Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή!

Κλεισούρα Καστοριάς, του Γιώργου Τομπουλίδη


Η χώρα μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι πιθανότητες βροχών είναι περιορισμένες (λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και κυρίως στη Χαλκιδική, τις Β. Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της (η ψύχρα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι και πάλι αισθητή). 


Το Σάββατο (29/4), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως το απόγευμα στα ορεινά της Β. Ελλάδας σημειωθούν παροδικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. 

Την Κυριακή (30/4), τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη ΒΔ Ελλάδα και το απόγευμα στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. 

Τη Δευτέρα (Πρωτομαγιά), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως στις Δ-ΒΔ περιοχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά της αυτής της εποχής.   

35 σχόλια:

  1. Eχει πετάξει "καρούμπαλο" καύσωνα στην Ιβηρική γαρ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βίοι αντίθετοι με την Ισπανία, όπου αυτές τις μέρες τα βλέμματα πέφτουν στη Σεβίλλη, που αποκαλείται και ο "φούρνος της Ιβηρικής", όπως αναφέρει το Skynews. H όμορφη πόλη της Ανδαλουσίας δεν είναι ξένη στους καύσωνες, απεναντίας ήταν η πρώτη που τους έδωσε ονόματα, όπως κάνουν με τους τυφώνες στις ΗΠΑ. Και δεν έμεινε σε αυτό, καθώς στη Σεβίλλη υπάρχουν σκιερά μέρη σε εμπορικούς δρόμους, πάρκα και κήποι, επίσης με πολλή σκιά, ακόμα και σχέδια για την κατασκευή ενός υπογείου συστήματος καναλιών, που θα δροσίζει όσους βρίσκονται από πάνω.

    Ο δήμαρχος κάνει προσπάθειες για να παραμείνει η πόλη βιώσιμη, καθώς η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της. Αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι πολύ σύντομα αυτή η περιοχή της Ισπανίας θα είναι πολύ ζεστή για τους τουρίστες τα καλοκαίρια, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία. Η Ισπανία έχει ήδη πρόβλημα και με τα αποθέματα νερού, που σε μερικούς αποταμιευτήρες στην Καταλονία έχουν πέσει στο 10% της χωρητικότητας τους. Σε μερικές περιοχές της χώρας έχουν ήδη επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση του νερού για αγροτική και βιομηχανική χρήση.
    https://news.sky.com/story/this-area-of-spain-could-become-too-hot-for-tourists-no-matter-what-action-is-taken-12866853

    Υ.Γ: Ένας τύπος αστάθειας υπάρχει αυτή την εποχή και στη θάλασσα, καθώς τα επιφανειακά νερά αρχίζουν να ζεσταίνονται, εκείνα του πυθμένα όχι ακόμα, οπότε τα αισθάνεσαι πολύ κρύα. Τόσο παγωμένα, που νιώθεις ότι το νερό είναι χλιαρό, όταν ανεβαίνεις μετά στην επιφάνεια. Το αντίστροφο συμβαίνει στα τέλη του φθινοπώρου, όταν τα επιφανειακά νερά είναι αυτά που κρυώνουν πρώτα και στον βυθό τα αισθάνεσαι πιο ζεστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μια μέρα με βροχή το απόγευμα και ψυχρα 12 βαθμοί στην Ξάνθη σήμερα. Εμμονικος καιρός είτε με ανομβρία εβδομάδων ενίοτε και μηνών είτε με καθημερινό υετό για εβδομάδες. Δεν "κολλάνε" μόνο οι άνθρωποι αλλά και ο καιρός από ότι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ποιος έγραφε πριν λίγους μήνες ότι την βόρεια Ελλάδα την έφαγε η ανομβρία. Πλέον και η Θράκη μια χαρά τα πάει. Πάνω από 200-250μμ

      Διαγραφή
    2. Εγώ σίγουρα έλεγα για την Θράκη γιατί όντως είχε μεγάλη ανομβρία. Πλέον δεν υπάρχει ανομβρία καθώς βρέχει πολύ συχνά και επιπλέον έχει και κρύο.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου το κρύο επέστρεψε με ένα ξαφνικό χιονοχαλαζο νωρίς το μεσημέρι .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κομοτηνή, μια ήπια ψυχρή ημέρα και σήμερα, μετά την χθεσινη βροχή. Καθόλου άσχημα για την εποχή , εξάλλου έτσι συνηθίζεται. Ο Μάιος βρισκεται προ των πυλών και δεν θα αργήσουμε να αναζητούμε τις σκιές και την δροσιά.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αθήνα βιώνουμε έναν ωραιότατο Απρίλιο. Θερμοκρασίες καθημερινά με μέγιστες από 20-23 τις τελευταίες 20 μέρες. Αν εξαιρέσουμε μερικές πιο ψυχρές αρχές του μήνα. Βροχές ελάχιστες που δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς δάσκαλε , δίχως τραγούγι,δάκρυ και φιλί δεν ειν Ανοιξη φέτος αυτή.
    Κατά άλλα : "Συννεφούλα να γυρίσεις σου ζητώ και τριγύρνα μ όσους θέλεις κάθε βράδυ ". ---=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρνητικές σήμερα στις κοιλάδες της κεντροβόρειας χώρας και θα πάει έτσι μέχρι 10 Μαΐου. Άντε να καλλιεργήσεις εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θυμήθηκα και το εξής: https://www.youtube.com/watch?v=MdCfJ8jEBO4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επικίνδυνος είναι ο πρώιμος καύσωνας στην Ισπανία, όπου στην Κόρδοβα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (38,7 βαθμοί), όλων των εποχών για Απρίλιο μήνα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 37,4 βαθμών που κατείχε η Μούρθια από το 2011, όπως αναφέρει το Skynews. Δυστυχώς, ένα άλογο πέθανε και ένα άλλο κατέρρευσε, καθώς μετέφεραν άμαξα με επιβάτες, ενώ ο ιδιοκτήτης τους ανακρίνεται από την αστυνομία για πιθανή κακοποίηση ζώων. Στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, οι 80 χιλιάδες κάτοικοι μίας πόλης προμηθεύονται πόσιμο νερό από βυτιοφόρα, καθώς τα αποθέματα του πιο κοντινού τους αποταμιευτήρα έχουν εξαντληθεί. Και το νερό από ένα άλλο φράγμα δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

    Βίοι αντίθετοι, με τον καιρό που έχουμε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Παρασκευής 28/4 η θερμοκρασία στην Αττική ήταν 12-13 βαθμοί.
    https://news.sky.com/story/spain-provisionally-sees-hottest-april-day-on-record-with-temperature-of-38-7c-12867737

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα Ισπανία παρά Ελλάδα θα ήθελα αντίστροφες θερμοκρασίες και να πάγωναν οι Ισπανοί αρκετά μας κούρασε αυτός ο ψυχρός καιρός κυρίως στην Αθήνα το κούρασε πολύ

      Διαγραφή
  11. Άνοιξη δεν την λές ,πολύ σωστά δάσκαλε ,να δούμε τώρα και τον Μάιο που το φεγγάρι δείχνει βροχερό και τον τελευταίο μήνα τις άνοιξης.Χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είναι κακή η Άνοιξη αυτή, θα έλεγα. Άλλο φοβάμαι. Μην πούμε, δεν είναι Καλοκαίρι αυτό. Μη μας δείξει ο ήλιος τα δόντια του δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με αφορμή τον καύσωνα σε Ιβηρική Κ νότια Γαλλία οι δημοσιογράφοι μιλάνε για 50αρια Κ βάλε στην Ελλάδα!!το γνωστό τροπάρι!!!!έλεος!!!παρερμηνευουν διακεκριμένο υς επιστήμονες Κ εδώ μετράει το ποσό ακριβής Κ σαφής είναι ο κ Ζιακοπουλος!!όμως Κ ο ίδιος τραβάει τα ελέη του Θεού από τους διάφορους απεριγραπτους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένας αρκετά καλοήθης Απρίλιος μέχρι στιγμης και για την Κρήτη με φυσιολογικές θερμοκρασίες αν εξαιρέσουμε κάποιες πολύ σύντομες θερμές εισβολές και με μικρά διάστηματα αφρικανικής σκόνης που ομως δεν μας ταλαιπώρησαν όσο άλλες χρονιες. Σήμερα αρκετά ψυχρός καιρός για την εποχή, μόλις 17-18 βαθμοί χωρίς βροχές ομως. Στα περίεργα του καιρού το φοβερό κύμα καυσωνα στην Ισπανία που ομως παρόμοιο ζήσαμε στη βόρεια Κρήτη το 2008 με 37 βαθμούς και τετοιες μέρες παραμονές Πάσχα το 2021 με 38 βαθμούς και 39 την Πρωτομαγιά. Κάποια στιγμή αυτή η ζέστη θα έρθει και σε εμας αργά η γρήγορα. Επίσης μου κάνουν εντύπωση οι ισχυρές για την εποχή βροχές που πέφτουν πάλι στο τρίγωνο κυπρος- Λιβανος-Ισραηλ αλλά και στη νότια Τουρκία κάτι που είναι φοβερό για την εποχή. Για άλλη μια φορά βρέχει παντου εκτός από την Κρήτη…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Απρίλιο στην Κρήτη όχι και τόσο σπάνια παρουσιάζονται θερμοκρασίες μεταξύ 36 και 37-37,5° Κελσίου, δηλαδή κοντά στο πρόσφατο απόλυτο Ευρωπαϊκό ρεκόρ της νότιας Ισπανίας. Οσο για τον Μάϊο, στις 13-5-1988 και 30-5-1980 στο Ηράκλειο σημειώθηκαν 38 ⁰ και στις 26-5-1974 στα Χανιά 39 ⁰ (καταγραφές αεροδρομίων). Ορισμένες φορές η εμμονή νοτίων ανέμων έχει σαν συνέπεια πολυήμερες θερμοκρασίες γύρω στα όρια του καύσωνα ή λίγο πάνω απ'αυτά, το δράμα όμως της νότιας Ισπανίας δεν συγκρίνεται επειδή όπως φαίνεται και από τα σχόλια των φίλων οι καύσωνες καταντούν να είναι σχεδόν συνεχείς και όλο και επεκτείνονται ημερολογιακά.

      Διαγραφή
  15. Μια χαρά άνοιξη είναι για μένα. Ωραίες θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς και βροχούλες. Προσωπικά μιλάω πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ!!! Διαφωνώ κάθετα πιο φυσιολογική άνοιξη είχαμε τα τελευταία χρόνια κατά πλειοψηφία πάντα όπου οι θερμοκρασίες πιάνανε τα 25άρια και πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του δηλαδή Πασχαλινός καιρός άμα δε έπεφτε το πασχα μεταξύ 23 Απρίλη έως και 5 Μάη τότε πιάναμε την πασχάλια με 27-29o βαθμούς παντα για Αθήνα μιλάω συγκριτικά λοιπόν έχουμε μείνει πολύ πίσω και πολύ φοβάμαι ότι το Μάιο θα κυνηγάμε μετά βίας τα 24αρια 26αρια ενώ είχαμε συνηθίσει τα 32αρια ως και πρώτα 36αρια κοντά στου Κωνσταντίνου και Ελένης 21Μάη μη χειρότερα σαν να μου θυμίζει τη χρόνια με το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ της χρονιάς με τις φωτιές το μάτι έτσι θα το πάει πάμε κατά ένα με ενάμιση μήνα πίσω θερμοκρασιακά και εκείνη τη χρόνια ουσιαστική ζέστη έκανε μόνο την ημέρα που κάηκε το μάτι όλες τις υπόλοιπες κάτω από τα κανονικά η σχεδόν κάτω μετά βίας ο Ιούλιος 31-33 δε γίνονται αυτά θα πάμε στις κάλπες με ΚΡΥΟΟΟΟΟ μακάρι να διαψευστώ και να είμαστε πάνω από 35ο αλλά μαλον δεν προλαβαίνει και όσο για το άρθρο στα νέα προ 2-3 ημερών που έλεγε η Ελλάδα στους 50ο μαλον περί αστείου θα το έβλεπα αν κρίνω από αυτό που βλέπω τώρα παρατεταμένη ψύχρα δεν πάμε για τετεια πράγματα 42-44ο βαθμούς όμως το θεωρώ για την Αθήνα σίγουρα φυσιολογικό για το σύνολο του μήνα Ιούλιο 36-41 για τον Ιούνιο και Αύγουστο και ο Μάιος θα πρέπει να έχει πολά 33-35αρια έτσι καταλαβαίνω εγώ τον φυσιολογικό καιρό για την Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε εκτός του ότι πρέπει να ηρεμήσετε ,να μη γράφετε κεφαλαία σαν να φωνάζετε και να βάζετε σημεία στίξης για να καταλαβαίνουμε,να σας θυμίσω ότι η Αθήνα δεν είναι Βαγδάτη, 36-41 είναι καύσωνας. Ελάχιστοι άνθρωποι αρέσκονται σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η μέση μέγιστη της Αθήνας τον Ιούλιο είναι 34.4 , μια τιμή που εγώ δύσκολα την αντέχω. Όσον αφορά τους 35 βαθμούς Μάιο μήνα δεν θα αναφερθώ καν.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σας,
    επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον τίτλο, καθώς η άνοιξη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, φέτος είναι υπέροχη, με λίγη περισσότερη ψύχρα στην αρχή του Απρίλη, ευεργετικές βροχές και εξαιρετικές θερμοκρασίες στα κανονικά ή πολύ λίγο κάτω από αυτά επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η καθαρότητα του αέρα, η διαύγεια στην ατμόσφαιρα κι ο υγιεινός γενικά καιρός. Μου δημιουργεί απορία το ότι έχουμε γλιτώσει αφρικανικές εισβολές και λείπει (και ποτέ να μην έρθει) η σκόνη από την Αφρική. Μιας και τις ζέστες δεν τις ... χάνουμε και αργά ή γρήγορα θα έρθουν, θεωρώ ιδανικό "δώρο" τις καιρικές συνθήκες που μας χαρίζει η φετινή άνοιξη.
    Καλό απόγευμα,
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. -2 σήμερα το πρωί στο Ανω Βόιο...business as usual...όπως λέει και ο Μπουσιολίας...(γείτονας με αγρυπνο κόκκορα-στόχο)..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Δάσκαλε. Οι καιρικές συνθήκες που ζούμε φέτος,θυμίζουν πάρα πολύ αρχές του 2000.Μετά από έναν ανύπαρκτο φθινόπωρο κ χειμώνα, φυσικό δεν είναι Μάρτιο κ Απρίλιο να προσπαθήσει η φύση να εξισορροπήσει Την κατάσταση όσο γίνεται; Εχθές το βράδυ έπεσε η θερμοκρασία Μυτιλήνη στους 10 βαθμούς κελσίου. Παραμονή των μυρροφορων αύριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν αύριο στον Ταξιάρχη μας.Μανταμαδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια τώρα παρακολουθώ τα χιονια στα βουνά του νομού ιωαννινων με ποιο ρυθμό λιώνουν την άνοιξη. Σε δύο μέρες φεύγει ο Απρίλιος και εκείνο που βλέπω είναι ότι τα χιονια είναι πιο χαμηλα( σε υψόμετρο) απ'οτι συνήθως. Συμπέρασμα για την Ήπειρο οι δύο μήνες της άνοιξης ήταν πιο ψυχροί με αρκετή συννεφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νομίζω πως το κρύο είναι αρκετό για την εποχή στην Ξάνθη και ο κόσμος ακόμη χρειάζεται θέρμανση και από ότι φαίνεται για αρκετές μέρες ακόμα... Συνήθως κάθε χρονιά στις 10 με 15 Απρίλη σταματούσαμε την θέρμανση με εξαίρεση φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου ότι ακόμη στο κρεβάτι κοιμάμαι με την ηλεκτρική κουβέρτα αναμενη που άλλες χρονιές την έκλεινα μετά τις 10 Απριλίου

      Διαγραφή
    2. Ομοίως με την Ξάνθη και στην Κομοτηνή, γείτονα. Γύρω στους 4-5 βαθμούς είχε σήμερα το πρωί..(Δ)

      Διαγραφή
  21. Μετά από έναν ανύπαρκτο χειμώνα και ένα επίσης ανύπαρκτο φθινόπωρο φέτος, άκρως λογικό η άνοιξη να βγει ψυχρότερη και πιό υετοφόρα από τα φυσιολογικά.
    Σήμερα το πρωί και πάλι η θερμοκρασία έπεσε σε μονοψήφιες τιμές (όπως και όλον τον Απρίλιο) στα πεδινά της Αιτωλοακαρνίας φτάνοντας στον κάμπο τούς 6 με 7 βαθμούς.
    Τα μεσημέρια από εκεί πού με το ζόρι φτάναμε τούς 18β, τις τελευταίες ημέρες ξεπερνάμε τούς 21β.
    Επίσης πολλές περιοχές της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου μακριά από τη θάλασσα, νομίζω ότι απολάμβαναν τούτο το μήνα κατά το πλείστον θερμοκρασίες κοντά στους 22 με 24β τα μεσημέρια.
    Συμπερασματικά συμφωνώ με το "κάθε πράγμα στον καιρό τού" αλλά δεν πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχει συμβεί κάτι ακραίο η σπάνιο στην χώρα μας.
    Φυσιολογικός Μάρτης, φυσιολογικός Απρίλης και οσονούπω φυσιολογικός Μάης πού θα έχει τα όλα του.
    Σπάνιο και ακραίο θα είναι εάν έρθει ένα κύμα καύσωνα όπως για παράδειγμα στην Ιβηρική, μέσα στον Απρίλιο, η αν τον Ιούλιο πού είναι ο πιό θερμός και καλοκαιρινός μήνας, βγάζει κάθε μέρα καταιγίδες και βγει αρκετά έως πολύ ψυχρότερος τού φυσιολογικού.
    Άρα λοιπόν ΤΊΠΟΤΑ μέχρι στιγμής δεν κυλά αφύσικα.
    Αν κάποιοι τώρα θέλουν 365 μέρες το χρόνο ήλιο αυτά δεν γίνονται, ας πάνε στην έρημο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια χαρα ανοιξη εχει,ο καιρος στα μετρα του οπως ταιριαζει με την εποχη....
    τωρα αν σκασει τιποτα καυσωνας μεσα στον μαη αυτο ειναι αγνωστο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή