Η πιθανή εξέλιξη του καιρού ως τη Μ. Παρασκευή

Η Βεγορίτιδα και το Βέρμιο στις 28/3/2023, του Γιώργου Τομπουλίδη 

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που επηρεάζει τη χώρα μας προς την Τουρκία, οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν παντού και θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά της εποχής τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Σημειώνεται ότι στη Β-ΒΔ Ελλάδα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί ασθενής παγετός. 


Το Σάββατο (8/4), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές στην κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (9/4), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης και στο ΒΔ Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Από τη Μ. Δευτέρα ως και τη Μ. Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σχετικά χαμηλές. 

Τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο και οι άνεμοι, σε στεριά και θάλασσα, δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. 

28 σχόλια:

  1. Ξενίζει η εμμονή των φονικών ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ, καθώς άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μιζούρι, όπως μεταδίδει το Reuters. Aπό το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου τραυματίστηκαν επίσης πέντε άνθρωποι και καταστράφηκαν ολοσχερώς 12 κτίρια, ενώ συνολικά 87 υπέστησαν ζημιές.

    Κυνηγοί καταιγίδων ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος ανεμοστρόβιλος ήταν ένας από τους 12 που καταγράφηκαν μέσα σε μία μόνο νύχτα στα Μεσοδυτικά. Πριν μερικές μέρες είχαν σκοτωθεί άλλοι 32 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλους στα Νότια και τα Μεσοδυτικά, ενώ 26 ήταν τα θύματα μόνο στο δέλτα του Μισισίπι.
    https://bdnews24.com/world/americas/ppp2kw8nqm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χχιχιχ νομίζω ότι ο καιρός που περιγράψατε δεν δίνει ευκαιρίες για τίτλους και like να δώ τι θα βρούν για να πάρουν κλικ...κατά τα λοιπά έπιασα τον εαυτό μου να θέλει να ακούσει το "τις μεσηβρινές και απογευματινές ώρες....θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές κ καταιγίδες" "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο το φιλούσε γιά το τέλος ο καιρός,καθώς άλλη μία και τελευταία καταιγίδα αναπτύχθηκε στον Αμβρακικό τώρα το απόγευμα και με κίνηση νότια σάρωσε και τα προάστια τού Αγρινίου(ειδικά τα βόρεια), φτάνοντας μας πιά συνολικό ημερήσιο στα 25mm.
    Μάλιστα έπεσε και χαλάζι ενώ η θερμοκρασία κατρακύλησε κάτω από τούς 8β.

    Στα της Μ. Εβδομάδας τώρα,όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία και έγραψε και ο δάσκαλος,από την Μ. Τετάρτη και μετά η αστάθεια θα μειωθεί σημαντικά και η θερμοκρασία θα ανέβει σε φυσιολογικά γιά την εποχή επίπεδα.
    Αυτό θεωρείτε σχεδόν δεδομένο.
    Από εκεί και πέρα και γιά τον καιρό τού Πάσχα τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει βάση σεναρίων.
    Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.
    Όσοι σας λένε από τώρα πως θα είναι ο καιρός το Πάσχα να ξέρετε ότι απλά σας δουλεύουν "φάτσα κάρτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανούσια παράθεση καιρικών ειδήσεων. Γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γρίφος α ανώνυμος ποιητής των 8:52 μ.μ. Πάντως θα συμφωνήσω μαζί του ως προς το θέμα της ουσίας .Τελικά μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία !.΄--=====Π.Α.

    Υ.γ. Τελική υετική συγκομιδή σήμερα 3,5 m.m. .Καιρός με πολλά "παιχνιδίσματα".Μέχρι και αργά το βράδυ έφερνε κάποιες ψιχάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύριο, ο Λάζαρος θα αναστηθεί, αλλά η ευγένεια και ο σεβασμός προς τον άλλο, έστω κι αν αυτός δεν είναι και ο συνεπέστερος, δεν θα αναστηθούν ποτέ σε αυτόν τον τόπο.
      Ο "ποιητής" προφανώς αναφέρεται στο πρώτο σχόλιο αυτής της ανάρτησης και είναι ένα παράδειγμα συμπεριφοράς που όπως θα έλεγε ο Εμπεδοκλής βαθμιαία εκτρέφει το Νείκος που τελικά θα διαβρώσει τη μακαριότητα του Σφαίρου (μπλογκ) και θα οδηγήσει στη διάσπαση των στοιχείων και στην «ακοσμία».
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Με όλο τον σεβασμό, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, αγαπημένε μας Δάσκαλε.
      Το ότι η μεγαλοσύνη σας επιτρέπει να αναρτώνται κάθε λογής σχόλια,
      δεν σημαίνει ότι το επίπεδο που έχουμε ανεβάσει το ιστολόγιό σας,
      θα αφεθεί απ' όλους εμάς, να "κατρακυλήσει"..
      Λίγη αδιαφορία για σχόλια τέτοιου είδους, δεν βλάπτει.
      Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ, "φυλάττουν θερμοπύλες"...

      Διαγραφή
    3. Ο Ηράκλειτος αυτή τη συγκρουσιακή κατάσταση "Φιλότητος" και " Νείκους" την ανάγει στην " Παλίντροπη Αρμονία".

      Τελικά ,με όρους Φυσικής, μήπως ,διαρκώς ισχυούσης της "ακοσμίας " ή ¨"αταξίας",οδηγούμεθα αναποδράστως στον "θερμικό θάνατο " ;--=====Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Η χειρότερη παγοθύελλα των τελευταίων 20 ετών προκάλεσε δύο θανάτους στον Καναδά από πτώσεις δέντρων, καθώς χιλιάδες ήταν αυτά που δεν άντεξαν το βάρος του πάγου, όπως αναφέρει η Le Monde. Αν και πλέον έχει γίνει άρση του συναγερμού για παγωμένη βροχή, μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 3 με 4 εκατοστά πάγου, ο οποίος έχει καλύψει φανάρια, αυτοκίνητα, ποδήλατα και βλάστηση στο Μόντρεαλ, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν τουλάχιστον 1 εκ. άνθρωποι.

    Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στο Κεμπέκ, που μαζί με το Οντάριο ήταν οι καναδικές επαρχίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία, από την κρίση πάγου του 1998, όταν η περιοχή είχε βυθιστεί στο χάος για βδομάδες.

    Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μπορεί να πάρει και τώρα μέρες και για αυτό έχουν ανοίξει κέντρα φιλοξενίας για όσους δεν έχουν ρεύμα, ενώ ο κυβερνήτης του Κεμπέκ Francois Legault υποστήριξε ότι "λόγω της κλιματικής αλλαγής τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά στο μέλλον".
    https://www.lemonde.fr/international/article/2023/04/06/montreal-devastee-par-une-tempete-de-glace-qui-a-prive-d-electricite-une-partie-du-canada_6168557_3210.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βιολί του .....

    Σημασία
    Η ΦΡΑΣΗ "… και αυτός το βιολί του" σημαίνει
    παρ΄ολες τις αντιρρήσεις, νουθεσίες και παραινέσεις αυτός εξακολουθεί να επιμένει και να
    επαναλαμβάνει τις απόψεις όπως ο βιολιστής εξακολουθεί να παίζει το βιολί του.
    Τα φιλοδωρήματα (όταν είναι χαρτονομίσματα λέγονται χαρτούρα) τους τα κολλούσαν στο κο
    κούτελο για λόγους επίδειξης. Ο βιολιστής συνέχιζε να παίζει μέχρι να λάβει την χαρτούρα. Ίσως αυτό
    δημιούργησε την φράση: αυτός [εξακολούθησε να παίζει] το βιολί του
    Η φράση χαρακτηρίζει το πείσμα και την επίμονη κάποιου σε μια άποψη και ιδέα από την όποια δεν
    παραιτείται αν δεν δικαιωθεί...... Καλή Ανάσταση και ψυχική ανάταση σε όλους και όλες.

    Υ.Γ. Γιατί βρε Ε@@@λε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννη, η ανάλυση σου για τον βιολιστή είναι άπαιχτη...με έκανε και γέλασα με τη καρδιά μου!

      Διαγραφή
    2. Όταν τα καλοκαίρια ανταμώναμε στην Κόνιτσα, ντόπιοι και της διασποράς φίλοι και συμμαθητές, σχεδόν κάθε βράδυ τη βγάζαμε κάτω από τον πλάτανο της πλατείας, όπου αναλύαμε του μεγάλου κόσμου αλλά και του μικρόκοσμού μας όλα τα θέματα ως τις 02:00 ή και τις 03:00 το πρωί. Όταν βλέπαμε κρεμασμένους στις καρέκλες τους μαγαζάτορες να μην αντέχουν άλλο την κούραση και τη νύστα, με βαριά καρδιά ζητούσαμε λογαριασμό (κανείς μας δεν ήξερε πόσα τσίπουρα είχαμε πιει ούτε πόσα είχαν πληρώσει οι νωρίτερα αποχωρήσαντες, αλλά ποτέ δεν είχαμε αμφισβητήσει την εντιμότητα των επί των καρεκλών μισοκοιμισμένων υπαλλήλων και αφεντικών του μαγαζιού) και αφού τακτοποιούσαμε τα οικονομικά, παίρναμε το δρόμο για το σπίτι.
      Το ρημάδι το κλειδί της εισόδου του σπιτιού! Όσο και να προσέχαμε, το θόρυβο που έκανε γυρίζοντάς το στην κλειδαριά δεν μπορούσαμε να τον αποτρέψουμε: Τότε ήταν που ακουγόταν η φωνή της μάνας: «Πάλι περάσατε από τα αμπέλια;» (ο πατέρας ήταν πιο αυστηρός, αλλά στη φωνή του διέκρινες περισσότερο ανακούφιση που θα κοιμόταν πιο ήσυχος παρά θυμό). Ένας παιδικός φίλος, εξ απαλών ονύχων που λέμε, που βίωνε την ίδια κατάσταση άκουγε τη μάνα του να λέει: « Πάλι, μωρέ παιδί, το ίδιο βιολί;» Κι εκείνος απαντούσε: «Θα το αλλάξω μάνα, θα πάρω ντέφι!».
      Φίλοι γνωστοί και άγνωστοι του μπολγκ να με συμπαθάτε, αλλά σχόλια λίγο ή πολύ τοξικά επί του συγκεκριμένου θέματος δεν αναρτώνται.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    3. Καλύτερα : " fiddler on the roof ".....--=====Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Στην ζούγκλα της ενημέρωσης όπου κυριαρχεί η είδηση που θα σοκάρει θα τρομάξει και θα στεναχωρήσει περισσότερο είναι πραγματικά ένα θαύμα που υπάρχει αυτό το μπλοκ. Είναι σαν να έχει βγει από άλλες δεκαετίες όπου η ανταλλαγή απόψεων ήταν γενικά ο κανόνας με λίγες εξαιρέσεις. Όταν σας διαβάζω ξεκουραζω το μυαλό μου και αποβάλλω την τοξικότητα. Επειδή έχω περάσει πολύ δύσκολα στην ζωή μου μια συμβουλή. Μην δίνετε καμία σημασία σε σχόλια που δεν αξίζει να ασχολείται κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε meteorakia ,στην περίπτωση της συμβουλής σου οι αρχαίοι Έλληνες αντιστοίχως έλεγαν τη φράση : " Έασον αυτό χαίρειν " ,δηλαδή : "άστο να πάει στο καλό ". Να είσαι πάντα καλά.--===== Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από τη μουντή και κρύα Στοκχόλμη (μέγιστη 4-5c)Εδώ είναι μεγάλη Παρασκευή σήμερα για καθολικούς και λοιπούς ..Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι ο ανώνυμος των 8:52 που μίλησα για ανούσια παράθεση καιρικών ειδήσεων. Δεν πιστεύω ότι ήμουν αγενής ούτε ηθελα να θίξω τον φίλο. Απλώς είπα την γνώμη μου ότι η παράθεση καιρικών ειδήσεων ή καταστροφών ανά την υφήλιο δεν έχει ουσία. Δεν είναι μια εξειδικευμενη ανάλυση επί του κλίματος ή προβλέψεων που παραθέτουν ο Δάσκαλος, ο Φώτης και άλλα μέλη γνώστες του μπλογκ από την οποία κάτι θα μάθεις. Δεν ήταν σκοπός μου να προσβάλλω τον φίλο και συνδαιτημονα αλλά βλέπω ότι συνεχώς αναφέρει θεομηνιες και καταστροφές που είναι ειδήσεις. Την γενεσιουργο αιτία των φαινομένων αυτών που λίγοι εδώ μπορούν να αναπτύξουν θα ήταν ενδιαφέρον να ειπωθεί και συζητηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ἀµὴν λέγω σοι, σήµερον µετ' ἐµοῦ ἔση ἐν τῷ παραδείσῳ» (Λουκ. 23,43).

      Διαγραφή
    2. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει νομίζω ότι εδώ και δύο εβδομάδες σφυροκοπούν ανεμοστρόβιλοι τις μισές ΗΠΑ και ότι ο μισός επίσης Καναδάς έχει καλυφθεί από πάγο από το αν θα βρέξει μισή ώρα αύριο. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που ενοχλείστε, μερικοί. Στο κάτω, κάτω μπορείς να προσπεράσεις το σχόλιο, δεν σε βάζει κανείς να το διαβάσεις με το ζόρι. Επειδή είσαι και νέος στο blog, όπως και ο κ. Καμαρινός και ο κ. Γιαννακούλιας, κάποτε ο κ. Ζιακόπουλος με είχε ευχαριστήσει για αυτού του τύπου τις αναρτήσεις. Μετά άρχισαν κάποιοι υπερευαίσθητοι να ενοχλούνται και για να μην τους δυσαρεστήσει έγινα εγώ το μαύρο πρόβατο.

      Διαγραφή
    3. Μνησθητι μου κύριε (Δάσκαλε) όταν έλθεις επί την Βασιλεία σου.

      Διαγραφή
    4. "Εν τη βασιλεία σου ".---====Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Χαιρετίσματα σε όλους τους αγαπημένους συντρόφους του blog ...(Π.Α.,meteorakia,ανώνυμο ανταποριτή εξωτερικού κλπ)...φυσικά δεν σχολιάζω τον "ποιητή"...(τι να σχολιάσω δλδ?)...εν γένει που θα λέγαν και οι φιλόλογοι...γεμίσαμε με αξίες που μας τις δίνουν δια της οθόνης...και μαζί μας δίνουν και επιχειρήματα να τις υποστηρίζουμε...στεγνώνει σιγά σιγά...το αληθινό..(η κουβέντα του πλατάνου βρε παιδί)..και το αντικαθιστά...το..."συσκευασμένο"...,και δεν φθάνει αυτό με αυτές τις αξίες καταδικάζουμε η επιβραβεύουμε σφραγίζουμε δίνουμε τιτλους...ανεβάζουμε καθαιρούμε και εγώ δεν ξέρω τι άλλο,λεβέντες μία συμβουλή όταν έπιασα τον εαυτό μου να λειτουργεί έτσι...τα κοψα όλα...και ξεκίνησα με κάτι απλό...το ραδιοφωνο...με μουσική όμως...δεν ξέρετε πόσο όμορφα είναι...σιγά σιγά ανοιξα κανένα βιβλίο..και συνεχίζω..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορυφαίο,κατά την γνώμη μου,αυτή την στιγμή είναι το δεύτερο πρόγραμμα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης ρ. πράγματι είναι κορυφαίο...!...ανώνυμε ποιητή..επειδή απάντησες με επιχειρήματα πρέπει να πώ ότι μ αρεσει το μεράκι του ανθρώπου..που μαζευει..κάθε μέρα τι γίνεται καιρικά στον κόσμο...και μας τα μεταφέρει..,όσον αφορά το ενδιαφέρον...αν παρατήρησες εδώ μέσα οι περισσότεροι είναι λάτρεις της μεγάλης κυκλοφορίας...επομένως τα πρώτα χιόνια στα Βαλκάνια..η εμμονή του χειμώνα στον Καναδά.κλπ .με ενδιαφέρουν..αν έχεις αυτήν την γνώμη απλά προσπενάς...το κείμενο...φιλικά"θωμάς"

      Διαγραφή
  12. 99% ανήμερα το Πάσχα έχει πάντα καλοκαιρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Έτσι ψήνουμε πρωί-πρωί και τρώμε κοκορέτσι και κατσίκι για πρωινό, γιατί μετά βρέχει, όπως διαφαίνεται και φέτος.

      Διαγραφή
  13. Αυξηθήκαν οι ώρες ηλιοφάνειας στη σημερινή μέρα και έτσι ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 17 με 19 βαθμούς κελσίου σε μετεωρολογικούς σταθμούς αξιόπιστους της ευρύτερης περιοχής Λάρισας.

    Αναλυτικά είχαμε 7/4/2023:

    Λάρισα ATA WEATHERGROUP.GR 18,8

    Μελία Λάρισας WEATHERGROUP.GR 17.6

    Λάρισα EAA 17,4

    Πλατανούλια ΕΑΑ 17,3

    Χάλκη Λάρισας ΕΑΑ 16,8

    Δένδρα Τυρνάβου ΕΑΑ 16,8

    ΑΣ Πλατανούλια ΣΤΡΑΒΩΝ 16,7

    Πλατύκαμπος ΕΑΑ 16,6

    Λάρισα ΕΜΥ  16,4

     
    Για συγκρίσεις με παθητικό κλωβό

    Davis Vue Λάρισα ATA WEATHERGROUP.GR 19,5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσον αφορά τα μακροσκελή σχόλια τα οποία δεν αφορούν την χώρα μας ίσως κάποιοι ταυτίζονται με την άποψη των αρχαίων Σπαρτιατών «Το πρώτο μισό της ομιλίας σας ξεχάσαμε, ενώ το δεύτερο δεν καταλάβαμε αφού ξεχάσαμε το πρώτο»

    ΑπάντησηΔιαγραφή