Σεπτέμβρης: του καλοκαιριού τα γεράματα και του φθινοπώρου τα πρώτα βήματα!


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται βορειοανατολικά. Το σύστημα αυτό, από πλευράς βροχών, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα, αλλά με το πέρασμά του θα στρέψει τους ανέμους σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές. 


Την Τετάρτη (2/9), δεν προβλέπονται βροχές και στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στις λοιπές περιοχές ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. 

Την Πέμπτη (3/9), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.

Καλό μήνα, φίλοι μου!

35 σχόλια:

  1. Δεύτερη αρνητική το Βαθύσταλο, (-2,4 χθες), καίτοι εν μέσω καύσωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισης φιλε Χρηστο διαβασε #Δολινες-Μαιναλου κυριως Δολινη ΚΕΧΡΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ναι, την ξέρω αγαπητέ, αλλά δεν έχουμε καθημερινή ενημέρωση.

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους υγεία
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα σε όλους!
    Καμίνι σήμερα τα ηπειρώτικα μας!
    Από αύριο δροσίζει κάπως στα δυτικά κ βόρεια, όμως η έντονη ζέστη συνεχίζει τουλάχιστον έως κ την Πέμπτη στα υπόλοιπα!
    Χρήστο έτσι είναι, όσο κ ζέστη να κάνει το μεσημέρι η διάρκεια της νύχτας λόγω εποχής δε λέει ψέματα στις ελάχιστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ Χρηστο δεν μεεντυπωσιαζουν αυτες.οι θερμοκρασιες στο Βαθυσταλο γιατι ειναι θερμοκρασιες τυπου θερμοκρασιακης αναστροφης.η ψυχρης.λιμνης και εμφανιζονται στον πυθμενα βαθυπεδων η σε πολυ κλειστες δολινες Εντυπωσιακη ηταν η θερμοκρασια των 8c το πρωι σε Καρπενησι και Βοβουσα Σιγουρα δε υπαρχουν και αλλες.δολινες στον ΕΛΛΑΔΙΚΟ χωρο με.αρνητικες θετμοκρασιες.εν μεσω καυσωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να έφθασε τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία στο χωριό μου αλλά ο βοριας (4-5 μποφόρ) που φυσουσε έκανε καλή δουλειά και την ζεστη ανεκτη.
    Πρωί και βράδυ έχει πολλή δροσιά και περισσότερη στον καμπο και μάλιστα στην Κωπαιδα η ψυχρα συνοδεία ομίχλης είναι αρκετά έντονη για την εποχή.
    Στο Ζερικι προχθές το Σάββατο σημειώθηκε και η πρώτη μονοψηφια θερμοκρασία (9.9 βαθμούς).
    Αύριο 1 Σεπτεμβρίου θα ήμουν στην ορεινή Αργιθεα,αλλά η ανάβαση στον Ελικωνα και η όμορφη εκδήλωση που έπεται στην κοιλάδα των Μουσων αναβάλει το ταξίδι για λίγες ημέρες.
    Βλέπετε ότι η ανάβαση στον Ελικωνα το σουρουπο και ειδικά με πανσεληνο είναι κάτι που ξεπερνά τις αντοχές μου....!!
    Φίλε Π.Α,για την ηλικία της χελώνας ότι έγραψα ήταν οσα μεταφέρουν ηλικιωμενοι κοντά η λίγο πάνω του αιώνα,εάν αυτοί λένε υπερβολές τότε δεν έχω τρόπο να το διασταυρωσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άραγε τι εστί ή τι προσδοκούμε με την ευχή καλό μήνα ; Ότι και αν είναι αυτό για τον καθένα μας και για όλους μαζί........ Ας είναι ΚΑΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστοδουλε καλησπερα ΖΕΣΤΗ-ΖΕΣΤΗ-ΖΕΣΤΗ τη βαρεθηκα επιτελους Απο την αλλη το περιφημο GFS δεν μας τα λεει καλα καθολου καλα!!Το να κανει προγνωση για ζεστη χαιρω πολυ αλλα οταν ειναι για βροχη τιποτα Εμφανιζουν υφεσεις απο το τιποτα ,φτανουν μεχρι το Ιονιο κσι μετα ξαφνικα τα εξαφανιζουν Επειτα τα εμφανιζουν μετα απο 48 ωρες και αντε παλι τα ιδια Ετσι αρχιζουν και συνεχιζουν ε καποτε θα πετυχουν και.την βροχη Με την.θερμοκρασια στα 850 Hp γινεται μπαχαλο και σε μια περιοχη δειχνουν δροσερη εισβολη και σιγα σιγα η προγνωση αλλαζει και δειχνουν ζεστη Αυτη δεν ειναι σοβαρη προβλεψη ειναι βασανο και αναξιοπιστη Τετοια προγνωση κανω και εγω!!!Και η ΕΜΥ κανει πολλα λαθη κυριως απο την τεταρτη μερα και μετα οπως αυτη την εβδομαδα οπου εδινε βροχες στο τελος της αλλα.η σημερινη.προγνωση αστα να πανεΧριστοδουλε σημερα παρατηρησα μια τεραστια φωλια μυρμηγκιων η οποια.πριν.λιγες μερες εσφιζε απο ζωη να ειναιτελειως αδεια Ισως να εχουν κλεισθει μεσα Αυτο που ρωτησα εναν γεροντα μου ειπε οτι ειναι προβλεψη πολλων βροχων και καλου χειμωνα Ποια ειναι η γνωμη σου εσυ εχεις μεγαλη γνωση στα σημαδια της φυσης ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΡΟΣΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το gfs εχει γίνει πολύς λόγος στο παρελθόν εδω σε αυτο το μπλογκ...Άστα έχουμε γευθεί μεγάλες απογοητεύσεις απο αυτο το σύστημα το χειμώνα να δεις τι τάζει και οταν πλησιάζουν οι μερες τα παίρνει πισω ο "τζίφος".

      Διαγραφή
  8. Φίλε Αργύρη Παναχαϊκε,όπως έγραψα και εχθές εμείς είχαμε ζέστη αλλά λόγω του δυνατού βοριά ήταν ανεκτή.
    Ζέστη πολλή βρήκα το απόγευμα κατεβαίνοντας για μπάνιο στην παραλία της Αλυκης στον Κορινθιακό κόλπο που συνοδευόταν μάλιστα από δυνατό αέρα αλλά κατέβαινε εκεί και δρούσε σαν λιβας.
    Το ίδιο πολλή ζεστη,για τα δικά μου δεδομένα,ήταν και η θάλασσα που έβραζε στην κυριολεξία μέχρι αργά την νύχτα που έφυγα.
    Στην επιστροφή μου βέβαια στο χωριό μου ή κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη αφού ο αέρας γύρω στα 4 μποφόρ συνεχιζε να χαρίζει δροσιά.
    Πρέπει να πω ότι πολύ σωστά έγραψες ότι ο αετός που τριγυρνά στην περιοχή μου είναι χρυσαετος και εδώ και λίγες μέρες που έχει εμφανιστεί,έχουν απομακρυνθεί γεράκια και σταυραετοι.
    Όσο για τα μυρμήγκια,σίγουρα έχουν να πουν πολλά με την συμπεριφορά τους και οποίος μπορεί να ερμηνεύσει αυτά που "δειχνουν" τότε θα έχει την ανάλογη εκτίμηση για την περιοχή του.
    Αυτά που κάνουν τώρα απλά είναι τα "δοκιμαστικά" για τα έργα που τόσο καιρό κοπιαζουν.Παντως να είσαι σίγουρος ότι θα είστε από τις πιο ευνοημένες περιοχές φέτος.Από εβδομάδα θα τα πούμε αναλυτικότερα.
    Αύριο το βράδυ,στην κορυφή του Ελικώνα(παλιοβουνα 1748)θα έχω όλη την Πελοπόννησο μπροστά στα πόδια μου και θα σας στελνω "χαιρετίσματα".
    Από την Πέμπτη,θα περπατάω πάνω από τα 2,000 μέτρα,στην αγαπημένη μου Αργιθεα.
    Καλημέρα σε όλους σας και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καύσων τέλος για τα δυτικά παράλια κυρίως σήμερα, την ίδια ώρα που η υπόλοιπη χώρα χτυπά 39ρια.
    Βρισκόμενος στις όμορφες παραλίες της Ναυπάκτου σήμερα κ αύριο ο υδράργυρος εδώ δεν ξεπέρασε μέγιστη τους 30β με συνδυασμό δυτικών ανέμων 4 με 5 μποφόρ.
    Φίλε Αργύρη Παναχαϊκέ νομίζω ότι από μέρες λέγαμε ότι η ανομβρία θα συνεχιστεί κ το πρώτο 10ημερο του Σεπτέμβρη κ ότι στατιστικά από 11 με 18 Σεπτεμβρίου μας επισκέπτονται από τα δυτικά τα πρώτα φθινοπωρινά χαμηλά.
    Δεν είναι μόνο το μοντέλο gfs στον χάρτη υετού που κοιτάζεις αντιπροσωπευτικός για να καταλάβεις πότε θα έρθουν βροχές.
    Είναι δεκάδες χάρτες γενικής η συνοπτικής κλίμακας-κυκλοφορίας που πρέπει να δεις έναν έναν κ αν συμπίπτουν σε όλους τα στοιχεία να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα.
    Προσωπικά τον χάρτη υετού gfs δεν τον υπολογίζω ποτέ στα σοβαρά.
    Καλό μήνα κ πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1η Σεπτεμβρίου .Αρχη του 9ου μηνα (7ου στους Ρωμαίους),αρχη του Φθινοπώρου (ημερολογιακα),αρχη της Ινδίκτου,δηλ. του εκκλησιαστικου ετους . Ευχές για καλες εξελιξεις στα καιρικα,και οχι μονο.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασχολούμαι πάνω από 40 χρόνια με τον καιρό, καπου στα βορειοανατολικά. Θυμάμαι ο Σεπτέμβρης έφερνε μονοψηφιες θερμοκρασίες κάποια πρωινα, κάτι που εδώ και χρόνια μετατέθηκε για Οκτώβρη, ενώ δεν λείπουν και τα 30αρια. Και βροχές έρχονταν, ακανόνιστα. Πλέον τώρα βρεχει μετά τις 20. Εχοντας ζεστάνει γενικως η ατμοσφαιρα, κρατάω μικρό καλάθι για τον χειμώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλο μηνα σε ολους και με υγεια πανω απο ολα !

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στη Θεσσαλονίκη χθες, 1 Σεπτεμβρίου, ζεστάθηκα όσο ποτέ όλο το καλοκαίρι, παρότι είχε μόνο 30 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Τίποτα δεν με μάρανε σαν του Σεπτέμβρη η ζέστη" κατά το "Τίποτα δεν με μάρανε σαν της άνοιξης το κρύο"!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κ. καθηγητά, όπως στις 01 Μαρτίου 2018 που ήταν για τη Θεσ/νίκη η πιο κρύα μέρα του χειμώνα τότε.
      Όσο για τη σημερινή πολυαναμενόμενη δροσιά, ζήτημα να την ένιωσε το ένα δέκατο των Ελλήνων.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Χρηστο ετσι ειναι.Βλεπεις ο δασκαλος μας το δινει μέσω της Λαογραφιας.Ειναι και σ αυτο δεινος.----Π.Α.
      Υ.γ. Επειδη εισαι πολυ προσεκτικος,δες ξανα ενα σημειο του κειμενου σου.Πολυ καλοπροαίρετα Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Σωστά, είναι όμως στην 1η Μαρτίου ή την 1η Μαρτίου;

      Διαγραφή
    4. Κατα βαση η εκφορά ειναι με αιτιατικη ,είτε απλη (την..) είτε εμπρόθετη (στην ,απο το εις την....).Να εισαι καλα.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ για τη διόρθωση κ. καθηγητά, επίσης να είστε καλά.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σε όλες/όλους,
    Μια χαρά είναι η ζέστη του Σεπτέμβρη, τι βροχές και χαμηλά θέλετε κάποιοι; Στην Ελλάδα είμαστε. Καλοκαιράκι κι Άγιος ο θεός. Αλίμονο μεσογειακή χώρα είμαστε και το καλοκαιράκι κρατά ως μέσα Οκτώβρη. Θα έρθει και κανένα χαμηλό με βροχές και πρόσκαιρη δροσιά στα δυτικά και βόρεια αλλά κι αυτό ως εξαίρεση στον κανόνα της σεπτεμβριάτικης καλοκαιρίας.
    ΥΓ: Δεν θεωρώ ότι έλειψαν οι βροχές και φέτος στη διάρκεια του δροσερού (mutatis mutandis) καλοκαιριού στις περισσότερες περιοχές.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aγαπητε Κων/νε εκ Θεσσαλονικης ενίσταμαι .Εαν και δεν ειμαι κατα κυριο επαγγελμα αγροτης,ζω και γνωριζω την αγωνια των αγροτων.Εαν κανονικοτητα καιρικη ειναι να φθασουμε περιπου μεχρι το τελος του Οκτωβρη με καλοκαιρακι και χωρις αξιολογες βροχες,την καψαμε την.......,που ελεγε και ενας σμηνιας στην ΠΟΛ. ΑΕΡΟΠ. Για παραδειγμα οι ελιες,ιδιαιτερα οι μη αρδευόμενες,κινδυνευουν με ανηκεστη βλαβη,καθόσον τους δυο αυτους μηνες "λαδωνουν" και χρειαζονται απαραιτητως καλες βροχες.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους ανθρώπους το γαϊδουροκαλόκαιρο είναι κουραστικό γιατί υπάρχει η κόπωση από την (όποια) ζέστη των προηγούμενων μηνών και γιατί οι ανεβασμένες πλέον τιμές της σχετικής υγρασίας ανεβάζουν ψηλά το δείκτη δυσφορίας χωρίς ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
    Όσο για τους αγρότες, υπέρ των βροχών είναι ασφαλώς οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι που περιμένουν τη Δεύτερη Ελληνική Άνοιξη. Προφανώς, εναντίον είναι οι μη εισέτι τρυγήσαντες και ίσως κάποιοι αλλοι που θα μας τους πει ο Χριστόδουλος.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαμβάκια,φυστίκια και λοιποί καρποί,μέλισσες.Καλά τα λέω?
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  18. Να κανω μια προταση βάσει της αρχης win-win ή ,αν θελετε,καζάν-καζάν.Να δεχθουμε ως ακρο οριο της ισχύος του Καλοκαιριου,με τα παρεπόμενά του,την φθινοπωρινη ισημερια,~23 Σεπτεμβριου.Καθε παραταση να εκφευγει της καιρικης νομοθεσιας και τη λυση να τη δινει η.....Χαγη.!-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2006, ο Κέβιν Τρένμπερθ του National Center for Atmospheric Research (NCAR) των ΗΠΑ, δημοσίευσε στο περιοδικό Physics Today τον παρακάτω μύθο: «Κάποτε υπήρχε ένας ονειρεμένος τόπος, στον οποίο οι κάτοικοι μιας πόλης ζούσαν πολύ αρμονικά με τους κατοίκους των γύρω αγροτικών περιοχών, έχοντας λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα του καιρού. Για καλή τους τύχη υπήρχε ένα μαγικό σκοινί που κατέβαινε από τον ουρανό με το οποίο είχαν όποιο καιρό επιθυμούσαν. Όταν τραβούσαν το σκοινί, έβρεχε και όταν το άφηναν, επικρατούσε ηλιοφάνεια. Οι κάτοικοι της πόλης, που ήθελαν περισσότερο τη λιακάδα, ήλθαν σε συμφωνία με τους αγρότες, για τους οποίους η βροχή ήταν ζωτική, πετυχαίνοντας δίκαιη κατανομή του καιρού. Όλα πή-γαιναν καλά, ώσπου μια μέρα η μία πλευρά άρχισε να παραπονιέται ότι η συμφωνία (σκεφθείτε την ημερομηνία της φθινοπωρινής ισημερίας ή τη Συνθήκη της Λοζάνης) δεν κάλυπτε πλέον τις ανάγκες της. Οι προστριβές δεν άργησαν να έλθουν και το σκοινί άρχισε να ανεβοκατεβαίνει βίαια, ώσπου τελικά κόπηκε».

      Διαγραφή
  19. Δεν εχω ούτε το τριφύλλι κομμένο ουτε τον τραχανά απλωμένο παρόλα αυτα οι βροχές του Σεπτεμβρίου με κουράζουν ειναι νωρίς ακομα να κλειστουμε στα σπίτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δασκαλε πολυ διδακτικη η διήγηση-μυθος και ευκαίρως ενδιαφερουσα.Εμενα μου αρεσε και ευχαριστω.Ως προς το "δια ταυτα",συνηθως τα πραγματα δεν ειναι μονοσήμαντα.....-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση,αλλά από την μια μαγευτική ανάβαση στον Ελικώνα και η επιστροφή στην κοιλάδα των Μουσων μέσα στην νύχτα αλλά με την συντροφιά της πανσεληνου που έλουσε όλη την πλάση και από την άλλη το ταξίδι μου στην υπέροχη Αργιθεα δεν μου άφησε χρόνο για απάντηση.
    Η βροχή αυτή την εποχή εάν δεν συνοδεύεται από χαλάζι και ζημιές,περισσότερο καλό κάνει,πάρα κακο.Ισως μόνο στα τριφυλια εάν είναι πάνω στο κόψιμο.Τα αμπέλια από την στιγμή που έχουν ζαχαρωσει και να βρέξει σε 2 ημέρες έχουν πάρει ξανά τα γραδα τους.
    Οι ελιές και άλλα δέντρα,ανάλογα την περιοχή,χρειάζονται βροχή,μόνο που αυτή, δεν φαίνεται στον ορίζοντα για αρκετό καιρό ακόμη,τουλαχιστον για ανατολικά και νότια.
    Και μιλώ για καλές ποτιστικές βροχές και όχι για μπόρες που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μια ανάσα δροσιάς.
    Κατά την ανάβαση μου εχθές στα βουνά της Αργιθεας η εικόνα που συνάντησα ήταν αποκαρδιωτική.Παρόλο τις βροχες που έριξε τον τελευταίο καιρό,αυτές δεν στάθηκαν ικανές να ανακουφίσουν φυτά και δέντρα και είναι απολύτως φυσικό αφού τα τελευταία δύο χρόνια ο χειμώνας ήταν απών από την περιοχή.
    Τα ποτάμια εντελώς άδεια και οι περισσότερες πηγές βγάζουν λίγο ή και καθόλου νερό.
    Χορτάρι για Τα ζωντανά ελάχιστο και αυτό "στρίβει",με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε απόγνωση.
    Εντύπωση μου προκάλεσε τα πολλά όρνια που συνάντησα στον δρόμο και όπως μου είπαν οι ντόπιοι είναι γιατί έχει πολλά νεκρά ζώα.
    Αυτή την ώρα βρίσκομαι σε υψόμετρο 2,080 μέτρων με τα μάτια μου να γαληνευουν απο τον "ωκεανό" του ουρανού και την "θάλασσα" απο τις κορυφές όλων των βουνών, όσο πιάνει το μάτι,από την Ευρυτανία έως την Άρτα.
    Παρόλο όμως την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει τριγυρω τα σημάδια της φύσης που συναντώ αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα ότι έρχονται καλύτερες μέρες οι οποίες κατά την ταπεινή μου γνώμη θα αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό και γιατί όχι εξ ολοκλήρου το χαμένο έδαφος των 2 τελευταίων ετών.
    Παίρνοντας τον δρόμο της κατάβασης μέσα από το όμορφο ελατοδασος της "Στουπας" σας στέλνω "ευχάριστα" χαιρετίσματα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή