Τυπικές χειμωνιάτικες ημέρες με βόρειους ανέμους, αρκετό κρύο και λίγο υετό


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις, που θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, θα είναι ασθενείς, τοπικές και σύντομες και θα κάνει αρκετό κρύο. Το Σάββατο (9/2), οι πιθανότητες βροχών ή χιονοπτώσεων θα είναι περιορισμένες και οι βόρειοι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Κυριακή (10/2), στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (11/2), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο). Την Τρίτη (12/2), αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη (13-14/2) ψυχρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από τη Β. Ευρώπη προς τη χώρα μας.
       
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς και σύντομες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη Θράκη. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στο Ιόνιο. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 12 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Έδωσε μια πρώτη γεύση ο δάσκαλος για την άλλη βδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πάγοι λιώνουν και υποβρυχίως

    Και σήμερα ήταν μία κρύα μέρα, όπως μας είχε προϊδεάσει από την περασμένη βδομάδα για την Πέμπτη 7/2 ο κ. Ζιακόπουλος. Ήταν και ο δυνατός βοριάς που έκανε την αίσθηση ακόμα πιο ψυχρή στην αγαπημένη μου ακτή. Και σε συνδυασμό με τη συννεφιά ο χειμώνας ήρθε ξανά (πάνω που είχαμε καλομάθει με το ανοιξιάτικο μοτίβο) στη δαντελένια ακρογιαλιά. Αλλά μιας και ο λόγος για θάλασσα, μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη έγινε στην Ανταρκτική. Πρόκειται για μία γιγαντιαία σπηλιά ύψους 300 μέτρων και μεγέθους όσο τα 2/3 του Μανχάταν που βρίσκεται κάτω από παγετώνα, κάτι που προκαλεί ανησυχία ότι οι πάγοι λιώνουν ταχύτερα από ό,τι έχει εκτιμηθεί, όπως αναφέρει ο Guardian. To σπήλαιο μπορούσε να χωρέσει 14 δισ. τόνους πάγου και θεωρείται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα πάγου έλιωσε εκεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Η ραγδαία μεταβολή σε ορισμένα σημεία του παγετώνα ήταν μη αναμενόμενη σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ανακάλυψαν τη σπηλιά χρησιμοποιώντας ιταλικούς και γερμανικούς δορυφόρους και ένα ραντάρ που εισχωρεί στον πάγο. Το μέγεθος ενός σπηλαίου κάτω από έναν παγετώνα παίζει ρόλο στην τήξη, διότι όσο περισσότερη ζέστη και νερό μπαίνουν κάτω από τον παγετώνα, τόσο πιο γρήγορα λιώνει. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση η σπηλιά ήταν υποθαλάσσια, οπότε οι 14 τόνοι που έλιωσαν, βρίσκονταν ήδη κάτω από το νερό, κι έτσι δεν θα λειτουργήσουν προσθετικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

    Το ενδιαφέρον της έρευνας έγκειται, λοιπόν, στην αλληλεπίδραση θάλασσας και πάγου. Συγκεκριμένα, τα νερά των ωκεανών γεμίζουν ένα όλο και μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στους πάγους επιφανείας και τον πυθμένα. Και υπάρχει ένας παγετώνας - τέρας 120 χιλιομέτρων, που συνεχίζει να υποχωρεί και θα μπορούσε να προσθέσει 0,6 μέτρα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αλλά και γειτονικοί του παγετώνες αν λιώσουν μπορεί να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας κατά 2,44 μέτρα επιπλέον, απειλώντας τις παραθαλάσσιες κοινότητες παγκοσμίως. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν οι πάγοι θα υποχωρήσουν, αλλά με ποιον ρυθμό. Στην προκειμένη περίπτωση λιώνουν 0,6 με 0,8 χιλιόμετρα στον παγετώνα με τη σπηλιά, ετησίως από το 1992. Και η κατανόηση του πώς οι θερμαινόμενοι ωκεανοί λιώνουν τον παγετώνα είναι σημαντική για να εκτιμηθεί η επίδρασή του στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας τις επόμενες δεκαετίες.
    https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/07/cavity-two-thirds-the-size-of-manhattan-discovered-under-antarctic-glacier
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μίας κ σήμερα ήμουν χαλαρός το πρωί κ δεν επισκέφθηκα το άλλο μου χόμπι το γυμναστήριο το απόγευμα,έκατσα κ μελέτησα όσο μπορούσα αναλυτικά τα μοντέλα.
    Είχα πει από καιρό όπως κ άλλοι φίλοι ότι ο χειμώνας έχει ακόμα πολύ ψωμί σε αντίθεση με κάποιους άλλους.
    Αυτό λοιπόν δείχνει να επιβεβαιώνεται στα μοντέλα κ σήμερα κ θερμοκρασιακά κ υετικά με την καλύτερη περιόδο για κάτι πολύ δυνατό να φαντάζει μεταξύ 13 κ 16 του μηνός με τη συνέχεια επίσης ενδιαφέρουσα με λίγο βελτίωση στα επόμενα run.
    Όμως για να μη γελιόμαστε σε καμία περίπτωση από τώρα δε μπορούμε να μιλάμε για πεδινό χιονιά η ποιές περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο.
    Αυτό μόνο στα ζάρια μπορούμε να το ρίξουμε αυτή τη στιγμή.
    Παρακολουθούμε λοιπόν μέρα τη μέρα αυτή την πολική κατεβασιά κ να δούμε τι αλλαγές θα επιφέρει στην περιοχή μας.
    Καλή συνέχεια Χειμώνα λοιπόν κ καλό βράδυ από το κρύο κ πάλι σήμερα Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Νομίζω θα έχουμε χειμωνιάτικες ημέρες κλασσικές (με κρύο κλπ.) όλο τον υπόλοιπο Φεβρουάριο. Αν έρθουν και σωστά χαμηλά από δυτικά θα έχουμε και πολλά χιόνια (κυρίως ορεινά), αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο.

      Διαγραφή
  4. Χαλαζόπτωση είχαμε το πρωί εδώ στην πόλη της Ρόδου, ενώ βρέχει ασθενως εκ νέου αυτή τη στιγμή. Και εμένα μου δίνεται η αίσθηση ότι το καλοκαίρι δεν θα έρθει τόσο γρήγορα φέτος όσο συνήθιζε τα τελευταία χρόνια.
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία η ανάλυση σου Φώτη και πιστεύω ότι,όχι μόνο υπάρχει ενδιαφέρουσα πορεία την επόμενη εβδομάδα ,αλλά ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλος σχεδόν ο Φλεβάρης και πολλές εκπλήξεις ο Μάρτιος. Οπωσδήποτε θα τα βλέπουμε μέρα με την μέρα και όπως έγραψα πριν λίγες ημέρες ο χειμώνας καλά κρατεί. Και χειμώνας δεν είναι μόνο τα χιόνια στα πεδινά, αλλά πρωτίστως να γεμίσουν όλοι οι υδροφόροι ορίζοντες.Βέβαια οι παλιοί λέγανε ότι,χειμώνας χωρίς 2 φορές το χιόνι να φθάσει στο γόνατο, δεν είναι χειμώνας.Αφουωομως τα βουνά μας ,γέμισαν με μεγάλες ποσότητες χιονιού και "σκασανε" πηγές που είχανε να τρέξουν χρονια, όλα είναι καλά. Καλό βράδυ σε ολους-ες.
    Υ.Γ:Εκτός ελάχιστων μικρών διαλειματων, η βροχή, συνεχίζει ολημερίς και ακόμη και τώρα αρκετά δυνατή κατά διαστήματα και η θερμοκρασία στους 6 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να κάνεις την άνοιξη να μην έρθει"...

    Παίδες κατά τη γνώμη μου ο φετινός χειμώνας είναι άκρως προβληματικός. Καταρχήν οι όγκοι χιονιού που έχουν πέσει, οδήγησαν σε κλείσιμο χιονοδρομικών, πλήττοντας τελικά ακόμα και τους επαγγελματίες του χώρου. Πέρα από τα προβλήματα, που προκάλεσαν σε κατοίκους κυρίως ορεινών περιοχών, σε συνδυασμό με το ψύχος.

    Ακόμα πιο καταστροφικές ήταν, όμως, οι βροχές. Κατολισθήσεις, δρόμοι που κατέρρευσαν, σπίτια και υπόγεια που πλημμύρισαν και διαβρώθηκαν σε έκτακτες περιπτώσεις από τις τεράστιες ποσότητες νερού. Εδώ στο Θυμάρι το υπόγειό μας βγάζει νερά ένα μήνα και, ενώ οι αλυκές Αναβύσσου έχουν γίνει μία απέραντη λίμνη με ένα άσπρο χαλί από εκατομμύρια (κυριολεκτικά) γλάρους και άλλα θαλασσοπούλια γύρω της. Και είναι μύθος ότι αν βρέξει παραπάνω θα αποταμιευτεί και περισσότερο νερό, αφού το περισσότερο ειδικά από τις καταιγίδες, πέρα από το ότι βγάζει ένα σωρό σκουπίδια, τα οποία καταλήγουν σχεδόν όλα στη θάλασσα, πάει χαμένο. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Επίσης αν υπάρξει υπερκατανάλωση λόγω τουριστών σε δημοφιλείς προορισμούς το καλοκαίρι, πάλι θα έχουν προβλήματα λειψυδρίας παρά τις πολλές βροχές του χειμώνα.

    Ενός χειμώνα που σημαδεύεται και από έξαρση της γρίπης, όπως και το 2017 που ήταν και τότε βαρύς. Αντίθετα το 2018 και το 2016 η δραστηριότητα της γρίπης ήταν υποτονική. Το κρύο παίζει έμμεσα ρόλο, καθώς ο οργανισμός εξασθενεί στην προσπάθειά του να προστατευτεί από αυτό και είναι πιο ευάλωτος στον ιό. Δεν υπάρχει επίσης και κανένας τρόπος να μην εκτεθεί όλος ο πληθυσμός στον ιό, αφού αυτός μεταδίδεται ακόμα και με την αναπνοή. Η μοναδική άμυνα είναι να έχει θωρακιστεί ο οργανισμός μας, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό να νικήσει τον ιό, όταν αυτός θα μας επιτεθεί. Αλλά πώς μπορεί κάποιος να κοιμάται και καλά, να τρέφεται και σωστά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ειδικά στις μεγάλες πόλεις;

    Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο χειμώνας εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι και η τελευταία του παράσταση. Και μάλλον δεν θα είναι τόσο μεγαλοπρεπής, όσο του Γενάρη. Τα τελευταία χρόνια η άνοιξη κερδίζει όλο και περισσότερες μέρες από τον έτσι κι αλλιώς κουτσοφλέβαρο. Η άνοιξη έρχεται όλο και πιο νωρίς στο βόρειο ημισφαίριο, όπως έχει αναλύσει και επιστημονική μελέτη πρόσφατα. Η άνοιξη είναι και τώρα καθ' οδόν. Και όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούντα: "Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να κάνεις την άνοιξη να μην έρθει".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά θα συμφωνήσω απόλυτα με το πανέμορφο ρητό "δεν μπορείς να κάνεις την άνοιξη να μην έρθει, ακόμα κι αν κόψεις όλα τα λουλούδια", και δεν διαφωνώ καθόλου με τα όσα λες για τις προβληματικές καταστάσεις σε ορεινές περιοχές, ή κλειστά οροπέδια (πραγματικά θα πρέπει να ήταν πολύ εξουθενωτικό ακόμα και για τους μαθημένους στο κρύο κατοίκους της Φλώρινας να ζουν για τόσες ημέρες υπό συνθήκες ολικού παγετού- χώρια τα έξοδα θέρμανσης), ή και για τις καταιγίες με υπερβολικά μεγάλη ραγδαιότητα που έπληξαν πολλές περιοχές και οι οποίες πραγματικά επί της ουσίας ίσως και να μηυ πρόσφεραν τίποτα- όπως σωστά είπες. Ας κρατήσουμε όμως φίλε Βαγγέλη το γεγονός ότι ξεδίψασαν για τα καλά περιοχές που παρουσίασαν σημάδια ανομβρίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι πανελλαδικά οι ταμιευτήρες υδάτων γέμισαν για τα καλά. Όταν βιώνουμε εδώ και τόσα χρόνια καταστάσεις που χτυπούν το καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής, και επομένως δεν ξέρουμε υετικά πώς θα είναι οι επόμενοι χειμώνες, είναι νομίζω καλό που φέτος το χειμώνα κάναμε καλή "καβάτζα" ίσως και για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον είναι σημαντικό τα βουνά μας να δέχονται καλά χιόνια (και ας κλείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα- δεν πειράζει ας χάνουν οι λαιφσταλίστες του σκι μερικές ημέρες από "σπορ" τους, δεν παθαίνουν τίποτα), προκειμένου ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο υδροφόρος ορίζοντας (λίμνες, ποτάμια) να ενισχύεται όπως πρέπει. Γιατί κακά τα ψέμματα το λιώσιμο του χιονιού και οι ποστιστικές είναι αυτό που θα κάνει τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα να εμπλουτιστεί όπως πρέπει (και όχι οι καταιγίδες που αφήνουν 100 χιλιοστά σε 4 π.χ. ώρες). Επομένως ας βλέπουμε καλέ μου Βαγγέλη το ποτήρι μισογεμάτο
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
    2. Δεν έχεις άδικο σε ό,τι λες Θάνο. Βέβαια, οι σκιέρ, όπως και οι σέρφερ, είναι λίγο παρεξηγημένοι, αρκετοί τους θεωρούν σνομπ και φιγουρατζήδες, όμως στην πραγματικότητα είναι απλά εξαιρετικοί αθλητές. Και μάλιστα, πολλές φορές βοηθούν και τους αρχάριους που επιδίδονται στα συγκεκριμένα σπορ, χωρίς σε καμία περίπτωση να τους κοιτάζουν αφ' υψηλού. Ούτε είναι άθλημα για τους λίγους και τους πλούσιους το σκι. Με 12-15 ευρώ κλείνεις θέση σε πούλμαν κάθε ΣΚ για Παρνασσό.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά ο εξοπλισμός είναι ακριβός και πρέπει να φας και να πιεις σε μια μονοήμερη. Ενώ μπασκετάκι, τσάμπα. Άσε που και άσχετος να είσαι, αν έχεις μπάλα δικιά σου χώνεσαι στο γκρουπ και παίζεις.

      Διαγραφή
    4. Nομίζω 25 ευρώ είναι η ενοικίαση εξοπλισμού στον Παρνασσό, συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου στο χιονοδρομικό. Αν δεν νοικιάσεις και πας για καφέ στο σαλέ ή, για πανοραμική με τους αναβατήρες κλειστού τύπου είναι 6 ή, 7 ευρώ και 1 ευρώ με δημοσιογραφική ταυτότητα. Πάντως, είμαι άμπαλος και στο σκι και στο μπάσκετ και στην μπάλα. Θυμάμαι μικροί όλο έβγαινα τελευταίος στις κόντρες που κάναμε στη Φτερόλακα. Μόνο μία φορά τράκαραν οι άλλοι και μπλέχτηκαν τα πέδιλά τους και έτσι τους πέρασα, φτάνοντας εκεί που είχαν πέσει μετά από 1-2 λεπτά. Θύμισε λίγο τον μύθο του λαγού με τη χελώνα η όλη φάση.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. 25€ ειναι η κάρτα εισόδου στα λιφτ η ενοικίαση εξοπλισμού ειναι ανεξάρτητη απο την είσοδο.

      Διαγραφή
  7. Πάντως, χθες δεν έπεσε σταγόνα στη νότια Αττική και σήμερα έχει ήλιο αντί για συννεφιά, 0/2 για τα μοντέλα τα προγνωστικά. Πάντα τέτοια...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη βόρεια Αττική πάλι, για μένα είναι η καλύτερη κακοκαιρία (πλην του χιονιού φυσικά). Χθες έβρεχε ράθυμα έως και το απόγευμα και ξανά το βράδυ, ενώ ο καιρός είχε γυρίσει σε βοριά με 4 βαθμούς κελσίου. Και έως το ξημέρωμα είχε ένα drizzle στην Κηφισιά. Το σύνολο πρέπει να είναι πάνω από 55 εκατοστά όλο το διήμερο και όλο αυτό χωρίς ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ο καιρός την τρέλα του...συνεχίζει να βρέχει, όπως και όλη την νύχτα εξάλλου, ποτέ σιγανά και ποτε πιο δυνατά ακόμη και τωρα(από Θήβα και προς την περιοχή μου).Το πρωί στην Θήβα έριχνε παπάδες και το ίδιο πριν λίγο στην Αλίαρτο. Η θερμοκρασία στους 4 το πρωί και στους 6 τώρα.Στο Σχηματάρι είχε βρέξει την νύχτα,οχι ομως μετά, αλλά είχε πολύ κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή