Εποχική αστάθεια με υφέσεις και εξάρσεις, θερμοκρασίες με μικρά σκαμπανεβάσματα και ασφαλείς ανοιξιάτικοι πλόες*

"Ποιος είναι αρκετά σοφός τα νέφη να μετρήσει, τις στάμνες τ' ουρανού να γείρει για ν' αδειάσουν;" (Ιώβ 38,37).
Νότιες ακτές Αιτωλοακαρνανίας, 19-4-2023. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Φώτη Ματραλή.


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Σύρτεων κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) δεν αποκλείεται να επηρεάσει με τοπικές βροχές την Κρήτη. Παράλληλα, οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που εξακολουθούν να λιμνάζουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα ευνοούν τη θερμική αστάθεια, με αποτέλεσμα την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ασθενείς άνεμοι και οι κανονικές για την εποχή αυτή θερμοκρασίες. 


Το Σάββατο (22/4), οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι πιο ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Στη νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές στην Κρήτη και τις νοτιότερες των Κυκλάδων. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (23/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας και το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά αυτής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Τη Δευτέρα (24/4), η απογευματινή αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων, θα περιοριστεί στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη (25/4), τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ.


*«Άλλος πλους κατά την Άνοιξη υπάρχει για τους ανθρώπους· όταν λοιπόν κατά πρώτον, όσον ίχνος αφήνει η κουρούνα όταν πατήσει, εις το άκρον του κλάδου φανούν στον άνθρωπο τα φύλλα της αγριοσυκιάς, τότε λοιπόν η θάλασσα είναι διαβατή. Αυτός είναι ο ανοιξιάτικος  πλους» (Ησιόδου, Έργα και Ημέραι, στ. 679). 


17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την ανοιξιάτικη Στοκχόλμη με μέγιστες θερμοκρασίες σε επίπεδα τέλη Μαΐου (16c).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φωτογραφία είναι φανταστική! Οι φωτογραφίες των φίλων -Ανά καιρούς- Κοσμούν το blog του Δάσκαλου και τους ευχαριστούμε. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς αναφέρεστε στο μεταβατικό εκείνο χρόνο...μεταξύ προχωρημένης άνοιξης και όψιμου καλοκαιριού...όπου...μεταξύ των οργανωμένων χαμηλών και συνδηασμών του χειμώνα....και μέχρι τα μελτέμια του καλοκαιριού..έχουμε απίθανες μπουνάτσες,όσον αφορά τον φίλο από την Κρήτη που ζηλεύει την αστάθεια των ΚΒ...να σημειώσω ότι είναι ενας καιρός με πολλές..παραμπομπές.και αστερισκους.συνήθως πάντως για την θεσσαλονίκη αλλά και για το Ανω Βόιο είναι όμβροι των 4 με 5 mm με τρίωρα διαλείματα...,σε άλλα μέρη η αστάθεια βέβαια είναι πιο συναρπαστική....και υετοφόρα.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα μια φθινοπωρινή μέρα και σήμερα στην Ξάνθη με ψιλόβροχο και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Επειδή λόγω της δουλειάς μου συναναστρεφομαι με αγρότες φτάσαμε από το δε βρέχει καθόλου στο φτάνει πια με την βροχή. Όντως ομως ειχε να βρέξει πολύ καιρό καλά και όντως τώρα βρέχει καλά. Είναι ίδιο του λαού μας άραγε η παραγγελία του καιρού ή όλου του ανθρώπινου γένους? Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα άραγε ή ακόμα χειρότερα είμαστε κακομαθημενοι? Ρητορικά ερωτήματα θα μου πείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω ότι είχατε και τόση πολλή βροχή. Έτσι είναι οι αγρότες, της υπερβολής.

      Διαγραφή
  5. 20 βαθμοί που λέει ο φίλος για Κρήτη, μεγιστη είναι νομίζω κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για το νησί όπως κ βρόχες πέφτουν Κ μάλιστα τα 5 τελευταία χρόνια η ερημοποιση που πλησίαζε για την Κρήτη έδωσε την θέση της σε αρκετό νερό Κ μάλιστα προπερσι με θύματα!!όσο για την υπόλοιπη χώρα όπως είπε προχθές Κ ο κ Ζιακοπουλοςη θερμοκρασία κοντά στα κανονικά δηλ λ ιγο παρακάτω νομίζω για μήνα Απρίλιο κ μάλιστα τελευταίο 10ημερο!!Χριστός Ανέστη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε, αναφέρεσαι προφανώς στις περυσινές πλημμύρες σε Αγία Πελαγία και Σητεία. Επρόκειτο για ένα και μοναδικό γεγονός έντονης βροχόπτωσης ολόκληρο τον χειμώνα, που ακολούθησε και ακολουθήθηκε από ξηρό καιρό. Δεν χαρακτηρίζει τον καιρό στο νησί τους τελευταίους πολλούς μήνες.

      Διαγραφή
    2. Ότι να ναι…
      Πρώτον η μεση μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Απρίλιο στο Ηράκλειο και στα Χανιά είναι ακριβως 20 βαθμοί.
      Δευτερον, το γεγονός ότι έπεσαν ισχυρές βροχές την τετραετία 2017-2020 δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό για αλλα 3 χρόνια να βιώνουμε κατάσταση έντονης ξηρασίας. Τρίτον ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν άκρως θερμός με πολλά 20αρια και μέρες μέγιστες που έφτασαν τους 19 βαθμούς. Τέταρτον, η ισχυρή βροχόπτωση που αναφέρεις αφορά μόνο την περιοχή της Σητειας που ήταν όντως ένα ακραιο γεγονός ίσως 100ετιας.
      Τα περί ερημοποίησης που ακούγαμε παλιά όντως δεν ισχύουν αλλα αυτό δεν αναιρεί ότι στο θεμα των βροχών φέτος πάσχουμε. Να τσεκάρουμε λίγο καλύτερα τα δεδομένα μας την επόμενη φορά…
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  6. Στο πλοες δεν καταλαβα τιποτα,τι θα πει η λεξη και που κολλαει με τον καιρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το Λεξικό Κοινής Νεοελληνικής:
      πλους ο [plús] Ο15α πληθ. πλόες : (λόγ.) 1. ταξίδι με πλωτό μέσο. (έκφρ.) εν πλω, κατά τον πλου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με καράβι. 2. η πορεία ενός πλοίου, η πλεύση, η ρότα.
      ΥΓ: Το λεξικό διατίθεται δωρεάν στην ηλεκτρονική του μορφή
      Καλημέρες !

      Διαγραφή
    2. Ο κ. Ζιακόπουλος θέλει να πει ότι αυτή την περίοδο οι θάλασσες είναι σε γενικές γραμμές γαλήνιες και ήρεμες κι έτσι μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια σε αυτές τα διάφορα σκάφη. Και είναι απόλυτα σωστός, με τους ασθενείς ανέμους (ανεξαρτήτως διεύθυνσης) που επικρατούν τις τελευταίες μέρες, οι οποίοι απλά δροσίζουν λίγο παραπάνω όσους είναι στη θάλασσα.

      Να προσθέσω και ότι Πλόες (Ploes) είναι το όνομα ενός τετράγωνου σε σχήμα σκάφους που είναι αραγμένο στο Τροκαντερό, στο Π. Φάληρο. Απ' ό,τι έχω καταλάβει πρέπει να χρησιμοποιείται για πάρτι, δεξιώσεις, επαγγελματικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.

      Διαγραφή
  7. Διάβασα ότι την περίοδο του Περικλή απαγορευόταν η ενασχόληση με την μετεωρολογία και οι παραβάτες εξορίζονται (Αναξαγόρας που έλεγε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι των θεών). Δεν περίμενα τέτοιο θρησκευτικό φανατισμό ούτε από τον Αριστοφάνη. Μάλλον έχω την τάση εξιδανίκευσης της αρχαιότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Η ιστορία διδάσκει ότι και οι πιο μεγάλες επιστημονικές αλήθειες δύσκολα γίνονται αποδεκτές αν δεν έχουν την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή της επικρατούσας θρησκείας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια του χρυσού αιώνα της Αθήνας. Η κοινωνία που έκτισε τον Παρθενώνα δεν είχε ανεκτικότητα προς τους φυσικούς φιλοσόφους, προς τους «φλύαρους περί τα ουράνια πράγματα», όπως έλεγαν. Έτσι, η ημέρα που θα απηύθυναν στον Αναξαγόρα τη σχετική κατηγορία δεν άργησε. Ο Κλέων τον κατηγόρησε ότι δεν σέβεται τους θεούς και ότι εισάγει «καινά δαιμόνια». Με τέτοιο κατηγορητήριο θα καταδικαζόταν σε θάνατο, αν δεν παρέμβαινε ο Περικλής ο οποίος τον φυγάδευσε στη Λάμψακο, όπου τον υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές.
      - Η εποχή του Σωκράτη ήταν περίοδος δυσφήμισης της Μετεωρολογίας. Ο λαός χλεύαζε τους ασχολούμενους με τα μετέωρα και αποκαλούσε μετεωρολέσχη και μετεωροφένακα όποιον ασχολούνταν με αυτά. Η διαφορά αντιλήψεων μεταξύ λαού και φιλοσόφων εμφανίζεται παραστατικά στην κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες που ανέβηκε το 423π.Χ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τις πάντα ουσιαστικές απαντήσεις

      Διαγραφή
    3. Και τα οποία δεν μαθαίναμε ποτέ στα σχολεία- τουλάχιστον την εποχή που ήμουν εγώ μαθητής. Ο χρυσός αιώνας παρουσιάζονταν πάντα ως η απόλυτη "άνθιση" και "ακμή" των πάντων...

      Διαγραφή
  8. Άλλη μια ωραία ανάρτηση ,διανθισμένη με αποσπάσματα και από την εμβληματική μορφή της "Ιώβειας υπομονής" και από το "Διδακτικό Έπος" του πατριώτη του Χριστόδουλου.
    Φώτη η φωτογραφία σου εξαιρετική.Αν δεν σου είχα απόλυτη εμπιστοσύνη,θα έλεγα ότι είναι "πειραγμένη".--==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό χειμώνα μας λένε τα μοντέλα στα μακρινά. Που λέει ο λόγος.. Φουλ μεσημβρινη κυκλοφορία εκτός εποχής. Καμια άνοιξη δεν εδραιώνεται ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή