Σημεία του καιρού και των καιρών!



-Δεν με ξενίζουν οι -45 βαθμοί της Β. Αμερικής και οι + 45 βαθμοί της Αυστραλίας την ίδια μέρα ούτε τα χιόνια που θα πέσουν σήμερα και αύριο στη Β. Αφρική. Εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι την Τρίτη θα κινηθεί από τη Λιβύη προς την περιοχή μας ένα τόσο καλά οργανωμένο ψυχρό μέτωπο!  

-Με φοβίζουν ιδιαίτερα τα μεγάλα ύψη βροχής που θα σημειωθούν στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα της Τρίτης ως το ξημέρωμα της  Τετάρτης στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Καλή Κυριακή σε όλους

13 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω κ. Ζιακόπουλε ότι σε πολλές περιοχές είναι τόσο κορεσμένο το έδαφος που παρά τον ήλιο δεν εξατμίζονται τα νερά εδώ και δέκα και πλέον μέρες. Και όχι μόνο σε αλάνες, όπως π.χ. οι αλυκές στην Ανάβυσσο, ακόμα και υπόγεια βγάζουν νερά. Παίζει ρόλο, βέβαια, και η υγρασία με τον νοτιά. Όσο για την... πατρίδα της υγρασίας, την Αγγλία, βίωσαν την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα με τη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε να είναι -11,7 βαθμοί, έναντι -12,6 στη Σκωτία, -6,5 στην Ουαλία και -2,6 στη βόρεια Ιρλανδία, όπως αναφέρει το Skynews. Στη Σκωτία, πάντως, η θερμοκρασία είχε υποχωρήσει και στους -15,4 βαθμούς Κελσίου την περασμένη Πέμπτη. Αν και ο καιρός σταδιακά θα μαλακώσει, αρκετές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν, κυρίως εξαιτίας του πάγου, που εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος σε μέρη της νότιας Αγγλίας.

    Χιόνι και πάγος θα είναι το σκηνικό του καιρού και στη Σκωτία από το Ινβερνές μέχρι τη Γλασκώβη. Άλλωστε, μόνο στη δυτική και βορειοδυτική Σκωτία θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις, από τις οποίες πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν και μία γυναίκα που αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα σε ξενοδοχείο, είπε ότι όλα ήταν πολύ τρομακτικά, πολύ ολισθηρά και η ορατότητα πολύ κακή. Προσωπικό νοσοκομείου διανυκτέρευσε επίσης στο χώρο εργασίας του και επιστρατεύτηκαν οχήματα 4Χ4 για να μεταφέρουν ασθενείς. Κάποιοι, πάντως, το διασκέδασαν, όπως ο τραγουδιστής Olly Murs, που βγήκε με το εσώρουχο και χόρευε στο χιόνι.

    Κομμάτια πάγου παραλίγο να πέσουν, εξάλλου, πάνω στον τερματοφύλακα της Νιούκαστλ και σε παίκτη της Τότεναμ, καθώς αποκολλήθηκαν από πυλώνα στο Γουέμπλεϊ. Τέλος γίνονται συστάσεις στους σκιέρ να μην δοκιμάζουν την τεχνική τους σε δρόμους και πεζοδρόμια γιατί μπορεί να φαίνεται ότι έχει πλάκα, αλλά είναι επικίνδυνο.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-forecast-britain-braces-for-coldest-night-in-nine-years-11626498

    Προβλήματα υπήρξαν και στην Ιταλία, καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα καθηλώθηκαν στα χιόνια, όπου δίπλωσαν νταλίκες και πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 200 άτομα από αμάξια και λεωφορεία, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι ουρές που είχαν σχηματιστεί στις βορειοανατολικές περιοχές προς την Αυστρία έφταναν τα 16 χιλιόμετρα. Ήταν δύσκολο και για τους πυροσβέστες να επιχειρήσουν στην αυτόνομη επαρχία του Bolzano, καθώς τα αυτοκίνητα ήταν χιλιάδες.

    Τελικά 200 άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι για ώρες, μεταφέρθηκαν με οχήματα της πυροσβεστικής, κι ενώ οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές. Έπεσε, εξάλλου, και χιονοστιβάδα σε αυτοκινητόδρομο, αλλά ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν αμάξια στο σημείο. Δεν υπήρξαν και θύματα γενικότερα, ενώ όταν ο δρόμος δόθηκε και πάλι κυκλοφορία, πολλά οχήματα παρέμεναν ακόμα καθηλωμένα.
    https://www.reuters.com/article/us-europe-weather-italy/snow-traps-thousands-of-cars-on-italy-motorway-200-occupants-rescued-idUSKCN1PR0LP?il=0

    Πάντως, το πρώτο τριήμερο του Φλεβάρη θύμισε το αντίστοιχο του 2016 με πολλή διαύγεια και καλή θερμοκρασία στα κρυστάλλινα νερά. Μάλλον πρέπει να ήταν και ο κολυμβητής που βουτάει νύχτα τον χειμώνα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Αν και πέσαμε από διαφορετικά σημεία, τον κατάλαβα από το στιλ και επειδή πήγε πολύ βαθιά. Δεν μιλήσαμε αυτή τη φορά. Αλλά έτσι δεν με καθυστέρησε και από το να ντυθώ γρήγορα με ζακέτες, πουλόβερ, φόρμες και σκουφιά, όπως εκείνη την παγωμένη μέρα του Δεκέμβρη με τον θυελλώδη βοριά. Έτσι είχα και το περιθώριο να ξεσκαρτάρω με την άνεσή μου και τις υποβρύχιες φωτογραφίες με τους σαργούς, τους κακαρέλους, τους χάνους, τους κέφαλους, τις καλόγριες, αλλά και το χειμωνιάτικο σκαθάρι, που ίσως δείχνει ότι η άνοιξη είναι ακόμα μακριά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κακοκαιρια της τεταρτης ειναι ιδιαιτερα ανησυχητικη. τετοια υψη υετου σε περιοχες οπως η αττικη (με τα γνωστα θεματα δομησης) ειναι ικανα να προκαλεσουν πολλα προβληματα.
    Κων/νος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,ανοιξιατικος θα έλεγα ότι είναι ο καιρός σήμερα στο νησί,σου φτιάχνει την διάθεση κ γενικά τα βλέπεις όλα με άλλο μάτι που λέμε,προσοχη στην κακοκαιρία που έρχεται,για να εφιστά την προσοχή ο κ ζιακοπουλος,βλεπει κ καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όλους μας,καλο υπόλοιπο κυριακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7-8 Νοεμβρίου 2002 και 22/2/2013 μας επηρέασαν συστήματα ερχόμενα από την Λιβύη και τα δύο θυμάμαι είχαν απίστευτη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ νερό στην Αττική. Χαρακτηριστικά θυμάμαι το 2002 στην καταιγίδα που μας επηρέασε ημέρα Πέμπτη η Παρασκευή , Είχε έρθει στον αττικό ουρανό μια απόκοσμη μαυρίλα και είχαν σκοτεινιάσει τα πάντα στης 13:00 14:00 το μεσημέρι και άναψαν τα φώτα τού δρόμου και οι δάσκαλοι στο Γυμνάσιο μας έλεγαν φύγετε γιατί θα γίνει χαμός. Ευελπιστώ να μην έχουμε ζημιές με το πέρασμα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας. Καλησπέρα κσλσ όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη θυμάμαι αυτή την καταιγίδα που λες Φραγκίσκο (ζουσα Αθήνα τότε), πραγματικά απόκοσμη μαυρίλα κ ηλεκτρικά. Αν κ μου έχει μείνει πως όλο το φθινόπωρο του 2002 είχε τρομερό νερό. Όπως ανέφερα κ σε άλλο post, αυτά τα εκ Συρτων χαμηλά δίνουν συνήθως τις πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις στην Αττική. Το απόγευμα της Τρίτης φαίνεται να θέλει προσοχή στην Αθήνα (όπως κ εδώ στη Ροδο το βράδυ της Τρίτης)
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκεκριμένα Θάνο θυμάμαι και τα Προεόρτια. Την καταιγίδα εκείνη του Νοεμβρίου 2002 και από τα ξημερώματα είχε ρίξει χαλάζι στα δυτικά προάστια της Αθήνας σε μέγεθος μπαλάκι του γκόλφ και έγιναν μεγάλες ζημιές. Η καταιγίδα μετά που ήρθε το μεσημέρι είχε τρομακτική ηλεκτρική δραστηριότητα και οι γείτονες είχαν τρομάξει χωρίς υπερβολές.Ο αδερφός μου που γυρνούσε με το σχολικό του άλλου δρομολογίου από το σχολείο, έμειναν στον ιλισσό ποταμό δίπλα, από τα νερά που είχαν βγει από τον ποταμό και είχε ξεχειλίσει. Αξέχαστο το 2002 με πανίσχυρες καταιγίδες και η συνέχεια του 2003. Πολύ καιρική ανωμαλία τότε και πολύς υετός είχε καταγραφεί αρκετά άνω των κλιματικών τιμών βροχόπτωσης. Έχει ασχημη προϊστορία η αττική απο ορισμένα ανα καιρούς καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα απο τα συστήματα ερχόμενα απο τον κόλπο της Λιβύης την σύρτη. Βλέπω την Τρίτη να μαυρίζει ολόκληρη η Αργολίδα και να μας έρχεται φουριόζα καταιγίδα με τα όλα τής. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  6. Πολύ σωστή επισήμανση του δασκάλου,αυτός βλέπει κ επεξεργάζετε στοιχεία που εμείς οι απλοί καιρόφιλοι-ερασιτέχνες δεν μπορούμε να τα αποκωδικοποιήσουμε.
    Τέτοιες κακοκαιρίες που μας έρχονται από το λιβυκό κ από τα νότιοδυτικά φορτωμένες με πολύ υγρασία κ μεγάλες ποσότητες Αφρικάνικης σκόνης μας έχουν μάθει από το παρελθόν ότι εκτός από απρόβλεπτες είναι κ επικίνδυνες κυρίως πρώτον στούς ανέμους(Ανατολικής συνιστώσας οι οποίοι σε περιοχές νότια της Πελοποννήσου,κεντρονότιο Ιόνιο,νότιο Αιγαίο,κεντρονότια Πίνδο κ πέριξ του Πατραικού κόλπου)που άνετα πιστεύω θα φτάσουν η κ θα ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ κ κατά δεύτερον στις ισχυρές κ συνεχής βροχές γιά 12 με 18 ώρες περίπου κύριως στις ευάλωτες σε αυτόν τον άνεμο περιοχές όπως το νότιο Ιόνιο η Πελοπόννησος κ όλη η κεντροανατολική Στερεά.
    Πολλά πιστεύω θα είναι κ τα χιόνια στα ορεινά των περιοχών αυτών λόγω κ της πτώσης της θερμοκρασίας με την έναρξη των φαινομένων.
    Το καλό είναι ότι τα φαινόμενα δε θα κρατήσουν πάρα πολύ ενώ η συνέχεια ακόμη μου φαίνεται μπερδεμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Εκεί που θα είναι το επίκεντρο θα έχουμε θέματα. Προσοχή για να μην έχουμε επανάληψη συμβάντων του παρελθόντος. Καλύτερα σε μέρη επίφοβα για δημιουργία χειμάρων να απαγορευθεί η κίνηση και η κυκλοφορία πριν την αναμενόμενη έναρξη των φαινομένων. Πολλά χιόνια στα κεντρονότια Χ/Κ και ειδικά των Καλαβρύτων όπως φαίνεται. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό αλλά τα νερά που θα πέσουν και τι καταστάσεις μπορεί να έχουμε.

      Διαγραφή
    2. Διάβαζε: «Φορτωμένες με πολλή υγρασία»

      Διαγραφή
    3. Σωστή η παρατήρηση αλλά από βιασύνη ξεχνιόμαστε.
      Πολλή υγρασία κ όχι πολύ καθώς τον όρο πολύ τον χρησιμοποιούμε μπροστά από αρσενικά κ ουδέτερα.Καλό είναι να χρησιμοποιούμε σωστά την ελληνική γραφή.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την μετεω-παρέα.

      Προς συμπλήρωση σε όσα έγραψε ο Φωτης, είναι όντως πολλή υγρασία, γιατί το πολλή χρησιμοποιείται σαν επίθετο. Ενώ θα λέγαμε πολύ πυκνή υγρασία, γιατί το πολύ προσδιορίζει το επίθετο και όχι το ουσιαστικό.

      Κατά τα αλλά, όντως Τρίτη προς Τετάρτη θα πέσει πολύ νερό, και κυρίως βραδυνές ωρες, το οποίο σημαίνει μεγάλο κίνδυνο για "επικίνδυνες" περιοχές (=ευπαθείς σε πλημμυρικά φαινομενα), με καταπατημένα-χτισμένα-μπαζωμένα ρέματα, καμένες δασικές εκτασεις και με έλλειψη σωστών υποδομών οριοθέτησης των ομβρίων υδάτων. Όλα αυτά, σε συνδιασμό με το κορεσμένο έδαφος και το σκοτάδι λόγω νύχτας, συνθέτουν ένα (ίσως) εκρηκτικό σκηνικο.

      Για να δουδο.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς έτσι είναι. Για την ακρίβεια "πολλή" βάζουμε μπροστά από θηλυκά ουσιαστικά και "πολύ" μπροστά από θηλυκά επίθετα.

      Για παράδειγμα: Αύριο το απόγευμα και το βράδυ θα ρίξει πολλή βροχή.

      Και: Άνθισε η πρώτη αμυγδαλιά στο Θυμάρι και με τα ροζ-άσπρα λουλουδάκια της είναι πολύ όμορφη.

      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  7. Τα ποσά σκόνης που δίνονται από τα μοντέλα για Κρήτη είναι ένα σκέτο σίχαμα. Ότι βροχή τυχόν προλάβει να πέσει αν πέσει... θα είναι λάσπη και κοκκινόχωμα. Το δεύτερο η τριτο σοβαρό επεισόδιο σε 10 μέρες εν μέσω χειμώνα. Και που να μπει η άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή