Τα highlights του επόμενου τετραημέρου


Κυριακή:

- Offshore οι βροχές στη Δυτική Ελλάδα.

- Το απόγευμα - βράδυ οι Φλωρινιώτες ίσως το δουν.


Δευτέρα:

- Συνέργεια ΒΑ ρεύματος και δυναμικού αιτίου θα φέρει αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στην κεντροανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, το Β. Αιγαίο και τη Θράκη.

- ΝΑ άνεμοι από την πίσω πόρτα θα προκαλέσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα.

- Η βασική ατμοσφαιρική διαταραχή, κινούμενη από την κεντρική Μεσόγειο νοτιοανατολικά, θα φθάσει στη Δ. Αίγυπτο και θα προκαλέσει όμβρους, όπως εκείνους που προκάλεσε η αρχαία γιαγιά της στο δρόμο του Μακεδόνα στρατηλάτη προς την όαση της Σίβα!

Τρίτη:

Διάλειμμα!

Τετάρτη:

Σε λασπωμένα ή και πλημμυρισμένα γήπεδα αρκετοί από τους αγώνες! 


15 σχόλια:

  1. Όλα τα όμορφα! Πλούσιο καιρικό ενδιαφέρον. Αυτά θέλουμε. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 331 π. Χ., ο Μ. Αλέξανδρος επισκέφθηκε το μαντείο του Άμμωνα Ρα στην όαση Σίβα ή Σίουα. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης και το ελαφρύ ταχυκίνητο απόσπασμα που τον συνόδευε ξεκίνησαν από τις εκβολές του Νείλου με κατεύθυνση αρχικά προς τα δυτικά. Πορευόμενοι παράλληλα προς τις ακτές ώστε να έχουν τη συνεχή υποστήριξη του στόλου, ο Αλέξανδρος και η συνοδεία του διάνυσαν απόσταση περίπου 295 χιλιομέτρων για να φθάσουν στο Παραιτόνιο (Μάρσα Ματρούχ). Εκεί ανεφοδιάστηκαν για τελευταία φορά από το στόλο και στη συνέχεια στράφηκαν νότια, μπαίνοντας πλέον στην αμμώδη και άνυδρη έρημο. Έμενε τώρα να διανύσουν απόσταση περίπου 185 χιλιομέτρων για να φθάσουν στο Μαντείο της Σίβα.
    Οι Μακεδόνες, για να αποφεύγουν τον εξοντωτικό ήλιο της ημέρας, άρχιζαν την πορεία τους λίγο πριν από τη δύση του Ηλίου και τη σταματούσαν λίγο μετά την ανατολή του. Στη διάρκεια του ταξιδιού πρόβλημα με τα τρόφιμα δεν υπήρχε, αλλά το νερό επαρκούσε μόνο για τέσσερις ημέρες. Και σαν να μην έφθανε αυτό, την τέταρτη μέρα του ταξιδιού τους ένας ισχυρός νότιος άνεμος σήκωσε αμμοθύελλα, η οποία κατέστρεψε όλα τα ίχνη επί του δρομολογίου. Η παράδοση λέει ότι από τη δεινή θέση που βρέθηκαν ο Αλέξανδρος και η συνοδεία του τους έσωσε ο ίδιος ο Άμμωνας, ο οποίος έστειλε κοράκια να τους δείξουν το δρόμο και βροχή με την οποία εξασφάλισαν νερό για άλλες τέσσερις ημέρες. Γράφει για τη βροχή ο Αρριανός: «Στο δρόμο από το Παραιτόνιο προς το Μαντείο του Άμμωνα στο άνυδρο και αμμώδες εσωτερικό της Αιγύπτου έπεσε πολλή βροχή, εξαιρετικά ευνοϊκή για τον Αλέξανδρο που θεωρήθηκε θεϊκό σημάδι» (Αρριανού, Αλεξάνδρου Ανάβασις, Βιβλίο 3 III, 3).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε, τι να πω, εγκυκλοπαίδεια είσαστε! Ζιακο- Θησαυρός!

      Διαγραφή
  3. Η γιαγιά της πιθανόν να ήταν παρέμβαση του ...βιογράφου του Μεγα Αλεξανδρου...που ήθελε δεν ήθελε έπρεπε να γράψει ένα θεικό σημάδι.....ας αφήσουμε την Αίγυπτο κύριε Ζιακόπουλε και να πιάσουμε την χώρα των Σκυθών....εκεί να δείτε τι γιαγιάδες..κάναν βόλτες..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (α) Για "παγετώνες" εγώ δεν γνωρίζω, "Θωμά"!
      (β) Για τον καιρό και το κλίμα των βορείων της Μαύρης Θάλασσας περιοχών, όπου παλιά κατοικούσαν λαοί όπως οι Κιμμέριοι, οι Σκύθες κ.ά., καλό είναι να γνωρίζουν οι σημερινοί εμπόλεμοι τι έλεγε ο Ηρόδοτος:«Και σ᾽ όλ᾽ αυτά τα μέρη που καταγράφτηκαν κάνει μια τέτοια βαρυχειμωνιά, καθώς στους οχτώ μήνες το κρύο είναι ανυπόφορο, έτσι που χύνοντας στο χώμα νερό δε θα κάνεις λάσπη· μόνο ανάβοντας φωτιά θα κάνεις λάσπη. Κι η θάλασσα κρουσταλλιάζει κι όλος ο Κιμμέριος Βόσπορος (ο πορθμός Κερτς που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα), και οι Σκύθες που ζουν στην περιοχή που κλείνει η τάφρος κάνουν εκστρατεία περνώντας πάνω απ᾽ τον πάγο και σέρνουν τ᾽ αμάξια τους στην αντικρινή ακτή, στη χώρα των Σίνδων. Έτσι λοιπόν τους οχτώ μήνες έχουν συνέχεια χειμώνα, αλλά και τους άλλους τέσσερες κάνει κρύο σ᾽ αυτά τα μέρη. Κι ο χειμώνας αυτός παρουσιάζει φαινόμενα που δεν τα συναντάς στους χειμώνες όλων των άλλων χωρών, αφού εδώ την εποχή των βροχών δεν πέφτει καμιά βροχή αξιόλογη, όμως το καλοκαίρι βρέχει ασταμάτητα. Επίσης, την εποχή που στ᾽ άλλα μέρη βροντά ο ουρανός τότε εδώ δεν βροντά, όμως το καλοκαίρι χαλά ο κόσμος απ᾽ τις βροντές· κι αν βροντήσει το χειμώνα, σαστίζουν οι άνθρωποι το έχουν για θεϊκό σημάδι!» ( Ηροδότου, Ιστορίαι 4.28.1-3).

      Διαγραφή
    2. Η συγκεκριμένη..περιγραφή είναι από τα ισχυρότερες αποδείξεις της κλιματικής αλλαγής.Για τους εμπόλεμους ότι και να πούμε νομίζω ότι και οι δύο ξέρουν να εκμεταλεύονται αυτό το περιβάλλον,ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι αρχές του Μάρτη η Ουκρανία είχε παγώσει από το ψύχος που επισκέφτηκε και εμάς,από την άλλη οι Ρώσσοι πάντα εκμεταλεύονταν το ισχυρό ψύχος...για να αντεεπιτεθούν (Μάχη της Μόσχας,Στάλιγκραντ)....εγώ να κρατήσω μία υπόθεση(δικιά μου αυθαίρετη) από τα γραφόμενα σας ότι φέτος η Μαυρη θάλασσα σε ορισμένα σημεία μπορεί να γίνει και άσπρη..."θωμάς"

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστούμε Δάσκαλε για την πρόγνωση αλλά και όλες τις υπόλοιπες γνώσεις που μας προσφέρεται, με μοναδικό τρόπο πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βροχή αυτή την στιγμή στην Κατερίνη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δειλά δειλά προσπαθεί να θυμίσει χειμώνας στην ανατολική Ελλάδα αφού το φθινόπωρο δεν τα κατάφερε και φέτος.

    Εντυπωσιακό το κρύο που κατεβαίνει στον δυτικό Καναδά. Περιοχές όπως το Βανκούβερ θα δουν και χιόνι και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Mια περιοχή που για να περάσει το κρύο πρέπει να επιμείνει αρκετά. Για όλα φταίνε τα απανωτά εμπόδια οροσειρών όπως Cassiar Mountains και Columbia Mountains μέχρι και το Βανκούβερ έχει και τα δικά του βουνά που το προστατεύουν. Εξαιρετική περιοχή που αξίζει μία επίσκεψη.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους κάτι φενεται να αλλάζει αρκεί να μην είναι πρόσκαιρο πάλι καθώς φέτος στην περιοχή μου και όχι μόνο είχαμε ένα ανύπαρκτο φθινόπωρο,τέλος δάσκαλε θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση στον τίτλο σας στην ανάρτηση θα προτιμούσα την ξένη λέξη να είναι στα Ελληνικά.Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγάλα ύψη βροχής βλέπω για εδώ στη Ρόδο τη Δευτέρα. Για να δούμε....Πάντως, μια πολύ ενδιαφέρουσα καιρικά εβδομάδα, άκρως φθινοπωρινή, ξεκινάει για όλη τη χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, καλή Κυριακή! Οι Φλωρινιωτες ετοιμάζονται να το δουν, κάτι συνηθισμένο για αυτούς τέτοια εποχή! Σιγά σιγά θα παίρνουν σειρά και υπόλοιποι!.. καθαρά χειμερινή αίσθηση σήμερα και εδώ στην αν. Αχαΐα κυρίως λόγω της πυκνής συννεφιά και του πολύ ισχυρού ανατολικού .. Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Κυριακή Δάσκαλε κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ. Επιτέλους φθινοπωριασε,χειμωνιασε θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, χειμερινή αίσθηση και εδώ με ισχυρό ΒΑ άνεμο και συννεφιά κατά διαστήματα, Γιάννης από Κασσάνδρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα από τη χιονισμένη (ακόμη) Στοκχόλμη .Μουντός καιρός και σήμερα με τη θερμοκρασία να μη περνάει τους 1-2c θερμοκρασία.Με την αλλαγή του μήνα έρχεται κ ο ολικός παγετός με αρκετές μέρες διάρκεια απο ότι λένε και οι Σουηδοί μετεωρολόγοι .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή