Αργούν να εξασθενήσουν τόσο οι βοριάδες στο Αιγαίο όσο και ο παγετός στα ηπειρωτικά

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παραμείνει ευνοϊκή για τη διατήρηση των πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων στα ανατολικά και νότια. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και στη διάρκεια της ημέρες θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία. Ωστόσο, τη νύχτα και το πρωί το κρύο θα είναι και πάλι αισθητό και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Το Σαββατοκύριακο (27-29/1) ο καιρός θα είναι καλύτερος, καθώς η ένταση των βοριάδων θα πέσει στα 5 με 6 μποφόρ και η παγωνιά κάπως θα υποχωρήσει. Τέλος, με καλοκαιρία θα περάσουν οι τελευταίες μέρες του Γενάρη που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αλκυονίδες ημέρες. Πέρα από την ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στις Κυκλάδες και κυρίως στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και στα Ν-ΝΑ πελάγη 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

26 σχόλια:

  1. Ψυχρολουσία και σήμερα, αφού πραγματικά με το σταγονόμετρο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αλλά μιας και ο λόγος για σταγονόμετρο, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής κινδυνεύουν να προμηθεύονται με το δελτίο το νερό (25 λίτρα ημερησίως) μετά τις 12 Απριλίου, οπότε και θα σωθούν τα αποθέματα, αν δεν μειωθεί η κατανάλωση, όπως γράφει ο Guardian. Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δίωξη σε όσους καταναλώνουν πάνω από 87 λίτρα νερού τη μέρα (περιορισμός που σέβεται, ωστόσο, ο μισός πληθυσμός της πόλης) ενώ από την 1η Φεβρουαρίου το όριο θα πέσει στα 50 λίτρα. Ουρές έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται σε φυσικές πηγές, τα μαγαζιά ξεπούλησαν τα 5λιτρα μπουκάλια νερού και στα εστιατόρια σερβίρουν μόνο εμφιαλωμένα.

    Γίνονται επίσης σκέψεις για το αν θα πρέπει να αποθηκευτεί νερό σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ υπάρχει ανησυχία για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να έχει ένα βιώσιμο πλάνο για τα σημεία διανομής νερού, καθώς στο καθένα αναμένεται να μαζεύονται πάνω από 5.000 άτομα. Οι πλούσιοι μπορεί να μετακομίσουν σε συγγενείς ή, και στο εξωτερικό,αλλά εκατομμύρια πολίτες στις φτωχογειτονιές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και το γεγονός ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί από 1,1 δισ. λίτρα σε 586 εκ. λίτρα ημερησίως δεν είναι αρκετό, καθώς για κάθε 500 εκ. λίτρα που καταναλώνονται καθημερινά, έρχεται πιο κοντά η μέρα που θα σωθούν τα αποθέματα. Παράγοντες που συνετέλεσαν στην ξηρασία ήταν μεταξύ άλλων η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική "ανάπτυξη", αλλά οι κάτοικοι και οι αρχές θα πρέπει να καταλάβουν ότι με την κλιματική αλλαγή οι ξηρασίες θα είναι ο κανόνας.
    https://www.theguardian.com/world/2018/jan/24/cape-town-to-run-out-of-water-by-12-april-amid-worst-drought-in-a-century
    .............................................................................

    Και από την ξηρασία της Ν. Αφρικής, στις πλημμύρες της Γαλλίας, που φούσκωσαν τον Σηκουάνα και 14 διαμερίσματα στο Παρίσι παραμένουν σε επιφυλακή χρώματος πορτοκαλί, σύμφωνα με τη Le Monde. Μάλιστα, το ύψος των υδάτων αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του Ιουνίου 2016 (6,10μ.) ή, να τα ξεπεράσει και λίγο (6,20μ.), αν και το ρεκόρ του 1910 θα παραμείνει απλησίαστο (8,63μ.) Έκλεισαν, πάντως, σταθμοί του μετρό ως τις 31/1 και αγωγοί εξαερισμού για να προστατευτούν από την άνοδο των υδάτων, το κατώτερο επίπεδο του Λούβρου, ενώ παρακολουθείται και η κατάσταση στη Μάρνη.

    Απαγορεύτηκε επίσης η ναυσιπλοϊα σε όλο τον Σηκουάνα, συμπεριλαμβανομένου και του Παρισιού, αλλά και των καναλιών της Μάρνης, ενώ ο Ρήνος που είχε κλείσει για τον ίδιο λόγο, άνοιξε και πάλι για τα σκάφη την Τετάρτη, νότια του Στρασβούργου. Κι όλα αυτά, καθώς η Γαλλία βίωσε το δεύτερο πιο βροχερό δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου από το 1900. Από την 1η Δεκεμβρίου σε αρκετές περιοχές καταγράφηκαν διπλάσια ύψη βροχής από τα κανονικά - ανάμεσά τους και στο Παρίσι με 183 χιλιοστά.
    http://www.lemonde.fr/climat/article/2018/01/25/inondations-pas-de-repit-la-seine-de-plus-en-plus-haute-a-paris_5246640_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες σου, Βαγγέλη.

      Διαγραφή
  2. Μάλλον θα ασχολούμαστε για πολύ- πολύ καιρό με τις καιρικές συνθήκες άλλων χωρών και τόπων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας!
    Παρατήρησα οτι χτες το πρωί όσον αφορά την Αττική αλλά και αρκετές προσήνεμες περιοχές οτι κάνανε λάθος τα μοντέλα όσον αφορά τις θερμοκρασίες στα 850hpa. Ειδικότερα στην Αττική το πρωί της Τετάρτης είδαμε θερμοκρασίες σε περιοχές στα 500-600 μέτρα να έχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες με βάση το -6 στα 850hpa. Κανένας δεν κοίταξε/πρόσεξε τις χαμηλές υγρασίες-σημεία δρόσου , η ατμόσφαιρα ήταν ιδίαιτερα ξηρή λές και είχαμε βορειοδυτικό ή καλύτερα ξεροβόρι που μάλλον αυτό ήταν. Επομένως δεν γίνεται να έχουμε τις ίδιες συνθήκες με έναν υγρό καιρό β-βορειοανατολικού ρεύματος με χαμηλό,υγρασίες στην ανώτερη και κατώτερη ατμόσφιαρα. Οι θερμοκρασίες το πρωί της Πέμπτης ήταν γύρω στους 1-2οC και 2-3οC σε αυτές τις περιοχές τις ορεινές-ημιορεινές αλλά είχαμε χαμηλές υγρασίες και αρνητικά σημεία δρόσου. Ήταν λοιπόν εύκολο με τέτοια χαμηλή υγρασία να δούμε νιφάδες ή και ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμα και εντός λεκανοπεδίου καθώς αυτά τα "ξηρά νέφη" καταφέρνουν να δώσουν νιφάδες και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Υπήρχε μια διαμάχη γενικώς σε διάφορους ιστότοπους οτι είδαν ορισμένοι νιφάδες σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ενώ ο αντίλογος γινόταν οτι δεν γίνεται να υπάρξουν νιφάδες με τέτοιες θερμοκρασίες άρα είναι αερομεταφερόμενες από την Πάρνηθα.
    Επιπλέον σήμερα καλά το υποψιάστηκα οτι θα βγει υετός και βγήκε στα βόρεια του νομού Αττικής με χιονοχάλαζο-στουπόχιονο ή και νιφάδες προς το μεσημέρι κιόλας καθώς ο ήλιος έκανε δουλειά και τα "ξηρακιανά νέφη " να γίνονται λίγο πιο συμπαγή και να δίνουν υετό έστω κια λίγο αλλά είχαμε κλείσιμο του καιρού. Μάλιστα αυτά τα ασθενή φαινόμενα και οι χιονοκουρτίνες έφτασαν μέχρι το δυτικό λεκανοπέδιο.
    Κρίμα πάντως γιατί θα είχαμε 3 ήμερο χιονιά και ασχολούμαστε με χαζομάρες, χάσαμε καλό χιονιά,οι θερμοκρασίες ήταν καλές,αν ερχόταν και ο αυλώνας πιο δυτικά θα κάναμε πάρτυ. Παρ'όλα αυτά αν πρόσεξε κάποιος αυτό που έχω ξανα-αναφέρει με το χαμηλό στην Κύπρο πάλι έβγαλε υετό σήμερα Πέμπτη στο Αιγαίο και σε Αττική-Εύβοια ασθενή κατά κανόνα βέβαια. Αυτό δείχνει πως συμπεριφερόταν ο χιονιάς την δεκαετία 2000-2010 όπου όλος ο αυλώνας έπεφτε πάνω στην χώρα μας απομακρυνόταν το χαμηλό,δίνανε βελτίωση τα μοντέλα ενώ είχαμε και άλλους γύρους φαινομένων από τις συγκλισιογραμμές(νεφολουρίδες) στο Αιγαίο.
    Πάμε για αλκυονίδες τώρα, να πάρει ενέργεια ο καιρός ,μακάρι να έχουμε κανένα χιόνι της προκοπής το Φλεβάρη ,καλό το κρύο αλλά όχι άλλο τζάμπα κρύο. Δεν θέλουμε να χάσουμε τον χιονιά του Φλεβάρη ,μην πάει όλος δυτική Ευρώπη .Υπάρχει τάση πάντως για κατάβαση ,ας ελπίσουμε να είαμστε την πορεία της.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λές είναι φίλε για το άσκοπο κρύο.
      Όλο το ζουμί της υπόθεσης είναι μέσα στο Φλεβάρη μια καλή κατεβασιά ψύχους με -12 στα 850hpa ταυτόχρονα με χαμηλό μεσογείου κατευθυνόμενο απο δυτικά προς ανατολικά,γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ωραία πράγματα όχι μόνο σε Αθήνα(όπως είπες η Αθήνα θέλει κ συγκεκριμένη κίνηση του χαμηλού για να δεί πολύ καλές καταστάσεις)αλλά κ στην υπόλοιπη χώρα.
      Μέχρι στιγμής όμως αυτό αν κ δεν είναι ακατόρθωτο δε φαίνεται στα μοντέλα ή ακόμη κ αν φαίνεται αλλάζει συνέχεια ημερομηνία για αργότερα.
      Όλα είναι ανοιχτά ή τουλάχιστον τα μοντέλα δείχνουν μία καλύτερη τάση σε σχέση με τον μετριότατο Ιανουάριο.
      Ας ετοιμαστούμε τώρα απο βδομάδα πάντως για μία πρόσκαιρη θερμή εισβολή κ ακόμη.

      Διαγραφή
    2. Προς το παρόν πάντως, Φώτη, πρόσκαιρες μπορούν να χαρακτηριστούν φέτος μάλλον οι ψυχρές παρά οι θερμές εισβολές. Και μόνο το οτι όλοι πια ελπίζουμε σε μια φωτοβολίδα και μόνο, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Υπό αυτές τις συνθήκες, άσκοπο κρύο για μένα δεν υπάρχει. Γιατί το κρύο είναι το μόνο χειροπιαστό, το μόνο υπαρκτό καιρικό στοιχείο (μαζί με τις βροχές) που φτιάχνει ατμόσφαιρα χειμώνα, ενώ η φωτοβολίδα μπορεί και να μην έρθει ποτέ.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο έτσι είναι η κατάσταση όπως λές.Ο χειμώνας φέτος κάνει τα δικά του με όλο το ψύχος φέτος να κατεβαίνει κ να μπαστακώνετε εκνευριστικά συνέχεια δυτικότερα απο εμάς.Τέλος πάντων όπως έχουμε ξανα πεί τον φετινό χειμώνα απο νωρίς τον είχαμε ξεγραμμένο πλήν κάποιας φωτοβολίδας που ακόμα περιμένουμε.Έτσι λοιπόν με το κάθε ξερόκρυο που θα κάνει φέτος ή με την κάθε βροχή εγώ ευχαριστημένος θα μαι γιατί τουλάχιστον όπως είπες θα θυμίζει λίγο απο χειμώνα.
      Έτσι όπως πήγε φέτος το πράγμα θα μπορούσαμε να δούμε κ χειρότερα (εννοώ ξηρασία,παρατεταμένες αλκυονίδες κλπ)αφού δε μας κάθετε με τίποτα το ρημάδι.

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη για το απανωτό σχόλιο αλλά λέγοντας πρόσκαιρη θερμή εισβολή εννοούσα ως προς την συγκεκριμένη διάρκειά που θα έχει (αν κ φαίνετε στα ανατολικά να κρατά λίγο παραπάνω)
      Είναι φανερό ότι έχουν προηγηθεί αρκετές τέτοιες μέσα στο χειμώνα.

      Διαγραφή
  4. Για να μην ξεχνιομαστε και να θυμομαστε παντως, τα χιονια στις ταρατσες δεν ερχονται τοσο ευκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωργος σε παραδεχομαι,το έχεις πιάσει το νόημα,ετσι είναι ο χειμώνας,δεν χρειάζεται πάντοτε να χιονίζει,εξαρταται κ από τη δουλειά που του καθενός,πως καταλαβαίνει το χειμώνα,εαν εργάζεσαι σε εξωτερικο χώρο για 8 ώρες δεν χρειάζεται να χιονίζει,μονο ο βοριάς ή ή βροχή είναι αρκετά,καλο βράδυ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνια γιγαντων οτι το 1ο δεκαημερο του Φλεβαρη θα υπαρξει τζερτζελες στη χωρα. Σαν Θεσσαλος φοβαμαι πολυ τα -10 και -15οC στα 850hPa. Ειναι σαν να μου λενε φορα γυαλια ηλιου και χαζευε TV. Ελπιζω την προσπαθεια που κανει 6-7 χρονια τωρα να μυρισει λιγο παλιακο χιονι μην την τιναξει στον αερα με τσαμπα παγωνια!! Προβληματισμενες καληνυχτες απο την Λαρισα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία τέτοια "δήλωση", από τις πολύ σπάνιες του είδους, από έναν μετρημένο και σοβαρό προγνώστη όπως ο Βασίλης, δεδηλωμένο εχθρό του hopecasting, δεν μπορεί παρά να μας βάζει όλους στην πρίζα! Εγώ πάλι δε συμμερίζομαι την επαμφοτερίζουσα αισιοδοξία του για τέτοια νούμερα στο επίμαχο διάστημα, αλλά μακάρι να πέφτω έξω!

      Διαγραφή
    2. πολυ δυσκολο να ερθουν τα -15 στα 850hpa
      Μην λεμε οτι θελουμε.....
      επισης πολυ χλωμο και δυσκολο το βλεπω ωστε να ερθουν θερμοκρασιες τετοιες ωστε να χιονιστουν τα παραθαλασσια εαν συνδυαστει με υετο.....
      Δεν χιονιζει τοσο ευκολα οσο θα θελαμε να νομιζουμε ολοι μας.....
      εαν προκυψει κατι νεοτερο εδω θα ειμαστε......

      Διαγραφή
    3. Ποια προγνωστικά κοιτάτε ρε παιδιά; στείλτε μου καμια διεύθυνση

      Διαγραφή
    4. Και εγώ είμαι λίγο απαισιόδοξος γι αυτές τις θερμοκρασίες που βλέπει ο Βασίλης αλλά μακάρι να επιβεβαιωθεί.

      Διαγραφή
    5. 1) Ανωνυμε εχεις δικιο, παλι ειπα οτι μου ηρθε!!!
      2) Δεν μιλησα για -10 και -15 στην Ελλαδα αλλα απο πανω μας (Κεντρικο-Ανατολικη Ευρωπη) ετοιμες να μας κατασπαραξουν οποτε τα γυαλια ηλιου ειναι αναποφευκτα στη Λαρισα.
      3) Γιωργο φοβαμαι ειπα και βεβαια δεν θελω κατω απο -5/-6 με τιποτα για να εχω ελπιδες χιονιου στη Λαρισα-Θεσσαλια.

      Διαγραφή
  7. Αφήστε τα αυτά, το ματς είναι εδω και προβλέπονται μεγάλες συγκινήσεις ή απογοητεύσεις τις προσεχείς ημέρες. Τα μοντέλα για ακόμη μία φορά δείχνουν το ένα άσπρο, το άλλο μαύρο κι εμείς απλώς περιμένουμε πού θα κάτσει η μπίλια. Πώς γινόταν τα προηγούμενα χρόνια (2004-6-8) αυτό που φαινόταν 1 εβδομάδα πριν να συμβαίνει κιόλας και τώρα με πολύ μεγαλύτερες αναλύσεις να χάνεται η μπάλα, δεν μπορώ να το καταλάβω. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια στις οθόνες μας και ελπίζουμε και στα παράθυρά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους.Μετά από ένα τριήμερο τρεξίματος τώρα μόλις διάβασα όλα τα σχόλια σας.Είναι όλα ΥΠΕΡΟΧΑ αναλυτικά και άκρως ενδιαφέροντα.Σας απόλαυσα καθότι παρόλο που μου αρέσει πολύ ο καιρός ειμαι σχετικά "ασχετος"και οι αναλύσεις τόσο του κ.Ζιακοπουλος όσο και των υπολοίπων είναι μαθήματα για μένα.Σας ευχαριστώ.Πάνω σε αυτά που είπε ο φίλος Ι.Κ.έχει δίκιο.Ενώ ξεκίνησε από τις 9 το βράδυ της τρίτης ΝΑ βρέχει καλά και το πρωΐ στις 5 ΝΑ ρίχνει δυνατό χιονόνερο ή θερμοκρασία ήταν +3 βαθμους.Όταν μετά τις 10 το πρωΐ κατέβηκε κοντά στο μηδέν είχε χαθεί η υγρασία και χιονιζε μεν αλλα"κοροιδευοντας" με αποτέλεσμα να μην το Πασπαλισει ουτε στα δέντρα.Πιστεύω οτι ολα κρίθηκαν στο οτι ο ανεμος καθαρα στην περιοχή μας ΒΔ επαιξε ρολο στον να "τραβήξει"ολη την υγρασία το βουνο(Ελικώνας)και και σε εμας έφθασαν τα υπολείμματα.Ολα τα χωρια της Λιβαδειάς με υψόμετρο απο 500 και πανω έβαλαν χιόνι με το "ζερικι"(Ελικωνας)να έχει κοντά 30 εκατοστά.Το παράδοξο ήταν ότι χιόνι έβαλε έστω στην"μυτη"το Όρος Κορομπιλι (908 υψόμετρο)που βρίσκεται στην παραλία Αλυκή (Αρχαία ΤΥΦΗ)ακριβώς απέναντι από Κιάτο όταν δεν έχει βάλει χιόνι σε καλοκαίριες που σε εμάς ξεπερνάει το ένα μέτρο!Αυτό και αν είναι ειδηση(παράξενο κυμα)!Οσο για την πορεία του καιρού προτείνω και παλι...υπομονή...!ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω τεριαζει το τραγουδι...κανε ΥΠΟΜΟΝΗ μια λεμονια ανθιζει στη γειτονιααα!!(Μπηθυκωτσης νομιζω).

      Διαγραφή
  9. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία που αρχικά μας έταζε το gfs τα καλα νέα τόσο απομακρύνονται τα καλά νεα και παλι απο την αρχή. Μοιάζει με την γνωστή μέθοδο καρότο- μαστίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άστα Τζιμ από 5 Φλεβάρη το πήγε 11κ βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή