Κακοκαιρία με αιχμή του δόρατος τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά

Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει τη χώρα σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΑ Βαλκάνια. Η κακοκαιρία, που ουσιαστικά στα δυτικά θα αρχίσει το απόγευμα, το Σάββατο (13/1) θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια, τα οποία σταδιακά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία θα κατεβούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (200 - 300 μέτρων). Παράλληλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Κυριακή (14/1) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια και τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στα νότια. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και θα κάνει αρκετό κρύο. Τη Δευτέρα (15/1) στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και αργότερα στο Β. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και χιόνια, τα οποία στη Β. Ελλάδα θα κατέβουν και πάλι αρκετά χαμηλά. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αρχίσουν να στρέφονται σε νοτιάδες και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και αργότερα στα ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά. Στην Α. Θεσσαλία και ΒΑ Εύβοια θα βρέχει από το πρωί. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 5 με 7 και στα νότια ΝΔ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι ασθενείς και αργότερα ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Βροχές κατά περιόδους. Λίγα χιόνια στον Χορτιάτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 10 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Ενδεικτική, πάντως, της επιφυλακτικότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις - εκτιμήσεις είναι η σημερινή μέρα. Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας πολλά σάιτ, που παρουσιάζουν τον καιρό και ανά ώρα έδιναν για την Πέμπτη πολλές βροχές και καταιγίδες. Τελικά έβρεξε λίγο τα ξημερώματα και μετά είχαμε τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας την τρέχουσα εβδομάδα.
    Είχαμε επίσης και την πρώτη εμφάνιση σε αρκετά μεγάλους αριθμούς των κτενοφόρων που είναι συγγενικά είδη με τις μέδουσες και απαντώνται στις θάλασσες (κοντά στον γιαλό) τον χειμώνα και την άνοιξη. Ειδικά στις αρχές της άνοιξης οι συγκεντρώσεις τους μπορεί να είναι τόσο πυκνές, που δεν γίνεται να τα αποφύγεις ακόμα και με μάσκα. Το ευτύχημα είναι ότι δεν τσιμπάνε. Για την ακρίβεια το δηλητήριό τους δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τις μέδουσες cotylorhiza tuberculata (ή, τηγανητό αυγό όπως λέγεται γιατί έτσι μοιάζει στο πάνω μέρος της - κίτρινη με ένα πορτοκαλί εξόγκωμα σαν κρόκο αυγού) και αουρέλια (η μεγάλη διάφανη, σαλούφες τις λέγαμε μικροί). Μόνο η μέδουσα πελαγία, η κλασική ροζ τσούχτρα, τσιμπάει πραγματικά. Τόσο όμορφη, αλλά και τόσο τοξική.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέκρα σήμερα στο μπλογκ. Μάλλον περιμένουμε όλοι με ...κομμένη την ανάσα τη φωτοβολίδα του αρχίζει να αχνοφαίνεται για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Εν τω μεταξύ, κάποιοι ημιορεινοί και πεδινοί θα πάρουν μια καλή τζούρα το Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι θα γίνει το ΣΚ Γιώργο έτσι φαίνεται.
      Όσο για τη νέκρα σήμερα στο blog δε πειράζει,άστο να μη το μελετάμε πολύ για τη φωτοβολίδα κ άμα έρθει καλώς να τη δεχτούμε,γιατί όποτε το μελετάμε πολύ με τον καημό μένουμε...

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε ο Νομός μας (Ιωαννίνων) υποθετω βασει χαρτων παλι εκτος χιονο νυμφωνος ( εκτος κλασσικα των Β-ΒΑ οριων του ) ή βλεπετε καπου λιγακι «φως» εστω πολυ προσκαιρα;
    Γιωργος-«Παπλαμουδας»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα κοντινά φαίνεται δύσκολο, αν και στην αρχή της επίδρασης του θερμού μετώπου (Κυριακή προς Δευτέρα) μπορεί να θεαθούν μικροπαπλαμούδες. Ελπιδοφόρα είναι τα μακρινά (20-22/1).

      Διαγραφή
  4. και εαν την παρουμε!τα μπαλκονια των παραθαλασσιων δεν χιονιζουνται οπως κιοπως με το παραμικρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω τωρα που είδα χθες το μεσημερι δυο ανθισμένες μυγδαλιές στη Σταμάτα ... τί να πώ ...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τραγουδήσεις το γνωστό παλαιό: "Ετίναξα την ανθισμέεενη αμυγδαλιάααααα..."

      Διαγραφή
  6. Μετά την Πέμπτη, τα περισσότερα σάιτ "μαζεύουν" τώρα και τις βροχές και καταιγίδες του ΣΚ. Πολύ καλή εξέλιξη, αφού το ψιλόβροχο ή, έστω η σιγανή, ποτιστική βροχή είναι η ιδανική. Τόσο για να ποτίζονται τα δέντρα, τα λουλούδια και τα φυτά, όσο και για να μην ταλαιπωρούμαστε στους δρόμους και φυσικά στη θάλασσα. Αν και ο ήλιος που βγήκε σήμερα Παρασκευή είναι προτιμότερος. Always the sun, που λέει και το τραγούδι. Μόνο ήλιος, λοιπόν. Και Ιανουάριος σαν Ιούνιος...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού. Παρακαλώ ο Λαμερας να επιληφθεί, γιατί την πρώτη του χαρίστηκε του συνονόματου. Κι αναφέρομαι στις 2 τελευταίες προτάσεις του μηνύματος του Βαγγέλη, όχι στο θέμα των βροχών.

      Διαγραφή
    2. Καλό είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την αντιπολίτευση. Χάρη στην πολιτική ...καιρικής συνεννόησης, πετύχαμε να του αποσπάσουμε δήλωση οτι του αρέσουν κι αυτού τα χιόνια, εφόσον δεν είναι ακραία. Το σημερινό είναι σίγουρα πισογύρισμα. Όμως πιστεύω οτι σιγά - σιγά θα τον φέρουμε στα νερά μας (και στα ...χιόνια μας). Εδώ μέσα που μπαίνει και διαβάζει, που θα πάει, κάποια στιγμή θα αλλάξει. Εδώ ο σκληρός δεξιός Καραμανλής, μετά την αυτοεξορία του στο Παρίσι, ζώντας εκεί, μέσα στα κομμούνια, άλλαξε αρκετά και έγινε ο πολύ διαφορετικός Καραμανλής της μεταπολίτευσης.

      Διαγραφή
    3. Σήμερα το πρωί, περνώντας μέσα από το πάρκο του Πεδίου του Άρεως, είδα ανθρώπους, πουλιά και δένδρα να χαίρονται τη λιακάδα, που ως διάλειμμα στο μεσοχείμωνο είναι εξαιρετικά όμορφη και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τον ανελέητο ήλιο άλλων εποχών. Φθάνοντας στην Ομόνοια, είδα ένα ανθρώπινο ποτάμι διαδηλωτών να ανηφορίζει προς το Σύνταγμα και με μιας η μαγεία της λιακάδας χάθηκε, καθώς κυριεύτηκα από θλίψη και οργή. Θλίψη για τους σκιαγμένους απόγονους ενδόξων προγόνων και οργή για τις ηγεσίες τους που ξεδιάντροπα ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την κατάντια μας και έχουν το θράσοςνα ανταγωνίζονται για το ποιος θα μας σώσει ακόμα μια φορά!
      Α, ρε Παλαμά, πόσο ωραία τα λες!
      "Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,
      ραγιάδες έχεις, μάννα γή, σκυφτούς για το χαράτσι,
      κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
      των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.»

      Είναι πιθανό να κατηγορηθώ για συμπάθεια προς τη λιακάδα και για πολιτικολογία, αλλά δεν με νοιάζει και αγόγγυστα θα υποστώ την τιμωρία.

      Διαγραφή
    4. Μπορείτε να εξιλεωθείτε τάζοντας χιόνια έως το τελευταίο βότσαλο του Σαρωνικού (από αυτά που καθάρισε ένα προς ένα ο Κουρουπλής). Βεβαίως, αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, θα κατηγορηθείτε ως λαοπλάνος και δημαγωγός, αλλά και πάλι λίγο πρέπει να σας νοιάζει κι αυτό, αφού ο τόπος βρίθει από δαύτους

      Διαγραφή
    5. Λόγω προτέρου εντίμου βίου σας συγχωρούμε

      Διαγραφή
  7. ΚΑΛΕΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ"ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ"ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΜΟΥ.ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ"ΔΟΣΗ"ΜΑΣ ΤΟ Σ/Κ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΑΛΙΑΡΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλη την καιρο-παρέα.

    "Θησέα" ακούμε αλλά προς το παρόν μας έχει προκύψει μια πανέμορφη ημέρα στην Αθήνα. Ας την απολαύσουμε (έστω και μέσα από τα παράθυρα των γραφείων μας ή από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους για όσους εργάζονται σε εξωτερικές δουλειές), γιατί το σουηδικό klart.se (https://www.klart.se/europa/v%C3%A4derkartor/nederb%C3%B6rd/) δείχνει από το απόγευμα βροχές και από αύριο... καρέκλες μέχρι την Κυριακή το μεσημεράκι.

    Όσο για τις... φωτοβολίδες, κάτι αχνοφαίνεται στο τελευταίο 10μερο του μήνα στα τρεξίματα τόσο του EMCWF όσο και του GFS (http://www.hellenicweather.com/temperature-in-850hpa), αλλά είμαστε μακρυά ακόμα. Και το... κακό είναι ότι το σκούρο μπλε στην Τ στα 850hPa φαίνεται να περνά σε λίγο μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη από τα ελληνικά :-(.

    Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε (πολλές και καλές) βροχές γιατί αλλιώς χανόμαστε και σε κάνα δυο χρονάκια θα θυμηθούμε τα τραγικά χάλια του 1991, του 1993 και του 2002 (δείτε το γράφημα διαχρονικών αποθεμάτων ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ).

    Χρήστος Κομπορόζος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμμεριζόμαστε απόλυτα κ. Ζιακόπουλε οχι μονο τη χαρά αλλά και τη θλίψη σας όπως ανωτέρω περιγράψατε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή