Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι;

Από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στον κάμπο της Βοιωτίας, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου


Στη χώρα μας από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο οι καταιγίδες αποτελούν την πηγή από την οποία προέρχεται, σχεδόν στο σύνολό του, το νερό της συγκεκριμένης περιόδου. Από την άλλη πλευρά, οι καταιγίδες προκαλούν κεραυνούς πλημμύρες, μπουρίνια και χαλάζι με καταστροφικές, συχνά, συνέπειες. Αλήθεια είναι ότι η τοπικότητα των καταιγίδων περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης καταστροφικών φαινομένων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά όταν η αστάθεια τραβάει σε μάκρος, ο κίνδυνος για κάθε περιοχή αυξάνεται.


Μέσος αριθμός ημερών καταιγίδας: (α) το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και (β) το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Ισοπληθείς των 2, 5, 10 και 15 ημερών (από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι, "Η Γνώση"). 


Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού αυτή την εβδομάδα, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται σχεδόν κάθε απόγευμα στη Β. Ελλάδα. Πάντως, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται την Τετάρτη καθώς: (α) βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου και (β) τα φαινόμενα στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. 

54 σχόλια:

  1. Σαν αίσθηση και χωρίς να διαθέτω στοιχεία, νομίζω ότι έχουν αυξηθεί οι μέρες αστάθειας την άνοιξη και το καλοκαίρι τα τελευταία 4-5 χρόνια. Εύχομαι στον Χριστόδουλο, οι επόμενες σοδειές του να καλύψουν τις απώλειες που υπέστη αυτή τη φορά από το χαλάζι. Είναι μαχητής και γνώστης της φύσης και της γης και δεν τον φοβάμαι, θα τα καταφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία όλα αυτά.
    Η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη πολύ σπάνια βρέχει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο ενώ πολλές φορές δεν βρέχει καν. Θυμάμαι ακόμα ποσό μεγάλη ήταν η έκπληξη μου πολλά χρόνια πριν όταν ακόμη δεν ασχολουμουν με τον καιρό, όταν βρέθηκα στη θεσσαλονικη ως φοιτητης, να βλέπω τόσες βροχές και καταιγίδες Μάιο και ιουνιο. Ωστόσο πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια και στην βόρεια Κρήτη έχουμε δει ισχυρές καταιγίδες το καλοκαίρι. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι δυο πιο σημαντικές πλημμύρες που έχω δει στην πόλη των Χανίων έγιναν Αύγουστο μήνα, τον Αύγουστο του 2015 και τον Αύγουστο του 2018 όταν και είχαμε 90 χιλιοστά βροχής. Επίσης πέρυσι είχαμε τρεις συνεχόμενες ημέρες βροχής και καταιγίδας τον Αύγουστο κάτι που τελευταία φορά συνέβη το μακρινό 2002, πάλι με μικρό πλημμύρες.
    Φαίνεται η κλιματική αλλαγή μας επιφυλάσσει εκτός από δυσάρεστες και ευχάριστες εκπλήξεις που κόβουν τη μονοτονία του κατάξερου καλοκαιριού μας.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι απόκοσμο θέαμα αυτό της φωτογραφίας...
    Ακόμα και αν δεν σ' επηρεάζει άμεσα ο καιρός όπως τους αγρότες,
    ένα σύγκρυο σε πιάνει...
    Ήθελα να 'ξερα, εκείνη η αντιχαλαζιακή προστασία που εφαρμόζεται με αεροπλάνα
    που μισθώνει ο ΕΛ.Γ.Α., πότε και που εφαρμόζεται;
    Χριστόδουλε, κουράγιο, η φύση ξαναγεννιέται απ' τις στάχτες της, το 'χεις ξαναδεί το "έργο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι γνωρίζω τα αεροπλάνα αυτά πετάνε μόνο στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Από το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Κώστας - Καρυώτισσα Γιαννιτσών.

      Διαγραφή
  4. Τί είναι αυτό που βλέπω φίλε Χριστόδουλε!. Για μας εδώ είναι εντελώς ασυνήθιστο. Απόλυτη καταστροφή .Υπέρμετρη αταξία ,αυξημένη εντροπία.Έρχονται στιγμές που κάτι τέτοια σε κλονίζουν και σου προκύπτει ένας αναστοχασμός εάν "τα πάντα εν σοφία εποιήθησαν ".Διαβάζεις και το "Μεγάλο Σχέδιο" του St. Hawking και μπερδεύεσαι ακόμα περισσότερο . Ας είναι.....ίσως ξέφυγα .Καληνύχτα σε όλους σας.----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψυχρότερες από τον μέσο όρο και οι δύο επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του effis που έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη. Δεδομένου ότι θα επικρατήσουν και βοριάδες από Πέμπτη - Παρασκευή 27-28/4, μπορεί να έχουμε και κρύο (γιατί μήπως έχει κάνει και καθόλου ζέστη;) στα ανατολικά προσήνεμα, πέρα από το πλεόνασμα στις βροχές.

    Ακόμα κι αν το effis δεν πέσει απόλυτα μέσα, είναι τρομερή η εμμονή της ζέστης και της ξηρασίας στη δυτική Ευρώπη και του κρύου και του αυξημένου υετού στην ανατολική. Από το 2019 και μετά αυτό είναι το κυρίαρχο μοτίβο του καιρού και κατά την ταπεινή μου άποψη οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, διότι η εμμονή είναι το χαρακτηριστικό της. Μάλιστα, τις δύο επόμενες εβδομάδες ψύχρα θα επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, πλην Ιβηρικής (Ισπανία - Πορτογαλία), Γαλλίας κατά κύριο λόγο, αλλά και Βρετανίας. Ο tempora o mores.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη συμφωνώ σχεδόν σε όσα λες αλλά θα διαφωνήσω στις θερμοκρασίες.
      Ο Απρίλης όπως όλα δείχνουν(μετά κ τον Μάρτιο) θα κλείσει με αρνητικές αποκλίσεις στην δυτική ΒΔυτική κυρίως χώρα.
      Τα ανατολικά συνεχώς μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια κινούνται.
      Ακόμη κ σήμερα αν δεις(και χθες) τα πεδινά ανατολικά πιάνουν το μεσημέρι(Βοιωτία Φθιώτιδα γιά παράδειγμα) 25αρια και 26αρια, πού σημαίνει άνω των κλιματικών μέσων όρων.
      Μία χαρά κυλά θερμοκρασιακά ο καιρός,δεν νομίζω να υπάρχει κάποια υπερβολή φέτος σε αντίθεση με πέρσι στα ανατολικά.

      Διαγραφή
    2. Επίσης και οι βροχές είναι σε πλεόνασμα την άνοιξη στα πιό δυτικά βόρεια και ίσως(δεν γνωρίζω σίγουρα) στο ανατολικό Αιγαίο.
      Οπότε και να ψυχράνει λίγο καιρός,για την εποχή πάντα,το επόμενο διάστημα δεν είναι και κάτι σοβαρό.
      Υ. Γ. Αρχίζει και μαυρίζει ο καιρός στα δυτικά της Πίνδου. Όπως όλα δείχνουν μία άλλη μέρα ξημερώνει αύριο Τετάρτη.

      Διαγραφή
    3. Φώτη πιστεύω ότι θα έχουμε αρνητικές αποκλίσεις και στην Θράκη σίγουρα. Πάντα ξεπερνούσε η θερμοκρασία τους 20 βαθμούς το 2ο δεκαπενθημερο με εξαίρεση την φετινή χρονιά. Ακόμα ανάβουν κλιματιστικά ή καλοριφέρ το βράδυ και νωρίς το πρωί.

      Διαγραφή
    4. Ναι, και σε αρκετές περιοχές της βόρειας χώρας θα έχουμε αποκλίσεις προς τα κάτω.

      Διαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε των 8:23 για ποιό πλεόνασμα στις βροχές μιλάς όταν ολόκληρο το χειμώνα δεν ήρθε ούτε ένα χαμηλό πλούσια υετοφόρο όπως αυτά που ξέραμε κάποτε;Απασχολούμαι στη ύπαιθρο και εργάζομαι πάνω στον πρωτογενή τομέα και αυτά που βλέπω για την συνέχεια είναι πολύ απογοητευτικά!Τώρα μιλάμε για καταιγίδες αυτή την περίοδο που δεν αναπληρώνουν τα υπόγεια νερά.Βρέχει τοπικά με εξαίρεση βέβαια τα δυτικά.Και από θέμα ζέστης που λες δεν έχει κάνει όλο το χειμώνα με τα 20άρια...Επειδή σε εμάς το 20άρι Δεκέμβη μήνα μας είναι ευχάριστο δεν σημαίνει ότι δεν κάνει ζέστη. Ο άνθρωπος δεν αισθάνεται άμεσα τις αλλαγές που γίνονται στο κλίμα αλλά η φύση υποφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην δίνεις σημασία Λεύτερη,ο φίλος ζεί στον δικό του κόσμο

      Διαγραφή
    2. To πλεόνασμα σε βροχές είναι εκτίμηση του effis για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν έχει να κάνει με τον χειμώνα που πέρασε. Η δυτική Ελλάδα, πάντως, έχει μουλιάσει από τις βροχές φέτος. Το meteo.gr προβλέπει, εξάλλου, χαλαζοπτώσεις σε Θράκη, τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας, στη Λέσβο, στην Αχαϊα - Ηλεία, αλλά και την Κορινθία.

      Στην Εύβοια, η εκτίμηση κάνει λόγο και για μεγάλου μεγέθους χαλαζόκοκκους. Ας το έχουν υπ' όψιν τους όσοι ασχολούνται με καλλιέργειες. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα πέσουν, επίσης, κατά 5 βαθμούς στη "ζεστή" κάποτε και πλέον στα χαρτιά, Ελλάδα.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2727

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω ότι στην Εύβοια, που αναμένονται μεγάλου μεγέθους χαλαζόκοκκοι, σύμφωνα με meteo.gr., ο υετός θα είναι πολύ λίγος. Ευτυχώς. Εσύ, που γράφεις ότι ζω στον δικό μου κόσμο, θα έπρεπε να ζεις στην Ισπανία ή τη Γαλλία που έχουν πραγματικά ανομβρία, ξηρασία και τεράστια ελλείμματα στα αποθέματα νερού.

      Το ότι κάνετε λόγο για πολλή ζέστη και ξηρασία στην Ελλάδα με έναν σοβαρό καύσωνα κάθε 4-5 χρόνια (2007 2012, 2017, 2021 - πιο συχνές είναι οι καταιγίδες παρά οι καύσωνες πλέον τα καλοκαίρια), κι ενώ δεν έχει υπάρξει ποτέ έλλειμμα στα αποθέματα νερού σε καμία περιοχή, μου θυμίζει το "κατά φαντασίαν ασθενής¨".

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη μη δίνεις και πολύ βάση στο meteo και στο effis. Αυτοί τα αλλάζουν συνέχεια. Το ότι λένε κάτι δε σημαίνει ότι θα γίνει. Κάτσε να περάσουν οι επόμενες 2 εβδομάδες και μετά τα λέμε.

      Διαγραφή
    5. Δεν έχει έρθει ακόμη η σειρά μας για κάποια ακραία κατάσταση ξηρασίας αλλά θα έρθει.Δεν το λέω εγώ αλλά οι επιστήμονες,που δεν έχω τα προσόντα να τους αμφισβητω αλλά έχω την μόρφωση που μου επιτρέπει να τους "ακούω".Η κλιματική αλλαγή είναι ύπουλη.Το γράφω ξανά,η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής μου θυμίζει την σκηνή με το συμβούλιο των δέντρων από την ταινία "ο άρχοντας των δαχτυλιδιων".

      Διαγραφή
  7. Λευτέρη συμφωνώ με αυτά που γράφεις παραπάνω.
    Δυστυχώς υποφέρουμε από ανομβρία-ξηρασια.Τουλαχιστον εδώ στην κεντρική Κορινθια τα σημάδια είναι ορατά πλέον.Δεν χρειάζεται να το λέω συνέχεια αυτό γιατί γίνομαι κουραστικός.
    Προχωράμε και όποιος αντέξει.
    Καλό μεσημέρι.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε τρεις φάσεις η μικροδιαταραχή αλλά αξιόλογη τοπικά αλλαγή τού καιρού αύριο.
    Νύχτα και μέχρι πρωί μεσημέρι αργά αύριο,όλα τα δυτικά της Πίνδου και κυρίως Ήπειρο,δυτική Στερεά ΒΔυτική Πελοπόννησο,μπόρες και τοπικές καταιγίδες με λιγότερα φαινόμενα στα νησιά τού Ιονίου.
    Μπόρες και σε κεντροδυτική Μακεδονία σχετικά από νωρίς.
    Μεσημέρι και μέχρι βράδυ αργά επέκταση ανατολική με αξιόλογα τοπικά φαινόμενα σε βόρεια ανατολική Θεσσαλία,εσωτερικό κεντρικής Μακεδονίας(κυρίως Πέλλα Πιερία Ημαθία και ορεινά ημιορεινά Χαλκιδικής), ανατολική Μακεδονία Θράκη και αργότερα νησιά ανατολικού Αιγαίου.
    Στην υπόλοιπη χώρα τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν θα είναι γενικά μικρής διάρκειας και έκτασης.
    Σε περιοχές μάλιστα από το εσωτερικό της ΒΔυτικης Πελοποννήσου, στην ΒΑνατολική κυρίως Θεσσαλία και στη Μακεδονία η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μεγάλη χωρίς όμως κίνδυνο τα φαινόμενα να είναι γενικευμένα και μεγάλης διάρκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tιποτα απολύτως δεν έδωσε η διαταραχη στην Ήπειρο Φώτη!

      Διαγραφή
    2. Έδωσε στο νομό Ιωαννίνων καλά χιλιοστά, στην παράκτια και δυτική Ήπειρο τίποτα όντως!
      Τα ίδια και εδώ Γιάννη, δύο 10λεπτα περάσματα και 1,4mm μόλις στον ιδιωτικό μού σταθμό.
      Πολύ τοπικά τα φαινόμενα.
      Γενικά εκτός από τα ενδότερα ημιορεινά κυρίως Ηλείας Αχαΐας κ τον νόμο Ιωαννίνων, άχρηστη η συγκεκριμένη διαταραχή γιά πολλές περιοχές.
      Η άνοιξη έτσι είναι, δεν καταλαβαίνει και πολλά από τις προβλέψεις μοντέλων.

      Διαγραφή
  9. Ωραία τα συμπεράσματα των συντρόφων...να πώ και εγώ...τα δικά μου -αν και το βρίσκω λίγο ψυχαναγκαστικό να βγάζεις συμπεράσματα και κανόνες σε ενα μεγεθος όπως τον καιρό- πάμε λοιπόν
    α)Για τα βόρεια και το τονίζω αυτό, ο ικανοποιητικός υετός εως τώρα που εχει πέσει έλαβε χώρα με θερμοκρασίες φθινοπωρινές και αρκετά από τα επεισόδια βροχής ηταν απόγευμα -βραδυ..επομένως οι βροχές αυτές θεωρούνται ευεργετικές και για τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς εδώ δεν έχουμε τον αστερίσκο του καλοκαιριού με την εξάτμιση..αλλά ουτε και εκείνες τις ραγδαιότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή συλλογή του νερού από το έδαφος.
    β)Από διαστροφή και μονο προσπαθώ να διακρίνω αν υπάρχουν στοιχεία στα βορειότερα πλάτη που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ενα καυτό καλοκαίρι σαν αυτό του 2021...αλλά είναι νωρίς ακόμα για εκτιμίσεις..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το βράδυ της Παρασκευής,πρίν την καταιγίδα της Κοζάνης,πετούσε το αεροπλανάκι του ΕΛΓΑ πάνω απο το χωριό μου και γενικά απο την γύρω περιοχή και για ώρα μάλιστα.
    Τελικά μόνο στο νομό Κοζάνης ξέσπασε καταιγίδα,ίσως επηρέασε για λίγο και τα βόρεια της Θεσσαλίας.Οι λάμψεις απο τις αστραπές πάντως ορατές απο εδώ.
    Το πρωί του Σαββάτου απο τις 10:30 ήμουνα στο χωράφι,σε όλη τη δυτική πλευρά απο εμένα είχε ωραία συννεφιά και είπα σήμερα θα βρέξει σε όλη τη δυτ.Θεσσαλία.
    Οσο περνούσε η ώρα συννεφιαζε ολο και ανατολικότερα,το αεροπλανάκι πετούσε συνέχεια στην περιοχή,απομακρυνόταν για λίγο και ξαναεπεστρεφε παλι,αυτο επαναλαμβανόταν για ώρα,ώσπου κάποια στιγμή κοίταξα προς τα πάνω με απλωμένα χέρια και είπα "άντε πήγαινε και πουθενά αλλού να βομβαρδίσεις αστον να βρέξει καμιά φορά".
    Ξαφνικά εκεί προς το μεσημέρι,τα σύννεφα που έβλεπα στα δυτικά,Καλαμπάκα,Τρίκαλα,Κόζιακα,Αγραφα εξαφανίστηκαν αλλά πυκνωσαν και μαύρισαν απο πάνω το κεφαλι μου και ΝΑκοτερα στα χωρια της Καρδιτσας.Και ετσι μετά απο λίγο ξεκίνησε το πανηγύρι απο την πλευρά της Καρδίτσας,το αεροπλανάκι έπαψα να τ'ακουω,και αρχίζαμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις.Η βροχή μας πρόλαβε οχι η φουρτουνιαρα ευτυχώς.Καταρακτωδη βροχή μισής ώρας και βαλε στο χωριό μου με κεραυνούς και αέρα,η καταιγίδα έγινε γίγας οσο εξαπλωνοταν προς βόρεια,επηρέασε και χωρια των Γρεβενών με χαλάζι,και προς το τέλος λες και έκανε τη χάρη,αναπτύχθηκε και προς Καλαμπάκα και Τρίκαλα καταβρεχοντας λίγο και εκεί,την ίδια στιγμή που στην περιοχή μου μετατράπηκε σε ποτιστική βροχή μέτριας έντασης ως στις οχτώ η ώρα.
    Στα χωράφια που ειναι γύρω απο το χωριό γέμισαν ολα με νερό,πολλά δεν έβλεπες χώμα καθόλου,και κάποιοι που έχουν σπείρει βαμβάκι και δεν πρόλαβε να σκάσει επάνω,αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς το χώμα έχει γίνει πλακάκι.Εμεις εκεί που είναι το χωράφι ΒΔ του χωριού,παραποτιστηκε μεν αλλά χωρίς πρόβλημα,ισα ισα γλυτώσαμε το πότισμα,καθώς οσο πιο δυτικά τοσο λιγότερο έβρεξε.
    Τώρα εαν το αεροπλανάκι έχει αποτρέψει χαλαζόπτωση και ετσι έριξε σκέτη βροχή στο χωριό μου αυτό δεν μπορώ να το ξέρω,ξέρω όμως οτι τα σύννεφα εξαφανίστηκαν στην δυτική πλευρά πάλι,εκεί που δεν ψεκαζει,και αυτό δίνει το σύνθημα οτι και φέτος παλι τα ίδια θα κάνει απο θέαμα αστάθειας.
    Εδω χρειάζεται κάποιος εμπειρογνώμονας(οχι της δεκάρας)να πει γιατί κυρίως δυτικότερα των Τρικάλων και Καρδίτσας αδυνατεί να δημιουργηθεί καταιγίδα..έστω της νέας μορφής όπως γίνεται στο ύψος Ελλασόνας περιοχής μου και πιο ανατολικά.
    Εγώ μένω στην παρατήρηση οτι το σύστημα ασταθειων στη δυτ.Θεσσαλία έχει απενεργοποιηθεί!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο θεμα της αντιχαλαζικης προστασιας θα πρεπει να διερευνηθει το γεγονος αν προκαλειται ανομβρια.
      Ειναι κρισιμης σημασιας ζητημα που θα πρεπει να χρησιμοποιηθει ως στοιχειο για το αν πρεπει να συνεχιστουν αυτα τα συγκεκριμενα προγραμματα τροποποιησης του καιρου.

      Διαγραφή
  11. Φίλε γιώργο από τα Τρίκαλα χάρηκα πραγματικά την περιγραφή σου,όσο αφορά το ερώτημα σου παρατήρησε λίγο τον χάρτη αστάθειας για τον Μαιο Ιούνιο του post αν παρατηρήσεις λίγο τα ορεινά της ανατολικής Πίνδου εχουν χαμηλότερους δείκτες αστάθειας από τα ημιορεινά-πεδινά (5 με 10 αντίστοιχα),το έχω παρατηρήσει και εγώ πολλές φορές Βασιλίτσα -Σμόλικας δεν εχουν τίποτα και τα "χαμηλά" Νεάπολη-Γρεβενά-Καλαμπάκα πνίγονται..αν θέλει ας βοηθήσει και κάποιος άλλος σ αυτό το θέμα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου Δημήτρη του Νομού μας,γειά σου Λευτέρη και λοιποί φίλοι. Συνειρμικά μου ήρθε στον νου ο Γ. Μηλιώκας : "Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ@@@ς ". Μα μας είπανε ήδη ,με κάποιο ισοδύναμο βέβαια ! .Ας είναι. "Έξεστι........ ".Να είστε όλοι καλά.---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου πατριώτη Πέτρο.Καπως έτσι είναι τα πράγματα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα
    Να τοποθετηθεί αν γίνεται, ο κ. Ζιακόπουλος για το αεροπλάνο που ενεργεί για λογασιασμό του ΕΛΓΑ , για τον ρόλο που διαδραματίζει στα τοπικά φαινόμενα , οταν δραστηριοποιέιται.
    Και αν υπάρχει περίπτωση οταν διασπα ενα χαλαζοφόρο σύννεφο , να δυναμώνει ενα άλλο κοντά του ( μεταφορά ενέργειας).
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό, έχω αφιερώσει πολλές σελίδες για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό ενός σωρειτόμορφου νέφους και για τις προσπάθειες καταστολής του χαλαζιού που δεν μπορούν να μεταφερθούν εδώ. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα είναι αναγκαίο ένα υπόβαθρο γνώσεων από τη μικροφυσική των νεφών.
      Σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο: «Η πρώτη σύγχρονη θεωρία καταστολής του χαλαζιού με τη διαδικασία της σποράς των σωρειτομελανιών αναπτύχθηκε από Αμερικανούς τροποποιητές καιρού και ονομάστηκε θεωρία της υπερεμφύτευσης. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι αν σε ένα καταιγιδοφόρο νέφος εισάγουμε πολλούς παγοπυρήνες, αυτοί δρουν ανταγωνιστικά σε ό,τι αφορά την «κατάκτηση» των διαθέσιμων υπέρψυχρων υδροσταγονίδιων του νέφους, με τελικό αποτέλεσμα την αποτροπή δημιουργίας χαλαζόκοκκων μεγάλης διαμέτρου. Μια άλλη λύση αποτροπής αυτού του ενδεχομένου είναι η παγοποίηση των υπέρψυχρων υδροσταγονιδίων του νέφους με την εισαγωγή τεχνητών παγοπυρήνων. Ο στόχος στην περίπτωση αυτή είναι να παγοποιήσουμε τα υπάρχοντα υπέρψυχρα υδροσταγονιδία, πριν αυτά προλάβουν να δημιουργήσουν ογκώδεις χαλαζόκοκκους με τη διαδικασία της σύμφυσης».

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας,κ.Ζιακόπουλε,έχοντας μια μεγάλη απορία θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση,αν γνωρίζετε,αν αυτή η μέθοδος της εισαγωγής πολλών παγοπυρήνων στο νέφος πέρα από την αποτροπή χαλαζιού έχει σαν παράπλευρη συνέπεια πραγματικά και την αποτροπή των βροχών.
      Αυτή την ερώτηση την ρωτάω διότι υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις οτί στις περιοχές που εφαρμόζονται αυτά τα προγράμματα υπάρχει σημαντική ελλάτωση της ποσότητας του υετού.
      Αν αντιθέτως το γεγονός δεν σχετίζεται με αυτές τις μεθόδους καιρικής τροποποίησης που μπορεί τελικά οφείλεται?

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε. Χωρίς να έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο που τα ΜΜΕ μεταφέρουν μια πληροφορία διάβασα τις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Λέκκα. Αναφερόμενος στο καλοκαίρι που έρχεται είπε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις αυτό μπορεί και να είναι το θερμότερο. Δεν είναι υπερβολικό να γίνονται από τώρα τέτοιες δηλώσεις; Μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες... ενδείξεις όπως λέει τόσο νωρίς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως αν θυμάται κανείς αν είδε είδηση για ψυχρότερο καλοκαίρι ποτέ να μας το πει.

      Διαγραφή
    2. Πέρυσι οι εξάμηνες προγνώσεις του noaa (https://www.cpc.ncep.noaa.gov) πρόβλεψαν μήνες πριν δροσερό καλοκαίρι για την περιοχή μας και η πρόβλεψη επαληθεύτηκε για την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Το ίδιο site φέτος προβλέπει φυσιολογικό καλοκαίρι για τις ίδιες περιοχές και πάντως όχι καύσωνες.

      Διαγραφή
    3. Όχι ακριβώς.Πανω απ το Αιγαίο λόγω μελτεμιών.Τα ηπειρωτικά κόκκινα τα είχαν.Για πέρσι μιλαω

      Διαγραφή
  15. Πρωτοφανής καύσωνας για τέλη Απριλίου, με 40 βαθμούς, αναμένεται στην Ισπανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας ΑΕΜΕΤ, που δημοσιεύει η Le Monde. Το κύμα ζέστης οφείλεται στις πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική σε συνδυασμό με την ευστάθεια της ατμόσφαιρας και την απόλυτη ηλιοφάνεια. Θερμοκρασίες καλοκαιριού, της τάξης των 38-40 βαθμών, αναμένονται σύμφωνα με την ΑΕΜΕΤ, στη νότια Ισπανία, στην κοιλάδα του Γουαλδακιβίρ, που περιλαμβάνει και την πόλη Κόρδοβα.

    Αν οι προγνώσεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τον Απρίλιο από το 1961 που τηρούνται αρχεία στην Ισπανία. Σε μία τέτοια περίπτωση θα καταρριφθεί και το ρεκόρ των 37,4 βαθμών της Μούρθια από τις 9 Απριλίου 2011. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν και για κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, καθώς ο καύσωνας θα συνδυαστεί με την ξηρασία που επικρατεί.

    Στη Μαδρίτη, αποφάσισαν να μην λειτουργούν τα σχολεία τις θερμές ώρες της μέρας και να υπάρχει air condition σε όλες τις δομές υγείας. Θα ανοίξουν επίσης οι δημοτικές πισίνες από τα μέσα Μάη - έναν μήνα νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως - και στο μετρό θα αυξηθούν ο κλιματισμός και τα δρομολόγια για να μην στριμώχνονται οι επιβάτες των συρμών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Copernicus, η νότια Ευρώπη βίωσε το 2022 περισσότερες μέρες με πολύ υψηλό θερμικό στρες από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2023/04/25/l-espagne-se-prepare-a-une-semaine-de-canicule-exceptionnelle-pour-le-mois-d-avril_6170947_1652612.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα μας επηρεάσει.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται ότι δεν θα μας επηρεάσει, αφού συνήθως έχουμε αντίθετο καιρό από την Ισπανία. Υψώνεται ο αζορικός αντικυκλώνας εκεί, έρχεται εδώ η ψυχρή εισβολή. Καιρό βορείου ρεύματος θα έχουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή (27-28/4).

      Επίσης, να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν είπε ο κ. Λέκκας ότι θα έχουμε, ούτε καν ότι μπορεί να έχουμε, 50 βαθμούς φέτος το καλοκαίρι. Τον ρώτησαν τι θα συμβεί, αν οι θερμοκρασίες φτάσουν στην Ελλάδα τους 48-49 βαθμούς στο μέλλον, όπως προβλέπει για τη Γαλλία η Liberation. Και απάντησε, όπως ήταν φυσικό, ότι θα είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Απλά είπε ότι είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι, διότι οι προοπτικές παγκοσμίως είναι δυσοίωνες.

      Ως συνήθως, όμως, τα ΜΜΕ έβαλαν τον πιασάρικο τίτλο για 50 βαθμούς. Καλά, εδώ έγραψαν ότι επανεμφανίστηκαν οι μέδουσες - που αν και κολυμπάω συνέχεια, έχω να δω πάνω από 10 μήνες - αλλά και ότι τα κουνούπια θα είναι φέτος περισσότερα, εξαιτίας των πολλών βροχών του Απρίλη και της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει. Τουλάχιστον, διευκρίνισαν ότι είναι ντόπια κουνούπια και δεν φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, δηλαδή.

      Διαγραφή
    3. Τα κουνούπια δεν έφυγαν ποτέ από την πόλη της Λαμίας,κρύφτηκαν για λίγο στα ελάχιστα κρύα του χειμώνα.Ο Μαλιακός και ο Παγασητικός κόλπος και άλλες θάλασσες είχαν πολλές μέδουσες ήδη από πέρυσι τον Ιούνιο.Βαγγέλη,τις περισσότερες φορές νοιώθω ότι ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα και το παρόν μπλόγκ είναι μια σκουληκότρυπα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Να πω ότι μέδουσες εμφανίστηκαν στον Ευβοϊκό υπάρχουν και φωτογραφίες.
      Και επίσης λόγω και της "ανυπαρξίας φέτος χειμώνα τα κουνούπια σε κάποιες περιοχές όπως εδώ στα δυτικά τα κουνούπια δεν έφυγαν ποτέ.

      Διαγραφή
    5. Τα κουνούπια δεν πεθαίνουν τον χειμώνα, ανεξαρτήτως του κρύου που κάνει, απλά κρύβονται, ακόμα και μέσα στα σπίτια σε μικροσκοπικές εσοχές ξύλων, ενώ καμιά φορά εμφανίζονται κάποιες ζεστές μέρες, χωρίς, ωστόσο, να τσιμπούν. Μόνο τα θηλυκά τσιμπούν όταν καλοκαιριάσει, διότι με το αίμα φτιάχνουν τα αυγά τους. Πάντως, πέρσι το καλοκαίρι, στην Αττική ήταν λιγότερα από ποτέ. Δεν θυμάμαι να με τσίμπησαν ούτε μία φορά.

      Το άρθρο έγραφε ότι πρόβλημα με αύξηση κουνουπιών μπορεί να έχει η Μακεδονία, λόγω των πολλών βροχών του Απριλίου και της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας που αναμένεται. Κι αυτό, επειδή είναι υδρόφιλα, οπότε καλό είναι να φροντίζουμε να μην υπάρχει στάσιμο νερό (κουβάδες κ.λ.π.) έξω από το σπίτι, διότι μπορεί να γίνει ενδιαίτημα για τις προνύμφες τους.

      Όσο για τις μέδουσες, πραγματικό πρόβλημα υπήρχε μόνο το 2018 στον Κορινθιακό, όπου είχαν κατακλύσει κυριολεκτικά τη θάλασσα, δεν μπορούσε κανείς να κάνει μπάνιο και έκλεισαν ακόμα και παραλιακές επιχειρήσεις. Προσωπικά, έχω να δω οποιοδήποτε είδος μέδουσας από τον Αύγουστο του 2022, αλλά δεν αμφισβητώ, βέβαια, ότι μπορεί να έχουν εμφανιστεί σε άλλες παραλίες της Ελλάδας, άλλωστε, κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες από την Εύβοια με μέδουσες ακουάρια (μοιάζουν με δίσκο με έναν πιο σκουρόχρωμο κύκλο στο μέσον του και είναι διάφανες σαν νερό), που δεν τσιμπούν.

      Παρεμπιπτόντως, τσιμπούν μόνο οι μέδουσες που έχουν μακριά πλοκάμια και νηματοκύστεις (πελαγία, χρυσαώρα), ενώ όσες έχουν κοντά πλοκάμια, που καταλήγουν σε μπιλάκια (κοτυλόριζα - τηγανητό αυγό) ή είναι διάφανες (αουρέλια - η σαλούφα που λέγαμε παιδιά) έχουν μεν δηλητήριο κι αυτές, αλλά δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο.

      Πάντως, το να δούμε 5 και 10 και 50 μέδουσες σε μία παραλία, δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ή έξαρση. Άλλωστε, πλάσματα της θάλασσας είναι, κάποια στιγμή τα ρεύματα θα τις φέρουν και κοντά στις ακτές. Το θέμα είναι να αποφευχθούν οι πυκνές συγκεντρώσεις τους και αναφέρομαι σε περιπτώσεις που σχηματίζουν ένα τεράστιο χαλί στην επιφάνεια. Τα μελτέμια του καλοκαιριού είναι σύμμαχος μας, αφού συνήθως τις παρασύρουν μακριά από τις περισσότερες ελληνικές ακτές, που έχουν νότιο προσανατολισμό.

      Διαγραφή
  16. Έως και 50! Βαθμοί θερμοκρασία φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα! Τάδε έφη ο κ. Ευθύμιος Λεκκας. Από καταστροφολογια άλλο τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. .....-ολογία ΝΑΙ ,αλλά Π@Π@Ρ.......... ΓΜΤ τελικά σε αυτή την Ελλάδα γμτ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περί του γεωλόγου....και κατά περίπτωση μετεορολόγου..κλιματολόγου απευθύνομαι στον αγαπητό Π.Α. και θα ήθελα εναν όρο για αυτον που λατρεύει τα κλικ και τα λάικ...κλικολάγνο ας πουμέ?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητοί αναγνώστες τού μπλογκ, επιστήμονας δεν είμαι,αλλά η ενασχόλησή μού με τα καιρικά δρώμενα εδώ και πάνω μία 15ετία και κρατώντας αρχεία από ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες της τελευταίας δεκαετίας,μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές δεδομένο έτσι ώστε να προδικάζουμε το φετινό καλοκαίρι ότι θα χαρακτηριστεί από πολλούς καύσωνες και θερμοκρασίες έως 50 βαθμών Κελσίου!
    Ναι, η τωρινή κυκλοφορία με την άνοδο τού υποτροπικού από τόσο νωρίς στη νδυτική(37 με 38β στην κεντρονότια Ιβηρική) και αργότερα σε όλη τη δυτική Ευρώπη ανησυχεί γιά τη συνέχεια.
    Ναι, η συνεχής συρρίκνωση των ψυχρών μαζών κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η ευκολία τού υποτροπικού να σουλατσάρει στη Μεσόγειο όλες τις εποχές τού χρόνου επίσης ανησυχεί.
    Τα θερμά ρεκόρ πού συνεχώς παίρνουν νέα σκυτάλη στην κεντρική και δυτική Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια και αυτά ανησυχούν.
    Αν συνυπολογίσουμε και τη θερμή φάση El Nino πού θα λάβει χώρα από δω και στο εξής στον Ειρηνικό ωκεανό και την πιθανότητα βάση στατιστικής να αλλάξει η κυκλοφορία και ότι γινόταν επί δύο χρόνια στην κεντροδυτική Ευρώπη θα μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια,ναι, καταλαβαίνω τον φόβο και την βιασύνη κάποιων επιστημόνων να μιλήσουν γιά δύσκολο καλοκαίρι.
    Προσωπικά γνωρίζοντας το τι σημαίνει "χάος" στην καιρική ατμόσφαιρα και τούς κρυφούς μηχανισμούς πάνω από την Ελλάδα και το Αιγαίο πού κρίνονται από αστάθμητους παράγοντες,όπως για παράδειγμα το θερμικό χαμηλό της Κύπρου και την ένταση των Ινδικών Μουσώνων πού σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα των Βαλκανίων δημιουργούν έντονη βαροβαθμίδα με αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης τού μελτεμιού στη χώρα μας,μειώνοντας την αίσθηση της ζέστης.
    Αυτά και άλλα πολλά με κάνουν μεν να πιστεύω ότι θα έχουμε ζέστες και ίσως κάποια επεισόδια καύσωνα, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά πού ακούγονται γιά την χώρα μας.
    Υ. Γ. 1 Δεν είναι συνέχεια τού Αΐ Γιαννιού να τη γλιτώνουμε.
    Αύριο η πιό ψυχρή γωνιά της Ευρώπης θα είναι και πάλι τα Βαλκάνια και η χώρα μας.
    Κάποια στιγμή και αφού θα συνεχιστεί η ευνοϊκή κυκλοφορία γιά μας, θα έρθουν και τα δύσκολα.
    Υ. Γ. 2 Ο ισχυρός πολυήμερος καύσωνας τού 2021 στη χώρα μας συνέβη με την ψυχρή φάση LA Nina.
    Τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί θέσφατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίος Φώτη.Υπάρχει πάντως και ένα "ψύχραιμο " σημερινό άρθρο του κυρίου Κολυδά που μιλά...για ένα ζεστό απλά καλοκαίρι...από τον Ιούνιο και ιδίως τον Ιούλιο..αλλά με θερμοκρασίες τσιμπιμένες μεν αλλά όχι οριακές..,πρωταγωνήστρια παραμένει η Ιβηρική σύμφωνα με το ίδιο άρθρο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τρομακτική η τοπικοτητα των φαινομένων σήμερα στην Ξάνθη. Ενώ από τις 14:00 βρέχει σε μεγάλο μέρος του νομού όπου κινήθηκα αλλού βρέχει κυριολεκτικά καταρρακτωδως για πολλές ώρες και αλλού βρέχει δυνατά και αλλού μέτρια! Οσον αφορά τα 10mm που δίνει το μέτεο δεν ξέρω τι ισχύει.. Στο κέντρο της πόλης παίζει να έριξε το λιγότερο 50mm. Τώρα ή βρέχει λίγο ή ο σταθμός είναι χαλασμένος? Πραγματικά δε γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δυστυχώς ακριβώς εκεί πού τονίσαμε χθες γιά τοπικές χαλαζοπτώσεις, εκεί ακριβώς εκδηλώθηκαν αυτές(βόρεια ΒΑνατολική Θεσσαλία, Πέλλα Πιερία εσωτερικό Χαλκιδικής και ανατολική Μακεδονία Θράκη).
    Ευτυχώς τα φαινόμενα είχαν μεγάλη τοπικότητα αλλά έστω και έτσι οι ζημιές δεν έλειψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ημέρα αστάθειας η σημερινή για το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας με έμφαση στο ανατολικό κομμάτι. Σημειώθηκαν κατά περιόδους μπόρες και καταιγίδες που έδωσαν και χαλαζοπτώσεις κυρίως στο νομό Λάρισας με αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

    Οι μέγιστες θερμοκρασίες όμως το μεσημέρι με την ηλιοφάνεια ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές και ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλία με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας.

    Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ήταν οι εξής:

    Μελία Λάρισας 22,1

    Χάλκη Λάρισας 22,0

    Λάρισα EAA  21,9

    Λάρισα ATA  21,7

    Πλατύκαμπος Λάρισας 21,4

    Δένδρα Τυρνάβου 20.8

    Νέσσωνας συκουρίου 20,4

    ΑΣ Πλατανούλια 20,3

    Λάρισα ΕΜΥ αυτόματος 20

    Πλατανούλια 19,9

    Λάρισα EMY  19,2

    Για τις συγκρίσεις Davis Vue Λάρισα ΑΤΑ 22,6

    Κι όμως γίνεται διαφορά 2-3 βαθμούς κελσίου σε κοντινές περιοχές της Λαρισας σήμερα αναλόγως της διάρκειας της ηλιοφάνειας και των ανέμων. Θα έχουν τρελαθεί τα θερμό τρολς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε Θωμά όταν λέω οτι γράφεις εύστοχα και χρήσιμα σχόλια δεν το λέω τυχαία!
    Πέρα απο τα Χειμωνιάτικα,για τα Καλοκαιρινά πεπραγμένα που συζητάμε τώρα εχεις αναφερθεί απο πέρυσι οτι γενικά στα δυτικότερα τμήματα των Γρεβενών και Κοζάνης δεν κάνει πολλά πράγματα ενω πιο ανατολικά είναι πιο έντονη η αστάθεια.Πριν λίγες ημέρες απαντησες εύστοχα στον φίλο Γιάννη απο Κρήτη οτι 4mm στο Βόιο..τι πιο ενδεικτικό.
    Απο πέρισυ έβγαλα κάποιο συμπέρασμα αλλά δεν το έγραψα,θα το γράψω τώρα και ας με διαψεύσει ο καιρός.
    Οτι στον κορμό της κβ χώρας υπάρχουν τρείς ζώνες που συμπεριφέρεται η αστάθεια.
    Η μια είναι απο τη βόρεια Πίνδο ως και τα Αγραφα και τις αμέσως ανατολικές περιοχές απ' Αυτές,βγαζει μπορουλες-δροσουλες και με καποια αστραποβροντα αν θέλετε.
    Η άλλη είναι πιο ανατολικά όπου είναι και η περιοχή μου,που βγάζει καταιγίδες με βροχη,και καμια φορά και χαλάζι.
    Και η άλλη είναι λιγο πιο ανατολικά δηλ.Ημαθια,ανατολικά Κοζάνης,αν.Γρεβενών,Ελλασόνα,Τύρναβο-Λαρισα,ως και Παλαμά-Φάρσαλα-δυτ.Μαγνησια,που βγάζει καταιγίδες εύκολα με χαλάζι που δεν τους σωνει εκεί ούτε διαστημόπλοιο του ΕΛΓΑ.
    Όμως παλιότερα δεν ήταν έτσι.Γενικα οι καταιγίδες είχαν άλλη συμπεριφορά και οψη στην δημιουργία και εκδήλωση,αλλά για την πρώτη ζώνη εγώ άλλα θυμάμαι.
    Να πω μικρός οταν πρωτοπηγα ενα απόγευμα για σκάλισμα στο χωράφι,Ιούνιο μήνα μαύρισε ολη η δυτική πλευρά απο τα Χασια ως τα Αγραφα και έβγαζε κατι αστραπές που εκτείνονταν απο τα Αγραφα ως και τον Κόζιακα,και έβρεξε τοτε με μπουμπουνιτά εως αργά τη νύχτα;
    Τι να πω και τι να αφήσω πραγματικά!Δεν θα αναφερθώ στο γνωστό σε όλους 2002,αν θυμάστε μια πλημμύρα της Αθήνας βράδυ μαλλον το Καλοκαίρι του 91,εδω τι γινόταν απο αστάθεια για πολλες ημέρες..θυμάμαι ήμουν με την μητέρα μου στα Τρίκαλα και προς το μεσημέρι μαύρισε ολος ο Κοζιακας και ακουγοταν βομβαρδισμοί στην κυριολεξία,ολοι οι μαγαζάτορες κοιταγαν προς τα εκεί και λεγαν"τι γίνεται παλι,αντε παλι τα ίδια"και συμαζεβαν τα πράγματα απ εξω.Και μετα απο λιγο χαλασμός.Και αυτο γινόταν εως και το βράδυ για πολλές ημέρες!
    Ενω τώρα μπορεί η Αθήνα και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές να επηρεάζονται απο αστάθεια και εδώ να μη κάνει τίποτα ή οτι περισεψει απο εκεί.
    Αυτα είναι ενδεικτικά που αναφερω,ποσα να πεις γραπτά εδω.Ειναι σίγουρο οτι έχουμε νεα κανονικότητα και στις καλοκαιρινές καταιγίδες..ας ήμαστε και στην τριτη ζώνη!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα εύσημα και από μένα φίλε Φώτη για την ανάρτησή σου την τελευταία .Ζυγισμένη και τεκμηριωμένη.--=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γειά σου αγαπητέ "Θωμά" .Να σου παραθέσω ενδεικτικά μερικούς ,πλήν του δικού σου, και επίλεξε : κλικόφρων ,κλικορρεπής ,κλικοθήρας ,κλικοταγής ,κλικοφονιάς .........κ.ά. Να είσαι καλά κείθε πάνω στα ψηλά. Αλήθεια, τα .....παλούκια γλυτώσανε ή τάκαψες κιαυτά ; ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωγραφίζει ο κ. καθηγητής.
      Καλοριφεράκι χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  27. Α)Ευχαριστώ...φίλε γιώργο για όλους τους υπόλοιπους και μενα μαζί νομίζω ότι είναι διακριτό...πως ενας ανθρωπος που παρατηρεί για χρόνια όλο τον ορίζοντα μπροστά του..πως περιγράφει...τις μεταβολές του καιρού...σε σχέση με κάποιον που προσπαθεί να τον γνωρίσει μέσα από μία οθόνη.
    Β)Αγαπητέ Π.Α. το ηξερα ότι μόνο εσύ θα το ανέπτυσες τέλεια το θέμα και το απόλαυσα...διαλέγω το κλικοφονιά!..όσο για τα παλούκια..ανέβηκα όλο τον χειμωνα για κανενα 20ημερο(οταν χιόνιζε δηλαδή) αν εμενα μονιμα πάνω υπολόγιζε ότι χρειάζονται από 8 εως 10 τόνους καθώς η σόμπα σβήνει μετά τις 20 Μαίου.Σ'ήμερα το πρωί είχαμε αρνητική -0,5.
    Κύριε Ζιακόπουλε προλαβλένετε να κάνετε αίτηση για το κόμμα...υπουργούς βάλτε εμάς...εγώ αναλαμβάνω τους εκπρόσωπους του τύπου να το απολαύσω...(υπόψη το πετρελαιο πάει να πέσει κατω από 70 το βαρέλι...και όχι τα 100 που σπευσαν με σπουδη να μας πουν,,την πτωση ομως δεν μας την λένε..καθως στο υποσεινήδητο μας πρεπει να εκλογικεύουμε κάθε αύξηση).Κάντε αίτηση κύριε Ζιακόπουλε "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόμμα του καιρού, όπως λέμε το κόμμα των κυνηγών...
      Για τα άλλα κόμματα, έχω την ίδια άποψη με τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη που όταν του ζήτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τού απάντησε; "Άσε, πρόεδρε. Τώρα με αγαπούν όλοι, ενώ αν έρθω μαζί σου, οι μισοί θα με μισήσουν!"
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή