Πρωτομαγιά με βροχές διαλείπουσες και κατά κανόνα ασθενείς

Το Ζωνάρι της Παναγιάς, του Χρήστου Τσαντήλα


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καιρός:

(α) Στο Ιόνιο, την Ήπειρο την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα - Εύβοια και την Πελοπόννησο τοπικές βροχές κατά περιόδους και κατά κανόνα ασθενείς.

(β) Στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά.

(δ) Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών βροχών στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Άνεμοι:

Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο ΝΑ ως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία:

Στα επίπεδα των  τελευταίων ημερών.

 

ΤΡΙΤΗ (2/5)

Στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην Α. Μακεδονίας και Θράκης τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τον ορεινό κορμό της χώρας από τη Β. Πίνδο ως τον Ταΰγετο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στο ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ανοιχτά του Ιονίου). Θερμοκρασία περίπου στα ίδια επίπεδα.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ (3-4/5)

Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη χώρα ασθενείς τοπικές βροχές. Μικρή εξασθένηση των ανέμων και μικρή πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.


Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα, φίλοι μου!


88 σχόλια:

  1. Πατρίδα με τα όμορφα σου τοπια, το τέλειο κλίμα σου ,τους καλούς αλλά και τους κακούς ανθρώπους σου...χαιρετίσματα στον Αλμυρό και στην Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό Μήνα εύχομαι σε σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ ότι η πατρίδα μας είναι μια χαρά. Εμείς είμαστε που την χαλάμε δυστυχώς... Δεν θα πω για καλούς και κακούς ανθρώπους αλλά ότι δυστυχώς οι περισσότεροι έχουμε κακή νοοτροπία και χαλάμε την χώρα μας. Καλό το κλίμα, καλά και τα τοπία αλλά την πατρίδα την φτιάχνουμε ή την χαλάμε εμείς οι κάτοικοι. Είμαστε κακοί νοικαριδες οι περισσότεροι. Η πατρίδα μας δίνει πολλά εμείς τι δίνουμε στην Ελλάδα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Μαγιόξυλο, το Μαγιόξυλο, καλό Μάη σε όλους και όλες, και με μια ευχή όσο αυτή είναι δυνατή, νεράκια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους τους φίλους.
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα από τη Στοκχόλμη όπου ο χειμώνας δε λέει να μας αφήσει ακόμη ..Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλό μήνα. Καιρός κλειστός "ολούθε",βροχή ασθενής μετά διαλειμμάτων (διαλείπουσα).Κάποια ψύχρα την έχει.Πάντως το παραδοσιακό στεφάνι κρέμεται από χθές στην πόρτα μας,φτιαγμένο με αγριολούλουδα και ασύμμετρο,το στεφάνι των παιδικών μας χρόνων .Χρόνια πολλά σε όλλους.--======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είθε η παρατήρηση της φύσης και των φαινομένων της να εναρμονίσει την ψυχή μας προς τον παγκόσμιο ρυθμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Να υπενθυμίσω ότι σήμερα είναι απεργία και όχι αργία γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις θυσίες και τους αγώνες αυτών που το πλήρωσαν με την ζωή τους ώστε εμείς να έχουμε τα δικαιώματα που έχουμε. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι αυτά εύκολα μπορεί να χαθούν αν τα θεωρούμε δεδομένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θαρρείς και ο καιρός ήθελε να δείξει τη θλίψη του για τις θέσεις εργασίας που χάνονται παγκοσμίως, ήταν μουντός και μελαγχολικός ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Έπεφταν και κάποιες ψιχάλες στα κρυστάλλινα νερά της δαντελένιας - ναι, και του Φαλήρου - ακρογιαλιάς. Καμιά φορά τις μπέρδευα με τα κυκλάκια που σχημάτιζαν στην επιφάνεια τα μελανούρια και τα κεφαλόπουλα, καθώς τσιμπολογούσαν τις λιχουδιές, που έφερνε από τα ανοιχτά ο ασθενής νοτιάς.

    Ένας ήλιος θαμπός ήταν τελικά περαστικός. Και λίγο μετά έπιασε για τα καλά βροχή. Πού θα πάει, κάποια στιγμή, ο ήλιος πάλι θα βγει. Εκτός από καλό μήνα, κάποτε θα πούμε και καλό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ στα Χανιά, ως παράρτημα της Λιβύης πια, είμαστε καμιά 350αριά χιλιοστά κάτω από τον κλιματικό μέσο όρο, αλλά δε βαριέσαι. Ποιος νοιάζεται; Οι τουρίστες να πηγαίνουν και να έρχονται και όλα καλά. Να δούμε σε λίγα χρόνια όμως από πού θα βρίσκεται το νερό για να πλένονται και να πίνουν...

    Παναγιώτης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έριξε 1mm σήμερα σε παρακαλώ μην είσαι αχάριστος! Και πολύ είναι χαχαχα!

      Διαγραφή
    2. Προτιμότερο, πάντως, το 1 χιλιοστό σχεδόν κάθε μέρα, από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και στοίχισαν δύο ζωές στην Κρήτη. Και πολλές καταστροφές υπήρξαν και παλιότερα, ειδικά τότε που είχε κάνει το νησί πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης και είχαν πέσει ακόμα και ιστορικά γεφύρια.

      Επί της ουσίας, δεν νομίζω ότι η Κρήτη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Το ακούμε εδώ και 30 χρόνια - θεωρίες για ερημοποίηση κ.λ.π. - αλλά δεν έχει συμβεί. Περισσότερο κινδυνεύουν μικρότερα νησιά το καλοκαίρι, διότι με τον όγκο των τουριστών που δέχονται, μπορεί να μην αντέξουν οι υποδομές τους.

      Διαγραφή
    3. Σημειώνεται ότι τα 2383 χιλιοστά βροχής για το 2002 στην Ασή Γωνιά Χανίων είναι το μεγαλύτερο ύψος βροχής όχι μόνο στη Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα για το 2022.

      Διαγραφή
    4. Άντε πάλι με το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υετού! Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ορισμένοι, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στον γεωφυσικό χάρτη της Κρήτης, ότι λόγω αναγλύφου υπάρχουν τεράστιες, σχεδόν ασύλληπτες τοπικότητες και ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αλλά και κανένα επιστημονικό έρεισμα το να βγάζουμε γενικά συμπεράσματα για ένα νησί μήκους 300 χλμ. με βάση τις σημειακές υετικές επιδόσεις στα Λευκά Όρη; Δηλαδή τα 300 mm που έχει ρίξει με τα χίλια ζόρια τους τελευταίους 9 μήνες στα Χανιά, συμψηφίζονται με τα 1.500 mm που έριξε στο Ασκύφου κάτω από τις κορυφές των Λευκών Ορέων; Άρα όλα καλά στα Χανιά;; Τι μπακαλίστικη λογική είναι αυτή; Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι; Το πρόβλημα της ανομβρίας και της λειψυδρίας τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι τεράστιο στην πόλη και στα γύρω τουριστικά προάστια. Μόλις σήμερα έγινε σύσκεψη στα Χανιά για τη διαχείριση των υδάτων στην επικείμενη τουριστική σεζόν, όπου τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη προσοχή και επισημάνθηκε ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν και μέτρα. Όσοι όμως είστε έξω από το χορό της ανομβρίας και έχετε όλο το χρόνο υετό, ξέρετε πολλά τραγούδια!

      Διαγραφή
    5. Μία ερώτηση απλά: Έχουν επιβληθεί ποτέ περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού, λόγω λειψυδρίας στα Χανιά; Ρητορική είναι η ερώτηση φυσικά.

      Διαγραφή
    6. Τώρα είδα ότι έγραψε και ο φίλος παραπάνω για το πανελλήνιο ρεκόρ στην Ασή Γωνιά Χανίων με 2.300 plus χιλιοστά. Το πανελλήνιο ρεκόρ έχετε, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ έχετε, μάλλον θέλεις και το παγκόσμιο για να είσαι ευχαριστημένος.

      Διαγραφή
    7. Μπήκα στην ΕΜΥ και είδα το μεσο όρο βροχόπτωσης του Ηρακλειου και των Χανίων για τα έτη 1955-2010.είναι ..για το Ηράκλειο είναι...480 mm ενω για τα Χανιά 620 mm, ενω για το 2023 μεχρι και σήμερα ...για το Ηρακλειο λιμανι εχουμε 89 mm ενω η Σουδα 164 mm.η Σούδα είναι και ο σταθμός μετρησης της ΕΜΥ..(meteo)....τα συμπεράσματα δικά σας...,Σημειώνω μόνο ότι ο υετός είναι ενα μετρήσιμο μεγεθος..με ευκολα συμπεράσματα."θωμάς"

      Διαγραφή
    8. Ο άνθρωπος προσπαθεί να σου εξηγήσει ότι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ σημειώθηκε σε ένα εσωτερικό ορεινό μέρος του νομού με εντελώς ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που καταγραφει ούτως η άλλως πολύ υψηλές τιμές βροχής κάθε χρόνο. Αλλά μάλλον δεν θέλετε η αδυνατείτε να το καταλάβετε. Σαν να κρίνω εγώ τον υετο της Αθήνας δηλαδή, κοιτώντας τον υετο της…. Ιπποκράτειου Πολιτείας η του Διονύσου η της Μαλακασας και όχι σταθμών του λεκανοπεδίου.Επειδή δηλαδή είχαμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ το 2019 δικαιολογεί που δεν βρέχει το 2023; Τι συλλογισμός είναι τώρα αυτός; Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξερουμε!

      Διαγραφή
    9. Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι: https://www.youtube.com/watch?v=PXcdVtpTigs

      Διαγραφή
    10. Απ τα βουνά δεν κατεβαίνει το νερό; κολλημένο είναι ;

      Διαγραφή
    11. Την ειρωνεία την νικούν πάντοτε τα στοιχεία και οι αριθμοί. Που υπάρχουν διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους. Όποιος έχει την όρεξη και την αντοχή ας μπει να τα ψάξει και θα καταλάβει τι εννοώ. Αρκεί να θέλει να κρίνει σφαιρικά και αντικειμενικά και να μην βλέπει το δέντρο αντί του δάσους. Θα ξαναπώ απλώς ότι είναι φαιδρό να κρίνουμε τον καιρό συνολικά ενός πολύ μεγάλου νησιού με βάση δεδομένα από ελάχιστα ορεινά σημεία του. Είναι σαν να κρίνουμε τον καιρό όλης της Μακεδονίας με βάση π.χ. τη Φλώρινα. Αυτονόητα πράγματα λέω...Όσο για περιοριστικά μέτρα χρήσης νερού στα Χανιά, ναι! φυσικά και έχουν επιβληθεί, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτήν του καλοκαιριού του 2016 (ύστερα από τον τραγικό χειμώνα 2015-2016) ενώ το ίδιο είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2010. Αλλά κάποιοι έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η Κρήτη είναι η γη των άφθονων νερών και των άφθονων χιονιών, λόγω της επιλεκτικής τους μνήμης και παρατηρητικότητας, αλλά και λόγω της επιλεκτικής παρουσίασης από τα ΜΜΕ μόνο των υετικών ρεκόρ της Κρήτης και όχι των ρεκόρ ανομβρίας της Κρήτης. Ας έρθουν να περάσουν ένα πλήρες έτος εδώ και θα καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει. Αντηλιακό να πάρουν και καπέλο...

      Διαγραφή
    12. Τι περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί; Σας έκοβαν το νερό στα σπίτια για κάποιες ώρες τη μέρα, διότι τέτοιου τύπου μέτρα λαμβάνονται σε περιοχές που όντως υποφέρουν από τη λειψυδρία. Πιστεύω ότι η Κρήτη δεν είναι, ευτυχώς, μέσα σε αυτές - το καλοκαίρι υπάρχουν προβλήματα κορεσμού των υποδομών στα ελληνικά νησιά λόγω του τεράστιου όγκου τουριστών που δέχονται - και μακάρι να είχα τη δυνατότητα να ζήσω έναν χρόνο στο όμορφο νησί σας, να γυρίσω όλες τις μαγευτικές παραλίες του.

      Διαγραφή
    13. Διαφωνώ κ. φιλόλογε. Εσείς κάνετε αξιωματικά σφαιρικό και αντικειμενικό λάθος. Δεν θα επιχειρηματολογήσω, 40 χρόνια μορφώνομαι και επιχειρηματολογώ και έχω φθάσει στα φυσικά όριά μου. Βγαίνω στη σύνταξη. Από δω και πέρα θα παίζω το ρόλο της Γερουσίας. Μόνο θα συμφωνώ ή θα διαφωνώ, χωρίς περαιτέρω ανάλυση και θα αναρτώ βιντεάκια και τραγούδια! Είτε σας αρέσει, είτε όχι.

      Διαγραφή
    14. Εντάξει λοιπόν, ελάτε στην Κρήτη να ζήσετε με 130 ή 150 ή και 170 συνεχόμενες ημέρες χωρίς υετό. Κάντε το εικόνα, 5 ή και 6 μήνες χωρίς ούτε μία ημέρα βροχής, έστω και ελάχιστης. Προσωπικά το θεωρώ αρρώστια αυτό το πράγμα, ακόμη κι αν ρίξει με τα καντάρια νερό στα Λευκά Όρη μέσα στο χειμώνα!! Ελάτε λοιπόν και αν δεν ψάχνετε καράβι ή αεροπλάνο να φύγετε εκεί γύρω στον 3ο -4ο μήνα, σας παραδέχομαι. Εμείς οι ντόπιοι έχουμε πάθει πια ανοσία και έχουμε συνηθίσει. Αλλά κάποιες συνήθειες στη ζωή είναι - ως γνωστόν - πολύ κακές και επιβλαβείς...

      Διαγραφή
  12. Ξεχνάς την αφαλάτωση...Έχετε μια ανεξάντλητη δεξαμενή γύρω σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι αυτή θα στοιχίζει αρκετά και δεν γνωρίζω αν το νερό είναι κατάλληλο για πότισμα ή οικιακή κατανάλωση. Από ότι διάβασα υπάρχουν κάποιες μονάδες αφαλάτωσης αλλά σαν το νερό της βροχής δεν έχει...

      Διαγραφή
    2. Μιας και έγινε εμμέσως αναφορά στη θάλασσα, το πραγματικά ανησυχητικό αυτές τις μέρες στην Κρήτη ήταν η πετρελαιοκηλίδα μήκους 1 μιλίου και πλάτος 200 μέτρων, που εντοπίστηκε στη Γραμβούσα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματικός του λιμενικού στην ΕΡΤ Χανίων, πιθανότατα κάποιο πλοίο να άδειασε τις σεντίνες του στα διεθνή ύδατα, αλλά ο καιρός να έφερε την πετρελαιοκηλίδα στην όμορφη περιοχή της Γραμβούσας (δύο νησάκια κοντά στη δημοφιλή παραλία του Μπάλου).

      Τουλάχιστον, για πετρελαιοκηλίδα δεν είναι μεγάλη και μακάρι να την καθαρίσουν γρήγορα και να μην υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί και Νatura (προστατευόμενη) το 2000.
      https://thepressproject.gr/petrelaiokilida-15-chiliometrou-sti-gramvousa-i-periochi-eiche-charaktiristei-natura-2000/

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα παιδιά και καλό μήνα.
    Σήμερα εδώ στην περιοχή μου είχαμε βροχή όπως ακριβώς το έχει γράψει ο κύριος Ζιακοπουλος ως τίτλο στην ανάρτηση του.Μενει να δούμε τη συνέχεια στον καιρό τις επόμενες ημέρες.
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα σε όλους τούς φίλους.
    Ένας μήνας πού ξεκίνησε με μουντό σκηνικό και κάποιες βροχούλες σε αρκετές περιοχές της χώρας με τις πιό αξιόλογες να πέφτουν όπως αναμένονταν στα κεντρονότια Επτάνησα και την Πελοπόννησο.

    Σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία από τις ανανεώσεις τού συνόλου των προγνωστικών μοντέλων αλλά και τού πολλαπλού δείγματος, το επόμενο τριήμερο θα κυλήσει με πολύ άστατο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κατά διαστήματα μπόρες και τοπικές βροχές.
    Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω τα στοιχεία πού θέλουν αρκετά ισχυρά φαινόμενα να προσεγγίζουν από το Ιόνιο τη δυτική κεντροδυτική χώρα ικανά κατά τόπους να δημιουργήσουν κάποια θέματα ιδιαίτερα την Τετάρτη.
    Έμφαση λοιπόν στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, τα Επτάνησα, τα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν την βορειοδυτική Πελοπόννησο.
    Εκεί θα εστιάζονται κατά τη γνώμη μού οι μεγαλύτερες εστίες βροχών και καταιγίδων, λόγω τού στροβιλισμού τού χαμηλού και της αργής ανατολικής πορείας τού.
    Θυελλώδεις επίσης αύριο και οι ανατολικοί άνεμοι,πού θα φτάνουν και τα 8 με 9 μποφόρ τοπικά στα νοτιότερα τού Ιονίου και τον Πατραϊκό κόλπο γιά να εξασθενήσουν από το βράδυ.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον οικοδεσπότη του όμορφου αυτού βήματος.
    [Ελπίζω να κυλήσουν όλα καλά και να μην υπάρχουν προβλήματα.
    Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
    Πρόβλημα με το τηλέφωνο μου δεν μου επέτρεψε να απαντησω νωρίτερα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αρκετά ψυχρότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μάη, σύμφωνα με το effis. Ειδικά την τρέχουσα, αλλά και την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει και αξιόλογο πλεόνασμα βροχών σε όλη τη χώρα. Μάιος σαν Μάρτιος και δικαίωση όσων υποστηρίζουν ότι οι εποχές έχουν μετατοπιστεί. Το καλοκαίρι τραβάει μέχρι Οκτώβρη - Νοέμβρη, το φθινόπωρο μέχρι Δεκέμβρη, μέσα Γενάρη, ο χειμώνας χαλαρά ως τον Απρίλη και η άνοιξη παλεύει να κάνει αισθητή την υπέροχη παρουσία της τον Μάη και τον Ιούνη.

    Σωστά λένε ότι όλα τα ωραία κρατούν λίγο.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλά δεν είναι χειμώνας με 20c Απρίλιος μήνας. Καλοκαίρι με 30άρια τον Οκτώβριο ναι.

      Διαγραφή
    2. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Χειμωνιάτικο ήταν το σκηνικό ακόμα και σήμερα 2 Μάη. Ψυχή στην παραλία, ψιλόβροχο ποτιστικό με κλειστό καιρό για ώρες, όπως τον χειμώνα. Εδώ, ο οδοντίατρος μου είπε ότι έχει εκνευριστεί που δεν καλοκαιριάζει. Και δεν είναι ο μόνος.

      Διαγραφή
    3. Παρακαλώ να πείτε στον οδοντίατρο ότι είναι νωρίς για να καλοκαιριάσει.
      https://www.youtube.com/watch?v=ZXceRPpdQeU

      Διαγραφή
    4. Πλάκα είχε ο οδοντίατρος, Χρήστο. Με είδε με τη ζακέτα και ψιλοβρεγμένο και μου λέει: "Ξέρεις μου έχει σπάσει τα νεύρα που δεν καλοκαιριάζει και δεν μπορώ να πάω για ένα μπάνιο". Και του απάντησα ότι μπορεί να πάει και τώρα, αρκεί να βρει έναν τρόπο να κρατήσει ζεστά και στεγνά τα ρούχα του για μετά τη βουτιά.

      Εντάξει, είναι προτιμότερος αυτός ο καιρός από το να είχαμε αρχές Μάη 40άρια, όπως έχει συμβεί άλλες φορές, όμως για τέταρτη συνεχή χρονιά η άνοιξη είναι πιο ψυχρή από τις κλιματικές τιμές για την εποχή. Και προς επίρρωση αυτού, ο Απρίλιος του 2023 ήταν ένας από τους πιο ψυχρούς μήνες τα τελευταία 14 χρόνια, σύμφωνα με το meteo.gr.

      Πιο αναλυτικά, οι θερμοκρασίες ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερες σε Μακεδονία - Θράκη, ανατολική Στερεά - Εύβοια και Πελοπόννησο, σχεδόν -2,5β. σε Ήπειρο, δυτική Στερεά και κατά -1β. σε Θεσσαλία και νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, που απ' ό,τι φαίνεται και σε αντίθεση με όσα λέει ο φίλτατος Παναγιώτης παραπάνω, δεν βγήκαν ακόμα τα καπέλα και τα αντηλιακά. Μάλλον ομπρέλες θα χρειαστούν κι εκεί τις επόμενες μέρες.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2735

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Jeank, στην Αθήνα οι 24 από τις 30 μέρες του Απριλίου ήταν ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές της θερμοκρασίας. Αφού είχε μία χειμωνιάτικη χροιά ο μήνας και κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Μάιος. Παίζει, επίσης, ρόλο και πόση ώρα κρατάει μία μέγιστη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, χθες 2/5 το Φάληρο έπιασε 20,7 βαθμούς για μερικά λεπτά που βγήκε ο ήλιος. Όλες αυτές τις ώρες που έβρεχε, όμως η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 16-17 βαθμούς και παρεμπιπτόντως 16β. έχουμε και τώρα το πρωί.

      Θα καταντήσουμε όπως μία Σκωτσέζα που είχε μπει κάποτε με κοντομάνικο μέσα σε ένα πούλμαν στο Εδιμβούργο με Έλληνες εκδρομείς, οι οποίοι φορούσαν μπουφάν, γάντια και σκουφιά, επειδή έριχνε χιονόνερο. "Μα, δεν κρυώνεις;" τη ρώτησε ένας. "Μα, είναι Μάιος", του απάντησε.

      Διαγραφή
    6. Χάχα χάχα καλό Χρήστο.
      Όσο γιά την Κρήτη θα πάρει και αυτή μερίδιο βροχών τις επόμενες δύο ημέρες.
      Ας μην γινόμαστε εμμονικοί.
      Άλλες χρονιές είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες.
      ΔΕΝ θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό υετικό πρόβλημα στην Κρήτη φέτος. Και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά τα επίσημα στοιχεία.
      Αλλού κάποιες αποκλίσεις προς τα κάτω και αλλού κοντά στα φυσιολογικά(ισχύει και γιά πεδινούς σταθμούς).
      Άνετα ανατρέπεται η κατάσταση εάν παρουσιαστεί "εμμονή" βοριάδων(συχνά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια) μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο.
      Να είμαστε αντικειμενικοί.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ απόλυτα, Φώτη. Καλημέρα σ' όλους.

      Διαγραφή
    8. Φώτη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι άλλο από τιμές βροχόπτωσης πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές στις πόλεις της Βόρειας Κρήτης και περιεκτικότητα στο φράγμα Αποσελέμη (1/3 περίπου του κανονικού). Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα φέτος. Ο όρος "εμμονικός" είναι άδικος.

      Διαγραφή
    9. ΔΕΝ είναι στο σύνολο των σταθμών και αν θες αγαπητέ φίλε Στυλιανάκη στους βάζω όλους κάτω έναν έναν ακόμη και τους πεδινούς.
      Είναι πολύ νωρίς γιά συμπεράσματα.
      Σήμερα όλη μέρα κατά διαστήματα βρέχει, ενώ αύριο επίσης.
      Τέλος από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη άνετα υπέρ καλύπτεται το όποιο έλλειμμα με πιθανή επικράτηση βοριάδων πού τελευταία βλέπουμε όλο ένα και πιό συχνά.
      Επιμένω ότι ειδικά φέτος κανένα θέμα λειψυδρίας δεν θα υπάρξει στην Κρήτη.
      Έχουν υπάρξει πολύ χειρότερες χρονιές.

      Διαγραφή
  17. Πλήρης επιβεβαίωση Χριστοδούλου του από Θηβών και Λεβαδείας .Αυτές οι "μυστικές ,εξαίσιες φωνές" με τις οποίες έχει ανοικτή σύνδεση ο φίλος Χριστόδουλος!.---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, καλό μήνα που ξεκίνησε μουντός όπως γράφει και ο Φώτης. βαρύς κλειστός καιρός από χτες εδώ στην περιοχή μου με ψιλόβροχο κατά διαστήματα, σήμερα και με πολύ ενισχυμένο ανατολικό ρεύμα και αίσθηση ψυχρας.ο Χριστόδουλος το είχε πει από μήνες για όψιμες καταστάσεις!για να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει ο φετινός Μάης
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Παναγιώτη συμπλέομεν ως προς την λειψυδρία,γι αυτό και σε κατανοώ πλήρως.Κάποιοι λογαριάζουν όπως το "κατά κεφαλήν εισόδημα". Διαιρούν το Α.Ε.Π. δια του πληθυσμού,προκύπτει έστω Ι0.000 ευρώ ,έχεις τετραμελή οικογένεια,και σου λένε ότι πρέπει να έχεις ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ. Λες :μα δεν το έχω,και σου λένε νομίζεις ότι δεν το έχεις.Κατόπιν τούτου .....αι χείρες ανίστανται!---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, αγαπητέ καθηγητά, αν πέσουν 2.000 χιλιοστά στη λίμνη του Μαραθώνα δεν θα έχει άφθονο νερό όλη η Αττική, ακόμα κι αν βρέξει ελάχιστα σε κάποιες περιοχές;

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώς και θα συμβεί ,για προφανείς λόγους, αυτό που λες φίλε ανώνυμε. Αν όμως πέσουν τα ίδια χιλιοστά ακόμα και στο Αίγιο (απόσταση ~ 30 χλμ) ,δεν θα εχουν σχεδόν καμία επίπτωση σε μας εδώ στο άκρο της Δυτικής Κορινθίας.---=====Π.Α.

      Υ.γ. Σημερα το απόγευμα μια 20λεπτη μπόρα μας άφησε άλλα 11 χιλιοστά .Ολο και κάτι μαζεύουμε.

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε, δεν ξέρω για τον Μαραθώνα, αλλά εδώ στη Δ. Κρήτη τα 2.000 mm των Λευκών Ορέων χάνονται κατά 90% (ή και περισσότερο) σε άγνωστες κατευθύνσεις εντός του υπεδάφους, λόγω του πορώδους ασβεστολιθικού πετρώματος. Οι σπηλαιώσεις κάτω από τα Λευκά Όρη είναι κυριολεκτικά τεράστιες και απροσδιόριστες, άρα μπορεί το γλυκό νερό να αναβλύζει π.χ. κάπου στα 5 χλμ στο βυθό νότια της Κρήτης ή και ακόμη πιο μακριά. Αν λοιπόν οι πράγματι μεγάλες αυτές ποσότητες νερού πηγαίνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους ανεκμετάλλευτες και πρακτικά μη αξιοποιήσιμες, έχει πλέον μόνο στατιστικό και όχι πρακτικό ενδιαφέρον η όλη υπόθεση των βροχοπτώσεων της Δυτικής Κρήτης...

      Διαγραφή
    4. Αρχίζουμε και συμφωνούμε κ. Λουπάση. Άρα, τι πρέπει να κατασκευάσει η πολιτεία;

      Διαγραφή
    5. Προφανώς, κ. Σιμούλη, πρέπει να κατασκευαστούν κάποια φράγματα στο Νομό Χανίων ώστε να συλλέγεται αν όχι το χιόνι, ένα μέρος έστω από τις βροχοπτώσεις και από την επιφανειακή απορροή. Η Κύπρος νομίζω ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν βλέπω να την προσεγγίζουμε στο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ένα φράγμα φτιάχτηκε με χίλιες δυσκολίες και καθυστερήσεις στο Νομό Χανίων, το περίφημο Φράγμα του Βαλσαμιώτη, και αποδείχτηκε τελικά...τρύπιο λόγω των κακοτεχνιών. Τώρα ρημάζει ανενεργό, αλλά τα χρήματα σπαταλήθηκαν, ως συνήθως...

      Διαγραφή
    6. Τώρα συμφωνούμε απολύτως, καθηγητά κ. Λουπάση.

      Διαγραφή
  20. Καλά Μαγιό - βρόχια, το Μαγιό και.με τις δύο έννοιες..... Τέτοια ημέρα στο Κιάτο με εναλλαγές ποτιστικης βροχής και μπόρας δεν θυμάμαι από ποτέ έχω να δω. Οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα,καλό μήνα σε όλους.Οκτωβρη,Νοέμβρη και Δεκέμβρη αν θυμάστε εμμονικο καιρό λιακάδες,αντικυκλωνες και λίγες βροχές.Τωρα η φετινή άνοιξη πάλι εμμονικη με συννεφιές,αρκετές βροχές και σχετική ψυχρά.Δεν είναι άνοιξη αυτή...αυτές οι εμμονές στα μοτίβα καιρού περίεργες...Καλο βράδυ από Χαλκίδα!Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σοβαρή η αλλαγή τού καιρού τις τελευταίες ώρες.
    Άνεμοι έως 9 μποφόρ σε Αιτωλοακαρνία Αχαΐα και νότιο Ιόνιο.
    Ισχυρές καταιγίδες με πολλά ηλεκτρικά πλήττουν αυτή την ώρα τη δυτική ακτογραμμή της χώρας.
    Προσοχή ιδιαίτερα εκεί πού έχουμε αναφερθεί.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 1,3 την Πρωτομαγιά, 4.5 εχθές το μεσημέρι και άλλα 14.4 την νύχτα έως το ξημέρωμα σύνολο 20+ δεν το λες καθόλου άσχημο για ξεκίνημα του Μαΐου...
    Ευχαριστώ πολύ τον Χρήστο από Αιγιάλεια όπως και τον αγαπητό Πέτρο για τα καλά τους λόγια, όμως φίλοι μου δεν διεκδικώ εύσημα, τον εαυτό μου ψάχνω και μόνο μέσω της μαμάς φύσης έχω ελπίδες για να τον βρω...έχω βέβαια πολύ δρόμο να διανυσω αλλά πιστεύω, ετούτη την φορά, είμαι στον σωστό δρόμο...
    Υ. Γ:Κυριε καθηγητά, μην με... υποβιβαζεται έτσι απλά, ελαφρά την καρδια, δεν είμαι μόνο Θηβών και Λεβαδειας αλλά και Αυλιδος πλέον (αμ πως, τι τα φοράμε τα "γαλονια"!!!).
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 203 μμ στο Επταπύργιο πλέον....και έτσι ξεπεράσαμε το ψυχολογικό όριο ..των 200mm..,το γεγονός θα εορταστεί...με..μπουγάτσα...συνοδευμένο με milko...όπως παλιά...!"θωμάς"
    υ.γ...30 mm στο Ανω Βόιο από την αρχή του μήνα..με7- 8 βαθμούς..εκεί έχει μπερδευτεί ο Αι δημήτρης με τον Αι Γιώργη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ο "Θωμάς"..!! Και είμαστε και γείτονες στο επταπύργιο!! Πέτρος ΑΛΜΠ

      Διαγραφή
    2. Χαιρετω τον αγαπητό γείτονα Πέτρο..και να σημειώσω ότι σήμερα κοντά...στην γειτονιά μας(400 μ από τα κάστρα)...εθεάθη και ένας λαγός...στο πρωινό τρέξιμο.!.όση χαρά πήρα εγώ τόση λαχτάρα αυτός.."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. "θωμά", μην χαίρεσαι πολύ, γιατί όπου λαγός και αγριογούρουνο, από πίσω κι ο λύκος!

      Διαγραφή
    4. https://www.voria.gr/article/thessaloniki-lykos-katebike-mesa-sto-panorama-kai-skotothike-se-trohaio-foto

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα στην όμαδα

    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2735

    Διαφωτιστικό το άρθρο. Επειδή λογικό κάποιοι να λένε δεν έχει κάνει ακόμα ζέστη. Η Μακεδονία μετά από 9 μήνες κατέγραψες έναν ψυχρό μήνα. Δεν ξέρω αν τ ο βλέπετε φυσιολογικό. Μην από τους 12 μήνες οι 10 βγαίνουν θερμότεροι και γκρινιάζουμε για τον Απρίλιο.

    Φιλαδέλφεια προχθές δεν έβρεξε καθόλου άρα ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έγινε χωρίς εμπόδια και η περιοχή βούλιαξε από κόσμο. Χθες ποτιστική βροχή το απόγευμα και ξανά το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα σήμερα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζέστη δεν έχει ακόμα μέσα στο 2023. Για την ακρίβεια έχει να κάνει 7-8 μήνες ζέστη. Το ότι οι μήνες βγαίνουν θερμότεροι δεν σημαίνει ότι κάνει ζέστη. Από τον Νοέμβριο οι τοπ μέγιστες θερμοκρασίες είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω από τους 20 βαθμούς για ελάχιστη ώρα μέσα στη μέρα. Ζέστη θα κάνει όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν γύρω στους 30 βαθμούς και διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα πολλές ώρες. Άλλο οι θετικές αποκλίσεις από τη μέση τιμή και άλλο η ζέστη.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή πρέπει να έχουμε 30 βαθμούς το χειμερινό εξάμηνο για να πούμε ότι κάνει ζέστη?Τι λες Βαγγέλη?Την τερμάτισες την εμμονή σου.Θα γίνει και αυτό πάντως,μην ανησυχείς.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη δηλαδή μας λες ότι έχει να κάνει ζέστη από τον Αύγουστο? Και τι περίμενες να κάνει 30αρια από τον Οκτώβρη έως σήμερα? Δηλαδή οι 15 και 20 βαθμοί που έκανε σταθερά από τον Νοέμβριο έως και Μάρτη στην Βόρεια Ελλάδα τι είναι κρύο? Άκου έχει να κάνει ζέστη 8 μήνες στην Ελλάδα... Κοίτα αν νομίζεις οτι είμαστε στην Αίγυπτο ή στην Σαουδική Αραβία όντως έχει να κάνει ζέστη από το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω γράφω αρκετά καλά ελληνικά. Αυτό που ανέφερα είναι ότι οι θετικές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της θερμοκρασίας δεν συνεπάγονται ζέστη. Παράδειγμα: Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι 11 βαθμοί, αν κάνει 12-13β.σημαίνει ότι έχει ζέστη; Ακόμα και όταν οι χειμερινοί μήνες βγαίνουν θερμότεροι από τα κανονικά επίπεδα, πάλι κρύο κάνει.

      Επίσης, ποτέ δεν είπα να κάνει 30 βαθμούς τον χειμώνα, αλλά δεν έχουμε ούτε 20β. στα τέλη της άνοιξης (με εξαίρεση κάποιες περιοχές και για λίγη ώρα τα μεσημέρια). Ούτε εγώ θέλω να γίνουμε Σαουδική Αραβία, αλλά μην καταντήσουμε και Αγγλία, που μουχλιάζουν τα ρούχα μέσα στις ντουλάπες των παλιών σπιτιών από την υγρασία.

      Αν όλοι εσείς το βρίσκετε φυσιολογικό να ανάβετε το καλοριφέρ, Μάιο μήνα, πάω πάσο. Οι πάροχοι ενέργειας και οι πετρελαϊκές να θησαυρίζουν. Και το περιβάλλον να συνεχίσει να καταστρέφεται, επιδεινώνοντας την κατάσταση, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    5. Πότε έκανε 15 με 20 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα τον χειμώνα; Γιατί, σερί μέρες με ισχυρό παγετό θυμάμαι εγώ. Αλλά αφού έχει τόση ζέστη, φαντάζομαι εσείς κυκλοφορείτε με κοντομάνικα το βράδυ, δεν σκεπάζεστε τη νύχτα και δεν ανάψατε καθόλου καλοριφέρ φέτος τον χειμώνα. Εγώ δεν άναψα, πάντως (ούτε αιρ - κοντίσιον), διότι είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Και λελογισμένη κατανάλωση νερού κάνω, αντί να θρηνώ, επειδή δεν έβρεξε μία ολόκληρη βδομάδα σερί.

      Διαγραφή
    6. Πάντως, 30 βαθμοί τον Ιανουάριο δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, Δημήτρη. Αντίθετα, είχαμε πέρσι 5β. τον Μάρτιο για μέρες, 10-12β. τον Απρίλιο του 2020 και πέρσι, επίσης, 15β. και βγάλε στις 18 Μάη. Να κοιτάζουμε αυτά που γίνονται και όχι εκείνα που προβλέπουν άνθρωποι που κάνουν λόγο για 50 βαθμούς, ενώ πιάνουμε με το ζόρι 20β. Μάιο μήνα.

      Διαγραφή
    7. Θα ξεχάσω και τα ελληνικά μου. Δεν είπα ποτέ για ζέστη. Είπα για 10 θερμότερους μήνες. Αυτό δεν αλλάζει. Οπως και το κρέας να το βαφτίσουμε ψάρι δεν γίνεται.

      Διαγραφή
    8. Aυτή τη φορά, πάντως, δεν έκανες καλή διατύπωση. Έγραψες: "Επειδή λογικό κάποιοι να λένε δεν έχει κάνει ακόμα ζέστη". Νομίζω ήθελες να πεις ότι είναι λογικό να λένε κάποιοι ότι δεν έχει κάνει ακόμα ζέστη, αλλά παραλείποντας ένα ρήμα δεν κατάλαβα καλά το νόημα με την πρώτη ανάγνωση.

      Διαγραφή
  26. Φίλε Χριστόδουλε συγγνώμη για την παράλειψη της Αυλίδος. Αγνοούσα την προσθήκη.Είχα μείνει στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι.Και πού να δεις τη δική μας περίπτωση : " Κορίνθου ,Σικυώνος,Ζεμενού,Ταρσού και Πολυφέγγους" !. Άντε ,με το καλό και "πασών των Ρωσιών" !. ----======Π.Α.

    Υ.γ. Βλέπω ότι ακολουθείς το του Ηρακλείτου : " Εδιζησάμην εμεωυτόν" δηλαδή : "έψαξα τον εαυτό μου". Καλό δρόμο........-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 32,4 χιλιοστά βροχής μέχρι το μεσημέρι στα Γιάννενα και όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όπως ανέφερε και φίλος ποιο πάνω , φενεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μετατόπιση του φθινοπώρου , χειμώνα του καιρού προς την άνοιξη και καλοκαίρι ,ο καιρός θα δείξει που το πάει εν καιρό Χρήστος Όθρυς με τον καιρό να θυμίζει φθινώπορο με θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 15 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απόψε δεν θα κοιμηθώ Μάη μου θα σε καρτερω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 40mm στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνίας μέσα σε 35 με 40 λεπτά το μεσημέρι όπου τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν και από ισχυρή χαλαζόπτωση, την ίδια στιγμή πού λίγο πιό βόρεια σε εμάς τα φαινόμενα ήταν πιό ήπια και κυρίως ποτιστικού χαρακτήρα.
    Πρωταθλητής τρέχουσας κακοκαιρίας τα Τρίκαλα στη δυτική Θεσσαλία με 94mm μέχρι στιγμής!
    Υπάρχει και συνέχεια τη νύχτα όπως και αύριο και την Παρασκευή με τις θερμοκρασιακές αρκετά χαμηλότερες από τα κλιματικά δεδομένα σε όλη την δυτική κεντρική και βόρεια χώρα.
    Το Σαββατοκύριακο όμως η άνοιξη έστω και γιά λίγο θα επιστρέψει, με την αστάθεια να μειώνετε σημαντικά και τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να φτάνει τούς 25β τοπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν ρεκόρ ποσότητας ανά χρόνο, Φώτη. 70 mm σε περίπου δυο ώρες. Εκτεταμένες πλημμύρες στην πόλη, ένα αυτοκίνητο έπεσε σε τρύπα, μια καραμπόλα στην εθνική οδό προς Καλαμπάκα, πλημμυρισμένα υπόγεια και απεγκλωβισμοί, πλημμυρισμένες καλλιέργειες. Δε διάβασα/άκουσα για τραυματισμούς.

      Διαγραφή
  31. Καλοριφεράκι και πάλι απόψε στη συμπρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καλύτερος καιρός Χρήστο γιά την εποχή.
      Ότι χειρότερο κατ εμέ οι ζέστες τού Μαΐου.
      Είχα χρόνια να δω Μάη μήνα εσωτερική θερμοκρασία τού σπιτιού μού εδώ στα ημιπεδινά, στούς 17 με 18 βαθμούς.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Ο καλύτερος καιρός για την εποχή συνεπάγεται καλοριφέρ τον Μάιο. Και air - condition τον Ιανουάριο.

      Διαγραφή
    3. Και όπως πάει το πράγμα κ. Σιμούλη, βλέπω να το ανάβετε και Ιούνιο το καλοριφέρ, οσονούπω. Πιο πιθανό είναι να βιώσουμε μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι, όπως είχε συμβεί το 2016, όταν χιόνισε Ιούνιο στη Νέα Υόρκη και στην Ιρλανδία έβρεχε 142 από τις 153 μέρες από Μάιο ως Σεπτέμβριο, παρά να κάνει 50 βαθμούς.

      Διαγραφή
    4. Δεν κάνει καλό στην υγεία, πάντως, η πολλή χρήση καλοριφέρ, όπως έχουν δείξει έρευνες. Ούτε και στην οικονομία (στην τσέπη μας, δηλαδή). Δεν κάνει και τόσο κρύο, άλλωστε...

      Διαγραφή
    5. Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!

      Διαγραφή
  32. Και γω μαζί ,αλλά από την άλλη μεριά ο σοφός (;) λαός ( ή μερίδα αυτού) λέει : "Στον καταραμένο τόπο το Μάη μήνα βρέχει " .----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Συμφωνώ με τον Φώτη, δεν συμπαθώ τις υπερβολικές ζέστες και τους καύσωνες, αλλά λατρεύω τις ξαφνικές μπόρες του Μαΐου. Προχτές στα Βόρρεια της Αττικής είχαμε όμορφη, έντονη ποτιστική βροχή διαρκείας. Η φύση είναι υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πού βρίσκεται ο κύριος Ζιακόπουλος, όλα καλά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω. Κάνει 10 μήνες θερμότερους του κανονικού αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ζέστη. Ναι έχει να κάνει ζέστη 30 βαθμών 10 μήνες. Κανείς δεν είπε να ανάβουμε καλοριφέρ τον Μάιο. Ίσα ίσα εγώ είπα ότι έχουμε κρύο Απριλιο και Μαΐο έως τώρα. Κάποιοι πρέπει να γίνουν δικηγόροι αν δεν είναι ήδη αφού κάνουν συνέχεια το άσπρο μαύρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H αλήθεια είναι ότι έβγαλα το Πολιτικό της Νιομικής, αλλά δικηγόρος δεν έγινα. Anyway. Αυτό που ήθελα να καταδείξω είναι ότι με την υπερθέρμανση είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα λιώναμε από τους καύσωνες και πως θα είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την άνοιξη, αλλά βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια κάνει κρύο όχι μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά κατά διαστήματα και τον Μάιο.

      Νομίζω ότι οι επιστήμονες έχουν επικοινωνήσει λάθος το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ο κόσμος έχει μείνει με την εντύπωση ότι θα κάνει πολλή ζέστη παντού, ενώ η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε ποικίλα ακραία φαινόμενα (χιονοθύελλες, καταιγιίδες, πλημμύρες), που είναι και αυτά που στοιχίζουν τις περισσότερες ζωές.

      Διαγραφή