Βοριάδες, κρύο και τοπικές χιονοπτώσεις

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται νοτιοανατολικά. Παράλληλα, μια διαταραχή στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κινείται από τη ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι η επικράτηση ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά -ημιορεινά κυρίως της κεντρικής και νότιας Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της Α. Θεσσαλίας και Α. Στερεάς- Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Την Τετάρτη (24/1) αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά σταδιακά οι χιονοπτώσεις και οι βροχές (νότια πεδινά) θα εξασθενήσουν. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Η Πέμπτη (25/1) θα είναι μια ακόμα κρύα μέρα με ισχυρούς βοριάδες και λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη Β. Κρήτη. Την Παρασκευή (26/1) και το Σαββατοκύριακο (27-28/1) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι βοριάδες θα πέσουν στα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στα ΝΔ. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιόνια. Πιθανές χιονοπτώσεις και στα κεντρικά πεδινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στο ΒΔ Αιγαίο και ίσως στη Δ. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά – ημιορεινά. Τις βραδινές-νυχτερινές ώρες ίσως χιονίσει για λίγο και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 9 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων το βράδυ. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 7 βαθμούς.

32 σχόλια:

  1. Tουλάχιστον ο ήλιος σήμερα γλύκανε αρκετά την αγριάδα του βορειοδυτικού ανέμου, που δεν είχε, πάντως, την ένταση της περασμένης Πέμπτης και η θάλασσα ήταν σχετικά ήρεμη. Ο ήλιος και η θάλασσα. Ό,τι έχει απομείνει σε μία Ελλάδα που έχει σχεδόν μόνιμα πια "βαρυχειμωνιά". Και σε έναν κόσμο που σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, την οποία δημοσιεύει ο Guardian, 42 άνθρωποι κατέχουν ίσο πλούτο με τα 3,7 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών. Το 2016 ήταν 61 άνθρωποι με αυτή την περιουσία και το 2009 ήταν 380. Το 2017, εξάλλου, το 82% του παγκόσμιου πλούτου κατέληξε στο 1% του πληθυσμού.

    Με την ευκαιρία, λοιπόν, του οικονομικού φόρουμ στο Davos, η Oxfam χαρακτηρίζει απαράδεκτο μία ισχνή μειοψηφία να συγκεντρώνει τόσο πλούτο και εκατομμύρια άνθρωποι να παλεύουν με τη φτώχεια και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, κυνηγώντας τη φοροδιαφυγή και αυξάνοντας τους μισθούς των εργαζόμενων. Μόνο τις 10 πρώτες μέρες του 2017 ο μεγιστάνας Jeff Bezos αύξησε την περιουσία του, χάρη στις φούσκες των χρηματιστηρίων, κατά 6 δισ. δολ., ενώ γενικότερα ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν 13% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2006 ως το 2015. Μόνο η αύξηση των 762 δισ. δολ. του 2017 θα ήταν αρκετή για να εξαλείψει εφτά φορές την παγκόσμια φτώχεια.

    Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι είναι 2.043 και οι 9 στους 10 άνδρες. Μία δημοσκόπηση μεταξύ 70 χιλιάδων ανθρώπων σε δέκα χώρες έδειξε ότι τα 2/3 (στο Ηνωμένο Βασίλειο το 72%) θέλουν μέτρα και δράσεις για να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Όταν ρωτήθηκαν πόσες φορές μεγαλύτερος είναι ο μισθός ενός εκτελεστικού διευθυντή από αυτόν ενός ανειδίκευτου εργάτη, απάντησαν 33 φορές και ότι η ιδανική αναλογία θα ήταν 7 προς 1. Στην πραγματικότητα 100 αφεντικά έχουν 120 φορές μεγαλύτερες αποδοχές από τις μέσες απολαβές ενός υπαλλήλου.
    https://www.theguardian.com/inequality/2018/jan/22/inequality-gap-widens-as-42-people-hold-same-wealth-as-37bn-poorest
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, Βαγγέλη μου, έβαλες τη "βαρυχειμωνιά" σε εισαγωγικά! Αλλιώς, ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να σε σώσω. Πάντως, έχε το νου σου, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που τροχίζουν τα μαχαίρια!

      Διαγραφή
    2. Φοβάμαι ότι θα μείνουν στο τρόχισμα ...

      Διαγραφή
    3. Είναι σαφής, νομίζω, η μεταφορική χρήση της λέξης "βαρυχειμωνιά", σε συνάρτηση με το κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο που ακολουθεί και το οποίο προσυπογράφω.

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    Το πολύ κρύο βέβαια αυτών των ημερών (μέχρι Παρασκευή) και οι Β-ΒΑ δεν ευνοεί για χιόνια στη ΒΔ χώρα (ποτέ δεν χιόνιζε πάνω με πολλά μείον). Πιο πολύ ευνονούνται έτσι τα ανατολικά προσήνεμα αλλά δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες από πολύ ορεινά (αν όχι οι χαμηλότερες) θα εντοπίζονται νομίζω στο Καιμακατσαλαν. Επίσης, αυτή την εβδομάδα οι συνήθεις ύποπτες στο κρύο περιοχές (υψήπεδα Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Νευροκοπίου κ.α.) ειδικά με ξαστεριά μπορεί να έχουν περισσότερο κρύο ακόμη και από κλασικές ορεινές περιοχές (φαινόμενο αναστροφής). Έχω περάσει παλιότερα από Χ.Κ. Πισοδερίου με -2 και κάτω Φλώρινα είχε -9. Μέχρι στιγμής ο χειμώνας στα κλασικά ορεινά (900-1000μ.) είναι χειμώνας light. Δύο στοιχεία διαφαίνονται σαν τάσεις με κάθε βέβαια επιφύλαξη: πρώτον ότι το υπόλοιπο του χειμώνα, που απομένει θα είναι το πιο ψυχρό του φετινού χειμώνα και δεύτερον ότι από αρχές Φλεβάρη ελπίζουμε να έχουμε ένα classic χειμωνιάτικο σκηνικό. Πάντως για ΒΔ Πίνδο, επειδή η ατμόσφαιρα είναι ήδη ψυχρή και θα ψυχράνει και άλλο και θα γίνει και πιο ξηρή (το ΣΚ είχε πολύ υψηλή σχετική υγρασία), ένα καλό σύστημα με πολλά χιλιοστά νερού είναι αρκετό. Πάντως κάθε χρόνο το πολύ χιόνι το ρίχνει, άλλοτε βέβαια νωρίς και άλλοτε αργά, όπως 2008, 2010, 2011, 2014 (μέσα Φλεβάρη). Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα Δάσκαλε!
    Πές και κάτι για Τρίπολη την χιονομάνα ,γιατί έχουμε και κόσμο που διαβάζει από Τρίπολη,φαίνεται να έχουμε και εμείς λίγο χιονάκι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι πάει να γινει, φίλε μου, από το βράδυ της Τρίτης ως τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

      Διαγραφή
  4. Τρίτη βράδυ προς Τετάρτη , αναμένουμε χιονοπτώσεις ασθενείς κατά κανόνα στην ορεινή-ημιορεινή Αττική πάνω από τα 500-550 μέτρων . Υποψήφιες περιοχές κλασικά Ιπποκράτειος Πολιτεία,Βίλλια,Βαρνάβας,Διόνυσος,Θρακομακεδόνες. Τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν ένταση ωστόσο θα ψάχνουμε πάλι τα πάσπαλα ,τις νιφάδες και τα χιονομυγάκια. Ξημερώματα Τετάρτης που έρχεται και το -6 στα 850hpa θα έχει πάει περίπατο ο υετός μιας και το ενισχυμένο ρεύμα στα 850hpa δεν αφήνει πολλά περιθώρια ,κρίμα γιατί αν βγάλει κανένα συννέφο(stratocumulus και αντέξει μέχρι λεκανοπέδιο και β.π. άνετα βλέπει κανείς νιφάδες μέχρι τα 250-300 μέτρα). Αντίστοιχα εκεί που θα είναι πιο εξασθενημένο στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού της ανατολικής-βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας-νοτιοδυτικής Μαγνησίας και σε συνδυασμό με την ορογραφία θα αφήσει ψιλο-καλούτσικα φαινόμενα. Άλλο ένα τζάμπα κρύο ,από το τίποτα βέβαια κάτι είναι και αυτό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή διανύουμε παρατεταμένη περίοδο αχιονίας και έλλειψης καιρικών συγκινήσεων, λίγη μελέτη (μαζί και αναπόληση και κρυφή ελπίδα για κάτι καλό) νομίζω πως μας χρειάζεται. Για Αθηναίους, αλλά και όλους τους φιλομαθείς σχολιατές του μπλογκ:

    Πoιές οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που ευνοούν επεισόδια χιονιού στην Αθήνα (Έρευνα-Μελέτη)
    http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/4822-snowathensmeleti

    Και το λινκ για την επιστημονική δημοσίευση στην οποία βασίζεται το παραπάνω κείμενο:
    https://www.adv-geosci.net/12/127/2007/adgeo-12-127-2007.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε...όχι κ ελλειψη καιρικών συγκινήσεων. Το ΣΚ και ειδικά σήμερα σχεδόν όλη η Ελλάδα είδε καλά πράγματα. Να εκτιμάμε τα χαμηλά που μας αφήνουν νερακια γιατί θα μας μπαστακωθει αντικυκλωμας κ θα κλαίμε. Εννοείται πως τα λέω αυτά φιλικά κ χαριτολογώντας

      Διαγραφή
    2. Ααααααυτό είναι καιρική συγκίνηση:

      http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018012212/gfseu-0-324.png?12

      Προς το παρόν, δεν είναι παρά ένας δυνατός ...ψηφιακός χιονιάς. Τον εμφανίζει από χτες ο τζίφος. Ας το παρακολουθήσουμε πάντως. Δεν έχουμε άλλωστε και τίποτα καλύτερο να κάνουμε καιρικώς. Το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί στα επόμενα τρεξίματα.

      Διαγραφή
    3. Φτωχοχειμώνας είναι Θάνο. Μπατήρης. Το μόνο καλό που μας κάνει οικονομία στη θέρμανση. Τα νερά βέβαια είναι πολύτιμα την σήμερον ημέραν, σ αυτό συμφωνώ απολύτως.

      Διαγραφή
  6. Αρχές Φεβρουαρίου κάτι δείχνει για να δούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λοιπον,κατι φαινεται για λιγες ξεμπαρκες νιφαδες την τεταρτη αλλα μονο στα ανατολικα ηπειρωτικα!για κατι οργανωμενο αποκλειεται να γινει ως το τελος του μηνα!τωρα οσο αφορα για αρχες φλεβαρη αρχισαν ορισμενοι να διαλαλουν ορισμενοι απο χιονοsite ασχετως αν ειναι τερμα ωρες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να διαλαλουν για χιονια
      (απο την βιασυνη ξεχασα να το γραψω)

      Διαγραφή
  8. Μπράβο στην Τρίπολη που θα χιονιστεί για άλλη μια φορά φέτος (2018). Είστε τυχεροί μάγκες! Φαίνεται ότι έχουμε χιονοχειμώνα στην μετεοπορεία όπως δείχνουν δειλά δειλά τα στοιχεία. Είδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου θα ανέβει η θερμοκρασία τέλη ιανουαριου.. που είδες τον χιονοχειμωνα;

      Διαγραφή
  9. Καμιά νιφάδα παίζει για τρίτη βράδυ-τετάρτη πρωί για Θεσσαλονίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ρωτήσω κάτι ήθελα τον κ.Ζιακοπουλο η όποιον άλλο γνωρίζει. Βλέπω την Τετάρτη να δημιουργείται ένα χαμηλό ανατολικά της Ρόδου. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κ εδώ στη Ρόδο βροχή την Τετάρτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση αυτά που βλέπω τώρα, ξώφαλτσα θα σας πάρουν οι βροχές και αν. Φαίνεται να σας χαντακωνει το βόρειο ρεύμα. Στην Κύπρο θα πέσουν τα νερά.

      Διαγραφή
    2. Επειδή μελετώ εδώ κ αρκετή ώρα τις ανανεώσεις των μοντέλων παίρνω τη σκυτάλη να πω ότι το χαμηλό που θα επηρεάζει την Τουρκία κ την Κύπρο την Τετάρτη,δείχνει μία τάση κίνησης δυτικότερη προς τη Ρόδο αλλά δε φαίνεται να τα καταφέρνει ιδιαίτερα με αποτέλεσμα εκτός της συννεφιάς ίσως εκδηλωθούν μέσα στη Τετάρτη κ κάποιες ψιχάλες-ασθενείς βροχές κ αυτό εκτιμώ κυρίως στα νοτιότερα τμήματα του νησιού.

      Διαγραφή
    3. Παιδιά χίλια ευχαριστώ και στους δυο σας...είδα και εγώ πριν λίγο κάποιες ανανεώσεις. Μάλλον φαίνεται να γίνεται αυτό που λέει ο Φώτης, να κινείται λίγο δυτικότερα και ίσως τα νοτιανατολικά νησιού να δουν κάτι, αλλά σε γενικές γραμμές το βόρειο ρεύμα θα μας χαντακώσει Καλή βροχή πιστεύω θα δει το Καστελόριζο. Κρίμα...και όχι τίποτε άλλο, αλλά θεωρώ πως εάν το χαμηλό ερχόταν λίγο πιο δυτικά στα Δωδεκάνησα, θα ήταν καλύτερο για χιονιά για σας στην Αττική και την ανατολική Στερεά (με τα ελάχιστα βέβαια που ξέρω από μετεωρολογία).
      Υ.Γ.
      Τουλάχιστον βραχήκαμε καλά Κυριακή-Δευτέρα

      Διαγραφή
  11. Μόνο το 20% αυτών που τάζει ο τζίφος να επαληθευθεί για την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη, θα είμαστε ευχαριστημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην είσαι και τόσο ολιγαρκής. Εδώ που φτάσαμε, θέλουμε το 110%! Πας σε διαπραγμάτευση με το 20%, θα τα χάσεις όλα!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σε όλες/ους.

      Ο τζίφος πάει να μας... τρελάνει με τα τρεξίματά του στο διάστημα 3-7 Φλεβάρη! Αλλά και τα τρεξίματα του ECMWF (δείτε πόσο... όμορφο φαίνεται στους χάρτες http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/run/ECM0-240.GIF?24-12) και τα ensembles δείχνουν κάτι ωραίο να ξακινάει την κατεβασιά του από τα βορειοδυτικά την Ευρώπης. Μας τρέχουν τα σάλια από τώρα και φοβάμαι μην μείνουμε μόνο με τα σάλια στο τέλος!

      Κύριε Ζιακόπουλε, δώστε μας μια ελπίδα, κάτι να πιαστούμε τέλος πάντων :-)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Υ.Γ. και μην αρχίζουν να μας μαλώνουν οι... καιρο-πραγματιστές, εδώ στις ΗΠΑ έκλεισε το κράτος για χάρη των ονειροπόλων της DACA του Ομπάμα (πόσο λείπει ήδη). Έχουμε κι εμείς δικαίωμα στο χιονο-όνειρο. We are dreamers, not criminals!

      Διαγραφή
  12. περιμενουμε!ας μην φουσκωσουν τα μυαλα μας με αερα κοπανιστο!προς το παρον τα μοντελα δειχνουν ωραια πραγματα για αρχες φλεβαρη αλλα σε τετοιες ωρες στο επομενο ραν μπορει να μην δειχνει τιποτα!
    οποτε υπομονη!(βεβαια εδω που τα λεμε σε αλλα site αρχιζουν να το θεωρουν δεδομενο απο τωρα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα "απραξιας"οι"μετεωρολόγοι"της αυλής μου συνεχίζουν να"οχυρονωνται"και τα"δοκιμαστικά τους"έργα είναι συνεχόμενα.Από εχθές το βραδυ"κλειστηκαν"στην "οικεια"τους αλλά πολλα"υλικα"ειναι απο εξω...!ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΟΥΝ "ΓΕΛΑΣΕΙ ΠΟΤΈ.ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ.Υ.Γ:ΒΛΕΠΩ ΝΑ "ΠΕΦΤΕΙ" ΠΟΛΥ ΚΛΑΜΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ "ΣΠΑΣΩ"ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το gfs υπόσχεται πολλά και αν δεν τα τηρήσει θα διαγράψω αυτη την εφαρμογή απο το κινητό μου δεν αντέχω αλλο τις γνωστές παλινδρομήσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βρε τι "ανελεητη συμφορα" παθαινουμε οι ανθρωποι με την αχιονια που εχουμε!
    ολεθρος!
    και το χειροτερο απο ολα ειναι οτι γραφουμε λιγο-πολυ οτι να΄ναι σε ενα blog το οποιο οφειλει να ειναι σοβαρο και μετρημενο αφου ο κ.ζιακοπουλος ειναι σοβαρος!
    κυριε ζιακοπουλε πειτε μας μια γρηγορη γνωμη για αρχες φλεβαρη γιατι δεν μας βλεπω καλα εδω μεσα!ακομα και ενφια να μας βαλουν στο νερακι που πινουμε εμεις θα πουμε οτι θα πανολεθρια αν την βγαλουμε ως το τελος του χειμωνα χωρις μια νιφαδα!(που αλλου;ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μακάρι Γιώργο στην Κύπρο να πέσει νερό έχουν θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή