Βοριάδες και κρύο

Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και νότια. Το άλλο βασικό χαρακτηριστικό του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και κυρίως στα ηπειρωτικά. Το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή (26-28/1) δεν προβλέπονται βροχές ή χιόνια. Η ένταση των βόρειων ανέμων σταδιακά θα πέσει στα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ο παγετός θα συνεχιστεί με τάση εξασθένησης κυρίως από την Κυριακή. Τέλος, οι υπόλοιπες μέρες του Γενάρη θα περάσουν με σχετική καλοκαιρία. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 9 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 7 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Mία απ' τα ίδια ήταν ο καιρός και σήμερα, με δυνατό βοριά, πυκνή συννεφιά και παγωνιά. Ο ήλιος άργησε μια μέρα, τουλάχιστον στο πάντα ανεμοδαρμένο Θυμάρι. Παρόλα αυτά μάζεψα μία σακούλα από τα μεσόνερα σε μία σύντομη βουτιά. Επηρεασμένος και από το ρεπορτάζ του Skynews, που είχα διαβάσει νωρίτερα, για τις 12 χιλιάδες τόνους πλαστικού που μάζεψαν εθελοντές μόνο από ένα κομμάτι, μίας παραλίας στη Βομβάη της Ινδίας.

    Αλλά οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες αν οι αρχές της ινδικής μεγαλούπολης δεν βελτιώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών και δεν αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις να χρησιμοποιούν ένα ποταμάκι ως χωματερή. Οι εθελοντές εμπνεύστηκαν από τον δικηγόρο Afroz Shah, ο οποίος βοήθησε να ιδρυθεί το Sky Ocean Rescue και έκτοτε σταρ του Bollywood έχουν δωρίσει εκσκαφείς για να ξεθάβονται τα πλαστικά από την άμμο. Ο δικηγόρος εξηγεί ότι αν έρθει η παλίρροια θα τα παρασύρει στον ωκεανό και τα πλαστικά θα βλάψουν τη θαλάσσια πανίδα.

    Στον καθαρισμό της παραλίας συμμετείχαν και μαθητές με ένα 15χρονο να λέει ότι "καθαρίζουμε το χάλι που δημιούργησαν οι γονείς μας και αν δεν το κάνουμε η γενιά μας θα βρει μπροστά της το πρόβλημα του πλαστικού". Αλλά λίγο πιο μακριά από εκεί, το Skynews εντόπισε πολλά ακόμα πλαστικά, κυρίως σακούλες και συσκευασίες φαγητού, που προέρχονται από ένα ποταμάκι, στις όχθες του οποίου ζουν σε παραγκουπόλεις χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μετανάστες.

    Οι αρχές τους αγνοούν, δεν γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών και κανένας δεν τους λέει τι να κάνουν με τα πλαστικά. Οι εθελοντές, όμως, τους ενθάρρυναν να δίνουν τα πλαστικά για ανακύκλωση και να πληρώνονται 5 ρουπίες (0,06 στερλίνες - περίπου 7-8 λεπτά του ευρώ) το κιλό. Και ήδη 20 χιλιάδες κιλά πλαστικού τον μήνα έχουν σταλεί για ανακύκλωση.
    https://news.sky.com/story/indian-beach-cleared-of-12000-tons-of-plastic-by-hundreds-of-volunteers-11219801
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι δυστυχώς ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη οι αναπτυσσόμενες χώρες και δη οι λεγόμενες "ασιατικές τίγρεις". Κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης εδώ και τώρα, για την δίκαιη κατανομή του πλούτου και για το περιβάλλον ...βλέπουμε στο μέλλον! Γι αυτό και προσωπικά είμαι απαισιόδοξος και για την κλματική αλλαγή και για το περιβάλλον, όσο κυριαρχεί παγκοσμίως η αποθέωση του κέρδους, η υπερσυσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια και η προσπάθεια να πεισθούν οι λαοί οτι άλλος εναλλακτικός τρόπος οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας δεν υπάρχει, πλην του ανεξέλεγκτου και ασύδοτου καπιταλισμού.

      Διαγραφή
  2. Τελεψε κ αυτό το ψυχρό επεισόδιο,εν αναμονή καινούργιου... μέχρι το τε διαφημίσεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το σημερινό κρύο αλλά κ το αυριανό που θα'ρθει!
    Απο εκεί κ πέρα όμως θα ήθελα να πω ότι επίτηδες περίμενα απο χθές να δω κ τα σημερινά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού.
    Δυστηχώς φέτος αυτό που βλέπω είναι οι αλλεπάληλες ψυχρές καταβάσεις σε δυτική Ευρώπη κ Ισπανία να συνεχίζονται κ στις αρχές Φλεβάρη κ σ'εμάς πιθανότερο σενάριο βλέπω τους νοτιοδυτικούς ανέμους με κάποιες βροχές εκείνο το διάστημα κ ήπιες γενικά θερμοκρασίες παρά κάτι καλό απο χιόνια.
    Τωρα για το μετ'έπειτα του μήνα ίσως μας θυμηθεί λίγο το κρύο αλλά κ πάλι είναι πολύ μακριά για να το πιστέψουμε.
    Όσο για τον Μάρτιο που κάποιοι φίλοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια που τον αναφέρουμε(κ εγώ αλλά κ άλλοι φίλοι του blog)ως χιονοφωτοβολίδα μήνα γιατί όπως είπαν ο χειμώνας θα έχει τελειώσει μέχρι τότε έχω να ξανά πω ότι το λέμε βάση στατιστικών παλαιότερων χειμώνων της χώρας μας που μοιάζουν με τον φετινό κ όντως μας είχαν δώσει ανέλπιστες κακοκαιρίες τότε έτσι μπορει κ φέτος εστώ κ αργά να αλλάξει η γενική κυκλοφορία τον Μάρτη(έτσι κ αλλιώς είναι αδύνατον να συνεχιστεί η πολύμηνη κατάβαση ψύχους σε νοτιοδυτική Ευρώπη για πολύ ακόμα.Αν θυμάστε κ πέρυσι που είχαμε κ εμείς αλλεπάληλες ψυχρές καταβάσεις,απο τέλη Φλεβάρη κ μετά μας αποχαιρέτησαν οριστικά).
    Υ.Γ. 1ον.Υπάρχει βέβαια περίπτωση κ ο Μάρτιος να μη δείξει αυτό που περιμένουμε αλλά εδώ μέσα σε αυτό το blog ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας κ τα στοιχεία που μπορούν να μας δείξουν το σωστό δρόμο.
    2ον.Εγώ πια έχω πειστεί ότι κ ο Φεβρουάριος πλήν κάποιων κακοκαιριών που σίγουρα θα έχει ή μίας,δύο το πολύ μέτριων ψυχρων εισβολών δε θα δούμε τίποτα το σπουδαίο-ιστορικό κ αυτό θα ναι κ το αναμενόμενο καθώς κ τα παγκόσμια εποχικά μοντέλα σε αυτό συγκλίνουν εδώ κ καιρό(τα έχουμε δει πρώτα απο αυτή τη σελίδα).
    Ας περιμένουμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχερός ο πρωθυπουργός μας που περπάτησε δυο χιλιόμετρα στο χιόνι στο Νταβός για να μην καθυστερήσει στην συνάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον πρώτο φετινό ψηφιακό "καύσωνα" μας δίνει το κύριο τρέξιμο του GFS, στις ίδιες πάνω-κάτω ημερομηνίες που μέχρι χτες μας έδινε τον βόρειο πόλο!

    http://www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/324_3.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο έτσι είναι,δυστηχώς τίποτα πάλι.
      Η κατάσταση πιστεύω τελικά κάπου στη μέση θα κάτσει.

      Διαγραφή
    2. Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες....

      https://www.youtube.com/watch?v=ProqTfk4N3U

      Διαγραφή
  6. ...Όμως τα ensembles (συγνώμη γαι το απανωτό σχόλιο) είναι καλά για το ίδιο διάστημα και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

    http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2018012412/graphe3_1000___23.73_37.99_.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλες/ους.

    Θάρρος αδέρφια χιονόφιλοι! Ο τζίφος (πολύ μου αρέσει το παρατσούκλι "τζίφος", Γιώργο Λαμέρα) δείχνει πάλι μεγαλεία στο διάστημα 3-8/2. Αλλά και πάλι ποιος ξέρει, αργότερα μπορεί να το αλλάξει, έτσι για να παίζει με τον καημό μας:

    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-288.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-300.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-312.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-324.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-336.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-348.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-360.png
    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012500/gfs-1-372.png

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NW Pindos
    Πάντως εάν έστω μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, άντε 20, δεν ρίξει καλό χιόνι (δηλαδή από 30 πόντους στα 500-600μ. μέχρι 1,50 μ. στα 1500μ.), τα πεδινά αλλά και τα ημιορεινά και κλασικά ορεινά (μέχρι τα 1000-1100μ.) τέλος για φέτος. Διότι η μέρα έχει μεγαλώσει, ήδη στα 1000 μ. χιόνι δεν υπάρχει (δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου) και μετά τις 15 Φλεβάρη ότι ρίχνει εύκολα λιώνει με έναν απλό νοτιά. Το χιόνι ουσιαστικά που θα κρατήσει μέχρι Απρίλιο - Μάιο έστω στα πολύ πολύ ορεινά (πάνω από 1800μ) είναι αυτό που έχει ήδη πέσει και έχει δέσει καλά λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Χιόνια Μαρτίου τώρα..., άστο καλύτερα... (μόνο στα πολύ ορεινά κρατάνε). Αυτό που θέλουμε τουλάχιστον είναι να πέσουν και άλλα χιόνια έστω στα ορεινά. Έχει σημασία γενικότερη, συγκεκριμένες φυσικές πηγές στην Πίνδο (υπόγειες) κατεβάζουν πολύ ή λίγο νερό (πόσιμο) το καλοκαίρι ανάλογα με τις χιονοπτώσεις του χειμώνα (και της άνοιξης βέβαια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτό εξηπακούετε,εάν δε πέσουν κ στις αρχές το πολύ μέσα Φλεβάρη καλές χιονοπτώσεις σε ορεινά κ ημιορεινά(μιλάω ειδικά για Πίνδο)για να κρατήσουν μέχρι Μάιο δεν πρόκειτε να κρατηθεί τίποτα μετά.
      Απλώς ο Μάρτιος είναι μήνας μόνο για χιονοεκπλήξεις συνήθως των δύο ημερών κ μετά οι θερμοκρασίες επαναφέρονται στα φυσιολογικά,χώρια όπως είπες ότι μεγαλώνει η μέρα πιά αρκετά.
      Να τονιστεί ότι μετά την περσινή ανώμβρη γενικά χρονιά για την δυτική Πίνδο μας τα χιόνια που κράτησαν λόγω κρύου (στα μεγάλα υψόμετρα) μέχρι τέλη Μαίου μας χάρισαν άφθονο τρεχούμενο νεράκι το καλοκαιρί.

      Διαγραφή
  9. Μιας κι έχουμε το Γιώργο που είναι μουσικός, πώς το έλεγε ο Μπιθικώτσης; Ρίξε μια ζαριά καλή και για μας παλιοζωή; Ε, κακά ττα ψέμματα οι πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου είναι η ζαριά που περιμέναμε όλον τον χειμώνα. Με 6αρες το παίρνουμε διπλό, κλείνουμε το τάβλι και το βάζουμε παραμάσχαλα στον ηττημένο να το πάρει σπίτι του (συνήθειο των Τούρκων αυτό), με ασσόδυο θα σιχτιρίζουμε (μιας και έπιασα τα τούρκικα σήμερα) τη γκαντεμιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή