Zimmerman κλπ. Μάλιστα διακόσιοι από τους νέους εποίκους πριν λίγες μέρες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Δυτικής Μάνης ζητώντας να σταματήσει η έκδοση νέων αδειών δόμησης διότι έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής. Έτσι και στη κλιματολογία πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγμα κατόπιν των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυριε Ζιακοπουλε ποια η αιτια που δημιουργει τον αντικυκλωνα αυτον και σε αυτη την θεση τα τελευταια χρονια και μας χαλαει τις καταιγιδαρες του Νοεμβρη Δεκεμβρη . Στη Πατρα εχουμε ξεχασει τι παει να πει καταιγιδα .Το 18 και το 19 αν θυμαμαι καλα ειχαμε 0 χιλιοστα τον Δεκεμβρη .Μονο περυσι πηγε καταιγιδατο το φθινοπωρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, φίλε μου. Στις μελέτες του 2020 και του 2022 που αναφέρω στην ανάρτησή μου μπορείς να δεις κάποια αποτελέσματα σχετικών εργασιών-ερευνών.

      Διαγραφή
  12. Εξαιρετικη αναλυση δασκαλε! Ευχαριστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσο η Ευρώπη απολαμβάνει ήλιο και αντικυκλώνες η βόρεια Αμερική θα ζήσει πρόωρο χειμώνα. Ο Καναδάς ήδη βιώνει χειμώνα. Σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με την Ευρώπη. Διάβασα ότι είναι η πρώτη ήπειρος σε αύξηση της θερμοκρασίας. Εξηγούνται πολλά. Δεν ειναι λογικό το Ροβανιέμι να ψάχνει ακόμα το χιόνι αρχές Νοεμβρίου και το Βερολίνο να έχει 15άρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Jeank, στο Ροβανιέμι που ανέφερες, ήδη το έστρωσε πριν 2-3 μέρες (όπως βλέπω σε κάμερα). Και μια μέρα του Οκτώβρη (ήταν 20 περίπου), έπεσε το πρώτο χιόνι , αλλά έλιωσε...(Δ)

      Διαγραφή
  14. Παιδιά ότι και να κάνουμε φέτος δε μας θέλει το Φθινόπωρο.
    Στην αλλαγή τού Σαββατοκύριακου τελικά όπως το περίμενα και ecmwf vs gfs σημειώσατε 1!
    Απελπιστική και η συνέχεια με την κεντροδυτική Μεσόγειο να λαμβάνει αξιόλογες βροχές και καταιγίδες,ενώ εμείς να τρώμε τσάμπα ξεροβόρι και κάποιο κρύο... Και η Τουρκία τα χιόνια!
    Χίλιες φορές νοτιάδες αλλά αυτό πάει... Τέλος και γιά τον Νοέμβρη.
    Τώρα αν κάποιοι ηδονίζονται μόνο με τη συννεφιά και το κρύο τέτοια εποχή,πάω πάσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mα ποια συννεφιά και ποιο κρύο; Δεν υπάρχει ούτε αυτό. Πάνω από τα κλιματικά έκλεισε στην ηπειρωτική χώρα και ο Νοέμβριος προς το παρόν μια χαρά ζεστός είναι.

      Διαγραφή
    2. Εννοώ γιά το τι φαίνεται από την άλλη εβδομάδα.
      Συμφωνώ απόλυτα.
      Κανένα κρύο δεν κάνει γιά Νοέμβρη μήνα και ούτε έκανε.
      Ποιός ξέχνα τα 28αρια τού Οκτώβρη.
      Χάλια μαύρα.
      Απλά λέω ότι και από την επόμενη εβδομάδα η πτώση της Τ δεν λέει τίποτα από μόνη της.

      Διαγραφή
    3. Τουλάχιστον δεν θα φοβόμαστε μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας σαν τους Γαλάτες!(με τον συνδυασμό ΜΜΕ και 112)

      Διαγραφή
    4. Φεύγω για τη δουλειά χωρίς μπουφάν ακόμα, το πιστέυετε; Για καλοριφέρ, ούτε λόγος και μεσιάζει ο Νοέμβριος.

      Διαγραφή
    5. Αντικυκλωνας ΤΕΡΑΣ είπαμε..

      Διαγραφή
    6. Kαλά μαζεύευται και το κρύο για την επόμενη εβδομάδα. Πάει το φθινόπωρο και ήτανε και μάπα. Του χρόνου πάλι.

      Διαγραφή
    7. Και πού είναι το κακό να μην ανάβεις καλοριφέρ και να μην παίρνεις μπουφάν (πρόσθετο βάρος) στη δουλειά; Προσωπικά, δεν έχω ανάψει ούτε τον θερμοσίφωνα ακόμα. Κάπως έτσι ήταν, πάντως, και το ξεκίνημα του Νοέμβρη το 2015 με λιακάδες και μπονάτσες το πρώτο δεκαήμερο, αλλά ο Δεκέμβρης βγήκε ψυχρός, με αποκορύφωμα το χιονόνερο μέχρι τη θάλασσα την παραμονή και πολύ κρύο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, ο χειμώνας του 2016 ήταν ήπιος, αλλά τότε είχαμε και Ελ Νίνιο και όχι Λα Νίνια.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ Βαγγέλη δεν μας τα λες καλά.Απο την μια σε ενοχλεί το κρύο του χειμώνα (της Αθήνας) και από την άλλη κανεις μπάνιο στην κρύα θάλασσα και ντους με παγωμένο νερό...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    9. Φίλε Δημήτρη, δεν μου αρέσουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Ούτε οι καύσωνες των 40 και 45 βαθμών, ούτε οι ψυχρές εισβολές τύπου Ελπίδας και Μήδειας, αλλά ακόμα και τα επίμονα ξεροβόρια του χειμώνα, όπως εκείνα του 2020. Προς το παρόν η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή - ακόμα και σήμερα έβγαλα σώα μέλισσα που είχε πέσει μέσα - και για αυτό αντέχει ο μέσος άνθρωπος να κάνει ντους, χωρίς να ανάψει τον θερμοσίφωνα.

      Διαγραφή
    10. Στην Λαμία κρύο ντους δεν κανεις ούτε το καλοκαίρι.Το νερό Γοργοποτάμου που πίνει μεγάλο μέρος της πόλης,εκτός από νόστιμο έρχεται στις βρύσες μας και παγωμένο.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  15. Βλέποντας τους χάρτες σας , αλλά και την κίνηση προς τα ΝΔ μια σχετικά ψυχρής μάζας στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα, που φαίνεται από την Παρασκευή , θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σε τέτοιες διατάξεις έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης οπισθοδρομούντων χαμηλών. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. UPDATE
    ECMWF-GFS σημειώσατε 1-1 με τον Ευρωπαίο στο 6αρι τού να πηγαίνει με τα νερά τού τζίφου(μόνο τζίφος δεν είναι τελικά ανεξάρτητα τις κάποιες κολοτούμπες τού)θέλοντας το Σαββατοκύριακο κάποια πιό γενικευμένα φαινόμενα στα δυτικό κεντροβόρεια(εκτός Θράκης και πάλι) και τα πρώτα χιόνια στα ΒΔυτικα ορεινά.
    Το ντέρμπι συνεχίζετε γιά την τελική πορεία αυτού τού μικρού κύματος αυλώνα από τα ΒΑνατολικά.
    Όπως και να έχει πάντως αυτή η αλλαγή(εάν επιβεβαιωθεί τελικά) δεν θα αφορά μεγάλο κομμάτι της χώρας πλην της κάποιας πτώσης της Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι τα δεύτερα χιόνια στα ΒΔ ορεινά.

      Διαγραφή
    2. Φώτη συνέχεια από έξω μας βγάζεις -Θρακη -🙂

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα από τη μουντή αλλά κ ζεστη για την εποχή Στοκχόλμη .Ο Οκτώβριος ήταν από τους πιο ζεστούς των τελευταίων ετών και ο Νοέμβριος συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάσου για 20άρια, Μάκη!
      Καλό βράδυ από την Αθήνα.

      Διαγραφή
    2. Μα καλά, είναι δυνατόν; Και με τόσες ώρες νύχτας πλεόν;

      Διαγραφή
    3. Με την κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη εδώ νότια του αρκτικού κύκλου είναι δυνατό ναι .πάμε για ρεκόρ υψηλών ελαχίστων θερμοκρασιών όπως λένε εδώ οι μετεωρολόγοι .Μάκης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
  18. Άντε να φεύγουν σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σου Δάσκαλε με τα ωραία σας :) Η μητέρα της γιαγιάς μου φραγκάκου από την Μάνη και συγκεκριμένα από τον κότρωνα ήταν, και ο μπαμπάς της γιαγιάς από την Σπάρτη, Ηλιόπουλος. Το περίεργο ήταν ότι η γιαγιά μου ( η μητέρα του πατέρα μου) γεννήθηκε στο Ρέτζιο καλάμπρια της Ιταλίας. Εκεί παντρεύτηκε ξένο και πήγανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εγκαταστάθηκαν και είχανε και καλές δουλειές τότε. Μια ιστορία σαν και αυτή με τους αντικυκλώνες. Δεν ξέρεις πού πας και που βαδίζεις. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλους, όλη αυτή η εμμονή με τους αντικυκλώνες στην δυτική και ιδίως στην κεντρική Ευρώπη με βάζει σε κάποιες σκέψεις. Η κυριότερη είναι μήπως αυτή η "νέα πραγματικότητα" με τους αντικυκλώνες να επηρεάζουν όλο και πιο συχνά τις περιοχές αυτές έχουν ως αντίκτυπο οι χιονιάδες και κατά συνέπεια οι αυλώνες να σκάνε πιο εύκολα στο Αιγαίο και στην Τουρκία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μία βάση αυτό πού λες.
      Όμως ποιός σού υπογράφει ότι αυτή θα είναι η κανονικότητα από δω και πέρα?
      Όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη πάνω σε αυτή τη γη.
      Το ίδιο και οι ατμοσφαιρικές διατάξεις.
      Κανένας δεν ξέρει τι θα δούμε τα επόμενα χρόνια και εννοείται ούτε φέτος το χειμώνα.
      Προσωπικά το έχω ξανά πει ουκ ολίγες φορές, φέτος νομίζω ότι ήρθε η ώρα ο χειμώνας να χτυπήσει και άλλες περιοχές όπου αδικήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
      Ο καιρός θα είναι πάντα δημοκράτης όσο και αν κάνει τα δικά τού και πάρα τα πείσματά τού...

      Διαγραφή
    2. Μην το λες, Φώτη. Η κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζεται από την εμμονή.

      Διαγραφή