Αυθεντικός Νοέμβρης με νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες που συνήθως είναι επικίνδυνες

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, προερχόμενα από τον Ατλαντικό, διασχίζουν από τα δυτικά προ τα ανατολικά τη Μεσόγειο Θάλασσα και κατά διαστήματα προκαλούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Με αυτές τις συνθήκες, επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Α-ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Το Σάββατο (19/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στη Θράκη και τη ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Κυριακή (20/11), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη Δ. Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τοπικές βροχές αναμένονται ακόμα στα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση ως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία στις περιοχές των βροχών θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (21/11), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Τρίτη (22/11), ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, η οποία, όμως, στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα είναι πρόσκαιρη. Από το απόγευμα εκεί θα αρχίσει νέος κύκλος βροχών και τοπικών καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα δυτικά σε ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα νότια.

Υ.Γ.

Αν και το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στη Δ. Ελλάδα, όπου οι σχεδόν συνεχείς βροχές και οι καταιγίδες δημιουργούν συνθήκες κορεσμού του εδάφους, με συνέπεια την αυξημένη επιφανειακή απορροή. Πιθανές είναι ακόμα και οι κατολισθήσεις, αποτέλεσμα της συνέργειας μετεωρολογίας, υδρολογίας και γεωλογίας. 

80 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη καθαρά χειμερινή Στοκχόλμη.Είναι γεγονός η πρώτη νιφαδοπτωση-ασθενής χιονόπτωση σήμερα .Και Σάββατο Κυριακή αναμένεται κανονικη χιονόπτωση με μικρή χιονοστρωση .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. 100αρες και βάλε σήμερα σε σταθμούς της Ηπειρου, μεταξύ αυτών και η πατρίδα μου η Παραμυθιά! Μιλάμε για πολύ βροχή. Τώρα βελτιώθηκε προσχερα ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλή βροχή. Το πολύ μπαίνει όταν ακολουθεί επίθετο, π.χ. πολύ όμορφη. Αντίθετα, όταν ακολουθεί ουσιαστικό, γράφουμε πολλή. Για παράδειγμα, με πολλή αγάπη τα επισημαίνω όλα αυτά. Και είναι "πρόσκαιρα", όχι πρόσχερα, αλλά εδώ μάλλον έπαιξε ρόλο ο δαίμων του τυπογραφείου ή ο ενθουσιασμός για τη μεταβολή του καιρού.

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους Νοέμβρης! Ελπίζω πάντως σε ωφέλιμες βροχές χωρίς ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε! Καλή απόλαυση φαινομένων από δω και πέρα,με λίγη προσοχή κυρίως εκεί που επισημαίνει ο δάσκαλος.καλησπερα! Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και το φίλο Φώτη για τις προβλέψεις του καθώς και τις γνώσεις του που μοιράζεται μαζί μας, όπως και άλλα αξιόλογα παιδιά! .. Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
  5. Μπορεί, κ. Ζιακόπουλε, ο Νοέμβριος στην Ήπειρο και εν γένει στη ΒΔ Ελλάδα να είναι αυθεντικός, αλλά εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε πάρει την παραμικρή γεύση από όλο αυτό που συμβαίνει εκεί πάνω στα πάτρια εδάφη σας. Βιώνουμε ένα ατελείωτο καλοκαίρι, χωρίς έλεος και συμπόνια για τους βροχόφιλους και χειμωνόφιλους. Το νησί έχει καταντήσει ο ιδανικός τουριστότοπος πλέον, όχι μόνο από αναπτυξιακής-οικονομικής άποψης αλλά και από καιρικής. Μόνο ένας τουρίστας μπορεί να απολαύσει πια τόσο ατελείωτο ήλιο χωρίς να πει "ε, νισάφι πια!" (προφανώς επειδή δεν τον έχει πάνω από το κεφάλι του 330+ ημέρες το χρόνο όπως εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά μόνο για τις 7-10 ημέρες των διακοπών του). Και δεν βλέπω προκοπή στο άμεσο μέλλον, με βάση τα προγνωστικά. Κάποτε πάντως ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα τέτοια εποχή, ειδικά εδώ στην Δ Κρήτη όπου είχαμε συχνότατους βροχοφόρους γαρμπήδες και πουνέντηδες. Τώρα καταντήσαμε Αίγυπτος-Λιβύη, αλλά κάνουμε και τα στραβά μάτια επειδή γλυτώνουμε τουλάχιστον τα έξοδα της θέρμανσης. Σημαντικό, δεν λέω. Το θέμα όμως είναι να μην ξεμείνουμε στο τέλος από νερό...

    ΥΓ: Ενδεικτικά να αναφέρω ως αποδεικτικό στοιχείο ότι στα Χανιά με ετήσιο μ.ο. υετού γύρω στα 700-720 χιλιοστά, αυτή τη στιγμή λίγο μετά τα μέσα του Νοέμβρη βρισκόμαστε μόνο στα 430 χιλιοστά περίπου...

    Παναγιώτης - Φιλόλογος
    Χανιά Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι παρόμοιο ζούμε και στην Ροδόπη, φέτος, με ανάλογο ετήσιο ύψος βροχής και υστέρησης. Μετά την σημερινή βροχόπτωση, έχουμε πιο φθινοπωρινή ατμόσφαιρα και αν επαληθευτούν τα προγνωστικά θα κερδίσουμε κάποια χιλιοστά, δεν ξέρω αν φτάσουμε στα συνήθη και αξιοπρεπή 700 ετησίως. Και σεις μέσα στην εβδομάδα κάτι θα πάρετε βλέπω...(Δ)

      Διαγραφή
    2. Ανέκαθεν θεωρούσα ότι το θέμα της ανομβρίας δεν προσεγγίζεται τόσο με τις προς τα κάτω αποκλίσεις των μέσων μηνιαίων ή ετήσιων υψών βροχής όσο με τη μείωση του αριθμού ημερών βροχής. Με την κλιματική αλλαγή ο αριθμός των υφέσεων που διασχίζουν τη Μεσόγειο μειώνεται, αλλά αυξάνεται η ένταση των βροχών που τις συνοδεύουν. Έτσι, μπορούμε να πλησιάσουμε τα μέσα (κανονικά) ύψη βροχής με λιγότερες μέρες βροχής. Είναι μια κακή κλιματική εξέλιξη που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Τα στατιστικά λένε ότι ο μέσος αριθμός ημερών βροχής του Νοεμβρίου χονδρικά είναι: στην Κέρκυρα 15, στα Γιαννενα 13, στη θεσσαλονίκη 11, στην Αθήνα 9 και στα Χανιά 10. Η μείωση του αριθμού των προαναφερθέντων ημερών σε βάθος χρόνου είναι το πρόβλημα και νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.
      Καλό βράδυ σε όλους..

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς κ. Ζιακόπουλε δραματική είναι η μείωση ΚΑΙ του αριθμού των ημερών με υετό, όχι μόνο του ποσού υετού καθ' αυτό. Μέχρι στιγμής (τις πρώτες 17 ημέρες του μήνα) μόνο δύο μέρες έχει βρέξει. Άρα θα πρέπει από τις υπόλοιπες 13, οι 8 να έχουν υετό, πράγμα μάλλον ακατόρθωτο. Αλλά και όλοι οι άλλοι μήνες είναι επίσης ελλειμματικοί σε ημέρες υετού για το 2022 στην περιοχή, σε σύγκριση με τα κλιματικά στατιστικά του παρελθόντος. Υπάρχει γενικό πρόβλημα...

      Διαγραφή
    4. Διάβαζε "των προαναφερθεισών ημερών". Ευχαριστώπολύ Π.Α. Μου θύμισα "τον διευθύνων σύμβουλο" που με βγάζει έξω από τα ρούχα μου. Τώρα τα έβγαλα μόνος μου και ησύχασα!

      Διαγραφή
    5. O υετός της πόλης των Χανίων για το βροχομετρικό έτος από 01-10-2021 έως 30-09-2022 ανέρχεται περίπου στα 625 χλστ. Ο μέσος ετήσιος της πόλης των Χανίων ανέρχεται περίπου στα 660 χλστ. Παλιά πηγή για τον επικαλούμενο μέσο όρο ετήσιου υετού της πόλης των Χανίων, διατριβή επί διδακτορία για το κλίμα της Κρήτης έτος 1977, Πέτρου Ι. Πέννα, με την περίοδο των παρατηρήσεων να αναφέρεται στα έτη 1915 έως 1974. Φορέας ιδιοκτησίας του μετεωρολογικού σταθμού η ΕΜΥ. Πράγματι για τώρα, ο υετός είναι λίγος, είναι δυνατόν όμως, το Δεκέμβριο να κάνει 200 χλστ, όπως τα έκανε και πέρυσι και σε κάθε περίπτωση επειδή το βροχομετρικό έτος θα λήξει σε περίπου δέκα και ήμισυ μήνες, να αλλάξει σημαντικά. Κατά τα λοιπά, η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να κινηθεί λίγο νοτιότερα αλλιώς θα χτυπήσει τριαντάρια στη Βόρεια Κρήτη.

      Διαγραφή
    6. Αναφέρθηκα στον υετό των Χανίων του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, ο οποίος παρότι περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του υδρολογικού 2021-2022 και το πρώτο μικρό τμήμα του υδρολογικού 2022-2023, (δηλαδή την "ουρά" ενός χειμώνα και την αρχή του επόμενου), έχει μόνο 426 mm μέχρι στιγμής. Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικά πενιχρό αποτέλεσμα, αν όχι απογοητευτικό. Η δε τρέχουσα υδρολογική σεζόν 2022-2023 έχει ως τώρα περίπου 45 χιλιοστά (αν αρχίσουμε να μετράμε από 1/10) ή 53 χιλιοστά (αν αρχίσουμε να μετράμε από 1/9). Αυτές είναι αστείες συγκομιδές νερού για την πόλη των Χανίων για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-μισό Νοέμβριο. Το τι θα γίνει στην πορεία βεβαίως δεν το γνωρίζουμε και μπορεί να υπάρξει σοβαρή διόρθωση, δεν αντιλέγω. Αλλά μέχρι στιγμής έχουμε πραγματικά ξεχάσει τι θα πει βροχή, καθώς βρέχει περίπου μια φορά το μήνα. Όσον αφορά τον μ.ο. υετού της πόλης, νομίζω ότι οι παρατηρήσεις τις οποίες αναφέρετε έγιναν στο ανατολικό τμήμα της και δεν απεικονίζουν 100% την υετική δυναμικότητά της, η οποία ήταν σίγουρα περί τα 700 mm μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Εγώ π.χ. στον ερασιτεχνικό μου σταθμό στα 3 χλμ Δ της πόλης, τα τελευταία 13 περίπου χρόνια έχω μ.ο. υδρολογικού έτους γύρω στα 730 mm.

      Διαγραφή
    7. Μπορεί, διότι εφ' όσον κατοικείτε στην Κρήτη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τρία χιλιόμετρα μπορεί να μεταβάλλουν αμέσως το ύψος του υετού. Εάν σας παρηγορεί, κατά την ίδια μελέτη ο μέσος ετήσιος στον Αλικιανό ανέρχεται στα 1029,6 χλστ, στο Νεροκούρου στα 856,2, στα Βουκολιές (αν και αυτές είναι μακριά) στα 1142,6 χλστ και στη Σούδα στα 669,4. Στα Χανιά ανέρχεται στα 656,7 χλστ ακριβώς, στο Ρέθυμνο στα 642,4 χλστ ακριβώς και στο Ηράκλειο στα 481,5 χλστ ακριβώς (στα κέντρα των πόλεων). Διαφέρουν σε όλους τα έτη παρατήρησης. Η συγκομιδή φέτος είναι πράγματι πτωχή.

      Διαγραφή
    8. Τελικά μειώνονται ή αυξάνονται τα χαμηλά με την κλιματική αλλαγη?Γιατι με τους μεσογειακούς κυκλώνες που αυξάνονται λέγεται το αντίθετο.

      Διαγραφή
    9. Εγώ αυτό δεν το γνωρίζω και νομίζω ότι και κανένας από τους εν ζωή παροικούντες το μπλογκ θα το διαπιστώσει έγκυρα. (Το έγκαιρα σε κάθε περίπτωση αποκλείεται).

      Διαγραφή
    10. Ο αριθμός των οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά μειώνεται. Τα χαμηλά αυτά είναι οι πλατφόρμες πάνω στις οποίες δημιουργούνται οι μεσογειακοί κυκλώνες (χαμηλά με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων). Από την άποψη αυτή περιορίζονται οι πιθανότητες σχηματισμού μεσογειακών κυκλώνων. Ωστόσο, από θερμοδυναμικής πλευράς (υπεθέρμανση των νερών της θάλασσας κ.λπ.), δημιουργούνται ευκολότερα μεσογειακοί κυκλώνες. Επομένως, η πρόβλεψη είναι ασαφής, τουλάχιστον για την κεντρική Μεσόγειο. Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει τάση αύξησης του αριθμού των μεσογειακών κυκλώνων στη Δ. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστώ δάσκαλε.Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε κάποια στιγμή εάν και πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους ανέμους.

      Διαγραφή
  6. Και δω στην άνδρο τα ίδια..ας ελπίσουμε να βρέξει και εδώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία και καλοδεχούμενα τα βαρομετρικά με Νοτιά εξ Ατλαντικού και διατρέχοντα τη Μεσόγειο, αν και για εμάς εδώ στην Κορινθία "εκ Σύρτεως ερρύη τα κρείττω".Χαιρετίζω τούς Ηπειρώτες και ιδιαίτερα τον Γιάννη με τις 100στάρες του.Ελπίζω για τη συνέχεια να μη συμβεί ό,τι συνέβη κάποτε με τη.......γριά!!.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως τελικά οι καλές βροχές θα αφορούν μόνο το δυτικό άξονα της Ελλάδας, αντε και το νησιωτικο άξονα Λέσβου- Σάμου. Πολύ πετσόκομμα στον υετο σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Δεν είναι καλή προοπτική. Εδώ στη Ρόδο που ζω, ναι μεν υετικα είμαστε στα κανονικά χάρη στον πολυ βαρύ κ βροχερό περσινό χειμώνα. Όμως το φθινόπωρο του 2022, 2 ημέρες βροχής τον Οκτώβριο και 1,5 ημέρα (εάν βάλουμε τη σημερινή πρωινή ψιχαλα) το Νοέμβριο είχαμε ως τώρα. Σε άλλες περιοχές τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Πρεπει να βρέξει πιο γενικευμενα. Δεν λέω χαίρομαι που ακόμα βλέπω κόσμο να έρχεται ακόμα (κυρίως με κρουαζιεροπλοια πια- η σεζόνουσιαστικά τελείωσε) στο νησί και να βολτάρουν. Ωραία ήταν που και ο Οκτώβριος χάρισε στους επισκέπτες όμορφες μέρες για να γυρίσουν και να γνωρίσουν τον τόπο. Όμως και η γη διψάει. Για να δούμε τι θα δούμε προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Παναγιώτη μια απορία. Πώς προκύπτει αυτός ο μ.ο. ετήσιου υετού στα 430mm, όταν από τους 24 σταθμούς του ΕΑΑ στο νομό Χανίων,για το τρέχον έτος μόνο δύο σταθμοί υπολείπονται του 430 ( 332mm και 360mm} ,ενώ υπάρχουν και 5 σταθμοί που καταγράφουν αρκετά ή πολύ πάνω από 1000mm.============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέω Χανιά, αγαπητέ, εννοώ τα Χανιά, την πόλη - όχι γενικώς το Νομό Χανίων. Αυτή τη στιγμή ο σταθμός το κέντρο των Χανίων έχει ετήσιο υετό 426 mm. Τόσο απλό αυτό που λέω....Ας προσέχουμε τι ακριβώς λέει ο άλλος.

      Διαγραφή
    2. Σας ζητώ συγγνώμη κύριε Παναγιώτη για την παρά-νόηση..........======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει, κανένα πρόβλημα...

      Διαγραφή
    4. Παρόμοια η κατάσταση και εδώ στην πόλη της Ρόδου. Ναι μεν, ο ετήσιος είναι κάπου στα 575 χιλιοστά (με μέσο ετησιο κάπου στα 720 χιλιοστά, τα οποία δυνητικά μπορούμε και φέτος να τα φτάσαμε), αλλά περιπου τα 500 από αυτά έπεσαν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Το φθινόπωρο μέχρι στιγμής 4 ημέρες- μάλλον πενιχρου- υετου είχε. Και ειδικά ο Νοέμβριος εδώ είχε πάντα ισχυροτατες καταιγίδες

      Διαγραφή
  10. Ανοιξιάτικες συνθήκες θα έλεγα και όχι φθινωπορινες διάγουμε εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία ,το κοντόμανικο καλά κρατεί ακόμη αν εξαιρέσουμε την σχετική ψυχρά την νύχτα, ένα φθινώπορο που μέχρι στιγμής έριξε δύο νερα όλα και όλα,αυτός ο τύπος καιρού δυστυχώς δεν μας ευνοεί και πολύ,ας ελπίσουμε θα αλλάξει κάτι προς το τέλος του μήνα, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευγενεστεται φίλε Λουπαση σε χαιρετώ από.το Ριον Βρέχει σήμερα εδώ καλουτσικα Όμως συνολικά είμαστε και εμείς εφέτος πολύ χαμηλά στο θετικό σύνολο Με ετήσιο ύψος πάνω από 700mm έχουμε φτάσει λίγο πάνω από 400mm Άρα και εδώ έχουμε συνθήκες όχι ικανοποιητικές Ελπίζω όμως μέχρι τις γιορτές να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό ύψος υετού Σας συνχαιρω για τις σωστές καιρικές γνώσεις που έρχεται αλλά και για την ευγένεια σας που εκφέρεται στο αγαπητό blok μας Χαιρετισμούς στον όμορφο ΚΑΜΠΑΝΟ Χανίων όπου πριν κάποια χρόνια πέρασα πανέμορφα,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε ,"προαναφερθεισών ημερών".Φιλικά , Πέτρος Αλιφέρης.Εξυπακούεται άνευ δημοσιεύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Και εὰν έχω προφητείαν και ειδώ τα μετέωρα πάντα και πάσαν την γνώσιν, ορθογραφίαν δε μη έχω, ουδέν ειμί».

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους. Ενώ περιμέναμε βροχές κ καταιγίδες σήμερα το απόγευμα στη Λέσβο ,προς το παρών απολύτως τίποτα. Ελπίζω Όταν πέσει ο αέρας να βρέξει κ σε μας.Η ζημιά έτσι κ αλλιώς έγινε στον ελαιοκαρπο.Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχουμε δρόμο ακόμα για να συνεχιστούν οι νοτιάδες και οι βροχές. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι περισσότεροι Έλληνες ζηλεύουν τον καιρό της Κρήτης αντίθετα τον καιρό των Ιωαννίνων ελάχιστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, όπως πάντα, Δημήτρη. Και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ζηλεύουν τον καιρό της Ελλάδας και για αυτό επιλέγουν τη χώρα μας για διακοπές.

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω, ωστόσο, Δημήτρη, ότι είναι πολύ όμορφη η πόλη των Ιωαννίνων, με τη λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι να είναι το κερασάκι...

      Διαγραφή
    3. Σωστό αλλά το πολύ το Κυρ Ελέησον το βαριέται και ο παππας που λέει και η γνωστή λαϊκή ρήση. Μπουχτίσαμε από ήλιο.
      Θελουμε να δούμε και καμία βροχή.
      Επιπλέον ο ηλιόλουστος και ζεστός καιρός αρέσει μόνο στους Βρετανους τουρίστες αλλά και εκείνοι μετά από μια εβδομάδα όπως έχω διαπιστώσει αρχίζουν να δυσφορούν και να αναζητούν το γνώριμο κρύο και βροχερό κλίμα της περιοχής τους.
      Ο τόπος μας θέλει βροχές και αντ αυτού έχουμε σκόνη και ζέστη. Αλλά ακόμη ελπίζω ότι ο Δεκέμβριος θα μας αποζημιώσει έστω εν μέρει.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  16. Να συμπληρώσω επίσης και το πόσο εντυπωσιαξα χαμηλός είναι ακόμα ο ετήσιος υετός και στην Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τα τελευταία στοιχεία εξαφανίστηκαν οι βροχές από την βόρειο Ελλάδα, ένα απλό πέρασμα φαίνεται την Κυριακή το βράδυ και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διδαγμένο. Η "στέγη" του "Π" είναι λίγο τρύπια!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ευλογημένοι οι νοτιάδες και είναι η καιρική κανονικότητα του φθινοπώρου αλλά να γκρινιάξω λίγο ότι από προχθές στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία επανήλθε σε υψηλότατα επίπεδα άνω των 20 βαθμών και μάλιστα με ηλιοφάνεια(οι σταγόνες περαστικές και ελάχιστες) και μάλιστα ούτε τη νύχτα πέφτει. Μάλλον μας έχουν επισκεφτεί θερμότερες αέριες μάζες. Βροχές της προκοπής αγνοούνται. Τουλάχιστον απολαμβάνουμε ηλιόλουστες μέρες χωρίς θέρμανση και με μπουφανακι λεπτό το βράδυ.

      Διαγραφή
  18. Ιωάννης από Μυτιλήνη18 Νοεμβρίου 2022 στις 9:10 π.μ.

    Καλημέρα δάσκαλε! Έβρεξε έστω και λίγο και τοπικά την νύχτα εδώ στο νησί.. Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξάνθη έως τώρα σύμφωνα με τον σταθμό του μετεο έχει 400mm υετού φέτος. Εκεί που μένω αν και κοντά στην Ξάνθη βρέχει αρκετά λιγότερο για λόγο που δε ξέρω. Υπολογίζω για 300-350 mm στο χωριό μου. Πολύ λίγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μία πενηντάρα χιλιοστά τρέχουσα έχουμε μέχρι στιγμής στη περιοχή μού έχοντας πολύ δρόμο ακόμη.
    Ευλογημένος νοτιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα στην παρεα!
    Μέχρι χτες έλεγα πως σήμερα θα μας έρθει Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής/Πολ.Προστασιας, αλλά σήμερα βλέπω έπεσε μάζεμα στον υετό και η ΕΜΥ αρκέστηκε στο τακτικό. Βέβαια τα δυτικά θέλουν προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε Νίκο ότι για τα δυτικά θα χρειασθεί έκτακτο δελτίο και πιθανόν μήνυμα από την ΓΓΠΠ.
      Ήδη έχει πέσει πολύ νερό και οι επόμενες ημέρες σαφώς θα είναι χειρότερες.
      Δεν έχει σημασία εάν δεν επηρεαστεί μεγάλο κομμάτι της χώρας μας.
      Βάση προσωπικής εμπειρίας στην περιοχή, τα χιλιοστά πού δίνουν τα μοντέλα πού είναι ήδη πολλά μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα,ίσως σε κάποιες περιοχές πέσουν και τα διπλάσια.
      Κανένας όμως δεν μπορεί να ξέρει πού ακριβώς θα χτυπήσει μία καταιγίδα περισσότερο.

      Διαγραφή
  22. Καλοκαιρι θυμηζε σήμερα η ημέρα με το κοντόμανικο να κυριαρχεί και με υψηλές της θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας, αφύσικος καιρός για εμάς εδώ Χρήστος Όθρυς,για βροχές ούτε λόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζει κανείς το ρεκορ ελάχιστης νοεμβρίου για αθήνα?

      Διαγραφή
    2. *μέγιστης ελαχιστης

      Διαγραφή
  23. Έρχεται ο fobos...θα μας λουσει όλους ακόμη και τον μόνιμα αδικημένο Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα επηρεάσει ολόκληρη την χώρα,ούτε καν καλά-καλά και ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό.
      Η αμέσως επόμενη κακοκαιρία της τρίτης βράδυ θα το κάνει και μάλιστα τα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα θα έχουν ιδιαίτερη σφοδρότητα.

      Διαγραφή
  24. Μακάρι αγαπητέ Jim,αν και ο συγκεκριμένος τύπος καιρού δεν ΄παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη "εκλεκτική συγγένεια " με την περιοχή μου .Οψόμεθα.....=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εγώ επιμένω ότι μέσα στη νέα εβδομάδα παρά την αναποδιά στο σύστημα της Κυριακής(ελαφρώς βορειότερη τροχιά), εκτός από τα δυτικά,αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν αν όχι σε όλη τη χώρα τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος αυτής.
    Έχει πολύ δρόμο για όλους θεωρώ από δω και μπρος αυτή η κυκλοφορία.
    Προσωπικά γιά βοριάδες ούτε να το συζητάω δεν θέλω πάλι.
    Εκεί βρέχεται μόνο το 1/10 της χώρας, ενώ εδώ στο άμεσο μέλλον όλοι λίγο η πολύ θα πάρουν τα χιλιοστάκια τούς σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα δυτικά θέλουν νοτιά και τα ανατολικά βοριά για να βραχουν.

      Διαγραφή
    2. Και τα ανατολικά βρεχονται μια χαρά με νοτια, αλλά όχι με τόσο αβαθη χαμηλα και όχι με τόσο βόρεια πορεία και τρυπιο καιρό Π. Θέλει πιο δυναμικά χαμηλά- κατά προτίμηση (αν και όχι απαραιτητως) από Συρτη. Μην πάμε μακριά, η Εύα πριν 3 εβδομάδες μια χαρά νοτιαδοχαμηλο που έβρεξε το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο στο πρώτο σκέλος.Η Ευα σε κάποια ανατολικά δεν έφερε τίποτα όμως

      Διαγραφή
    4. Η τροχιά του χαμηλού που καθορίζει το πεδίο των ανέμων, το βάθος (δυναμική) του, η φύση του (υποκείμενου) εδάφους, το ανάγλυφο και η ύπαρξη αντικυκλώνα για περιφερειακές συγκλίσεις.

      Διαγραφή
    5. Όπως τα έγαψε ο δάσκαλος φίλε ανώνυμε.
      Αυτό πού γράφεις για βοριά και νοτιά δεν αποτελεί κανόνα.
      Βάση πολλών άλλων παραμέτρων καθορίζετε εάν θα βρέξει αξιόλογα με νοτιά στα ανατολικά η με βοριά στα δυτικά.
      Ως προς την τελική ένταση υετού μόνο,ισχύει εν μέρη αυτό πού έγραψες ανά διαμέρισμα της χώρας.

      Διαγραφή
  26. Αργά αλλά σταθερά θα μειώνονται οι "παραπονουμενοι της βροχής "(δικσιολογημενα,βεβαίως βεβαίως)καθώς μετά την ΔΒΔ Ελλάδα,μία- μία περιοχή θα αρχίσει να παίρνει τα νερά που θέλει.Λιγη υπομονή χρειάζεται.
    Εντύπωση μου προκάλεσε η υψηλή ελάχιστη θερμοκρασία εχθές το βράδυ κατά το ταξίδι μου για τον Βόλο,αφού οι 17-22.. !!!βαθμοί φαντάζουν υπερβολικοί για την εποχή.
    Σύντομα όμως, όλα θα αλλάξουν.
    Καλημέρα σε όλους σας από τον όμορφο Παγασητικό κόλπο και το βουνό των Κενταύρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάλλον ο καιρός είναι καλοκαιρινός για να ταιριάζει με το μουντιάλ, που μέχρι πρότινος γινόταν καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό σας μεσημέρι-Εδω είμαστε παραπονούμενοι τής βροχής-Από Ζάκυνθο στήν χώρα{πόλη}.Υπάρχη εξήγηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μάλλον η κάπως βορειοτερη πορεία δεν σας βοηθάει Διονύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είναι αφελές και οξύμωρο να ζητούμε μανιωδώς για χιόνια από τον νοέμβριο στα πεδινά όταν την ίδια στιγμή βλέποντας τις κάμερες από τα χ/κ και τις κορυφές των βουνών να είναι κυριολεκτικά απ'άκρη σ'άκρη άχιονες χωρίς ίχνος χιονιού ούτε καν για δείγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου μια οργανωμένη ψυχρή εισβολή είναι ικανή να ανατρέψει το συλλογισμό σου, κατεβάζοντας τα χιόνια και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας. Αυτό ήταν περισσότερο πιθανό να συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί την τρέχουσα ή και τις επόμενες δκαετίες.

      Διαγραφή
    2. Για φέτος συγκεκριμένα αναφέρομαι.
      Τέλος στατιστικά περισσότερες είναι οι πιθανότητες να χιονίσει στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας ολόκληρο τον Μάρτιο παρά τον Νοέμβριο διότι παρά το γεγονός πως οι διάρκεια των ημερών είναι μικρότερες όμως η ατμόσφαιρα δεν πρόλαβε να κρυώσει τόσο ώστε να κατέβει μια ψυχρή εισβολή και να σαρώσει από βορρά προς νότο την χώρα.

      Διαγραφή
    3. Δεν μιλώ για τις περισσότερες πιθανότητες χιονόπτωσης που έχει ένας μήνας σε σχέση με έναν άλλο μήνα, κ. Κανένα. Η χιονόπτωση είναι απλώς μια συγκυρία ύπαρξης υετού και κατάλληλου θερμοκρασιακού προφίλ της ατμόσφαιρας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!

      Διαγραφή
  31. Μην ανησυχείτε θα επιστρέψουν οι βοριάδες 😉😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μου θυμίσατε, κ.Ζιακοπουλε, στην πεδινη Κομοτηνή μια καταγεγραμμένη χιονόπτωση στις 2 Νοεμβριου (ποιας χρονολογιας όμως δεν θυμάμαι...). Γενικά τα αξιομνημόνευτα χειμερινά επεισόδια σχεδόν εξαφανίσθηκαν, σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά (επίμονοι καύσωνες). (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα καλησπέρα!
    Δεν ξέρω πού βρέχεται η γη και ποτίζεται. Μακάρι να αποδίδει ο νοτιασ και τα χαμηλά. Για τους αγροτεσ Πάντως της Μακεδονίας δεν νομιζω να χαίρονται με το σύστημα αυτό.
    Αλλά σε μας τους κοινούς θνητούς (κι αλλού ανά την Ελλάδα που βλέπω τους σταθμούς του ΕΑΑ) το καλοκαιράκι έκανε ολική επαναφορά. Άντε να πω προχωρημένη άνοιξη καθώς σήμερα και παρά τις κατά τόπους συννεφιές η θερμοκρασία φτάνει τους 25 και 26 βαθμούς ανατρέποντας κάθε προγνωστικό. Και μάλιστα τονίζω ξανά ότι τις τελευταίες μέρες και η ελάχιστη είναι πολύ υψηλή είτε νύχτα είτε ξημερώματα, ανοίξαμε ξανά τις μπαλκονόπορτες. Για να δούμε πότε θα υπάρξει διόρθωση της θερμοκρασίας στην κανονικότητα και θα μας οδηγήσει στο άνοιγμα της θέρμανσης.
    ΥΓ: καλή η μάχη βοριά και νοτιά αλλά μάλλον οι θερμές και οι ψυχρές αέριες μάζες παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο στο καιρικό σκηνικό
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους/ες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβολικά υψηλές για βόρεια Ελλάδα για αυτή την εποχή (και δυστυχώς χωρίς να μεταφράζεται και σε βροχή ούτε κ εκεί)

      Διαγραφή
  34. Ψυχρές εισβολες το Νοέμβρη μπορεί θεωρητικά να προκύψουν και ακόμα νοτιότερα. Θυμάμαι το 2006 αρχές Νοεμβρίου να πέφτουν νιφάδες στην Αθήνα. Βέβαια δεν είναι και το ζητούμενο κάτι τέτοιο. Βαθιά βαρομετρικά χαμηλά από τη Συρτη κατά προτίμηση που να φέρουν γενικευμενες βροχές σε όλη την Ελλάδα. Όχι βαρομετρικά τύπου Π (ενίοτε και τρυπιου) που να βρεχουν στην κυριολεξία το 1/3 της Ελλάδας. Να επισημάνω επίσης πως παρ'ολες τις προβλέψεις, εάν εξαιρέσουμε χθες τη Λέσβο, πουθενά στο ανατολικό Αιγαίο δεν έβρεξε και στη βόρεια Ελλάδα μάλλον ψιλοπραγματα. Μόνο στα ΒΔ υπήρξαν βροχές δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Θάνο, περίμενα να βρέξει αξιόλογα και σε Χίο Σάμο αλλά τελικά μόνο η Λέσβος πήρε ικανοποιητικό υετό.
      Το θέμα είναι ότι δυστυχώς γιά άλλη μία φορά στη χώρα μας, δεν μπορεί να δώσει γενικευμένα αξιόλογα φαινόμενα μετά τον βοριά(πού είναι λογικό) ούτε ο νοτιάς!
      Την Τετάρτη και την Πέμπτη ελπίζουμε να τα καταφέρει.
      Φταίει η γρήγορη κίνηση τού Jetstream σε όλες τις υφέσεις?
      Φταίει η λίγο πιό βόρεια τροχιά της τελευταίας στιγμής των συστημάτων?
      Φταίει το κακό το ριζικό μας?
      Τι να πω, θα δείξει.
      Πάντως επιμένω ότι η κυκλοφορία το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ίσως κρύβει καλά σκηνικά και εκπλήξεις.
      Ας μην προδικάζουμε τίποτα ακόμη.

      Διαγραφή
    2. Όλα αυτά μαζί που είπες Φώτη μου φταινε. Για ένα πάντως αδιευκρινηστο λόγο (προαίσθημα κυρίως, plus και ένα μίνι βλέφαρο σε κάποια μακροπροθεσμα μοντελα- αν και προτιμώ να μην τα λαμβάνω και πολύ υπόψη) θεωρώ ότι ο Δεκέμβριος θα έχει πανελλαδικά έντονο καιρικό ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  35. Μεγάλα υψη βροχής το τελευταίο 4ήμερο στα ορεινά χωριά της Ηπείρου με το ΝΔ.Το χωριό μου Βουργαρέλι Άρτας,μετράει ήδη 222,0mm με 4 συνεχόμενες μέρες βροχής και θα ξεπεράσει και τα 400mm πιστεύω μεχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται εξωπραγματικά νούμερα,για τα Τζουμέρκα πάντως Νοέμβριο μήνα είναι συνηθισμένα.Φυσικά δεν λείπουν και τα προβλήματα των κατολισθήσεων συνηθισμένα κι αυτά.Ο ετήσιος υετός μετα τις τελευταίες βροχες μετα βίας φτάνει τα 1150mm,πολύ χαμηλό για την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν ηταν λιγοι και αυτοι οσοι ελπιζαν και το θεωρουσαν σιγουρο οτι απο το φετινο φθινοπωρο θα ερχονται ψυχρες απανωτες κατεβασιες απο την βορεια ευρωπη ομως περα του γεγονοτος οτι γλυτωσαμε εξοδα απο το κοστος θερμανσης προκαλεσε αφορητο εκνευρισμο.
    Δεν πειραζει ομως,ο καιρος εχει τον τελευταιο λογο και ας αφησουμε τους αλλους να βραζουν στο ζουμι τους.Ο κοσμος εχει σημαντικοτερα προβληματα για να ασχοληθει με αυτα τα ανουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φίλε ανώνυμε των 6:48 αφού όλα αυτά που ασχολούνται οι περισσότεροι φίλοι του μπλογκ είναι ανούσια με όλο τον σεβασμό μου για την γνωμη σου και για σένα γιατί εσύ ασχολησε με το μπλογκ ? Γιατί η δική σου θέση και άποψη είναι τόσο σωστή όπως πιστεύεις?Την δέχομαι όμως όχι με τρόπο υποτιμητικό για σένα αλλά γιατί πρέπει σαν συνάνθρωπο μου να σε σεβαστώ Δεν είμαι μικρό παιδάκι αλλά 70 ετών κάτι ξέρω και εγώ λοιπόν!!!Άλλωστε για όλα τα στραβά και ανάποδα που μας συμβαίνουν δεν φταίει ο καιρός αλλά ο Κάκος μας ο καιρός Με πικρανες σήμερα με τον τρόπο σου αλλά δεν πηραζει Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή