Βαθμιαία βελτίωση του καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την ανατολική και τη νότια Ελλάδα κατευθύνεται προς την Κύπρο με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ο καιρός να βελτιωθεί σε όλη η χώρα. Οι άνεμοι μόνο το πρωί στο Καρπάθιο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της και μικρή άνοδο ως προ τις μέγιστες τιμές της (αύξηση του ημερήσιου θερμομετρικού εύρους). Το Σάββατο (6/1) αναμένεται καλοκαιρία με ήλιο και ασθενείς ανέμους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή (7/1) αλλά και το διήμερο Δευτέρα –Τρίτη (8-9/1) ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές και τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 3 με 4 μποφόρ.

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες στα Ν-ΝΑ. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 13 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Πέραν των 10 ημερών προ των εορτών με τα χιόνια κυρίως στην κεντρική Ελλάδα και στα ορεινά μας, ο φετινός χειμώνας είναι εξαιρετικά κακός. Το να χιονίζει για 2-3 ώρες στη Φλώρινα και στη Κοζάνη και να παίζει ως θέμα στις ειδήσεις είναι ενδεικτικό της ένδειάς του. Οι καιρόφιλοι, ας προετοιμαστούμε ψυχολογικά για τις επόμενες 10 μέρες τουλάχιστον όπου θα φάμε 20αρια παρέα με σκόνη από τη Σαχάρα και υγρασία για κερασάκι στην τούρτα, ενώ θα ακούμε υστερικές φωνές σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για το υπέροχο κλίμα της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το 2ο μισό του χειμώνα θα είναι πιο σοβαρό. Ήδη μια αχτίδα φωτός ίσως διαφαίνεται πλέον στα ensables, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα. Αν δεν ηρεμήσει λίγο η Αμερική, η όποια προσπάθεια επανάκαμψης του χειμώνα θα είναι μάταιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα να πάνε φίλε!Από το κακό στο χειρότερο.Πρέπει μάλλον να συνηθίσουμε πλέον ή μάλλον να ξεχάσουμε το χειμώνα.Δε περιμένω πλέον τίποτα.Μέχρι να έρθει ο χειμώνας έχει φύγει και πάλι και ακολουθούν 10 ολόκληροι καλοκαιρινές μήνες με ακατάπαυστη λιακάδα,λιγοστές βροχές και ανυπόφορους καύσωνες τους 3 μήνες του καλοκαιριού όπως έγινε πέρυσι.Το χειρότερο είναι πως δε ζητάμε κάτι το εξωπραγματικό ούτε το να γίνουμε επαρχία του καναδά.μια καιρικλη ισορροπία θέλουμε.Δε μπορεί να μας βαράει 20άρια χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα το χειμερινό.Προσωπική μου άποψή είναι πως είναι κοντά η στιγμή που θα πέσει και το τελευταίο κάστρο των ΗΠΑ.Αν δει κάποιος τους χάρτες οι αποκλίσεις που έχουν προς τα κάτω δεν είναι και τραγικές.Με άλλα λόγια αυτό που γίνεται εκέι είναι φυσιολογικό.Πάντως οι χειμώνες στην Ελλάδα μάλλον θα γίνουν σαν τα ψάρια στο θερμαϊκό! είδοςπρος εξαφάνιση.

      Διαγραφή
    2. Σε αντίθεση με την οικονομία οπου Αμερική και Ευρώπη ειναι αμεσα συνδεδεμένες στις καιρικές συνθήκες δεν ισχύει καθολου αυτο.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς είμαι αναρμόδιος να δώσω επιστημονική εξήγηση, ο κος Ζιακόπουλος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει (ή και ο Γιώργος), εγώ μόνον εμπειρικά μπορώ να μιλήσω. Με την επισήμανση ότι η εξήγησή μου μπορεί να είναι λανθασμένη, έχω παρατηρήσει ότι όταν έχει δριμύ ψύχος στις ΗΠΑ τα χαμηλά τέρατα καταπίνουν τον αζορικό με αποτέλσμα η Ευρώπη (όχι η Ελλάδα απαραίτητα) να έχει μια τάση προς τη ζωνική κυκλοφορία. Όταν ηρεμεί σχετικά η Αμερική, υπάρχουν πιο καλές πιθανότητες ο αζορικός αντικυκλώνας να πάρει μια πιο ευνοϊκή θέση για να επανέλθει η μεσημβρινή κυκλοφορία και να έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα κάποιες πιθανότητες αυτή η μεσημβρινή κυκλοφορία να μας ευνοήσει (μπορεί και όχι όμως). Ίσως είναι μια υπεραπλουστευμένη εξήγηση που δίνω, ίσως εμπεριέχει πολλές ανορθογραφίες, απλώς θεωρώ ότι σαν καιρικό μοτίβο παρατηρείται συχνά.

      Διαγραφή
    4. Λογικό μου φαίνεται αυτό που γράφεις για την Αμερική και την ατλαντική κυκλοφορία, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι ο κανόνας. Για παράδειγμα, ο σύντομος αλλά πολύ ισχυρός χιονιάς της 17.1.1964, που είναι ο πρώτος χιονιάς που έχω συγκρατήσει αμυδρότατα στη μνήμη μου. Ήμουν τότε μόλις 5 ετών, αλλά θυμάμαι την βεράντα του σπιτιού μας στην Κυψέλη μέσα στα χιόνια. Δυστυχώς οι - μη χιονόφιλοι- γονείς μου δε σκέφτηκαν να τραβήξουν ούτε μια φωτογραφία. Έχω βρει ομως αυτό το βίντεο, από τα "επίκαιρα" της εποχής:

      https://drive.google.com/file/d/1Tztmge_1aqv9hvjDsjDiLt6PGxK7KBnW/view?usp=sharing

      Σύμφωνα με άρθρο εφημερίδας (https://drive.google.com/file/d/1JC34_ZDMKZbs4CWBKvnbDKKk6f_x6gxw/view?usp=sharing) σφοδρός χιονιάς πρέπει να έπληξε λίγες μέρες πριν την Αμερική, με ιστορική χιονόπτωση στο Τέξας:

      Να και σχετικοί καιρικοί χάρτες αρχείου:

      http://www2.wetter3.de/Archiv/GFS/1964011712_25.gif
      http://www2.wetter3.de/Archiv/GFS/1964011712_1.gif

      http://www.wetterzentrale.de/maps/archive/1964/noaa/NOAA_2_1964011318_2.png
      http://www.wetterzentrale.de/maps/archive/1964/noaa/NOAA_2_1964011312_1.png


      Διαγραφή
    5. Συμπληρωματικά ως προς το προηγούμενο σχόλιό μου, ένας ακόμα χάρτης αρχείου για Αμερική:

      http://modeles.meteociel.fr/modeles/reana/1964/archivesnh-1964-1-14-0-1.png

      Διαγραφή
  2. Κάτι διαφαίνεται όντως στα ensables αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς κ δεν φαίνεται κ κάτι τρομακτικό.
    Εγώ μέρα με τη μέρα πάντως όπως έχουμε ξαναπεί κ με τον Γιώργο αρχίζω κ σιγουρεύω ότι το υπόλοιπο του χειμώνα θα βγεί με αρκετούς νοτιάδες κ μαλακό καιρό.
    Το μόνο που μας σώζει όπως ξανα είπα είναι όταν θα'ρθει κάποια φωτοβολίδα να έρθει δυνατή κ φορτσάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο και μόνο για να δυσκολέψει τη βουτιά ήταν η σημερινή βροχή. Έγινα και μούσκεμα, πηγαίνοντας κάνα χιλιόμετρο με τα πόδια ως τη στάση του ΚΤΕΛ. Και βγήκαν και θαμπές και ξεθωριασμένες οι υποβρύχιες φωτογραφίες, όπως πάντα με βροχερό καιρό. Τουλάχιστον έρχονται λιακάδες και μπονάτσες για τις επόμενες μέρες. Μακάρι να κρατήσουν και καιρό, επιβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει χειμώνας, μόνο χειμωνιάτικα διαλείμματα σε ένα ατέλειωτο καλοκαίρι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, θα σε υποστηρίξω στο πειθαρχικό του μπλογκ, αλλά δε με βοηθάς, το παρατραβάς!

      Διαγραφή
    2. Η Κόνιτσα στα λευκά! Εφόσον η πατρίδα του κ.Ζιακόπουλου τείνει σταδιακά να χιονίζεται λίγο πιο συχνά απ΄οτι η Αθήνα, νομίζω πως το βιντεάκι έχει την αξία του. Του το αφιερώνω εξαιρετικά.

      https://drive.google.com/file/d/1U1wBsTcvQFIgvieYPF3Y20Ute2yh62fM/view?usp=sharing

      Πηγή: ...Δροσοπηγή (http://www.meteocam.gr/KonitsaDrosopigi)

      Διαγραφή
    3. Τα παλιά χρόνια αλλά και στις μέρες μας πεποίθηση όλων ήταν και είναι ότι το χιόνι διώχνει τις αρρώστιες και εξασφαλίζει καλή σοδειά και πολλά νερά για το καλοκαίρι. Η προσφώνηση «σαν τα χιόνια» είναι φιλοφρόνηση και χαρούμενος χαιρετισμός σε έναν αγαπημένο φίλο που ήταν χαμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παλαιότερα, η συγκεκριμένη προσφώνηση παρέπεμπε στα γουρλίδικα χιόνια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Αντίθετα, η φράση «τον δέχτηκαν σαν τα χιόνια του Γενάρη» έδειχνε ψυχρότητα και αποστροφή γιατί τα χιόνια αυτού του μήνα ήταν συνηθισμένα και συνδέονταν περισσότερο με τις παγωνιές και τις ταλαιπωρίες. Σήμερα, τα χιόνια του Ιανουαρίου έγιναν σαν τα χιόνια του 3ου δεκαημέρου του Νοεμβρίου ή του 1ου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου. Όσοι δεν εμπιστεύονται τα κλιματικά μοντέλα ας πειστούν για την αδιαμφισβήτητη κλιματική αλλαγή από τη λαογραφική κλιματολογία!
      Ευχαριστώ για την αφιέρωση.

      Διαγραφή
    4. Έλα, παραδέξου ότι απλώς τρολλάρεις.

      Διαγραφή
  4. Τι αλκυονίδες και χαζομάρες ακούω ρε παιδιά για την άλλη βδομάδα;Λες και είχαμε χειμώνα μέχρι τώρα..έχουμε χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχουμε χασει τις ελπίδες μας για ενα καλο χειμώνα την σοβαρότητα μας την έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Φαίνεται ότι οι πιο ζεστές μέρες (για δεδομένα χειμώνα) θα είναι η Τρίτη και η Τετάρτη οπότε και η μέγιστη θερμοκρασία στα 1500 μ. της βόρειας χώρας θα φτάσει μέχρι και 6 ίσως και 7 βαθμούς. Να φανταστείτε ότι η διαφορά θερμοκρασίας π.χ χιονοδρομικού Βασιλίτσας (1680 μ.) με Θεσσαλονίκη κυμαίνεται συνήθως στους 12 βαθμούς (όταν Θεσσαλονίκη δηλ. έχει 12 βαθμούς, στο χιονοδρομικό έχει -1 με 0, όταν Θεσσαλονίκη έχει π.χ. -2, στο χιονοδρομικό έχει -14 με -15 κλπ. κλπ. στο περίπου όλα αυτά). Τις επόμενες μέρες από Σάββατο κυρίως και μετά, που θα κυριαρχούν Ν-ΝΑ άνεμοι και για όλη την επόμενη εβδομάδα και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω και της υγρασίας, τα τζάκια καλό θα ήταν πιστεύω να λειτουργούν από ελάχιστα έως καθόλου προς αποφυγή αιθαλομίχλης. Στα του καιρού προς το τέλος της άλλης εβδομάδας διαφαίνονται κάποιες χιονοπτώσεις σε μεγάλα όμως υψόμετρα της ΒΔ χώρας, ενώ από τα μέσα και μετά του μήνα φαίνεται να μπαίνουμε για αρκετό καιρό (με κάποιες φυσιολογικές διακυμάνσεις) σε τροχιά χειμωνιάτικων θερμοκρασιών με αποκορύφωμα το 3ο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Ίδωμεν, θα παρακολουθούμε την πρόγνωση από την παρούσα σελίδα για να μαθαίνουμε νέα.Ήθελα να κάνω και δύο ερωτήσεις: α) ισχύει αυτό που διαβάζουμε ότι η βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ προκαλεί ήπιο χειμώνα σε εμάς; και β) δεδομένου ότι το πολύ χιόνι πέφτει όχι με πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και σε περιοχές της Ρωσίας βλέπουμε φέτος μεγάλα ύψη χιονιού μήπως αυτό σημαίνει γενικότερη άνοδο θερμοκρασίας σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη ή καμία σχέση; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κύριε ζιακοπουλε ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη του καιρού από τις 20 του γεναρη και επιτα, φαίνεται να αλαζη η διαταξει μπας και έχουμε καμιά ψυχρή κατάβαση ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο προσωπική εμπειρία έχω πάψει να πιστεύω σε προγνωστικούς χάρτες άνω των 7 ημερών.
      Απλώς ρίχνω μια ματιά έτσι για να πω ότι κάτι είδα.
      Είναι πολύ νωρίς ακόμα κ όλα μπορεί να ανατραπούν είτε προς το καλό ή προς το χείριστο σενάριο.Μέρα με τη μέρα υπομονή.

      Διαγραφή