Καιρέ, δεν χωράνε δύο αγάπες σε μια καρδιά!

Μουργκάνα (Όρη Τσαμαντά), 10-4-2023. Του Παναγιώτη Καλαμπόκα.

 

37 σχόλια:

  1. κ.Ζιακόπουλε αν γνωρίζετε θα ήθελα να μου πείτε την γνωμη σας σχετικά με το μεγιστο των ψυχρών εισβολών στο ψυχος που θα μπορουσαν να καταφτάσουν θεωρητικά στον ελλαδικό χώρο για τα μέσα απριλίου.
    Μπορεί θεωρητικά το -6 στα 850hpa να φτασει μεχρι το υψος της πελοπονησου αυτο το διαστημα διοτι αν θυμαμαι καλα το 2017 στις 22 απριλιου ειχε φτασει μεχρι τα βορεια συνορα της χωρας.Αν ναι τοτε με ποιους τροπους κινησης των ψυχρων εισβολων μπορει να επιτευχθει αυτο?
    Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Στις 22/4/2017 στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa ήταν -2,3 βαθμοί.
      β) Στο Ελληνικό τον Απρίλιο τα αρνητικά ρεκόρ της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa της περιόδου 1956-2000 ανά δεκαήμερο είναι οι -5,3, -4,0 και -2,0 βαθμοί αντίστοιχα.
      γ) Μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στην Ελλάδα παρατηρείται με ΒΔ, Β ή ΒΑ ρεύμα.

      Διαγραφή
    2. Απλα εχω παρατηρήσει οτί οι ψυχρές εισβολές τον απρίλιο μήνα όταν έρχονται με φόρα και έχουν απευθείας κατεύθυνση προς τον ελλαδικό χώρο τότε έρχεται επαρκής μεταφορά ψύχους.
      Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αν η ψυχρή εισβολή κατευθύνονταν απο την γερμανία με νοτιοανατολική κατεύθυνση με δυναμη και κατέληγε στον ελληνικό χώρο τότε εκτιμώ οτί θα εφτανε το -8 στα 850hpa καθώς δεν θα προλαβαιναν οι αεριες μαζες να θερμανθουν από την μεγαλη διαρκεια της μερας.
      Θεωρώ οτι το -8 στον ελλαδικο χωρο τετοια εποχη πως ειναι εφικτο να συμβει,δεν προκειται για κατι που να ειναι αδυνατο.

      Διαγραφή
    3. Στις 5-5-1995 σημειώθηκε χιονόπτωση και ασθενής χιονόστρωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (υψόμ. 7).

      Σήμερα στο Καϊμάκτσαλάν (Βόρας) έχει περισσότερο χιόνι απ' όσο είχε το χειμώνα!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε τα έχεις μπερδέψει και με αναγκάζεις να κάνω μάθημα Μ. Εβδομάδα που τα σχολεία είναι κλειστά.
      1) Οι ψυχρές αέριες μάζες πηδαλιουχούνται από τον αεροχείμαρρο. Επομένως τα χαρακτηριστικά του (διεύθυνση, ταχύτητα) και οι θερμοκρασίες στην πηγή των αερίων μαζών παίζουν τον καθοριστικό ρόλο.
      2) Όταν επί τουλάχιστον 50 χρόνια στα μέσα Απριλίου η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa είναι -4 βαθμοί, οι πιθανότητες να έρθει το -8 στη χώρα μας είναι απειροελάχιστες.
      3) Επιλέγουμε τη μέτρηση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa (ελεύθερη ατμόσφαιρα και σε υψόμετρο περί τα 1500 μέτρα) για να αποφύγουμε τις μεταβολές του ημερήσιου κύκλου της θερμοκρασίας και γενικότερα την επίδραση του υποκείμενου εδάφους.
      4) Η «φορά της κίνησης» είναι της φυσικής, ενώ το «έρχεται με φόρα» είναι της… πολιτικής!
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    5. 9:29
      κ.Ζιακοπουλε οι μετρησεις και οι καταγραφες ξεκιναν τις τελευταιες δεκαετιες.Αν καποιος λαβει υποτιθεται λαμβανε υποψιν τα τελευταια 5000 χρονια,τοτε ως συμπερασμα δεν μπορουμε να γνωριζουμε ποσες φορες ηρθε η θερμοκρασια των -8 στα 1500 μετρα πανω απο τον ελλαδικο χωρο γιατι δεν υπηρχε η καταλληλη τεχνολογια και τα οργανα για να το καταγραψουν.Εκτιμω οτι ηρθε καποιες φορες παροτι ελαχιστες.
      Η διευθυνση της ψυχρης εισβολης και η ταχυτητα οπως και η ενταση ψυχους πιστευω οτι παιζουν ρολο σημαντικο.
      Αν θυμαμαι καλα η τουρκια εχει δεχθει και καταγραφηκε μαλιστα μετεορολογικα το -8,σε μια χωρα που εχουν το ιδιο γεωγραφικο πλατος με εμας.

      Διαγραφή
    6. Συγγνώμη, νόμισα ότι δεν αναφερόσουν στη... jurassic era!

      Διαγραφή
    7. Αναφερομαι για τα τελευταια 5000 χρονια που το κλιμα της γης ειναι χοντρικα το ιδιο με το σημερινο.
      Επισης εχω παρατηρησει οτι δεν παιζει μονο ρολο ο μ.ο της θερμοκρασιας του απριλιου στον ρολο εμφανισης των ασταθειων(δηλαδη οσο χαμηλοτερος ο μ.ο τοσο περισσοτερες μερες με ασταθεια)αλλα το κυριοτερο εχει να κανει με τις μορφες των διαταξεων.
      Αν επιβεβαιωθουν οι προβλεψεις την εβδομαδα μετα το πασχα κυριολεκτικα θα πνιγουμε σε ενα μιγμα χειμερινου τυπου διαταραχη με συνδυασμο θερμικης ασταθειας.Αν οι θερμοκρασιες στα 850hpa ηταν κατα 5-6 βαθμους ψηλοτερες τοτε θα γινονταν ο κακος χαμος με την ασταθεια απο την στιγμη που οι ψυχροτερες αεριες μαζες στα ανωτερα στρωματα της τροποσφαιρας θα μεινουν σχεδον στασιμες.

      Διαγραφή
    8. Εδώ δεν πέφτουν τα προγνωστικά για την ίδια μέρα μας πήγες μετά το Πάσχα.Και πριν 5.000 χρόνια έλεος!δάσκαλε σαυτα δεν απαντάς με προσευχή

      Διαγραφή
    9. Ενδιαφέρον έχει να δείτε το πρωινό της 9/4/2015 στην Αττική, όταν και σημειώθηκε η ελάχιστη θερμοκρασία για μήνα Απρίλιο στο σταθμό μου στα Άνω Μελίσσια (~380 μ) με 1,9 βαθμούς και βροχή. Σύμφωνα με το αρχείο του GFS εκείνη τη μέρα η θερμοκρασία στα 850 hPa πάνω από την Αττική ήταν -3 με σχεδόν -4 βαθμοί, κάτι που συμβαδίζει και με την ελάχιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στο σταθμό μου. Τα επίπεδα παγοποίησης, ξανά σύμφωνα με το GFS, πάνω από την Αττική ήταν στα 900-1000 μέτρα.

      Διαγραφή
    10. Οι ραδιοβολήσεις στις 9-4-2015/00:00 UTC έδειξαν: -2,7 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη και -1,4 βαθμούς στο Ηράκλειο.
      https://meteocentre.com/radiosonde/get_sounding.php?stn=16622&type=txt&yyyy=2015&mm=04&dd=04&run=00&hist=0&show=0&lang=en&area=eur

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστώ για τα δεδομένα κ. Ζιακόπουλε. Προφανώς οι ραδιοβολήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα σε αντίθεση με τα μοντέλα. Σύμφωνα με το GFS πάντως εκείνη τη μέρα η Αθήνα είχε χαμηλότερη θερμοκρασία στα 850 hPa από τη Θεσσαλονίκη. Κρίμα να μην υπάρχει ραδιοβόληση από το Ελληνικό για εκείνη τη μέρα. Παραθέτω και το link του χάρτη του GFS που αφορά σε εκείνη τη μέρα:
      https://modeles2.meteociel.fr/modeles_gfs/archives/2015040900/3-7GR.GIF?

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει κάποια ανάλυση για το είδος της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που έχει οδηγήσει σε αυτό το στάσιμο καιρικό μοτίβο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασα προηγουμένως να δώσω συγχαρητήρια στον ανωτέρω φωτογράφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα πιο ψυχρή από τα κανονικά επίπεδα θα είναι η επόμενη εβδομάδα (17-23 Απριλίου) σε σύγκριση με την τρέχουσα (10-16/3). Μάλιστα, είναι από τις ελάχιστες φορές που το effis βγάζει έναν ολόκληρο μήνα ψυχρότερο από τον μέσο όρο του και με πολλές περισσότερες βροχές.

    Απόδειξη ότι κάποιο δίκιο είχαμε και όσοι υποστηρίζαμε τον Δεκέμβριο και στις αρχές Γενάρη ότι οι εποχές καθυστερούν τα τελευταία χρόνια, με τον χειμώνα να τραβάει μέχρι Μάρτη - Απρίλη. Και αυτό οφείλεται μάλλον στην κλιματική αλλαγή, αν αναλογιστούμε ότι τις ίδιες μέρες που θα έχει ψύχρα εδώ, η Ιβηρική θα βράζει, διατηρώντας την τάση των τελευταίων ετών, που θέλει πολλή ζέστη στη δυτική Ευρώπη και σχετικό κρύο στην ανατολική.

    Η άνοιξη γίνεται πια αντιληπτή μόνο με πολλή παρατήρηση της φύσης, όπως χθες που είδα δύο βασιλικά καβούρια να ζευγαρώνουν, βγάζοντας και φωτό αυτό το σπάνιο στιγμιότυπο.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εντυποσιακα και τα μπλε χρώματα στη Σαχάρα. Οπότε θα φυσάει βοριάς από τον νοτιά!

      Διαγραφή
  5. Καλούτσικες βροχούλες χειμερινού τύπου είχαμε σήμερα στην Κρήτη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή (9 βαθμοί) και σχετικά καλή Συγκομιδή που σπάνια βλεπουμε Απρίλιο μήνα. Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τα χιλιοστά που έπεσαν στην περιοχή μου αλλά από το ολότελα…ότι πέφτει πλέον είναι πολύτιμο. Καλή μεγαλοβδομαδα σε όλους!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως εδω στην θεσσαλια τις μερες του πασχα φαινεται ασχημος καιρος.
      Την μεγαλη παρασκευη θα εχουμε κακοκαιρια οποτε θα χαλασει την περιφορα των επιταφιων.
      Την κυριακη του πασχα φαινεται ενας συνδυασμος θερμικης ασταθειας με διαταραχη που θα προκαλεσει εντονες βροχες απο το μεσημερι και μετα.
      Για να μην πω για την επομενη εβδομαδα που συμφωνα με τις τωρινες προγνωσεις φαινεται κακοκαιρια διαρκειας ουτε δηλαδη καταχειμωνο γεναρη-φλεβαρη να μην ηταν.
      ενα βαθυ φθινοπωρο μπροστα μας.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι. Έχουμε ανάγκη βροχές πολλές. Παντου πέραν της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου που είδαν πολλές.

      Διαγραφή
    3. Σπανιότατα. Ρέθυμνο ημερήσιος 44,4 χλστ.

      Διαγραφή
  6. Καιρικά ¨Καρδιοχτύπια" εδώ στην Κέρκυρα , που η κακοκαιρία ήδη ακύρωσε την λιτανεία της Κυριακής των Βαϊων , τη μεγαλύτερη της χρονιάς με τη συμμετοχή 16 φιλαρμονικών από όλο το νησί! Τα βλέμματα όλων αυτή τη στιγμή είναι στα καιρικά μοντέλα για την Μ. Παρασκευή η οποία είναι γεμάτη λιτανείες στο κέντρο της Πόλης και φυσικά στο Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Ευχή όλων το γλυκύ Έαρ να δείξει το κάλλος του και να διώξει τη μουντάδα του Φθινοπώρου που εμβόλιμα ρίχνει τις μπόρες του. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους με υγεία και καιρική ηρεμία! Αχιλλέας - Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ολη τη χωρα καλες βροχες αλλα στο κεντρονοτιο λεκανοπεδιο της Αττικης σταθερα ξεραιλα... Φωτης - Καλλιθεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αλλη εβδομαδα μετα το πασχα φαινεται να πεφτουν παρα πολλα νερα περισσοτερα και απο αυτα που επεσαν τον χειμωνα.

      Διαγραφή
    2. Άσε να δούμε πως θα πάει, μην ανεβάζεις τον πήχη ψηλά στις βροχές...
      Και σήμερα Τρίτη πριν λίγες μέρες τα μοντέλα έδιναν πολλά νερά στην Αττική και στο τέλος τα μάζεψαν.
      Αυτή την εποχή είναι μεγάλο ρίσκο να μιλάμε γιά αξιόλογες βροχές μία βδομάδα μετά.

      Διαγραφή
    3. Φωτη τα καιρικα μοντελα επιμενουν εδω και μερες για βροχες με ενα συνδυασμο ασταθειας και χειμερινου τυπου βροχες.Δυσκολα θα αποφευχθει για την μερα του πασχα κανοντας χαλαστρα στα ψησιματα και στους εκδρομεις......

      Διαγραφή
    4. Θα φάμε για πρωινό κατσίκι και κοκορέτσι και θα πιούμε μπύρες!

      Διαγραφή
    5. Είπαμε αγαπητέ ανώνυμε, ανάλογα την περιοχή.
      Μην το γενικεύουμε....

      Διαγραφή
  8. Ο ΄τίτλος της αναρτήσεως εν γένει είναι ισχυρός,πλήν μερικών περιπτώσεων.Μία εξ αυτών είναι και η "Μαρία με τα κίτρινα"........! . ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και άλλη μία που τραγουδιέται στα μέρη του "Θωμά" και στα μέρη μου:
      "Πέρασε ένα καλοκαίρι,
      και δε μου δε μου `στειλες χαμπέρι.
      Τι χαμπέρι να σου στείλω
      που `πιασα καινούργιο φίλο.
      Που `πιασα καινούργιο φίλο
      τον παλιό δεν τον αφήνω!"

      Διαγραφή
    2. Kύριε Ζιακόπουλε...από γνωμικά..και τραγούδια δοξασοι ο θεός...είμαστε πλήρεις...πλήν όμως λογικά..θα είμαστε πρωταγωνιστές...στο Χριστογεννοπάσχα...σε..απάντηση...των πασχούγεννων ...του χειμώνα..ο καπνός της σούβλας ... θα μπερδεύεται με την αντάρα...και τα τσίγγια θα "τραγουδάνε"..."θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Τελική δική μού εκτίμηση καιρού Μ. Εβδομάδας όπου είπα να την παραθέσω και στο μπλογκ.
    Μ. Τετάρτη καλός καιρός σε όλη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας παντού και κυρίως στα ανατολικά.
    Αστάθεια το απογευματάκι στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
    Μ. Πέμπτη ανοιξιάτικες συνθήκες με μέγιστες τιμές περί τούς 20β και στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά έως 23β!
    Δεν αναμένονται βροχές.
    Μ. Παρασκευή γενικά μουντός καιρός μέσα στην ημέρα ως είθισται με τις παραδόσεις, όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αναμένονται βροχές ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει ανοιξιάτικη στα πιό ανατολικά και νότια.
    Πέρασμα βροχών και καταιγίδων θα έχουμε πρώτα στα ΒΔυτικα και μέχρι το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής(από Ρίο Αντίρριο και πάνω) κεντρικής και βόρειας χώρας.
    Όπου βρέξει η θερμοκρασία όπως είναι λογικό θα είναι χαμηλότερη.
    Μ. Σάββατο καλοκαιρία σε όλη σχεδόν τη χώρα με κάποιες βροχές στο πρώτο μισό σε Θράκη νησιά ΑΒΑνατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα ΒΔυτικα ηπειρωτικά.
    Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
    Κυριακή του Πάσχα επίσης καλός και σχετικά ζεστός καιρός(ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τοπικά έως 24β)με συννεφιές πού γρήγορα στη δυτική Ελλάδα θα πυκνώσουν και θα βρέξει πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και μέχρι αργά το μεσημέρι σε όλα τα δυτικά και τη δυτική Θεσσαλία.
    Μέχρι το απόγευμα αργά τουλάχιστον δεν αναμένονται βροχές στην υπόλοιπη χώρα.
    Η θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά.
    Εν κατακλείδι, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και τρόμου γιά το Πάσχα σε μεγάλο κομμάτι της χώρας.
    Ακόμη και στα δυτικά και βόρεια δεν θα βρέχει συνεχώς ενώ η Ανάσταση αλλά και το Πάσχα το πρωί σε αρκετές περιοχές δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
    Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα ορεινά ημιορεινά χωριά της ΒΔυτικης Ελλάδος όπου όλοι γνωρίζουμε με το δυτικό ρεύμα βρέχει γιά πλάκα.
    Οι θερμοκρασίες τέλος,αν και στη δυτική ΒΔυτική χώρα λόγω των δυτικών ανέμων θα είναι κάπως πιό χαμηλές(20β με το ζόρι στα πεδινά), στην υπόλοιπη χώρα όλα θα είναι φυσιολογικά.
    Όσο γιά την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα όλα δείχνουν ότι θα ξανά έχουμε μεταβολή τού καιρού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά θα το ξανά δούμε.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, όπως τα γράφεις είναι Φώτη. Δεν αναμένεται κάτι φοβερό τη Μ. Εβδομάδα και όσο για την επόμενη, έχει ο καιρός... Παρεμπιπτόντως, πριν από τρεις μήνες ακριβώς (12/1) βρέθηκα στο χιονοδρομικό της Ζήρειας, συνδυάζοντας την ίδια μέρα και βουνό και θάλασσα. Και τότε είχε χιόνια και τώρα έχει χιόνια, οπότε δεν έχω κι άδικο όταν κάνω λόγο για τουλάχιστον 5 μήνες χειμώνα (Δεκέμβρης - Απρίλης).

      Διαγραφή
  10. Κεντρική Κορινθια μόνο ψιχαλες τις τελευταίες ημέρες.Τιποτα το σπουδαίο.Καλο βράδυ.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φώτη ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και μάλιστα δίνεις νομίζω ακριβέστερα τη γενική εικόνα σε σχέση με τους γνωστούς άγνωστους ειδικούς και μη που σπέρνουν πανικό και βγάζουν πιασιάρικους τίτλους για ΜΜΕ
    Γενικό σχόλιο: αν διαβάσει κανείς πάντως τις επίσημες προγνώσεις, τις ανεπίσημες, τα μοντέλα και τους οιωνούς άκρη δεν θα βγάλει… το μόνο κοινό σημείο σημείο είναι ότι ο καιρός θα είναι ΑΣΤΑΤΟΣ. Φυσικά και μόνο το επίθετο αυτό ενέχει πολλή ασάφεια αλλά είναι δηλωτικό της καιρικής πραγματικότητας. Δηλαδή άστατος δηλαδή ευμετάβλητος δηλαδή όλα τα έχει ο μπαχτσές. Άρα καλύτερα να βλέπουμε τι καιρό θα κάνει αύριο μπας και αξιοποιήσουμε την ενημέρωση. Τι νόημα έχει να ακούω για βροχές το Πάσχα και τη δεύτερη μέρα όταν ούτε οι περιοχές των βροχών είναι σίγουρες ούτε η έκταση ούτε οι θερμοκρασίες ούτε η πολλή ή η λιγη συννεφιά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά φίλε.
      Ακριβώς αυτό.
      Ένα "άστατος" γράφουμε και ότι βγει...
      Δεν είναι έτσι η πρόγνωση διότι γιά να βγει ανά γεωγραφικό διαμέρισμα θέλει πολλή μελέτη πάνω στα μοντέλα,και όχι σε ένα από αυτά,αλλά στο ρεζουμέ από τουλάχιστον τα τρία μεγάλα.
      Όπως και να έχει ο καθησυχασμός που προτείνω είναι λόγω της ευμετάβλητης περιόδου της άνοιξης και στα γρήγορα πολλές φορές περάσματα των διαταραχών πού τα μοντέλα υπερτιμούν.
      Το στίγμα δόθηκε.
      Θεός δεν είναι κανένας.
      Καλή συνέχεια Μ. Εβδομάδας φίλε μού.

      Διαγραφή
    2. Οταν ομως διαβαζεις για αστατος καιρος και βλεπεις στους προγνωστικους χαρτες τις ενδειξεις υετου,ακομα και ως πιθανοτητα να υπαρχει για βροχη σου χαλαει τα σχεδια ,καθως για παν ενδεχομενο δεν θα βγεις εξω στην αυλη σου να ψησεις αν δεν εχεις υποστεγο,περα απο το γεγονος πως και οι μουνταδα σου χαλαει την αισθηση να ψησεις εκτος σπιτιου και να το ευχαριστηθεις αλλα και τους εκδρομεις στους τοπους καταγωγης τους......

      Διαγραφή