Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη χώρα μας και τουλάχιστον ως αύριο το πρωί ισχυρές βροχές ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα είναι πιθανό να σημειωθούν σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Κατά τη γνώμη μου, από πλευράς έντασης και διάρκειας των βροχοπτώσεων, στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Δ. Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Ξάνθης, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η αυξημένη επιφανειακή απορροή (πλημμύρα) δεν εξαρτάται μόνο από τα χαρακτηριστικά της βροχόπτωσης. 

Εννοείται ότι προβλήματα σε στεριά και θάλασσα είναι πιθανό να δημιουργήσουν και οι ενισχυμένοι άνεμοι, των οποίων οι ριπές θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.


Πιο αναλυτικά, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και μάλιστα τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη Δ. Κρήτη θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Τετάρτη (5/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (6/4), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά, τα νότια και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

24 σχόλια:

  1. Μέχρι και το μεσημέρι οι άνεμοι στην Αττική ήταν ασθενείς (νοτιο)ανατολικοί, αφού καθάρισε ακόμα και η θάλασσα. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε μεγάλες εντάσεις και στη συνέχεια.

    Παρεμπιπτόντως, τους 26 έφτασαν οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters. Συνολικά οκτώ πολιτείες έχουν επηρεαστεί με σπίτια και καταστήματα να καταστρέφονται, δέντρα να πέφτουν, ενώ στο Ιλινόις ξηλώθηκε και η οροφή σε έναν κατάμεστο από κόσμο συναυλιακό χώρο, με συνέπεια έναν νεκρό και 40 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εννέα θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Τενεσί, τέσσερις στη μικρή πόλη Wynne και ένας στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, τρεις στην Ιντιάνα, τέσσερις στο Ιλινόις και οι υπόλοιποι στην Αλαμπάμα και το Μισισίπι.

    Δεκάδες είναι και οι τραυματίες, ενώ πέρα από τις καταστροφές, που προκάλεσαν οι ανεμοστρόβιλοι που είχαν ταχύτητα 265 χλμ/ώρα, έμειναν χωρίς ρεύμα και 530 χιλιάδες σπίτια και καταστήματα. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν και τουλάχιστον 100 πυρκαγιές στην Οκλαχόμα με 32 τραυματίες και 40 κατεστραμμένα σπίτια, ενώ η κακοκαιρία (ανεμοστρόβιλοι και χαλάζι) απειλεί ακόμα και τμήματα της Πενσυλβάνια και της Νέας Υόρκης στα ανατολικά των ΗΠΑ. Θα χρειαστούν μέρες για να διαπιστωθεί πόσοι ακριβώς ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις ΗΠΑ αυτές τις μέρες.

    https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/death-toll-tops-20-as-storm-takes-aim-at-eastern-us/articleshow/99181935.cms

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή κακοκαιρία, δεν είναι η ώρα για ειδήσεις εξωτερικού, ακόμα κι αν αυτές είναι καιρικές.

      Διαγραφή
  2. Μετά τα χθεσινά "προεορτια"(2,2 χιλιοστά)σήμερα πήραμε το μερίδιο μας και ήταν πολύ καλό,13,5 χιλιοστά και σύνολο 15,7 χιλιοστά.
    Άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία στους 11 βαθμούς αυτή την στιγμή. Πιστευω ότι θα έχουμε και συνέχεια.
    Ελπίζω να πάρουν καλά νερά και οι περιοχές που έχουν έλλειψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nέα Φιλαδέλφεια ποτιστική βροχή που θυμίζει Νοέμβριο. Θερμοκρασία στους 14,6c με το δικό μου θερμόμετρο.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η βροχή, όμως, κράτησε ουσιαστικά ένα δίωρο στην Αττική, αφού ο ισχυρός νοτιάς στη συνέχεια εξαφάνισε τον υετό. Στο μεταξύ το effis βγάζει πολύ ψυχρότερες από το κανονικό τις δύο επόμενες εβδομάδες (ως τις 24/4), αλλάζοντας κατά πολύ την προηγούμενη εκτίμηση του. Το Πάσχα θα είναι κρύο, δηλαδή, αλλά και ο Απρίλης το ίδιο για τέταρτη χρονιά σερί, αν το συγκεκριμένο σενάριο του ευρωπαϊκού επιβεβαιωθεί. Και δεν τα αλλάξει πάλι την άλλη βδομάδα.

      Σε κάθε περίπτωση και ο Μάρτης και ο Απρίλης έχουν την τρέχουσα δεκαετία περισσότερα χειμωνιάτικα, παρά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά. Κλιματική αλλαγή, γαρ.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
    2. Γι'αυτό λέγαμε και ξανά λέγαμε ότι ο καιρός της Μ. Εβδομάδας είναι αμφίρροπος.
      Τελικά το ψυχρό και άστατο σενάριο όλη την περίοδο αυτή,κερδίζει έδαφος.

      Διαγραφή
  4. Εκ παραδρομής στη συνέχεια του σχολιασμού πολύ νερό έπεσε στη Νοτιοδυτική Μαγνησία Όθρυς με αποτέλεσμα τα ποτάμια πρώτη φορά να κατεβάσουν νερό καθώς αυτό είχε να συμβεί από τον περσινό χειμώνα,το φαινόμενο κράτησε τρεις ώρες αλλά είχε μεγάλη ραγδαιοτητα και ένταση, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tελικά ο ανατολικός δεν εκανε τπτ στην θεσσαλονίκη και η θεσσαλονίκη με συνεχή φαινόμενα από το πρωί...καταιγίδα τώρα στο επταπύργιο..και ο σταθμός του meteo στην θεσσαλονίκη 40 mm και συνεχίζει...απίθανη ημέρα.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλαμαριά 52 mm. Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη είναι θέμα για διδακτορικό.

      Διαγραφή
    2. Αντί για Πιερία Ημαθία Πέλλα ολο το σύστημα πήγε προς Θεσσαλονίκη..

      Διαγραφή
    3. Φίλοι μου, θα μπορούσα να απαντήσω πειστικά στις εύλογες απορίες και τις εύστοχες παρατηρήσεις σας, αν γνώριζα τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
      - Ποια είναι τα κύρια συστηματικά σφάλματα στα συστήματα πρόβλεψης των βροχοπτώσεων και οι τελικές αιτίες;
      - Ποιες βασικές φυσικές διεργασίες επηρεάζουν περισσότερο τις τάσεις του μοντέλου και την πρόβλεψη των βροχοπτώσεων;
      - Πώς μπορούν να ιεραρχηθούν και να διορθωθούν τα συστηματικά σφάλματα στις προβλέψεις των βροχοπτώσεων;
      - Ποια μαθήματα μπορούν να αντληθούν από προηγούμενες επιτυχίες καθώς και από προηγούμενα λάθη;
      - Ποια σημαντικά κενά γνώσης εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις διαδικασίες των βροχοπτώσεων και την πρόβλεψή τους;
      - Ποιες νέες δυνατότητες και ευκαιρίες θα μπορούσαν να μειώσουν τα μεγάλα συστηματικά σφάλματα και να βελτιώσουν την πρόβλεψη των βροχοπτώσεων;

      Διαγραφή
    4. Ό εστί μεθερμηνευόμενον : "Ο καιρός απολύτως δεν θα κατακτηθεί ποτέ".---=== Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Μας έφαγε ο ανατολικός εδώ στην Ήπειρο. Νομίζω πολύ φασαρία για το τίποτα. Ένα απλό συστήματακι ανοιξιάτικο με μικρή διάρκεια για εδώ τουλάχιστον. Έριξε μια καλή βροχή το μεσημέρι και μετά τέλος,ανοιξε ο καιρός. Τα καλά φαινόμενα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τάσος ( ορεινά γρεβενά)3 Απριλίου 2023 στις 10:16 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλη την παρεά. Εμείς στην περιοχή μου πήραμε σήμερα μια ισχυρή βροχή που κράτησε σχεδόν αδιάλειπτα για 15 ώρες από νωρίς το ξημέρωμα μέχρι περίπου της 7 το απόγευμα. Το σύστημα ήταν όπως φαίνεται ταμάμ για εμάς, έπεσε πολύ νερό και ήδη από νωρίς το μεσημέρι η γη στο φρεσκοσκαμένο μπαξέ μου είχε κορεσθεί σχηματίζοντας μικρές λιμνούλες. Αύριο που θα ανέβω στο βουνό θα δω και τι έγινε με τις χιονοπτώσεις και θα αναφέρω. Περιμένουμε τη συνέχεια και μετά από όλα αυτά την άνοιξη που θα οργιάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά σήμερα με 52,8 mm έπιασε τόπο η γκρίνια μου για τον Ληθαίο και τις πάπιες του. Πάντως εύχομαι να περάσει γρήγορα η κακοκαιρία χωρίς άλλα προβλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς εκεί που περιμέναμε εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται τα περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα σήμερα.
    Στη Θεσσαλονίκη αν και περίμενα αξιόλογα φαινόμενα, σε τέτοιο βαθμό όμως όχι.
    Μία κατηγορία από μόνη της και αυτή η περιοχής με μεγάλες προγνωστικές δυσκολίες.
    Όπως γιά παράδειγμα στη δυτική Ελλάδα όπου σε πολλές περιοχές της το σύστημα αυτό άφησε μόνο κάποιες βροχές ρουτίνας γιά μας εδώ.
    4 με 15mm κυμάνθηκε το ύψος υετού στο νομό Αιτωλοακαρνίας.
    Μπορώ να πω πλήρης απογοήτευση.
    Περιμένουμε τώρα τη νύχτα και αύριο τη δεύτερη φάση τού χαμηλού από τα νδυτικά μπας και σωθεί η παρτίδα.
    Φίλτατε κύριε καθηγητά Πέτρο 5mm είδα σήμερα στο Δερβένι ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί στην Κορινθία τα πήγαν ακόμη καλύτερα με 8 και 11mm αντίστοιχα στα πεδινά.
    Κάτι έγινε αν σκεφτείς ότι πήρατε τα ίδια χιλιοστά σήμερα με εμάς εδώ!
    Τις επόμενες ώρες και αύριο,θα βάλει και τα χιονάκια της η Πίνδος.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οχι φίλε Φώτη.Ενίοτε ο σταθμός εδώ υποκαταγράφει. Τα χιλιοστά εχθές τα πραγματικά ήσαν 12. Η πρόβλεψή σου καλή .Είσαι για......ταμείο!.--=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα και εγώ,πως και τόσα λίγα σε σχέση με τούς άλλους σταθμούς.
      Οπότε γκαραντί η πρόγνωση.
      Εδώ σε εμάς σώθηκε η παρτίδα όπως περίμενα τη νύχτα και μέχρι το πρωί καθώς μίλησε η υγρασία τού Πατραϊκού και τού Αμβρακικού μαζί με το ασθενές πιά ΝΑνατολικό ρεύμα.
      Από 7.5 έως 15mm κατέγραψαν οι σταθμοί και η περιοχή μού 12mm.
      Καλό χιονάκι έπεσε και στο Παναιτωλικό πάνω από τα 1500μ.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, σε εμάς χθες από νωρίς το πρωί ασθενής γενικά βροχόπτωση ώσπου το απόγευμα για τρία τέταρτα είχαμε έντονη βροχόπτωση με αστραπόβροντα, 23 χλστ, σήμερα αρκετή συννεφιά με βροχές στα ανατολικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένας λαμπρός ήλιος τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες την κακοκαιρία Ilina στην Αττική, όπου έδωσε μία ποτιστική βροχή, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και ισχυρούς ανέμους μέχρι το πρωί της Τρίτης 4/4, κατά την οποία δεν θα βρέξει μάλλον καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η πεμπτη ειναι μερα με μεγαλες πιθανοτητες για πολλα νερα στην αττικη.....

      Διαγραφή
  13. Συνοπτικά, στα νότια και τα ανατολικά της Αττικής έπεσαν από 5 ως 8 χιλιοστά βροχής και η θερμοκρασία κυμαίνεται τώρα το πρωί της Τρίτης 4/4 από 14 ως 16 βαθμούς. Αντίθετα, τα βόρεια προάστια του νομού δέχτηκαν 15 ως 20 χιλιοστά και βιώνουν μάλλον ένα κρύο πρωινό με 10 ως 12 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποιος θυμάται τις 6-7 Σεπτέμβρη 2016, οπότε και ο σταθμός της Ν. Μηχανιώνας κατέγραψε 350 mm; Μεταξύ των νεκρών και ο αδελφός μιας συναδέλφου δασολόγου, ο οποίος δεν κατεγράφη, επειδή έφυγε λίγο μετά το φαινόμενο. Άλλους τέσσερις νεκρούς είχε η Λακωνία-Μεσσηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρήστο αυτό που βρήκα σε ένα πρόχειρο αρχείο μου είναι ότι η Δυτική Κορινθία είχε τότε 30mm.Για τη Λακωνία και Μεσσηνία,με τις οποίες σημειωτέον έχω αρρήκτους δεσμούς,δεν θυμάμαι κάτι.Τα 350 mm όντως είναι θηριώδες μέγεθος !,--====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή