Στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της κεντρικής Ελλάδας τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω χιονιού

Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς το Ν-ΝΑ Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα στα ΒΑ Βαλκάνια, θα προκαλέσει κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (βασικά ορεινά και ημιορεινά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (14/1) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια και τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στα νότια. Βαθμιαία όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και θα κάνει αρκετό κρύο. Τη Δευτέρα (15/1) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια, τα οποία στη Β. Ελλάδα θα κατέβουν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αρχίσουν να στρέφονται σε Ν-ΝΑ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα.  
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την ορεινή Θράκη. (κρίσιμα υψόμετρα για τις χιονοπτώσεις αρχικά τα 500 με 600 μέτρα και στη συνέχεια τα 200 με 300 μέτρα). Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα βορειοδυτικά ημιορεινά (κρίσιμα υψόμετρα τα 700 με 800 μέτρα). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι αρχικά ΝΑ και αργότερα ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα κεντρικά ημιορεινά (κρίσιμα υψόμετρα αρχικά τα 600 με 700 μέτρα και στη συνέχεια τα 300 με 400 μέτρα). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στα νότια. Άνεμοι στα βόρεια ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα νότια ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 7 με 8 μποφόρ και στα νότια ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στην Πάρνηθα χιόνια. Σταδιακή βελτίωση του καιρού. Άνεμοι αρχικά Α-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ και στη συνέχεια Β-ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 7 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά (κρίσιμα υψόμετρα τα 400 με 500 μέτρα). Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 7 βαθμούς.

37 σχόλια:

  1. Πολλές βροχές το Σάββατο, κρύο την Κυριακή (ξεροβόρι απ' ό,τι κατάλαβα στη νότια Αττική), "αιχμαλωσία" μέχρι τη Δευτέρα. Ενδεικτικό, παρεμπιπτόντως, του πόσο χρήσιμη είναι η καλοκαιρία αποτελεί και το σημερινό περιστατικό με μία θαλαμηγό που παρουσίασε πρόβλημα αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή στο Θυμάρι. Δύο μεγάλα μαύρα φουσκωτά έσπευσαν να βοηθήσουν και τελικά ενώ είχε κατεύθυνση προς Λεγραινά, έκανε μεταβολή για Π. Φώκαια. Με τα δύο φουσκωτά πάντα δίπλα της και όλο αυτό να κρατάει 1-2 ώρες, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη θα ήταν η κατάσταση αν είχε 7-8 beaufort νοτιά ή, και βοριά (στα ανοιχτά είναι το ίδιο), αντί για λιακάδα και μπονάτσα.
    Μέσα σε όλα γέμισε και το ΚΤΕΛ από τουρίστες που είχαν μείνει με τα κοντομάνικα και ζήτησαν από τον οδηγό να ανοίξει τα παράθυρα. Μιας και ο λόγος για τουρίστες, στη Γερμανία γίνονται προειδοποιητικές απεργίες, καθώς τα συνδικάτα ζητούν 6% αυξήσεις για 3,9 εκ. βιομηχανικούς εργάτες και 28ωρο αντί 35ωρο τη βδομάδα για τους εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους, άρρωστους, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι εργοδότες δίνουν αυξήσεις 2% και 200 ευρώ επιπλέον για το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά δεν θέλουν να μειωθούν οι ώρες εργασίας και σύστησαν και επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διαπραγματευτεί το θέμα.
    Τα συνδικάτα λένε, όμως, ότι ήρθε η ώρα να καρπωθούν περισσότερα οι εργαζόμενοι από τα κέρδη των επιχειρήσεων σε μία χώρα που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό την τελευταία εξαετία. Και προειδοποιούν για απεργίες διαρκείας, όπως το 1984, όταν εφτά εβδομάδες απεργίας οδήγησαν στην κατάργηση του 40ωρου και τη μετατροπή του σε 35ωρο (δηλαδή, το 8ωρο έγινε 7ωρο τότε στη Γερμανία). Μέχρι στιγμής 76 χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις προειδοποιητικές απεργίες, ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένες για τις 15 (Βαυαρία) και 18 (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία) Ιανουαρίου.
    https://www.reuters.com/article/us-germany-wages/strike-threat-looms-as-labor-talks-start-in-germany-idUSKBN1F00RF?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου (και μαζί τους) στα εργασιακά (πάνε να τα κάνουν όλα Κίνα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ), αντίθετος φανατικά στα καιρικά.

      Διαγραφή
  2. Ήδη στα δυτικά έχει αρχίσει και πέφτει πολύ νερό.
    Απο τη νοτιοδυτική κυκλοφορία του συστήματος κ σε συνδιασμό του ΒΑ ανέμου πιστεύω Γιώργο θα δει πολλά χιλιοστά κ ο νομός Αττικής απ ότι δείχνουν τα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά βλέπει ο Σπανός και γίνεται ...Τούρκος. Και εμείς οι ημιχειμερινοί σπαζόμαστε όταν μας τα χαλάει ο καιρός αλλά δεν κάνουμε έτσι!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα...
      Θέλω να δω την αυριανή κ μεθαυριανή εμπειρία του στη θάλασσα(αν τα καταφέρει κ πάει)

      Διαγραφή
    3. Πράγματι η Αττική δείχνει να δέχεται αξιόλογα ύψη βροχης όπως και η Κορινθία.Πάντως με τον ΒΑ άνεμο πιστεύω πως οι ΝΑ Θεσσαλία,η Βόρεια Εύβοια και η ΚΑ Στερεά θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αλλά και χιονιού αντοίστιχα

      Γρηγόρης Κ.

      Διαγραφή
  3. H ταπεινή μου άποψη για την μεταβολή του καιρού:κακοκαιρία της πλάκας που δε πλησιάζει καν τη κανονικότητα όσον αφορά τις θερμοκρασίες.Αν ήταν Νοέμβρης θα της έβαζα 9/10!
    Σε αυτή βάζω: 1.8/10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγγνωμη δηλαδη τι σοι θερμοκρασιες θα ηθελες γιαυτην την κακοκαιρια; -10 στα 850hpa;
      μην χασουμε τα μυαλα μας!

      Διαγραφή
  4. Aυτή η Μακεδονία η καταραμένη καμιά σταγόνα δε θα δει φέτος;Τι κακό είναι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ...κατάρα του μακαρίτη Γκλιγκόρωφ είναι. Τώρα που θα λυθεί το ζήτημα με τα Σκόπια, θα πέφτουν νερά και χιόνια άφθονα!

      Διαγραφή
    2. ατυχη η μακεδονια φετος!και απο πολιτικη αποψη(με τον επισημο σφετερισμο-χαρισμα της ονομασιας της)αλλα και καιρικα με τα οχι πολλα φαινομενα που δεχθηκε φετος μεχρις στιγμης(βροχες,χιονια στα ορεινα) που ειναι λιγοτερα απο οσο θα πρεπε να ειχε δεχθει!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για τη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση. Για όσους βρίσκονται στα ΒΔ ορεινά Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας (σε αυτή την κακοκαιρία θα βάλουν -τα αρκετά ΒΔ ορεινά- καμιά 35-40 πόντους χιόνι μέχρι Τρίτη - Τετάρτη, όχι ιδιαίτερα ύψη για την περιοχή, περισσότερο νερό θα έχει η κεντρονότια χώρα) θα ήθελα να επισημάνω μια παρατήρηση που έχουμε κάνει στα μέρη μας σε βάθος πολλών ετών. Αυτή τη στιγμή στα 1800μ. των Γαλλικών και Ιταλικών Άλπεων το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και τα 5-6 μέτρα και σταδιακά μέχρι τα 600 μ. το ένα μέτρο και πλέον. Όταν συμβαίνει αυτό ακολουθεί συνήθως το ίδιο στην Πίνδο. Το 2012, όταν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, στη Σαμαρίνα μετά από καμιά βδομάδα έπεσαν 4 περίπου μέτρα χιόνι . Βέβαια όλα αυτά είναι απλές παρατηρήσεις, δεν ξέρω αν εξηγούνται επιστημονικά, μπορεί να είναι και συμπτωματικά, πάντως έχουμε παρατηρήσει ότι όταν χιονίζει πολύ στις Άλπεις αργά ή γρήγορα το χιόνι φτάνει και εδώ. Λένε ότι όταν χιονίζει πολύ στην Ευρώπη ακολουθούμε κι εμείς. Επίσης στα μέρη αυτά της Πίνδου άπαξ και ξεκινήσουν χαμηλά δεν σταματάνε εύκολα, άμα δείτε με την παρούσα διαταραχή το μοτίβο, άστατα μεν, συνεχίζει και την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε όμως μια καλή κατεβασιά ψυχρής μάζας πάνω στη θάλασσα της Αδριατικής - Ιονίου. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Άλπεις, λόγω της κεντρικής τους θέσης στην Ευρώπη, επηρεάζονται:
      (α) από τις σχετικά ήπιες και υγρές αέριες μάζες του Ατλαντικού,
      (β) από τις θερμές μεσογειακές αέριες μάζες που ρέουν προς το βορρά,
      (γ) από τις ψυχρές αέριες μάζες που κατεβαίνουν από τη Β. Ευρώπη και
      (δ) από τις ψυχρές και ξηρές το χειμώνα και θερμές το καλοκαίρι ηπειρωτικές αέριες μάζες που κυριαρχούν στις Α-ΒΑ περιοχές της ηπείρου μας.
      Όπως είναι φυσικό, τα πολλά χιόνια πέφτουν στις πρώτες δύο περιπτώσεις, δηλαδή όταν βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τον Ατλαντικό Α-ΝΑ ή όταν βαρομετρικά χαμηλά διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Με τις παραπάνω συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας χιονίζεται πολύ και η ΒΔ ορεινή-ημιορεινή Ελλάδα. Επομένως αυτά που λέτε έχουν επιστημονική βάση.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση - επεξήγηση, καλό σας απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Το "μπασιμο" πλέον των βαρομετρικων απο την Αδριατική δεν γινεται με την συχνότητα που γινοταν παλαιοτερα αλλα οπως λες και εσυ για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήδη στα ΒΔ πολύ ορεινά (από 1500μ.) έχουμε το λιγότερο 30 πόντους χιόνι (πιο ευνοημένη η κεντρικοδυτική Πίνδος), τα υψόμετρα σιγά - σιγά πέφτουν λόγω πτώσης θερμοκρασίας αλλά μειώνεται ο υετός. Η κεντρική χώρα είχε περισσότερο υετό. Το θέμα είναι ότι οι θερμοκρασίες σταδιακά τις επόμενες μέρες σε γενικές γραμμές πέφτουν, που σημαίνει θερμοκρασίες χιονιού και στα 300-400μ (δεν το βλέπω ακόμη για μηδενικά υψόμετρα) την άλλη εβδομάδα μέχρι την Παρασκευή τα ορεινά λίγο - λίγο θα εξακολουθούν να βάζουν (άλλους περίπου 35 πόντους μέχρι τότε), αλλά από κει και πέρα να δούμε αν θα έχουμε το γερό μπάσιμο. Όπως έχει εξελιχθεί ο καιρός αυτή η κατάσταση στα ΒΔ με φαινόμενα δεν σταματάει εύκολα. Πάντως μέχρι στιγμής εδώ πάνω δεν έχουμε ακόμη ΄΄συμπαγή οργανωμένη κακοκαιρία΄΄, χιονίζει δηλ. για καμιά ώρα-δύωρο, σταματάει άλλο τόσο, ξαναξεκινάει, ανοίγει λίγο ξανακλείνει, ξαναχιονίζει κοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι φίλοι επιμένουν να κρατούν την "ανωνυμία" τους, καλό θα ήταν τουλάχιστον να γράφουν από ποιά ακριβώς πόλη η χωριό αναφέρουν. Για να έχουμε εικόνα. Οι "επώνυμοι" λίγο-πολύ ξέρουμε πια που ζει ο καθένας μας.

      Διαγραφή
    2. Από Σμίξη είναι οι αναφορές (δεν είμαι μόνιμος εκεί), αναφέρομαι γενικά σε ΒΔ γιατί όλος ο άξονας εκεί έχει κατά βάση τον ίδιο καιρό (αναφέρομαι στον άξονα Σαμαρίνα - Σμίξη - Βωβούσα - Μηλιά - Μέτσοβο - Ανήλιο, από Σμόλικα δηλαδή, Βασιλίτσα, Τύμφη, Αυγό μέχρι τις οροσειρές στο ύψος των Ιωαννίνων).

      Διαγραφή
  8. Επιμένει ο τζίφος για χειμωνιάτικο σκηνικό με καλές προοπτικές στο τρίτο δεκαήμερο. Αρχίζουν σιγά-σιγά να κατηφορίζουν τα ensembles και του ευρωπαϊκού.

    http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=37.98,23.73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Γιώργο πολύ καλή δείχνει η προοπτική για μετά τις 20 του μήνα.
      Αυτό που εγώ βλέπω στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να επισκέπτονται κυρίως τα δυτικά εκ νέου "χαμηλάκια" απο αδριατική τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
      Τα ερωτήματά μου όμως κ η εύλογες απορίες μου είναι οι εξείς:
      1ον Απο τον εγκλωβισμό ψύχους μέχρι την Δευτέρα θα προλάβει να χιονίσει την ίδια μέρα με τη έλευση του χαμηλού κ σε χαμηλά υψόμετρα της ΒΒΔ χώρας (π.χ.Γιάννενα)?
      2ον Το επόμενο ΣΚ που θα βρίσκομαι Ευρυτανία (περίπου 1250μ.) Θα μας πνίξουν τα χιόνια ή μήπως θα φάμε βροχή ακόμη κ σε τέτοια υψόμετρα?
      Αυτά λοιπόν αναρωτιέμε για την άμεση εξέλιξη!

      Διαγραφή
    2. Αν βγουν αυτά που βλέπουμε τότε από 19 Γενάρη και με διάρκεια πάμε σε χειμωνιατικες θερμοκρασιες και για κάποια διαστήματα στο 3ο δεκαήμερο και σε βαρυχειμωνιά κυρίως σε ημιορεινά - ορεινά (προϋποθέσεις για χιόνια και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα). Οι ανατολικές περιοχές (Εύβοια - Μαγνησία - Αττική) είναι εύκολες στο χιόνι γιατί ο ΒΑ σκάει στο Αιγαίο. Η Θεσσαλονίκη πολύ δύσκολη γιατί θέλει ΒΑ (που έχει) και καλό χαμηλό από δυτικά που δεν έχει συνήθως, αν είχε θάλασσα βόρεια της το συζητούσαμε. Κρίμα, φανταστείτε τα χαμηλά από νδυτικά - δυτικά φτάνουν φουλ σε νερό λίγα χλμ πιο νότια στην Πιερία, που έχει πολύ μεγάλα ύψη βροχής, κρίμα.

      Διαγραφή
    3. Φώτη,βλέπε απάντησή μου σε ερώτηση-σχόλιο του Γιώργου Τελα-Παπλαμούδα στη βασική ανάρτηση της 11ης Ιανουαρίου. Όσο για το 2ο ερώτημα, να ρωτήσουμε την...πέρδικα.

      Διαγραφή
    4. Για το επόμενο ΣΚ, με μιά ματιά στους χάρτες, βλέπω χιόνια στην περιοχή και στα υψόμετρα που θα είσαι, αλλά από Κυριακή βράδυ προς Δευτέρα. Για το πρώτο ερώτημα, εγώ τουλάχιστον δε βλέπω κανένα άλλο χαμηλό, εκτός από αυτό που μας απασχολεί και το οποίο εξασθενεί και απομακρύνεται προς ανατολάς, εκτός από μία μικροδιαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα κυρίως, που θα δώσει τη Δευτέρα φαινόμενα στην Ήπειρο, αλλά χιόνια μόνο στα ψηλά, κατά τη γνώμη μου.

      Διαγραφή
    5. Οπότε στο σύνολο των απόψεων καταλαβαίνω ότι αν δουν τα Γιάννενα καμιά νιφάδα τα ξημερώματα Δευτέρας κ μετά τα χιόνια θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα κ για το επόμενο ΣΚ σ'αυτά τα υψόμετρα κάτι θα παίζει.
      Τώρα όσον αφορά για τον υετό πέραν της διαταραχής μέσης τροπόσφαιρας τη Δευτέρα δε θα συνεχιστεί λογικά ο υετός(βροχές,χιόνια) Γιώργο στα ΔΒΔυτικά τμήματα έστω κ εξασθενημένος Τρίτη,Τετάρτη κ με τη βοήθεια του υγρού δυτικού νοτιοδυτικού ανέμου;

      Διαγραφή
    6. Σαφώς! Αν εξαιρέσουμε ίσως μια μικρή ανάπαυλα την Πέμπτη, όλη τη βδομάδα θα έχει υετό η δυτική Ελλάδα και όχι μόνο τα βορειοδυτικά. Και μετά, Κυριακή προς Δευτέρα, σύμφωνα πάντοτε με τα τωρινά προγνωστικά (την ...πέρδικα, που λέει και ο Δάσκαλος), θα έχεις το χιονάκι σου στην Ευρυτανία.

      Διαγραφή
    7. Αυτά είναι καλά νέα για την νέα εβδομάδα.
      Εμπιστευόμαστε λοιπόν την ""πέρδικα"" του Βελουχίου προς το παρόν,βάζουμε αλυσίδες στον καπό για καλό και για κακό και φεύγουμε για τα όρη!

      Διαγραφή
    8. Ας βρέξει όσο περισσότερο γίνεται κι ας χιονίσει, έστω και μόνο στα βουνά, γιατί η πρόβλεψη του μακροπρόθεσμου CFS για τον υετό του Φλεβάρη είναι ολίγον εφιαλτική:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

      Διαγραφή
    9. Όχι βρε Γιώργη τώρα μη μου λες τέτοια πάνω πού τούς τελευταίους μήνες πήραμε μπροστά,δε τρώμε που δε τρώμε χιόνι άμα κόψει κ ο υετός καήκαμε.
      Ελπίζω ν'αλλάξουν τα τωρινά στοιχεία άμεσα!
      Πάντως έχω την εντύπωση αν το πάρουμε το θέμα προϊστορικά κ αν ισχύσει η τάση του Φλεβάρη θα προετοιμαστούμε για Μάρτη κ Απρίλη αρκετά χειμερινό!

      Διαγραφή
    10. Εγώ δε λέω, το CFS τα λέει. Για το αν θα αλλάξουν τα στοιχεία, φυσικά και μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου, οτι το συγκεκριμένο μοντέλο δείχνει φέτος αξιοσημείωτη σταθερότητα αλλά και ικανή επαληθευσιμότητα. Αναφορικά με το τελευταίο, όπως το λες: "Προϊστορικά".
      Όσο για τα επερχόμενα, έχουν αρχίσει να χαλάνε τα ensembles για 20 Γενάρη και μετά. Να δούμε τελικά που θα κάτσει η μπίλια. Ελπίζω να βρεις χιόνια στο Καρπενήσι το άλλο ΣΚ και να φτιάξεις και κανένα χιονάνθρωπο και για πάρτη μας!

      Διαγραφή
    11. Γι'αυτό λέω μπας κ αλλάξει κάτι στο επόμενο διάστημα,επειδή το CFS συνεχίζει όπως κ πέρυσι έτσι κ φέτος σε γενικές γραμμές να πέφτει πολύ μέσα στις εκτιμήσεις του.
      Όσο για τον χιονάνθρωπο θα σας τον φτιάξω μετά χαράς αφού αναγκάστηκα φέτος κ θα μείνω σε χωριό έξω απ το Καρπενήσι που βρίσκετε αρκετά πιο ψηλά(1250μ.),αμά δεν κάτσει τότε με κυνηγά η γκίνια τι να πω!!

      Διαγραφή
    12. Η ερμηνεία που κάνω στο χάρτη υετού που έδωσα προηγουμένως, σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο χάρτη απόκλισης θερμοκρασίας (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif) είναι:

      1) Ο σιβηρικός αντικυκλώνας εξακολουθεί υποτονικός.
      2) Οι τροχιές των ατλαντικών υφέσεων μετατοπίζονται βορειότερα και δύσκολα πλέον διασχίζουν τον ευρωπαΊκό κορμό. Οι εκ δυσμών μας κυκλογενέσεις στη Μεσόγειο περιορίζονται σημαντικά.
      3) Οι υποτροπικές υψηλές πιέσεις τείνουν να επεκτείνονται ευκολώτερα προς βορράν.

      Δηλαδή συμπερασματικά, τα τρία κακά της μοίρας μας!

      Διαγραφή
    13. Άμα πάει και ο Φεβρουάριος σύμφωνα με το CFS, το κλείσαμε το μαγαζί. Ήδη ο πρώτος υποψήφιος ψηφιακός χιονιάς πάει για βρούβες αφού τα ensables αρχίσανε συριζαίικα κόλπα, ήτοι κωλοτούμπες. Πάντως, το τριήμερο αυτό στην Αττική είχαμε καλά νερά και από χθες τη νύχτα και αρκετό κρύο (4,5 βαθμούς τώρα στην Κηφισιά). Μάλλον, όμως αυτά είναι τα όρια του φετινού χειμώνα και μόνον σε κάποια φωτοβολίδα μπορούμε να ελπίζουμε για αστικό χιόνι (έστω και αν πολύ το λοιδορούν αυτό, αλλά εγώ αυτό θεωρώ ως κορύφωση σε έναν χειμώνα).

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Βρε λές;
      Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη το θεωρούσα πάντα ως τις καθυστερήσεις του καιρικού αγώνα. Αν ο Γενάρης κλείσει όπως βαδίζει μέχρι τώρα, δηλαδή μετρίως χειμερινός, και ο Φλεβάρης (όπως δείχνουν κάποιες εποχικές προγνώσεις) αρκετά θερμός και ξηρός, ο κανονικός αγώνας πάει σε ισοπαλία, οπότε όλα Θα κριθούν στην παράταση. Το 1987 στην παράταση μπήκαν όλα τα γκολ που δεν μπήκαν σε ολόκληρη την κανονική διάρκεια, με μια συντριπτική νίκη του Β.Πόλου επί της Αφρικής.
      Λες να το ξαναζήσουμε; Έχουμε ξεπεράσει και την τριακονταετία.

      Διαγραφή
    2. Και στην Αιτωλοακαρνανία εκείνη τη χρονιά σύμφωνα με μαρτυρίες(εγώ τότε είχα γεννηθεί) ύστερα απο έναν μέτριο χειμώνα ο Μάρτιος αποδείχθηκε ιστορικός κ για μας με αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές αλλά κ χιονόπτωση-χιονόστρωση που έχει μείνει στη ιστορία για τα δεδομένα της περιοχής.
      Για να δούμε λοιπόν κ το φινάλε του φετινού χειμώνα.

      Διαγραφή
    3. είναι αυτά τα περίεργα του κλίματος μας. λόγω και του όψιμου χαρακτήρα των εποχών μας (βασικές γνώσεις κλιματολογίας, ΕΜΥ), συχνά ο Φλεβάρης, αν και μικρός σε μέρες, είναι πολύ πιο υετοφόρος απ τους προηγούμενους, και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έχουμε μια τελευταία αναλαμπή. ενδεικτικά αναφέρω χιόνι στις 07.03.10 (κόκκινο, με αφρικάνικη σκόνη) και στις 07.03.11 (Καθαρά Δευτέρα νομίζω).

      Διαγραφή