Τάσεις χωροχρονικού περιορισμού της αστάθειας και σταθεροποίησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα κοντά στα κανονικά της εποχής

Πελοποννησιακό τοπίο με τον Ταΰγετο στο βάθος, του Λευτέρη Σταθόπουλου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), αβαθή βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στο το Ν. Ιόνιο και το ΒΑ Αιγαίο, κινούμενα ανατολικά, θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας σε συνδυασμό με τη θερμική αστάθεια που λαμβάνει τις μεγαλύτερες τιμές της τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες. Επισημαίνεται ότι, πέρα από τις ηπειρωτικές περιοχές, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στο Α-ΒΑ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, το Ιόνιο και το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 


Την Πέμπτη (20/4), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και τα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Παρασκευή (21/4), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες οι μεταβολές δεν θα είναι σημαντικές.

Το Σάββατο (22/4), στην ηπειρωτική χώρα είναι αρκετά πιθανή κάποια έξαρση της απογευματινής αστάθειας. 

24 σχόλια:

  1. Σίγουρα είναι η Ανατολική πλευρά του Ταλετού ,και ,αν δεν με απατά η οπτική γωνία, η φωτογραφία είναι "τραβηγμένη" από την Αρκαδία.---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά Είναι η ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, αλλά τραβηγμένη από Λακωνία. Αν ζουμαριστει λίγο η φωτογραφία φαίνεται ακόμα έντονα το χιόνι σε κάποιες κορυφές

      Διαγραφή
  2. Καιρικά συμπεράσματα από το νησί των Φαιάκων…Ο καιρός στην Κερκυρα έδειξε πολλές όψεις τις ημέρες του Πάσχα. Τη Μ.Πέμπτη η ανοιξιάτικη λιακάδα και η σχετική ζέστη κυριάρχησαν. Τη Μ.Παρασκευή κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας , συνεχίστηκε ο καιρός της Μ.Πέμπτης με μόνη εξαίρεση τη δυνατή μπόρα για 5 λεπτά αργά το βράδυ, που όμως ήταν ικανή να ακυρώσει την περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης Κερκυρας, τη μεγαλύτερη της ημέρας. Το Μ. Σαββατο κύλισε ομαλά ενώ η Κυριακή του Πάσχα ήταν άκρως Φθινοπωρινή ειδικά από το μεσημέρι κι έπειτα με συνεχή βροχή , αέρα και χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες. Ο ίδιος καιρός με διαλείμματα συνεχίστηκε και τη Δευτέρα του Πάσχα. Συμπερασματικά λοιπόν η ουσία είναι ότι κάθε πράγμα είναι προτιμότερο να γίνεται στην ώρα του και οι κακοκαιρίες τον Χειμώνα! Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Χρόνια πολλά και σε εσάς κύριε Ζιακόπουλε! Χριστός Ανέστη! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του effis δεν θα είναι τελικά αξιόλογη η πτώση της θερμοκρασίας αυτή την εβδομάδα, με την αρνητική απόκλιση να είναι μόλις μισός βαθμός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Εξαιρούνται τα ανατολικά προσήνεμα που θα έχουν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Σήμερα, Τρίτη 18/4 την είχε, πάντως, την ψυχρούλα του δίπλα στη θάλασσα, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι με το (βορειο)δυτικό αεράκι, που έκανε και λίγο κυματάκι.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω φίλτατε που αφορά η πτώση που βλέπεις. Μάλλον μόνο στον ηπειρωτικό κορμό. Στο 1/3 της χώρας όπως ειπες στα ανατολικά και στην περιοχή μου ειδικά βλέπω κάθε μέρα ήλιο και καμία πιθανότητα για καμία βροχή καθώς και φυσιολογικά 20αρια. Όπως πάντα στην απέξω. Αλλά συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Εμείς παίρνουμε σειρά από Οκτώβριο (και αν). Ποσό ζηλεύω τις ασταθειες της άνοιξης και του καλοκαιριού!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  4. Για μένα, η φετινή Άνοιξη, είναι από τις ωραιότερες που θυμάμαι. Τα έχει όλα χωρίς ακρότητες...και το αγαπημένο μας βουνό με αρκετό χιονάκι, όπως φαίνεται στη φωτογραφια η ανατολική πλευρά του. Χρόνια πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυο κεραυνοί ήταν αρκετοί για να αρχίσει μια δυνατή νυχτερινή βροχή στην θεσσαλονίκη τώρα....και οδεύουμε σιγά σιγά...στα 200 mm ...καθόλου ασχημα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη φίλοι μου.
    Υγεία και χαρές στα σπίτια σας
    Ακούγοντας την βροχή που πέφτει ΚΑΙ σήμερα σκέφτομαι πόσο άδικος είναι ο καιρός.
    Σας παρακαλώ μην το πάρετε στραβά.
    Παιδί της φύσης από τα παιδικά μου χρόνια έχω μάθει να την σέβομαι και να την αγαπώ.
    Ακόμη και για εμάς τους δυτικούς, τους τόσο συνηθισμένους στις βροχές, αυτός ο καιρός το παρά έκανε....
    Βροχή βροχή βροχή κάθε μέρα εδώ και πόσες μέρες! ευεργετική φυσικά μιας και αυτά τα νερά είναι που ευλογούν τον τόπο μας και έχει το πράσινο που καμαρώνουμε. Δίνουν νερό στα ποτάμια μας και τα αναδεικνύουν γεφύρια μας που είναι τα στολίδια της περιοχής μας.
    Αλλά ένα διάλειμμα.... Πόσο ευπρόσδεκτο θα ήταν ένα διάλειμμα!
    Λίγη ηλιοφάνεια, να γλιτώσουμε μια μέρα έστω θέρμανσης.
    Πόσο άδικος ο καιρός που άλλες περιοχές διψούν και οι αγρότες τους κοιτάζουν με αγωνία τον ουρανό για σύννεφα ενώ εμείς εδώ δεν έχουμε που να βάλουμε άλλο νερό...
    Αυτές τις λίγες σκέψεις μου ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
    Καλό βράδυ από την βροχερή Κόνιτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρχεται διάλειμμα δύο ημερών!Και ξανά μανά βροχή.

      Διαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη,δεν βλέπω εγώ περιορισμό της αστάθειας αντίθετα βλέπω αυτή η κατάσταση να συνοδεύει για μέρες ακόμη με κάποιες ύφεσης κατά διαστήματα και εξάρσεις, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατάθεση ψυχής κάνεις αγαπητέ φίλε από την Κόνιτσα, έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι,τόσο για το ποσο ευνοημενες είναι κάποιες περιοχές της χώρας στον υετο,όσο και για την επαφή με την μάνα φυση που ΠΡΈΠΕΙ όλοι μας να έχουμε για να μπορέσουμε μέσω αυτής να δούμε τι υπάρχει γύρω μας.
    Υ.Γ:Αχ αυτός ο Ταΰγετος...
    Έχω ανέβει και "ανέβει " βουνά και βουνά με πολλούς τρόπους (ειδικά τα "Ιερα" βουνά),σε ένα ομως θα ήθελα πολύ να "κατεβω" μέχρι το μεγαλύτερο βάθος του, φυσικά αυτός είναι ο Ταΰγετος...που ξέρεις κάποια στιγμή ίσως καταφέρω να εισελθώ....
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Χριστόδουλε ΄.Συμφωνώ για την ευπρέπεια του φίλου από την Κόνιτσα.
      Το "αρσενικό βουνό" κατά τον Στρατή Μυριβήλη. Ο Ταλετός των αρχαίων. Και μιας και μιλάς για "είσοδο" ,κάπου στα ενδότερα μπορεί και να συναντήσεις πλανώμενο το Εμπεδόκλειο πνεύμα του καθηγητή Λιαντίνη΄.
      Όσον αφορά στην πυραμοειδή κορυφή του ,κατά την άποψη κάποιων,Ελλήνων και ξένων,είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί έργο ανθρωπίνων χειρών.Το συγκεκριμένο σχήμα ανέκαθεν παρέπεμπε σε λατρευτικούς σκοπούς.
      Σου εύχομαι το γρηγορότερο .Να είσαι καλά΄.-----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε όλη την παρέα και ιδιαίτερα σε αυτούς τους οποίους έχουμε επικοινωνία, φίλε καλέ μου θύμισες από τα παιδικά μου χρόνια, αυτό....Το ταξίδι ξεκινά χάρη στην επιμονή του καθηγητή ορυκτολογίας Λίντενμπροκ (Otto Lidenbrock), όπως είναι το όνομα στην πρώτη γαλλική έκδοση[2] να κατορθώσει αυτό που ποτέ κανείς δεν κατόρθωσε: να προχωρήσει και να φτάσει ως το κέντρο της γης. Μαζί του, ο ανιψιός του Άξελ, που άθελά του γίνεται πρωταγωνιστής της περιπέτειας και ένας μισθωμένος Ισλανδός οδηγός, ο Χανς. Η ανακάλυψη ξεκινά από τον κρατήρα ενός ανενεργού ηφαιστείου στην Ισλανδία. Στην πορεία τους συναντούν αλλόκοτα πλάσματα και περνούν από μυστηριώδεις υπόγειες στοές. Διασχίζουν θαλάσσιες λάβες με πολύχρωμες αποχρώσεις και κάνουν τον αναγνώστη να ζει τη στιγμή μαζί τους. Τελικά καταφέρνουν να βρουν μια έξοδο από τον υπόγειο κόσμο μέσα από ένα ηφαίστειο στην Ιταλία. .... Ιούλιος Βερν, Ταξίδι στο κέντρο της γης ..μιας και είμαι εδώ πάνω στην ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΉ Ισλανδία.

      Διαγραφή
    3. Zωάρα! Να πας και στους θερμοπίδακες (γκέιζερ), ένα από τα πολλά αξιοθέατα της πολύ όμορφης, όντως, Ισλανδίας. Έχω ακούσει ότι και τα νερά της θάλασσας, ειδικά στο νότιο τμήμα της είναι αρκετά ζεστά, χάρη στο Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream).

      Σε ντοκιμαντέρ είχα δει και την περιπέτεια ενός Ισλανδού ψαρά, όταν το αλιευτικό του ναυάγησε, αλλά εκείνος κατάφερε να κολυμπήσει μίλια ως τη στεριά και να περπατήσει μετά χιλιόμετρα σε παγωμένο και χιονοσκεπές έδαφος ως τη σωτηρία. Η περίπτωση του έγινε αντικείμενο μελέτης από γιατρούς και άλλους επιστήμονες, επειδή κατάφερε να επιβιώσει σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

      Έγιναν και πειράματα με τον ψαρά να μπαίνει μαζί με άλλους ανθρώπους σε δεξαμενές με παγωμένο νερό, κι ενώ οι υπόλοιποι έβγαιναν μετά από κάποια λεπτά, εκείνος άντεχε για ώρες. Κάποια στιγμή, όμως, ο ίδιος κάπου ενοχλήθηκε να είναι κάτι σαν πειραματόζωο και σταμάτησε να παίρνει μέρος στις συγκεκριμένες μελέτες.

      Διαγραφή
  9. Kαλημέρα από Φιλαδέλφεια με κάποια συννεφιά που έρχεται από τα βόρεια. Για να δούμε αν θα μπορέσει να δώσει κάποια αξιόλογη βροχή η σημερινή μέρα.

    Οσο για τις θερμοκρασίες η Αττική είναι εντός των κλιματικών τιμών χωρίς κάτι το ιδιαίτερο ούτε από κρύο ούτε από ζέστη.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φθινοπωρινό σκηνικό και σήμερα στην Ξάνθη με ψιλόβροχο και σχετική ψυχρα. Ακόμα δεν είδαμε 20 βαθμούς και φτάνουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους.
    Δεν μας εγκαταλείπει ούτε σήμερα η αστάθεια στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία έστω και με τοπικότητες.
    Αστραπόβροντα μπόρες και ψύχρα γιά την εποχή.
    4η συνεχόμενη μέρα πού καταγράφεται υετός.
    Από αύριο θα υπάρξει αισθητή βελτίωση στα πεδινά παραθαλάσσια τουλάχιστον, ενώ και η θερμοκρασία θα ανέβει επιτέλους και σε εμάς(ΔΒΔυτικα).
    Όσο γιά τη συνέχεια μάλλον κανένα θερμό κύμα και καμιά καλοκαιρία όπως ακούγεται από πολλούς δεν θα έρθει στα τέλη τού μήνα.
    Τουναντίον θα έλεγα.
    Έχουμε δρόμο ακόμη με την έντονη αστάθεια και την ψύχρα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, χωρίς να αποκλείεται να μπουν στο παιχνίδι και άλλες νοτιότερες περιοχές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η απόλυτη δικαίωση του κ. Ζιακόπουλου για χωροχρονικό περιορισμό της αστάθειας στην Αττική. Στα βόρεια προάστια μπόρες και κεραυνοί, στα νότια λιακάδες και μερικοί σωρειτομελανίες περαστικοί. Περπατούσα με καθαρό ουρανό από πάνω μου και μαυρίλα μπροστά προς Αθήνα και βόρεια προάστια. Στο κέντρο και το Κουκάκι ψιχάλες, στην Καλλιθέα και το Φάληρο ο ήλιος να μπαινοβγαίνει από τα σωρειτόμορφα νέφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κρύφτηκαν ολοι οι κινδυνολογοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να γράψω εγώ τώρα για τον φίλο Χριστόδουλο,όταν έλεγε ο καλός φίλος Στέλιος. Ι,ότι μπορεί και μιλάει με τα πλάσματα της φύσης και όχι μόνο,μου φαίνονταν πολύ παράξενο όταν όμως μέσω των καλών φιλων Χρήστο και Βιργινία, ήρθα σε επαφή μαζί του και είδα τον αγαπητό φιλο,Μυστη και Δριυδη που λέει ο γεροπαναχαικος,τότε κατάλαβα πόσο δίκιο είχε ο Στέλιος. Αγαπητέ φίλε Χριστόδουλε, θα μπορούσα να γράψω πολλά για εσένα,αλλά περιμένω όπως έχω πει να βρεις τον κατάλληλο χρόνο για να γράψεις αυτά που θέλεις και μετά θα μιλήσω. Σ'ευχαριστώ πολύ για όσα κάνεις για την οικογένειά μου και προπαντός για τον εγγονό μου και πιστεύω ότι θα συνεχίζεις να τον προστατεύεις από το πρόβλημα που έχει. Σ'ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώνεις γνωρίζοντας πως για σένα είναι σημαντικός. Να είσαι πάντα γερός και δυνατός.
    Αγαπητέ μας δασκαλε ζητώ συγγνώμη που καταχραζομαι τον χώρο.
    Σταμάτης,Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάποιες περαστικες μπόρες σήμερα εδώ στην περιοχή μου.Οχι κάτι το αξιόλογο.Παρα τη βαριά συννεφιά που είχε εκεί προς το απόγευμα, έλεγες θα χαλάσει ο κόσμος,δε λέει να βρέξει καλά με τίποτα.
    Καλό βράδυ σε όλη τη μετεωπαρεα, και στον οικοδεσπότη αυτού του μπλογκ.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά, Χριστός ανέστη,καλημέρα στην όμορφη παρέα και ιδιαίτερα στον δασκαλο μας.
    Ότι και να πω εγώ για τον αγαπητό μου φίλο Χριστόδουλο είναι λίγο μπροστά σε όσα κάνει για την οικογένειά μου και δη για την σύζυγο μου.
    Φιλε,να ξέρεις ότι δίπλα στα εικονίσματα του σπιτιού μου,έχουμε την δική σου φωτογραφία,να σε έχει ο δημιουργός καλά και να σου χαρίζει υγεία και χαρά.Ευλογημενη η ώρα που σε γνώρισα.
    Το μόνο που θέλω είναι να σου αφιερώσω αυτό το υπέροχο τραγούδι που μου αρέσει πολύ.
    https://youtu.be/RI0ICwKPsVA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, Τρίτη και Τετάρτη άστατος καιρός με αρκετά διάστηματα βροχόπτωσης και ψύχρα, σήμερα ηλιοφάνεια με θερμοκρασία να πλησιαζειτους 20C, από αύριο αστάθεια και πάλι, φυσιολογικός καιρός κατά την άποψη μου και η βλάστηση οργιάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας, Σταμάτη και Στέλιο,που δεν ξεπερασατε την "κοκκινη" γραμμή.
    Αγαπητέ Σταμάτη, το πρόβλημα δεν είναι του εγγονού σου αλλά όλων εμάς των υπολοίπων.
    Εννοείται πως συνεχίζει να βρίσκεται υπό την προστασία την δική μου και της ομάδος μου.
    Φιλε Στέλιο,πιστεύω πως ότι κάνω είναι γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο και πρέπει να μεγαλώσετε την οικογένειά σας.
    Επίσης βρίσκεστε υπο την υψηλή προστασία μας.
    Φιλε Γιάννη, όμορφη η Ισλανδία και να περάσεις όμορφα, να ξέρεις όμως πως δεν είναι "πυλη".
    Αγαπητέ καθηγητά κ.Πετρο, σ'ευχαριστω για τα καλά σου λόγια και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να φτάσω τα μισά από όσα έφθασε ο ανεπανάληπτος δάσκαλος Λιαντινης.
    Ο Ταλετος ή Ταΰγετος έχει μικρή παρέμβαση αλλά από άλλο γένος και όχι το δικό μας.
    Αποτελεί όμως μια από τις βασικές "πύλες"...
    Θα επανέλθω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή