Με αξιόλογες μεταβολές του καιρού το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία κινείται αργά ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αναμένεται αρκετή συννεφιά στη χώρα, αλλά οι βροχές που είναι πιθανό να σημειωθούν θα είναι τοπικές και ασθενείς. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Ιόνιο). Την Τετάρτη (10/1) αρχικά θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, αλλά το απόγευμα-βράδυ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά, τα νότια και στο Αιγαίο (νύχτα). Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (11-12/1) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι δε θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (13-14/1) τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια, οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά. 
 
Σχόλια-επισημάνσεις:
(α) Υπάρχουν ακόμα κάποιες αβεβαιότητες αναφορικά με το βάθεμα, την τροχιά και την υετική ικανότητα του αφρικάνικου χαμηλού που θα επηρεάσει τη χώρα την Τετάρτη προς Πέμπτη. Η έλλειψη επαρκών παρατηρήσεων από τη Β. Αφρική δεν είναι ο μοναδικός λόγος.
(β) Η εγκατάσταση αντικυκλώνα στη Σκανδιναβία, όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, μειώνει την προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας από τα μοντέλα. Με δεδομένο όμως ότι με αυτές τις συνθήκες βαρομετρικά χαμηλά θα διατρέξουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά τη Μεσόγειο, μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε αρκετό υετό στη χώρα. Εννοείται  ότι η ύπαρξη αντικυκλώνα στα ΒΑ Βαλκάνια θα είναι καθοριστική για τις συγκλίσεις και γενικότερα για τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην περιοχή μας.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το βράδυ κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το βράδυ σε Θεσσαλία και Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Kαλοδεχούμενες οι βροχές!Αμήν και πότε να πάρει κάτι επιτέλους και η Βόρεια Ελλάδα και χιόνια στα βουνά μας που ακόμα-απίστευτο και όμως αληθινό-είναι γυμνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ήταν Νοέμβριος θα το ευχαριστιόμασταν όλοι. Είμαστε όμως στην καρδιά του χειμώνα και όταν βλέπεις 17αρια παρά τις πυκνές νεφώσεις δεν μπορείς να χαρείς επειδή απλώς βρέχει. Επίσης, τα ensable απογοητεύουν και πάλι. Ας ελπίσουμε σε σοβαρή αλλαγή του μοτίβου έστω και στο παρα πέντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω!Είναι πολύ θλιβερό αυτό που γίνεται.Εδώ στα βόρεια πεδινά πριν 10 χρόνια είχαμε στάνταρ 3-4 φορές χιονιού συνήθως πάνω απο 25cm.Πλέον δε πέφτει τίποτα!Εγώ το χω πάρει απόφαση και γι'αυτό ικανοποιούμε έστω και με τις βροχές που όπως λες ήταν κάποτε καιρός Νοεμβρίου!

      Διαγραφή
    2. με οποια θερμοκρασια και να εβρεχε και παλι ευχαριστηση μηδεν για πολλους απο οσους ασχολουνται σε διαφορα site που ασχολουνται με τον καιρο και τα χιονια!δεν μπα να βρεχει με μονοψηφιες(διοτι και αυτο το πραγμα μερος του χειμωνα ειναι μην το ξεχναμε)ορισμενοι δεν λενε να αλλαξουν!ας μην το παιδευουμε και το τραβαμε απο ταμαλλια!παρατραβηξε και εγινε λαστιχο το σηριαλ!για να τα λεμε καθαρα και ξεστερα το ζητουμενο ειναι να χιονιστουν τα μπαλκονια μας(διοτι περι αυτου προκειται για ολους εμας που μπαινουμε και γραφουμε σχολια σε αυτα τα site.εαν ξεραμε απο την αρχη οτι δεν θα πεσει νιφαδα τσακιστη στις ταρατσες μας ουτε το 1/100 των σχολιων δεν θα γραφονταν)μπορει ο καθενας μας εδω περα να αναφεται σαν φιλος του χειμωνα(που ουσιαστικα μονο φιλος του στυλ "αρκει να χιονιστει η αυλιτσα μου"που αυτο ομως ειναι ενα μικρο κομματι του ελληνικου χειμωνα σε αντιθεση με τον χειμωνα του βορειου πολου) απαξ και στην αγαπημενη εποχη(που με αυτα που διαβαζω γενικα κοντευει να γινει καταραμενη καθως δεν χιονιζονται οι σκεπες!)δεν γινει κατι τετοιο ερχονται δυσανασχετησεις εως.....η απολυτη καταστροφη και υστερια!εχουν δει τα ματακια μου τετοια καμωματα και συνειδητοποιω με την εμπειρια μου σε ολα αυτα τα χρονια αυτο που εγραψα παραπανω!και φυσικα ο κανονας συνεχιστηκε και περισυ που παροτι ηταν ενας αξιοπρεπης χειμωνας για τα χειμερινα δεδομενα της ελλαδας κυριως απο αποψη θερμοκρασιων καποιοι επεσαν να τον φανε μονο και μονο επειδη δεν χιονιστηκαν ιδιαιτερα οι ταρατσες τους!φετος ηρθε αυτος ο χειμωνας που οπως ηταν φυσικο και επακολουθο επεσαν πολλοι και τον εκραξαν!
      θα ηθελα να ηξερα οσοι περισυ δηλωσαν γενικα για εναν μετριοτατο χειμωνα φετος τι εχουν να πουν;η μηπως για να εχουμε εναν καλο και αξιολογο χειμωνα θα πρεπει (συμφωνα με οσους δεν εμειναν ικανοποιημενοι περισυ)απαραιτητως να εχουμε 15 μερες σερι ολικους παγετους και 1 μετρο στον λευκο τον πυργο;
      συγνωμη αλλα οποιος τρεφεται με τετοιες ψευδαισθησεις καλο ειναι τα ξεχασει διοτι ουτε η επομενος ουτε ο μεθεπομενος ουτε ο εκαστοτε χειμωνας επροκειτο να φερει αυτα τα πραγματα αλλα ουτε επισης τα πεδινα της ελλαδας προκειται να απεκτησουν ξαφνικα κλιμα σιβηριας!τωρα απο εκει και υστερα οσοι δεν συμβιβαζονται με την πραγματικοτητα no problem!αλλα σε καμια περιπτωση δεν τρελαθηκε ο καιρουλης!(ασχετως που τα ριχνουμε στον καιρο και κατηγορουμε για ταχα ελλειψη χειμωνα λογω αχιονιας της βεραντας μας,(που αχιονια για να λεμε την αληθεια φυσικα δεν ισουται οπωσδηποτε με ηλιοφανεια σερι.μπορει δηλ.να ακολουθησει ενας βροχερος χειμωνας για τα πεδινα που και αυτο βεβαιως και χαρακτηριζεταιως χειμωνας ασχετως που δεν μας βολευει εμας και το ριχνουμε στην γκρινια))εαν κρινει ο οποιοσδηποτε αυτα τα τραγελαφικα θα καταλαβει οτι αλλου επεσε η τρελα.ελπιζω και θα ηθελα να παψει αυτη η τακτικη που δεν το βλεπω στον οριζοντα να ερχεται.ακομα και μετα τα περσυνα παραλληρηματα καποιων μπορω να πω με σιγουρια οτι εαν ερχονταν φετος χειμωνας σαν τον περσυνο θα βρισκονταν ολο και καποιοι με διαφορες αφορμες να πεσουν να τον φανε οπως ακριβως εγινε και περυσι ενδεκτικο το πως επικρατει αυτη η τραγικη τακτικη στα καιροsite.

      Διαγραφή
    3. ο μονος λογος που κανονικα πρεπει να μας κανει να ανησυχισουμε ειναι απλως εαν ο υδροφορος οριζοντας βγει γεμισμενος δηλαδη πληρης απο εναν χειμωνα.διοτι εαν υπαρξει ενας σχετικα ζεστος αλλα υγρος χειμωνας με παμπολλες βροχες τοτε γεμιζει φυσικα ο υδροφορος οριζοντας.δεν σημαινει οτι εαν δεν χιονισει στον κηπο μου(που μπορει να μην μας ικανοποιει με τιποτα),ερχεται η καταστροφη και η λειψυδρια.για αυτο ας μην γραφουμε φαιφροτητες για κατι που δεν ταιριαζει στην αρεσκεια μας!!!!!!
      αλλα παρολα αυτα καποιοι συνεχιζουν οπως λεμε "τα ιδια παντελακη μου τα ιδια παντελη μου"

      Διαγραφή
    4. Πολλοί καιρόφιλοι ελπίζουν σε χειμώνες του παλαιού κλίματος (π.χ. του κλίματος της τριακονταετίας 1961-90), μη θέλοντας να πιστέψουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει επί το θερμότερο και το ξηρότερο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους μέσους αριθμούς ημερών υετού (τα θέματα της έντασης των καταιγίδων και των μεμονωμένων περιστατικών χιονιάδων-φωτοβολίδων, είναι διααφορετικής φύσεως). Η ρήση "κλίμα είναι ό,τι αναμένεις να πάρεις και καιρός είναι ό,τι τελικά παίρνεις" εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, αλλά με ένα θερμότερο και ξηρότερο κλίμα είναι ουτοπία να περιμένεις παλιούς καιρούς με τη συχνότητα των προηγούμενων δεκαετιών.

      Διαγραφή
    5. Τι κακό έχουμε κάνει και μας μαλώνεις ;

      Διαγραφή
    6. Τον άλλο μου εαυτό μαλώνω που σας μοιάζει!

      Διαγραφή
  3. Πέρσι τέτοια μέρα (8/1) είχε πολλή παγωνιά (για υποθερμία) με την Αριάδνη, πρόπερσι πολύ κύμα με τον δυτικό άνεμο, οπότε λογικά θα ερχόταν και η σειρά της μπονάτσας (φέτος). Και η θάλασσα τελικά είναι... She's like the wind, όπως τραγούδησε κάποτε και ο αξέχαστος Πάτρικ Σουέιζι. Ανήμερα του Αϊ Γιαννιού έφυγε από τη ζωή στα 70 της και η Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανς Γκαλ, που είχε κάνει αίσθηση ως έφηβη κιόλας με έναν δίσκο, ο οποίος είχε πουλήσει 2 εκ. αντίτυπα.
    Στα 18 της κέρδισε τη Eurovision για λογαριασμό του Λουξεμβούργου, τραγουδώντας με φωνή που έτρεμε, καθώς την έβλεπαν 150 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η Φρανς Γκαλ έλεγε ότι "γεννήθηκε" με τον σύζυγό της, πατέρα των παιδιών της (όταν έχασε την κόρη της το 1997 σταμάτησε ουσιαστικά το τραγούδι), αλλά και τον άνθρωπο που απογείωσε την καριέρα της. Με τραγούδια σαν το Ella, elle l' a (H Έλλα το έχει), που διάλεξε και η Le Monde για να την αποχαιρετήσει.
    Το είχε πει για την Έλλα Φιτζέραλντ, αλλά μάλλον θα ταίριαζε και στην ίδια. "Elle a ce tout petit supplément d’âme, cet indéfinissable charme, cette petite flamme ». Γιατί όπως λέει και το τραγούδι, "έχει αυτή τη λίγο παραπάνω ψυχή, αυτή την απροσδιόριστη γοητεία, αυτή τη μικρή φλόγα).
    http://www.lemonde.fr/mort-de-france-gall/article/2018/01/07/pourquoi-france-gall-a-marque-la-chanson-francaise-en-5-titres_5238525_5238471.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με βάση την πρόγνωση πιστεύω ότι για ΒΔ Πίνδο στο διάστημα από Τετάρτη αργά βράδυ μέχρι Παρασκευή αργά βράδυ πάνω όμως από τα 1600 μ. θα έχουμε χιονόστρωση γύρω στους 25-30 πόντους πάνω - κάτω. Στην κεντρική στερεά και κεντροδυτική Πίνδο ο υετός θα είναι περισσότερος αλλά επειδή οι θερμοκρασίες είναι λίγο πιο ανεβασμένες τα υψόμετρα ανεβαίνουν. Ίσως τα υψόμετρα κατέβουν από Πέμπτη απόγευμα και την Παρασκευή (στα 1000-1200) χωρίς ιδιαίτερη χιονόστρωση ο υετός, όμως, σταδιακά από Παρασκευή κυρίως, θα μειώνεται. Για όσους αγαπάμε το χιόνι έστω και στα ΒΔ ημιορεινά - ορεινά ο καιρός αυτός δεν είναι και ότι το καλύτερο. Θα είναι ένας κλασικός υγρός - βροχερός καιρός κατά κύρια βάση (το έχουμε δει αρκετές φορές αυτό). Θα έρθει όμως και το πολύ χιόνι, που θα πάει, δεν θα έρθει και το κλασικό δυτικό χαμηλό από Αδριατική - Κεντροβόρειο Ιόνιο ή το Aegean Effect για ανατολικά προσήνεμα; κάποια στιγμή θα έρθουν, αλλά προηγουμένως μια σταδιακή πτώση θερμοκρασίας είναι απαραίτητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που μας καίει, ή έτσι θα έπρεπε, είναι να πέσουν νερά. Υπάρχει πιά, έντονα εμφανές έλλειμμα υδάτων. Πηγές που στερέψαν, ρέματα που δεν "τρέχουν', λίμνες που δίνουν εικόνα ελών ή ποταμών,κ.λ.π.
    Βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο, απ' το να ελπίζουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ ωχ ωχ, χιόνισε και το έστρωσε στην έρημο Σαχάρα! Ποιος τον ακούει τώρα τον Γιώργο και τους άλλους απογοητευμένους χιονόφιλους αυτού του φιλόξενου καιρικού blog!

    http://www.gazzetta.gr/plus/perierga/article/1182812/hioni-sti-sahara-ginetai-apolyto-pagkosmio-viral-pics

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα βγούν κάποιοι να μας πουν οτι είναι ...πιο φυσιολογικό να χιονίζει στη Σαχάρα παρά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη!

      Διαγραφή
  7. Λόγω νέφωσης και κατακόρυφης θερμοβαθμίδας χάνουμε την ευκαιρία για γενικευμένα εικοσάρια plus:

    http://old.wetterzentrale.de/pics/Rtavn062.gif

    Τι να κάνω ο δόλιος, όπως πάμε θα ...αλλαξοπιστήσω. Θα γίνω θερμολάγνος, να έχω κάποια ακραία να περιμένω. Και αφού το έστρωσε και στη Σαχάρα, ...ζήτω η Σαχάρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο, εμάς (τους γνωστούς, από Λαμία και πάνω) μας έχει περονιάσει. ρίξε μια ματιά σε σταθμούς Θεσσαλίας-Μακεδονίας. οι μέγιστες προσπαθούν ανεπιτυχώς να πλησιάσουν τις ελάχιστες της Αθήνας. Άντε να βρέξει να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμηλές διψήφιες βλέπω και ωραιότατες μονοψήφιες, τίποτα το ακραίο, είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δεν είμαστε; Όσο για τις βροχές, έτσι κι αλλιώς ευεργετικές είναι, ουδεμία αντίρρηση!

      Διαγραφή
    2. εννοείται. υπερέβαλλα χάριν αντιδιαστολής με τα 20άρια. παρ όλα αυτά, 84% ελάχιστη τιμή υγρασίας το μεσημεράκι..

      Διαγραφή
    3. Νίκο, απ΄ότι είδα, το 20άρι τελικά το έπιασε η Ρόδος σήμερα. Έχουμε νομίζω και εδώ έναν φίλο από τη Ρόδο. Για σήμερα ανακηρύσσεται ...αριστούχος!

      Διαγραφή
    4. Ναι παναθεμα με...το παίρνω το αριστειο. Η καυσωνομανα Λίνδος χτύπησε χθες 20.5 βαθμούς. Και να σκεφτείς ότι περίπου τέτοια μέρα πέρσι (8 Ιανουαρίου) επαιζα χιονοπολεμο στον ορεινό Εμπωνα στα δυτικά νησιού. O tempora, o mores. Πάντως να αναφέρω (ειδικά για το φιλο που κολυμπάει χειμώνα) πως η Λίνδος κ γενικά τα ανατολικά παραλια του νησιού είναι ο παράδεισος του χειμερινού κολυμβητη. Τώρα μάλιστα που η Ryan έχει κάτι μουρλια εισιτηριακια Αθήνα-Ρόδο για αδραξτε καμια ευκαιριουλια

      Διαγραφή