Φέτος του Αγίου Ανδρέα θα αντρειέψουν τα νερά!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν την περιοχή μας το τελευταίο διήμερο θα κινηθούν προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη σχετική βελτίωση του καιρού. Πάντως, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή κυρίως όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. Κατά τα άλλα, οι ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Ιόνιο). 


Την Τετάρτη (30/11), ένα χαμηλό που θα κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας θα επηρεάσει σταδιακά τη χώρα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Πέμπτη (1/12), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί κυρίως στην Α-ΒΑ Ελλάδα.


Αξιολόγηση της επικινδυνότητας των φαινομένων

ΤΕΤΑΡΤΗ

Στο Ιόνιο (κυρίως τις νότιες περιοχές του), την Πελοπόννησο (δυτικές, νότιες και ανατολικές περιοχές), την Αττική, την Εύβοια, την Α. Θεσσαλία, την Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τοπικές βροχές και καταιγίδες  (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

ΠΕΜΠΤΗ

Στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Β-ΒΑ Αιγαίο και τις πρώτες πρωινές ώρες στην Α. Θεσσαλία - Εύβοια βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα άστατος καιρός με παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). 


101 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, συμφωνία των μεγάλων μοντέλων για τεράστια ύψη υετού στην περιοχή του Ολύμπου,αν συμβεί αυτό θα βάλει πολλά cm το βουνό των θεών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξερολούκουμο η θέση του συστήματος για την Αττική την Τετάρτη. Μυρτώο πέλαγος Αργοσαρωνικός- Σαρωνικός, θα στείλουν δυνατές καταιγίδες. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα αντριεψουν τα νερα οπως χρειαζεται αλλωστε.Τα κρυα θα "σφιξουν"οταν θα ερθει η ωρα τους και ας "γκρινιαζουν"καποια γατακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να δούμε δάσκαλε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση καιρικά πέρα από αυτήν την κακοκαιρία που αναφερθήκατε από εκεί και πέρα η όλη κατάσταση καιρικά θεωρώ ότι είναι ρευστή .Πάντως η Όθρυς το βουνό των Τιτάνων υποδέχθηκε το πρώτο χιόνι για φέτος πάνω από τα 900μ.Χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή βροχή σήμερα στην περιοχή μου, και όχι μόνο θέλω να πιστεύω.Ενα τετράωρο περίπου καλή ποτιστική βροχή.
    Πηγαίνοντας για κάποια δουλειά στο Κιάτο,σε όλη την διαδρομή πήγα και γύρισα με συνεχή βροχή.
    Πέτρο και Γιάννη, αγαπητοί συντοπίτες ερχόμενος προς τα μέρη σας,σας σκέφτηκα και σας έστειλα την καλημέρα μου.
    Η Ζήρια πρέπει να φορτώσει χιόνι παιδιά.Το αγαπημένο βουνό του νομού μας και όχι μόνο.
    Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό ξημέρωμα Δημήτριε και σε ευχαριστώ πολύ για την σκέψη. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να ανταμώσουμε, και με τον φιλόλογο να κάνουμε meeting ! Καλό ξημέρωμα σε όλο το team, ιδιαίτερα σε Δάσκαλο και φούλλλ !

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα. Ωραίο το κρύο και τα χιόνια που είχαμε στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά. Εμείς εδώ στην Ήπειρο δεν καταλάβαμε τίποτα. Ωραιες και οι βροχές που θα έχουμε του Αγίου Αντρέα. Εγώ όμως θα μιλήσω για τα μακροπροθεσμα με βάση αυτά που βλέπω στα τρεξίματα εδώ και τρεις μέρες και με κάνουν να ανησυχώ και να προβληματιζομαι για τα μελλούμενα.. Φαίνεται λοιπόν να επικρατεί στην Βόρεια Ευρώπη ο λεγόμενος Γροιλανδικός αντικυκλώνας, υψηλές πιέσεις δηλαδή στη Γροιλανδία, ο οποίος έχει την τάση να τραβάει το κρύο της Σιβηριας προς την κεντρική και δυτικη Ευρώπη και σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο αζορικο δημιουργούνται οι συνθήκες για χαμηλές πιέσεις και κακοκαιρίες σε αυτές τις περιοχές. Αντίθετα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με αυτή την κυκλοφορία επικρατούν υψηλές πιεσεις και έχουμε ανύψωση του υποτροπικου αεροχειμαρρου. Καλοκαιράκι δηλαδή. Οι μόνες περιοχές που συνήθως βλέπουν φαινόμενα με αυτήν την κυκλοφορία είναι οι περιοχές της Βδυτικης Ελλάδος με νοτιάδες και βροχες βεβαια με τα χιόνια να περιοριζονται στα ορεινά και ημιορεινα, ενώ η ανατολική Ελλάδα βρίσκεται στο θερμό τομέα. Αυτά φαίνονται για το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου προς το παρόν και μακάρι να αλλάξουν για να μη έχουμε και φέτος Πασχουγεννα. Βέβαια μεταξύ μας με βάση τη λογική και τη στατιστική είναι η σειρά της κεντροδυτικης Ευρώπης να δει χειμώνα φέτος. Αρκετους μουφοχειμωνες και θερμα ρεκόρ είχανε τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην προοπτικη του καιρου περα απο την μια εβδομαδα μπροστα δεν μπορεις να βγαλλεις καμμια ακρη καθως τα τρεξιματα μπορει να αλλαζουν εντελως στις προβλεψεις.
      Για παραδειγμα πριν απο λιγες μερες εδειχναν ψυχρες καταβασεις απο την βορειοανατολικη ευρωπη,τωρα θερμη εισβολη του υποτροπικου αεροχειμαρου με καποιες ψιλοδιαταραχες που θα επηρεασουν κυριως την δυτικη ελλαδα.Πραγματικα ακρη δεν μπορει να βγει καθως ολα αλλαζουν και μην δουμε στην τελικη να σκαει μυτη απο το πουθενα καμμια ψυχρη εισβολη......

      Διαγραφή
    2. Λογου χαριτος στο παρον τρεξιμο εβγαλε ψυχρη εισβολη στα βαλκανια για τις 10 δεκεμβριου εκει που στο αμεσως προηγουμενο τρεξιμο εδινε θερμη εισβολη στην ελλαδα.Απλα με αυτο θελω να πω οτι τα τρεξιματα συνηθως αλλαζουν συνεχομενα με το ενα που διαδεχεται το αλλο ενδεχομενως να διαφερουν παντελως μεταξυ τους.

      Διαγραφή
  7. Γείτονα αυτό που βλέπεις είναι σχηματικό,ο κύριος Ζιακόπουλος έχει γράψει ότι στα μέσα γεωγραφικά πλάτη οι μεταβολές του καιρού καθορίζονται από τα κύματα ρόσμπυ και όχι από τους εμμονικούς ανατολικούς που δείχνουν τα μοντέλα,να ελπίζεις στην διάσπαση της ανατολικής ροής κάπου στην βορεια θάλασσα με αντικυκλώνα και σταδιακή μεταφορά...του ψυχους ΝΑ,αυτά που δείχνουν τα μοντέλα θα ηταν απαισιόδοξα για εμάς εάν ο γροιλανδικός αντικυκλώνας σηνδυαζόταν με ενα ισλανδικό χαμηλό κατι που δεν συμβαίνει."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάτρεις της μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και ανυπόμονοι ο νοτιοδυτικός (Γιάννης) και ο βορειοανατολικός ("Θωμάς") κοντοχωριανός. Όσο και να φαίνεται παράξενο, η κυκλοφορία στα μέσα πλάτη επηρεάζεται σημαντικά από τις αλλαγές και τις διεργασίες στους τροπικούς, γεγονός με το οποίο πολλοί από μας δεν είμαστε εξοικειωμένοι.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!Από διαστροφή προς το χιόνι ποτε δεν κοιτάμε τους τροπικούς...η Σκανδιναβία θα κοιτάμε ..η την Ρωσσία...και τιμή σε εσάς καθώς χρησιμοποιείται τον α πληθυντικό για την εξικοίωση με τους τροπικούς."θωμάς"
      υ.γ. Είμαι στην πριζα να ανεβώ Βόιο την Τετάρτη αλλά στα 850μ βλέπω 6ωρη μόνο χιονόπτωση που θα την διαδεχτεί σλότα(χιονόνερο...)

      Διαγραφή
    3. Γείτονα Θωμα"αν θυμάσαι καλά τον χειμώνα 2009-2010 που ήταν επικος για την Αγγλία κανένα Ισλανδικό χαμηλό δεν υπηρχε πάρα μόνο η διάταξη που διαφαίνεται σήμερα στα μοντέλα. Οι Εγγλέζοι δε σταματάγαν να ξεχιονιζουν και εμείς πέρναγαμε γιορτές με υποτροπικο.

      Διαγραφή
  8. Ευτυχώς η Β-ΒΔ Ελλάδα θα έχει παγετό αύριο, και όχι παγετώνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις "περάσει" από το πολυτεχνείο...το λες και παγετώνα...

      Διαγραφή
    2. Κάποιοι θα το ήθελαν «ίνα πληρωθή το ρηθέν» και κάποιοι άλλοι για να δουν πολικές αρκούδες στην αυλή τους!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, με την ελπίδα, όταν,να μην γυρίσουμε πίσω.

      Διαγραφή
  9. Βρύσες Χανίων 90 ημερήσιος, Σητεία 70 ημερήσιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από κοντά και ο Εμπωνας στη Ρόδο με 63! Δυνατές βροχές σε όλη την Κρήτη κ τα Δωδεκάνησα σήμερα

      Διαγραφή
    2. Υπηρέτησα στη Ρόδο για ένα εξάμηνο, στις Πεταλούδες. Περί τέλη Μάρτη είχε βγάλει μιά καταιγιδάρα, άλλο πράμα.

      Διαγραφή
    3. Καταιγιδαρα έχει και αυτή τη στιγμή 😉

      Διαγραφή
  10. Ξεκινάει από αύριο τη νύχτα και από τα δυτικά η επέλαση στη χώρα μας ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού πού θα δώσει αρκετά νερά γιά ένα περίπου διήμερο.
    Το καλό είναι ότι επιτέλους δεν θα μείνει κανείς εκτός φαινομένων.
    Όσο τώρα γιά τα έντονα και με διάρκεια φαινόμενα θα συμφωνήσω με τον δάσκαλο.
    Στο κέντρο νότιο Ιόνιο και την ΔΝΔυτική κυρίως παράκτια ηπειρωτική χώρα, στη νότια Πελοπόννησο, τον νομό Αττικής(με έμφαση τα νοτιότερα προάστια),την βόρεια Εύβοια την Μαγνησία και την Ημαθία Πιερία Χαλκιδική όπου εκεί το γεμάτο υγρασία ανατολικό ρεύμα πού θα επικρατεί στην περιοχή με το δυναμικό αίτιο τού χαμηλού(στροβιλισμός) θα δίνουν συνεχή και με διάρκεια φαινόμενα.
    Αυτές θεωρώ θα είναι οι περιοχές με τα περισσότερα χιλιοστά χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα βρέξει αξιόλογα και στην υπόλοιπη χώρα.
    Γιά την Πέμπτη τώρα, θεωρώ ότι με το πέρασμα τού χαμηλού ακριβώς πάνω από την κεντροδυτική Ελλάδα και τη στροφή από ΑΝΑ σε ΝΔ, ίσως κάποιες περιοχές μας(δυτικά) δουν πιό αξιόλογα φαινόμενα ακόμη και από αυτά της Τετάρτης.
    Πολλά χιόνια θα πέσουν σε όλη την ορεινή Πίνδο αλλά ψηλότερα από σήμερα εννοείται.

    Υ. Γ. 1 Είχα γράψει από προχτές να μην βιαζόμαστε γιά την εξέλιξη τού 1ου 10ημερου τού Δεκέμβρη, και ότι δε σημαίνει τίποτα γιά τη χώρα μας οι ψυχρές επιθέσεις στην Ευρώπη εκ Σιβηρίας.
    Τα τελευταία στοιχεία λοιπόν δεν θέλουν να επηρεαζόμαστε από κάτι ιδιαίτερα ψυχρό,ενώ μάλλον οι όποιες βροχές θα αρχίσουν να περιορίζονται κυρίως στα πιό δυτικά(ίσως και βόρεια) τμήματα της χώρας με το πέρας τού ερχόμενου χαμηλού.
    Θα βλέπουμε καθημερινά τις όποιες αλλαγές πού σίγουρα θα υπάρξουν.
    Υ. Γ. 2 Φίλτατε Πέτρο πολύ χαίρομαι γιά εσάς.
    Καλό χιόνι έβαλε ακόμη και το Παναχαϊκό τού Αργύρη και περισσότερο ο Χελμός.
    Πάμε γιά τα επόμενα πού σίγουρα δεν θα σας αφήσουν απ'έξω.
    Εμείς εδώ σήμερα τίποτα ιδιαίτερο, παρά μόνο το ξημέρωμα ένα ψιλόβροχο και μία πασπάλα στο Παναιτωλικό κυρίως σε περιοχές πού συνορεύουν με την Ευρυτανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυξήθηκαν οι αναζητήσεις για καταλύματα από Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κατά 36% για Ισπανία, κατά 13% για Ελλάδα και κατά 3% για Πορτογαλία, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πιο ήπιου χειμώνα στη νότια Ευρώπη. Πιο δημοφιλής προορισμός τα Κανάρια Νησιά που κυριολεκτικά προσκαλούν μεσω διαδικτυακής καμπάνιας Βορειοευρωπαίους για τον φετινό χειμώνα.

    Έχουν αυξηθεί επίσης οι πτήσεις προς νότια Ευρώπη κατά 10% και οι αεροπορικές εταιρίες έχουν αυξήσει τις θέσεις κατά 31% εν όψει του χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει απόλυτα. Και για τη νότια Κρήτη έχω διαβάσει υπάρχει μεγάλη ζήτηση φέτος το χειμώνα

      Διαγραφή
    2. Πριν μερικά χρόνια, ήταν οι νέοι από τη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, που μετανάστευαν στον βορρά της ηπείρου, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, βλέπουμε ανθρώπους να ακολουθούν την αντίθετη διαδρομή, λόγω της ενεργειακής κρίσης. O tempora, o mores...

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλες και όλους.Σήμερα έπεσαν τα πρώτα χιόνια του χειμώνα 2022-2023 στην Πάρνηθα.Ακόμα και στα 1.100 μέτρα έπεσαν νιφάδες.Ενημερωτικά,η ψηλότερη κορυφή της Πάρνηθας,η Καραβόλα ή Καραμπόλα,βρίσκεται σε υψόμετρο 1.413 μέτρα.Η Πάρνηθα,επί τουρκοκρατίας κυρίως,ονομαζόταν Οζιά. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ,η λέξη Οζιά είναι αρβανίτικης προέλευσης,ενώ κατά τον Χαράλαμπο Συμεωνίδη,προέρχεται από το ο Ζιάς,δηλ. ο Δίας.Το τοπωνύμιο, που χαρακτηρίζει βουνά ή κορυφές τους υπάρχει,ίδιο ή με παραλλαγές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας,π.χ. ο Ζας,όρος της Νάξου.Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα Χανιά επίσης υπάρχει κορυφή Άγιος Ζήνας (=Δίας) στα 1.331 μ. . Στους ντόπιους είναι όμως πιο γνωστή ως Αποπηγάδι. Βρίσκεται ακριβώς βόρεια της μαρτυρικής Καντάνου.

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε, που διαμαρτύρεσαι συνεχώς, τα Χανιά (κέντρο) ξεπέρασαν το μέσο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης του μηνός Νοεμβρίου.

      Διαγραφή
    3. Η Πάρνηθα πολύ πιθανόν να έχει ετυμολογική συγγένεια με τον Παρνασσό ,αλλά και τον Πάρνωνα, από την ίδια ρίζα parna-, που σημαίνει σπίτι.====Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Φίλε ανώνυμε, ναι. Αλλά αφού πρώτα βγάλαμε αφρούς από την ανομβρία και τη ζέστη για 7 μήνες!!

      Διαγραφή
  13. Για να δούμε στη Βόρεια Πελοπόννησο πόσα απίδια θα πιάσει ο σάκος την Τετάρτη.Πάντως εγώ βλέπω "και τα ιερά καλά και τα σφάγια καλά"!. Εν αναμονή......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην κακοκαιρια της τεταρτης πρεπει να δωθει προσοχη στις συγκλισεις του νοτιου-νοτιοανατολικου και βορειοανατολικου ρευματος στην ανατολικη ηπειρωτικη χωρα και στο αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Αλέξανδρε. Έβλεπα πριν λίγο την βαθμίδα Cape- Helicity κλπ Και δείχνουν να είναι ανεβασμένα στο πέρασμα των καταιγίδων. Τα Sounding δείχνουν δυνατές καταστάσεις.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα από Θεσσαλονίκη.
    Το πρώτο χιόνι είδε και ο Χορτιάτης.
    Περίπου από τα 1000m.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eξαιρετική ανάλυση για τον φετινό χειμώνα από τον Βασίλη Πανάκογλου στο weathergroup.gr.

    Συνολικά, εξετάζει πέντε δείκτες - μεταξύ των οποίων και τους ΑΟ & ΝΑΟ (Atlantic & North Atlantic Oscillation), δηλαδή την ταλάντωση του (βόρειου) Ατλαντικού, που είναι η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση ανάμεσα στο χαμηλό της Ισλανδίας και το υψηλό των Αζορών - και καταλήγει στις εξής εκτιμήσεις:

    α) Πιθανότατα, τον Δεκέμβριο θα επηρεαστούν από κάποια ψυχρή εισβολή μέτριας έντασης και φαινόμενα η δυτική και η βόρεια / κεντρική Ελλάδα.

    β) Για τον Ιανουάριο, τρεις δείκτες συνηγορούν για φαινόμενα (βροχές, χιόνια) σχεδόν σε όλη τη χώρα και άλλοι δύο για πιο ήπιες θερμοκρασιακά καταστάσεις.

    γ) Τον Φεβρουάριο είναι λίγες οι πιθανότητες ψυχρών εισβολών, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    https://weathergroup.gr/2022/11/28/%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%af%ce%b2%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%bd%ce%b1-2022-2023-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως,λέω μήπως,κρίνεται ως εξαιρετική,επειδή ανταποκρίνεται σένα σημαντικό ποσοστό των προσδοκιών του κρίνοντος ?.=======Π.Α/

      Διαγραφή
    2. Όχι, ειλικρινά. Απλά, η ανάλυση ήταν εξαιρετική, βάζοντας ακόμα και την παράμετρο της ηλιακής ακτινοβολίας Solar Fluix 10,7cm στην εξίσωση.

      Διαγραφή
    3. Όντως εξαιρετική η ανάλυση τού φίλου Βασίλη(την έχω διαβάσει ήδη),καθώς είναι ο μόνος πού εξετάζει τόσους δείκτες κυκλοφορίας φτάνοντας ακόμη και στον δείκτη πιθανής ηλιακής ακτινοβολίας το χειμώνα.
      Στην τελική τού εξίσωση δείχνουν όλα να συμβαδίζουν στο αποτέλεσμα πού ανέφερε και ο φίλος παραπάνω με μικρές αμφιβολίες στον Ιανουάριο,πού δεν αρκούν όμως να αλλάξουν τη γενική τάση.
      Να πω γιά άλλη μία φορά όμως και με κάθε σεβασμό προς όλες τις προσπάθειες των μακροπρόθεσμων μελετών, ότι είναι σε πειραματικό στάδιο και η χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρεθεί σε τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.
      Γενικά όλες μα όλες οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις φέτος(από έμπειρους προγνώστες μέχρι μεγάλα προγνωστικά κέντρα πού ανανέωσαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τούς), θέλουν γιά τη χώρα μας και την ανατολική Μεσόγειο αρκετά ψυχρές συνθήκες και αυξημένο υετό με χιόνια ιδιαίτερα κατά μήκος της Πίνδου(καιρός ήταν νομίζω).
      Όλα αυτά όμως είναι επί χάρτου.
      Στην πράξη μιλάει ο καιρός!
      Αργά και ταπεινά λοιπόν και κρατάμε απλά τη θετική τάση.

      Λίγο προσοχή στην κακοκαιρία αύριο μεθαύριο πού έχει κλειδώσει και θα δώσει αξιόλογα νερά από τα δυτικά προς τα ανατολικά σχεδόν πανελλαδικά και ιδιαίτερα στις περιοχές πού έχουμε αναφέρει.
      Λίγο προσοχή και στην Αττική αύριο μεσημέρι απόγευμα καθώς και εκ νέου τη νύχτα καθώς ο Σαρωνικός θα είναι ιδιαίτερα ζωηρός...

      Διαγραφή
    4. Φώτη, υπενθυμίζω ότι με βάση τις καταγραφές του ΕΑΑ ο περυσινός χειμώνας ήταν ελαφρώς θερμότερος του κανονικού και ξηρότερος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
      Αυτό είχε προβλέψει και σαν μέση μακροπρόθεσμη εκτίμηση και η ΕΜΥ στο σχετικό της άρθρο πριν τον περυσινό χειμώνα! Παρόλα αυτά και μεγάλοι χιονιάδες ήρθαν και επεισόδια καταιγίδων αλλά και πολλές και όμορφες Αλκυονίδες μέρες! Συνεπικούρησε δε και ο κρύος και χιονώδης Μάρτης και ιδού, ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον χειμώνας και εμφατικός!
      Παρεμπιπτόντως, η άνοιξη ήταν θερμή και ξηρή παρά τον κρύο Μάρτη.
      Συμπερασματικά, η τάση με βάση την ανάλυση, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί δε συνεπάγεται χειμώνα αδιάφορο, αντίθετα μάλιστα, φαίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα σε σχέση με πέρυσι....Ίδωμεν!

      Διαγραφή
    5. Χρήστο, σίγουρα τα στοιχεία φέτος είναι πολύ πιό θετικά και μάλιστα για όλη τη χώρα και όχι γιά ξερόκρυα πού κατά το πλείστον μας επηρέαζαν πέρσι.
      Είμαι και εγώ αισιόδοξος αλλά με τόσα πού έχουν δει τα μάτια μού όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να είμαι συγκρατημένος.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα ψιλόβροχο όλη τη χθεσινή ημέρα στην περιοχή μου 4,6 χλστ με θερμοκρασία περίπου στους 7-8c. Συννεφιά σήμερα με ψυχρά 10c περίπου. Γιάννης από Κασσάνδρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τελειώνει και ο Νοέμβριος, ο οποίος καιρικά ήταν πιο βροχερός από τον άνυδρο Οκτώβρη, χωρίς όμως να καλύπτει την συνολική έλλειψη υετου, τουλάχιστον εδώ στην Ροδόπη. Αντιθέτως, το κρύο έγινε αισθητό όπως και η αίσθηση του χειμώνα. Ήθελα να ρωτήσω τον κ.Ζιακοπουλο αν η φετινή υψηλή χιονοκαλυψη έως τώρα του βόρειου ημισφαιρίου, προοιωνίζει κάτι για τον καιρό της Ελλαδος στον επερχόμενο χειμώνα.Τι είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, αν και η απαντηση δεν εξαρταται μόνο από την μεγάλη χιονοκαλυψη, καθώς ο καιρός του χειμώνα επηρεάζεται απο πολλές παραμετρους που συντρεχουν.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ιδια και για Ξάνθη όσον αφορά υετό που είναι συνολικά μειωμένος με άλλα έτη και το κρύο που εδώ και δύο μέρες είναι σχεδόν χειμωνιάτικο.

      Διαγραφή
  19. Τα καλά νερά έρχονται, τα καλύτερα έρχονται; Πάμε για «καλοκαιράκι» του Αγίου Σπυρίδωνος; Ή θα κάνει καμία τρίπλα την τελευταία στιγμή ο καιρός; Ενδιαφέρον έχει πάντως το καιρικό μενού! Αχιλλέας από Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλούτσικες βροχοπτώσεις ειδαμε χτες στην περιοχή μου και μάλιστα χωρίς καμία ιδιαίτερη προγνωσιμοτητα ως προς τον όγκο νερού που τελικά έπεσε.
    Εκεί που νόμιζα ότι θα πάει άκλαυτος ο Νοέμβριος τελικά σχεδόν αγγίξαμε τον μέσο όρο του μήνα. Ωστόσο και πάλι θελουμε πολλές και καταρρακτώδεις βροχές τον Δεκέμβριο για να πούμε ότι απλά θα αγγίξουμε τον μέσο όρο των ετήσιων βροχοπτώσεων. Για να δούμε τι θα μας επιφυλάξει και η επόμενη κακοκαιρία…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό ότι δεν υπήρξε καμία προγνωσιμότητα, υπάρχουν περιοχές με υετό τρέχουσας κακοκαιρίας άνω των 150 χλστ, ειδικά στο Νομό Χανίων. Κατά τα λοιπά, Βρύσες Αποκορώνου 1171 ετήσιος. Μία μόνο περιοχή σε όλη την Κρήτη φαίνεται ότι υστερεί φέτος σε υετό και είναι όλες οι βόρειες υπώρειες των Λευκών Ορέων από τα δυτικά παράλια έως το ύψος της πόλης των Χανίων, όχι πιο ανατολικά. Η περιοχή αυτή έχει να λάβει αύριο, όπως και όλη η νότια Κρήτη. Οι άλλες τίποτα. Έλαβαν.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου είμαστε ακόμη πάρα μα πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής. Ούτε καν τα 500 mm δεν έχουμε πιάσει στον ετήσιο υετό, και μένουν μόλις 32 ημέρες ακόμα. Πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα, για να φτάσουμε τα 670-700 που μάς αναλογούν. Καλά νερά αυτά τα τελευταία, δεν διαφωνώ, αλλά δεν αρκούν για να ρεφάρουμε...

      Διαγραφή
    3. Θέρισος Χανίων 1477 χλστ (απόσταση 15 χλμ από Χανιά;) - Παραμυθιά Θεσπρωτίας 1549,6 χλστ. Όλο παράπονα.

      Διαγραφή
    4. Οι βρύσες Αποκορωνου φιλε μου ανώνυμε από όπου και κατάγομαι είναι γνωστές για τ μεγάλα ύψη βροχής και ας απέχουν τόσο λίγο από την πόλη των Χανίων. Γύρω στα 1200mm είναι ο μέσος ετήσιος υετος αυτής της περιοχής. Όποτε δεν υπάρχει καμία ακρότητα μέχρι στιγμης. Το ιδιο και το Θερισο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και λόγω θέσης έτσι κι αλλιώς δέχεται καταρρακτώδεις βροχές. Εμείς μιλάμε για την ΠΟΛΗ των Χανίων που όσες βροχές και να κάνει από εδω και πέρα πάλι υστερεί από τον μέσο όρο τη στιγμή που η ιεραπετρα και η Σητεια έχουν αγγίξει τα 700 χιλιοστά (μ.ο υετου με το ζόρι 450mm για τις περιοχές αυτές). Το ιδιο και η πόλη του Ρεθύμνου που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο, ενώ το Ηράκλειο με μέσο όρο γύρω στα 480-500mm τα έχει επίσης σχεδόν φτάσει. Αντιθέτως εδω είμαστε ακόμα πολύ πισω. Για αυτό παραπονιόμαστε συνεχώς γιατί γνωρίζουμε τη δυναμικότητα της περιοχής που φέτος δεν λειτουργεί καθόλου!
      Πιστεύω ομως ότι θα δούμε καλά πράγματα τον φετινό χειμώνα!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    5. Με κάλυψες πλήρως, συντοπίτη Γιάννη. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, όπως τα λες. Τα Χανιά μέχρι στιγμής για το 2022 είναι σχεδόν 200 χιλιοστά κάτω του μέσου κλιματικού τους όρου, ενώ όλες οι άλλες πόλεις της βόρειας Κρήτης βρίσκονται κατά κανόνα πολύ πιο πάνω από τον μ.ο. τους, και ειδικά οι υποτιθέμενες πιο άνομβρες της ανατολικής Κρήτης (Άγιος Νικόλαος και Σητεία). Να προσθέσω στην απάντησή σου προς τον ανώνυμο φίλο, που δεν βρίσκει λόγο να γκρινιάζουμε, ότι όταν μιλάμε για τον καιρό στην Κρήτη είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε αυστηρά όμοιες περιοχές, π.χ. τις πόλεις της βόρειας ακτής μεταξύ τους και μόνο. Σε ένα νησί με ασύλληπτες τοπικότητες λόγω ανάγλυφου όπως η Κρήτη, δεν έχει κανένα απολύτως λογικό έρεισμα η σύγκριση των πόλεων με ημιορεινές-ορεινές περιοχές, ακόμη κι αν αυτές βρίσκονται στα 10 χλμ. απόσταση από μια παραθαλάσσια πόλη. Οι πόλεις έχουν κυριολεκτικά το δικό τους κλίμα, που συχνά δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα στις γύρω κοντινές περιοχές. Και μέρος αυτού του κλίματος είναι φυσικά και οι μέσες κλιματικές τιμές υετού, περί ων ο λογος...

      Παναγιώτης-Φιλόλογος
      Χανιά

      Διαγραφή
    6. Οι Βρύσες δεν απέχουν και τόσο λίγο, η θέρισος είναι πιο κοντά. Καλιά να μη βρέχει στην πόλη και ας βρέχει παντού αλλού.

      Διαγραφή
    7. Εγώ άλλο λέω και δεν αναφέρω τα νούμερα για να συγκρίνω πράγματι ανόμοια πράγματα, αλλά για να επισημάνω το εξής απλό και τελικά σημαντικό: Ότι βροχές εκδηλώνονται από την αρχή του έτους σε όλη την Κρήτη στα πεδινά και στα ορεινά. Εάν μία συγκεκριμένη περιοχή στην Κρήτη εμφανίζει φέτος μειωμένο υετό δεν είναι και τόσο ενοχλητικό, όταν σε κάθε περίπτωση τα ποτάμια των Λευκών Ορέων της παρέχουν νερό και το καλοκαίρι, πράγμα αδιανόητο για άλλες περιοχές της. Όταν λοιπόν η Θέρισος στα 15 χιλιόμετρα από εσάς έχει 1450 χιλιοστά υετού σημαίνει ότι κυκλοφορούν κακοκαιρίες. Σημαίνει επίσης, ότι όλα έχουν γίνει χιόνι στα όρη από πίσω της. Εάν θέλετε 100 χιλιοστά σε μία ώρα για να χαρείτε ή 150 χιλιοστά για να φτάσετε τον μέσο όρο σας, ή άλλα 500 για ευχαρίστηση, βλέπετε μόνο το δέντρο. Στο Ρέθυμνο είχε δύο καταιγίδες φέτος το καλοκαίρι με 100 χιλιοστά συνολικά. Όλα πήγαν στη θάλασσα με συνοπτικές διαδικασίες.

      Διαγραφή
    8. Αλλά και όμοια πράγματα να συγκρίνουμε για να σας τρολλάρω και λίγο αμφοτέρους έχουμε και 200 χιλιοστά παραπάνω, χοχοχοχοχοχοχχο.

      Διαγραφή
    9. Κάποτε όμως έβρεχε καλά ΚΑΙ στην πόλη και έξω. Αυτό λέω...

      Διαγραφή
    10. Άρα είσαι Κρητικός και μάλιστα ανατολικός, αλλά δεν μας λες το όνομά σου....

      Διαγραφή
    11. Δεν είμαι ανατολικός, ανατολικά των Χανίων είμαι.

      Διαγραφή
  21. Τις τελευταίες μέρες και γενικά στο δεύτερο μισό του, μέχρι και τώρα στην εκπνοή του ο Νοέμβριος δικαιώνει τον τίτλο του βροχαρη! καλά νερά έπεσαν και θα πέσουν στις περισσότερες περιοχές.καλησπέρα από την συννεφιασμένη ανατολική Αχαΐα, μάλλον δεν θα είμαστε στα ισχυρά φαινόμενα (συνηθίσαμε πια στα λίγα) αλλά κάτι θα πάρουμε..
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρακάμπτοντας, αν μου επιτρέπετε, τον κύριο Ζιακόπουλο, θα πω ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στη χιονοκάλυψη που παρατηρείται και στο τι μέλλει γενέσθαι με τον καιρό για τη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το επόμενο όνομα κακοκαιρίας Νέμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το "τσίμπησε" το ονοματάκι του και αυτό το βαρομετρικό. "Αriel" , σου λέει ο άλλος.Ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη ονοματοδοσία λειτουργεί προωθητικά για το ομώνυμο απορρυπαντικό, ελέγχεται ως ανυπόστατος! =====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαίρομαι που ρίχνει καλές βροχές (επιτέλους) στη νότια και στη νησιωτική Ελλάδα.Μακαρι να ρίξει ακόμα πολλά νερά.
    Η αυριανή ημέρα, πιστεύω ότι θα έχει γενικευμένη επιδείνωση του καιρού στην χώρα,με πολλές βροχές.Ειδα ότι η ΕΜΥ έβγαλε και έκτακτο δελτίο καιρού.Προσοχη απ'όλους μας στα καιρικά φαινόμενα.
    Φραγκίσκο μάλλον θα δούμε πολλά ηλεκτρικά στον Σαρωνικό.Και εγώ απο τη θέση που βρίσκομαι, και στον Αργολικό κόλπο.
    Να βρέξει και να χιονίσει αρκετά φέτος το χειμώνα παντού στην Ελλάδα,για να έχει η χώρα μας το καλοκαίρι, εκτός από άφθονο Ήλιο και άφθονα νερά.
    Καλή νύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον Δημήτρη. Να δούμε ηλεκτρικά και να βραχούμε! Πάντα εσείς έχετε τον πρώτο λόγο όταν μας στέλνετε τις καταιγίδες. Άντε, να δούμε από αύριο τι θα δούμε. Ευτυχώς θα πέσουν νερά αξιόλογα στο σύνολο της χώρας. Ευελπιστώ χωρίς καταστροφές. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  26. Τα έγκατα μην αντριέψουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tον σεισμό των 5 Ρίχτερ που έκανε χθες τη νύχτα στη νότια Εύβοια, εννοεί προφανώς. Έγινε αισθητός και στην Αττική, όπου η δόνηση ήταν, πάντως, αντιληπτή για 2-3 δευτερόλεπτα. Μακάρι να έχουμε αποκλιμάκωση του φαινομένου, διότι προχθές είχαν γίνει δύο σεισμοί 4,8 και 4,2 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια και ακολούθησε ισχυρότερη δόνηση.

      Διαγραφή
  27. Οι βροχες ειναι ευπροσδεκτες παντα ακομη και αν εχουμε πλημμύρες, λενε οτι στο εγγύς μελλον ο πολεμος θα γίνεται για το νερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λένε εδώ και 30 χρόνια, βέβαια, που οι πόλεμοι γίνονται, για το χρήμα, αυτό που οι άνθρωποι το έχουμε, δυστυχώς, σαν θεό.

      Διαγραφή
    2. Αν γίνει πόλεμος για το νερό τα Γιάννενα θα γίνουν Κατάρ...Ένα μουντιάλ θα μας λείπει!

      Διαγραφή
    3. Εδώ στη Δυτική Κορινθία ψιλοπράγματα .Ανατολικά αρκετά καλύτερα.Περιμένουμε τη β' κατανομή (μάλλον η "νομή",που έλεγες δάσκαλε).Χρόνια πολλά στον εξαιρετικό φίλο του μπλογκ andreas.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Ελπίζετε να πάρετε το 17% της βροχής της πεδινής Κορινθίας.

      Διαγραφή
  28. Επιτέλους βρέχει συνεχόμενα από το πρωί και στην Αττική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρήσιμη, ποτιστική βροχή, από το πρωί στην Αττική, όπου τώρα δυνάμωσε λίγο. Ο Σαρωνικός, λάδι, χάρη στους ανατολικούς ανέμους. Με τις λιακάδες και τους βορειοδυτικούς ανέμους τις προηγούμενες μέρες ήταν πιο αγριεμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάκιστη πρόγνωση από όλους για μια ακόμη φορα

      Διαγραφή
    2. Καλώς τονε και ας άργησε.

      Διαγραφή
  30. Παύση φαινομένων μετά το μεσημέρι στην Αττική με τον σταθμό της Αναβύσσου να έχει καταγράψει 42 χιλιοστά, αλλά τη βροχή να είναι τελικά επιλεκτική, αφού στο σχετικά κοντινό Σούνιο έχουν πέσει 19 χιλιοστά και στην άλλη πλευρά, στο Λαύριο 12mm. Ακόμα λιγότερα στο Φάληρο (10mm), τον Άλιμο (8mm), τη Νέα Σμύρνη (9mm) και την Καλλιθέα (9mm), όπου η θερμοκρασία δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τους 14 βαθμούς.

    Αντίθετα, στα βόρεια προάστια, είχαμε 35 χιλιοστά στην περιοχή του Παπάγου, όσα και στην Αγία Παρασκευή και 28 στο Χαλάνδρι. Μονοψήφιες ήταν οι τιμές του υετού στα δυτικά προάστια (Ασπρόπυργος 9 χιλιοστά, Ελευσίνα 7mm) και διψήφιες αυτές των θερμοκρασιών, που άγγιξαν τους 15 βαθμούς και στη Σαλαμίνα. Στον σταθμό της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 1.230 μέτρων καταγράφηκαν 19 χιλιοστά, αλλά με θερμοκρασία κοντά στους 7 βαθμούς, μάλλον δεν το γύρισε σε χιόνι.

    Συνοψίζοντας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου, όπου έπεσαν καρέκλες απ' ό,τι έμαθα, με πολλά μπουμπουνητά και σχηματίστηκαν και αρκετές λιμνούλες, μάλλον μία κλασική, ποτιστική βροχή είχαμε στα περισσότερα μέρη στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ήταν και αναμενόμενο άλλωστε τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανέβηκαν αρκετά μέσα στην ημέρα.ακομα και ο Παρνασσός στα 1950 μ παλεύει με το χιονόνερο.μονο στην ΒΔ Ελλάδα κρατάνε ακόμα

      Διαγραφή
  31. Το λεκανοπέδιο δεν τα πήγε άσχημα, εκτός από το κέντρο και νοτιότερα, κλασικά. Υπάρχει συνέχεια βέβαια, ας μην τα ακυρώσουμε όλα πριν την λήξη τους. Αλλά τίποτα το συγκλονιστικό, ποτιστικές βροχές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και νοτιότερα έβρεξε ικανοποιητικά στην Αττική, αφού έπεσαν από 20-25 χιλιοστά (Φάληρο, Άλιμος, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Βάρη) ως 45-50mm (Λαύριο, Σούνιο), αλλά και πάνω από 60mm (Κερατέα, Μαρκόπουλο). Μάλιστα, στην Ανάβυσσο θα πρέπει να καταγράφηκαν και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στον νομό, αλλά χάλασε το βροχόμετρο. Μέχρι τη νύχτα της Τετάρτης ήταν, τουλάχιστον, πρώτη. Καλό μήνα, παρεμπιπτόντως.

      Διαγραφή
  32. Ο Νοέμβριος σε λίγες ώρες εκπνέει.Στή Δυτική Κορινθία κατεγράφησαν (Δερβένι) συνολικά
    35,6 mm ,και μάλιστα συναποτελούμενα κυρίως απο 3ράκια και 5ράκια,δηλαδή αδόκιμος ο αθροιστικός υπολoγισμός.Ο Οκτώβριος άφησε 27,8mm.Ο ετήσιος υετός φθάνει μέχρι τώρα τα 160mm!!!. Nα δούμε........-Το γεγονός ότι εδώ έπεσαν μόνο 2,4mm ,ενώ από το Κιάτο και ανατολικότερα σημειώθηκαν αξιόλογες βροχές,δεν με νομιμοποιεί να μιλήσω για κακή πρόγνωση.Άλλωστε από την ανάρτηση του δασκάλου το είχα "ψυχανεμιστεί",άλλο που 'ηθελα να το "ξορκίσω".==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα στην παρέα! Βροχές ακούμε και περιμένουμε αλλά ακόμη δεν είδαμε τίποτα! Δε ξέρω αν βρέχει κάπου πολύ αλλά σύμφωνα με τα " μοντελάκια " πρόβλεψης θα είχαμε πολλά χιλιοστά μέχρι τώρα στην γύρω περιοχή..Να δούμε και από εδώ και πέρα πως θα πάει. Σύννεφα ανεβαίνουν συνέχεια από το Αιγαίο, αλλά τζούφια ακόμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι δίνουν τα μοντέλα, που και για σήμερα Πέμπτη 1/12 (καλό μήνα, κιόλας) προβλέπουν βροχές, σχεδόν για όλη τη μέρα στην Αττική, ενώ έχει βγει ο ήλιος. Για αυτό υπάρχουν οι μετεωρολόγοι, όπως ο κ. Ζιακόπουλος, για να μας δίνουν την προστιθέμενη αξία στις εκτιμήσεις των μοντέλων.

      Διαγραφή
  34. Βροχές ακούω και βροχές δε βλέπω... Για Ξάνθη μιλάω. Δε ξέρω τι γίνεται φέτος εδώ. Ο Νοέμβριος με τις λιγότερες βροχές τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κε Ζιακόπουλε κάποια ανάλυση για τις επόμενες ώρες;
    ΣΤΕΛΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Στέλιο, έστω και λίγο ετεροχρονισμένα.
      Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα με πρώτο στη σειρά το φίλο μας Andreas.
      Είχα κατά νου να κάνω κάποια ανάλυση, αλλά το πρόγραμμα σήμερα ήταν πολύ βαρύ (πάρε σύνταξη λένε να ξεκουραστείς, αλλά πού τέτοια τύχη!).
      Στα του καιρού, τώρα, επιγραμματικά:
      (α) Οι καταιγίδες αγαπούν τη θάλασσα το χειμώνα αλλά και μια φθινοπωρινή μέρα με κρύα στεριά.
      (β) Απόψε τη νύχτα και τις πρωινές ώρες αύριο (Πέμπτη) το καιρικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται προς το βορρά. Εκεί μπορεί οι καταιγίδες να δυσκολευτούν, αλλά οι συνεχείς και ισχυρές βροχές είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Η Πιερία, οι Α-ΒΑ παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας, η Χαλκιδική και ενδεχομένως η Θάσος και οι παράκτιες περιοχές της Καβάλας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας. Εννοείται ότι ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος για τις όμορες περιοχές.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κε Ζιακόπουλε για τις ευχές τις οποίες ανταποδίδω στα μέγιστα, αλλά και στην ουσιαστική πρόγνωση. Η πόλη της Θεσσαλονίκης στην ''σκιά'' του ανατολικού ανέμου μένει έξω από ακραία φαινόμενα για άλλλη μια φορά.
      ΣΤΕΛΙΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

      Διαγραφή
  36. Κοντεύω τα 30 χιλιοστά βροχής από το ξημέρωμα έως τώρα με την θερμοκρασία σε χειμερινά επίπεδα αφού κυμάνθηκε από 7,5-9 βαθμούς όλη μέρα,ενώ η χαμηλή νεφωση(ομίχλη)καλά κρατεί μέχρι σχεδόν στον κάμπο κάνοντας το σκηνικό "Λονδρεζικο".
    Αγαπητέ φίλε Δημήτρη.Μ,μπορεί να δείχνει όντως εντυπωσιακή η αναφορά μου σε πιθανή χιονοπτωση-χιονοστρωση ακόμη και για την πόλη της Καλαμάτας,καθώς φημίζεται για το μαλακό κλίμα της, όμως όλα τα σημάδια της φύσης που είδα στις επισκέψεις μου από το καλοκαίρι έως τώρα,με κάνει να πάρω το ρισκο και να αφήσω ένα "παραθυρο" αισιοδοξίας ανοιχτό παρόλο που γνωρίζω τις δυσκολίες που έχει η περιοχή.
    Την ίδια αισιοδοξία έχω και για πολλές περιοχές της χώρας που έχουν να δουν τον λευκό επισκέπτη και δεν εξαιρώ την δική σου παρότι νομίζω πως υπάρχει ο ίδιος βαθμός δυσκολίας με την πόλη της Καλαμάτας.
    Ελπίζω στο επόμενο ταξίδι μου προς Καλαμάτα και Πάτρα, να καταφέρω να περάσω από την περιοχή σου και να δω αυτά που θέλω για να έχω καλύτερη εικόνα.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την απόκτηση. Πάντα ευγενικός και πρόθυμος να ικανοποιήσεις κάθε ερώτημα . Θα χαρώ πολύ αν έχεις χρόνο για μία σύντομη συνάντηση γνωριμίας.

      Διαγραφή
  37. Καλημέρα, συνεχή βροχόπτωση από τις 04:00 τη νύχτα στην περιοχή μου με ισχυρό Α-ΒΑ (Γραιο) άνεμο, συνολικά 53 χλστ και συνεχίζουμε, Γιάννης από Κασσάνδρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ευχαριστούμε για τις ευχές σας δάσκαλε, χρόνια πολλά σε όλους τους συνονόματους. Ανδρέας Παπαγγέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ------Καλημέρα και καλό μήνα .Επικοινώνησα με την Κεντρική Υετική Επιτροπή για τα τελικά αποτελέσματα και μου είπαν να περιμένω ,γιατί γίνεται επανακαταμέτρηση των υετικών ψηφοδελτίων!.Θα περιμένω.........

    ----- Φίλε Φώτη άλλαξε η κυκλοφορία και σας ευνοεί. Ίσως κάτι λίγο να φτάσει μέχρι εδώ.================Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους, και σε εσένα Πέτρο που τελικά, από ότι βλέπω, κάτι πήρε και το δικό σας βροχόμετρο !

      Διαγραφή
  40. Πολύ νερό από χθες το βράδυ μέχρι τώρα στη βόρεια Ηλεία.
    Δημήτρης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλό μήνα και καλό χειμώνα να έχουμε! Αξιόλογο νερό πέφτει τις τελευταίες ώρες και εδώ στην ανατολική Αχαΐα! έστω και στις "καθυστερήσεις" καταφέραμε να σκοράρουμε..
    Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλές και χρυσές οι βροχές, αλλά έχουν και τα αρνητικά τους. Κατεβάζουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς στη θάλασσα, από σκουπίδια μέχρι και πτώματα ζώων, αλλά και τοξικές και δυνητικά παθογόνες ουσίες που αιωρούνται ψηλά στην ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 6 mm εδώ στην Ξάνθη από χθες το βράδυ και λιγότερα mm στην περιοχή μου και συνεχίζουμε... Μιλάμε για πολύ νερό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλό μήνα σε όλους!
    Όπως ακριβώς είχα αναφέρει γιά την περιοχή μού και τα δυτικά ηπειρωτικά γιά τα περισσότερα φαινόμενα σήμερα,έτσι και έγινε(πλην Ηπείρου).
    Ενώ χθες πήραμε ψίχουλα από το μέτωπο λόγω δυνατών ανατολικών ανέμων, από την περασμένη νύχτα μέχρι τώρα κατά διαστήματα βρέχει συνεχώς.
    Μάλιστα το στενό Ρίου Αντιρρίου γιά άλλη μία φορά εκθέτει επίσημες προγνώσεις καθώς ήδη έχουν πέσει 56mm ενώ ισχυρή καταιγίδα συνεχίζει και μαίνεται στην περιοχή.
    Στο ταξίδι μού από Αθήνα προς Αγρίνιο σήμερα το μεσημέρι, μετά την Κορίνθο έβρεχε συνεχώς ασθενώς όπως και στην περιοχή τού φίλου Πέτρου.
    Μετά το Αίγιο όμως και στο τόξο Ρίο Αντίρριο έως Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας γινόταν το κάτι άλλο.
    Έχουμε δρόμο ακόμη με τα νερά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κριμα δεν έριξε τα 60-80 χλς να γουστάρουμε και κανένα νεκρό στην μεγαλούπολη. Πάλι χαλαρές ποτιστικες βροχές έπεσαν μόνο. Δεν είχε μπόλικες καταστροφές να τις δουμε από το παράθυρο μας και να τραβήξουμε και κανένα κεραυνό να κάνουμε το κομμάτι μας στα κοινωνικά δίκτυα. Όλα αυτά τα φαιδρα διάβασα για την αξιολογοτατη κακοκαιρία που σιγά σιγά φεύγει στα βορειοανατολικά της χώρας. Δεν μπορώ να κάνω διάγνωση της ασθενείας τους. Στα της Θεσσαλίας πολύ νερό ποτιστικό 35-50 χλς στα πεδινά και 100-150χλς παραλία προς Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα σε αυτα τα καιρικα σαιτ αυτο που μετραει περισσοτερο και αυτο που στην τελικη θελουν και ζητουν οι χρηστες ειναι το ποσο θεαμα μπορει να προσφερει και οχι τα ποιοτικα χαρακτηριστικα μιας κακοκαιριας.Για παραδειγμα θα προκληθει περισσοτερο ενδιαφερον και ντορος αν πεσουν 50 χιλιοστα βροχης σε 1 ωρα παρα τα διπλασια σε δυο 24ωρα.Αυτο ειναι πραγμα που το διαπιστωνει κανεις ευκολα και πολυ γρηγορα ριχνωντας εστω και μονο μια ματιά....

      Διαγραφή