Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων του Σαββατοκύριακου (5-6/11/2022)

Δόξα τω Θεώ - Βοήθα Παναγιά! Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας
ΣΑΒΒΑΤΟ

Στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο βροχές και καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν σημαντικά. Τα προαναφερθέντα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν στο Ν. Ιόνιο, τη Δ. Στερεά και τη Δ. Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 3 - κόκκινη προειδοποίηση).

Τη νύχτα προς την Κυριακή βαθμιαία επέκταση των έντονων καιρικών φαινομένων προς την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).


ΚΥΡΙΑΚΗ

Βαθμιαία ύφεση της κακοκαιρίας στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά.

Στην υπόλοιπη χώρα, πλην των ΒΑ περιοχών της, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Με τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία θα δούμε αν απαιτηθεί αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης), τη Ν-ΝΑ Πελοπόννησο, την περιοχή των Κυθήρων, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα της Χίου νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (πλην Καρπάθου και Κάσου).

Αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού είναι αρκετά πιθανό να απαιτηθεί για τις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους.

32 σχόλια:

  1. Δάσκαλε για μας εδώ η επερχομένη ",κακοκαιρία" ανήκει στο " δόξα τω θεώ" ,ενώ η παρερχομένη "καλοκαιρία" στο "βόηθα Παναγιά". Καλό βράδυ .========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα Δασκαλε και σε ολους. Για την επερχομενη κακοκαιρια να ειμαστε ολοι προσεκτικοι, χωρις πανικο απο αυτα που θα ακουσουμε και θα πουν οι ''μετερεωλογοι''. Και πανω στο ''θα πουν'' που προανεφερα θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας κατι που ειδα σε κεντρικο δελτιο ειδησεων και μου εκανε αλγεινη εντυπωση. Εβγαλαν το μετεωρολογο τους να κανει αναλυτικη ενημερωση για την κακοκαιρια. Αναφερθηκε στα φαινομενα, που θα ειναι εντονα, πως θα κινηθει κτλ. Και στο τελος λεει το εξης: ''Ας δουμε τι καιρο θα κανει στην μεγαλυτερη πλυθησμιακα πολη της Ελλαδος''. ΝΤΡΟΠΗ και μονο ΝΤΡΟΠΗ!!!!
    Ναι εχει τον μεγαλυτερο πλυθησμο στην Ελλαδα αλλα τι σημαινει αυτο δηλαδη? Δεν ενδιαφερονται για την υπολοιπη χωρα? Αν -χτυπα ξυλο και μακρια απο μας- εχουμε ανθρωπινες απωλειες θα ειμαστε ενταξει απο την στιγμη που δεν θα συμβει στην συγκεκριμενη πολη? Και τα λεει αυτα καποιος που ειναι γεννημα θρεμα απο εκει και τωρα ζω στην Θεσσαλονικη. Δεν ξερω μπορει να ειμαι λιγο υπερβολικος, αλλα μου χτυπησε ασχημα.
    Καλο βραδυ σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι η Αττική έχει σχεδόν 5 εκ. κατοίκους σημαίνει ότι όλοι αυτοί πρέπει να ενημερωθούν, αλλά και ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες για ζημιές ή θύματα, διότι το σύστημα θα την επηρεάσει και άσχημα. Ακριβώς λόγω του πληθυσμού και του ότι είναι πυκνοκατοικημένη είχαμε, άλλωστε, τις μεγαλύτερες τραγωδίες από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια στον νομό και συγκεκριμένα στη Μάνδρα και το Μάτι και μην ξεχνάμε και τον σεισμό της Αθήνας, παλιότερα.

      Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μία τεράστια ποντικοπαγίδα και είστε πολύ τυχεροί όσοι δεν ζείτε σε αυτήν. Δεν έχει περάσει, επίσης, ούτε ένας χρόνος από τη μέρα που άνθρωποι έβγαιναν κολυμπώντας από λεωφορεία στη μικρή παραλιακή, πέρσι στον Μπάλο. Και έχει περάσει ακόμα μικρότερο διάστημα από την αποφράδα μέρα που χιλιάδες παγιδεύτηκαν για μία ολόκληρη μέρα με τα αυτοκίνητα τους στα χιόνια στην Αττική οδό και είχαμε και εμφράγματα, αλλά και τουλάχιστον μία απώλεια από γλίστρημα σε παγωμένο δρόμο. Μακάρι, αυτή τη φορά να έχουμε απλά μία ποτιστική βροχή. Όπως λέει και το τραγούδι, "θα έρθει και για μας μια Κυριακή"...

      Διαγραφή
  3. εχω ακουσει φωνες που αναφερουν οτι αν τυχει ο νοεμβριος και βγει ηπιος θα ακολουθησει ολοκληρος ο χειμωνας ετσι οποτε πρεπει να τον τελειωσουμε.ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΤΟΠΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ!ο καιρος του χειμωνα που ακολουθει την εκαστοτε φορα μπορει και να μην εχει καμμια σχεση με τον καιρο του νοεμβριου ειδικα απο την στιγμη που ο καιρος αδυνατηται να προβλεφθει περα απο 10 μερες μπροστα ενω τα μακροπροθεσμα πολλες φορες πεφτουν εξω παταγωδως.
    Εκτιμαται οτι ο καιρος συνηθως δεν μπαινει σε καλουπια για να ακολουθει σον και καλα καποια συγκεκριμενα μοτιβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η περπερούνα έπιασε τόπο τελικά! Μαζί με τα στολίδια της<(τα λουλούδια) και τα πανέμορφα χρώματα τούς, έτσι πήρε χρώμα και για εμάς η ζωή μας με τις βροχές που έρχονται. Είχαμε βελάξει τόσο καιρό με την ανομβρία. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες ώστε να μην χαθεί άδικα ούτε μια ψυχή. Αχ αυτή η Λέσβος. Οριακά μένουμε έξω από το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βγήκε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και μίλησε για κλιματική κρίση.Το 1961 ίδια μέρα με την ιστορική πλημμύρα τι λέγαν άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φράση 'συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων ' σας λέει κάτι!?

      Διαγραφή
    2. Αυτό τι νόημα έχει να το πεις πριν από μία κακοκαιρία;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε των 9:59, πέρα από την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που κάποιοι, επικαλούμενοι τη φυσική μεταβλητότητα, δεν την αποδέχονται, υπάρχει και το αναντίρρητο γεγονός ότι σε σχέση με τις προηγούμενες αρκετές δεκαετίες τα καιρικά συστήματα σήμερα γεννιούνται και αναπτύσσονται σε ένα θερμότερο περιβάλλον, με συνέπεια τη μεγαλύτερη έντασή τους.

      Διαγραφή
    4. Ναι δάσκαλε αλλά πριν από μία επικείμενη κακοκαιρία βγαίνει η πυροσβεστική να πει να προσέχουν οι πολίτες κτλ.Το άλλο είναι αρμοδιότητα του να το πει εκείνη τη στιγμή; αυτό ρωτάω.Γιατι είναι και εύκολο να πεις ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή ιδίως αν είσαι πολιτικός

      Διαγραφή
    5. Καλό είναι οι αναρτήσεις σας να είναι πιο ξεκάθαρες όπως αυτή των 10:24 πμ.
      Η αρχική των 11:09μμ μυρίζει άρνηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης αυτή των 09:59 φαίνεται να είναι απάντηση στον ανώνυμο των 08:52πμ. Αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο για να μη παρεξηγήστε. Φιλικά Σπύρος

      Διαγραφή
    6. Είναι δήλωση αποποίησης ευθύνης πολύ απλά! Και μάλιστα προκαταβολικά μην τυχόν και κατηγορηθεί.
      Κατά τα άλλα ασφαλώς ο δάσκαλος και οι υπόλοιποι επιστήμονες έχουν όλα τα δίκια να μιλούν για τα της επιστήμης τους και την κλιματική αλλαγή/κρίση. Και πριν την κακοκαιρία και κατά τη διάρκεια και μετά. Οι θεσμοί όπως η πυροσβεστική πρέπει να προειδοποιούν, να δίνουν χρήσιμες οδηγίες και κυρίως να ΕΝΕΡΓΟΥΝ για να προλάβουν άσχημες καταστάσεις. Αλλά συνήθως τους νοιάζει μόνο η θέση τους. Γνωστά όλα αυτά. Αν γενικεύω λυπάμαι. Ασφαλώς παντού υπάρχουν και αξιοτατοι θεσμικοί

      Διαγραφή
  7. Για την αττικη φαινονται δυο σημαντικα περασματα καταιγιδων. Το ενα με την ελευση του ψυχρου μετωπου που μαλλον θα ειναι προς τα ξημερωματα της κυριακης, και το αλλο οταν το χαμηλο θα φτασει στην νοτιοδυτικη πελ. που φαινεται να ειναι γυρω στο μεσημερι της κυριακης. Θελει προσοχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ
    Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνεχούς ουτοπικης προσμονης για αλλαγή στις καιρικές μονοτονιες, ήτοι τη μόνιμη λιακάδα στην χώρα που είναι (πλέον)Αφρική και θέλουμε να νομίζουμε και να πιστεύουμε ότι είναι κάτι λιγότερο από Βόρεια Ευρώπη.Επίσης ανέκδοτο είναι αγωνία και οι πανηγυρισμοί που προκύπτουν όταν στις 90 ημέρες προκύπτει 1 ημέρα συννεφιας...
    Εάν δε αυτή συνοδευτει και με κάποιες σταγόνες,αποτελεί γεγονός της χρονιάς,ότι βρεχει η ότι ήρθε το φθινόπωρο κτλ...
    Είναι αστείο στατιστικά το 1:90 (δηλαδή 0,011),και βάζω στην εξίσωση το καλό σενάριο (μη πούμε για 1:180 και μας πνίξουν τα επιπλέον μηδενικά...)...
    Γίνεται ακόμη πιο αστείο, όταν περιοχές όπως η Αττική, γίνονται χιονομανες, όταν περιστασιακά περάσει το τροπικό σύννεφο και αφήσει 50εκατοστα χιονιου και παγκόσμιας πρωτοτυπίας.
    Είναι αστείο τέλος, να γίνονται αναδρομές στο ένδοξο καιρικό παρελθόν της χώρας,που τα φθινοπωρα ήταν κάπως και οι χειμώνες ακόμη πιο κάπως..αυτά έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί.
    Τα σχόλια δεν αφορουν μεμονωμένα την αυριανή εικόνα, όπως αυτή προκύψει, αλλά το συνολικό καιρικο κάδρο.
    Λυπάμαι που το λέω ,θέλουμε (η είναι ανάγκη) να πιστεύουμε κάτι που δεν υπάρχει.
    Είναι απαγοητευτικο και συνάμα κουραστικό.
    Όλα τα παραπάνω δεν είναι μομφή για κανέναν.
    Είναι μια προσωπική διαπίστωση και μια προσπάθεια, ως λάτρης του χιονιού, να αποδεχθώ την πραγματικότητα.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
      - Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
      - Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
      - Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
      Ποιος φταίει; ποιος φταίει;
      Κανένα στόμα
      δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Φταίνε ίσως οι προσδοκίες και οι εμμονές μας.

      Από την άλλη, είμαστε το γένος (το ανθρώπινο),που ως Θεοι δημιούργησαμε το δικό μας Σύμπαν και ο πλανήτης Γη είχε την ατυχία να το φιλοξενήσει,γιατί δεν γνώριζε..
      Σε αυτό το Σύμπαν, συνώνυμο του Εγώ,υπάρχει το εφήμερο, το ευτελές, δε με νοιάζει,κερδίζω, χρήμα, πλούτος,νωμιζω...
      Ενα συνολικό αξιακο σύστημα του τίποτα..
      Έννοιες που δεν υπάρχουν, ο σεβασμός, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, νοιώθω, αισθάνομαι, αγαπώ,συμπάσχω..
      Προσπαθούμε να διορθώσουμε τις ανοησίες που δημιουργησαμε και νοιώθουμε ότι μας απειλούν, με νέα λάθη, έχοντας καταφέρει ενα δαιδαλώδες σύστημα ανοησίας και ηλιθιότητας,στο οποίο είναι αδυνατο να βρούμε την άκρη στο νήμα.
      Η πορεία είναι προγεγραμμενη και την έχει ορίσει η αλαζονεία μας.
      Είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται αυτός πού μας φιλοξένησε, αλλά εμείς που ήμασταν αξεστοι.

      Όταν ο δρόμος τελειώσει, ίσως να γίνει αντιληπτό ότι αρκούσε μόνο λίγο σεβασμός.

      Καλή συνέχεια.



      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα... Άρχισαν τα, όργανα στα δυτικά με πρωτοπόρες τις Κερκυρα, Ηγουμενίτσα και Παργα. Το μέτωπο προχωράει αργά και βασανιστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αποκλειεται η ηπειρος και γενικα καθε σημειο της ελληνικης επικρατειας να τυχουν σταθμοι να καταγραψουν πανω απο 100mm βροχης στην επικειμενη κακοκαιρια.Ειδικα για την ηπειρο θα προκειται για μια απλη νοεβριατικη κακοκαιρια που ναι μεν θα φερει πολλα νερα αλλα οχι κατι το ασυνηθιστο και προτογνωρο η συντελειακο.Δεν το λεω εγω αλλα ατομα που ασχολουνται ερασιτεχνικα σε διαφορες καιρικες σελιδες.

      Διαγραφή
    2. Μπα μη το λες.... Όπως έχουμε γράψει και τονίσει από χθες πολύ συγκεκριμένα για αυτές τις περιοχές,το βόρειο Ιόνιο κ συγκεκριμένα οι σταθμοί στην Κέρκυρα και στα παράλια της Ηπείρου ξεπερνούν τα 70mm και έχει και συνέχεια...

      Διαγραφή
  10. μυνημα προς ολους:η ελλαδα φημιζεται για την ηλιοφανεια της και για το ηπιο κλιμα της.
    εχοντας σαν δεδομενο τον ορισμο της εννοιας "κλιμα"γινεται ευκολα κατανοητο βγαζοντας τις αναλογες διαπιστωσεις οτι ετσι ηταν ειναι και θα ειναι ο καιρος στην χωρα μας κατα βαση σε χρονικο οριζοντα αιωνων.
    Μην πειανομαστε επειδη ετυχε καποιες περιοδους στο παρελθον μεσα στον 20ο αιωνα που αρχιζαν τα χειμερινα κρυα και τα χιονια απο τον οκτωβριο να βγαλουμε ντε και καλα οτι εκτροχιαστηκε το κλιμα λογω της κλιματικης αλλαγης οι οποιος αντικτυπος της κατα κυριο λογο δεν ελαβε ακομα σαρκα και οστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν καμιά μέρα,σε δέκα χρόνια ας πούμε, δεν τρέχει νερό η βρύση μας αλλά λάσπη η καούν 5000000 στρ σε ένα καλοκαίρι η μαραζώσουν οι καλλιέργειες και φτάσουν τα λαχανικά 8€ το κιλό να μην ανησυχήσω;Το ήπιο κλίμα της Ελλάδας θα φταίει..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. To πειανόμαστε γράφετε με οι.

      Διαγραφή
    3. Ηλιοφάνεια και ήπιο κλίμα δε σημαίνει πλήρης απουσία βροχών , ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών , καταστροφή καλλιεργειών από θεομηνίες που δεν υπήρχαν παλιά (ανεμοστρόβιλο) τουλάχιστον στην περιοχή μου στη Θράκη που είναι και στην Βόρεια Ελλάδα ...

      Διαγραφή
  11. Ακόμη μια ανοιξιάτικη μέρα σήμερα στην περιοχή μου -Ξανθη- χωρίς φυσικά ούτε ίχνος βροχής. Ιδωμεν την αυριανή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως ,δάσκαλε,στο τεθέν υπό του ιδίου ερώτημα "τίς πταίει ?",ο Χαρίλαος Τρικούπης υπέδειξε ως πταίοντα τον Μεγαλειότατο.Στα καιρικά τώρα υπάρχει μεγάλη έξαρση στα Δυτικά μας,ενώ εδώ τίποτα.Αναμένουμε τη νύχτα και αύριο.==========Π.Α.

    Υ.γ. Δια της ανωνύμου αναρτήσεως και υποδείξεως των 5 κ.15 μ.μ. επήλθε πλήρης ορθογραφικός ......."σασμός" !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Σασμός» - Σουρεαλισμός (χωρίς αισθητικούς περιορισμούς).

      Διαγραφή
    2. Τώρα τελευταία κινδυνεύουμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα ξανά στο Δημοτικό Σχολείο ή μάλλον της Σχολής Τυφλών.

      Διαγραφή
    3. Aς ξεκινήσουμε
      α)Η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος δεν είναι μία προσχηματική επιχειρηματολογία αλλά ενα βασικό επιστημονικό δεδομένο οταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή.
      β)Η συλλογική ευθύνη για ένα πρόβλημα πάντα έχει ενα χειριστικό χαρακτήρα με ορισμένο σκοπό ,την βρίσκουμε σε όλους τους ιστορικούς χρόνους .
      γ)Επαναλαμβάνω η στράτευση της επιστήμης και η καθολική αποδοχή της αλλαγής του κλίματος λόγω της παρέμβασης του άνθρωπου στερεί από την επιστήμη και άλλους προβληματισμούς και δεδομένα που πρέπει να έχει υπόψη της για ένα μέγεθος σαν το κλιμα.
      Παράδειγμα ενα βασικό χαρακτηριστικό της νέας κλιματικής πραγματικότητας είναι οι εμμονές ενός υπερτροφικού αντικυκλώνα πάνω από την Ευρώπη την θερινή περίοδο που όπου κάτσει το κέντρο του την καίει κυριολεκτικά.Χαρακτηριστικό είναι για εμάς το καλοκαίρι του 2021 και το καλοκαίρι του 2022 για την κεντροδυτική Ευρώπη.Από την άλλη ο Σιβηρικός εξαφανίζεται κυριολεκτικά.
      Και εδώ μπορώ να φέρω ένα προβληματισμό ,αντι να κοιτάμε ψηλά στην ατμοσφαιρα και να μετράμε το CO2 γιατί δεν κοιτάμε προς τον Ειρηνικό βλέποντας της αποκλισειςς της μέσης θερμοκρασίας του(el nino-la nina) που είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν αλλά και πιο εμμονικές στην ενααλλαγή ψυχρού θερμού?
      μήπως αυτην η εμμονή εχει αναλογικό απότέλεσμα την δημιουργία αυτών των υπερτροφικών αντικυκλώνων στην Ευρώπη?και τέλος οι ολοένα αυξανόμενες αποκλίσεις στο ψυχρό/θερμό του Ειρηνικού μηπως είναι αποτέλεσμα μηχανισμού των ωκεανών έκλυσης πλεονάζουσας θερμότητας αποτέλεσμα της της ανόδου της θερμόκρασιας της γης(το αίτιο της ανόδου η αν αυτήν είναι προσκαιρη ας το αφήσουμε στην κλιματολογία)?
      Αυτές είναι σκέψεις δικές μου απλά.....τπτ περισσότερο τπτ λιγότερο?"θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Με "η" θα μπορούσε επίσης.Η κόρη μου πάντως σκασμό βλέπει,να ξερετε..
      Δημητρης ρ.

      Διαγραφή
  13. Πρωταθλήτρια η Παργα ως τώρα με 70χιλιοστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης 90 τόνους νερό ανά στρέμμα μέχρι ώρας σε Κέρκυρα και Λευκάδα!
      Το Ιόνιο επιτέλους δείχνει τα δόντια τού(το περιμέναμε άλλωστε).

      Διαγραφή