Καλημέρα, φίλοι μου!




 

39 σχόλια:

  1. Καλημέρα Teacher! Τι χαλευει ο Καράμητσος εκεί σιαπαν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε ντε! Κατά τα άλλα, δεν ξέρω αν σας αρέσει το όνομα. Αν όχι, κρίνετε με επιείκεια. Μια φορά μου δίνεται κι εμένα η ευκαιρία να γίνω νονός!

      Διαγραφή
    2. Καραμήτρος συνηθίζεται να αποκαλείται.

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό!!! Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή Καραμήτρο,που λέμε στην Ρούμελη...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό,αν και θα το προτιμούσα "Καραμήτρο",προς εναρμονισμό με τον Αρ. Βαλαωρίτη "Πάρε ένα σβώλο Μήτρο και διώξε.....".Πάντως και ως Καραμήτσο τον περιμένω αρκετά βρεχάμενο και μετά ας πάρει την ανηφόρα.....ολούθε.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με φάγατε! Έπεισα με δυσκολία τον παπά και το διορθώσαμε!

      Διαγραφή
    2. Η κόρη είναι η διαχειρίστρια στα τεχνικά; Συγνώμη. Ο παπάς ήθελα να πω

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε δώσε μας τα φώτα σου πόσο συχνά συμβαίνει δύο χαμηλά να συγκρούονται από διαφορετικές κατευθύνσεις και τι συμβαίνει μετα

      Διαγραφή
    4. Αποστόλη μου, εγώ είμαι και παπάς και νονός. Η κόρη μου έχει πετάξει προ πολλού με τα δικά της φτερά.

      Διαγραφή
    5. Ωραία ερώτηση ανώνυμε των 04:16μ.μ.
      Συνήθως γίνονται ενσωματώσεις (το μικρό στο μεγάλο ή και τα δύο στη γενική ροή). Αν είχαμε πολύ πυκνές στο χώρο και το χρόνο παρατηρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας θα μπορούσαμε να τα ανιχνεύουμε μέρες μετά στροβιλιζόμενα όλο και πο αργά και με την πάροδο των ημερών όντας όλο και πιο συρρικνωμένα μέχρι να πεθάνουν.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ όπως και οι τυφώνες λογικά

      Διαγραφή
  5. Έχουμε να δούμε πολλά κουλά ακόμη σ'αυτή την ενσάρκωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα από την Στοκχόλμη με θερμοκρασίες 15c με μέση θερμοκρασία νομεμβριου 5c.Σήμερα κ αύριο λογικά ρεκόρ υψηλών ελαχίστων όλων των εποχών …σίγουρα όχι φυσιολογικό.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντα Άξιος!!
    Δημήτρης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην περίσταση ταιριάζει το ανέκδοτο με τον οδηγό που πήγαινε ανάποδα στην Πανεπιστημίου. Σε κάποια φάση ανοίγει το ράδιο του αυτοκινήτου και ακούει ότι "προσοχή, ένας οδηγός έχει μπερδευτεί και οδηγεί ανάποδα στην Πανεπιστημίου". Τότε, κουνώντας το κεφάλι του, αυθόρμητα μονολογεί: "Μόνο ένας, δεκάδες είναι"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίος ο Δάσκαλος! Τιτανοτεράστιος μια ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαθητής γυμνασίου στην Φρανκφούρτη θυμάμαι ένα πρωινό που ξεκίνησε έντονη χιονόπτωση με νοτιά. Ρώτησα τον μαθηματικό που του άρεσε να παρατηρεί μετεωρολογικά φαινόμενα πως γίνεται αυτό και η θερμοκρασία να μην ανεβαίνει. Μου εξήγησε ότι ουσιαστικά είναι ισχυρό βόρειο ρεύμα που όταν φτάνει στον ορεινό όγκο των Άλπεων γυρίζει πίσω σαν νοτιάς και παράλληλα δημιουργεί ένα σύστημα με κίνηση από νότο προς βορρά. Ισχύει αυτό; Πάντα ήθελα να το ρώτησα και το θυμήθηκα τώρα με το συγκεκριμένο σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Miσό λεπτό και μένα ποιος με β'αφτισε?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ πάντως....ως νόνος μου σας ζητώ και ένα δωράκι....(δεν μου κάνατε ποτέ)...πέιτε μου αν η ανυπαρξία...του γροιλανδικού αντικυκλώνα(παίζει φέτος στα 1010 εως 1025 hpa).....θα έχει ως συνέπεια την δημιουργία εμποδισμών στην Ευρώπη και το πάγωμα....της Ανατολικής Ευρώπης?"θωμάς"

      Διαγραφή
  12. 😅😅😅😅επιτέλους ένα ωραίο όνομα βαρομετρικού χαμηλού!! Αντε με το καλό ξανά νονός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χάχα χάχα καλό..
    Το τρακάρισμα είναι αναπόφευκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας. Εξαιρετικός ο Δάσκαλος όπως πάντα! Θυμάμαι....πριν από πολλά έτη όταν ξεκίνησαν το πέτρινα χρόνια της ανομβρίας...τέλη δεκαετίας 80 και αρχές 90, πρέπει να είχε έρθει ένα χαμηλό από την μαύρη θάλασσα με πορεία προς τα ΝΔ. Είχε αποτυπωθεί η πορεία του, στο δελτίο καιρού στο εσωτερικό φύλλο του οπισθόφυλλου της εφημερίδας (Έθνος ή Ελευθεροτυπία). Ο τότε μετεωρολόγος που είχε υπό την επιμέλειά του το δελτίο καιρού, το είχε αναφέρει σαν σπάνιο φαινόμενο. Μακάρι να δώσει καλά νερά σε πολλές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δάσκαλε να σας ρωτήσω.θελω να αγοράσω ένα βαρόμετρο.εχω βρει ένα στα 20e.θα είναι αξιόπιστο,η πρεπει να πάρω ένα ακριβο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Ίσως να γνωρίζει κάποιος φίλος του μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Ρίξε και μια ματιά στο Σκρουτζ κι αν δεν βρεις, πάρε αυτό με τα 20 Ευρώ, αρκεί να είναι μηχανικό κι όχι ψηφιακό.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Χρήστο.ναι μηχανικό κοιταω!

      Διαγραφή
  16. Ιωάννης από Μυτιλήνη11 Νοεμβρίου 2022 στις 9:16 μ.μ.

    Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την κατατοπιστική κίνηση του χαμηλού.. Εγώ είχα από μικρός απορία το γιατί δεν έρχονταν ποτέ βαρομετρικά χαμηλά η διαταραχές γενικά, από ανατολικά προς δυτικά η από ΝΑ προς ΒΔ παράδειγμα.. Αν και μεγαλώνοντας το μόνο που έχω καταλάβει είναι ότι η απάντηση είναι στα ατλαντικά χαμηλά που βρίσκονται στα δυτικά μας χωρίς να είμαι σίγουρος αν είναι και η σωστή απάντηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι στην ελεύθυρη ατμόσφαιρα πάνω από τα μέσα γεωγραφικα πλάτη και των δύο Ημισφαιρίων της Γης επικρατούν δυτικοί άνεμοι (westerlies), οι οποίοι πηδαλιουχούν τα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε πολύ σωστά, όμως νομίζω ότι όλης αυτής της δυτικής κυκλοφορίας των συστημάτων συνθετικό ρόλο παίζει κ η κίνηση της γης από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
      Διορθώστε με εάν κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    3. Ιωάννης από Μυτιλήνη11 Νοεμβρίου 2022 στις 11:35 μ.μ.

      Ευχαριστώ πολύ κύριε Δημήτρη για την απάντηση σας! Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
    4. Η δύναμη βαροβαθμίδας που στο Β. Ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά λόγω της δύναμης Κοριόλις που οφείλεται στην περιστροφή της Γης.

      Διαγραφή
    5. Και κάτι τελευταίο γιά να μαθαίνουμε όλοι περισσότερα.
      Στο νότιο ημισφαίριο η δύναμη coriolis εκτρέπει τις κινήσεις προς τα αριστερά.
      Εκεί λοιπόν,τα συστήματα κινούνται λογικά αντίθετα από ότι στο βόρειο ημισφαίριο ενώ ο στροβιλισμός τούς είναι σύμφωνα με τούς δείκτες τού ρολογιού στις υφέσεις ενώ στους αντικυκλώνες αντίθετα από τούς δείκτες.
      Καμία σχέση δλδ με την μηχανική των συστημάτων όπως την ξέρουμε.
      Αυτό δάσκαλε νομίζω ότι πολλοί δεν το γνωρίζουν και είναι εντυπωσιακή η διαφορά στα δύο ημισφαίρια.
      Κυκλώνας γιά εμάς σημαίνει αντικυκλώνας γι αυτούς!
      (κινησιολογικά εννοώ).


      Διαγραφή
    6. Συμπερασματικά, στην ανώτερη ατμόσφαιρα ο θερμός αέρας συνδέεται με υψηλές πιέσεις και ο ψυχρός αέρας συνδέεται με χαμηλές πιέσεις. Έτσι, πάνω από τον Ισημερινό οι πιέσεις είναι υψηλές και πάνω από τους πόλους οι πιέσεις είναι χαμηλές. Η διαφορά πιέσεως αναγκάζει τον αέρα να κινείται από τον Ισημερινό προς τους πόλους (δύναμη βαροβαθμίδας). Ο αέρας, κινούμενος προς τους πόλους, εκτρέπεται, λόγω της δύναμης Κοριόλις προς τα δεξιά στο βόρειο ημισφαίριο και προς τα αριστερά στο νότιο ημισφαίριο, με αποτέλεσμα στα ανώτερα στρώματα των μέσων πλατών και των δύο ημισφαιρίων της Γης να επικρατούν δυτικοί άνεμοι (westerlies).
      Αναφορικά με την κίνηση του αέρα στα βαρομετρικά συστήματα, όπως αναφέρεις, στο Ν. Ημισφαίριο ισχύουν τα αντίθετα από αυτά του Β. Ημισφαιρίου. Θυμάμαι πόσο παράξενο μας είχε φανεί αυτό όταν το 2000 με έναν συνάδελφο και φίλο από την ΕΜΥ εκπαιδευόμασταν στο Σίδνεϊ για τους ΟΑ.

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε γιά την αναλυτική απάντηση.
      Όντως είναι εντυπωσιακό.
      Προσωπικά πριν λίγο καιρό το παρατήρησα και το έψαξα ως προς την καιρική διαφορετικότητα των δύο ημισφαιρίων.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  17. Ιωάννης από Μυτιλήνη12 Νοεμβρίου 2022 στις 10:09 π.μ.

    Καλημέρα! Αραιή συννεφιά στο νησί! Ευχαριστώ πολύ κύριε δάσκαλε και εσένα Φώτη για τις εξηγήσεις περί κυκλοφορίας συστημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή