Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22/4)

Το πανέμορφο "σπίτι" μας χρειάζεται προστασία όχι μόνο μία μέρα αλλά κάθε μέρα.
Θέα από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας στις 18-4-2023, του Φοίβου Παπαδόπουλου.

 

25 σχόλια:

  1. Δάσκαλε αληθεύει ότι στην Κίνα σημειώθηκαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας μήνα Απρίλιο;Είναι πολυ ακραίο ακόμα και στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Για αυτούς τους μήνες είναι ρεκόρ θερμοκρασίας οπότε είναι όντως κάτι σημαντικό. Τώρα κλιματική αλλαγή η όχι δεν έχει σημασία.

      Διαγραφή
  2. Άκυρο μόλις είδα ότι το καλοκαίρι εκει είναι Φεβρουάριο με Μάϊο.Καλο είναι στο γνωστό σάιτ της κλιματικής αλλαγής να μην παραπλανούν με τον τρόπο που μεταφέρουν κάποια πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μόνο η φωτογραφία του αγαπητού Φοίβου του νομού μας γεννά συναισθήματα αγάπης για το κοινό μας σπίτι.

    Πόυ να το φανταστώ ότι την ώρα που εδώ επεφταν 13mm ευεργετικής ποτιστικής βροχής απέναντί μας γινόταν αυτό το κακό ." Τέλειωσε η χρονια πριν καν αρχίσει...." εγραψε ο Χριστόδουλος. Τα λέει όλα......!-----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα από τη Στοκχόλμη που χτες πιάσαμε θερμοκρασίες Ιουνίου 19-20c.Αλλαγή με βροχές και κρύο αυτή τη βδομάδα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όσους φίλους του μπλογκ εορτάζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η επίσκεψη μου πριν λίγο στα κτήματα (αμπέλια,ελιές)απλά επιβεβαίωσε την ολική καταστροφή,ειδικά στα αμπέλια καθώς τρυφερά βλαστάρια 10-20 εκατοστών δεν μπορούν να αντέξουν τόση ορμή,όπως βέβαια και το άνθος στις ελιές.
    Ολική καταστροφή και στα κρεμμύδια τα οποία έκοψε στεγνά αφού χείμαρροι από χαλάζι και λάσπη σξεπασαν τα περισσότερα.
    Χρόνια πολλά εύχομαι σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχές στο Θωμά και όλους τους εορτάζοντες για καθαρό νοητικό και ζεστή καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά και Καλά στον Γιώργο Στυλιανάκη, τον Γιώργο των Τρικάλων και τους λοιπούς Γιώργηδες του μπλογκ.
    Χρόνια Πολλά και Καλά στους Θωμάδες. Ο δικός μας "Θωμάς" έχει... μεταφέρει τη γιορτή του στις 6 Δεκεμβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Ιδιαίτερες ευχές στους καλούς φίλους της παρέας "Θωμά", Γιώργο Στυλιανάκη, Γιώργο από Τρίκαλα.
    ¨"Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύαντες " αλλά και " την ψηλάφησιν του αποστόλου Θωμά εορτάζομεν". Δύσπιστοι τόσο ,όσο δεν φθάνουμε στο "ου με πείσεις κάν με πείσης ".
    Σήμερον έαρ μυρίζει........! ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και καλή Κυριακή.
    Χρόνια πολλά, δημιουργικά και με υγεία στούς Γιωργάδες τού μπλογκ!
    "Θωμά" εσένα τού Αγίου Νικολάου οι ευχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
    Χρόνια πολλά Θωμά του μπλογκ.Χρονια πολλά στους Γιωργιδες της παρέας.Υγεια πάνω απ'όλα παιδιά.
    Χριστοδουλε καταλαβαίνω τη στεναχώρια και την απελπισία σου από την χαλαζόπτωση.Το έχω ζήσει και εγώ αυτό το συναίσθημα, μιας και είμαι αγροτοκτηνοτροφος,σε καταλαβαίνω απόλυτα.Η ζημιά δεν πληρώνεται φίλε.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Άπιστος" και στη γιορτή σου Θωμά; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ κ.Ζιακόπουλε και Πέτρο απο Κόρινθο για τις ευχές σας!Να έχετε πάντα υγεία
    Χρόνια πολλά να ευχηθώ και γώ στους Θωμάδες και Γιωργαδες,και ειδικά στον Θωμά απο το Βόιο με τα ωραία του πάντα χρήσιμα σχόλιά του όπως εχω ξαναπεί!
    Θα γινω και γω ρομαντικός σήμερα μέρα που είναι..ήρθε η Ανοιξη,οι καμποι επρασινησαν(που λέει το τραγούδι)άνθισαν,τα βουνά έχουν ακόμα να πρασινησουν,οι δρακολιμνες και χιονοδρομικά των 2000μ.κρατουν ακόμα χιόνι,στα ποτάμια κυλάει νεράκι,μυρωδιές ωραίες,ωραία σύννεφα ομορφαίνουν τις ημέρες,όλα καλά πάνε ολα ανθηρα..
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά με υγεία. Και σε όσους άλλους γιορτάζουν σήμερα!

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Γιάννη να σαι καλα!
      Εκείνο το σχόλιο όλα τα λεφτά..αλλά ποιος να καταλάβει
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  14. Eυχαριστώ τους συντρόφους για τις ευχές...και...φυσικά...τον νονό οικοδεσπότη...για το όνομα/τίτλο που με βάφτισε....Στα γρήγορα
    α)Αυτήν η άνοιξη. για τα βόρεια...συνεχίζει μεθοδικά...και προσθέτει mm ενώ παράλληλα πριονίζει το ζεστό πλεόνασμα που μας αφησε ο χειμώνας.Αν συγκριθεί βέβαια..με τις 3 προηγούμενες δεν μπορείς να την πείς...κρύα.
    β)Απουσιάζει μια θερμή εισβολή με μεταφορά σκόνης από την Βόρεια Αφρική..στοιχείο που με ανησυχεί καθώς καλύτερα ενα τέτοιο επεισόδιο τον Μάρτιο και όχι τον Μάιο,το θεωρώ απίθανο(στατισιτκά) να βγάλουμε την άνοιξη χωρίς ενα τέτοιο επεισόδιο..
    γ)Θέρμη και επίμονη ράχη έχουμε ατο υψος της Αλγερίας που ταλαιπωρεί για την ώρα την νοτιοδυτική Ευρωπη..στις εξάρσεις της.
    Και λίγα λόγια για το κρύο τα πρωινά στην Δυτική Μακεδονία όπου και σήμερα έπαιζε στους 1 με 2 βαθμούς..κατ αρχήν ως θερμοκρασία δεν είναι ασυνήθιστη,αφορά δε ενα τρίωρο το πρωί μεχρι ακριβώς την ανατολή του ηλίου οποτε και η θερμοκρασία ανεβαίνει γεωμετρικά(μεσα σε 2 ωρες η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμα και 8 βαθμούς),τελος αν εχεις πέτρινο σπιτι με τοιχους 80 εκατοστά όλο αυτο το κρύο αποροφάται από την πέτρα η οποία και το αποβάλει στο εσωτερικό του σπιτιού από τις 14.00 και μετά ,αποτέλεσμα είναι ενα μοναδικό κλιματιστικό το καλοκαίρι αφου τα σπιτια εχουν θερμοκρασίες μεχρι 25 βαθμούς το πολύ.Εννοείται το χειμώνα σου στελνει τα πρωινά -10 το μεσημέρι μεσα στο σπίτι και εξω εχει 8 βαθμούς..και οι αρτηρίες κανουν πάρτυ."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστες παρατηρήσεις αλλά πολύ λάθος στο γεγονός των θερμών εισβολών. Είχαμε μια σύντομη αλλά ισχυρή στις 28 του Φλεβάρη που έδωσε 28 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη καθώς και δυο επίσης σύντομες στην έναρξη του Απριλίου αλλά και την Μ. Παρασκευή. Μπορεί να μην επηρεάστηκε όλη η Ελλάδα αλλά η αφρικανική σκόνη ταλαιπώρησε τα μάλα τους κατοίκους των περιοχών μέχρι και το ύψος της Αθήνας. Επίσης η άνοιξη είναι κρύα ΜΟΝΟ στα βόρεια και στα δυτικά. Στα νότια είναι φυσιολογικη, αρκετά ξηρή και ηλιόλουστη.
      Καλό θα είναι να είμαστε περισσοτερο συμπεριληπτικοι…
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Γιάννη οφείλω διόρθωση και συγνώμη......μάλλον...ειχα εστιάσει εδώ στα βόρεια..με τα στοιχεία που μας ανέφερες...τότε...είμαστε στατιστικά καλά.."θωμάς

      Διαγραφή
  15. Ότι και να κάνει από δω και πέρα, ότι και αστάθεια να έρθει, όποια πτώση παροδική της Τ συμβεί, η άνοιξη δεν κρατιέται!
    Τα ψέματα τελειώνουν.
    Πραγματικά φοβερή η μέρα σήμερα με τα πράσινα χρώματα της μάνας φύσης να ζωγραφίζουν.
    Επειδή ο χρόνος από βδομάδα θα είναι αρκετά περιορισμένος, το βραδάκι θα δώσω εφόσον δω όλα αυτά πού θέλω, την τάση τού καιρού έως και την πρώτη εβδομάδα τού Μαΐου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμα μια φθινοπωρινή μέρα σήμερα στην Ξάνθη με ψιλόβροχο και θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από χθες γύρω στους 15 το απόγευμα. Το σκηνικό ίδιο σχεδόν κάθε μέρα. Ηλιοφάνεια το πρωί, συννεφιά το μεσημέρι και βροχή το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Αργά το απόγευμα ο ουρανός καθαρίζει. Καιρός τύπου Ιουνίου αν εξαιρέσεις την χαμηλή θερμοκρασία για την περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ θερμά τα παιδιά του μπλόγκ (σ'αυτά συμπεριλαμβάνω και τον σιόκαιρό μου οικοδεπότη) και εύχομαι υγεία και ό,τι ποθεί καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η νέα εβδομάδα θα μας βρει με άκρως φυσιολογικές θερμοκρασίες γενικά,και κάποια σκαμπανευάσματα όπου στις αρχές και τα τέλη της εβδομάδος θα φτάνουμε κοντά στους 24β στα κεντρονότια ενώ μεσοβδόμαδα ο καιρός θα ξανά ψυχράνει σχετικά.
    Ένα αβαθές χαμηλό από την Ιταλία και με πορεία ανατολική περνώντας πάνω από τα βόρεια της χώρας μας Τρίτη Τετάρτη και Πέμπτη,σε συνδυασμό με την θερμική αστάθεια αυτής της εποχής θα δώσει εκ νέου κάποιους όμβρους και σποραδικές καταιγίδες στα πιό δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας(πιθανόν και στο ΒΑνατολικό Αιγαίο) και κυρίως στα ενδότερα των περιοχών αυτών.
    Οι περιοχές πού δέχθηκαν προχτές καταιγίδες και χαλάζι στα ανατολικά εκτιμώ ότι αυτή την εβδομάδα δεν κινδυνεύουν παρά μόνο από ένα σύντομο γενικά πέρασμα την Τετάρτη.
    Η Βόρεια ηπειρωτική χώρα όμως, ίσως κάποια μεσημέρια να χρειαστεί λίγο προσοχή.
    Σε γενικές γραμμές λοιπόν, αυτή η εβδομάδα θα κυλήσει με αστάθεια στα μέσα της και πολύ καλές καιρικές συνθήκες βάση εποχής.

    Τάση επόμενης εβδομάδας και πρώτης τού Μαΐου.
    Εδώ τα πράγματα βάση των περισσότερων σεναρίων δείχνουν ότι οι υψηλές πιέσεις και οι θερμές μάζες της ΝΔυτικής Ευρώπης θα κινηθούν αρκετά βόρεια καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης.
    Αλλάζει δλδ εκ νέου η πορεία των αεροχειμάρρων από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη και κατ'επέκταση στη ΝΑνατολική Μεσόγειο με μεγάλη πιθανότητα εκείνο το διάστημα να μας επηρεάζουν πιό ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον στο καιρικό γίγνεσθαι έως και τις αρχές τουλάχιστον τού Μαΐου αλλά με καθαρά πιά τα ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χριστός Ανέστη! Καλημέρα από την ηλιόλουστη Μυτιλήνη! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα Οι εορτάζοντες των ημερών αυτών, Θωμά,Γιώργιδων κλπ να χαίρεστε τα ονόματά σας! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σχετικό με την παγκόσμια μέρα της γης είναι και ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί αιτία πρόωρου θανάτου για 1.200 εφήβους τον χρόνο στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει η Le Monde. Και παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, 238 χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών πέθαναν πρόωρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 σε ΕΕ, Τουρκία, Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν.

    Αν και αναλογικά οι θάνατοι εφήβων και παιδιών είναι λίγοι, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους και για αυτό προτείνεται να εστιάσουν οι αρχές στην ποιότητα του αέρα στα σχολεία, τα γυμναστήρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, από τη γέννηση ενός παιδιού, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες να έχει προβλήματα υγείας, όπως π.χ. άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί το 9% των εφήβων στην Ευρώπη. Το 97% του αστικού πληθυσμού δεν αναπνέει, άλλωστε, καθαρό αέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Ωστόσο, η ΕΕ είναι σε καλό δρόμο για να έχει μειώσει το 2030 κατά 50% τους πρόωρους θανάτους σε σύγκριση με το 2005, που ήταν 431 χιλιάδες. Γενικά η κατάσταση στην Ευρώπη είναι καλύτερη από άλλα μέρη του πλανήτη, με τον ΠΟΥ να εκτιμά ότι στην ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται 7 εκ. πρόωροι θάνατοι ετησίως.

    Περισσότερο ευθύνονται τα μικροσωματίδια που εισχωρούν στους πνεύμονες και ακολουθούν το διοξείδιο του αζώτου και το όζον και για αυτό το 2021 θεσπίστηκαν πιο περιοριστικά όρια για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, για πρώτη φορά από το 2005.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/04/24/la-pollution-de-l-air-tue-encore-prematurement-1-200-enfants-et-adolescents-par-an-en-europe_6170731_3244.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή