Πάλι με χρόνια με καιρούς…


Κοιλάδα Σπερχειού-Βελούχι, 23-12-2017. Φωτ. Δημήτρης Ρόζης

14 σχόλια:

  1. Φοβερά μέρη κ εικόνες κυρίως το χειμώνα.
    Κάθε χρόνο (κοντοζυγώνει η ώρα)μιας κ είμαι σχετικά κοντά επισκέπτομαι αυτά τα μέρη,όπως πάντα κ το χιονοδρομικό Βελουχίου στα 1800μ. που είναι συνήθως "πνιγμένο" απ'το χιόνι τέτοια εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν σήμερα προ 15 ετών (πώς περνάνε έτσι τα άτιμα) οι της Αττικής ζήσαμε τον απόλυτο χιονιά (και διηγώντας τα να κλαις). Έχοντας ζήσει μια δεκαετία μέτρια με μικρομεσσαίους χιονιάδες (καλή ώρα σαν την τρέχουσα), οι βαρβάτοι χιονιάδες ήταν παιδική ανάμνηση. Είχε προηγηθεί ένας ιστορικός κεντροβόριος ιστορικός χιονιάς το Δεκέμβριο αλλά όλα σταματούσαν κάπου στη Βοιωτία. Ώσπου ήρθε ο απόλυτος χιονιάς της περιόδου. Στα βόρεια προάστια είχε αρχίσει να χιονίζει καλά από την Πέμπτη το απόγευμα. Η Παρασκευή ξημέρωσε με αρκετό χιόνι έως το ΟΑΚΑ περίπου και τους μετεωρολόγους να μιλάνε για βελτίωση. Πράγματι προς το μεσημέρι ο καιρός βελτιώθηκε. Το απόγευμα ήρθε η μεγάλη επιδείνωση που χιόνισε καλά και στο κέντρο και μέσα στη νύχτα η απόλυτη χιονόπτωση. Είχα την τύχη να έχω νυχτερινή βάρδια (3-7) ως στρατιώτης στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Δεν είχε ξεκινήσει ακόμη να χιονίζει, στο τρανζιστοράκι όμως άκουγα ακροατές μέχρι και τα β.π. να λένε ότι ρίχνει παπάδες, να λένε για χιόνια ως το γόνατο όταν εγώ το πρωί είχα μείνει με 15-20 πόντους (διόλου ευκαταφρόνητους βεβαίως). Και ξαφνικά, απλώς ξεκίνησε να χιονίζει αθόρυβα και πυκνά. Ήμουν στο κέντρο της πόλης και το έστρωνε τόσο εύκολα. Ήταν μακράν η πιο πορωτική χιονόπτωση που έχω ζήσει γιατί την έζησα ουσιαστικά έξω στο δρόμο, ήταν κόντρα στις προβλέψεις και ήταν πολύ πολύ έντονη. Στις 8 είχε σταματήσει αφήνοντας 20 πόντους και πολλά υπέροχα προβλήματα όπως το πώς θα έρθει η σκάτζα μου, πως θα φύγω που δεν με άφηναν και πως θα φθάσω στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η σκάτζα ήρθε από την Καλλιθέα γύρω στις 9 που είχε ανοίξει ο καιρός λίγο, τελικά έφυγα κρυφακούγοντας έναν ανώτατο αξιωματικό που έμενε Μαρούσι και δεν είχε αλυσίδες οπότε προσφέρθηκα να τον πάω και όλες οι απαγορεύσεις λύθηκαν ως δια μαγείας :) σε 5 λεπτά και έφθασα σπίτι μου με αλυσίδες που φορούσα από την πλατεία Μαβίλη (ξανά :) ). Βασικά, δεν έφθασα σπίτι μου. Παράτησα το αμάξι κάπου στη Νέα Ερυθραία, οι δρόμοι είχαν χιόνι πάνω από τον καθρέπτη του αυτοκινήτου, πολλά δέντρα είχαν πέσει από το χιόνι και το πήγα ποδαράτο με το χιόνι ως τον καβάλο (δεν ακούγεται πολύ καλό, το ξέρω, αλλά πιστέψτε με για έναν χιονόφιλο είναι τέλεια αίσθηση). Η συνέχεια ήταν εξαιρετική. Οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν πυκνές κατά διαστήματα έως και νωρίς το βράδυ της Κυριακής. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο. Χιόνι κοντά στο 1 μέτρο με το ματι, σταλαχτίτες που ξεκινούσαν από τις σκεπές και ακουμπούσαν το έδαφος ως δόρυ, μέχρι και μικρές χιονοστιβάδες (που λέεει ο λόγος) είχαμε τις επόμενες ημέρες από τους όγκους χιονιού που κατρακυλούσαν από τις σκεπές και έπεφταν με γδούπο στο έδαφος. Οπωσδήποτε, ως διάρκεια και ποσότητα δε συγκρίνεται ούτε με το 2004-2006-2008 τουλάχιστον για την περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μπράβο! Χωρίς αναμνήσεις πώς θα τη βγάλουμε πέρα την κλιματική αλλαγή; Μας βλέπω γεροντάκια στο καφενείο, να πίνουμε το χαμομηλάκι μας (με πάγο, γιατί η ζέστη θα είναι αφόρητη) και να λέμε τις ιστορίες μας!

      Διαγραφή
    2. Αυτά να τα λες στο συνονόματο μου που το χθεσινό μήνυμά του ήταν όνειδος για ένα καιρικό μπλογκ :)

      Διαγραφή
    3. η μνήμη βαραίνει το πνεύμα μας με τις αποσκευές της. (αν είναι και χιονισμένες..). απ την άλλη τι θα ήμασταν χωρίς αυτή? δε θα θυμόμασταν τις υποθέσεις και τους έρωτες μας (για την Αριάδνη ο λόγος).

      το prequel της υπόθεσης το αναφέραμε αρκετές φορές, το ανέφερε και ο Βαγγέλης (κεντροβόρεια χώρα, Δεκέμβρης 2001). δε θυμάμαι τι έγινε στην Ήπειρο, αλλά έχω την εντύπωση όχι σπουδαία πράγματα. ουσιαστικά μιλάμε για ιστορικό σχεδόν πανελλαδικό χιονιά σε δύο μέρη, χωρικά και χρονικά.
      το ενδιαφέρον είναι ότι η συνέχεια του χειμώνα ήταν πολύ ήπια (εώς ντροπή), ενώ το καλοκαίρι του 2002 δροσερό και βροχερό. στο ακριτικό Πολύκαστρο και τη θρυλική 33 Μ/Κ Ταξ. είχαμε βαρεθεί να ξεπλημμυρίζουμε μες το κατακαλόκαιρο.

      Διαγραφή
    4. 16 είναι τα χρόνια Βαγγέλη, έτσι δεν είναι?

      Διαγραφή
    5. yes. Από τη συγκινησιακή φόρτιση ενθυμούμενος τον χιονιά εκείνο ξέχασα και να μετράω...

      Διαγραφή
    6. Τι γίνεται ρε παιδιά...ολοι φαντάροι ήμασταν τη σεζόν 2001-2002? Εγώ υπηρετούσα στο αεροπορικό απόσπασμα Ρόδου τότε κ θυμάμαι πόσο είχα σπαστει που έχανα ότι έχανα στην Αττική (ζούσα Αθήνα ακόμα τοτε). Πάντως κ στη Ρόδο 5 κ 6 Γενάρη 2002 έπαιζαν θερμοκρασίες τύπου 2 με 6. Και με τον ισχυρό αέρα που είχε το ετσουζες κανονικά. Για δε θέρμανση στο στρατόπεδο ούτε λόγος βέβαια. Τσακωνομασταν οι σμηνιτες για το ποιος θα εχει πιο κοντα τη μονη θερμαστρα του θαλαμου. Αποζημιωθηκα πάντως με τους χιονιαδες του 2004, 2006, κ 2008 στην Αθήνα

      Διαγραφή
    7. Ναι Νίκο οχι πολλά πράγματα το 2001 χιόνισε αλλα μια συνηθισμένη χιονόπτωση το κρυο όμως ηταν τσουχτερό.

      Διαγραφή
  4. τελειότης.
    (Φώτη, Αγρίνιο ζεις? αν επιτρέπεται..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Νίκο Αγρίνιο ζω αλλά που κ που φέρνω όλα τα μέρη μας γύρω (Επτάνησα κ δυτικά ηπειρωτικά)

      Διαγραφή
    2. δύσκολο το χιόνι στο Αγρίνιο, φίλε. ελπίζω να μας ανέχεσαι. πιο δύσκολο και απ την Καλλιθέα του Γιώργου, θα 'λεγα. μόνο η Πάτρα είναι "χειρότερη"..

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς Νίκο δυστηχώς.
      Αν εξαιρέσουμε τη δυτική πελλοπόνησο που επίσης σπάνια χιονίζει μετά έρχετε η πεδινή αιτωλ/νια κ το Αγρίνιο.
      Εχω ξανα πει οτι την περσινή πυκνή χιονόπτωση στη πόλη μου(7 Ιανουαρίου)δεν ξέρω πότε κ αν θα την ξανα δω αλλά ελπίζω πως κάτι θα γίνει κάποτε.
      Γενικά οι συνθήκες για να χιόνισει στο Αγρίνιο κ ειδικά να το στρώσει είναι πολύ δύσκολες κ συγκυριακές.
      Απλώς Νίκο έχουμε συνηθίσει εδώ απο παλιά να βλέπουμε το πυκνό μας χιόνι μόνο στα ορεινά κ δεν μας κακοφαίνεται κ τόσο,σε αντίθεση με τις βροχές-καταιγίδες που όταν λείπουν απο την καθημερινότητά μας κ βγάζει ήλιο τα μάτια δυσκολεύονται ν'ανοίξουν καθώς είναι συνηθισμένα απο τον βαρύ κ βροχερό συνήθως καιρό του χειμώνα που πολλές φορές κρατά αρκετούς μήνες.
      Εσείς πάντως (Τρίκαλα αν δε κάνω λάθος)σας καταδέχονται όλα τα φαινόμενα απο λίγο(βροχή,ομίχλες,χιόνια,καύσωνες κλπ)

      Διαγραφή