Σκανδιναβικός αντικυκλώνας δημιουργεί συνθήκες εμποδισμού τύπου «ωμέγα» στην κεντροβόρεια Ευρώπη και προκαλεί ζωνική κυκλοφορία στη Μεσόγειο

Σάββατο 12-11-2022 στην Όθρυ, με τις βελανιδιές ακόμα ντυμένες στα πράσινα.
Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται βορειοανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στη χώρα μας αναμένονται αρκετές νεφώσεις, αλλά βροχές θα σημειωθούν μόνο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, στο Αιγαίο θα διατηρηθεί το βόρειο ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ και στις περισσότερες περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. Ένα στοιχείο του καιρού που θέλει κάποια προσοχή είναι οι τοπικές ομίχλες που θα σημειωθούν το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Την Τετάρτη (16/11), τοπικές βροχές και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (17-19/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κατά περιόδους κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιοδυτικοί και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στις περιοχές των βροχών μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.  

64 σχόλια:

  1. Καλοήθης ζωνική κυκλοφορία θα προσθέσω, όπως παλιότερα την είχατε -αν θυμάμαι καλά- αναφέρει! Θα φτάσουμε τρίτο δεκαήμερο του φθινοπώρου για να δούμε αυτά που άλλοτε βλέπαμε από τέλη Σεπτέμβρη, άντε από Οκτώβρη. Ωστόσο, κάλιο αργά παρά ποτέ, χρόνος υπάρχει, αρκεί να μη σταματήσει γρηγορα και μας ξανακαταπιεί αντικυκλώνας από Δεκέμβρη.
    Καλό μεσημέρι από την Άρτα,
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη ζωνική κυκλοφορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλασικος καιρος δυτικης ελλαδας. Κατα κανονα ο υετος θα εντοπιζεται στα δυτικα, βορεια και ανατολικο αιγαιο. Καιρος τυπου Π. Οσες τραφ "καταφερουν" να κατεβουν πιο νοτια και να οργανωθουν πιο καλα, θα δινουν υετο και στην νοτια ελλαδα.
    Τουτεστιν κανονικο φθινοπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρός με τη "στέγη" του "Π" τρύπια, Αλέξανδρε!

      Διαγραφή
    2. Ε κατι θα σταζει δασκαλε εχεις δικιο!!

      Διαγραφή
    3. Μια κουτσουλιά χερσόνησο είμαστε στην υδρόγειο...και οι καιροί μας πιάνουν ολη την αλφα-βήτα (καιροί Π,Ζ,Γ και δεν συμαζεύεται) "θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Μια οροσειρά από τον Γράμμο ως τον Ταΰγετο με ανοίγματα να παίζουν ο μαΐστρος, ο ζέφυρος κι ο λίβας, μια χερσόνησος με βουνά στα βόρειά της που φράζουν το δρόμο του βοριά αφήνοντάς του μόνο χαράδρες και ελάχιστες κοιλάδες, μια πλειάδα νησιών σπαρμένων στο πέλαγος στην αυλή της Σαχάρα και ένας δρόμος μετ’ εμποδίων για τις διαταραχές που έρχονται από τον Β. Ατλαντικό δημιουργούν στον τόπο μας ένα καιρικό μωσαϊκό που δυσκολεύει τα μοντέλα στην πρόγνωσή του και συχνά προσγειώνει ανώμαλα εμάς τους μετεωρολόγους που νομίζουμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα!

      Διαγραφή
    5. ο πιο ωραίος ήταν ο Καραμπητρος κύριε Ζιακόπουλε που πήγε να κάνει τον καιρό C.!..και του βγήκε....Ι,βροχές δίνανε όλα στην δυτική Ελλάδα και ενας ανατολικός καταβάτης τις διέλυσε...εδώ μπερδευόμαστε...με τα κανονικά..ο οπισθοδρομούν "καραμήτρος " που πήγαινε?"θωμάς"

      Διαγραφή
  4. Απανωτά Βαρομετρικά χαμηλά εκ δυσμάς!❤️❤️❤️❤️ Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια απαξίωσης της αυθεντικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του Νοεμβρίου δεν αναρτώνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μπράβο δάσκαλε.
      Κάποιοι έξυπνοι ανώνυμοι κοιτάζουν να περάσουν το παραμυθάκι τούς...
      Αυτά σε κάποιες σελίδες τού Facebook, όχι εδώ...

      Διαγραφή
    2. Εάν κάποιοι έχουν απέχθεια στον συγκεκριμένο τύπο καιρού, Νοέμβρη μήνα και μετά από τόσα χρόνια που έχει να συμβεί, καλόν είναι να μιλήσουν γιαυτό με κάποιον ειδικό!

      Διαγραφή
    3. Και πολύ καλά θα πράξετε.Μερικοί μας έμαθαν τώρα να ζητούν χιόνια έξω άπο την πόρτα τους στα μέσα Νοεμβρίου λες και βρισκόμαστε σε τίποτα Σουηδίες,Φινλανδίες,Ρωσίες κλπ.
      Επειδή δεν τους βγαίνει το θέλω τους το ρίχνουν στη δυσανασχετήση και την απαξίωση επειδή θα κάνει-τι ποιο φυσιολογικό βροχές αυτήν την περίοδο,ενώ τα χιόνια μπορεί άνετα να τα κάνει το επόμενο τρίμηνο.Επεικώς ελεεινοί και τρισάθλοι στην χαζομάρα που τους δέρνει το κεφάλι τους.

      Διαγραφή
    4. Basta λίγο στους χαρακτηρισμούς κύριε ανώνυμε!.Καλοί άνθρωποι είναι.Άσε που είσαι αλλού.........=======Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Κάναμε αμάν να δούμε τον αγαπημένο μας νεροκουβαλητη γαρμπή! Πήξαμε στους Βακους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα Γιάννη. Έφαγα τα λυσσακά μου τόσους μήνες! Να δούμε και κάνα Σωρειτομελανία να ανοίξει το μάτι μας.

      Διαγραφή
    2. Κρινοντας απο το γεγονος οτι οι δυο πρωτοι μηνες του φθινοπωρου ο σεπτεμβριος και ο οκτωβριος εφυγαν με περιοσμενες διαταραχες τοτε λογικα αν υπολογισουμε το μετρο της καιρικης εξισοροπησης,αναμενουμε το επομενο διαστημα πλουσιο σε βαρομετρικα και βροχες.Και οντως φαινονται πολλες βροχες στον οριζοντα.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα από τη μουντή Στοκχόλμη που επιτέλους αναμένουμε τον χειμώνα σε δυο τρεις μέρες και ίσως δούμε και τη πρώτη χιονόπτωση στο τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με τους Σουηδούς μετεωρολόγους .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιωάννης από Μυτιλήνη14 Νοεμβρίου 2022 στις 7:28 μ.μ.

    Καλησπέρα δάσκαλε και σε όλη την παρέα του μπλογκ! Αν κινηθεί έτσι το χαμηλό όπως φαίνεται νομίζω πως θα δούμε μετά από χρόνια σύστημα να έρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο.. Έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ14 Νοεμβρίου 2022 στις 7:28 μ.μ.

    Καλησπέρα στην παρέα από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας/Πυροσβεστικού Σώματος!
    Και λέω τώρα, στην αυθεντικότητα αυτή του φθινοπώρου που διαφαίνεται, θα αρκεστούμε στις χορταστικές βροχές ή θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του 112? Ας ελπίσουμε να αποφύγουμε τις ακρότητες και να εξελιχτούν όλα ήρεμα και για πολλές ημέρες μιας και ο τόπος έχει ανάγκη τα νερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό φίλε Νίκο ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί.
      Πάμε γιά χορταστικές βροχές αρχικά,αλλά σε κάποια δυτικά κυρίως η ανατολικά τμήματα η ιστορία έχει δείξει ότι Νοέμβρη μήνα και με ζωνική - δυτική κυκλοφορία οι επανειλημμένες βροχές καταιγίδες δημιουργούν θέματα.
      Παρόλα αυτά ας απολαύσουμε τον καιρό αυθεντία πού έρχεται και όταν και αν έρθει η ώρα,με καλή οργάνωση όλα θα πάνε καλά.

      Διαγραφή
    2. ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ14 Νοεμβρίου 2022 στις 8:52 μ.μ.

      Έται είναι φίλε Φώτη όπως τα λες...

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι με τους φίλους που χαίρονται με τα καιρικά νέα και με την ανυπομονησία τους για τις βροχές και τα χαμηλά. Αναμφίβολα η βαρετοκαιρία θα πάψει…
      Αλλά βρε φίλε Νίκο άσε το 112 στην ησυχία του. Πραγματικά ας κάνει ένα χρόνο «αγρανάπαυση» μπας και σωθεί το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας της πολιτικής προστασίας. Εγώ φυσικά στο κινητό μου έχω απενεργοποιήσει από τον καιρό του κόβιντ τις έκτακτες ειδοποιήσεις.
      Καλή απόλαυση στους φθινοπωράκηδες! Και καλό χειμώνα σιγά σιγά. Πρώτη μέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που ανοίξαμε -για λίγο- θέρμανση.

      Διαγραφή
    4. ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ15 Νοεμβρίου 2022 στις 3:26 π.μ.

      Το 112 φίλε Κωνσταντίνε ενεργοποιείται κατόπιν εισήγησης και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων από την επιστημονική κοινότητα. Αυτός που θα πάρει την απόφαση ενεργοποίησης, δε θα ρισκάρει το κεφάλι του ούτε θα βρεθεί υπόλογος στη δικαιοσύνη από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένα σενάριο πολύ έντονων φαινομένων. Εσυ σκέφτεσαι σαν απλός πολίτης έξω από το χορό, χωρίς να έχεις ιδέα με τι έρχεται αντιμέτωπη η Πολτική Προστασία από πλευράς κόσμου ο οποίος πάσχει σε αυτό που λέγεται αντίληψη. Η δουλειά του κόσμου είναι να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις και όχι να κάνει χαβαλέ, ως ατίθασος Έλλην. Σαφώς και ο μηχανισμός λειτουργίας του 112 σηκώνει βελτιώσεις και πρέπει να βελτιωθεί, αλλά όσο ο κόσμος τα αντιμετωπίζει όλα σαν ξερόλας, αυτός θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο και όχι το 112.

      Διαγραφή
    5. Η χρήση του 112 για την προστασία της ζωής των πολιτών είναι επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις, όπως η εκκένωση οικισμών που κινδυνεύουν από πυρκαγιά ή από τις επιπτώσεις ενός βιομηχανικού ατυχήματος.
      Η χρήση του 112 ως προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι άλλης τάξεως ζήτημα που λειτουργεί υπό προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη χώρα. Η Πολιτεία θέλει, αλλά η επιστήμη δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θα ήθελε χωρίς τα αναγκαία μέσα. Ακόμα όμως και να αποκτηθούν τα μέσα, οι υλικές καταστροφές και δυστυχώς ορισμένες φορές οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα είναι αναπόφευκτες.
      Το να ζητάμε ευθύνες από τη ΓΓΠΠ γιατί έγιναν πλημμύρες και δεν είχε στείλει 112 ή γιατί έστειλε 112 και δεν έγιναν πλημμύρες με ξεπερνάει!
      Αναφορικά με την πληττόμενη αξιοπιστία στις περιπτώσεις ψευδών προειδοποιήσεων, δεν υπάρχει αντίρρηση. Εδώ χρειάζεται υπομονή έως ότου βελτιωθεί η ποιότητα των προειδοποιήσεων με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, την καλύτερη οργάνωση κ.λπ. Την ίδια υπομονή χρειάστηκαν η μετεωρολογία, οι άνθρωποι που την υπηρετούν και το κοινό ώσπου να «περπατήσει» η αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Τα ανέκδοτα με τους Ινδιάνους ηχούν ακόμα στα αφτιά μου.

      Διαγραφή
    6. Ακριβώς κύριε Ζιακόπουλε! Τα είπατε όλα!

      Διαγραφή
    7. Οντως δάσκαλε, η ανυποληψία προς την Ε.Μ.Υ. εξέλιπε σταδιακά, βήμα-βήμα.Γνωστή και η δυσλειτουργία της, λόγω υπαγωγής της στο στράτευμα(Πολεμική Αεροπορία).Ευτυχώς κάποιοι της αυτής σχολής και νοοτροπίας με σένα εργαστήκατε με ζήλο,υπομονή και μεράκι,παρακολουθώντας και τις διεθνείς εξελίξεις,με αποτέλεσμα τη σημαντική προαγωγή του επιπέδου και της αξιοπιστίας της υπηρεσίας.Και μιάς και αναφέρθηκες στο μάγο και τους Ινδιάνους,να παραθέσω και εναν ανεκδοτολογικό ορισμό που κυκλοφορούσε τω καιρώ εκείνω , " Ε.Μ.Υ. είναι μια δημόσια υπηρεσία ,η οποία προβλέπει με απόλυτη ακρίβεια τον καιρό της χθεσινής ημέρας" !. Ως πρός τις δυσκολίες της πρόγνωσης που αναφέρεις πιο πάνω (ανάγλυφο χώρας κλπ),θα έλεγα ότι ταυτόχρονα συνιστούν και μια γοητευτική πρόκληση για.......δυνατούς παίκτες !.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    8. Το εξέλειπε με "ει" δεν γράφεται; Και όχι με "ι". Ο δαίμων του τυπογραφείου, που λέγαμε, επίσης, παλιά...

      Διαγραφή
    9. Κι, όμως, είναι εξέλιπε με "ι", όπως σωστά το γράψατε και όχι με "ει". Δικό μου το λάθος.

      Διαγραφή
    10. Συμφωνώ απόλυτα και εγώ.
      Παρά ταύτα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά ακόμη θέλει οργάνωση η όλη υπόθεση.
      Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γιά συνεργασία των αρμόδιων αρχών και της ΕΜΥ με πρόγνωση nowcast και έγκαιρη ειδοποίηση σε περιοχές ακραίων φαινομένων αλλά όλο αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει δύσκολο.
      Όπως και να έχει η προσπάθεια καλώς συνεχίζετε.
      Καλό είναι να υπάρξει συντονισμός γιατί το επόμενο διάστημα πολύ πιθανόν να χρειαστεί να χτυπήσει σε αρκετές περιοχές και πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

      Εδώ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με το πού άλλαξε το ρεύμα σε ΔΝΔυτικό και χωρίς κανένα δυναμικό αίτιο, αμέσως έπεσαν 3,5mm βροχής.
      Αγαπημένος νοτιάς...

      Διαγραφή
  10. Μετά την ηλιόλουστη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που μας χάρισε ο αντικυκλώνας - γίγας του Οκτώβρη, ένας άλλος αντικυκλώνας μας χαρίζει μια εξαιρετική παραδοσιακή "παρέλαση" βαρομετρικών χαμηλών "α λα παλαιά"! Ο Νοέμβριος φόρεσε τα "καλά" του και μας προσκαλεί να το χαρούμε! Καλά νερά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το επομενο διαστημα φαινεται οτι θα ειναι πλουσιο σε βροχες και καταιγιδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπημένος καιρός ο επερχόμενος,για να μην πω λατρεμένος!. Μόνον εκείνο το "Π" για την περιοχή μου δεν κάθεται τόσο καλά========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να μας έρθει και κανά χαμηλό και από την Σύρτη.Ετσι δεν είναι παιδιά ; Να πάρουμε και εμείς εδώ οι κεντροανατολικοι κάτι από την μερίδα του λέοντος.
    Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική
    Κορινθια.
    Αγαπητέ Μακη από την Στοκχόλμη, έτσι όπως μας τα λες για τον καιρό στην περιοχή σου,σου εύχομαι καλό χειμώνα επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Δημήτρη. Ετσι είναι.Είναι αυτά του"μαλακού υπογαστρίου",όπως είχε γράψει κάποτε ο δάσκαλος,πού έρχονται από τη Σύρτη.Αυτά πλέον είναι ακριβοθώρητα.Να δούμε τη συνέχεια.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σύστημα Ζώνη και άγιος ο θεός για να μιλήσουμε και μπασκετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τις ανομβρίες, θα περάσουμε στον κορεσμό από τις βροχοπτώσεις. Διόλου απίθανο να έχουμε και προβλήματα. Θα βγουν και τα έκτακτα στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες το μούντιαλ να μας βγει εδώ στην Ελλάδα φουλ υετοφόρο?

      Διαγραφή
    2. Ναι, πολύ πιθανό αλλά από την ανάποδη πλευρά.

      Διαγραφή
  17. Η υπομονή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος.
    Στο τέλος έρχεται η ανταμοιβή.
    Καλησπέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι λάθος μερικοί να "πετούν" εκτός φαινομένων την ανατολική χώρα όπως ακούω στα media γιά το επόμενο διάστημα.
    Είναι λογικό ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η δυτική ΒΔυτική Ελλάδα όπως και τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου.
    Όμως ο καιρός Π όπως είπε και ο δάσκαλος πολλές φορές μπάζει η στέγη τού και κάποιες φορές ξηλώνεται και από τη βάση!
    Δεν μιλώ γιά τα πολύ άμεσα αλλά σταδιακά εκτός από τα δυτικά και άλλες πολλές περιοχές θα πάρουν αρκετά φαινόμενα με αυτόν τον συνεχή τύπου καιρό πού διαφαίνεται.
    Είπαμε ότι ο καιρός είναι ο μεγαλύτερος δημοκράτης και έστω και αργά αναπληρώνει τα κενά εκεί πού πρέπει.
    Με το καλό λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού τις βλέπετε αγαπητοί συνδαιτυμόνες τις πολλές βροχές και καταιγίδες; Μία μέρα θα είναι πραγματικά βροχερή, η προσεχής Κυριακή (20/11). Όσο για την πολλά υποσχόμενη συνέχεια του τζίφου, ας κρατήσουμε μία πισινή. Και για τον Νοέμβριο έδιναν χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν όλα τα μοντέλα στα τέλη Οκτωβρίου και τελικά έχουμε 20άρια, ακόμα και 25άρια στα νοτιότερα τμήματα της χώρας και με σερί λιακάδες. Ο καιρός είναι πολύ πιο ήπιος σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

      Διαγραφή
    2. Είσαι εκτός θέματος ανώνυμε.
      Όλα μα όλα τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν συνεχή Ατλαντική ροή και δυτική κυκλοφορία όσο πάει το μάτι με μεγάλα ποσά υετού.
      Ούτε ένα μοντέλο δε δείχνει το αντίθετο.
      Τώρα αν μιλάς γιά κάποια περιοχή μεμονωμένη πού μπορεί να μη πάρει πολλά λόγω τού ότι ο νοτιάς κάνει ζημιά(Χαλκίδα συνήθως γιά παράδειγμα) εντάξει τι να κάνουμε?
      Μην γράφουμε χωρίς να έχουμε μελετήσει τα καιρικά δεδομένα ότι δεν θα κάνει τίποτα το επόμενο διάστημα.
      Μπερδεύεται ο κόσμος.
      Εσύ μία χαρά θα κρυφτείς πίσω από την ανωνυμία σού δεν τρέχει και τίποτα, ότι και αν συμβεί το επόμενο διάστημα.
      Ας μην γράφουμε λοιπόν ανακρίβειες.
      Κάτι τελευταίο γιά να λήξει το θέμα.
      Ποιός μίλησε εδώ μέσα γιά πτώση θερμοκρασίας και χιόνια?
      Γιά νοτιάδες και πολλές βροχές μιλάμε και ιδιαίτερα γιά συγκεκριμένες περιοχές.
      Διαβάστε καλύτερα!

      Διαγραφή
    3. Δεν είπα ότι μίλησε κάποιος από το blog για πτώση θερμοκρασίας, τα μοντέλα εκτιμούσαν ραγδαία υποχώρηση της στα τέλη Οκτώβρη για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη και τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Όσο για τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά, ας τα πάρουμε ένα, ένα με τη σειρά. Το πρώτο, λοιπόν, θα δώσει βροχές σε όλη την Ελλάδα μόνο την Κυριακή 20/11 για κάποιες ώρες. Για τα υπόλοιπα, ο χρόνος θα δείξει.

      Τέλος, ας μην χωρίζουμε τους ανθρώπους σε ανώνυμους και μη. Άλλωστε, κάποιοι μπορεί να υπογράφουν με ψεύτικο όνομα, ενώ παλιά είχαμε δει και ψευδώνυμα. Ούτε από εσένα θα ζητήσει κανείς ευθύνες, αν δεν πέσεις απόλυτα μέσα στις εκτιμήσεις σου. Εδώ, δεν ζητούν από επαγγελματίες μετεωρολόγους και καλά κάνουν, διότι η πρόγνωση του καιρού είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία.

      Διαγραφή
  19. Γειά σου φίλε Χριστόδουλε.Υπάρχει και αγία Υπομονή.Τιμάται την 29η Μαίου.Πρόκειται για την κατά κόσμον Ελένη Δραγάση (Έλενα Ντράγκατς,Σέρβα),μητέρα του τελευταίου μαρτυρικού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου .Η κάρα της ευρίσκεται στη μονή του οσίου Παταπίου ,στο Λουτράκι.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το Δημήτρη πιο πάνω. Σίγουρα δεν είναι κακή ή ζωνικη κυκλοφορία και ο καιρός τύπου Π, αλλά νομίζω και πάλι πολλές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, που έχουν ανομβρία, δεν θα πάρουν αυτό που πρέπει ίσως. Χρειάζονται βαθιά βαρομετρικά χαμηλά, εκ Συρτης κατά προτίμηση, η έστω χαμηλά στο στυλ της "Εύας" που πραγματικά σάρωσε το 90% σχεδόν της ελληνικής επικρατατειας. Κακά τα ψέμματα, διαγουμε ίσως πανελλαδικά ένα από τα πιο ανομβρα φθινοπωρα που θυμάμαι ever....και χρειαζόμαστε καλές κ γενικευμενες βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αφού ο Χριστόδουλος σταμάτησε το ελαιομαζεμα για λίγες ημέρες και έπιασε να σπέρνει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βραχούν τα ανατολικα προσηνεμα.
    Από τα λίγα που πρόλαβα να διαβάσω τις τελευταίες ημέρες, βλέπω ότι είχαμε...βαφτίσια με νονό τον δάσκαλο.Παρα την απουσία μου από την τελετή,δεν μπορώ να μην κάνω ένα δώρο στον νονό ...!!!(άλλο που θα αφορά όλους τους φίλους του παρόντος βήματος).
    Πιστεύω πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας, θα γίνει πλήρη αναπλήρωση του υετου τον επερχόμενο χειμώνα και μάλιστα σε πολλές από αυτές θα υπερκαλυθφει.
    Σε μερικές περιοχές(Β-ΒΔ) ο χειμώνας θα είναι και πρωιμος,στις περισσότερες, οψιμος και σε μερικές πολύ οψιμος(ανατολικες-νοτιες).
    Αγαπητέ Νίκο Δαλαρουγκα,προσυπογράφω λέξη τη λέξη όσα λες. Χαιρετίσματα στον φίλο μου τον Αλέκο.
    Αγαπητέ Πέτρο σε χαιρετώ.την γνωρίζω αυτήν την μονή και την έχω επισκεφθεί πριν από χρόνια,τώρα που κατεβαίνω συχνά για Καλαμάτα και Πάτρα,θα την επισκεφθώ εκ νέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κάνω screenshot το σχόλιό σου, μου φαίνεται, Χριστόδουλε. Δε θα μας "στείλεις" εσύ εδώ μέσα!!!!!
      Να είσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
    2. Να εισαι καλά Χριστόδουλε! Ναι βεβαίως θα του δώσω. Αλέκος είναι αυτός....

      Διαγραφή
    3. O πολύ όψιμος χειμώνας πώς μεταφράζεται, Χριστόδουλε; Ένας Μάρτιος επανάληψη του περσινού. Στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του, πάντως, το effis, βγάζει ψυχρότερο από τα κανονικά επίπεδα τον Ιανουάριο, ειδικά στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Ελλάδα.

      Διαγραφή
  22. Οι περισσότεροι ανώνυμοι τρολάρουν. Άλλη δουλειά δεν έχετε να κάνετε? Το μπλογκ δεν είναι τσιφλίκι κηφήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σχεδόν 30mm βροχής έπεσαν τώρα το βράδυ στην περιοχή τού Ρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν έχω σκοπό να τρελανω κανέναν,φίλε Απόστολε,απλά λέω αυτά που συλλαμβανω με τις "κεραίες μου" και όλα όσα μου"λεει" η φύση και τα πλάσματα της στην καθημερινή επαφή που έχω μαζί τους(όχι όσο θα ήθελα λόγω χρόνου,αλλά που θα πάει,1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα θέλω μόνο και μετά θα...καααααθομαι...)
    Φίλε ανώνυμε,οψιμος χειμώνας δεν είναι μόνο ο Μάρτιος ,που πολλές φορές είναι χειμωνιάτικος,αλλά από τον Απρίλιο και μετά, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή ζημιές,πράγμα το οποίο φυσικά δεν το θέλω με τίποτα,ειδικά εαν ο Φλεβάρης είναι μαλακός.
    Δεν διαφωνώ με την εκτίμησή του μοντέλου που αναφέρεις,εάν προσέξεις όμως τα γραφόμενά μου θα δεις ότι κάπου έχω βάλει ένα...και.
    Αγαπητέ Νίκο, ο Αλέκος είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει στην ζωή μου και πιστεύω πως είναι και άριστος συνεργάτης στην υπηρεσία σας.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ένα πέπλο με πυκνή ομίχλη κάλυψε από χθες τη νύχτα και μέχρι αυτή την ώρα τούς κάμπους τα πεδινά ακόμη και τα ημιορεινά τού Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνίας.
    Όμορφο σκηνικό και συνάμα προφητικό γιά το άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άσχετο, αλλά δείτε το, παρακαλώ: https://www.facebook.com/artaandepirusweather/posts/1608635452701362/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξέχαστη χρονιά Χρήστο!
      Ανά 30 με 35 έτη συμβαίνουν τέτοιας έντασης φαινόμενα στις περιοχές μας λέει το άρθρο.
      Από το 2015 πού έχει γραφτεί ακόμη περιμένουμε...
      Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον ίσως ξανά έρθει.
      Καλό είναι να μας το θυμίσεις και τον φετινό Μάρτη.

      Διαγραφή
  27. Αλλάζει ο καιρός από τις επόμενες κιόλας ώρες στη ΔΒΔυτική χώρα.
    Για αύριο λοιπόν τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο και σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά(πλην ίσως κάποιων πολύ ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων) καθώς και σε Μακεδονία Θράκη.
    Αξιόλογα φαινόμενα και με κάποια διάρκεια θα πρέπει να εκδηλωθούν σε :
    Βορειότερα τμήματα τού Ιονίου με έμφαση την Κέρκυρα.
    Δυτική Ήπειρος(κυρίως Θεσπρωτία Πρέβεζα και νομός Άρτας)
    Νοτιότερα τμήματα της Αιτωλοακαρνίας όπως και περιοχές γύρω από τον Πατραϊκό κόλπο.
    Δυτικά τμήματα Ηλείας ίσως και Μεσσηνίας.
    Ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως από το βράδυ της Πέμπτης και μετέπειτα σε νησιά ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λέσβο Χίο Μυτιλήνη.
    Γιά την Αττική τέλος,υπάρχει μόνο μία πιθανότητα προς το βράδυ αύριο να βγάλει και εκεί κάποια μπόρα στα πιό δυτικά και νότια τμήματα τού νομού.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να σε έχει ο Θεός καλά Φώτη.Ευχαριστουμε για την λεπτομέρεια της πρόγνωσης καιρού που κάνεις σε πολλές περιοχές της επικράτειας.Δεν θα σε χαρακτηρίσω απλά ερασιτέχνη μετεωρολόγο, αλλά σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο.
    Καλοδεχούμενες να είναι οι βροχές που έρχονται.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την όμορφη παρέα του μπλογκ.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη γιά τα καλά σού λόγια.
      Ότι μπορούμε κάνουμε γιά αυτό πού αγαπάμε.
      Καληνύχτα από την περιοχή τού Αγρινίου πού δέρνετε εδώ και κάμποση ώρα από ισχυρή καταιγίδα με δυνατά αστραπόβροντα!

      Διαγραφή
  29. Φυσικά και ειναι φυσιολογικός ο νοτιάς.Γίνεται σε κάποιους να μην αρέσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Mαζεύονται οι βροχές για Αττική σιγά σιγά. Ενα βασικό πέρασμα και τέλος. Νομίζω το κέντρο θα κλείσει κάτω από τα υετικά για 3η χρονιά. Ακόμα στα 252μμ ο μετεωρολογικός του ΕΑΑ. Μετά άμα χιονίσει 2 μέρες θα γυρίσουν να πουν ότι χειμώνα κάνει μόνο στην Αθήνα.

    Τουλάχιστον δυτική Ελλάδα φαίνεται πηγαίνουν για καλά πράγματα και θα είναι σε φθινοπωρινό καιρό το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τέλη του μήνα.

    Γιάννης
    Ν. Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή