Αντιθέσεις...








Όλυμπος, του Βασίλη Καραλή







Λεωνίδιο, της Αγγελικής Γκογκίδη

 Δεν είχα ποια φωτογραφία να πρωτοδιαλέξω και τις ανέβασα όλες! 
Καλημέρα σε όλους.
Θερμές ευχαριστίες στους φωτογράφους που μας έκαναν λίγο πιο όμορφη την Κυριακή μας!

38 σχόλια:

  1. Πολυ ωραιες φωτογραφιες ολες τους.
    Απλα μια υπενθυμιση να κανω:Οι φωτογραφιες με τα χιονια θα μπορουσατε κ.Ζιακοπουλε να τις κρατουσατε και να τις βαζατε μεσα στο χειμωνα λιγες μερες πριν απο καθε κακοκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα πρότεινα πριν από κάθε κακοκαιρία να βάζετε φωτογραφίες με φασολάδα, τραχανά για τους χορτοφάγους και βραστό, γίδα και τα λοιπά για τους κρεατοφαγους!!! Παγωτό για την καλοκαιρία για όλα τα γούστα!!! Εξαιρετικές φωτογραφίες. Σε αναμονή της αλλαγής του καιρού. Ευχαριστούμε με Ζιακοπουλε για άλλη μια φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα.
    Οι φωτογραφίες με τα χιόνια ειναι χθεσινες (26/11/22)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκέντρωση κρύου στη Σιβηρία φαίνεται. Αρκετά ενδιαφέρον για την περιοχή μας! Για να δούμε μήπως μετά από χρόνια μας κάνει επίσκεψη το τρένο του σιβηρικού.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It is early for the Beast from the East.

      Διαγραφή
    2. Εξαρταται αυτο το κρυο προς τα που θα κινηθει.Αν κινηθει προς την περιοχη μας τοτε θα νοιωσουμε κλασικες τυπικες χειμωνιατικες συνθηκες,αν κινηθει προς την δυτικη ευρωπη τοτε θα ερθει προς εμας ο υποτροπικος αεροχειμαρος.Αν πειασει ιονιο τοτε θα δημιουργηθει κακοκαιρια πανω απο την χωρα μας.
      Αρα ολα ειναι σχετικα,το τι συγκεντρωνεται κρυο στην σιβηρια απο μονο του δεν λεει πολλα πραγματα.

      Διαγραφή
    3. Δεν λέει τίποτα αλλά με έναν αντικυκλώνα στην και σωστό σκάψιμο ίσως πει. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε ακραία κρύα. Το τελευταίο που θυμάμαι στην Αττική ήταν το 08. Μέχρι και τις 2 τελευταίες χρονιές με τα χιόνια το κρύο εκφυλιζόταν πριν κατέβει. Οι θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο και τις 2 φορές ήταν μεταξύ -1 και 1c.

      Διαγραφή
    4. συμπληρωση:μπορει το κρυο αν και εφοσον συγκεντρωθει(που φαινεται οτι θα συγκεντρωθει)να μην κινηθει σε νοτια κατευθυνση.

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφες φωτογραφίες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως η μία καλύτερη από την άλλη οι φωτογραφίες,τώρα στα του καιρού αυτό που είπε και ο φίλος Φώτης σε προηγούμενη ανάρτηση θα συμφωνήσω ότι πάμε μέρα με την μέρα γιατί η καιρική κατάσταση είναι ρευστή, Χρήστος από την συννεφιασμένη κρύα Όθρυ, χωρίς όμως φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλη την παρέα και στον αξιότιμο οικοδεσπότη. Γράφω για πρώτη φορά εδώ, για αυτό και αισθάνομαι υποχρεωμένος να ξεκινήσω αποδίδοντας τα συγχαρητήρια μου για επίπεδο που καταφέρνετε να διατηρήτε σε αυτό το μπλογκ. Ο συνδυασμός υπεύθυνης γνώσης και πληροφόρησης με το χιούμουρ και την χαλαρή κουβεντούλα είναι αξιοθαύμαστος. Αποτελεί πραγματικά μια όαση στη πολύβοη έρημο του ιντερνικού και μηντιακού κόσμου. Εκεί η παραπληροφόρηση, η παραγωγή εντυπώσεων, οι κραυγές και η σύγχυση συνιστούν τον κανόνα.
    Σε ότι αφορά τα καιρικά στη περιοχή μου (ορεινά γρεβενά), μετά από έναν ζεστό, μουντό και ικανοποιητικά βροχερό Νοέμβρη, σήμερα από το πρωί ρίχνει ψιλόβροχο που έγινε χιονόνερο και την τελευταία ώρα χίονι. Ήδη στις σκεπές και στα δέντρα το στρώνει! Οπότε δικαιούμε νομίζω να ευχηθώ στη παρεά καλό και με φαινόμενα χειμώνα.
    Τάσος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Τάσο στην παρέα από τα όμορφα Γρεβενά.
      Όπως παρατηρώ από την κεντροβόρεια Στερεά και πάνω όλα τα ορεινά από τα 1000 με 1100μ ξεκίνησαν και βάζουν χιόνι.
      Αυτά είναι!
      Όσο γιά τη δυτική Μακεδονία πλην Φλώρινας άντε και Πτολεμαΐδας δε νομίζω ότι θα καταφέρει κάπου αλλού να χιονίσει στην περιφέρεια χαμηλά.
      Έπεται συνέχεια με το χαμηλό τού Αγίου Αντρέα με αρκετές βροχές όπως όλα δείχνουν σε μεγάλο κομμάτι της χώρας επιτέλους,αλλά με χιόνια πιό ψηλά στην Πίνδο.
      Υ. Γ. Ας μην βιαζόμαστε γιά τη συνέχεια θα το ξανά πω γιά την περιοχή μας.
      Δε σημαίνει επειδή ο Σιβηρικός ξυπνάει,θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο.
      Σιγά και σταθερά από δω και μπρος.
      Υ. Γ. 2 Απαράμιλλης ομορφιάς όλες οι φωτογραφίες!
      Υ. Η. 3 Δάσκαλε περιμένουμε ανάλυση μη μας λησμονείτε.

      Διαγραφή
    2. Καλώς ήρθες κοντοχωριανέ μου, Πολυνέρι, Σαμαρίνα και Βυθό το έχει στρώσει.

      Διαγραφή
  8. Βλέποντας τις φωτογραφίες πίστεψα ότι ο δάσκαλος εντόπισε χιόνια τις επόμενες ημέρες αλλά γελαστηκα .Δεν πειράζει έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας.Ο Όλυμπος βάζει τα καλά του όπως και κάποια άλλα βουνά της χώρας μας όσο για τις υπόλοιπες φωτογραφίες μας δείχνουν ότι το φθινόπωρο καλά κρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιωάννης Γώγος από Μυτιλήνη27 Νοεμβρίου 2022 στις 3:59 μ.μ.

    Πανέμορφες όλες οι φωτογραφίες! Μπράβο και ευχαριστούμε και τους φωτογράφους.. Και τον δάσκαλο που τις ανεβάζει! Καλή και Ευλογημένη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σου .Βασίλη μπράβο. Σαυτά τα περίτεχνα σχήματα συνέδραμε και αρκετά δυνατός αέρας?. Βασιλική είσαι από το Λεωνίδιο και ομιλείς την Τσακωνική ?. Ακραιφνής αρχαία Ελληνική διάλεκτος,Δωρικής προελεύσεως.Η περιοχή ιστορικά σχετίζεται με τη Λακεδαίμονα.Ο κόκκινος βράχος σήμα κατατεθέν.Πολύ ωραίες φωτογραφίες .Τάσο από τα ορεινά Γρεβενά καλώς ήρθες στην παρέα μας .===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακάρι να βρέξει καλά.να χορτάσει η γης νερό στις κυκλαδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην επικαιροποιημένη του εκτίμηση για τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, το severe-weather δίνει έλλειμμα σχεδόν σε όλη την ήπειρο, με εξαίρεση την Ελλάδα που προβλέπει πλεόνασμα. Όλη η Ευρώπη κόκκινη και η Ελλάδα μπλε στον σχετικό χάρτη, ακόμα μία αντίθεση, σαν αυτές των όμορφων φωτογραφιών του Βασίλη και της Αγγελικής.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-season-2022-2023-snowfall-predictions-final-forecast-united-states-canada-europe-cold-start-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε από τα Γρεβενά σχόλιο των 2 και44' σε χαιρετώ από το άγριο λόγω αέρα σήμερα Ριον Έχω γαμπρό από την πόλη των Γρεβενών αλλά τώρα μένει στο χωριό Αμυγδαλιές βόρεια των Γρεβενών κοντά στο Δυτική Κάθε μέρα έχουμε επικοινωνία και μου στέλνει φοβερές φωτογραφίες Φίλε μου κατοικείται σε μέρος πανέμορφο ευλογημένο με μυρωδιά Ελλάδας και φοβερή Ιστορία,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με αφορμή τον καινούριο μας φίλο από τα Γρεβενά και το πρώτο χιονι στην περιοχή τους περιμένουμε νέα από τον παλιό μας φίλο NW pindos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και από μένα στην παρέα. Νιόφερτος και εγώ αλλά παρακολουθώ χρόνια τα καιρικά δρώμενα. Για να μην ενοχλώ τον Δάσκαλο θα ήθελα φίλε Φώτη να μου πεις υπό ποιες προϋποθέσεις χιονιζεται η Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάτι χρόνια να το δούμε το τιμημένο γιατί βλέπετε το οχυρό καλά κρατεί και αν κρίνω από την κλιματική αλλαγή που έχουμε θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμη.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Χάρης - Καλαμαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σού φίλε Χάρη!
      Η κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη πού λένε και στα αισθηματικά...
      Αν και τα είχαμε γράψει και σε παλαιότερα άρθρα σε τούτο το μπλογκ θα στα πω χοντρικά από όσα γνωρίζω.
      Βάση προϊστορίας σε χιονιάδες της Θεσσαλονίκης λοιπόν, το βασικό ζητούμενο ήταν να υπάρχει ψυχρό μέτωπο πού να εκτείνεται από Ουκρανία μέχρι Αδριατική κινούμενο νότια προς τη χώρα μας, άρα με ΒΔυτικό άνεμο η αλλιώς τον τοπικό βαρδάρη.
      Το βασικό είναι αυτός να είναι εξασθενημένος και παράλληλα να έχουμε σύστημα από τα δυτικά.
      Σε αυτές τις διατάξεις το χιόνι είναι σίγουρο στην πόλη.
      Επίσης χιονιάδες έχουν εκδηλωθεί με σύγκλιση ψυχρών και θερμών μαζών πάνω από την Ελλάδα, κυκλογέννεση στο Ιόνιο και επιφανειακό υγρό ΝΑ ρεύμα από τον Θερμαϊκό.
      Τέλος υπάρχει και ο εγκλωβισμός ψύχους μετά από μία σοβαρή ψυχρή εισβολή και μπάσιμο χαμηλού από τα δυτικά με νοτιάδες, πού περνώντας πάνω από την Μακεδονία και τη Θεσσαλία δεν έχουν τη δυναμική να ανεβάσουν τη θερμοκρασία και έτσι ότι πέφτει είναι χιόνι έως τις βάρκες.
      Οποιαδήποτε άλλη διάταξη με βοριάδες η νοτιάδες από βορά η νότο και ιδιαίτερα με ενισχυμένο βαρδάρη, σβήνει την όποια υποψία χιονόπτωσης-χιονόστρωσης στην περιοχή.
      Έχουμε κάμποσα χρόνια(από το 2017 νομίζω) να δούμε τέτοιες διατάξεις και εύχομαι φέτος να έρθουν αγαπητέ.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα φίλε Φώτη. Σ'ευχαριστω πολύ για την απάντηση σου στο ερώτημά μου. Εύχομαι φέτος να το δούμε το τιμημένο όλοι μας από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    3. Τα είπε όλα ο Φώτης. Εγώ παραθέτω απλά τη σχετική παράγραφο από το δεύτερο τόμο του βιβλίου ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ:
      «Στο νομό Θεσσαλονίκης σημαντικές χιονοπτώσεις παρατηρούνται με τη διέλευση θερμών μετώπων και τη σύγκλιση αέριων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ιδανικές συνθήκες σύγκλισης διαμορφώνονται, όταν με την ψυχρή εισβολή δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής χώρας βαρομετρικό χαμηλό το οποίο στη συνέχεια κινείται διαμέσου της κεντρικής Ελλάδας προς το Αιγαίο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του χαμηλού, μεγάλα ποσά υγρασίας και θερμότητας μεταφέρονται από το βόρειο Αιγαίο και το Θερμαϊκό προς την κεντρική Μακεδονία με αποτέλεσμα την πτώση μεγάλων ποσοτήτων χιονιού στην περιοχή. Η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που προαναφέρθηκε παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Η φράση: «για να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να επικρατούν νοτιάδες στην Αθήνα», που χρησιμοποιείται από ορισμένους ως προγνωστικός κανόνας, επαληθεύεται συχνά».

      Διαγραφή
    4. Να συμπληρώσω ότι η περίπτωση χιονόπτωσης στην πόλη με τη διέλευση θερμού μετώπου προϋποθέτει την ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών στη χαμηλή τροπόσφαιρα (ο εγκλωβισμός που αναφέρει ο Φώτης).

      Διαγραφή
    5. Σας ευχαριστώ πολύ Κε Ζιακοπουλε για την απάντησή σας. Να ξέρετε πως είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς θαυμαστές σας, γιατί είστε ότι καλύτερο διαθέτει η μετεωρολογία. Ο τρόπος που τα λέτε είναι μοναδικός. Εννοείται πως δεν έχανα δελτίο καιρού σας εκείνες τις εποχές.

      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
  16. Eγώ με την σειρά μου να αναφέρω χιονοπτώσεις σε όλο το Βόιο πλέον με ολική χιονόστρωση παντού...αν κρατήσει όλο το βράδυ πάμε για 5 έως 10 εκατοστά."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλορίζικο το χιόνι στην κεντρική και βόρεια ορεινή χώρα.
    Επιτέλους στον καιρό του.
    Εμείς εδώ κάτω θέλουμε τις πολύτιμες βροχές, και σιγά σιγά να έρθει και κανά χιόνι.
    Εύχομαι να έχουμε ένα χειμώνα στον καιρό του με αξιόλογα φαινόμενα.
    Κάτι φαίνεται να έρχεται από την Σύρτη.Βλεπουν καλά τα μάτια μου; Ή ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.
    Καλή νύχτα στην όμορφη παρέα του μπλογκ.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά βλέπουν τα μάτια σου και ήδη βρέχει καλα στην Κρήτη. Μπορες είχαμε σήμερα και εδώ στη Ρόδο. Ακόμα πιο γενικευμενα φαινόμενα θα υπάρχουν αύριο

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα καλή εβδομάδα!!Σφοδρή χιονόπτωση στο Παναχαϊκό από τις πρώτες πρωινές ώρες και σε υψόμετρο πάνω από τα 1300mΚαλοσωριζω τον λευκό επισκέπτη που κάθε χρόνο δεν μας ξέχνα και η φύση συνεχίζει τον αέναο κύκλο της Καλώς ήρθες και φέτος λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα, βροχόπτωση από τα χαράματα με βορειαδακι και θερμοκρασία 6,5c , οι πρώτες ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της βόρειας Χαλκιδικής. Γιάννης από Κασσάνδρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα.Ασθενές ψιλόβροχο.Δημήτρη η Σύρτη θα μας έρθει την Τετάρτη.Ευχάριστο το ότι "ξύπνησε".'Οπως και νάχει ,το σκηνικό χειμωνιάτικο.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καθαρά χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα σε όλη την Βοιωτία,με βροχή ποτιστικη(περισσότερη στα κεντρικάκαιβόρεια),χαμηλή νεφωση και θερμοκρασία από 2-4 στα ορεινά και 6-9 στα πεδινά.
    Καλό χιονι στον Παρνασσό,ενώ σίγουρα χιονιζει σε Ελικωνα.Κιθαιρωνα.
    Καλωσορίζω τον Τάσο και τον Χάρη στην παρέα μας και πιστεύω φίλε Χάρη ότι φέτος θα απολαύσουν τον λευκό επισκέπτη απο την Κρήτη έως τον Έβρο όπως είπες.
    Ο τελευταίος λόγος πάντα στον ίδιο τον καιρό, ως...είθισται...
    Καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όπως κάποια μοντέλα "είδαν" σωστά (και φυσικά και ο κος Ζιακοπουλος), ισχυρές βροχές έχουμε από νωρίς το πρωί εδώ στη Ρόδο. Βρέχει με αυξομειουμενη ένταση (χωρίς ιδιαίτερα ηλεκτρικά) και ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 30 χιλιοστά βροχόπτωσης (στα ορεινά του νησιού ακόμα περισσότερο). Γενικά βρεχει δυνατά σε όλο το ευρύτερο ΝΑ Αιγαίο αυτή τη στιγμή. Εντελώς φθνοπωρινοχειμωνιατικο σκηνικό (14 βαθμοί ή θερμοκρασία). Ο άνεμος πάντως εδώ είναι νοτιανατολικος, αν και σχετικά ψυχρός (περίεργο μου φαίνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευλογημένη Ανατολική συνιστώσα.Η βροχή δυνάμωσε.Πάνω απ τα 1100m περίπου χιονίζει.Ηδη το χιονοδρομικό στη Ζήρεια έχει βάλει καλό χιόνι.Στο βάθος διακρίνω λιακάδα στην Αιτωλ/νια .Φίλε Φώτη έρχεται κάποια στιγμή που "τα όνειρα λαμβάνουν εκδίκηση".Αλλωστε το έχεις πει και συ "ο καιρός είναι δημοκράτης".Φτάνει κάποτε ο καιρός που θα γελάσει και ο φτωχός!.Τα καλύτερα έρχονται.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δηλαδή φίλτατε Χριστόδουλε πιστεύεις πως μπορεί η Αττική και δη η Αθήνα να δουν χιονι για τρίτη συνεχή χρονιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε ανώνυμε,δεν εξαιρεσα την Αττική και φυσικά την πόλη των Αθηνών από τις εκτιμήσεις μου και είναι πολύ λογικό αυτό αφού φέτος δεν μπορώ να εξαιρέσω ούτε την Καλαμάτα που έχει να δει χιονι πολλά χρόνια,όπως μου λένε οι ντόπιοι στις συχνές τελευταίες μου επισκέψεις στην πόλη.
    Ο αγαπητός Νωντας Καμαρινος μπορεί να μας πει πόσα χρόνια έχει να χιονίσει εκεί.
    Καλημέρα σε όλους σας από την κρύα και με ψιλοβροχο(πουσι) πότε- ποτε περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφέ Χριστόδουλε πολύ εντυπωσιακή η εκτίμηση σου για χιόνι ακόμα και στην Καλαμάτα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα χιονίσει σε όλη την Ελλάδα και πάμε για ένα χειμώνα βαρύ ανάλογο του περσινού;
      Ο καιρός δεν επαναλαμβάνεται βέβαια αλλά μέχρι τώρα μας δίνεις πινελιές όχι όμως αναλυτικά και το γενικότερο πλαίσιο του χειμώνα που ξεκινά.
      Μάλλον δεν έχεις βρει το χρόνο να το κάνεις ή μας ασκείς στην αρετή της υπομονής.
      Άντε λοιπόν και εγώ ο ανυπόμονος να ζητήσω την εκτίμηση σου για την βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου ζω και κινούμαι.
      Δημήτρης Μ.

      Διαγραφή