Φθινοπωρο-χειμωνιάτικη κακοκαιρία


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό που αναμένεται να οργανωθεί στην Τυρρηνική Θάλασσα θα κινηθεί και αυτό ανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια και τους ενισχυμένους ανέμους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στη διάρκεια της νύχτας στα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας. Την Τετάρτη (11/12), η μέρα θα αρχίσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα, αλλά βαθμιαία στη Δ. Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα φθάσουν πρόσκαιρα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Πέμπτη (12/12), τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλες τις περιοχές.

Υ.Γ. Η "Διδώ" που επηρεάζει σήμερα την περιοχή της Μάλτας είναι Τυνήσια, αλλά η αυριανή "Διδώ" θα είναι Βορειοευρωπαία. Βορειοευρωπαία, αλλά με μεσογειακά χαρακτηριστικά, θα είναι η μεθαυριανή "Διδώ". Στις λίγες, ανά τον κόσμο, περιπτώσεις που γίνεται ονοματοδοσία των εξωτροπικών διαταραχών, ονοματοδοτούνται οι θύελλες (storms), δηλαδή οι διακεκριμένες μετωπικές υφέσεις των μέσων γεωγραφικών πλατών που κινούνται και συμπεριφέρονται με τους νόμους της συνοπτικής και της δυναμικής μετεωρολογίας. Όταν δεν ακολουθείς αυτή την πρακτική, είναι αναπόφευκτη η έκπτωση στην επιστήμη της μετεωρολογίας. Και κάτι ακόμα. Η διαδικασία του «δίνω» ή «δεν δίνω» όνομα σε μία κακοκαιρία είναι μία διαδικασία που στην πράξη εξαφανίζει τη διαβάθμιση του κινδύνου ενός μετεωρολογικού φαινομένου. Με άλλα λόγια, είναι σαν να χρησιμοποιούμε μόνο το κόκκινο και το πράσινο από τους χρωματικούς δείκτες επικινδυνότητας!


Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές στη Μακεδονία κυρίως από τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά και τη νύχτα στα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 14 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Η Διδώ εκφυλίστηκε σταθερά και ανά τρέξιμο των μοντέλων τις τελευταιες 72 ώρες. δυστυχώς ομως όταν ο παπάς πει το όνομα, δεν αναιρείται. Μας έμεινε ένα χαμηλακι μόνο και μόνο για λέμε ότι κάτι κινείται εκεί πάνω. Καλές βροχές σε όλους ελπίζω η όρεξη της κυρίας διδους ναι είναι καλύτερη από ότι προβλέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και τι τα θέλουμε τα έντονα φαινόμενα;
      για να δημιουργηθούν ένα σωρό καταστροφές και να προκληθεί ατελείωτο χάος στην μισή χώρα;
      μην ξεχνιόμαστε πως στην καρδίτσα όσο και ρίξει όπως και σε αντίστοιχες πεδινές περιοχές δεν παθαίνει κάτι το ιδιαίτερο ο αστικός ιστός.σε περιοχές πάνω σε πλαγιές και ειδικά απογυμνωμένες απο δέντρα προκυπτει σοβαρότατο θέμα.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  2. Πριν τη Διδώ είχαμε άλλη μία μέρα με καλοκαιρία και κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά στην αγαπημένη μου παραλία. Σκουπίδια έχει και μάζεψα μερικά από τον βυθό - ανάμεσά τους και ένα ακόμα μεταλλικό ψαράκι με αγκίστρια, το οποίο χρησιμοποιείται σε ψάρεμα συρτής - η διαύγεια είναι αυτή που εντυπωσιάζει. Σαν να βλέπεις ντοκιμαντέρ είναι η θάλασσα, ωστόσο, τις επόμενες μέρες αναμένεται να θολώσει πολύ από τα κύματα και τη βροχή. Δείχνοντας έτσι και την άλλη όψη του νομίσματος.

    Αυτό που λένε, όμως, ότι "έχει ο καιρός γυρίσματα" ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, που από τις ξηρασίες των προηγούμενων δύο ετών - είχαν φτάσει να μοιράζουν νερό με το δελτίο - πέρασε στις σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο λόγος είναι ότι πλημμύρισαν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργούν με καύση άνθρακα, όπως εξηγεί ο Guardian. Η κρατική εταιρία Eskom ανακοίνωσε ότι μπορεί να ανταποκριθεί μόνο στο 80% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στον νέο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας Cyril Ramaphosa.

    Η Νότια Αφρική ταλανίζεται από την ανεργία, την εγκληματικότητα και τις φτωχές δημόσιες υπηρεσίες με πολλούς να αποδίδουν τα προβλήματά της στον πρώην πρόεδρο Jacob Zuma. Και το γλυκό έρχεται να δέσει με τις διακοπές ρεύματος που παραλίγο να οδηγήσουν σε ύφεση εντός του 2019, ενώ αυτές των πέντε τελευταίων ημερών και κυρίως των 36 τελευταίων ωρών ήταν οι χειρότερες της δεκαετίας. Η Eskom τις αποδίδει στις πλημμύρες από τις επίμονες βροχοπτώσεις, ενώ αναγκάζεται να διακόπτει κάποιες φορές την παροχή ρεύματος για να αποφύγει και το μπλακ άουτ. Περιβαλλοντολόγοι την κατηγορούν, ωστόσο, για το νέο ενεργειακό της πλάνο που διατηρεί την καύση άνθρακα ως τον κύριο τρόπο παραγωγής ενέργειας.

    Συν τοις άλλοις δύο σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα παρουσίασαν μία σειρά από τεχνικά προβλήματα. Η Eskom οφείλει και 450 δισ. ραντ (23 δισ. στερλίνες - 27,3 δισ. ευρώ) και θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Νότια Αφρική. Με την αεροπορική εταιρία South African Airways, που τα τρία τελευταία χρόνια έχει λάβει 20 δισ. ραντ κρατική ενίσχυση να ακολουθεί. Να, που δεν φταίει πάντα η βροχή...
    https://www.theguardian.com/world/2019/dec/09/south-africa-hit-by-massive-power-cuts-as-floods-disrupt-supply
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή κακοκαιρία σε όλους.
    Εγώ θέλω να ρωτήσω κατά πόσο στέκει η κόκκινη προειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έβγαλε η ΕΜΥ.
    Εκτιμώ ότι κ ο πορτοκάλι συναγερμός αρκούσε.
    Μήπως μόνο εγώ δε βλέπω κάτι τόσο ακραίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκφοβίζουν τον κόσμο... Είναι μια τυπική κακοκαιρία!!

      Διαγραφή
  4. Πιστεύω ότι σε κάποιες περιοχές το νερό που θα πέσει θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό,οπότε ας μην υπάρχει απόλυτος εφησυχασμός.
    Εξάλλου στην Ελλάδα είμαστε...
    Καλό βράδυ και καλό τριήμερο.απόλαυσης για όλους τους καιροφιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Η φράση του δάσκαλου "Με άλλα λόγια, είναι σαν να χρησιμοποιούμε μόνο το
    κόκκινο και το πράσινο από τους χρωματικούς δείκτες επικινδυνότητας!" νομίζω ότι συνοψίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος ο περισσότερος κόσμος θα αγνοεί απλά τις προειδοποιήσεις (όταν η κάθε κακοκαιρία θα ονοματοδοτείται) και όταν θα υπάρχει πραγματικά υψηλός κίνδυνος δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψην παρά μόνο όταν θα είναι πραγματικά αργά.

    Νομίζω ότι είναι η ώρα η μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα της χώρας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, να συννενοηθούν και να καταλήξουν σε συγκεκριμένους κανόνες που θα διέπουν τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορεί να είναι όλα θέμα likes και επισκεψιμότητας ιστοτόπων, παιχνιδιών εξουσίας και επιβολής.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστή παρατήρηση του δάσκαλου. To meteoalarm π.χ. 4 διαφορετικούς χρωματισμούς και χρωματίζει περιοχές σε επίπεδο νομού και με επεξηγηματικό εικονίδιο για το είδος της επικινδυνότητας (π.χ. άνεμος, βροχή, χιόνι, καύσωνας whatever). Ο ενημερωμένος πολίτης, λοιπόν, είναι σε θέση να δει γρήγορα και συνοπτικά αν θα έχει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα η περιοχή που ζει ή πρόκειται να κινηθεί. Τι σχέση έχει αυτό με τη Διδώ που ουσιαστικά τσουβαλιάζει όλη την επικράτεια από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από το Διδυμότειχο μέχρι τα Χανιά? Νομίζω, ότι όσο καλοπροαίρετα και να θέλει να το δει κάποιος (ξεκαθαρίζω: δεν είμαι ένας από αυτούς :) ), ως ποιότητα πληροφορίας του μεν με το δε δε συγκρίνεται.
      Στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι δύο πράγματα χρειάζονται: Το ένα είναι πανεύκολο: Να επενδύσει στο να κάνει ένα φιλικό site. Σιγά το δύσκολο και σιγά το κόστος. Γιατί αυτή τη στιγμή, sorry, το site τους δε διαβάζεται...
      Το δεύτερο: τα δελτία στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες να μην χαρακτηρίζονται από κακώς εννοούμενη αμυντική στάση.

      Διαγραφή
    2. Έτυχε να συμμετέχω στην ομάδα των Ευρωπαίων Μετεωρολόγων που φτιάξαμε το σύστημα meteoalarm για χρήση τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο ο στόχος ήταν να αναβαπτιστεί το παρόν σύστημα έκδοσης έκτακτων δελτίων. Δεν γνωρίζω τι έκανε και τι κάνει εδώ και 8 χρόνια η ΕΜΥ στο συγκεκριμένο θέμα.

      Διαγραφή
    3. Να συμπληρώσω εδώ, και καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους (οι οποίοι εξηγούν τη χρήση των 4 διαφορετικών χρωμάτων στο meteoalarm στο οποίο αναφέρεται και ο κ. Ζιακόπουλος) ότι στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει χρωματικές κλίμακες για να χαρακτηρίσει/κατηγοριοποιήσει ένα δεδομένο ή ένα γεγονός, πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον 4 ή παραπάνω διαφορετικά επίπεδα/κατηγορίες και μάλιστα είναι προτιμότερο να επιλέξει άρτιο (π.χ. 4,6,8 κ.ο.κ.) αριθμό κατηγοριών και όχι περιττό (5,7,9 κ.ο.κ.), ώστε να "αναγκάσει" αυτόν που αποφασίζει για την κατηγοριοποίηση να πάρει σαφή θέση. Με περιττό άριθμό κατηγοριών (π.χ. 1 Συμφωνώ απόλυτα, 2 Συμφωνώ, 3 Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ, 4 Διαφωνώ, 5 Διαφωνώ απόλυτα) δίνεις την δυνατότητα στον "ερωτώμενο" να επιλέξει μια ουδέτερη κατηγορία (π.χ. την 3) ενώ με άρτιο αριθμό (όπως στην περίπτωση του meteoalarm, Πράσινο: No particular awareness, Κίτρινο: potentially dangerous, Πορτοκαλί: dangerous, Κόκκινο: very dangerous) δεν υπάρχει η περίπτωση ουδέτερης θέσης.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    4. Σε τελική ανάλυση, Χρήστο, την απόφαση θα την πάρει ο χρήστης της πρόγνωσης. Αν, για παράδειγμα, έχω να κάνω ένα επαγγελματικό ταξίδι, με κόκκινο συναγερμό δεν θα το κάνω. Αν το ταξίδι είναι σημαντικό, θα φύγω με κίτρινο συναγερμό και ίσως το ρισκάρω με πορτοκαλί συναγερμό. Πολλοί φίλοι του μπλογκ λένε κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε, αλλά δεν είναι λύση να σταματάς τις πάσης φύσεως ανθρώπινες δραστηριότητες επειδή υπάρχει πιθανότητα π.χ. 10% να συμβεί ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ απόλυτα κύριε Ζιακόπουλε

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  6. Καλήμερα σε όλη την παρέα έχουμε κάποια εκτιμήσει για τις μέρες τον εορτών? η θα συνεχίσει ο καιρός στο ίδιο μοτίβο χωρίς καμία ιδιαίτερα ψυχρή εισβολή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή