Ο νοτιάς πέθανε, ζήτω η γραιγοτραμουντάνα!

Φθινόπωρο στον καστανιώνα της Αγιάσου Λέσβου, του Γιάννη Γώγου

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στις ανατολικές και νότιες περιοχές της θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 23 βαθμούς. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι μονοψήφιες κι έτσι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (9 & 10/11), αναμένεται ηλιοφάνεια και μόνο στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ούπω ήκει η ώρα της πρόγνωσης.

57 σχόλια:

  1. επιτελους αρχιζετε κυρ ζιακοπολε να βαζετε φωτογραφιες στο blog σας,εστω και τωρα υστερα απο την δικη μας παραινεση.Τελος θα μπορουσατε που και που οταν προκειται εν αναμονη επικειμενης κακοκαιριας αντι για προειδοποιητικα σηματα να μπαινουν φωτογραφιες απο σωρομελανιες και αλλου τυπου καταιγιδοφορα νεφη για να γινεται η σελιδα ακομα περισσοτερο ελκυστικη για τον αναγνωστη-επισκεπτη.
    υγ:γραιγοτραμουντανα τι θα πει για οποιον γνωριζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις!

      Διαγραφή
    2. Γρέγος ή γραίγος είναι ο βορειοανατολικός άνεμος και τραμουντάνα ο βοριάς. Αν και σήμερα Δευτέρα 7/11 είχαμε νομίζω μαϊστρο, δηλαδή, βορειοδυτικό άνεμο στον Σαρωνικό. Έτσι νομίζω,τουλάχιστον, από τη φορά του κυματισμού της θάλασσας, μία φωτογραφία της οποίας θα ταίριαζε στο σημερινό κείμενο.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε όλες και όλους.Γραιγοτραμουντάνα είναι ο άνεμος που πνέει μεταξύ βόρειου και βορειοανατολικού.Λέγεται επίσης και μεσοβορράς.Μ.Σ.

      Διαγραφή
    4. https://www.google.com/search?q=%CE%94%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B9+%CE%B4%CE%B5+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BD+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%B1%CF%82+%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:eab7e551,vid:45k8o2zgEBY

      Διαγραφή
  2. Η΄όπως παλιά : " οὔπω ἥκει ἡ ὥρα της πρόγνωσης " Καλημέρα καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Χριστίνα.
      Καλή εβδομάδα σε σένα και σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

      Διαγραφή
  3. Καλή βδομάδα, η οποία ως φαίνεται θα είναι πολύ ήσυχη!! Άρχισαν και τα οργανα στο διαδίκτυο για την περασμένη " κακοκαιρία", όπου ο λαός απαιτεί εξηγήσεις για την λανθασμένη εκτίμηση των προβλέψεων! Κατηγορούν ακόμη και για τρομολαγνία ορισμένους" προγνώστες " !! Φυσικά ο Δάσκαλος είναι μακριά από αυτά και πολύ ψηλά που δεν μπορούν να τον αγγίξουν! Όπως είπα και χθες η υπερβολή για την τηλεθέαση , τους ακόλουθους και τα κλικ δεν είναι σωστά πράγματα!! Που και να πιάσει κανένας βαρύς Χειμωνάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα εκαναν και ελαβε ο κρατικος μηχανισμος μετρα προστασιας και ενημερωσε με το 112 του πολιτες διοτι σε διαφορετικη περιπτωση και αν τα φαινομενα ηταν πιο ακραια και δημιουργουνταν ολεθρος θα κατηγορουσε ο κοσμος τον κρατικο μηχανισμο οτι αμελησε,δικαιολογημενα.Η προληψη σωζει εστω και αν στο τελος αποδεικνυεται οτι δεν υπηρχε ιδαιτερος λογος για εκτακτη ενημερωση.

      Διαγραφή
    2. Επικράτησε το "δόγμα"στέλνω ειδοποίηση και φεύγει η ευθύνη από πάνω μου ότι και αν γίνει. Όταν όμως υπάρξει πραγματική ανάγκη να προστατευτεί ο κόσμος φιλε ανώνυμε και ο κόσμος θα αγνοήσει το 112 τότε να δούμε τη θα λένε αυτοί που τώρα στέλνουν κάθε 2 ώρες μηνύματα.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου η λογική τα στέλνω σε όλους και όπου ποιάσει δεν είναι πρόοδος.Όσο για το πρώτο νομίζω ότι η πλειοψηφία τα είχε με τους δημοσιογράφους όχι τους μετεωρολόγους.

      Διαγραφή
    4. 5:06
      ολες οι προγνωσεις εδειχναν μεχρι τελευταια στιγμη εντονα φαινομενα και με βαση αυτο πορευτηκαν οι μετεορολογοι και η πολιτικη προστασια.Αν δεν λαμβανε η πολιτεια μετρα με το σκεπτικο οτι υπαρχει και μια περιπτωση στις 100 να εξελιχθουν πιο ηπια τα πραγματα και αντι για αυτο ερχονταν πολυ ισχυρα φαινομενα με οτι επακολουθο τοτε θα κατηγορουσε ο κοσμος τον κρατικο μηχανισμο για την αμελεια και την ελλειψη μεριμνας.
      καλυτερα γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε.φυσικα και υπηρχε λογος να ληφθουν αυστηρα μετρα προστασιας βαση των προγνωσεων.

      Διαγραφή
    5. Παράνοια!
      Άλλοι κάνουν μηνύσεις ή εγκαλούν την ΓΓΠΠ γιατί δεν έβγαλε112.
      Άλλοι μέμφονται τη ΓΓΠΠ γιατί έβγαλε πολλά 112.
      Άλλοι θέλουν να βγάζει η ΓΓΠΠ 112 μόνο όταν είναι βέβαιη ότι θα προκληθούν καταστροφές.
      Άλλοι θέλουν να βγαίνει ένα 112 μόνο μία φορά και να προειδοποιεί τους κατοίκους της χώρας για μια διήμερη κακοκαιρία που θα επηρεάσει σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς τρόπους κάθε μία από τις περιοχές της.
      Άλλοι θέλουν η ΕΜΥ να εκδίδει προγνώσεις άφιξης και αναχώρησης των καταιγίδων σχεδόν σαν να είναι τρένα και στη συνέχεια να διαβιβάζει τα «δρομολόγια» στη ΓΓΠΠ.
      Εγώ θέλω να υπάρχει κατανόηση των δυσκολιών και των προβλημάτων που παρουσιάζει η έκδοση του 112 χωρίς τα αναγκαία μέσα (nowcasting), γιατί είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενημέρωση - προστασία των πολιτών και δεν πρέπει να απαξιωθεί.
      Παράλληλα, θέλω η Πολιτεία να δώσει στην ΕΜΥ τα μέσα και το προσωπικό για την καθιέρωση ενός Εθνικού Συστήματος Καιρικών Προειδοποιήσεων με βάση τα αντίστοιχα συστήματα των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κ.ά., έτσι ώστε σε συνεργασία με τη ΓΓΠΠ να γίνει αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος προειδοποιήσεων των Ελλήνων πολιτών.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε όταν στέλνεις το 112 σε περιοχές που δεν ρίχνει ούτε δεκα χιλιοστά πως είναι άδικα τα παράπονα

      Διαγραφή
    7. Προφανώς, πολλά από τα παράπονα είναι δικαιολογημένα, αλλά πέρα από το γεγονός ότι η χρήση του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καθιερώθηκε χωρίς η ΕΜΥ να έχει τα κατάλληλα εφόδια, η ακριβής στο χώρο και στο χρόνο πρόγνωση των καιρικών φαινομένων είναι και θα είναι ζητούμενο για αρκετά ακόμα χρόνια. Αν στον Πειραιά χθες η καταιγίδα διαρκούσε ακόμα 15 λεπτά και προκαλούσε καταστροφές, θα ακούγονταν λιγότερα παράπονα και θα υπήρχε περισσότερη κατανόηση ακόμα και από τους κατοίκους των περιοχών της Αθήνας στις οποίες οι βροχές ήταν κατώτερες του αναμενομένου.

      Διαγραφή
    8. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε."Παράλληλα, θέλω η Πολιτεία να δώσει στην ΕΜΥ τα μέσα και το προσωπικό για την καθιέρωση ενός Εθνικού Συστήματος Καιρικών Προειδοποιήσεων με βάση τα αντίστοιχα συστήματα των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κ.ά., έτσι ώστε σε συνεργασία με τη ΓΓΠΠ να γίνει αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος προειδοποιήσεων των Ελλήνων πολιτών".Σε έξι αράδες τα γράφετε,και τα λέτε,όλα.Έλλειψη πολιτικής βούλησης,ο γνωστός ελληνικός οχαδερφισμός ή διάφορες σκοπιμότητες δεν επιτρέπουν να γίνουν αυτά τα πολύ απλά πράγματα άραγε;Να είστε καλά,Μιχάλης.

      Διαγραφή
    9. Καλά έκανε και έστειλε η πολιτική προστασία μήνυμα μέσω 112. Όταν αναμένεις έντονα φαινόμενα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε μια πόλη 5 εκατομμυρίων, όπου κατά πάσα πιθανότητα ο περισσότερος κόσμος- και ειδικά η πιτσιρικαρια- θα εχει βγει εξω (ειδικά μαλιστα όταν έχει προηγηθεί ηλιόλουστη μέρα), οφείλεις ως κράτος να ενημερώσεις ότι αναμένεις κάτι επικίνδυνο. Επιπλέον οι αιφνιδιες πλημμύρες (flashfloods) είναι κάτι που έχει τοπικό χαρακτήρα και δεν ξέρεις ποτέ σε μια πόλη όπως η Αθήνα με τόσες κακοτεχνίες που "θα κάτσει η μπιλια". Εαν για παράδειγμα, η καταιγίδα τη νύχτα του Σαββάτου διαρκούσε περισσότερο, και υπήρχαν πλημμύρες σε μια περιοχή π.χ όπως το Γκάζι με τόσα bars k clubs κ κέντρα τιγκα στον κόσμο, σκέφτεστε τι θα μπορούσε να συμβεί?
      Και μην πάμε μακριά: στην Ελευσίνα, το Χαϊδάρι κ τον Πειραιά επεσε πολύ νερό.
      Και εδώ στη Ρόδο κάποιοι συνάδελφοι μου σήμερα χλευασαν το 112 που χτύπησε χθες το απόγευμα και τελικά έριξε γύρω στα 10 χιλιοστά. Όμως λίγο βορειότερα στην Κω κ την Κάλυμνο έπεσαν πάνω από 60 χιλιοστά κ υπήρξαν κ θεματακια σε δρόμους, αλλά κ στις συγκοινωνίες.
      Δυστυχώς το που ακριβώς θα υπάρξει το πλημμυρικο φαινόμενο δεν είναι εύκολο ακόμα να προσδιοριστει. Για τα έντονα ομως κ επικίνδυνα φαινόμενα που, μπορεί να δουν το ΕΑΑ κ η ΕΜΥ οφείλουν να ενημερώσουν. Είναι πολύ χειρότερο το να μην ενημερώσουν

      Διαγραφή
    10. Έχει χάσει την αξιοπιστία του για τον περισσότερο κόσμο το 112 και λογικό είναι γιατί δεν υπάρχει το nowcast

      Διαγραφή
    11. Έλεος πια με το 112! Κι αυτά που γράφεις ακριβώς όπως τα γράφεις είναι επιχειρήματα ότι το 112 ηχεί άχρηστα ανώφελα συνεχώς και πλέον κανένας δεν του δίνει σημασία. Αφού δεν μπορεί να ηχήσει συναργερμος όταν και όπου πρέπει κι ηχεί γενικά και αδιακρίτως σε ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα και μάλιστα 24 ώρες πριν δεν έχει κανένα νόημα! Είναι σαν να ακούμε επί 24ωρου βάσεως τα ασθενοφόρα, τα περιπολικά και τα πυροσβεστικά να ηχούν συνεχώς μέχρι να γίνει κάτι έκτακτο έτσι για να είναι σε ετοιμότητα.

      Διαγραφή
    12. Όταν επίκειται μια επικίνδυνη κακοκαιρία ο πολίτης πρέπει κατά σειρά να κάνει τρία πράγματα: (α) να ενημερωθεί, (β) να προετοιμαστεί και (γ) να πάρει μέτρα. Τα πράγματα αυτά αντιστοιχούν στον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο συναγερμό με βάση το χρωματικό κώδικα επικινδυνότητας που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (αν ανατρέξετε στη αντίστοιχη με τη δική μας ΓΓΠΠ Υπηρεσία των ΗΠΑ, τη FEMA, θα δείτε αυτά που αναφέρω).
      Το 112, χωρίς την ύπαρξη συστήματος προγνώσεων πολύ μικρής διάρκειας (ως 6 ώρες), είναι ουσιαστικά μια σύσταση προς τους πολίτες που πρέπει να είναι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί.
      Στις περιπτώσεις των αιφνίδιων πλημμυρών, αστοχίες στον καθορισμό των επιπέδων συναγερμού θα συμβαίνουν ακόμα και όταν αποκτήσουμε σύστημα nowcasting. Δυστυχώς, στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τις περιορισμένες δυνατότητες της επιχειρησιακής μετεωρολογίας στην πρόγνωση των αιφνίδιων πλημμυρών, και όχι μόνο, δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε οι άνθρωποι που παρουσιάζουν τον καιρό στα ΜΜΕ. Οι λεπτομερείς περιγραφές των αποτελεσμάτων ενός μοντέλου καιρού με απολυτότητα και σιγουριά εκθέτουν την αριθμητική πρόγνωση του καιρού, χωρίς την οποία θα μαθαίναμε το τι καιρό θα κάνει από τους καζαμίες!

      Διαγραφή
  4. Γιάννης από Μυτιλήνη7 Νοεμβρίου 2022 στις 3:16 μ.μ.

    Καλή εβδομάδα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Ήλιος και πάλι στο νησί μετά από την χθεσινή συννεφιά και το τοπικό ψιλόβροχο.. (Μάζευε και ας είναι και ρώγες..!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά και χαρά σου "έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή".Να χαίρεσαι και τον παθητικό σου αόριστο πρώτο..Κατά τα λοιπά συμπλέομεν με την αξέχαστη Ρένα "κράτα πισινή,είναι η εποχή των πισινών"!!!.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.google.com/search?q=%CE%A1%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%22%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1+%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%AE%2C%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:1643fb7d,vid:eXEaT5oSEU0

      Διαγραφή
  6. Σημερα που καθάρισε ο καιρός είδαμε από την πόλη των Ιωαννίνων τις ελαφρώς ασπρισμένες κορυφές των Αθαμανικων όρων ( Τζουμέρκα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, μια μικρή διόρθωση: των Αθαμανικών ορέων
      ο όρος > των όρων
      ο ορός> των ορών
      το όρος> των ορέων

      Νίκος (φιλόλογος)

      Διαγραφή
  7. Ξεραιλα και άγιος ο Θεός στην Βορειοανατολική Ελλάδα. Πράγμα ολίγον τι παράδοξο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aφού δεν το βλέπουμε στην Ελλάδα (συχνά), Καναδάς Revelstoke, BC, Canada | Virtual Railfan LIVE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αντί του "" οὔπω ἥκει ἡ ὥρα της πρόγνωσης "" να σας βγάλω εγώ την πρόγνωση του ΣΚ με απόφευγμα του αυγολέμονου(ελπίζω κάποιοι να τον θυμούνται)....η πρόγνωση λοιπόν είναι "να χαμε να λέγαμε να χαμε να πούμε" ,το πολύ πολύ η Σικελία η (διαζ) η μύτη της μπότας της Ιταλίας να καταλάβουν κάτι....το απόφευγμα του αυγολέμονου ισχύει για το σύνολο της κυκλοφορίας στην Ευρώπη τπτ συναρπαστικό ...."θωμάς"

    υ.γ. Μην πυροβολείτε την ΕΜΥ για την εύα...αν ψυχρανε πιο νωρίς η ατμόσφαιρα στην ανατολική χώρα και απονεύρωσε την κακοκαιρία...ε δεν θα σκάσουμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίστευτοι παραδοχή Γκουτιέρες cop 27.Οδευουμε προς την κλιματική κόλαση με τέρμα το γκάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίγη προσοχή στην ορθογραφία βρε παιδιά. Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαινεται να επηρεαζει καινουρια κακοκαιρια την χωρα το ερχομενο σαββατοκυριακο αρκετα ισχυρη κυριως στα νοτιοδυτικα.
    Ακομα δεν εχει ξεκαθαριστει στην συνεχεια για την επομενη εβδομαδα πως θα κινηθει το συστημα.Αν κινηθει προς τον ελλαδικο χωρο και κρινοντας πως θα διαρκησει 2-3 μερες τοτε θα γινεται λογος για σπουδαια νερα βγαζοντας τα σπασμενα του προηγουμενου ανομβρου διαστηματος μεσα στο φθινοπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γύρω στα 10mm κατά μέσο όρο άφησε στα Χανιά η κακοκαιρία αυτή και μια σύντομη αλλά ισχυρή καταιγιδα.
    Όχι ότι περιμέναμε κάτι παραπάνω.
    Ακόμη αγνοούνται τα κανονικά πρωτοβρόχια. Δηλαδή ποτιστικες βροχές με διάρκεια και Συγκομιδή χιλιοστών. Η τελευταία τετοια βροχή εδω ήταν στις 23 Μαρτίου. Από τότε μόνο μπόρες και σύντομες καταιγιδουλες, τη στιγμή που η υπόλοιπη Κρήτη έχει πνιγεί εμείς έχουμε βροχές ακόμη κάτω του μ.ο.
    Ευχομαι ο χειμώνας που θα ακολουθήσει να είναι πολυομβρος όπως αρμόζει στην περιοχή και να μην πηγαίνουν όλες οι βροχές συνεχώς ανατολικά.
    Καλό χειμώνα να έχουμε.
    Γιάννης-Χανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρειάζεται βροχές ο τόπος. Ευελπιστώ στην συνέχεια να μας έρθει ατμοσφαιρική διαταραχή πολυήμερη και με νοτιάδες και να δίνουν φαινόμενα πανελλαδικά και ανά διαστήματα. Έχουμε μείνει πίσω υετικά και πρέπει να ρίχνει νερά. Τουλάχιστον, κάτι αρπάξαμε στην τελευταία κακοκαιρία και καθάρισε και η ατμόσφαιρα. Επιμένω, ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος μήνας, θα μας αποζημιώσουν υετικά. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασε τούς τούς νοτιάδες Φραγκίσκο.
      Δυστυχώς το φετινό δεν έχει τέλος με τούς βοριάδες.
      Εάν το συνεχίσει έτσι βλέπω πάλι τα ψάρια και το Ιόνιο να τρώνε όλο το νερό στις επόμενες υφέσεις.
      Οι περισσότεροι παλιοί όπως και ο μύστης Χριστόδουλος επιμένουν για ενδιαφέρον χειμώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.
      Εγώ όμως αγαπητοί μιλάω πάντα με αυτά πού βιώνω καθημερινά.
      Το φετινό λοιπόν, μόνο φθινόπωρο δεν είναι....
      Και αυτό ισχύει εννοείτε γιά όλη τη χώρα.
      Ε κάποια στιγμή θα κάνει και χειμώνα λογικό.
      Θα φύγει όμως η πιό όμορφη εποχή(γιά μένα) χωρίς καμία ουσιαστική συγκίνηση.
      Το να ρίξει σε μία περιοχή δύο νερά όλο το φθινόπωρο από 30 η 40 χιλιοστά με συγχωρείτε αλλά αυτό το κάνει και το καλοκαίρι.
      Με κούρασε γενικά το 2022...
      Πού θα πάει κάποια στιγμή θα έρθει η αποζημίωση.

      Διαγραφή
    2. Αχ βρε Φώτη. Έκανες την αρχή με το να ξεχάσω τους νοτιάδες. Καρδιά περιβόλι μου έκανες πρωί πρωί. Ισχύει ότι το φετινό φθινόπωρο, μόνο φθινόπωρο δεν είναι! Θα περιμένουμε πάλι τις αστάθειες του καλοκαιριού για να χαρούμε βροχές. Είναι αυτό που λένε..... Μου έβγαλε την μπέμπελη. Μεγάλη εορτή σήμερα! Των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  15. Άκρως φθινοπωρινος ο καιρός σήμερα στην περιοχή μου,με χαμηλή νεφωση,βροχή κατά διαστήματα μέχρι λίγο πριν το μεσημέρι και 33,5 χιλιοστά σύνολο
    Ανακούφιση για όλους και όλα.
    Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για τον επερχόμενο χειμώνα και πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να απολαύσουμε και να συζητήσουμε.
    Μην περιμένουμε όμως να δούμε παλιές καλές εποχές με πολυήμερες κακοκαιριες,αλλά δυνατές εξάρσεις λίγων ημερών που μπορούν να δώσουν απρόσμενα φαινόμενα.
    Πρέπει να προσαρμοστουμε στην νέα κανονικοτητα που πολλάκις έχει τονιστεί σε αυτό το όμορφο βήμα που μας φιλοξενεί.
    Αύριο εκτός από την όμορφη Πανσέληνο "του καστορα" θα υπάρξει και ολική έκλειψη Σελήνης, αόρατη βέβαια από την Ελλάδα,αλλά μεγάλης σημασίας(για όσους γνωρίζουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικά καλά είπε ο δάσκαλος για πέρασμα βροχών ειδικά για Αττική ήταν του 20λεπτου το κυρίως πιάτο, που είναι παλιά που όταν αρχιζε έριχνε με τις ώρες τότε πόσα 112 έπρεπε να στείλουν



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο παλιά;Την δεκαετία του ογδόντα ερχόμενος από Τρίκαλα είχα ξεχάσει τι εστί βροχή στην Αθήνα. Ανέβαινα πολλές φορές ως το μαθηματικό πάντα χωρίς ομπρέλα. Δεν μου χρειάστηκε σχεδόν ποτέ. Θυμάμαι την μάνα μου που μου έλεγε να βάλω στην βαλίτσα και μια ομπρέλα και γελούσα. Αλλά και αργότερα όταν δούλευα φροντιστήρια με το μικρό μου Citroen AX δεν με απασχολούσε τι καιρό θα κάνει. Καλό είναι να θυμόμαστε καλύτερα το παρελθόν και να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα

      Διαγραφή
    2. Μάλλον θα ήρθες το '88 με '91 αλλιώς θα χρειαζόσουν και τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα τα επόμενα.

      Διαγραφή
  17. Αν και θα αρχίσει όπως όλα δείχνουν να φθινοπωριάζει οριστικά πιά θερμοκρασιακά από το ερχόμενο ΣΚ και μετά, τα στοιχεία γιά τον υετό συνεχίζουν και είναι ιδιαίτερα μπερδεμένα.
    Όσοι έταξαν κακοκαιρία μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν.
    Όσο για τη συνέχεια όπως έχω ξανά γράψει παρότι πού όλα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό τού Νοέμβρη υετικά και θερμοκρασιακά,ο αντικυκλώνας(εκτός εποχής συνεχίζει φέτος να ταλαιπωρεί με ανομβρία πολλά τμήματα) πού θα συνεχίσει να καλύπτει κατά διαστήματα μεγάλο μέρος της κέντρο βόρειας Ευρώπης, αν τύχει και ξεφεύγει λίγο νοτιότερα τότε όλα μπορούν να πάνε στράφι.
    Προσωπικά είναι από τις λίγες φορές πού νιώθω τόσο ανασφαλής σε μεσοπρόθεσμη εκτίμηση.
    Θα δούμε τι θα βγει και εάν όλα πάνε καλά, αλλά μάλλον το 2022 θα φύγει ως η χειρότερη υδρολογική σεζόν της τελευταίας 10ετιας γιά πολλές περιοχές της χώρας μας.
    Εύχομαι στη συνέχεια το Υ να μην συνεχίζει να κάνει ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καθεται καποιος να δει τηλεοραση και ακουει την εξης αμιμητη κοτσανα απο καποιον τυπο που του πηραν ρεπορταζ για την κακοκαιρια που περασε:δεν εβρεξε(εννοωντας για την αθηνα,για την κυριακη)που ηταν τα μαγαζια κλειστα,ενω την επομενη κυριακη που θα ειναι ανοιχτα θα βρεξει.
    και ρωτω λοιπον εγω:την κυριακη στην αθηνα δεν εβρεξε?εμαθα οτι εκανε και τοπικες πλημμυρες.επναλαμβανω:δεν εβρεξε?κουφετα εριχνε απ'τον ουρανο?Για να θεωρηθει μια κακοκαιρια επαρκης πρεπει να κανει αυτο που εκανε στην κρητη με εναν ιανο μαζι δυο σε ενα?
    υγ:εντομεταξυ οι προβλεψεις δειχνουν για την επομενη κυριακη νεο γυρο βροχων με το επικεντρο να εστιαζεται στην ανατολικη στερεα συμπεριλαμβανομενης της αττικης.Εχει γουστο να προκληθουν τιποτα πλημμυρικα επεισοδια,με τα εμπορικα καταστηματα να παραμενουν ανοιχτα,την πολιτικη προστασια να μην λαβει μετρα προστασιας στον βαθμο που θα πρεπει,τον κοσμο να αγνοοει και τελικα να προκληθει το απολυτο χαος.
    τοτε θα γινεται λογος για ρεσιταλ τραγελαφικοτητας καθως θα εχει αντιστραφει....το πραμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά μία παρατήρηση και απορία συνάμα, καθώς την προσεχή Κυριακή 13/11 θα διεξαχθεί ο κλασικός μαραθώνιος στην Αθήνα, με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων από όλο τον κόσμο. Τώρα, πώς θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στο - απροσπέλαστο από το Σάββατο κιόλας, κέντρο - είναι αυτό που προκαλεί την απορία. Έχοντας αναγκαστεί να μεταβώ, λόγω δουλειάς, στην Αθήνα άλλες φορές που είχε μαραθώνιο, θυμάμαι ότι η ταλαιπωρία ήταν απερίγραπτη. Σάββατο απόγευμα είχα κάνει 2,5 ώρες να διανύσω μία απόσταση μικρότερη από 10 χιλιόμετρα και να γυρίσω σπίτι μου.

      Νομίζω ότι μάλλον ξέχασαν τον μαραθώνιο, που έχει εξελιχθεί σε διήμερο αγωνιστικών και άλλων εκδηλώσεων, όταν μετέθεσαν το άνοιγμα των καταστημάτων από την περασμένη (6/11) για αυτή την Κυριακή (13/11). Λογικά, θα αναθεωρήσουν το άνοιγμα και όχι φυσικά λόγω του καιρού, που ειρήσθω εν παρόδω θα αρχίσει να κρυώνει από τα μέσα του μήνα, κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα, λόγω των βοριάδων που θα επικρατήσουν. Αυτά σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του effis, που δίνει και πλεόνασμα βροχών, πάλι στα ανατολικά, προς το τέλος του μήνα.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
    2. συμφωνα με ορισμενα τρεξιματα αναμενονται επικυνδυνα φαινομενα στον νομο αττικης για την κυριακη ενω αν οριστικοποιηθουν οι προγνωσεις θα πρεπει να εκδωθει εκτακτη προειδοποιησει και να απαγορευτουν οι οποιες εκδηλωσεις-δραστηριοτητες οπως ο μαραθωνιος.Αυτο θεωρω πως θα επιτευχθει πεμπτη-παρασκευη.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να ακυρωθεί ο μαραθώνιος. Μoney talks...

      Διαγραφή
    4. Ανοησίες περί κακοκαιρίας στη διάρκεια του Μαραθωνίου δεν αναρτώνται στο μπλόγκ. Είπα και άλλη φορά, δεν με ενδιαφέρουν τα κλικ!. Νοιάζομαι, όμως, πολύ να μη γίνει μπάχαλο το μπλογκ. Και κάτι ακόμα. Δεν σας έμαθαν στο Δημοτικό ότι οι προτάσεις αρχίζουν με κεφαλαία γράμματα; Αν δεν μάθατε όταν έπρεπε στοιχειώδη ορθογραφία, σας κάνει τόσο πολύ κόπο να θέτετε υπό ορθογραφικό έλεγχο τα κείμενά σας πριν τα αναρτήσετε; Τέλος η ανοχή!

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε έλεος με τούς ανώνυμους πού γράφουν αερολογίες χωρίς καμία απόδειξη κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τούς.
      Για μένα κόψτε τούς όλους!
      Δεν έχει ανάγκη το παρών μπλογκ από τέτοια σχόλια.

      Διαγραφή
    6. Το παρόν μπλογκ, είναι το σωστό μιας και είπε ο δάσκαλος για ορθογραφικά λάθη.

      Ένας ανώνυμος που γνωρίζει ορθογραφία...

      Διαγραφή
  19. 8 μέρες βροχής έχει η Αθήνα από αρχές Σεπτεμβριου. Κάποιοι εδώ μέσα θεωρούν αποκλειστικότητα ότι πρέπει να βρέχει μόνο στην Ηπειρο βέβαια, ας το ξεπεράσουν.

    Πάνω που φαινόταν μία αλλαγή φαίνεται δυσκολεύεται και σε αυτό. Για Αττική ο καιρός φαίνεται δεν θέλει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Ας ελπίσουμε σε αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας επιμένει.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να έχεις δίκιο για την Αθήνα αλλά τουλάχιστον για την Θράκη -Ξανθη- όπου βρίσκομαι έχουμε μηδέν (0)! μέρες βροχής το τελευταίο τρίμηνο. Για την ακρίβεια 5mm...

      Διαγραφή
    2. H Αθήνα έχει 250μμ για το έτος. Ο Πειραιάς πέρασε τα 200 προχθές και αυτό μετά από 50μμ.

      Διαγραφή
  20. Σε οποιαδηποτε εισβολη τυπου backdoor συμφερει να πειασει το ιονιο για να δημιουργηθει κυκλογεννεση και αρα λοιπον να υπαρχει κακοκαιρια που να επηρεαζει ολον τον ηπειρωτικο κορμο της ελλαδας.
    Οσο για το σαββατοκυριακο υπαρχουν σημαντικες διχογνωμιες για τον καιρο ακομα και αν προκειται 4-5 μερες μπροστα,ωστοσο ομως ολες οι προβλεψεις συμφωνουν οτι θα χαλασει ο καιρος εστω σε καποια μερη της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κύριε Ζιακόπουλε ο αντικυκλώνας που σχηματίζεται τώρα και φαίνεται να έχει κέντρο Β.Βαλκάνια και Ουκρανία μπορεί να λογισθεί ως τα ΝΔ κράσπεδα του Σιβηρικού με συνεχείς ανατροφοδοτήσεις από αυτόν?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δάσκαλε μόνο λίγο καιρό ξαποστάινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χαίρετε έχω την αίσθηση ότι πάμε για το 3 στα 3 όσον αφορά τον χιόνια έχει μία εμμονή τα τελευταία τρία χρόνια αυτός ο αντικυκλώνας που είναι μπάστακας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη βλέπω μία από τα ίδια να πηγαίνει και φέτος και το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε τα νερά πάση θυσία αλλιώς βλέπω να έρχονται ξανά εποχές που βάζαμε τούβλο μέσα στο καζανάκι αν θυμούνται οι παλιότεροι μιλάω για την περίοδο 1988-1990

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
    Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, εύχομαι να είναι οι προστάτες όλου του κόσμου.
    Βλέπω αυτή τη στιγμή το freemeteo, και είναι σα να γυρνάει μια βιντεοταινία προς τα πίσω.Δεν έχει συνηθίσει το μάτι να βλέπει βαρομετρικό από ανατολικά προς τα δυτικά.Ειδικα αυτή την εποχή!
    Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα σε όλη την όμορφη παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή