Πάσης φύσεως υδάτινα κατακρημνίσματα…

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας και οι άνεμοι στα πελάγη να ενισχυθούν στα 7 μποφόρ. Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (11-12/1) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Το απόγευμα-βράδυ της Παρασκευής τα φαινόμενα θα ενταθούν. Κατά τα άλλα, η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (13/1) γενικά προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χιόνια τα οποία στα κεντρικά και τα βόρεια θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, τα φαινόμενα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα σταματήσουν αρκετά γρήγορα, ενώ το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Κυριακή (14/1) αρκετά σίγουρος είναι ο καιρός του Β-ΒΑ ρεύματος στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Πέρα από αυτό, υετός είναι πιθανό να παρατηρηθεί και στη Β Ελλάδα και κυρίως στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Μακεδονίας. Τέλος, το απόγευμα-βράδυ στο παιχνίδι του υετού θα μπει και η Δ-ΒΔ Ελλάδα λόγω της στροφής των ανέμων σε Ν-ΝΔ (θερμή μεταφορά-ανάγλυφο).


Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες κυρίως στα ΝΔ. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές που το βράδυ στα νότια θα ενταθούν. Πιθανές καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ και στα νότια Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές τη νύχτα. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Μικρή πιθανότητα βροχής τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Άλλη μια ...αρπαχτή, ενός μικρομεσαίου χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νερό να πέφτει...να πίνουμε το καλοκαίρι φραπέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενας Χειμώνας αρκετά ήπιος μέχρι στιγμής αλλά με ενδιαφέρον στη συνέχεια.
    Αυτό που προβλέπαμε για τον Γενάρη εδώ κ καιρό(μας είχε προιδεάσει κ ο Γιώργος μέσα απο εδώ),αυτό μας έρχετε.
    Ένας Γενάρης ευτυχώς με αρκετά βροχοχαμηλά (έπεται κ η συνέχεια απο Δευτέρα με εκ νέου νοτιοδυτική κυκλοφορία)αλλά και επικρατέστερους τους νοτιάδες.
    Η φωτοβολίδα που περίμεναμε φαίνεται ν'αργεί ακόμα αλλά με τον Α-ΒΑ άνεμο που κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατεί τις επόμενες ημέρες στην ΒΑνατολική χώρα κ τις ψυχρότερες μάζες σταθερά λίγο βορειότερα στην εκεί περιοχή φαίνεται πως μπορεί να δουν το επόμενο διάστημα του Ιανουαρίου ακόμη κ πεδινό χιονιά!
    Εμείς με τις βροχούλες μας θα μείνουμε πάλι κ με τα χιόνια μας στην Πίνδο.
    Μπορούμε να κάνουμε κ αλλιώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο (9/1/2017) και τέτοια περίπου ώρα, τα σύννεφα του χιονιά άρχισαν να πυκνώνουν στον αττικό ουρανό. Μόλις βράδιασε έπεσαν οι πρώτες νιφάδες και το χιόνι να κάλυπτε σιγά, σιγά δέντρα, κήπους (όπου υπάρχουν τελοσπάντων στην Αθήνα), πεζοδρόμια και ταράτσες. Ήταν, όμως, και το κύκνειο άσμα της Αριάδνης, τουλάχιστον για την Αττική, αφού την επομένη το πρωί βγήκε ήλιος επιτρέποντας ακόμα και μία ολιγόλεπτη βουτιά.
    Θυμάμαι να βάζω το χιόνι που είχε πιάσει το αμάξι στη σκάφη που μου έδωσαν κάτι πιτσιρικάδες για τους τη γεμίσω και να φτιάξουν χιονάνθρωπο και μετά να κατεβαίνω παραλία, όπου είχαν κάνει κατάληψη δεκάδες χελιδόνια της θάλασσας. Οι μικρόσωμοι γλάροι του χειμώνα. Πέρσι ήταν και τα πιο παγωμένα νερά των τελευταίων ετών και ειδικά σε σύγκριση με το 2016 που στην πραγματικότητα δεν πάγωσαν ποτέ, ήταν η μέρα με τη νύχτα.
    Φέτος είναι μία ενδιάμεση κατάσταση, καθώς έχουν παγώσει αρκετά, μάλλον από τον χιονιά πριν τα Χριστούγεννα. Προλαβαίνεις, πάντως, να κάνεις μία καλή γύρα στο απέραντο γαλάζιο και χάρη στις μπονάτσες είναι καλές και οι υποβρύχιες λήψεις. Με τα αυγά καλαμαριού, δεμένα σαν αρμαθιά στο σχοινί μίας σημαδούρας, ένα μεγάλο χταπόδι κι έναν οφίουρο (συγγενικό είδος του αστερία με πιο λεπτούς και ευλύγιστους βραχίονες) να είναι τα χάιλαϊτ του 2018, ξεχωρίζοντας από τους σπάρους, τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις τσιπούρες, τις καλόγριες, τα μπαρμπούνια και τις μουρμούρες. Ζαργάνες και μελανούρια, τα ψάρια της καλοκαιρίας δεν εμφανίζονται πια. Άρα μπήκε ο χειμώνας για τα καλά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπεί για τα καλά ο χειμώνας Βαγγέλη όπως λες βάση των σημαδιών της θάλασσας.
      Εν τω μεταξύ πόσο ζηλεύω όλα αυτά που ζείς μέσα σε αυτόν τον ωραίο κ μυστήριο θαλάσσιο κόσμο που βλέπεις κ μας διηγείσαι καθημερινώς!

      Διαγραφή
    2. Τελικά, η παρέα απέκτησε τον ...Κουστώ της. Που βρίσκει στον υποθαλάσσσιο κόσμο τις συγκινήσεις που πολλοί από εμάς αναζητάμε στην ...κρυόσφαιρα. Μακάρι να μας "φέρει" και τα χιόνια με τις παρατηρήσεις του πάνω στα ψάρια, γιατί εμείς μόνο τα πουλιά μπορούμε να "διαβάζουμε" κάπως. Και αυτό όχι φυσικά όσοι ζούμε μακρυά από τη φύση, ταμπουρωμένοι στις μεγάλες τσιμεντουπόλεις μας.

      Διαγραφή
    3. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη θάλασσα κόρη της Γαίας και μητέρα της Αφροδίτης.

      Διαγραφή
    4. Οι Αθηναίοι που ηταν πιο βαθυστοχαστοι την θεωρούσαν μητέρα της Δημοκρατίας.

      Διαγραφή
  5. Ο πρώτος αξιόλογος ...ψηφιακός χιονιάς εμφανίζεται στο φρέσκο 12άρι, από το κύριο και το κοντρόλ ραν προς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

    http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2018010912
    /graphe3_1000___23.73_37.99_.gif

    Από το να μη φαίνεται τίποτα, καλό κι αυτό, να υπάρχει ενδιαφέρον στο παιχνίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ξεχαστε τα χιονια στις ταρατσες απο τις πεδινες-παραθαλλασιες περιοχες!για να μην κοροιδευομαστε!για να ριξει χιονι πρεπει να συνδυαστει με βαρβατο κρυο -8 και κατω στα 850hpa με υετο(εκτος εαν υπαρξει εγκλωβισμος ψυχους στα ηπειρωτικα χιονιζει και με -3 στα 850hpa)
    ως να ερθει αυτη η στιγμη εαν φυσικα ερθει δεν ερχεται τιποτα απο χιονια!παρτε το χαμπαρι!τελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα χρυσοστομε :) δεν χιονίζει πεδινά και ούτε θα το στρωσει

      Διαγραφή
    2. Βρε ανώνυμε φίλε, προς τι αυτό το μήνυμα; Για να κάνεις επίδειξη γνώσεων στο blog αυτό; Υπάρχει και το facebook για τέτοια με πολύ μεγαλύτερο κοινό, αν βεβαίως, έχεις ακόλουθους... Κι επιπλέον είσαι η Πυθία που ανακοινώνει ως θέσφατο το τι θα συμβεί; και επαναλαμβάνω, σε αυτό εδώ το χώρο που τον τρέχει ένας από τους πιο έμπειρους μετεωρολόγους που αν κάτι τον χαρακτηρίζει, ανεξαρτήτως αν πέσει μέσα ή έξω, είναι η σύνεση και η μετριοπάθεια;Και το κάνεις εκ του ασφαλούς. Αν δε βγει το σενάριο δεν τρέχει μία (ανώνυμος ήσουν άλλωστε),αν βγει θα στείλεις μια φωτοβολίδα λέγοντας σας τα έλεγα εγώ. Σαν να έχεις μπερδέψει λίγο τους χώρους που γράφεις. Δεν είναι όλοι ίδιοι.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι ο ανώνυμος φίλος μιλάει για το επόμενο πενθήμερο και όχι για όλο το χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, οι απολυτότητες δεν συνάδουν με την πρόγνωση του καιρού και, πέρα από αυτό, όταν κάνουμε πρόγνωση, γράφουμε και κάποια στοιχεία πάνω στα οποία στηριχθήκαμε για να την κάνουμε. Επί της ουσίας, νομίζω ότι υπάρχουν πιθανότητες να χιονίσει σε κάποια βόρεια πεδινά στο διάστημα 13-16/1.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς όπως τα λέει ο δάσκαλος είναι για τις επόμενες ημέρες.
      Υπάρχει περίπτωση ακόμη κ για πεδινό χιονιά σε κάποια κυρίως βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.
      Τώρα το ότι τα μοντέλα δε δείχνουν κάτι σοβαρό για πεδινό-παραθαλάσσιο χιονιά ισχύει αλλά δεν μπορούμε να τελεσιδικούμε όταν μιλάμε για όλο τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας κ κατά δεύτερον ποιός μίλησε εδώ μέσα ειδικά για φέτος ότι θα δούμε χιόνια στα πεδινά?
      Άλλο οι νοσταλγίες κ οι επιθυμίες μας που εκφράζουμε μέσα απο εδώ κ άλλο η πρόγνωση φίλε μου!

      Διαγραφή
    5. Ο ..."Ταρατσάκιας" ξαναχτύπησε! Αν ψάχνεις για ψευδώνυμο, μονότονε Ανώνυμε, σου το προτείνω.

      Διαγραφή
  7. επιπλέον δεν ξέρουμε αν ο πρώτος φίλος λέγεται Χρυσόστομος και το "δε χιονίζει πεδινά" είναι αυταπόδεικτα λάθος (ποτέ δε χιονίζει και σε ποια πεδινά?). τέλος, το "ούτε θα το στρώσει" είναι πλεονασμός (αφού δε χιονίζει έτσι κι αλλιώς). είναι όπως λέμε "θα την καθαρίσω και μετά θα τη χωρίσω".

    τα υπόλοιπα αυτορυθμίζονται από τη Δημοκρατία Ζιακόπουλου, φίλοι χιονόφιλοι, φίλοι αντιφρονούντες και μετριοπαθείς αναποφάσιστοι που κρίνετε το αποτελέσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε ζιακοπουλε καλησπέρα.η ΕΜΥ κάνει λόγο για χιονοπτώσεις το Σάββατο σε Θεσσαλία στερεά ας πούμε 600 μέτρα .οι θερμοκρασίες στα 850h δεν είναι υψηλές;ποιοι άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν αυτή την πρόγνωση;μου κάνει εντύπωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λέει η ΕΜΥ. Μάλιστα μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλία τα χιόνια είναι πιθανό να κατεβούν και λίγο πιο κάτω από τα 600 μέτρα.

      Διαγραφή
    2. Φιλε Niko pappa Σαββατο βραδυ ημαστε για Καστρακι για κρασι και μετα κατω Καλαμπακα για ποτο,θα δουμε τιποτα εκει η θα φαμε χυλοπιτα?Ειναι χαμηλα δηλ.?

      Διαγραφή
    3. φύγαμε! μην περιμένεις χιόνι, όμως, Γιώργο. το Καστράκι είναι στα 300 m? άντε 400. αυτό το "χιόνι στο τέλος της βροχής" είναι σύνηθες σενάριο, δε λέει και τίποτα όμως. άσε που είμαστε κρυφοί ΒΔυτικοί και ο καιρός καθαρίζει γρήγορα. προσωπικά προσδοκώ αρκετό νερό (μαζί με την επόμενη βδομάδα).

      επιπλέον αν έχεις δει Ζάετς-Ρότσα-Σαραβάκο, τι να σου πει τώρα η κατάσταση? (προς Δ. Νάκο)

      Διαγραφή
    4. Και αν έχεις δει και Σιδέρη-Παπαϊωάννου-Δομάζο..., λέω εγώ ο πιο παλιός.

      Διαγραφή
    5. εντάξει δεκτό, υποθέτω εννοείς ότι ο Μίμης είναι υπερκομματικός, Μάρτιος του '87.

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. φαινεται οτι παρεξηγηθηκε το σχολιο μου!θελω να πω οτι για να ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ-ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ θα πρεπει φετος τον χειμωνα να ερθει ενα βαρβατο κρυο με -8 και κατω στα 850hpa και να συνδυαστει με υετο.
      τωρα απο κει και υστερα χιονιζει στα ηπειρωτικα και με εγκλωβισμο κρυου οποτε δεν χρειαζεται καταναγκη -8 στα 850hpa!περισσοτερα να ρωτισουμε τον κ.Ζιακοπουλο!
      Εαν φετος τον χειμωνα τυχει και κανει κατι τετοιο με υετο(-8 και κατω 850hpa που ειναι κανονας αν δεν κανω λαθος) εννοειται θα ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!
      εαν ομως δεν συμβει κατι τετοιο χιονια caput!

      Διαγραφή