Σκαμπανεβάσματα στην ένταση των βόρειων ανέμων και τη θερμοκρασία


Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε την κακοκαιρία του τελευταίου τριημέρου απομακρύνεται προς την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις σταδιακά να σταματήσουν και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι να εξασθενήσουν. Όσο για τη θερμοκρασία, στη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει λίγο, αλλά τη νύχτα και το νωρίς το πρωί θα είναι χαμηλή και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (27-28/2), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα μας έλθει και αυτή από τη Β-ΒΑ Ευρώπη, θα προκαλέσει βροχές και χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Με το πέρασμα της διαταραχής από τη χώρα, οι βοριάδες θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κακοκαιρία αυτή θα είναι σαφώς ηπιότερη από την προηγούμενη και δεν θα κρατήσει πολύ. Την Παρασκευή (1/3) ο καιρός θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΤΡΙΤΗ, 26 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -6 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Χαμός στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Χανίων όπου τα ποσά βροχόπτωσης μόνο για το πρώτο δίμηνο του '19 έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και ακόμη ρίχνει. Και μετά λένε ότι η Ήπειρος είναι η βροχομάνα της Ελλάδας.
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα δυτικά ορεινά της Κρήτης υετικά είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα των ΒΔ ορεινών. Μόνο που η περίοδος είναι σαφώς μικρότερη στην Κρήτη και η έκταση πολύ μικρότερη.
      Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Σε τέτοιους τύπους καιρού εννοείτε ότι η Κρήτη κ κυρίως βόρεια κ δυτικά ορεινά τμήματα του διαμερίσματος "πατάνε" σε υετό άνετα τη ΒΔ χώρα.
      Όμως όταν μιλάμε στο σύνολο του έτους με τις διάφορες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες που επικρατούν κ μαζί με Φθινόπωρο,Άνοιξη κ καλοκαίρι που συνήθως στα νησία "κόβουν" οι βροχές,εκεί τα ΒΔυτικά αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα καθώς μπορούν εύκολα ακόμη κ με θερμικές καλοκαιρινές καταιγίδες να βάλουν άπειρα χιλιοστα.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    3. Φέτος, μετά από 3 χρόνια χωρίς βροχές στην Ανατολική Κρήτη, έριξε μέχρι τώρα πολύ καλά ύψη βροχής. Αν συνέχιζε κι εφέτος η ανομβρία, το καλοκαίρι θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τις καλλιέργειες αλλά και στην ύδρευση γενικότερα. Το Λασίθι και η Ιεράπετρα δίψασαν τρία χρόνια τώρα. Αλλά εκεί που όλοι παρακαλούσαν για βροχές, τώρα, με όσα έγιναν στη Δυτική Κρήτη, ελπίζουν να σταματήσει η βροχή. Τα εδάφη πλέον δεν μπορούν να συγκρατήσουν ούτε άλλη μια σταγόνα νερού.

      Σημεία των καιρών...

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    4. Τα δυτικά ορεινά της Κρήτης έχουν μέσο ετήσιο υετό περίπου 2000χλστ τοπικά, όσο ακραίο κιαν ακούγεται! Τέτοια ποσά έχει ο ΒΔ κορμός της Πίνδου προσήνεμα στο Ιόνιο.

      Διαγραφή
  2. Όπως περιέγραψε και ο Νίκος ο Θεσσαλικός κάμπος έπεσε σε υετικη τρύπα.Ενώ γύρω γύρω στα ορεινά- ημιορεινά Θεσσαλίας και ΒΔ. Φθιώτιδας,Ευρυτανίας γινόταν χαμός,στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τίποτα 0.Κάτι μπαλωματακια αρεα που σου σπαζαν τα νεύρα,και μπόρεσε να στρώσει λίγο Κυριακή ξημερώματα πού ήταν αρνητική η θερμοκρασία.Ο Β.Πανάκογλου εξήγησε γιατί έγινε αυτό το φαινόμενο.
    Δεν πειράζει όμως το βασικό είναι που έβαλε πολλά χιονια στα ορεινά.
    Και μπράβο στους φίλους για τις φωτογραφίες τους,και να πω στο Χριστοδουλο οτι ίδια κατασταση,χιονοθύελλα επικρατούσε στο Λιβάδι Παρνασσού που το είδα απο ζωντανή κάμερα.
    Γιώργος Νομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα σε όλους,η Λημνος αυτή την φορά απ ότι μου λένε είχε την μερίδα του λέοντος στα χιόνια,κ εδώ Μυτιληνη είχε χιόνια κυρίως στην βόρεια πλευρά του νησιού.για να δούμε,ο χειμώνας ακόμη δεν τελείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθές στις 6 το απόγευμα,στο κλειστό γήπεδο του χωριού μου, διεξάγονταν αγώνας Μαυρομματι-Ν.Αρτακη.Ερχομενοι οι φιλοξενούμενοι, απορησαν που είδαν τα πάντα άσπρα.Το κρύο τσουχτερό, καθώς ο θυελλώδης άνεμος σου έκοβε την ανάσα και όπως και το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, δεν ξεμυτησε ουδείς ούτε για τσιγάρο. Οπότε,βγαίνοντας από το κλειστό ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με μία ευχάριστη έκπληξη.Ενα αρκετά δυνατό χιόνι είχε κάνει δύσκολη την επιστροφή όλων.
    Δεν ήταν όμως συνεχόμενο,αλλά είχε αρκετά ξεσπάσματα και μέσα στην νύχτα και το πρωί είχε εκ νέου 5-7 εκατοστά.
    Τα σχολεία ήταν να ανοίξουν στις 10,αλλά με ένα νέο ξεσπάσμα του καιρού και με μια "πουδρα"αρκετα πυκνή (με διαρκεια ως αργα το μεσημέρι)και την θερμοκρασία να κινείται σταθερά απο-1 εως 0,τελικά δεν λειτούργησαν καθόλου.
    Ο αέρας συνεχίζει πολύ δυνατός και η αίσθηση του κρύου,ανυπόφορη.
    Το νερό που έπεσε στην περιοχή, για μία ακόμη φορά, ήταν παρά πολύ.
    Γιώργο από Νομη,χαίρομαι που σε είδα να ξαναγράφεις μετά από καιρό.
    Έχεις δίκιο για τα ορεινά της περιοχής σου, το ίδιο συνέβη και στα ορεινά της αν.Αργιθεας,που έβαλαν πολύ χιόνι.
    Πολύ χιόνι έχουν και όλα τα ορεινά του Ελικώνα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα στον δάσκαλο και σε ολοόλ!! Επεσε μέσα ο δασκαλος στην προβλεψη και στην εκτιμιση! Στην Αγρα Λέσβου Σαββατο και Κυριακή είχαμε χιονόπτωση και χιονόστρωση κυρίως στις γνωστές επιφανείς κ στα βουνά αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι το χωριό είναι στα 400 μέτρα και είχαμε -1 την ίδια ώρα που στους χάρτες έδειξε στα 850hp -2!! Γιάννης από Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο Μάρτη ένα καλό δυτικό χαμηλό με χιόνια (στα ορεινά πλέον) θα το έχουμε. Πάντως φέτος χορτάσαμε χιόνι. Σε ότι αφορά την Κρήτη, στην οποία αναφέρθηκε ένας φίλος παραπάνω, η δυτική κυρίως πλευρά αυτής είναι πολύ υετοφόρα και τα Λευκά όρη μαζεύουν κάθε χρόνο πολλά χιόνια. Τις λοιπές καιρικές ιδιαιτερότητες δεν τις γνωρίζω επακριβώς. Έχω επίσης την εντύπωση ότι ο Β-ΒΑ καιρός είναι πιο ασταθής και πιο δύσκολος στην πρόβλεψη από τον Δυτικό καιρό. Οι κακοκαιρίες δυτικής συνιστώσας είναι πιο οργανωμένες, πιο συμπαγείς, πιο σταθερές. Ο ΒΑ είναι λίγο περίεργος καιρός, δεν ξέρω Φώτη αν συμφωνείς. Εγώ πάντως τις ιδιαιτερότητες καιρού ΒΑ συνιστώσας δεν τις έχω καταλάβει, αλλού περιμένεις χιόνια, άλλου πέφτουν, εκεί που λες έρχεται χιονιάς δεν ρίχνει τίποτε, μια αβέβαιη γενικά κατάσταση. Ακόμη και όταν έριξε πολύ χιόνι στην Αττική (2001 αν θυμάμαι καλά) υπήρχε σύγκλιση με Δ μέτωπο και δεν ήταν καθαρός ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.eparxies.gr/kare-kare-i-ptosi-tis-istorikis-gefyras-toy-keriti-deite-tin-stigmi-tis-katarreysis/?fbclid=IwAR3mRqh-FGc67r8hWP3gqdztFjxkIKd35NFrtC133nySPd0LXVK43WUqFHc

    Σας παραθέτω το σύνδεσμο από το βίντεο που δείχνει live την κατάρευση της γέφυρας του κερίτη στην Κρήτη που άντεξε 111 ολόκληρα χρόνια κ σήμερα γκρεμίστηκε ολοσκερώς από τους τεράστιους όγκους νερού που κατέβαιναν.
    Να πω επίσης ότι σύμφωνα με επίσημους φορείς σε περιοχές της Κρήτης έχουν πέσει μόνο τον τρέχων μήνα πάνω από 1000 τόνοι(ασύλληπτο νούμερο)νερό ανά στρέμμα ενώ μαζί με τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 1600 τόνοι σε σταθμό της περιοχής!!
    Αν συνυπολογίσουμε κ τους ανέμους επιπέδου θύελλας σε πολλές περιοχές με αρκετές μάλιστα ζημιές το τελευταίο τριήμερο,να λοιπόν γιατί φώναζα από μέρες ότι η κακοκαιρία αυτή σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να υποτιμηθεί επειδή μειώθηκε ο πεδινός χιονο-υετός.
    Από την παρατεταμένη ξηρασία λοιπόν,στα παρατεταμένα πλημμυρικά επεισόδια κ οσονούπω το αντίθετο.
    Αν λοιπόν δεν είναι αυτό κλιμματική αλλαγή τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι διάβασα έσπασε μόλις και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης που το κατείχε μια πόλη της Νορβηγία στο ασκυφου Χανίων με 1.202mm και συνεχίζει...απίστευτα πράγματα
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή