Δεκέμβριος 2017: θερμοκρασιακή απορρύθμιση

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Δεκεμβρίου του 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-4

2 σχόλια:

  1. Ο Guardian έγραψε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχουν δεκαπλασιαστεί από το 1950 οι θαλάσσιες περιοχές με ελάχιστο ή, και καθόλου οξυγόνο. Κι αυτό διότι τα θερμά νερά διακρατούν λιγότερο οξυγόνο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τα θαλάσσια είδη που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε τέτοιες συνθήκες, αλλά και για τα 500 εκ. ανθρώπων που βασίζονται για τη διατροφή τους στη θάλασσα, η οποία παρέχει και 350 εκ. θέσεις εργασίας.
    Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι μεγαλύτερες εξαφανίσεις ειδών στην ιστορία έγιναν εξαιτίας θερμών κλιμάτων ή, ανεπάρκειας οξυγόνου στους ωκεανούς και σήμερα οι νεκρές ζώνες στη θάλασσα έχουν έκταση ίση με την ΕΕ. Η απώλεια οξυγόνου στους ωκεανούς είναι 77 δισ. τόνοι από το 1950 με τις ανάλογες συνέπειες όσον αφορά την αναπαραγωγή των ειδών και τη διάδοση ασθενειών. Παράλληλα, η άλγη που αναπτύσσεται σε παράκτιες περιοχές, προσελκύει τα ψάρια, που πιάνονται μετά στις νεκρές ζώνες. Οι ειδικοί καλούν τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους (οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνειδητοποιήσει, πάντως, το πρόβλημα), αλλά και από τις μεγάλες εταιρίες κρέατος να σταματήσουν να ρυπαίνουν τα νερά.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/04/oceans-suffocating-dead-zones-oxygen-starved
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ισχύει η άποψη που διατυπώνεται τα τελευταία χρόνια, οτι η θέρμανση της Αρκτικής "ωθεί" το πολικό ψύχος νοτιώτερα, ενδεχομένως κάτι τέτοιο αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη στην ΒΑ Αμερική και στην ανατολική Ασία. Πέρυσι το Γενάρη πιθανόν ο μηχανισμός αυτός να ευθύνονταν για το ισχυρότατο κύμα ψύχους που έπληξε την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή