Βρέχουν και τα οπισθοδρομούντα χαμηλά!

Τα υπέροχα χρώματα του φθινοπώρου, του Σπύρου Μπαλαδήμα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Ν. Ιταλία, κινείται Ν-ΝΑ και τις απογευματινές - βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη βόρεια και την κεντρική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (κεντρικό και βόρειο Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. 


Το Σάββατο (12/11), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β-ΒΔ Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα βουνά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα κατά τόπους στη Θεσσαλία, την κεντροανατολική Στερεά, τη Β. Εύβοια, το Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο πιθανώς να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Ιόνιο κα την ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειώσει πτώση. 

Την Κυριακή (13/11), προβλέπεται βελτιωμένος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά, τη Β. Εύβοια και το Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Αντίθετα, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα πέσουν λίγο κι έτσι νωρίς το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα. 

Τη Δευτέρα (14/11), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, αλλά όχι βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (15/11), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά Β 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

16 σχόλια:

  1. Έπρεπε να αναβή επί σκηνής η "οπισθοδρομική κομπανία",για να λάβουμε και μεις εδώ στη Δυτική Κορινθία μία καιρική ενθάρρυνση. Ανεμοι ΒΑ έως ΝΑ, σου λέει ο δάσκαλος.Πιο ταμάμ δεν γίνεται .Υποπτεύω ότι θα υπερβούμε την πρόβλεψη των μοντέλων!====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από εβδομάδες απραξίας ο καιρός πλέον απέκτησε ενδιαφέρον, καιρός ήταν! Είμαστε πια σε κάποια εγρήγορση!βροχές αναμένουμε και μακάρι αξιόλογες τουλάχιστον εκεί που δεν έχει βρέξει αρκετά έως τώρα.. καλησπέρα!. Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως υπέροχα (και πολλά) χρώματα! Φοβερή φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ. Μπαλαδήμας με τις πάντα εκπληκτικές και καλλιτεχνικές φωτογραφίες του.

      Διαγραφή
  4. Από Ελλάδα, πάει στην Ιταλία ο καιρός. Τι άλλο θα δούμε! Οι 7 πληγές του Φαραώ έμειναν. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύντομη τελικά αλλαγή τού καιρού περιμένουμε από αύριο το βράδυ πρώτα στα βόρεια και μέχρι το Σάββατο και στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική χώρα από ένα σπάνιο γενικά σύστημα οπισθοδρόμησης(έχω να το δω αρκετά χρόνια αλλά έχει ξανά γίνει απ'ότι θυμάμαι).
    Μάλιστα θα συμβεί και το σπάνιο όπου με ανατολικό ρεύμα ο καιρός θα βελτιωθεί νωρίτερα στα ανατολικά απ' ότι στα ΔΒΔυτικά καθώς το όλο σύστημα θα κινείτε προς την Ιταλία.
    Εν ολίγοις θα βρέξει σε όλα τα δυτικά στην Μακεδονία την κέντρο βόρεια Πελοπόννησο τη Στερεά και τη Θεσσαλία καθώς και στο ΒΔυτικο Αιγαίο.
    Στη Θράκη τα όποια φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα και κυρίως στα δυτικά της περιφέρειας από αύριο το βράδυ,ενώ το Σάββατο γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.
    Θα χιονίσει και στα βουνά λίγο.
    Θα χιονίσει και στην υπόλοιπη χώρα από τα 1400μ έως τα 1900μ από βορά προς νότο, όμως γιά τη Μακεδονία μιλάμε γιά φαινόμενα λίγων ωρών.
    Ποτιστικά φαινόμενα γενικά,τα οποία πιστεύω μόνο σε περιοχές της βόρειας Στερεάς, της Θεσσαλίας και κυρίως στα ανατολικά αυτής,καθώς και στα νησιά τού Ιονίου θα είναι αξιόλογα από πλευράς έντασης.
    Γιά την Αττική δε βλέπω κάτι ιδιαίτερο όπως και για μέρος των ανατολικών τμήματων της Πελοποννήσου.
    Στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός με ενίσχυση των ΒΑ ανέμων.
    Από την Κυριακή και μετά εκτός από κάποιες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά η καλοκαιρία επιστρέφει και η θερμοκρασία ξανά έρχεται στα τωρινά επίπεδα.
    Η συνέχεια όμως αρχίζει και μυρίζει "μπαρούτι" καθώς η αρχική μας εκτίμηση γιά σπουδαίο 2ο μισό παίρνει σάρκα και οστά από όλα τα μεγάλα μοντέλα καθώς και τις γραμμές των ensemble.
    Επίσης πολύ θετικά φαίνεται να μας επηρεάζει και η πιθανή τροχιά τού Jetstream στην Ευρώπη τουλάχιστον έως και τα τέλη τού μηνός.
    Τα πιό δυτικά αρχικά φαντάζουν φαβορί, χωρίς όμως να μένει απ'έξω και η υπόλοιπη χώρα.
    Θα τα βλέπουμε μέρα τη μέρα.
    Τελικά η γκρίνια μού και η απογοήτευση των τελευταίων ημερών δείχνει ότι θα βγει σε καλό.
    Υ.Γ. Αγαπητέ Πέτρο εύχομαι ολόψυχα να πάρετε παραπάνω χιλιοστά από αυτά των μοντέλων, όμως να ξέρεις ότι η υφή τού οπισθοδρομούν συστήματος δεν είναι ίδιο με τα συστήματα από τα νδυτικά με ΑΝΑ ρεύμα.
    Νομίζω ότι πλην των περιοχών πού ανέφερα τα υπόλοιπα ανατολικά θα δουν λίγα σχετικά πράγματα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπλήρωση και βόρεια Εύβοια στα αξιόλογα φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη για τους ανώνυμους διαμαρτυρεσαι αλλά εσύ την μια μας λες πάει ο Νοέμβρης και την άλλη μυρίζει μπαρούτι ενώ γνωρίζεις ότι ο καιρός μεταβάλλεται εύκολα ειδικά αυτούς τους μήνες.

      Διαγραφή
    2. Διάβασε στις 30 Οκτώβρη η 31 δεν θυμάμαι καλά, την γενική εκτίμηση Νοεμβρίου που έκανα βάση της πιθανής τροχιάς τού αεροχειμάρρου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
      Εκεί θα δεις εξαρχής τι γράφω γιά τον Νοέμβρη.
      Εννοείτε ότι τα στοιχεία μεταβάλλονται και γι'αυτό και εγώ τις τελευταίες ημέρες πήγα να "λαλήσω" με αυτά που έβλεπα.
      Τώρα όμως όλα αρχίζουν και παίρνουν τον αρχικό τούς δρόμο.
      Ακόμη και αποτυχία να είχα δεν με νοιάζει καθόλου και το παραδέχομαι.
      Το όποιο στοίχημα πού βάζω είναι με τον εαυτό μού καθώς ότι βλέπω το μοιραζόμαι με τον κόσμο εντελώς ερασιτεχνικά.
      Δε θα μού ξηλώσει κάποιος τα γαλόνια....
      Άλλωστε αυτοί πού με παρακολουθούν από παλιά,ξέρουν τι μανία έχω με την πρόβλεψη τού καιρού και αν έχω συχνά αποτυχίες η επιτυχίες.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  7. Την τιμητική μας θα έχουμε σε αυτή την κακοκαιρία ,και στην προηγούμενη έπεσε πολύ καλό νερό και τώρα φαίνονται ποιο έντονα τα φαινόμενα μετα από μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας,για να δούμε θα ασπρίσει και η κορυφή της Όθρυς για πρώτη φορά φέτος, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε πως γίνεται η δυτική Πελοπόννησος να έχει ισχυρά φαινόμενα με καταβατη ανατολικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ισχυρό θα είναι το ανατολικό ρεύμα; Σε πόσο ύψος θα εκτείνεται; Θα υπάρχει ισχυρό δυναμικό αίτιο (μεταφορά θετικού στροβιλισμού, συγκλίσεις κ.λπ.); Τα επιφανειακά ρεύματα δεν "παίζουν" μόνα τους.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι οι ανατολικοί άνεμοι στα χαμηλά στρώματα και την επιφάνεια μετά βίας θα φτάνουν στη δυτική Πελοπόννησο τα 4 με 5 μποφόρ(πλην τού Πατραϊκού όπου και θα έχουμε λιγότερα φαινόμενα) οπότε ζημιά σοβαρή δεν μπορεί να γίνει.
      Επίσης το ύψος πού εκτείνεται αυτός ο άνεμος είναι μέχρι τα 850 περίπου hPa.
      Από εκεί και πάνω θα έχουμε νοτιά, ενώ όσο φτάνουμε στη μέση και άνω τροπόσφαιρα(από τα 5500μ και άνω) αυτοί θα είναι ισχυροί δυτικοί.
      Άρα λοιπόν δε μιλάμε γιά καθ'ύψος επικράτηση ανατολικού ρεύματος.
      Τέλος μη ξεχνάμε και την αντίθετη κατεύθυνση τού χαμηλού.
      Δεν θα βρίσκετε στο Ιόνιο έτσι ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει στα ενδότερα αλλά θα μας έρθει εξ ανατολής με τελική κατεύθυνση το Ιόνιο.
      Συν τα υπόλοιπα τού δασκάλου.
      Έντονα δεν γνωρίζω αν θα είναι, αλλά αξιόλογα τοπικά σίγουρα σε αρκετά δυτικά τμήματα.

      Διαγραφή
    3. Εννοείτε επίσης ότι εφόσον θα έχουμε αυτούς τούς διαφορετικούς ανέμους μεταξύ 700 και 500hPa σε σχέση με τα κατώτερα στρώματα θα παρατηρηθεί θετική μεταφορά στροβιλισμού όπου λόγω της απόκλισης πού θα δημιουργήσει στα ανώτερα στρώματα θα ενισχύσει περαιτέρω το εν λόγω χαμηλό.
      Μην ξεχνάμε τέλος, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει το ρόλο τού και η ισχυρή ζώνη ανέμων πού συνοδεύουν τον αεροχείμαρρο πού συνοδεύει τον εν λόγω αυλώνα και την άμεση συσχέτιση πού έχει έτσι ώστε να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διαταραχή.
      Όλα αυτά και άλλα πολλά επί χάρτου βέβαια.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα φίλε Φώτη.Και επί του πεδίου αυτή τη φορά για την περιοχή μου.Συνέχισε όπως είσαι.Σε διαβάζουμε πολλοί που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν γράφεις ούτε για τα δρομολόγια του τραίνου ούτε για τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία!.========Π.Α.

    Υ.γ. "Μεταβολή κάθε δύο δευτερόλεπτα"!!!!. Δημ. Ζιακόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην συνέχεια, και μετά την καιρική μεταβολή του καιρού για αυτό το Σαββατοκύριακο, από την επόμενη εβδομάδα, θα ευνοηθεί ο σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο και θα επηρεάσει και την Ελλάδα με νοτιάδες και βροχές. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή