Τι δεν πήγε καλά στις προβλέψεις του υετού της Μακεδονίας;

Προγνώσεις υετού της Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το εξάωρο από 12:00 ως 18:00 UTC (15:00 - 21:00 τοπ. ώρα) της Δευτέρας (3-4-2023) με αρχικές συνθήκες: (α) της Κυριακής 18:00 UTC, (β) της Δευτέρας 00:00 UTC, (γ) της Δευτέρας 06:00 UTC και (δ) της Δευτέρας 12:00 UTC

Πόσο εφικτό είναι να προσομοιώσουμε στον υπολογιστή μας τη γένεση, την ανάπτυξη (ωρίμανση) και τη διάλυση ενός καταιγιδοφόρου νέφους καθώς και τα ποσά του υετού που αυτό μπορεί να δώσει; Οι δυσκολίες δεν προέρχονται μόνο από το γεγονός ότι το καταιγιδοφόρο νέφος είναι ένα ανοιχτό σύστημα, δηλαδή ένα σύστημα που ανταλλάσσει συνεχώς ενέργεια με το περιβάλλον του. Είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσουμε τις μικροφυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν κάθε στιγμή στο εσωτερικό του και διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.


Για να έλθουμε τώρα στα χθεσινά. Τι δεν πήγε καλά στις προβλέψεις υετού των μοντέλων στη Μακεδονία και κυρίως στις περιοχές Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπου οι αποκλίσεις του πραγματικού από τον προβλεπόμενο υετό ήταν πολύ μεγάλες; Προφανώς, χρειάζεται ολόκληρη μελέτη για να καταλήξει κάποιος σε σωστά συμπεράσματα, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι η ακριβής προσομοίωση του υετού από σωρειτόμορφα νέφη είναι ακόμη ζητούμενο για την αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Οι λόγοι κρύβονται στις ερωτήσεις που παρέθεσα σε σχόλιό μου στην προηγούμενη ανάρτηση. 



36 σχόλια:

  1. ....Μια χαρά ήταν κύριε Ζιακόπουλε....είμαι στα 160 mm στο Επταπύργιο και αν όλα πάνε καλά...η άνοιξη θα μας αφήσει με 200 plus χιλιοστά....στην Θεσσαλονίκη μία πόλη με άσχημη σχέση με τον υετό,εμπειρικά μόνο θα έλεγα..ότι ο Ανατολικός δεν είχε υποστήριξη το απόγευμα..δλδ το αίτιο του ήταν ασθενές...εξαίρεση βέβαια..συνήθως είναι ο κακός μας δαίμονας...όσο αφορά τις διαπιστώσεις κρατώ το ανοιχτό σύστημα ένας όρος πολύ ενδιαφέρον...,νομίζω ότι δεν το συναντάμε ...σε οργανωμένα χαμηλά..με διακριτό τον ψυχρό θερμό τομέα....όποτε μπορείτε γράψτε μας περισσότερα.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να κάνω λάθος,αλλά θα παραμείνει ζητούμενο,ιδιαίτερα για τη χώρα μας με το συγκεκριμένο ανάγλυφο.Σε τελευταία ανάλυση ίσως αυτή να είναι και η ιδιαίτερη γοητεία αυτής της επιστήμης !.--========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω τι έφταιξε ή τι φταίει πολλές φορές και ο υετός που προβλέπεται έχει μεγάλες αποκλίσεις από τον πραγματικό αλλά ίσως έχει να κάνει με την τοπογραφία και το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Και όπως παρατηρώ τόσα χρόνια συμβαίνει συχνά στην περιοχή μας. Πάντως σε εμάς ( Πρώτη Σερρών) έριξε 51mm σε μια όμορφη βροχόπτωση βγαλμένη από τα παλιά! Με τον καιρό δε μπορείς να τα βάλεις όπως λέγανε και οι παλιοί! Και ίσως έχουμε και συνεχεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα μεγάλο καταιγιδοφόρο νέφος εξαπλώθηκε πάνω από τα παραλιακά προάστια της Αθήνας, μετά το μεσημέρι. Βλέποντας το, νωρίτερα από τα δυτικά - διότι όταν έφτασε από πάνω μας δεν μπορούσα να καταλάβω το είδος του - ήταν μάλλον σωρειτομελανίας. Τελικά έδωσε ένα ολιγόλεπτο ψιλόβροχο, αφού ο υπόλοιπος ουρανός είχε ανοίξει. Και οι άνεμοι, στρεφόμενοι σε δυτικοί από νοτιάδες, είχαν πια εξασθενήσει.

    Γενικά, φειδωλή ήταν και αυτή η κακοκαιρία για την Αττική. Αντίθετα, η φετινή χιονοκάλυψη στην Καλιφόρνια ήταν υπερδιπλάσια (221%) από την περσινή, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, η χιονοκάλυψη ήταν 126,5 ίντσες (321,3 εκατοστά) και η περιεκτικότητα σε νερό του χιονιού στη λίμνη Tahoe 54 ίντσες (137,16 εκατοστά).

    Συνεχόμενα ατμοσφαιρικά ποτάμια οδήγησαν σε αυτή τη χιονοκάλυψη, αλλά προκάλεσαν και εκτεταμένες πλημμύρες, πτώσεις βράχων και μεγάλες τρύπες στο έδαφος της πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ. Η Central Valley, γνωστή ως το "καλάθι του ψωμιού της χώρας" έχει πληγεί σημαντικά.

    Η Καλιφόρνια βασίζεται στα χιόνια του βουνού της Σιέρα Νεβάδα για να έχει αποθέματα νερού κατά τη διάρκεια της ζεστής άνοιξης και του ξηρού καλοκαιριού. Υπάρχουν, ωστόσο, προειδοποιήσεις για πιθανές πλημμύρες, καθώς αυτοί οι τεράστιοι όγκοι χιονιού θα λιώσουν, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν. Ζητείται, επίσης, από τους Καλιφορνέζους να αξιοποιήσουν αυτό το νερό αποτελεσματικά, δεδομένου του υψηλού κινδύνου ξηρασίας το καλοκαίρι.
    https://ca.news.yahoo.com/video/californias-2023-snowpack-set-largest-041737605.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Aθήνα δυσκολεύεται τα τελευταία 3 χρόνια. Το κέντρο βάση ΕΑΑ είχε 31 μέρες με υετό και δεν έχει φτάσει ούτε 100μμ στα 96,2μμ είναι. Οσο πιο βόρεια τόσο καλύτερα βέβαια όπως ο σταθμός των Πατησίων με 133μμ.

      Γιάννης
      ΝΦ

      Διαγραφή
    2. La nina η απάντηση

      Διαγραφή
  5. Να δούμε πότε θα έρθει στην Ελλάδα το περιβόητο nowcast.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιβόητο; Να έρθει; Δηλαδή υπάρχει κάπου αλλού έτοιμο κατασκευασμένο μετεωρολογικό σύστημα βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης καιρού (το νάουκαστ) εξειδικευμένο στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, περί του οποίου κάνουν όλοι βοή (αντί λόγο), αλλά κάποιοι κακοί άνθρωποι δεν μας αφήνουν να το εισάγουμε στην χώρα και να αποκτήσουμε τις προειδοποιήσεις καιρού που μας αξίζουν; Και με ποια ποιότητα παρατηρήσεων θα το βάζαμε να δουλέψει; Και με τι ευθύνη θα μοιράζει προειδοποιήσεις στο ελάχιστο περιθώριο 2-3 ωρών προτού συμβεί το καιρικό φαινόμενο;

      Διαγραφή
  6. Στην Κόνιτσα συνεχίζει να βρέχει ανά διαστήματα, χαμηλής έντασης ποτιστική ευεργετική βροχή.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον φίλο ανώνυμο που καθημερινά μας ενημερώνει για το καιρικό γίγνεσθαι ανά την Υφήλιο, θα πρότεινα να μας διαθέτει τους σχετικους συνδέσμους για να τους επισκέπτεται οποίος το επιθυμεί. Το να βλέπουμε καθημερινά ένα μεγάλο κείμενο που αναλύει τι γίνεται στην Υφήλιο, νομίζω ότι κουράζει και αποτρέπει τον αναγνώστη. Με όλο τον σεβασμό προς τον φίλο ανώνυμο και στον οικοδεσπότη της όμορφης αυτής παρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τον διαβάζω πάντως με ευλάβεια...κανει ωραία δουλειά...τα συνθέτει και μας τα δίνει....φυσικά συμφωνώ και για τις παραμπομπές.."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Αν είναι μεγάλο το κείμενο, κάνω ούτως ή άλλως περίληψη. Παραθέτω και το link, αλλά επειδή κάποιοι έχουν δηλώσει ότι δεν γνωρίζουν αγγλικά / γαλλικά, κάνω και μία μετάφραση στα βασικά του ρεπορτάζ πάντα. Οι περισσότερες αναρτήσεις δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικά μακροσκελείς - τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες που γίνονται καθημερινά αναλύοντας τι δείχνουν τα μοντέλα - οπότε υποψιάζομαι ότι αυτό που ενοχλεί είναι ο συντάκτης και όχι τα κείμενα.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Θωμά. Κι εγώ σε πάω, γιατί είσαι αυθεντικός, ντόμπρος και σωστός.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια....και όπως είπα και εσύ τα αξίζεις...για να κάνω και τον βοηθό σου...να πώ ότι στο Βελιγράδι είχαμε...χιονόπτωση ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο...με 17 cm ,,,ας σημειωθεί ότι τα αρχεία του Βελιγραδίου..τηρούνται...εδώ και έναν αιώνα..."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Πράγματι, έδειξε και εικόνες από χιονισμένα μέρη στη Σερβία η τηλεόραση. Μάλλον πρόκειται για το ίδιο σύστημα, που εδώ έδωσε τις βροχές και εκεί - βορειότερα γεωγραφικά πλάτη γαρ - προκάλεσε χιονοπτώσεις.

      Διαγραφή
    6. Φίλε Θωμά ωραία μέρα για Άνω Βόιο η αυριανή!

      Διαγραφή
    7. Χμμ για να συμπληρώσω τον Φώτη...ανώνυμε του 07.44 εμείς λογικά θα ξυπνήσουμε χιονισμένοι αλλά η κορύφωση φαίνεται από Πτολεμαίδα και πάνω...με ενα εξάωρο καλής χιονόπτωσης...εμείς...την ίδια ώρα μάλλον θα το "σηκώνει"...,.ας σημειωθεί ότι η χιονόπτωση τον Απρίλη ...τα τελευταία χρόνια έγινε κανόνας.για .εμάς.,..παλιότερα...δεν ήταν κάτι εξαιρετικό...αλλά όχι συχνό..,.,και τον Μάιο μπορεί να δείς νιφάδες...Σε κάθε περίπτωση παραμένω ζεστός στο Επταπύργιο.."θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα τού δασκάλου και ειδικά στο χθεσινό τού σχόλιο.
    Όσον αφορά στη λανθασμένη εκτίμηση των δύο μεγάλων μοντέλων νομίζω ότι πρώτον,η σύγκλιση των ανέμων έγινε πιό ανατολικά από ότι αναμενόταν(μέσα στον Θερμαϊκό και όχι πάνω από την Πιερία), ενώ και η σφοδρότητα τού ανατολικού ανέμου πού περιμέναμε και θα δρούσε αποτρεπτικά γιά πολλά χιλιοστά στην πόλη,κράτησε μόλις λίγες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε της απάντησης των 8:01πμ, να ξεκαθαρίσω πως δεν με ενοχλείς ως συντάκτης όπως γράφεις για το σχόλιο μου. Οπως ανέφερα και στο αρχικό μου σχόλιο, η άποψη μου γράφτηκε με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σου. Αυτό, για να μην υπάρχουν ''σύννεφα'' σε μια λαμπρή ημέρα όπως η σημερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναμενόμενο θα έλεγα εγώ ,ο καιρός άνοιξη και φθινόπωρο μεταβάλλεται εύκολα,δύσκολη η πρόγνωση αυτή την εποχή και ειδικά η τοπικότητα,τώρα από εδώ και πέρα παλαιμαχε μετεωρολόγος λέγε τη βλέπεις ?πάντως στην περιοχή μου είχε να παίσει τόσο νερό από τον προηγούμενο χειμώνα,χερεσε να βλέπεις επιτέλους τα ποτάμια και τα ρυάκια να κυλούν νερό, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη .Ο λευκός επισκέπτης επέστρεψε μάλλον για τελευταία φορά φέτος .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως είχε πει και ο κ. Ζιακοπουλος, οι πολύ ισχυροί ΝΑ άνεμοι ήταν κ είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού εδώ στη Ρόδο χθες και σήμερα (είχαμε κ θεματακια σε πτήσεις). Χθες μάλιστα έβρεξε μετά από μέρες, αν και νομίζω πιο καλές βροχές διαφαίνονται εδώ από αύριο το απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκ νέου πρόσκαιρη επιδείνωση τού καιρού από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά με βροχές και χιόνια αυτή τη φορά σε όλα τα ορεινά της Πίνδου καθώς η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει περαιτέρω πτώση.
    Αξιόλογα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο αύριο σε όλα τα δυτικά κεντρικά και ανατολικά νησιώτικα τμήματα και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα.
    Το νέο στοιχείο στην όλη εξέλιξη θα είναι οι χιονοπτώσεις στην ΒΔυτική Ελλάδα οι οποίες σε περιοχές της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και πιθανόν της ΒΔυτικης Θεσσαλίας θα φτάσουν και σε ημιορεινές περιοχές.
    Ενδεικτικά πιστεύω ότι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας όπως Φλώρινα(στανταράκι νομίζω και η ολική χιονόστρωση εδώ), Κοζάνη Πτολεμαΐδα Καστοριά, θα ντυθούν αύριο έστω και πρόσκαιρα στα λευκά.
    Μετά το μεσημέρι βέβαια,ο καιρός στα ΒΔυτικά σχετικά γρήγορα θα παρουσιάσει βελτίωση με το κρύο όμως να είναι αισθητό.
    Απρίλιος βγαλμένος από Γενάρη!
    Καλό απόγευμα από την ιδιαίτερα ψυχρή σήμερα Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια ακόμη μέρα που θυμίζει χειμωνα στην Κομοτηνή, με μονοψήφια θερμοκρασία το μεσημέρι και λίγη βροχή...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λετε να δούμε και οι Κονιτσιώτες χιόνι;
    Θα σας έχω ενήμερους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρότι το συστήματακι είναι αβαθές, το χαρακτηρίζει η αρκετά καλή υποστήριξη στα 500hPa.
      Θα παίξει οριακά η Κόνιτσα το πρωί.
      Στα πιό ψηλά σημεία σίγουρα θα χιονίσει.

      Διαγραφή
    2. Στα πολύ ψηλά χιονίζει όλες αυτές τις ημέρες.
      Σε ευχαριστώ πολύ Φώτη, ελπίζω να δούμε έστω μερικές νιφάδες αύριο. Μας έλειψε το χιόνι τα τελευταία χρόνια!

      Διαγραφή
    3. Φώτη σκέτη συννεφιά. Ούτε έβρεξε τελικά.
      Καλημέρα σε όλους τους φίλους!

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς φίλε Ηπειρώτη!
      Όπως έγραψα η νοτιότερη τροχιά της Τραφ έσβησε την κάθε ελπίδα.
      Αντίθετα εδώ σήμερα μέχρι στιγμής οι σταθμοί καταγράφουν 10 έως 20mm,ενώ τα χιόνια προσέγγισαν τα 1000 μόλις μέτρα.
      Στην Ναύπακτο μάλιστα εκδηλώθηκε πολύ ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι.

      Διαγραφή
    5. Κο όμως Φώτη έχει ο καιρός γυρίσματα! Μετά το ποστ μου άρχισε βροχή η οποία σταμάτησε μετά τις 7 το απόγευμα!
      Ψυχρανε κι άλλο ο καιρός, καλό χιόνι στα ψηλά αλλά και στα πιο χαμηλά ορεινά ( παψη κύριε Δημήτρη, Μαρια, αλλά και ελαφρύ πασπαλισμα στον προφήτη Ηλία)
      Καλύφθηκαν με χιόνι οι σκεπές στα χωριά Δίστρατο και άρματα, φαντάζομαι και σε άλλα χωριά θα είδαν έστω να πέφτει χιόνι.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους!

      Διαγραφή
  16. Καταιγίδες αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνία ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση ακόμη και μέσα στην πόλη τού Καρπενησίου!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και σήμερα οι προβλέψεις δεν πήγανε καλά για την Μακεδονία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πέρασε και δεν ακούμπησε τη σημερινή μέρα η κακοκαιρία από την πεδιάδα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες. Λίγες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σημειώθηκαν μόνο στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου δίνοντας κάποιες προσωρινές όμορφες εικόνες στα βουνά μας.

    Την χθεσινή ημέρα 5 Απριλίου η μέγιστη θερμοκρασία στη Θεσσαλία έφτασε τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

    Αναλυτικά σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας οι εξης θερμοκρασίες:

    Λάρισα EAA 18,7

    Πλατανούλια 18,6

    Μελια Λάρισας 18,1

    ΑΣ Πλατανούλια 18,0

    Δένδρα Τυρνάβου 17,8

    Χάλκη Λάρισας 17,7

    Λάρισα ATA 17,5

    Πλατύκαμπος Λάρισας 17,4

    Nέσσωνας Συκουρίου 17.1

    Λάρισα ΕΜΥ 16,0 (ο αυτόματος της ΕΜΥ έδωσε και 17 βαθμούς Κελσίου τώρα που το βρήκαν το 16 μόνο αυτοί ξέρουν).

    1 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τους αντίστοιχους Davis ο σταθμός της ΕΜΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάρνωνας, στρώσιμο στα 1100μ http://vervena.gr/live/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αποτυχία σήμερα όσον αφορά τη δυτική Μακεδονία!
    Ενώ το θερμοκρασιακό προφίλ ήταν το κατάλληλο όπως έγραψα γιά χιόνι και στις πόλεις της, τελικά το κακό σενάριο πού ήθελε το χαμηλό να κινείτε ελαφρώς νοτιότερα υπερίσχυσε.
    Έτσι πλην κάποιων νιφάδων πού έπεσαν αργά τη νύχτα τίποτα ιδιαίτερο δεν συνέβη.
    Αντίθετα από Στερεά και κάτω πέφτει αρκετό νερό και αρκετά χιόνια στα ορεινά.
    Τις αμέσως επόμενες ώρες ώρες αστάθεια θα εκδηλωθεί και στην Αττικοβοιωτία και την Κορινθία όπου μέχρι στιγμής δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 1 χιλιοστό βροχής προχτες, αλλά 0.4 σήμερα. Άντε πάλι πνιγήκαμε στις βροχές! Τουλάχιστον οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Το έχω πάρει απόφαση. Βροχή της προκοπής δεν πρόκειται να δω φέτος. Μόνο από βίντεο λοιπόν.
    Γιάννης-Χανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή