Συννεφιά και υγρή κατακόρυφη θερμοβαθμίδα εναντίον των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο εορτασμός των Θεοφανείων να γίνει με ήλιο και ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την Κυριακή (7/1) προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές και το πρωί τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (8-9/1) ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές και τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ με ένταση στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 3 με 4 μποφόρ. Την Τετάρτη (10/1) είναι αρκετά πιθανό νε σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις και το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις στα νότια. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά ΒΔ 4 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια με περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Το απόγευμα λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Πιθανή ομίχλη το πρωί. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. τι ακριβως εννοουμε κατακορυφη θερμοβαθμιδα;επισης οι θερμοβαθμιδες παιζουν ρολο στις θερμικες ασταθειες το καλοκαιρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας καθ΄ύψος. Υπό "κανονικές" συνθήκες, η θερμοκρασία πέφτει όσο ανεβαίνουμε. Όταν η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα είναι μικρή, η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής. Αστάθεια (ανοδικές κινήσεις, ενδεχομένως νεφοποίηση και υετός) υπάρχει όταν η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα είναι μεγάλη.
      Στον υγρό αέρα η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα είναι μικρότερη από οτι στον ξηρό, διότι με την συμπύκνωση των υδρατμών απελευθερώνεται θερμότητα. Επομένως, αν τον Ιούλιο για παράδειγμα, η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa (περίπου στα 1500μ.) είναι 20 βαθμοί, μπορούμε να υπολογίζουμε σε τιμή επιφανειακής θερμοκρασίας ακόμα και 35 βαθμών, ανάλογα με την ηλιοφάνεια, την σύσταση του εδάφους κλπ. Ενώ αντίθετα, μια χειμωνιάτικη μέρα με αυξημένη υγρασία, με 10 βαθμούς στη στάθμη των 850, η θερμοκρασία στην επιφάνεια ενδέχεται να μην ξεπεράσει τους 15 με 16 βαθμούς.

      Διαγραφή
  2. Σπάει, λοιπόν, η παράδοση των τελευταίων ετών που ήθελε χιονιάδες ή, δυνατούς νοτιάδες το διήμερο Θεοφανείων και Αϊ Γιαννιού, χαρίζοντας από σήμερα κιόλας άνετες βουτιές και καθαρές υποβρύχιες φωτογραφίες. Μπορείτε να δείτε κάποιες στο meteo και το skaikairos (Ανάβυσσος) που στέλνω, καθώς έχουν ειδική ενότητα για φωτογραφίες.

    Την ίδια στιγμή το Skynews γράφει ότι 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ανατολικές ΗΠΑ από τον χιονιά και εκατομμύρια έχουν επηρεαστεί σε Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τζόρτζια και Φλόριντα, όπου χιόνισε μετά από 30 χρόνια. Η Νέα Υόρκη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 100 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ η τροχαία Βόρειας Καρολίνας έχει ανταποκριθεί σε 700 τρακαρίσματα και 300 άλλες κλήσεις για βοήθεια. Επίσης ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και έκλεισαν αρκετά σχολεία.
    Οι ειδικοί συνιστούν, εξάλλου, στον κόσμο να μην πειράζει τα παγωμένα πράσινα ιγκουάνα που πέφτουν από τα δέντρα, διότι όταν ζεσταθούν, μπορεί να δαγκώσουν. Πάγωσαν επίσης και οι καταρράκτες του Νιαγάρα, ενώ η χιονοθύελλα κατευθύνεται ενισχυμένη προς τον Καναδά και για τις ΗΠΑ πλέον το πρόβλημα των επόμενων ημερών θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
    https://news.sky.com/story/deadly-bomb-cyclone-leaves-100000-without-power-in-us-11195768
    Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι χιονιάδες είναι εξίσου καταστροφικοί με τους καύσωνες. Ο ήπιος καιρός είναι ό,τι καλύτερο και στην Ελλάδα τον έχουμε, αλλά όλοι κάνουμε και παράπονα, γιατί μόνο αν χάσεις κάτι το εκτιμάς πραγματικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ισχυει οτι για τον ηπιο καιρο στη χωρα μας ο ενας λογος ειναι αυτο που συμβενει στην Αμερικη,εσυ πρεπει να ευχαριστας και να παρακαλας να συνεχιστει αυτο που σημβαινει στην Αμερικη με τις τραγικες οντως συνεπειες...ειδες ομως πως συμφωνουμε σε κατι...να σταματησει αυτο που γινεται στην Αμερικη,που σημενει η δικογραφια αναβαλεται προς το παρων.Α και μη φοβασε εχω φαει στη μαπα -25 για αρκετες ημερες το Δεκ του 2001και δεν επαθα τιποτα ουτε 'γω ουτε το σπιτι ουτε το αυτοκηνιτο μου,η καλη προληψη σωζει ζωες που λεει και ο γιατρος...και 'δω συμφωνουμε.

      Διαγραφή
  3. Γιώργο, να ετοιμάσεις δικογραφία για τον Βαγγέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνει ενδιαφέρουσες αναρτήσεις και είναι χειμερινός κολυμβητής και φυσιολάτρης. Γι αυτό δεν τον έχω παραπέμψει ακόμα στο ...πειθαρχικό του μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Ο Βαγγέλης εκφράζει τη χωρίς πολλούς συναισθηματισμούς ρεαλιστική καιρική συνιστώσα του μπλογκ, που ενίοτε είναι αναγκαία για να μας προσγειώνει. Αντί να ραδιουργείτε εναντίον του, ας απαντήσει κάποιος στο φίλο που ρωτάει για την υγρή κατακόρυφη θερμοβαθμίδα.

      Διαγραφή
    3. Φυσιολατρης;;Στη σημερινη εποχη η ολοι φυσιολατρες ειμαστε η κανενας!!

      Διαγραφή
    4. Πάει και μαζεύει τα πλαστικά από τις παραλίες Γιώργο. Αυτό δεν το κάνει ο καθένας.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ζιακόπουλε, στην απάντησή μου στο ερώτημα του φίλου περί κατακόρυφης θερμοβαθμίδας, στην εξήγηση που δίνω οτι .."Στον υγρό αέρα η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα είναι μικρότερη από οτι στον ξηρό, διότι με την συμπύκνωση των υδρατμών απελευθερώνεται θερμότητα", κάτι δε μου πάει καλά. Ποτέ δεν ήμουν σίγουρος για αυτή. Υποψιάζομαι οτι κάπως αλλιώς εξηγείται η διαφορά. Αν δεν υπάρξει σημείο κόρου και συμπύκνωση υδρατμών (μιά υγρή αλλά ανέφελη μέρα), η υγρή θερμοβαθμίδα παραμένει μικρή και αν ναι, γιατί;

      Διαγραφή
    6. Μια χαρά τα έγραψες, Γιώργο.
      Συμπληρωματικά, από το Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου- Προγνώστη που γράψαμε η αείμνηστη Βιβιάννα Φραγκούλη κι εγώ:
      «Ως Υγρή Κορεσμένη Αδιαβατική Θερμοβαθμίδα (Saturated Adiabatic Lapse Rate - SALR ή γs ή Γs): ορίζεται η καθ’ ύψος μεταβολή της θερμοκρασίας κορεσμένου δείγματος αέρα σε αδιαβατικές συνθήκες.
      Η τιμή της SALR είναι:
      − κοντά στο έδαφος: γs = 4° / km.
      − στη μέση της τροπόσφαιρας: γs = 6°-7°/ km.
      − στην τροπόπαυση: γs ≈ γd.
      Ισχύει γs < γd, διότι κατά την συμπύκνωση των υδρατμών έχουμε έκλυση λανθάνουσας θερμότητας.»

      Η γs δεν είναι σταθερή διότι εξαρτάται από τη θερμοκρασία του ανερχόμενου δείγματος του κορεσμένου αέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία αυτού του αέρα τόσο μικρότερη είναι η γs. Όταν ο θερμός κορεσμένος αέρας ψύχεται, προκαλείται περισσότερη συμπύκνωση από όση συμπύκνωση προκαλείται με την ψύξη ψυχρού κορεσμένου αέρα.

      Διαγραφή
    7. Ναι αλλά η τελευταία απορία μου παραμένει: Αν δεν υπάρξει συμπύκνωση υδρατμών, αν η μέρα παραμείνει υγρή αλλά ανέφελη, τότε τι συμβαίνει με τη βαροβαθμίδα; Διότι για να μιλήσουμε για υγρή αδιαβατική προϋποθέτουμε κορεσμό.

      Διαγραφή
    8. Η πραγματική θερμοβαθμίδα είναι αυτή που μάς δίνει η ραδιοβόληση και μπορεί να είναι ανά στρώματα ή και ολόκληρη από αρνητική (αναστροφή) ως υπέρξηροαδιαβατική (>10 βαθμών/1000 μέτρα). Ανεξάτητα από το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κορεσμός, πραγματική θερμοβαθμίδα υπάρχει. Οι διάφορες θερμοβαθμίδες (γs, γd κ.λπ.) μάς δίνουν έναν μπούσουλα για τα όρια μέσα στα οποία κινείται η φύση.

      Διαγραφή
    9. Επιπροσθέτως, εγώ θα έλεγα οτι, ακόμα και αν δεν υπάρξει κορεσμός, η πραγματική θερμοβαθμίδα μιάς υγρής ατμόσφαιρας θα είναι σχετικά μικρή λόγω της ιδιότητας των υδρατμών (ως θερμοκηπικού αερίου) να απορροφούν και να επανεκπέμπουν ακτινοβολία. Σωστό, η είπα κοτσάνα; Συγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου σας, αλλά έχω το ελάττωμα, αν μου καρφωθεί κάτι στο μυαλό να το τριβελίζω μέχρι να βεβαιωθώ.

      Διαγραφή
    10. Ανήσυχε, Γεώργιε, η υγρή κατακόρυφη αδιαβατική θερμοβαθμίδα υποδηλώνει κίνηση υγρού αέρα που οδηγεί στην απελευθέρωση λανθάνουσας θερμότητας στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού πτώσης της θερμοκρασίας καθ'ύψος. Οι ασυμπύκνωτοι υδρατμοί της ατμόσφαιρας απορροφούν τη μεγάλου μήκους κύματος γήινη ακτινοβολία θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα. Άρα, με βάση προηγούμενη απάντησή μου, η αυξημένη θερμοκρασία του δείγματος που θα ανεβεί στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σe μειωμένη γs.

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστώ! Εγώ βέβαια είχα κατά νου υγρή ατμόσφαιρα χωρίς επαρκείς μηχανισμούς για συμπύκνωση (ανοδικές κινήσεις, ψύξη κλπ), διαπιστώνοντας εμπειρικά οτι, όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή, οι θερμοκρασίες συνήθως δεν ανεβαίνουν πολύ, παρά την αιθρία, σε σύγκριση με περιπτώσεις όπου η υγρασία είναι χαμηλή. Αλλά έστω και έμεσα λύσατε (με την δεύτερη πρότασή της απάντησής σας) την απορία μου.

      Διαγραφή
    12. Ορθή επανάληψη: Οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ (αντί για "δεν ανεβαίνουν πολύ").

      Διαγραφή
  4. ο χειμωνασ πλεων στην ελλαδα
    καταντησε απλα η εποχη χωρισ καυσωνεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα αμα πεσουν νιφαδες στην βεραντα σου αλλλα θα λες μετα....
      λες και την ανοιξη επικρατει ταχα αφορητη ζεστη.....

      Διαγραφή
  5. Φώτη, χρόνια πολλά και φωτεινά (απ' την αντανάκλαση του χιονιού εννοώ, να μην παρεξηγηθώ). όπως το είπες. είμαστε μια καλή περιοχή για καιρόφιλους. λίγο επιθετικό το κρύο και η ζέστη, λίγη παραπάνω υγρασία, αλλά ζούμε όλες τις εποχές και δεν πολυέχουμε ακραία φαινόμενα.

    κατά καιρούς έχω διαβάσει για νησιά από πλαστικό στον Ειρηνικό. και πραγματικά νησιά όπου συσσωρεύεται το πλαστικό και "νησιά" εξ'ολοκλήρου από πλαστικό. μάλιστα το μέγεθος ενός από τα τελευταία είναι εντυπωσιακό-εφιαλτικό. αν έχει περισσότερες πληροφορίες ο Βαγγέλης ή άλλος φίλος, ας μας πει κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, υπάρχουν ολόκληρα "νησιά" από πλαστικό και νησιά που δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του άνθρωπος, αλλά μεταφέρονται αμέτρητα πλαστικά απορρίμματα με τα θαλάσσια ρεύματα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε λιγότερο από 50 χρόνια τα πλαστικά που θα βρίσκονται στους ωκεανούς θα ζυγίζουν περισσότερο από όλα τα θαλάσσια είδη μαζί.
      Και δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται, αλλά και όσα βρίσκονται βυθισμένα στην άβυσσο, όπως και τα πλαστικά που διασπώνται σε μικροσκοπικές ίνες, οι οποίες μέσω των ψαριών περνούν στη διατροφική αλυσίδα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Χειμων κυριε Ζιακοπουλε θα χεο η Ελλαδα φετος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κυριε ζιακοπουλε μια ακομη απορια:σε ποιες περιοχες της ελλαδας δημιουργηται ευκολοτερα θερμικη ασταθεια;απο καπου διαβασα(δεν θυμαμαι που ακριβως)οτι η περιοχη της χωρας μας που ειναι πιο εππηρεπης ειναι η ηπειρος(περιοχη τζουμερκων-ζαγοριου)
    ισχυει ομως κατι τετοιο;
    η μακεδονια δεν βγαζει ευκολα θερμικη ασταθεια δηλαδη;διοτι εχω την εντυπωση οτι η ασταθεια σε εκεινα τα μερη επικεντρωνεται πιο πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή