Σαρωτικός Μαΐστρος

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τα ΒΔ Βαλκάνια ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται Α - ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα σαρώσει όλη τη χώρα. Με το πέρασμά του, οι άνεμοι θα γίνουν παντού ΒΔ εντάσεως ως τα 9 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και ο υετός (βροχή, χιόνι κ.λπ.) βαθμιαία θα περιοριστεί στο Α. Αιγαίο και ως το βράδυ θα σταματήσει. Την Παρασκευή (19/1) μόνο στη Δ. Ελλάδα είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες όμως τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Το Σάββατο (20/1) στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Α. Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ. Την Κυριακή (21/1) σχεδόν σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Στην κεντρική και τη Β. Ελλάδα καθώς και στην Ήπειρο είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Τη Δευτέρα (22/1) τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού βοριάδες ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Είναι γεγονός ότι όσο πιο πυκνό γίνεται το πλέγμα των μοντέλων τόσο πιο καλά προσομοιώνονται οι ατμοσφαιρικές μικροδιαταραχές των αμέσως επόμενων ημερών (1-3 ημερών). Εδώ και καιρό με απασχολεί η ιδέα ότι ταυτόχρονα είναι πιθανό να παρουσιάζει κάποια μείωση η προγνωσιμότητα των διαταραχών μεγάλης κλίμακας (κύματα Rossby) των ημερών που ακολουθούν (από την 5η μέρα και μετά). Με βάση τις επίσημες επαληθεύσεις των Μετεωρολογικών Κέντρων, αυτό δεν φαίνεται, αλλά εγώ δεν …ησυχάζω. Ίσως με μια πιο ποιοτική ή εξειδικευμένη επαλήθευση να φαινόταν κάτι…

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά Ηπείρου) νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 13 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι Δ-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανή βροχή ή χιονόπτωση (ορεινά-ημιορεινά) το πρωί κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.

31 σχόλια:

  1. Δάσκαλε το υστερόγραφο θα μπορούσατε να το εξηγήσετε καλύτερα... γιατί δεν σκαμπαζω πράμα,σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, παρακολουθώ εδώ και καιρό αλλά γράφω για πρώτη φορά. Κι εγώ άμπαλος είμαι, αλλά το κατάλαβα το εξής:
      Με την βελτίωση της τεχνολογίας και την αύξηση της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος στις πλατφόρμες που τρέχουν τα μοντέλα, έγινε δυνατή η αύξηση της ανάλυσης (resolution) των μοντέλων. Δηλαδή, τα μοντέλα μπορούν πλέον να παραμετροποιουνται ώστε να αναλύουν τα στοιχεία και να παράγουν αποτελέσματα για πιο "κοντινά" σημεία στο χάρτη. Δες το σαν την αύξηση στην ανάλυση των οθονών: στην αρχή ήταν πολύ χαμηλή, όσο όμως προχωράει η τεχνολογία υπάρχει πλέον δυνατότητα για HD, UHD, 4K κλπ.

      Η αύξηση αυτή στην "ανάλυση" των μοντέλων φαίνεται να δίνει καλύτερης ποιότητας προγνώσεις για τις επόμενες 1-3 μέρες.

      Ο δάσκαλος, όμως, αναρωτιέται (διορθωστε με παρακαλώ αν κάνω λάθος) αν οι μεσοπροθεσμες (5+ ημερών) προγνώσεις των μοντέλων τουλαχιστο σε ότι αφορά στα κύματα Rossby (τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη θέση του jet stream) είναι το ίδιο ή λιγότερο αξιόπιστες με δεδομένη την παραμετροποίηση των μοντέλων σε υψηλότερες "αναλύσεις".

      Αναρωτιεμαι κι εγω, με τη σειρά μου: τον προβληματίζει η ολοένα συχνότερη εμφάνιση "μαζεματων" από τα μοντέλα σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες τάσεις;

      Διαγραφή
    2. Αμ έτσι δεν κάνουμε τίποτα. Άμα είναι να χάνουμε το ένα για να πιάσουμε το άλλο...

