Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς προς το χειμώνα

Ζήρεια, 23-11-2022. Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί στην περιοχή μας ΒΔ ανέμους με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), λίγες πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας (Θράκη, Α. Αιγαίο και Δωδεκάνησα) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. 


Το Σάββατο (26/11), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με ένταση 5 με 6 και στα ανοιχτά του Ιονίου 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (27/11), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται στην κεντροδυτική Μακεδονία, την κεντρική Ελλάδα, τη Ν-ΝΔ Πελοπόννησο, το Ιόνιο, τη Δ. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στις λοιπές περιοχές Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Τη Δευτέρα (28/11), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Παράλληλα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στα νοτιοανατολικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. 

34 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Αυτός ο ρημαδης ο ψευτοσιβηρικος, μπαστακα τον λέω εγώ, που θα βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ευρώπης μας κάνει ζημιά και διώχνει τα χαμηλά της κεντρικής Μεσογείου προς τα νότια της Ελλάδος. Το χαμηλό στις 26-27 το χάσαμε, το ίδιο μάλλον θα γίνει και με αυτό στις 29-30.Με λίγα λόγια δε γίνεται σωστή συγκλιση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικων έτσι ώστε να έχουμε σοβαρές χειμωνιατικες καταστάσεις στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ωραια και τι εγινε?Θα κατσουμε να τα βαψουμε μαυρα και να κλαψουμε?
      Εχουμε 3 ολοκληρους μηνες μπροστα για χειμερινες καταστασεις.

      Διαγραφή
    2. To έχασε η Ηπειρωτική Ελλάδα. Το άλλο είναι τρόλ;

      Διαγραφή
    3. Με την ίδια λογική ανώνυμε, ε και τι έγινε πού δεν θα κάνει τίποτα και τον Δεκέμβρη έχουμε τον Γενάρη, και ούτω καθεξής...
      Σε καιρικό μπλογκ βρίσκεσαι και μάλιστα σοβαρό πού εξετάζει κάθε μέρα τις προθέσεις τού καιρού.
      Δεν βρίσκεσαι στο μικρό σπίτι στο λιβάδι....

      Διαγραφή
    4. Μπορεί να έχει και 4-5 μήνες μπροστά του ο χειμώνας. Αφού τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά έχουν και ο Μάρτιος (και όχι μόνο ο περσινός) και ο Απρίλιος. Γενικά, άνοιξη και φθινόπωρο έχουν συρρικνωθεί και καλοκαίρι και χειμώνας μοιάζουν σαν να μην έχουν τέλος...

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι θα περάσει ακόμα ένας μήνας για να δούμε χειμώνα. Από 21 Δεκεμβρίου και μετά πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, στις 21/12 αρχίζει, άλλωστε, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Προσωπικά, εύχομαι έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς τις ακραίες καταστάσεις της Μήδειας και της Ελπίδας, αλλά με ψυχρές εισβολές τύπου Ηφαιστίωνα, Ζηνοβίας, Ωκεανίδας κ.λ.π., που δίνουν χιόνια στα βουνά. Σημειωτέον ότι δεν έχουν χιονιστεί ακόμα, ούτε αυτά. Στην Πάρνηθα δεν έχει χιονίσει για παράδειγμα καθόλου, ενώ άλλες φορές τα πρώτα χιόνια έπεφταν πριν τα μέσα Νοέμβρη, ενώ και σε ψηλότερα βουνά, όπως ο Παρνασσός, λίγα πράγματα προς το παρόν.

      Από χθες Πέμπτη 24/11, ψύχρανε, πάντως, με τον (βορειο)δυτικό άνεμο και θα υποχωρήσει κι άλλο η θερμοκρασία με τον βορειοανατολικό που αναμένεται τις επόμενες μέρες. Καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους.

      Διαγραφή
  3. Την Κυριακή μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, από ότι φαίνεται στα ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, πιθανώς και Κ. Μακεδονίας από τα 700μ. σιγά σιγά έρχεται ο χειμώνα φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη συννεφιασμένη Στοκχόλμη.Ο ακριβοθώρητος ήλιος αγνοείται εδώ και πολλές μέρες .Φυσικά το χιόνι λιώνει με πολύ αργό ρυθμό και μάλλον περιμένει το επόμενο χιόνι από βδομάδα .Μάκης από κάτασπρη Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εύστοχος ο τίτλος δάσκαλε ,τα λέει όλα για μένα , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε των 7:17μμ, γύρισε λίγο πίσω στην προηγούμενη ανάρτηση του κυρίου Ζιακοπουλου και διάβασε καλά αυτά που γράφει ο Χρήστος Παπαηλιας στο προτελευταίο σχόλιο.
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι Κορίνθιοι έχουμε την τιμητική μας σήμερα.Ζήρεια,ο κύριος ορεινός όγκος του νομού μας,με ένα μικρό χιονοδρομικό.Και η ορεινή Κορινθία είναι πανέμορφη.Έχει κάτι από......Ελβετία!!,======Π.Α.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε θα ήθελα πολύ να αναφερθείτε στην εκτεταμένη χιονοκάλυψη της Σιβηρίας πού όπως διάβασα είναι η δεύτερη φορά στα τελευταία 17 χρόνια πού συμβαίνει σε αυτό το βαθμό την συγκεκριμένη εποχή,και κατά πόσο αυτή μπορεί η όχι,να φέρει το χειμώνα στην Ευρώπη νωρίτερα, μιάς και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας δείχνει να ξυπνάει γιά πρώτη φορά φέτος κινούμενος νοτιοανατολικότερα.
    Αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον από δω και μπρος η καιρική τράπουλα χωρίς αυτό να σημαίνει και το τονίζω,ότι η περιοχή μας θα επηρεαστεί από κάποιο σοβαρό κύμα ψύχους.

    Στα καιρικά μελλούμενα τέλος,τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κέντρικη και ΒΒΔυτική ορεινή χώρα θα δεχθεί μάλλον καλούτσικες χιονοπτώσεις Κυριακή βράδυ Δευτέρα πρωί(από βόρεια Στερεά και πάνω) πού σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας θα φτάσουν κοντά στα 700 με 800μ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από αυτό που αναφέρεις Φωτη,θα ηθελα να μάθω πως βλέπει ο κ.Ζιακοπουλος την κατάσταση στην αρκτική φέτος.Μιλαω κυρίως για τον πολικό στρόβιλο και για της ανωμαλίες της θερμοκρασίας πχ στην στάθμη των 850hp.Δεν έχω τις γνώσεις αλλά κάτι διαφορετικό συμβαίνει φέτος μου φαίνεται.καλημερα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα. Κι εγώ θα ήθελα την ανάλυση του κ. Ζιακόπουλου για τα παραπάνω. Ίσως και σε συνδυασμό με το λα νινια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Σπύρος Αθήνα

      Διαγραφή
  9. Στα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων παρατηρώ ότι παρόλο πού στην επιφάνεια θα έχουμε ενισχυμένο ΒΑ ρεύμα στα δυτικά της Πίνδου, το ρεύμα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα είναι γενικά από νότιες έως ΝΔυτικές διευθύνσεις(700hPa 500hPa).
    Ίσως τελικά αυτό να αποδειχθεί σωτήριο στο να πάρουμε και εμείς μερίδιο από την πίτα Κυριακή Δευτέρα.
    Δάσκαλε εσείς τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη δυστυχως ο επιφανειακος ανεμος ειναι πολυ σημαντικος. Το καλυτερο και το πιο "σιγουρο" ειναι οι ανεμοι καθ'υψος να εχουν την ιδια συνιστωσα. Το βακο ρευμα ειναι κατα κανονα αθλιο για την δυτικη ελλαδα. Το γνωριζεις καλυτερα απ'ολους. Ετσι οπως ειναι το πεδιο των ανεμων απο την πινδο και ανατολικοτερα θα εντοπιζεται ο υετος. Μεριδιο θα παρει και η δυτ. Μακεδονια. (Η φλωρινα παιζει δυνατα να το δει κυριακη βραδυ). Παντως θα πεσει χιονακι για καποιες ωρες σε πολλες ορεινες περιοχες. Αξιολογη μεταβολη για καποιες περιοχες.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον Αλέξανδρο δύσκολα θα πάρουμε κάτι στα ΔΒΔ όταν ο επιφανειακό άνεμος είναι αρνητικός.

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω Αλέξανδρε, άθλιο δε λες τίποτα.
      Απλά ψάχνω κάτι να πιαστώ μιάς και οι θερμοκρασίες αυτή τη φορά θα είναι ευνοϊκές γιά χιόνια στα ορεινά μας.
      Μπας και πάρουμε κάνα χιλιοστό και στο Παναιτωλικό(παρεμπιπτόντως το έβαλε το χιονάκι του στην κορυφή από την τελευταία διαταραχή) κυρίως πού βλέπει προς Ευρυτανία κανένα αξιόλογο χιονάκι...
      Γιά πολλά πράγματα εννοείτε πως δεν περιμένω.
      Απλά όσο να ναι παίζει το ρόλο τού και ο άνεμος στα ψηλότερα έτσι ώστε να καταφέρει να ρίξει κάτι.
      Πάντως και τα απογευματινά στοιχεία ένα σύντομο πέρασμα κυρίως κοντά στην Πίνδο το δείχνει για Αιτωλοακαρνία Αχαΐα.
      Να δούμε..
      Άλλωστε το σοβαρό υετικό ενδιαφέρον γιά εμάς αρχίζει πάλι να εντοπίζετε από τού Αγίου Αντρέα και μετά.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα , μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα με νότιους ανέμους διαφορετικών κατευθύνσεων που είχε καιρό να συμβεί και που στην περιοχή μου δίνει υετό αλλά περιορισμένου ύψους, από χθες το βράδυ δυνατός Βαρδάρης και φυσικα πτώση της θερμοκρασίας που παραπέμπει περισσότερο σε έναρξη του χειμώνα, από αύριο περιμένουμε αλλαγή σκηνικού με ΒΑ ανέμους, Γιάννης από Κασσάνδρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία ημέρα σήμερα.Λιακάδα,διαύγεια,καλή θερμοκρασία.Εχει και η Αγία Αικατερίνη το....."Καλοκαιράκι " της!..Ακολουθεί ο Άγιος Αντρέας με τα σχετικά του΄.=====Π.Α.

    Υ.γ. Κάποιος,όχι εδώ,μπερδεύει τους παγετούς με τους παγετώνες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Κύριε Ζιακόπουλε, Φώτη, και λοιποί γνώστες και προ- γνώστες, εάν μπορούσατε θα ήθελα να μου πείτε με τα σημερινά διαθέσιμα στοιχεία τί πιθανότητες υπάρχουν για την Δευτέρα το πρωί να βρέχει στην περιοχή της Αθήνας. Η πληροφορία θα χρησιμοποιηθεί για αυστηρώς οικογενειακούς λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aμφιταλαντεύεται πολύ ο τζίφος για το αν θα μας φέρει τον χειμώνα ή θα συνεχίσουμε στον ίδιο καιρό. Ειδικά στα ανατολικά δεν έχουμε πάρει χαμπάρι 3 μήνες. Θεωρώ φυσική εξέλιξη το να μπούμε απλά μια μέρα στον χειμώνα.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αποστόλη,εγώ είμαι της καινούργιας σχολής αλλά με...παλιά μυαλά...!!!😁😁😁
    Φίλε εννοείται πως την γνώση δεν την κρατώ για τον εαυτό μου,ειναι χαρά μου να την μεταλαμπαδευω στους νεότερους (και όχι μόνο)αλλά θα πρέπει όποιος θέλει να μυηθει, να περάσει ατελείωτες ώρες στην φύση,να ακούσει τα "τραγούδια" των πλασμάτων της,του ανέμου,των ποταμών,για να μπορέσει να "πιασει" με τις "κεραίες"του όλα τα "σηματα" που εκπέμπονται.
    Με λίγα λόγια θέλει πολύ δουλειά.
    Όποιος έχει όρεξη και θέλει, εγώ είμαι έτοιμος να του δείξω ότι χρειάζεται.
    Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα από τη φουρτουνιασμενη, συννεφιασμενη, και μάλλον ψυχρή σήμερα Ρόδο. Ο ΒΔ άνεμος εδώ είναι πάντα ο πιο ψυχρός. Κατά περιόδους είχαμε κ καλουτσικες βροχουλες μέχρι το μεσημέρι (στα ορεινά του νησιού ξεπέρασε τα 20 χιλιοστά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://youtu.be/T-Mqg6NQzQg
    Αφιερωμένο στον φίλο μου τον Χριστόδουλο.
    Αγαπητέ φίλε ελπίζω σύντομα να βρεις τον χρόνο για να γράψεις όλα όσα έχεις υποσχεθεί και τότε θα γράψω και εγώ ορισμένα πράγματα που μου έχουν κάνει εντύπωση στα τόσα και τόσα που μου έχεις μάθει.
    Δεν λέω τίποτα άλλο,περιμενω όπως όλοι.
    Καλησπέρα σας μετά από πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mήπως το σόι από τα ντερέκια του Μπουράν μας επισκεφτούν φέτος αντι του Αι βασίλη?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θεωρώ ότι τα ανατολικά ηπειρωτικά τις επόμενες ημέρες θα δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού ,είναι ο καιρός που επιρεαζει ποιο πολύ και την περιοχή μου ,όπως και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά ,ο χειμώνας έρχεται σιγά σιγά ,μετά από ένα ανύπαρκτο φθινώπορο στην περιοχή μου και όχι μόνο, μέχρι και δύο μέρες πριν κυκλοφορούσες με το κοντόμανικο ακόμη, τέλος χωρίς να είναι πρόγνωση νομίζω ότι θα έχουμε πολλές μέρες καιρο βορειανατολικου ρεύματος τουλάχιστον το πρώτο 15 ήμερο με πολλά φαινόμενα στην περιοχή μου, Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα.Χρόνια πολλά στο Στέλιο απέναντί μας.Σήμερα πανηγυρίζει και η Σπάρτη τον πολιούχο της Νίκωνα τον "μετανοείτε",ο οποίος μετέδωσε τον χριστιανισμό στη Λακεδαίμονα.Λίγο ακόμα και ο επιβλητικός Παρνασσός απέναντί μου θα ντυθεί στα λευκά.Τώρα έχει "υποψίαν χιόνος" στην ακμή της κορυφής του.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Κρήτη άγγιξε τους 21 βαθμούς, πάντως, χθες και ίσως τους πλησιάσει και η Αττική σήμερα Σάββατο 26/11, καθώς κόπασαν οι βοριάδες. Ο ήλιος επιμένει, ο χειμώνας αργεί μάλλον ακόμα. You feel it in the air...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, με 8 βαθμούς ελάχιστη στις 7 το πρωί και 15 τώρα στις 2 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας (σταθμός ΕΑΑ στο Γκάζι) νομίζω ότι ο χειμώνας έφτασε ή έστω όπως έγραψε ο δάσκαλος αρχίζει να μας επισκέπτεται. Απαραίτητη η θέρμανση από δω και πέρα και χειμερινό μπουφαν. Τέλη Νοέμβρη είναι άλλωστε.

      Διαγραφή
  21. Φώτη, σχετικά με το ανατολικό και ΒΑ ρεύμα έχω να πω ότι όταν συνοδεύει χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου δε είναι apriori έξω η Δυτική Ελλάδα από τον υετό.
    Ίσα ίσα,με χαμηλό δυτικά της Ελλάδας έχει προτεραιότητα η Δυτική Ελλάδα.
    Μάλιστα, αν κάτσουν οι συγκλίσεις μπορεί να έχει και έντονα και επίμονα φαινόμενα! Μερικά από τα μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα που θυμάμαι σε Δυτική Πελοπόννησο και Ιόνιο τα θυμάμαι με ανατολικό ρεύμα με χαμηλό που εμποδιζόταν να κινηθεί ανατολικά.
    Ξεχωρίζω την περίπτωση του Οκτωβρίου 2011 που είχατε ισχυρές και επίμονες καταιγίδες σε συνδυασμό με πρώιμο χειμώνα και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άκρως χειμερινή ημέρα σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία.
    2,9β το πρωί η ελάχιστη στην περιοχή μού, 12β αυτή τη στιγμή με συννεφιά και ΑΒΑ ρεύμα.
    Η θέρμανση πιά απαραίτητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευάγγελε το καταλάβαμε, σου λείπουν ακόμα μερικά μπάνια για να φτάσεις τα 365......

    ΑπάντησηΔιαγραφή