Οι μετά την εαρινή ισημερία ψυχρές εισβολές του Μάρτη

 

Αθήνα, οδός Τοσίτσα, 23-2-1992. Φωτ. Γιώργης Γκουρνέλος 

Από το 1955 ως το 1991 το ρεκόρ της οψιμότερης χιονόπτωσης στην Αθήνα κατείχε η 14η Μαρτίου 1972. Το 1992 το ρεκόρ καταρρίφθηκε, καθώς στην πόλη χιόνισε στις 18 και στις 19 του Μάρτη. Στη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου του Μαρτίου την τετραετία 1995-1998 παρατηρήθηκαν οι παρακάτω αξιόλογες ψυχρές εισβολές:

 

21-24/3/1995: Χιόνισε σε Τατόι, Μαρούσι, Χαλάνδρι και στα βορειότερα προάστια (24/3).

21-27/3/1997: Παρατεταμένη ψυχρή εισβολή. Στις 22 & 23/3 τα χιόνια έφθασαν στον Διόνυσο.

22/3/1998: Χιόνισε στην Αθήνα. Λίγες μέρες αργότερα, από 25 ως 27/3/1998, σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε την Αττική και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Στο Ελληνικό οι ριπές ανέμου έφθασαν τους 63 κόμβους και στην Πάρνηθα, όπου το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει κατά πολύ το ένα μέτρο, έπεσαν κολόνες της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι την 25η Μαρτίου του 1998 στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 8 βαθμούς και από αυτής της πλευράς εκείνη η 25η Μαρτίου ήταν και είναι η πιο ψυχρή των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1999 ως το 2020 η μόνη αξιόλογη ψυχρή εισβολή του Μάρτη μετά την εαρινή ισημερία, που έφερε χιόνια στο κέντρο της Αθήνας (24/3) και λίγες μέρες μετά το βορειοελλαδίτικο πεδινό χιονιά της 7ης Απριλίου, ήταν εκείνη του 2003. Είχε προηγηθεί ο εκπληκτικός Μάρτης του 2001, στο τελευταίο δεκαήμερο του οποίου η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 34 βαθμούς (Άργος, Λαμία, Αγχίαλος). 

Παρατηρώντας τις σημαντικότερες ψυχρές εισβολές του τρίτου δεκαημέρου του Μάρτη των τελευταίων 65 χρόνων, κάνει εντύπωση η ιδιαίτερα ευνοϊκή οκταετία 1991-1998. Γνωστό είναι ακόμα ότι την περίοδο που προαναφέρθηκε ο πιο χιονώδης χειμώνας της Αθήνας ήταν ο χειμώνας του 1991-92 με αριθμό ημερών χιονόπτωσης τετραπλάσιο του κανονικού και ακολουθεί ο χειμώνας του 1982-83 με αριθμό ημερών χιονόπτωσης πολύ μεγαλύτερο του κανονικού. Για να δούμε την αιτία που διαμόρφωσε τα παραπάνω στατιστικά, πρέπει πρώτα να θυμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον καιρό και το κλίμα οι ηφαιστειακές εκρήξεις. 

Το νέφος του διοξειδίου του θείου στην
έκρηξη του Πινατούμπο. Πηγή: Wikipedia

Παλαιότερα, επικρατούσε η άποψη ότι τα ηφαιστειακά σύννεφα στάχτης στη στρατόσφαιρα ήταν αυτά που μείωναν τη θερμοκρασία της Γης, αλλά η έκρηξη του ηφαιστείου Ελ Τσιτσόν στο Μεξικό τον Απρίλιο του 1982 άλλαξε τα δεδομένα. Η σημαντικό­τερη κλιματική επίδραση των ηφαιστείων οφείλεται στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα πλούσιων σε θείο αερίων και κυρίως διοξειδίου του θείου. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο αέριο, αντιδρώντας με το νερό (υδρατμούς) παρουσία του ηλιακού φωτός, με­τατρέπεται σε σταγονίδια θειικού οξέος. Με τους στρατοσφαιρικούς ανέμους τα σταγονίδια του θειι­κού οξέος και γενικότερα όλα τα θειικά αερολύματα κυκλώνουν σε λίγες εβδο­μάδες όλη τη Γη και παραμένουν στη στρατόσφαιρα, ανακλώντας μέρος του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα την ψύξη των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο υπερβολικά χιονώδης χειμώνας του 1991-92 οφείλεται: (α) στην έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο των Φιλιππίνων που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1991 και απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου (βλέπε εικόνα) και (β) στην έκρηξη του ηφαιστείου Χάντσον της Χιλής που ακολούθησε μετά από περίπου δύο μήνες και απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και ο χιονώδης χειμώνας του 1982-83 που ακολούθησε την έκρηξη του ηφαιστείου Ελ Τσιτσόν (Απρίλιος 1982). 

Διεθνώς είναι αποδεκτό ότι η επίδραση μιας ηφαιστειακής έκρηξης κατά μέσο όρο διαρκεί 2 με 3 χρόνια, αλλά ορισμένοι έχουν τη γνώμη ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερα χρόνια. Με αυτή την παραδοχή, είναι πιθανό η αυξημένη συχνότητα των ψυχρών εισβολών τους τελευταίου δεκαημέρου του Μάρτη της περιόδου 1991-1998 να συνδέεται με την ψύχρανση και γενικότερα με την κλιματική αναστάτωση που προκάλεσαν οι εκρήξεις των ηφαιστείων Πινατούμπο και Χάντσον.

Αν όμως δεχόμαστε ότι μια πτώση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μισό ή ένα βαθμό αυξάνει τον αριθμό ημερών χιονόπτωσης και γενικότερα τη δριμύτητα των χειμώνων, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε ότι και μια ισόποση άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνει τον αριθμό ημερών χιονόπτωσης και γενικότερα τη δριμύτητα των χειμώνων. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού και του κλίματος τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται, η μάχη μεταξύ του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα και του ηφαιστειογενούς  διοξειδίου του θείου θα συνεχιστεί με το δεύτερο όταν εμφανίζεται να επιτυγχάνει βραχυχρόνιες νίκες. Όσο για το μέλλον των ψυχρών εισβολών του τρίτου δεκαημέρου του Μαρτίου, αυτές δεν θα εκλείψουν, αλλά θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Η υπόθεση ότι με την κλιματική αλλαγή ο χειμώνας θα παραχωρεί περισσότερες μέρες στο φθινόπωρο και θα κλέβει πιο πολλές μέρες από την άνοιξη δεν έχει επιστημονική βάση. 

Αναφορικά, με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες μέρες, η επικείμενη ψυχρή εισβολή θα είναι σημαντική για την Αττική και γενικότερα για τη χώρα. Για την Αθήνα, ειδικότερα, θα είναι η σημαντικότερη ψυχρή εισβολή του τρίτου δεκαημέρου του Μαρτίου μετά από 18 χρόνια. Για το πόσο χαμηλά θα κατεβούν τα χιόνια στην πόλη και για το αν καταρριφθεί το ρεκόρ της χαμηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας της δεν έχουμε ακόμα αξιόπιστες προγνώσεις. Το ίδιο ισχύει και για το πόσο και το πού ακριβώς θα χιονίσει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Προσωπικά, όντας οπαδός του «κάθε πράγμα στον καιρό του και το χιόνι το χειμώνα», δεν αδημονώ. Ανησυχώ μόνο για τις πιθανές επιπτώσεις του παγετού που θα ακολουθήσει. Κατά τα άλλα, στενοχωριέμαι λίγο που ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας στη μάχη κατά της πανδημίας και ελπίζω να πέσουν καλά νερά στις περιοχές που τα έχουν ανάγκη.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου


44 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο,λιαν ανδιαφέρον ,σαφέστατον,δια τούτο και σοφόν.Μακάρι να πέσουν τα καλά νερά που ελπίζετε και σε μας που υφιστάμεθα διαρκή....ανακρισούλα!!.Καλή Κυριακή,της Ορθοδοξιας ,σε ανάμνηση της αναστηλωσης των εικόνων,με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη την Αθηναία........---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη λεζάντα της φωτογραφίας η ημερομηνία γράφει ότι ήταν Φεβρουάριος. Εκ παραδρομής μπήκε; Κι αυτό διότι το κείμενο αναφέρεται στις ψυχρές εισβολές του Μαρτίου. Παρεμπιπτόντως, έχουμε και αυτές τις μέρες εκρήξεις ηφαιστείων στη Σικελία (Αίτνα) και την Ισλανδία (κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, μάλιστα). Τα τελευταία τρία χρόνια ο χειμώνας όντως κλέβει μέρες από την άνοιξη. Έγινε το 2019 με σερί σφοδρούς βοριάδες μέχρι 30 Μάρτη (ορνιθίες όπως λέτε εσείς κ. Ζιακόπουλε) και ειδικά πέρσι με χιόνια στα βόρεια της Αττικής στις 7 Απρίλη και στην Πάρνηθα 7 Μάη και πάει να τριτώσει φέτος.

    Σαν διαίσθηση περισσότερο, πάντως, δεν τη βλέπω σημαντική την επικείμενη ψυχρή εισβολή. Δεν ήταν και θερμός ο Μάρτης για να πεις ότι θα κάνει αίσθηση η όποια πτώση της θερμοκρασίας. Από την άλλη το ευρωπαϊκό μοντέλο και το ICON επέμεναν και σήμερα το πρωί να δίνουν βροχές για την Αττική και έχει ήλιο, θαμπό λόγω της σκόνης. Μόνο το αμερικάνικο δεν έδινε καθόλου βροχή από χθες το βράδυ στον νομό και το πρωί εξαφάνισε όλα τα χιόνια για το τριήμερο 23-25/3. Και τα άλλα δύο ψίχουλα δίνουν εδώ που τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Έψαξα, αλλά δεν βρήκα φωτογραφία με χιόνια από το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη. Έβαλα τη συγκεκριμένη φωτογραφία, αποτίοντας φόρο τιμής στο χιονοβόλο χειμώνα 1991-92.
      -Οι ανά τη Γη εκρήξεις των ηφαιστείων δεν επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο το κλίμα. Πέρα από την περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του θείου, ρόλο παίζει η γεωγραφική τους θέση και άλλοι παράγοντες που δεν μπορώ εδώ να αναλύσω.
      - Ειλικρινά ορισμένοι με εκπλήττετε με το "ανικανοποίητον" και το "αχόρταγον" αναφορικά με την ένταση των ψυχρών εισβολών και το χιόνι. Ούτε εποχή κοιτάτε ούτε επιπτώσεις! Αδυνατώ να σας παρακολουθήσω!

      Διαγραφή
    2. Ούτε εγώ την θέλω την ψυχρή εισβολή κ. Ζιακόπουλε για όλους τους λόγους που αναφέρατε κι εσείς. Έγραψα ότι δεν τη βλέπω σημαντική γιατί τα περισσότερα σάιτ μεταξύ των οποίων και της ΕΜΥ δίνουν θερμοκρασίες πάνω από 10 βαθμούς στην Αττική όλες τις επόμενες μέρες.

      Στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, βέβαια, προφανώς θα έχει περισσότερο κρύο και χιονοπτώσεις, αλλά ακόμα είμαστε και σε μία μεταβατική περίοδο, με την άνοιξη να μην έχει εδραιωθεί και τον χειμώνα να κάνει ακόμα μικρά ξεσπάσματα.

      Διαγραφή
  3. Να επισημάνω και ότι πολλές φορές έδειξαν τα μοντέλα σημαντική ψυχρή εισβολή φέτος τον Μάρτιο και ποτέ δεν ήρθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, καλή Κυριακή, καί φυσικά ένα ακόμη ευχαριστώ εκ μέρους όλων (ελπίζω καί εύχομαι) όσων σας διαβάζουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kύριε Ζιακόπουλε εκπληκτικό άρθρο...ως "θωμας" βέβαια είμαι αισιόδοξος λόγω του ηφαιστιακού "οργασμου" δλδ Αίτνα και Ισλανδία και ηλιακού χαμηλού.Είμαι σε πειρασμό να σας ξαναθέσω το ερώτημα...μετά το "γλυκό χιόνι" στην δυτική Μακεδονία..φαίνονται αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες ..και στην δυτική μακεδονία αλλά κυρίως στα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας...βλέπετε το -5 στην δυτ μακεδονία και το -2 στα πεδινά της ημαθίας κατερίνης κλπ?και αν ναι (νομίζω είναι σίγουρο) ...για πόσο χρονικό διάστημα γιατί μετά την ψυχρη εισβολή οι χαμηλές θερμοκρασίες θα ευνοηθούν από την αναστροφή.
    Αν π.χ. τα -5 στην δυτική μακεδονία και τα -2 στην κεντρική κρατήσουν καμμία 10 μέρες....στις λαικές το καλοκαίρι θα παίσει κλάμα..!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να κάνω πολυήμερη πρόβλεψη για την ένταση και τη διάρκεια του παγετού. Αυτό που ξέρω είναι ότι στις 24/3/1995 (ας την πούμε παρόμοια περίπτωση) η θερμοκρασία στην Καστοριά και την Τρίπολη είχε πέσει στους -6 βαθμούς και είχαν προκληθεί καταστροφές στη γεωργία.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε....το πρόβλημα δεν είναι το χιόνι που έπεσε...αλλά οι παγετοί της επόμενης εβδομάδας και αν μπλεξουμε με αναστροφές....πάει και αυτήν η άνοιξη.Για την ιστορία και μονο...είχαμε Απρίλιο αν θυμάμαι καλά το 2005 με μισό μέτρο χιόνι..και πέρσι τον Μάιο στα ορεινα της μακεδονίας..ένα -2 με -3 ξεγυρισμένο...αυτό σημαίνει άνθρωποι και....αρκουδες να βλέπουν γυμνά δέντρα τον Ιούνιο..όσο για το παίσει για τον φίλο της Π.Α. "λανθάνων γλώσσα κλπ."..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Εγώ που λες πατριώτ', πέρσι δεν έφαγα ούτε ένα κεράσ' από τις κερασιές μου στη Νεάπολη Κοζάνης, λόγω της όψιμης αυτής παγωνιάς. Επειδή όμως, "ουδέν κακόν αμιγές καλού", γλύτωσα από την αρκούδα που κάθε χρόνο έμπαινε στο οικόπεδο και μου τα έκανε όλα λίμπα!

      Διαγραφή
    4. κύριε σιμούλη εμείς δεν γλυτώσαμε....καθώς ....οι δικές μας βρήκαν εναλλακτική στους μπαξέδες...μέχρι ευτυχώς ξεκίνησαν κάτι καταιγίδες με υετούς 40 και βάλε χιλιστά και έτσι το ρίξαν στα μανιτάρια...!"θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Να γιατί ήμαστε "οπαδοί" του μπλογκ δάσκαλε! Αλήθειες και μόνο αλήθειες! Κατά τα λοιπά εδώ στα νοτιοδυτικά είναι από τους καλύτερους Μαρτίους που θυμάμαι, αρκετό νερό, κεραυνοί, και ο Ταΰγετος για μέρες χιονισμένος από σχετικά χαμηλά. Δίνει ελπίδες ότι η φύση αντιστέκεται στη σφοδρή επίθεση που δέχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες! Ότι και να αποφασίσει αυτή να κάνει τις επόμενες μέρες, θα το δεχτούμε ως δικαίωμά της, έτσι κι αλλιώς δεν τη ρωτάμε εμείς γι'αυτά που κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάρτιος 1998 κ. Ζιακοπουλε αναφέρω ύψη χιονιού σχεδόν 2 μέτρα σε ανατολική Αρκαδία,στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα!το μεγαλύτερο ύψος χιονιού στο χωριό μου μέχρι τωρα. Και τα 2μετρα χωρίς ίχνος υπερβολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Τελικά η χτεσινή κακοκαιρία ήταν κατώτερη του αναμενομενου για την Ήπειρο. Μολις 11χιλ τα Γιάννενα και 6χιλ η Ηγουμενίτσα. Πιο καλά πήγανε η Αρτα και η Πρέβεζα. Το ανατολικό ρεύμα μας έκανε κακό τελικά, οι θερμοκρασίες εκτοξεύθηκαν και τα χιόνια περιοριστηκαν στα βουνά. Εδώ ολόκληρο Μέτσοβο έτρωγε βροχή ενώ δίπλα στη Δυτική Μακεδονία ασπρισαν όλες οι μεγάλες πόλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Μαλακάσι που είναι δίπλα στο Μέτσοβο είναι άσπρο,ενώ το Μέτσοβο είναι μαύρο.Το Γαρδίκι που είναι τερμα δυτικά σήμερα είναι μαύρο,ενω η Κορομηλιά που έχει το ίδιο υψόμετρο και είναι κοντά στην Καλαμπάκα έχει πολύ χιόνι και χιονίζει ακόμα έντονα.Τι κάνουν τα ρεύματα.Το πιο ακραίο είναι αυτό του Μετσόβου-Μαλακασίου δες που είναι στο χάρτη.Το ρεύμα εδώ εντωμεταξύ είναιΒΔ.
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  9. Ανεξάρτητα τι θα κάνει την εβδομάδα που έρχεται, το τρέχον ΣΚ είναι για τη ΒΔ Θεσσαλία ένα χορταστικό χειμωνιάτικο ΣΚ, από αυτά που μας είχαν λείψει όλο το χειμώνα. Στα Τρίκαλα συνεχής ποτιστική βροχή εδώ και 30 ώρες, σύνολο 82 mm και συνεχίζει, με θερμοκρασία γύρω στους 5 βαθμούς στον κάμπο και άφθονα χιόνια στα ορεινά. Εντυπωσιακή παρεμπιπτόντως η διαφορά θερμοκρασίας σήμερα μεταξύ ΒΔ και ΝΑ Ελλάδας, με τα ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας στο μηδέν και ντυμένα στα λευκά, την ίδια ώρα που τα ημιορεινά της Κρήτης φλερτάρουν με τους 25 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ,τα ίδια και στην δυτική Φθιωτιδα με τα μισά χιλιοστά όμως.Αχρειαστο και επικίνδυνο είναι το κρύο που έρχεται.Ελπιζω να μην έχουμε άλλες ζημιές διότι μετά τον Μπουραν δεν έχει μείνει ούτε μια ελιά σε Μακρακώμη,Σπερχειάδα και άλλου.Μεχρι και οι κορμοί των δεντρων ανοιξαν από τον πάγο.Καλημερα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  10. Καλή Κυριακή σε όλους, ελπίζω όταν έρθει η ψυχρή εισβολή,να μην έχουμε υετό κ χιόνια στα πεδινά.Σε πολλές περιοχές,εδώ στο νησί,ο ανθός στις ελιές, έχει εμφανιστεί κ αναπτύσεται με γρήγορους ρυθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κ. Ζιακόπουλε η αναφορά σας στην επίδραση της ηφαιστειακής δραστηριότητας πάνω στο κλίμα της Γης και ειδικότερα του SO2. Η γεωλογική ιστορία της Γης είναι η πιο συναρπαστική ιστορία που θα μπορούσε να μάθει κανείς και είναι κρίμα πως μαθήματα όπως η αστρονομία, η γεωλογία αλλά και η εξελικτική βιολογία έχουν εξοβελιστεί από τα προγράμματα σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Παρ΄ όλα αυτά ο φιλομαθής άνθρωπος θα βρει σ΄αυτές τις επιστήμες πόσοι διαφορετικοί παράγοντες συνυπήρξαν σε μια ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου η Γη να μην μοιάζει την αδελφή της Αφροδίτη όπου πυκνά νέφη SO2 σε μια ατμόσφαιρα CO2 θερμοκρασίας ~600οC δημιουργούν ένα τοπίο Κολάσεως, ούτε τον ξάδελφο Άρη όπυ η ασθενής βαρύτητα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ατμόσφαιρα σε μεγάλο ποσοστό ώστε να λειτουγήσει ικανοποιητικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ανάμεσα στους δυο αφιλόξενους κόσμους πολλές φορές η Γη ταλαντεύτηκε προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Κάποιες εποχές, εξαιτίας των κύκλων του Μιλάνκοβιτς αλλά και της υπέρμετρης απορρόφησης του CO2 από τα δάση του λιθανθρακοφόρου, πάγοι κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της, που λόγω της υψηλής ανακλαστικότητάς τους θα ήταν αδύνατο να λειώσουν αν δεν μεσολαβούσαν ηφαιστειακές εκρήξεις που ξαναγέμισαν την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι συνεχείς γι' αυτό και έχουμε τη τάση να τις ξεχνάμε όμως παίζουν καίριο ρόλο στο κλίμα του πλανήτη και προκάλεσαν πολλές φορές αλλαγές στον ρου της ιστορίας. Για παράδειγμα η πιο ισχυρή έκρηξη των νεώτερων χρόνων αυτή του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας σχετίζεται με τους κρύους χειμώνες που κατέστρεψαν τις στρατιές του Ναπολέοντα στη Ρωσία. Μια άλλη έκρηξη αυτή του Κρακατόα γέμισε με SO2 για πολλά χρόνια την ατμόσφαιρά με αποτέλεσμα τα ηλιοβασιλέματα να έχουν αυτήν την απόκοσμη όψη όπως στον πίνακα "Κραυγή¨ του Μουνκ λόγω των ιριδισμών των νεφών του SO2. Να σημειώσουμε εδώ πως τα ηφαίστεια της Ινδονησίας είναι τα πλουσιότερα σε περιεκτικότητα σε So2...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Na σημειώσω ότι το 91-92 δίπλα από το ηφαίστειο πιναντούπο πρέπει να σημειώσουμε και τις μαζικές καύσεις υδρογοναθράκων από τις πετρελαιοπηγές που έβαλε φωτιά ο Χουσείν...δεν γνωρίζω ττις επιπτώσεις όμως στο κλίμα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα και από εμένα! Εξαιρετικό το άρθρο και μόλις μας δώσατε άλλο ένα υπέροχο μάθημα μέσα από το μπλογκ σας! Ασχέτως με την καιρικη εξέλιξη που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αυτά τα μαθήματα και οι επεξηγήσεις πραγματικά γράφουν ιστορία.
    Μακάρι να έρθει μπόλικος υετός εδω στην Αττική που τόσο πολύ μας έχει λήψει τον τελευταίο μήνα!
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους!
    Φιλικά,

    Δημήτρης Δ.
    Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ----Αυτό το "παίσει" του αγαπητού "θωμά" νομίζω ότι καλόν είναι να παραμείνει ως έχει (παίω=κτυπώ),διότι συνάδει τελειότερον προς το πνεύμα του κειμένου.
    ----Δάσκαλε βάρδα από κανένα σούπερ ηφαίστειο,οπότε μαζί με το υπερβολικό υδρόθειο και τα λοιπά τοξικά εξαφανιστούμε και μείς.Ισως μείνουν οι.....κατσαρίδες.Λές να είναι μια ενδιαφέρουσα επανεκκίνηση?.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επανεκκίνηση των μικρών θηλαστικών το 65000000 π. Χ. μας έκανε πλανητάρχες! Με μια νέα επανεκκίνηση άλλοι θα είναι οι τυχεροί.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε άστο.Άκυρον!.Λιαν συντόμως θα μας προλάβουν άλλες καταστάσεις.Οπως έχει υπολογίσει ο Stefen Hawking 1000 χρόνια απομένουν για το ανθρώπινο ειδος επι της γης.Γι αυτό άμεση προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση συνθηκών μετοίκησης σε άλλον πλανήτη!!.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Να κάνω κι εγώ μια μακρινή πρόγνωση;
      Σε χίλια χρόνια δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε κάποιον πλανήτη καλύτερο από αυτόν που έχουμε. Όμως, σε χίλια χρόνια ίσως να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κινδύνους από ηφαίστεια, αστεροειδείς ή ιούς. Αρκεί, ως τότε, να μην αυτοκαταστραφούμε!

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε συμφωνώ.Είναι θέμα επιλογών.Διότι,ως γνωστόν,στη δημοκρατία ο πολίτης,δια της ψήφου του,έχει δικαιωμα και εις την αυτοκτονια!.

      Διαγραφή
  15. Στην Κρήτη η οψιμότερη χιονοκακοκαιρία που θυμάμαι (όχι ιδιαίτερα ψυχρή πάντως λόγω εποχής) ήταν η 29 Απριλίου 1987. Οσο για τις "χιονιές" της Αττικής που αναφέρετε, σχεδόν όλες επηρέασαν στη συνέχεια και την Κρήτη. Τεράστια εξαίρεση η κακοκαιρία της 25-28 Μαρτίου 1998, η οποία προς μεγάλη μου θλίψη δεν άγγιξε ούτε στο παραμικρό το νησί, προφανώς λόγω της τροχιάς του χαμηλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα συμφωνήσω με το δάσκαλο κάθε πράγμα στον καιρό του και ο καιρός στην ώρα του .Διαβάζω στο δάσκαλο και συμπεράινω ότι προβληματίζεται για την ψυχρή εισβολή των επόμενων ημερών απρόβλεπτος ο Μάρτης καιρικά λέω εγώ αρκεί να μην κάνει παγωνιες και καταστρέψη την φύση που αναγεννάται σιγά σιγά.Οσο για τα τωρινά καιρικά κοντευουμαι εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία στο Όρος Όθρυς σε υψόμετρο 500 Μ με θερμοκρασία κολλημένη στους 6 βαθμούς 48 ώρες συνεχόμενης ποτιστικης βροχής πράγμα που είχαμε να το δούμε πολύ καιρό ,υπήρχε εδώ και καιρό ανομβρία.χρηστος από Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε ζιακοπουλε επιστρέψατε μου το 1997 αρχές Απριλίου είχαμε χιονοπτώσεις στην Πεύκη Αττικής και από Εκάλη και πάνω χιονόστρωση για λίγες ώρες φυσικά.το 1998ηταν η πρώτη φάση 16-18μαρτιου θυμάμαι Πεύκη έστρωνε γύρω στους 10ποντους μέχρι το πρωί και μετά επειδή ανέβαινε η θερμοκρασία το γυρναγε σε χιονόνερο με χιόνι και το έλιωνε ενώ το βράδυ 🌃 φτου και από την αρχή.μετα στην σοβαρότατη κακοκαιρία 25μαρτιου με τίς φοβερές καταστροφές από τούς ανέμους πτώσεις πυλονων υψηλής τάσης κλπ θυμάμαι στο Τσακ έχασε η Αττική στα πεδινά την ευκαιρία για να ζούσε έναν επικό χιόνια με ίσως μισό μέτρο στο Σύνταγμα αν οι άνεμοι δεν βγαίναν α να καί είχαμε καθαρό βοριά δλδ.ο υετός εκείνη τη νύχτα ήταν τρομερός στην Πεύκη Αττικής όπου διαμένω είχε χιονόνερο θύελλα και είχε πλημμυρίσει η λεοφορος ειρήνης ενώ είχαν πέσει πολλά δέντρα.οπου το γυρναγε σε χιόνι έβαλε απίστευτα πράγματα πχ παλαιά Πεντέλη σχεδόν δύο μέτρα χιόνι....η Πάρνηθα είχε από εκείνη την κακοκαιρία ορατές χιονουρες στο βόρειο τμήμα της ακόμη και τόν Μάιο (πράγμα πρωτοφανές) και το 2011 επίσης είχε χιονίσει Μάρτιο τελευταία φορά σε όλο το λεκανοπέδιο αλλά λίγη ποσότητα και το αξιοπερίεργο είναι πώς όσο χιόνι είχα στην Πεύκη περίπου 5ποντους δλδ όμοιο είχε μέχρι το Πειραιά...δλδ δεν υφίστατο διαφορά μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αττικής σέ ότι αφορά την κατανομή του χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Στην ανάρτηση εστιάζω στις αξιόλογες ψυχρές εισβολές που επηρέασαν την Αττική μετά την εαρινή ισημερία και εντός του Μαρτίου.
      -Τον Μάρτιο του 2011 χιόνισε στην Αθήνα στις 9/3.
      -Στα κατάστιχά μου βρήκα την πληροφορία ότι χιόνισε (νιφάδιασε) στην Αθήνα στις 22-3-1998. Φίλος του μπλογκ μου είπε ότι στην Αθήνα χιόνισε στις 17 & 18/3/1998, κάτι που εγώ δεν έχω σημειώσει. Οι χάρτες επιβεβαιώνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και το ΒΑ ρεύμα τόσο στις 16-18/3 όσο και στις 22/3.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε να αναφέρουμε ως όψιμη ψυχρή εισβολή για την Αττική και αυτήν της Μεγάλης Πέμπτης (9 Απριλίου νομίζω) του 2015; Νομίζω ότι το είχε στρώσει στα βόρεια προάστια. Μου έχει μείνει μάλιστα ότι εκείνο την ημέρα πετούσα από Ρόδο για Αθήνα για να κάνω Πάσχα στην Αττική και θυμάσαι έβλεπα κανονικές νιφάδες στο Ελ. Βενιζέλος

      Διαγραφή
  18. Ο τζίφος δεν δίνει, πάντως, σχεδόν πουθενά χιόνια για το διήμερο 24-25/3, τοποθετώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των χιονοπτώσεων της επικείμενης κακοκαιρίας στις 23 Μάρτη και στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Και γύρω από τα βουνά κυρίως, δηλαδή, την οροσειρά της Ροδόπης, της Πίνδου ως τον Παρνασσό και στην Πελοπόννησο στον Ταϋγετο.

    Τα ευρωπαϊκά μοντέλα συγκλίνουν προς τζίφο αργά, αλλά σταθερά και δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με παγετό σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα πεδινά τελικά. Άλλωστε, τα ευρωπαϊκά έδιναν στο πρωινό τρέξιμο πάλι βροχές στην Αττική και πάλι ήλιο έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μια εκτιμηση για Βορεια Αττικη για 23-25/3 θα ηθελα κ.Ζιακοπουλε!

    ευχαριστω
    Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σαν σήμερα ,το μακρινο 1982,ευρισκόμενος στο Μαρούσι,έχω στη μνήμη μου μια εικόνα με την Πεντέλη ολόλευκη και πολύ κρύο.Αλλά και ο Απρίλιος που ακολούθησε είχε φαινόμενα αρκετά.Λένε τίποτα τα κατάστιχα?.------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ ένα ξέρω: Εμείς στη Θεσσαλονίκη πληρώνουμε τα πετρέλαια και τα αέρια, τρώμε το κρύο κι από χιόνια ψόφια πράγματα, ενώ εσείς στην Αθήνα παίρνετε όλα τα χιόνια με ένα κρύο. Είναι κάτι όπως το ποδόσφαιρο, με μία ευκαιρία κάνετε γκολ, ενώ εμείς 10 ευκαιρίες και χασογκόληδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη φορά δεν θα πάρει κανένας τίποτα και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

    Δεν είμαι ειδικός αλλά θα πρότεινα σε όλους εμάς τους καιρόφιλους να αφήσουμε στην ησυχία τα μοντέλα και τις πολυήμερες «προγνώσεις» και να εστιάσουμε στην ουσία και στην πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο,( πες την άνοιξη, πες την όψιμο χειμώνα όπως θες) οπότε ο καιρός μεταβάλλεται διαρκώς και μάλιστα μέσα στη ίδια μέρα μπορεί να έχουμε τελείως άλλο καιρό σε ένα μέρος κι άλλον σε άλλο. Επίσης στο ίδιο μέρος μπορεί να υπάρξει άλλος καιρός μέσα σε μια μέρα. Ακούμε λοιπόν του ειδικούς , όπως ο δάσκαλος, που κάθε μέρα ή έστω κάθε λίγες μέρες μας δίνει σαφείς προγνώσεις μετρημένες και συγκεκριμένες στο μέτρο του δυνατού.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για την περιόχη μου, Νέα Φιλαδέλφεια, ο πιο όψιμος χιονιάς που θυμάμαι ήταν τον Μάρτιο του 2003.21-24 Μαρτίου που χιόνιζε κάθε πρωί και μετά το έλιωνε. Κανείς δεν αναφέρει τον Μάρτιο αυτόν. Ή θυμάμαι λάθος χρονολογία ή κέντρο δεν έριξε καθόλου. Πράγμα αδύνατο.

    Πιο πρώιμος χιονιάς ήταν αυτός του 2007. 4 Νοεμβρίου. Θυμάμαι ήμουν φροντιστήριο το πρωί και είχε λιακάδα με δόντια. Και το βράδυ κατά τις 21:00 άρχισε το χιόνι για καμία ώρα και κάτι. Με την παρέα μου ήμασταν έξω σε ένα μαγαζί και φύγαμε άρον άρον.

    Με εκτίμηση Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περίπτωση που λες (24-3-2003) αναφέρεται στο κείμενο του άρθρου.

      Διαγραφή
    2. K. Zιακόπουλε πλην εσάς! Κανείς στις αναφορές κάτω! Είστε ένας φωτεινός Σαμάνος στην μετεωρολογία. Ευχαριστώ τόσα χρόνια που μοιράζεστε τις γνώσεις σας.σ

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ την μνημόνευσα πριν δύο μέρες στο κουίζ.

      Διαγραφή