      Διαγραφή
  2. Έχει πολλές ομοιότητες, πάντως, ο χειμώνας 2015-16 με τον φετινό. Και τότε είχε ισχυρούς νοτιάδες στα τέλη Νοέμβρη, όπως και φέτος, που απλά συνεχίστηκαν και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Επίσης και ο Γενάρης του 2016 είχε του Αϊ Γιαννιού τότε έναν θυελλώδη (βορειο)δυτικό άνεμο με τα κύματα να σαρώνουν την ακρογιαλιά και απλά φέτος ο μαϊστρος έρχεται δέκα μέρες αργότερα. Άλλη σύμπτωση είναι ότι και τον χειμώνα 2015-16 είχα δει φίδι στον δρόμο τον Δεκέμβρη, όπως συνέβη και φέτος στο Θυμάρι.

    Μάλιστα, σήμερα η γάτα έπιασε μία σαυρούλα, αλλά ευτυχώς κατάφερα και της την πήρα, ενώ ήταν ακόμα ζωντανή, σώζοντάς την, όπως τις προάλλες τα δύο κουτάβια που έβγαλα μετά από αρκετό ψάξιμο από την υπόγεια τρύπα που είχαν πέσει. Η θάλασσα είχε λίγο κυματάκι με τον νοτιά, που έφερνε και σακούλες, εκτός από τα κτενοφόρα από τα ανοιχτά, αλλά καμία σχέση με ό,τι πρόκειται να συμβεί αύριο με τον (βορειο)δυτικό άνεμο.

    Οι παραλίες της Βάρκιζας, της Βουλιαγμένης και της Π. Φώκαιας είναι, πάντως, προφυλαγμένες από τον δυτικό άνεμο. Αντίθετα, ο νοτιάς πιάνει όλο τον Σαρωνικό - στη Σαρωνίδα και τη Βούλα είναι τα μικρότερα κύματα - ενώ στο Θυμάρι κόβει λίγο στη μία άκρη της παραλίας, προς Σούνιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο χειμωνας 15-16 ηταν χειροτερος απο τον φετινο!

      Διαγραφή
  3. Έχει κάποια σχέση ο (βορειο)δυτικός άνεμος που μας έρχεται αύριο με τις ριπές 225 χιλιομέτρων την ώρα που καταγράφηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Κορσική; Σύμφωνα με τη Le Monde πρόκειται για νέο ρεκόρ, μετά τις ριπές ανέμου 216 χιλιομέτρων την ώρα που είχαν καταγραφεί το 1993. Τα σχολεία στο γαλλικό νησί έμειναν κλειστά την Τετάρτη, το ίδιο και το πανεπιστήμιο, ενώ ο διάπλους Μπαστιά - Μασσαλία γίνεται από το Αζαξιό προς τη Μασσαλία για επιβάτες χωρίς αυτοκίνητα. Ακυρώθηκε επίσης μία πτήση της Air Corsica προς τη Μασσαλία και οι επιβάτες μπορούσαν να πάνε με τα αυτοκίνητά τους στο αεροδρόμιο του Μπαστιά για να πάρουν άλλη πτήση από εκεί.
    http://www.lemonde.fr/planete/article/2018/01/16/vigilance-orange-en-corse-alpes-maritimes-et-var_5242649_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο σύστημα είναι Βαγγέλη, που προελαύνει δυτικά και μας έρχεται.

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Συμπερασματικά πάλι κακοκαιρία 36 ωρών το ΣΚΔ με το πρώτο 12ωρο (Σαββάτου) να έχει διακυμάνσεις τοπικού χαρακτήρα και σαν ψιλοαστάθεια (η πρόγνωση κάνει λόγο για τοπικές βροχές ή καταιγίδες) και πιο συμπαγής η κατάσταση την Κυριακή. Προσωπικά με Ν-ΝΔ το Σάββατο και Β-ΒΑ την Κυριακή ναι μεν χιονόπτωση σε χαμηλότερα υψόμετρα (ειδικά την Κυριακή που πέφτει η θερμοκρασία) αλλά από χιονόστρωση στον κορμό ΒΔ Πίνδου (ορεινά) χοντρικά γύρω στους 20-25 πόντους χιόνι πάνω στο ήδη υπάρχον. Και νότια π.χ. Καλάβρυτα φαίνεται καλός υετός. Πάντως δεν έχουμε μέχρι στιγμής γερό σύστημα που θα άφηνε 200-250 χιλιοστά νερού σε ένα πενθήμερο (έστω 150-200) με προοπτική καλού χιονουετού και σε χαμηλότερα υψόμετρα (αναφέρομαι για χιονόστρωση και όχι απλή χιονόπτωση). Για απόψε το βράδυ προς αύριο Πέμπτη στα ορεινά δεν θα έχουμε κάτι ιδιαίτερο σε χιονόστρωση. Η θερμοκρασία πέφτει γενικότερα από βδομάδα. Στις πόλεις (πεδινά) μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η αίσθηση αυτού του κλασικού ψυχρού χειμωνιάτικου καιρού. Για να δούμε...Και μη ξεχνάμε όσους μας αρέσει το χιόνι ότι δεν χρειάζεται να το περιμένουμε στην πόλη, με το σύγχρονο οδικό δίκτυο από οποιαδήποτε πόλη ένας καλός χειμερινός προορισμός δεν απέχει πάνω από 1ώρα και 30 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις πενιχρές μου γνώσεις και βλέποντας τα μοντέλα, όσο μπορώ τουλάχιστον να τα ερμηνεύω, από το κακό στο χειρότερο ως προς τη δυναμική της, πάει να εξελιχθεί η κακοκαιρία. Καμία σχέση με τον αυλώναρο που παρουσίαζε ακόμη και χθες βράδυ το ecmwf, αλλά και το ukmo, μέσα σε ένα 24ωρο σαν να έρχονται τα πάνω κάτω. Δε θα μου κάνει εντύπωση, σχεδόν να μην έχουμε καν κακοκαιρία στο τέλος και τα "παλιομοντέλα" να αναγκάσουν το Δάσκαλο να προβεί σε "διορθώσεις" από αύριο. Δυστυχώς, για εμάς στην Ήπειρο, χάνεται μεγάλη ευκαιρία για καλό χιονία με νοτιά και παπλαμούδες, πάνε χρόνια που δεν έχει έρθει ένα τέτοιο παλιακό σύστημα...
      Θεόδωρος, Ιωάννινα

      Διαγραφή
    2. Ο ...αυλώναρος έγινε αυλωνάκος η ...Αυλωνίτης (δηλαδή αφορμή για χοντρά γέλια). Πάντως, για τη συνέχεια, ο μέσος όρος φαίνεται να διατηρείται σε κανονικά επίπεδα, οπότε κάθε εξέλιξη (θέλω να ελπίζω οτι) είναι δυνατή.

      Διαγραφή
    3. Οι διορθώσεις στην πρόγνωση του καιρού είναι αναπόφευκτες, συμπατριώτη.
      Καλήμέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Προσωπικα, θεωρω οτι η μαγεια του χιονιου κρυβεται οταν αυτο πέφτει πυκνα κ αθορυβα και μεταμορφωνει ενα τοπιο. Δε μου λεει σχεδον τιποτα να παω καπου να το βρω 2 μερες μετα, οπως δε θα ανεβω σε καποιο βουνο κατα τη διαρκεια του φαινομενου για λογους ασφαλειας. Βεβαιως, ολες οι αποψεις ειναι δεκτες κ δεν ξερω, μπορει να αναθεωρησω καποτε, ελέω κλιματικης αλλαγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς το αντιλαμβάνομαι και εγώ Βαγγέλη.

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα ειναι καλύτερα να το βλέπεις να πέφτει απο το να πηγαίνεις σε ενα χιονισμένο τοπίο αλλα που ειναι να το δούμε ;Γι αυτό και καμία εξόρμηση που και που καλη ειναι.Ολοκληρο το απόγευμα παρακολουθώ youtube με snowfall απο μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τι αλλο να κανω αφου το gfs συνέχεια κανει κωλοτούμπες

      Διαγραφή
    3. Όταν δε παει το χιόνι στον Βαγγέλη, πάει ο Βαγγέλης στο βουνό με το χιόνι, Τι δεν καταλαβαίνετε;

      Διαγραφή
    4. Ε, καλά! Η Παναγιώταινα δεν μετράει καθόλου;

      Διαγραφή
    5. Εγώ πάλι συμφωνώ με το δάσκαλο,αφού δε κάθετε που δε κάθετε το ρημάδι(για φέτος μιλάω έτσι όπως το πάει) το χιόνι μία εξόρμηση στα βουνά μία χαρά θα ναι να μας φύγει κ ο καημός κ να το χορτάσουμε.
      Γι αυτό λοιπόν κ εγώ ετοιμάζομαι σιγά σιγά.
      Υπάρχει όμως κ ένα σενάριο που είναι πολύ πιο εφιαλτικό απο τον φετινό πεδινό άχιονο χειμώνα κ ξέρετε ποιό είναι?
      Να φύγεις φορτσάτος για βουνό,καλή ώρα,κ να παλεύεις με τα λασπόνερα αντί με τα χιόνια.
      Εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί τέτοιο σενάριο για τις επόμενες ημέρες γιατί κάηκα...

      Διαγραφή
    6. ετσι ειναι!οπως τα λες!αλλιως ειναι να πεφτει το χιονι στα μπαλκονι του σπιτιου σου και αλλιως να πας καπου αλλου να το δεις!η μαγεια και η αισθηση ειναι εντελως διαφορετικη να ριχνεις ματιες απο το παραθυρο σου και να το βλεπεις να πεφτει ειδικα αν το ριχνει εντονα ως τουφες!τοτε υπαρχει η απολυτη βελουδινη μαγεια!απο την αλλη ομως εαν δεν μπορει να κανει τιποτα στις ταρατσες μας υπαρχουν αντικαταστατες εναλλακτηκες αλλα η αισθηση της γλυκας καμια σχεση δεν εχει συγκριτικα με το προηγουμενο!απο την αλλη ομως εχει ξεχειλωσει το σηριαλ που πεφτουν γκρινιες μιρλες hopecasting και χιλια δυο πατραγουδα οταν δεν χιονιζει στις ταρατσες λες και προκειται για ναρκωτικο που τον στερησαμε απο τον χρηστη του!δεν θα κοψουμε και τις φλεβες μας αν δεν πεσει νιφαδα!δεν θα παθουμε παραφροσυνη και παρακρουση!

      Διαγραφή
  6. Είμεθα Γιώργο, αλλά υπάρχουν και κάτι γεροντοπαλίκαρα που σνόμπαραν την Παναγιώταινα περιμένοντας το τέλειο και στο τέλος μείνανε στο ράφι. Φοβάμαι ότι δεν αργεί η ώρα να πάρουμε τα βουνά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνώ και επαυξάνω με το επιχείρημα ταρατσιάκα-αυλικού. χιόνι στο σπίτι μας, ήπιος καιρός όταν ταξιδεύουμε. εξαιρείται ο Δημήτρης, για νας μας φέρνει ωραίες φωτογραφίες. (παρεμπιπτόντως έφαγα μια μπόρα, αναμενόμενη, αλλά δεν παίρνουμε ομπρέλα να μην το γκαντεμιάσουμε, ξέρετε τώρα πως πάνε αυτά..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που το λες Νίκο ετοιμάζω τα ρούχα για να πάρω τα βουνά αύριο πρωί-πρωί.

      Διαγραφή
  8. Λογω της δουλειας μου ειμαι καθε μερα απεναντι απο την Διρφη στο χωριο που μενω εχω αντικρυ τον Παρνασσο ανοιγω το παραθυρο "απλωνω"τα χερια μου και"ακουμπω"τον Ελικωνα την ευτυχια ομως που νιωθω οταν περπαταω στους δρομους και στα δαση που υπαρχουν γυρω γυρω απο ολο το χωριο ειναι απεριγραπτη σκετη ηδονη(ζητω συγνωμη απο τους φιλους που σιγουρα ζηλευουν αλλα θεωρω τον ευτο μου πολυ τυχερο καθως και στον χειροτερο χειμωνα σιγουρα θα πασπαλισει εστω μια φορα).Ειδικα τωρατα Χριστουγεννα που το χιονι ηρθε τοσο απροσμενα ηταν οτι το καλυτερο για εμενα και τα παιδια μου.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "πέφτουν της βροχής οι στάλες", σε πείσμα στου Μαΐστρου, που σαρώνει κυριολεκτικά σήμερα, 18 Ιανουαρίου, μέρα που γεννήθηκε, αλλά και αποχώρησε ο Βασίλης Τσιτσάνης..
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικο εχεις δικαιο,σε πεισμα του Μαιστρου,και αν μαλλον δεν προσεξες...στις 8 το πρωι εριχνε χιονοχαλαζο στην πολη και την ιδια ωρα μια συναδελφο μου που ηρθε απο τα ριζα του Κοζιακα ειπε οτι χιονιζε στο χωριο της με δυνατο αερα. Και Νικο σου χροστω μια απαντηση...ο Γ.Μαργαριτης ειναι απο το Πετροτο κοντα στην Οιχαλια δηλ.

      Διαγραφή
  10. Το χωριο που μενω Βαγγελη ειναι μετα την αλιαρτο προς Θηβα ψηλα στον λοφο διπλα στον Ελικωνα.Δουλευω στο Σχηματαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mοίρα μου γιατί μ'αφήνεις μέσα στη καταστροφή....
    Αν και είναι λίγο νωρίς,η προοπτική που υπάρχει για χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ κακή.Συχνά όταν μιλάμε για το χειμώνα εδώ μιας και οι περισσότεροι επισκέπτες είναι από τη Νότια χώρα ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιοχές που σοκάρονται από τις υπάρχουσες συνθήκες.Το χιόνι στη Γλυφάδα ή τα Βόρεια προάστια μπορεί να είναι διασκεδαστικό για άλλες περιοχές όμως είναι ο κανόνας και όταν ο κανόνας αλλάζει βίαια δε μπορείς να τον συνηθίσεις.
    Μετά τον πρόλογο θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Ζιακόπουλο πόσο φυσιολογικό είναι βάσει στατιστικής να περάσει χειμώνας με 0 μέρες χιονόπτωσης-χιονόστρωσης σε περιοχή που τα παραπάνω γινόντουσαν 15 και 7 μέρες περίπου αντίστοιχα-δεν έχω ακριβή στοιχεία.
    Με άλλα λόγια αυτό που ζω εγώ εδώ σε ημιορεινή πόλη της Κ.Μακεδόνίας είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξανα υπάρξει ούτε 1 άλλη τέτοια χρονιά.
    Ενημερωτικά η Φλώρινα φέτος έχει 0 μέρες χιονόστρωσης και 1 μέρα χιονόπτωσης-απλά τραγικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην βιάζεσαι. Το Φλεβάρη, θα 'ταν το 1983, έριξε μέσ' τη Φλώρινα 2,5 μέτρα!

      Διαγραφή