«Βάρα νομή!»

Η περιοχή μας αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, ενώ ένα ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι σχετικά καλός, οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη διάρκεια της ημέρας. Όμως, τη νύχτα και το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο και στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός. Το Σάββατο (20/1) ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος με ομίχλες το πρωί και ΝΔ ανέμους 4 με 6μποφόρ. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Την Κυριακή (21/1) αναμένεται μεταβολή του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τη Δευτέρα (22/1) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η βαθμιαία επικράτηση ισχυρών βόρειων ανέμων και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.
       
Επί του τίτλου
Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων μια ίλη ιππικού επιβιβάστηκε σε ένα καράβι το οποίο έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς- Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση ήταν εσπευσμένη και οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ζωοτροφές για το ταξίδι. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση, όταν έφθασε η καθιερωμένη ώρα για το φαγητό τους, τα άλογα άρχισαν να ζωηρεύουν και όσο περνούσε η ώρα χωρίς να φάνε, άρχισαν να κλωτσούν με τα πόδια τους το κατάστρωμα του πλοίου. Έντρομοι οι στρατιώτες πήγαν στον Ίλαρχο για οδηγίες. Εκείνος τους καθησύχασε και είπε στον σαλπιγκτή: «Βάρα νομή!». Τα άλογα στο άκουσμα της σάλπιγγας ηρέμησαν αμέσως, περιμένοντας να φάνε. Όταν κατάλαβαν ότι το φαΐ δεν ερχόταν, άρχισαν να κάνουν και πάλι φασαρία. Ο Ίλαρχος έδωσε πάλι το πρόσταγμα «Βάρα νομή» και τα άλογα ηρέμησαν πρόσκαιρα. Με τη διαδικασία αυτή τα άλογα έφθασαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να φάνε και χωρίς το καράβι να βουλιάξει. Την ιστορία την αναφέρω γιατί κάθε τρεις και λίγο τα μοντέλα «βαράνε νομή (χιόνι)», το οποίο τελικά δεν έρχεται και φοβάμαι μήπως φθάσουμε στην άνοιξη, χωρίς να το δούμε στις αυλές μας!


Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών το βράδυ. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Το πρωί στο Καρπάθιο ΒΔ 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

33 σχόλια:

  1. Με πολύ ωραίο και αλληγορικό τρόπο νομίζω αρχίζετε να μας προτεοιμάζετε για το προσεχές διάστημα. Η αλήθεια ειναι οτι ο φετινός χειμώνας είναι εξαιρετικά κακός, θυμαμαι έναν εξίσου κακό το 2000-01 και βεβαίως ρο 2014-5 (ή 2013-14;). Φέτος επίσης νομίζω οτι τα μοντέλα δυσκολεύονται κ να βαρέσουν νομή. Ακόμα κ οι ψηφιακοί χιονιάδες με το σταγονόμετρο ειναι φετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχη η τελευταία σου επισήμανση. Ούτε ο καιρός κάνει τίποτα, αλλά ούτε και τα μοντέλα έχουν δείξει κάτι δυνατό, ούτε καν στις μακρινές ώρες.

      Διαγραφή
  2. Πάντα πολύ ωραίες και διδακτικές οι ιστορίες που συνοδεύουν τις προγνώσεις του καιρού. Και πολύ εύστοχος και ο χθεσινός τίτλος που με δύο λέξεις τα είπε όλα: "Σαρωτικός μαϊστρος". Κάνοντας, στο Θυμάρι τουλάχιστον, τον Σαρωνικό να θυμίζει κάτι από Ατλαντικό. Δύο μεγάλα κύματα με παρέσυραν πέντε μέτρα ανεξέλεγκτα σαν να μην έφτανε αυτό ο σφοδρός βορειοδυτικός άνεμος ξήλωσε από τη μία πλευρά και το σκέπαστρο της στάσης του ΚΤΕΛ (στο ρεύμα προς Σούνιο). Ο ήχος από το κοπάνημα που έκανε ήταν το μόνο που άκουγα μαζί με το βουητό των κυμάτων. Και οι γλάροι και οι θαλασσοκόρακες το μόνο που έβλεπα, καθώς πετούσαν πάνω από τα αφρισμένα νερά, δαμάζοντας ακόμα και τα 7-8 beaufort.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποσοι χειμωνες περασαν και ποσοι ακομη θα περασουν χωρις χιονι στην αυλη; πολλοι! θυμαμαι αρκετους χειμωνες στην ξανθη χωρις χιονι στην αυλη και παντα εκεινους τους χειμωνες ελεγα ο επομενος θα εχει, τις περισσοτερες ειχε αλλα ειχε και καποιες που δεν ειχε. πλεον εμαθα να ζω με το χωρίς σε ενα χειμωνα που συνεχως κρυβεται στα ορη (εκει ηταν παντα το σπιτι του) με ενα χειμωνα που ριχνει στην αυλη του γειτονα και οχι τη δικη μου ή στην αυλη του μακρυνου συγγενη απο τα αχιονα (κλιματικη αλλαγη ισως;) , αυτο το τελευταιο με ποναει...
    σταυρος θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαλιστα.. ραντεβου του χρονου το νοεμβρη παλι μαγκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άραγε θα ζήσουμε τη μεγάλη ανατροπή τον Μάρτιο; Άνευ ουσίας το ερώτημα, αφού δεν επιδέχεται σοβαρή απάντηση. Μόνο ως παρηγορητική-στατιστική προσέγγιση θα μπορούσε να εκληφθεί, εφόσον και ο Φεβρουάριος ακολουθήσει τα χνάρια του μέχρι τώρα υποτονικού (για κάποιες περιοχές σχεδόν ανύπαρκτου) χειμώνα. Όσο θα τρώγεται ο χειμώνας χωρίς κάτι το αξοσημείωτο, ο Μάρτης του 87 και οι μνήμες του (για όσους τον ζήσαμε) θα μας στοιχειώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ.Ζιακόπουλε , η αλήθεια είναι οτι η τάση είναι λίγο τραγική ,εκτός από κάτι ψωφιασμένες διατάξεις με κάτι κρύα εξ΄ ανατολάς και κάτι καιρούς β-βα ρευματός δεν φαίνεται πουθενά το μεγάλο πεδινό χιόνι που εναγωνίως περιμένει ο κλασικός καιρόφιλος . Ωστόσο θα έλεγα οτι πάλι βιαζόμαστε να τελειώσουμε τον χειμώνα, προφανώς υπάρχει μια συνεχόμενη εμμονή με τα βαρομετρικά χαμηλά στον Ατλανικό που δεν αφήνουν τον Αζορικό αντικυκλώνα να ανέβει στο σημείο όπου όλοι ξέρουμε για να έχουμε την ψυχρή κατάβαση του polar jet stream και να είμαστε αυτή την φορά οι τυχεροί του κύματος Rossby. Τι να πω αν είμαστε τόσο άτυχοι και μέχρι τον Μάρτιο συνεχίσει αυτή η εμμονή , τότε να πούμε τέλος ο χειμώνας αλλά δεν νομίζω οτι μπορει κανείς να προδικάσει τι θα γίνει στο μέλλον. Όλοι ξέρουμε οτι μπορεί να γίνει μια φωτοβολίδα τον Φλεβάρη και να αρχίσουμε να λέμε ήταν φοβερός ο φετινός χειμώνας θάφτηκε όλη η Ελλάδα.
    Εν τω μεταξύ έχουμε και τους γραφικούς που εφόσον δεν έκανε τίποτα μέχρι τέλος Γενάρη ,είναι πίσω ο χειμώνας και θα μας έρθει μετά ,όπως και να έχει κάπου πρέπει να είναι κρυμμένος ο χειμώνας , το σενάριο να μην έρθει καθόλου δεν υπάρχει . Κάθε χρόνο υπάρχει η γνωστή γκρίνια ,δεν λέω και εγώ ως καιρόφιλος προφανώς θέλω έναν πλούσιο χειμώνα με βροχές, χιόνια, και γενικώς να υπάρχει καιρικό ενδιαφέρον.
    Συμπέρασαμα : Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει ,περιμένουμε με υπομονή αλλιώς του χρόνου
    Υ.Γ. Να θυμίσω σε κάποιους τον χειμώνα 2013-2014 ,δεν υπήρξε μια μέρα χιονόπτωσης ούτε στην κορυφή της Πάρνηθας. Ο φετινός χειμώνας είναι καλύτερος από εκείνο τότε το χάλι που γίνεται 1 φορά τα 100 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγνωστε φίλε δεν προδικάζω ο,τιδήποτε ούτε βιάζομαι να τελειώσω το χειμώνα. Η συγκεκριμένη αναφορά μου έγινε για να δείξω ότι συνήθως μετά τις 120 ώρες στα αποτελέσματα των μοντέλων υπάρχει τάση αύξησης του πλάτους τω μεγάλων κυμάτων (μεσημβρινή ροή) που δημιουργεί επισφαλείς προσδοκίες. Έχω πληρώσει ακριβά διαισθήσεις, ενθουσιασμούς και προαισθήματα για μακρινές εξελίξεις στα νιάτα μου και οι φάπες με έκαναν σοφότερο. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Ο χειμώνας του 1935-36 ήταν ένας από τους πιο ζεστούς χειμώνες στη χώρα μας τον 20ο αιώνα με ελάχιστες χιονοπτώσεις ως τις 10 Φεβρουαρίου του 1936. Την 11η Φεβρουαρίου, μια πρωτοφανούς έντασης χιονομπόμπα χτύπησε τη χώρα και κυρίως τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της, προκαλώντας δεκάδες θύματα στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη της 12ης Φεβρουαρίου 1936, το ύψος του χιονιού στην πόλη κυμάνθηκε από 50 εκατοστά ως 1 μέτρο. Όπως λέει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Στην πόλη έπαψε κάθε κίνηση. Τα καταστήματα έκλεισαν και οι συγκοινωνίες διακόπηκαν (…) Οι μαθητές και οι μαθήτριες διανυκτέρευσαν στα αστυνομικά τμήματα γιατί δεν μπορούσαν να πάνε στα σπίτια τους. Οι εργάτριες και οι εργάτες παρέμειναν στα εργοστάσια». Το χειμώνα, ακραία περιστατικά μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Παράκληση, μη πείτε τώρα ότι το "γύρισα" και περιμένω χαλασμούς το επόμενο δίμηνο!

      Διαγραφή
    2. Και κάτι ακόμα. Αυτο που με προβληματίζει δεν είναι αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε έναν ή δύο χιονιάδες στην αυλή μας. Η διαχρονική τάση προς ήπιους χειμώνες και η μείωση του αριθμού των ημερών χιονόπτωσης είναι το πρόβλημα που ασφαλώς σχετίζεται με την κλιματικη αλλαγή. Πόσες φορές τους τελευταίους χειμώνες παρατηρήθηκαν 4 ημέρες χιονιού στην Αθήνα και 8 ημέρες χιονιού στη Θεσαλονίκη; Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του 2ου μισού του 20ου αιώνα αυτοί είναι οι μέσοι αριθμοί για τις δύο πόλεις.

      Διαγραφή
    3. Επειδή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, καλύτερα να πω δεν θέλουν να καταλάβουν, επανέρχομαι για να επισημάνω ότι οι ημέρες χιονιού αναφέρονται στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όχι στους αντίστοιχους νομούς.

      Διαγραφή
    4. Εγώ κ. Ζιακόπουλε πιστεύω ότι απλά αυτή η δεκαετία δε πρόκειται να μας βγει στο θέμα χιονιού. Από το 2010 μέχρι σήμερα η Αττική, ακόμα και τα υπερβόρεια, έχουν δει αστεία χιόνια σε σχέση με τη δεκαετία του 90' και του 00' (παλαιότερα δεν τα έχω ζήσει), να κάνω όμως μία ερώτηση, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει άχιονη δεκαετία για το νομό Αττικής (εννοώ μέσα στον 20ο αιώνα)? Προφανώς και ενστερνίζομαι τα περι κλιματικής αλλαγής, γνώμη μου όμως είναι ότι δεν μας κάθονται οι παράμετροι (σαφώς και τα γνωρίζετε πολύ πολύ καλύτερα). Ούτως ή άλλως δεν είμαστε και Φιλανδία, το λεώ γιατί κάποιοι χιονόφιλοι νομίζουν ότι ζουν σε Σκανδιναβική χώρα ή στον Καναδά.

      Με εκτίμηση,
      Αλέξανδρος

      Διαγραφή
    5. Ως κλιματική περίοδος έχει επιλεγεί η τριακονταετία για να απαλλασσόμεθα από το θόρυβο της εσωτερικής μεταβλητότητας του κλιματικού συστήματος που φθάνει τα 10 ή ακόμα και τα 15 χρόνια. Για να γίνω λοιπόν πιο σαφής, την περίοδο 1961-1990 οι ετήσιοι μέσοι αρθμοί ημερών χιονόπτωσης στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν αντίστοιχα 4 και 8 ημέρες.Για την περίοδο 1991-2020, με βάση τις υπάρχουσες αποχρώσες ενδείξεις, οι αριθμοί αυτοί είναι μικρότεροι. Τη μείωση μπορεί να τη δει κάποιος συγκρίνοντας και άλλα ζεύγη τριακονταετιών. Για παράδειγμα τις τριακονταετίες 1951-1980 και 1981-2010.

      Διαγραφή
    6. Πιστεύω (θα δείξει στο μέλλον αν αυτό θα επαληθευτεί) οτι η δεκαετία 2000-2010 ήταν μια μεταβατική περίοδος. Πιο πριν είχαμε και περισσότερους καλούς χιονιάδες και περισσότερες μέρες χιονόπτωσης. Τη δεκαετία του 2000 είχαμε τέσσερις πολύ δυνατούς χιονιάδες (εκ των οποίων οι δύο ιστορικοί) αλλα και σταδιακή μείωση των ημερών χιονόπτωσης. Την τρέχουσα δεκαετία έχουμε και λίγους αξιοπρεπείς χιονιάδες και επί πλέον μείωση των ημερών. Στη λογική της κλιματικής αλλαγής, η εξέλιξη φαίνεται στο εξής να είναι αρνητική και ως προς τα δύο κριτήρια (ένταση και αριθμός ημερών).

      Διαγραφή
  7. NW Pindos
    Πολύ επιτυχημένος ο τίτλος και το παράδειγμα! Αναφορικά με το επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να έρχεται κρύο για αρκετό σχετικά χρονικό διάστημα, αλλά κατά τα λοιπά να δούμε τι πρόκειται να συμβεί από φαινόμενα. Μας αρέσει το χιόνι και ο κλασσικός χειμώνας, ωστόσο ήθελα να θίξω και ένα θέμα, που πιστεύω μας αγγίζει όλους: Πέρσι το χειμώνα στα πεδινά τμήματα της Δ.Μακεδονίας και όχι μόνο (μέσο υψόμετρο 600μ.), συμπεριλαμβανομένων και των πόλων αυτής, οι θερμοκρασίες από την 1η Δεκεμβρίου και κυριολεκτικά για ολόκληρο το χειμώνα (γεμάτο 90ημερο και το Μάρτιο) ήταν εξαιρετικά χαμηλές και αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις πρώτες πρωινές και τις βραδυνές ώρες (δεν το συζητάμε τι γινόταν με την Αριάδνη όταν τα -17,-18,-20 έδιναν και έπαιρναν). Σε όλες αυτές τις περιοχές (φαντάζομαι και σε άλλες) με εξαίρεση Κοζάνη και Πτολεμαΐδα που έχουν εδώ και δεκαετίες εγκατάσταση τηλεθέρμανσης (ζεστό νερό από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, που μέσω αγωγών φτάνει στις πόλεις αυτές) με σχετικά φθηνό κόστος θέρμανσης, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές το βασικό καύσιμο είναι το πετρέλαιο (φυσικό αέριο μέχρι εκεί δεν έχει φτάσει ακόμη). Για να ζεσταθεί ένα σπίτι με τέτοιες θερμοκρασίες ο λέβητας πρέπει να καίει όλη μέρα, ενώ χοντρικά το κόστος με τις τιμές του πετρελαίου που έχουμε σήμερα, ανέρχεται περίπου στα 350 ευρώ την εβδομάδα ίσως και περισσότερο. Συν τοις άλλοις αυτές οι περιοχές ανάβουν (θέρμανση) περίπου μέσα Σεπτέμβρη και κλείνουν τέλη Απριλίου - Μάιο. Καταλαβαίνετε τι συνέβαινε λοιπόν και ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης...Έχω μιλήσει με γνωστούς και φίλους από τις περιοχές αυτές, οι οποίοι δεν θέλουν να ξαναπεράσουν άλλο τέτοιο χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. OK, αφού ακόμα και ο συνήθως φειδωλός κ. Ζιακόπουλος υποννόησε τη σχεδόν βέβαιη για φέτος έλλειψη του αντικειμένου του πόθου για όλους μας, πάμε γι' άλλα. Άντε, και καλή τύχη μάγκες (όπως έλεγε και ο τεράστιος Παύλος Σιδηρόπουλος)!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παντως σημερα Τριπολη ειχε μια πυκνη χιονοθυελλα για 10 λεπτα και το πενταποντο χιονι πριν τα χριστουγεννα, απο το τιποτα παλι καλα.

    Υ.Γ. Παντως η σημερινη χιονοπτωση δεν ειχε γινει σαν προβλεψη απο κανεναν, μονο ορεινα πελοποννησου ελεγαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπόν,ότι κ κρύο να'ρθει απο βδομάδα το συμπέρασμα είναι το εξής για φέτος:
    Η νοτιάς κ βροχή(και αυτές οι βροχές επιλεκτικές φέτος πχδυτικά)με τα χιόνια σε πολύ μεγάλα υψόμετρα ή βοριάδες μετά οι οποίοι δεν συνοδεύονται απο καμία σοβαρή διαταραχή με αποτέλεσμα κ πάλι χιόνι να μη βλέπουμε.
    Είναι για άλλη μία φορά απογοητευτικό ότι κ η νέα εβδομάδα παρ'όλο που θα μπεί με πιο ψυχρές καταστάσεις ο υετός θα είναι για μία ακόμη φορά σχεδόν ανύπαρκτος ενώ κ τα μετέπειτα στοιχεία φαίνονται μπερδεμένα.
    Εντάξει δε λέω,η μέρα σήμερα ήταν άκρως χειμωνιάτικη με τούς βοριάδες κ το κρύο αλλά τι να το κάνεις όταν σου έχει αφήσει μειωμένο υετό(χιόνι) κ μάλιστα με τον νοτιά που θα'θει δε θα μείνει τίποτα.
    Επίσης ήθελα να πω μιάς κ φτάνει το ΣΚ ότι δυστηχώς θα πρέπει να ξανά ανέβω μια βόλτα Ευρυτανία προς τέλος του μήνα γιατί εκτιμώ ότι κ στα 1200μ. τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι θα πέφτει βροχή αναγκάζοντάς με να φύγω για βελούχι για να το χαρώ.
    Κατάντια για τέτοια εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οταν ημουν πιτσιρικας τελη Οκτομβριου σταματουσανε τα νερα στα αρδευτικα καναλια και πηγαιναμε να πιασουμε ψαρια σπανοντας τους παγους,τελη Μαρτιου αρχες Απριλιου ξεκινουσε η περιοδος τις σπορας του καλαμποκιου και οι αγροτες τρεμανε τον παγετο,εδω και αρκετα χρονια περνουν οι χειμωνες με πεντε αντε δεκα ημερες παγετου ο οποιος συνηθως κανει την εμφανιση του τελος δεκεμβρη για μαρτιο ουτε να το σκεφτουμε,η κλιματικη αλλαγη ειναι εδω και θα ειναι για πολλα χρονια ακομη


    Σταματης Γιαλοψος
    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΕν ξέρω αν παρατηρήσατε τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές υγρασίας που κατέγραψαν σήμερα οι σταθμοί, σπάνιες για την εποχή. Εδώ στην Αθήνα, ακόμα και τώρα, 9 το βράδυ, τα υγρόμετρα δείχνουν λίγο πάνω από 30%. Υποψιάζομαι (μελετώντας τους χτεσινούς και σημερινούς χάρτες (ιδιαίτερα στη στάθμη του αεροχειμάρρου - 250 hPa), τις δορυφορικές στο κανάλι απορρόφησης υδρατμών (WV) και με δεδομένες τις εντάσεις και τις ριπές των ανέμων) οτι ενδέχεται να είχαμε ένα σημαντικό επεισόδιο αναδίπλωσης της τροπόπαυσης - στρατοσφαιρικής (ξηρής, Dry Intrusion) εισβολής στην περιοχή μας. Θα βοηθούσε αν είχαμε διαθέσιμες τιμές του επιφανειακού όζοντος, δεδομένου οτι σ αυτές τις περιπτώσεις, το στρατοσφαιρικό όζον μπορεί να φτάσει ακόμα και ως την επιφάνεια. Ίσως ο Δάσκαλος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.

    Περιστατικό ισχυρής στρατοσφαιρικής εισβολής με θυελλώδεις ανέμους είχαμε τον Οκτώβριο του 2003, το οποίο αναλύεται και τεκμηριώνεται σε μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση που υπάρχει στο διαδίκτυο.
    (http://ikee.lib.auth.gr/record/113332/files/Akritidis-Master%20Thesis.pdf)
    Συγκρίνοντας κάποια στοιχεία εκείνης της περίπτωσης με τα τωρινά, υποθέτω οτι μπορεί να είχαμε ανάλογο περιστατικό. Η παραπάνω εργασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και νομίζω πως, παρακάμπτοντας ίσως τα μαθηματικά που περιλαμβάνει, που τουλάχιστον εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να κατανοήσω, μπορεί κάποιος να μάθει σημαντικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον η δημοσίευση από την μεταπτυχιακή διατριβή του εν λόγω φυσικού την οποία κατέβασα κ θα μελετήσω(όσο μπορέσω κ όσο σκαμπάζω βέβαια)για την στρατοσφαιρική εισβολή η οποία αποτελεί ένα μόνο μέρος απο τα πολλά της διατριβής.
      Όντως η υγρασία σήμερα ακόμη κ στο Αγρίνιο που βαράει ταβάνι συνήθως μέσα σε λίγες ώρες το πρωί προσγειώθηκε στο 25% ενώ διατηρήθηκε χαμηλά(για συνθήκες χειμώνα) για αρκετές ώρες.

      Διαγραφή
  13. Kαι στα φυσιολογικά κ.Ζιακόπουλε βλέπετε συνεχώς τον όρο κλιματική αλλαγή και μου κάνει πραγματικά εντύπωση. Τη στιγμή μάλιστα που είναι ολοφάνερη η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε σχέση με τα υπερκέρδη από όλο αυτό το "όμορφο" παραμυθάκι. Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες το βλέπουν και αποστασιοποιούνται.
    Δηλαδή φέτος ο χειμώνας τι περίεργο έχει; Oι δυτικές ροές με τα συνεχόμενα χαμηλά δίνουν ατελείωτα νερά στην πατρίδα μας και χιόνια στα ορεινά, ενώ τώρα διαφαίνονται να ανοίγουν και οι ανατολικές δίοδοι. Εγώ προσωπικά τα τελευταία χρόνια από το 2002 και μετά σημειώνονται ιστορικά χαμηλά ρεκόρ καθώς και ρεκόρ χιονοπτώσεων ακόμα και στις μεγάλες πόλεις. Ο καιρός μας μιλάει, αλλά μου φαίνεται δεν ακούμε, ή ακούμε επιλεκτικά!

    Με τιμή,

    Νικ. Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δώστε ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση γιατί τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται τόσο γρήγορα η θερμοκρασία του πλανήτη για να αναθεωρήσω τις απόψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αυξάνεται! Όλες οι μετρήσεις είναι στημένες!

      Διαγραφή
    2. Δε χρειάζετε να αναθεωρήσετε καμία άποψη κ.Ζιακόπουλε.
      Είναι όλα τεκμηριωμένα επιστημονικά κ χιλιοειπωμένα.
      Δε χρειάζετε ν'ανοίξουμε πάλι χαρτιά κ μελέτες χρόνων(φαινόμενο θερμοκηπίου κλπ κλπ) για να πειστούμε περί κλιματικής αλλαγής.
      Ας εστιάσουμε επιτέλους στο δάσος κ όχι στο δέντρο γιατί πέραν των μελετών κ εμείς οι ίδιοι με τα καιρικά βιώματα που έχουμε στη μέχρι τώρα ζωή μας είναι εντελώς παράλογο να λέμε ότι όλα κυλούν όπως πρώτα κ να επαναπαυόμαστε(π.χ.Αμερική) επειδή κάπου στον πλανήτη κάνει πολικό ψύχος ενώ την ίδια ώρα ο υπόλοιπος πλανήτης ζεί μέσα στην ανωμαλία.

      Διαγραφή
  15. Υπερκέρδη-χειραγώγηση-παραμυθάκι,εντυπωσιακές λέξεις αλλά τα επιστημονικά σου στοιχεία που είναι;Αν παρακολουθήσεις με προσοχή τις ανακοινώσεις των επιστημόνων,θα καταλάβεις καλύτερα φίλτατε.Μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας κύριε ζιακοπουλε,πρωτη φορά γράφω,σας παρακολουθώ πολλά χρόνια,συγχαρητηρια για το ύφος και ήθος σας,φετος Μυτιληνη δεν χιονίσε μέχρι στιγμής όμως είχαμε πολλές βροχές,ευλογια για το νησί.να είστε πάντοτε καλά κ να μας ενημερώνεται σοφά κ λακωνικά,οπως πρεπει.Αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες φίλε μου. Χιόνισε σήμερα στα ορεινά της Λέσβου? Γιατί Χίο κ Ικαρία κάτι είδα ότι έκανε

      Διαγραφή
  17. Από περισυ,αριαδνη κλασικά,συνηθως κάθε δέκα χρόνια Μυτιληνη χιονίζει πραγματικά μέχρι τη θάλασσα.αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωρα 5:40 το πρωι Μαυρομματι -1,χαμηλα στον καμπο -3(τοσο ειχε και στο Υπατο στο υψος της ΙΖΟΛΑ)Θηβα 0.Και το παραδοξο ειναι οτι αυτες οι θερμοκρασιες συνηθως τις κανει ειδικα στον καμπο με αυξημηνη υγρασια η με ομιχλη αλλα το πρωι δεν ειχε τιποτα!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.Υ.Γ:Ο Κυριος Ζιακοπουλος τα ειπε ολα με λιγα λογια δεν απεκλεισε τιποτα,ας κανουμε λιγη υπομονη(δεν εβλαψε ποτε κανεναν)τουλαχιστον για εμας εδω στα ανατολικα(μεσα και η Αττικη Γιωργο Λαμερα)ολα ειναι ανοικτα...Υπομονη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου κ. Χριστόδουλε, φαίνεσαι ωραίος τύπος, σε καλωσορίζουμε στο blog, δες και το μήνυμά μου της 14ης Ιανουαρίου.

      Διαγραφή
    2. Εγώ έχω ποντάρει όλα τα λεφτά στο Μάρτιο, αγαπητέ Χριστόδουλε. Αν το κάνει ο Φλεβάρης, χαλάλι, ας τα χάσω!

      Διαγραφή
  19. καλημέρα,κ ζιακοπουλε ήθελα να σας ρώτησε εάν πράγματι ισχύει ότι εδώ στη Μυτιληνη επηρεαζομαστε από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στα παράλια,συνηθως όταν έρχεται χιονοχαμηλο πολλοί λένε οτι μας ήρθε από τουρκια,αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή