Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Γνώριζα ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Γη (ωκεανοί και ξηρά) δέχεται μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από αυτά που αποβάλλει προς το διάστημα και ότι η επιπλέον θερμότητα αποθηκεύεται στο ανώτερο στρώμα των ωκεανών και το έδαφος που θερμαίνεται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Δεν γνώριζα επακριβώς ότι το ποσοστό της επιπλέον θερμότητας που εγκλωβίζεται στη Γη από τις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποθηκεύεται στους ωκεανούς είναι λίγο πάνω από το 90%. Μόνο το 2,3% θερμαίνει την ατμόσφαιρα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό λιώνει το χιόνι και τον πάγο και θερμαίνει την ξηρά (Από την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας). Αυτό σημαίνει ότι η παρατηρούμενη υπερθέρμανση των ωκεανών απλά καθυστερεί το συνολικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και ότι επί αιώνες μεγάλο μέρος της θερμότητας που απορροφάται από αυτούς θα ρέει προς την ατμόσφαιρα!

                                           Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους της Μετεωρολογίας!

  

41 σχόλια:

  1. Χρόνια μας πολλά και δημιουργικά δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σε όλους τους εργαζόμενους, καλή δύναμη
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά Δάσκαλε,σε εσάς που είστε μια ζωή αφιερωμένος στην μετεωρολογία κ σε όλους τους φίλους της(μετεωρολογίας) ερασιτέχνες κ επαγγελματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους τούς μετεωρολόγους επαγγελματίες κ μη,όπως κ σε όλους όσους αγαπάνε τον καιρό κ τη φύση!

    Χειμωνιάτικη η σημερινή ημέρα κ πάλι αυτή που τελείωσε στην Αιτωλοακαρνία με τα χιονάκια να φτάνουν εκ νέου στα 1000 περίπου μέτρα στα ορεινά κ τώρα να συνεχίζει με τη μορφή ψεκάδων.
    Στα τού καιρού αυτό που θα προξενήσει εντύπωση τις επόμενες ημέρες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως τις νυχτερινές κ πρωινές ώρες με τον παγετό δυστυχώς στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια ηπειρωτικά κυρίως,ακόμη κ πεδινά να είναι αναπόφευκτος.
    Πλην της αυριανής ημέρας όπου θα έχουμε σχετικά αξιόλογο υετό στα πιό κεντρικά κ ανατολικά τμήματα της χώρας εγώ θα συμφωνήσω με τον συντοπίτη Γιάννη Θεσπρωτό καθώς δε βλέπω κανένα δυναμικό αίτιο Τετάρτη Πέμπτη κ Παρασκευή πρωί όπου θα βρίσκετε στο πικ η ψυχρή εισβολή,για αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη κ στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας.
    Ίσως μόνο την Πέμπτη σε Εύβοια κ Πελοπόννησο να έχουμε λίγο πιό αξιόλογες βροχούλες κ δυνατά πασπαλίσματα στα ορεινά κ ημιορεινά.
    Μόνο η ανατολική Μακεδονία κ η Θράκη δίνουν υποψηφιότητα κ την Τετάρτη κ την Πέμπτη για χιονόπτωση έως τα πεδινά.
    Γενικά λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην της πτώσης της θερμοκρασίας δε δείχνει να βιώνει κάτι σοβαρό.
    Το θέμα είναι για να κλείσω ότι ο καιρός δε δείχνει να "ανοιξιάζει" εντελώς ούτε στα τέλη τού μήνα προς αρχές Απριλίου καθώς οι ελαφρώς ψυχρές μάζες θα καραδοκούν κ πάλι στα ανατολικά κ βόρεια κυρίως ενώ κ κάποιες υφέσεις θα κατηφορίζουν προς την Ελλάδα εκ νέου.
    Έχουμε λοιπόν δρόμο ακόμη για το καλοκαιράκι κ λογικό είναι καθώς οι εποχές τα τελευταία χρόνια τείνουν σε μακρά χρονοκαθυστέρηση.
    Καλό ξημέρωμα.
    Υ.Γ. Το θέμα είναι κ ο Απρίλης να έχει νερά ειδικά εκεί όπου δεν έριξε.
    Χιόνια κ παγετοί πιά είναι εντελώς ανούσιοι από εδώ κ πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στους εργαζόμενους και σε όλους τους φίλους της μετεωρολογίας.
    Καλο ξημέρωμα απο την χειμωνιάτικη εδω και πολλές μέρες δυτ.Θεσσαλια!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρέλειψα να τονίσω ότι όλες αυτές τις ημέρες το δυτικό κομμάτι της Μακεδονίας βιώνει τις καλύτερες χιονοπτώσεις τού έτους κ με διάρκεια εν μέσω άνοιξης.
    Να τα λέμε κ αυτά κ αν μπορούν οι φίλοι ας στέλνουν καμία φώτο καθώς βλέπω στο διαδίκτυο εικόνες με 20 πόντους συν στις πόλεις αυτές.
    Ελλάδα είναι όλες οι περιοχές μάς κ όχι μόνο η πρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα ποτάμια φουσκωμένα,χωρίς να έχουν λιώσει τα χιόνια,και το τελευταίο ίσως πανυγηράκι του Χειμώνα άρχισε,με παγιωμένο ΔΒΔ ρεύμα εδω και πολλές ημέρες!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιας και ο λόγος για τη μέρα της μετεωρολογίας, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι σαν σήμερα έβγαλα την πρώτη μου υποβρύχια φωτογραφία το 2013. Με ψηφιακή κάμερα, εννοώ, καθώς και παλιότερα είχα μηχανές μίας χρήσης που τις έσπαγαν στο φωτογραφείο για να πάρουν το φιλμ. Να επιβεβαιώσω και αυτό που γράφει ο κ. Ζιακόπουλος για την υπερθέρμανση των ωκεανών, καθώς η θάλασσα είναι όλο και πιο ζεστή, όσο περνούν τα χρόνια και ακόμα και μετά από ψυχρά επεισόδια, ανακτά πολύ γρήγορα την κανονική της θερμοκρασία. Αυτός δεν ήταν, πάντως, ο μοναδικός λόγος που φέτος είχαμε περισσότερους κολυμβητές από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια στον Σαρωνικό, καθώς έπαιξε ρόλο και ο περιορισμός σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων. Γιατί έστρεψε αρκετό κόσμο στη θάλασσα, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να την περιορίζει να να την τιθασεύει, αλλά πάντα θα τον γοητεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και τελικά και την παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας επικρατεί ο απόλυτος κυρίαρχος του καιρού, ο ήλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kύριε Ζιακόπουλε....για να το γιορτάσουμε δεν κάνουμε μια επανάληψη τι μάθαμε όλο το χειμώνα και μετά να μας βάλετε ένα τεστ χειμερινου εξαμήνου?Πιο συγκεκριμένα απορίες

    α)Σε ποιο σημείο(θαλάσσια περιοχή ) του Βόρειου Αντλαντικού πρέπει να εντοπίσουμε το νότιο ρεύμα για να το εκλάβουμε ως ενδειξη ψυχρής εισβολής στην Ανατολική Ευρώπη Βαλκάνια?(π.χ δυτικά της μεγ.Βρεττανίας ,νότια της Ισλανδίας).Ακόμα μετά αυτήν την πρώτη ένδειξη μετά από πόσες μέρες κατά προσε΄γγιση εκδηλώνεται η ψυχρή εισβολή?
    β) Πως θα καταλάβουμε ότι η ψυχρή μάζα που κατεβαίνει θα δημιουργήσει χαμηλό στο Ιόνιο η στο Αιγαίο?.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (a) Rossby formula, long-wave formula, or planetary-wave formula.

      (b) Extratropical cyclones usually form when two air masses with different temperatures and moisture contents that flow in parallel, or are stationary, become coupled by a preexisting upper-level disturbance (usually a low-pressure center) near their interface.

      Διαγραφή
    2. κύριε ζιακόπουλε από τα αγγλικά θυμάμαι μόνο την καθηγήτρια!"θωμάς'

      Διαγραφή
    3. Το μεγάλο πρόβλημα "Θωμά" μου δεν είναι τα αγγλικά. Πίσω από τις ερωτήσεις σου βρίσκονται ολόκληρα κεφάλαια της δυναμικής και της συνοπτικής μετεωρολογίας.

      Διαγραφή
    4. δεν ήξερα κύριε Ζιακόπουλε...αλλά και τα δύο θέματα πραγματικά μου ήταν μία έκπληξη μέσα στην πολλές αλλά ουσιαστικά...ελάχιστες πληροφορίες που πάιρνουμε για τον καιρό....σπανια κάποιοι περνάν στην ουσία και εσείς τα προσφέρατε απλόχερα...δεν πειράζει ελπιζω τον άλλον χειμώνα τουλάχιστον να μας δώσει ευκαιρίες για "πρακτική"

      για την ιστορία 4η μέρα χιονόπτωσης στο βόιο.8 με 10 εκατοστά ..και το ενδιαφέρον την Παρασκευή το πρώι να δούμε αν θα καταριφθεί κανένα ρεκόρ ελάχιστης ...νομίζω το χιονοσκεπές έδαφος φλώρινας -εορδαίας με ξαστεριά...θα δώσουν εκπλήξεις..."θωμάς"

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά και καλές προγνώσεις στην όμορφη και σημαντική επιστήμη της Μετεωρολογίας.
    Την ακόμη περισσότερο πιο πυκνή ομίχλη,συννεφιά και ψιλόβροχο της Κυριακής (ανακατεμένη με σκόνη,γύρη) που κράτησε μέχρι εχθές το πρωί στις 9 το πρωί,διαδέχτηκε δυνατός ΔΒΔ άνεμος που με μίας καθάρισε την ατμόσφαιρα χαρίζοντας διαύγεια.
    Μετα το μεσημέρι ξεπέρασε τα 6 ίσως και ρα 7 μποφόρ και έφερε και κατά διαστήματα πυκνή συννεφιά με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μείνει στους 14-15 βαθμούς στον κάμπο όμως έφθασε ή και ξεπέρασε τους 18 βαθμούς.
    Από την νύχτα συννεφιασε και το πρωινό μας βρήκε με χιονόνερο και 4,5 βαθμούς,οπότε στον Ελικώνα σίγουρα χιονίζει από τα χίλια μέτρα ίσως και χαμηλότερα.
    Καλό είναι να μείνουν εκεί και να μην κατέβουν πιο χαμηλά,καθώς όλα τα δέντρα έχουν ανθίσει,οι ελιές είναι στο "σταυρωμα" και τα αμπέλια που βρίσκονται κάτω από τα 150-200 μέτρα έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμα να πετάξουν βλαστάρια.
    Φυσικά αυτό δεν το κανονίζουμε εμείς και έχει τύχει αρχές Μαΐου δροσοπαχνη να έχει κάνει μεγάλες ζημιές.
    Ευτυχώς μέχρι τώρα και παρόλο τα 3 χιόνια που είχαμε κοντά στο μισό μέτρο δεν είχε μεγάλες παγωνιες και να να να δεν φαίνεται να έχει πειράξει ελιές και λοιπά δέντρα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστοδουλε φίλε καλημέρα! Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου και δεν πιστεύω να παρεξηγηθείς,αλλα θεωρώ ότι έπεσες πολύ έξω φέτος στις προβλέψεις σου για τον φετινό χειμώνα γιατί με βάση αυτά που έλεγες για τα σημάδια της φυσης, εγώ περίμενα πολύ δυνατά πράγματα και μάλιστα το τονίζες πολλές φορές, και ιδίως για τη βδυτικη Ελλάδα. Τελικά αν εξαιρέσεις τις πολλές βροχές στην Ήπειρο, εμείς δεχτήκαμε τα λιγότερα χιόνια από όλους, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στο αουτσαϊντερ, την Αθήνα με τη Μηδεια. Εν κατακλείδι δεν το έπιασες το δεκατριαρι και λέω μήπως πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα σχετικά με τα σημάδια της φυσης? Σε χαιρετώ, φιλικά, Γιάννης!

      Διαγραφή
    2. Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του Χριστόδουλου - άλλωστε, δεν το έχει ανάγκη - νομίζω ότι τον αδικείς Γιάννη. Ο φετινός χειμώνας είχε έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες των τελευταίων ετών τον Φεβρουάριο, ακόμα δύο τον Ιανουάριο και οι ψυχρές συνθήκες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, παραμονές 25ης Μαρτίου κι ενώ έχει μπει και με βάση το ηλιοστάσιο η άνοιξη πια. Δεν ξέρω αν μένεις Ηγουμενίτσα ή εκεί κοντά, αλλά τα παράλια της δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου είναι δύσκολο να δουν χειμώνα με χιόνια λόγω γεωγραφικής θέσης. Το βορειοανατολικό ρεύμα τα αφήνει εντελώς ανεπηρέαστα, ενώ με το δυτικό χιονίζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα και στα ηπειρωτικά.

      Έχω φίλο στη Ζάκυνθο, που μου λέει ότι δεν έχει καταλάβει καθόλου χειμώνα φέτος, ενώ δεν είχαν ούτε μία φορά μονοψήφια μέγιστη θερμοκρασία. Επίσης, αν δεις και σήμερα τους χάρτες του meteo.gr τα παράλια της δυτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου είναι τα μοναδικά στη χώρα, που η θερμοκρασία δεν έπεσε, ενώ στην Αττική για παράδειγμα είχαμε πτώση 8-10 βαθμούς σε σχέση με χθες.

      Διαγραφή
    3. Στα βδυτικα (δυτική Μακεδονία) είχαμε και έχουμε χιονια φίλε,εν αντιθέσει με πέρυσι.Απο χιόνια καλά τα πήγαμε στα βδυτικα.Στην Ηπειρο όντως δεν χιόνισε.

      Διαγραφή
    4. Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Γιάννη. Καθόλου καλός χειμώνας δεν ήταν ο φετινός στην Ήπειρο. Πιο πολύ σε Φθινόπωρο έμοιαζε.
      Ελάχιστα χιόνια κάτω από τα 1400 μέτρα ενώ με ευκολία έβρεχε συνέχεια μέχρι τις κορυφές.

      Διαγραφή
    5. από πέρισι που δεν είχε ούτε καν βροχές πιστεύω πως φέτος ήταν καλύτερα τα πράγματα και μόνο από το ότι έπεφταν νερά.

      Διαγραφή
  12. Οπότε σύμφωνα με το άρθρο τα θαλάσσια οικοσυστήματα βλάπτονται περισσότερο λόγω της ταχύτερης θέρμανσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μόνο αυτό. Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τους ωκεανούς αυξάνει την οξύτητα των επιφανειακών νερών τους (οξίνιση των ωκεανών) με καταστροφικές συνέπειες για τους εύθραυστους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως είναι το πλαγκτό και τα όστρακα.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστή αυτή η παρατήρηση κ. Ζιακόπουλε και να προσθέσω ότι και τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας παθαίνουν λεύκανση και πεθαίνουν, επειδή θερμαίνεται όλο και πιο πολύ η θάλασσα. Παρεμπιπτόντως, δικαιωθήκατε απόλυτα και για την ψυχρή εισβολή που όντως είναι σημαντική. Και κρύο και βροχή στην Αττική. Μάρτιος σαν Ιανουάριος. Μόνο τα χελιδόνια που πετούσαν αρκετά βαθιά στη θάλασσα και για αυτό αρχικά τα πέρασα για αλκυόνες, θύμιζαν ότι μπήκε(;) η άνοιξη.

      Διαγραφή
  13. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ23 Μαρτίου 2021 στις 9:50 π.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε
    Καλημέρα και χρόνια πολλά σε σας αλλά και σε όλους τους μετεωρολόγους.
    Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά,ακμαίος και δημιουργικός για να μοιράζεστε μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες απο την επιστήμη σας.
    Με εκτίμηση
    Σ.Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας. Πριν δύο μέρες είχαμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ, αλλά δεν έγραψα κάτι σχετικό, γιατί είμαι απογοητευμένος από την καθολική μεταχείριση της Δασοπονίας εν γένει από την Πολιτεία και τους πολίτες, τουλάχιστον στη χώρα μας. Το θέμα είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ. Χρόνια Πολλά λοιπόν στη Μετεωρολογία και γενικευμένη εγρήγορση για να μην καταντήσει όπως τη Δασοπονία.
    Παρεμπιπτόντως, προηγουμένως το είδαν στο Ωραιόκσστρο και στο Πανόραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θαύμα! Θαύμα!.Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή, ποτιστική βροχή ΚΑΙ εδώ .Απίστευτο!.Να δόυμε πόσο θα κρατήσει.Πάντως δείχνει ευδιάθετη.
    Χρόνια πολλά για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.............................Παράκληση !.Μην .....πυροβολείτε τα μοντέλα.....--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και από μένα στον κ.Ζιακοπουλο και όλους τους μετεωρολογους επαγγελματίες και ερασιτέχνες,καλές προβλέψεις.
    Όπως είπε ο Χριστόδουλος σήμερα ξημέρωσε με χειμωνιάτικο σκηνικό,ήδη στο Ζερικι χιονίζει πυκνά και το έστρωσε και επίσης ξεκίνησε να χιονίζει σε Αράχωβα και Κυριακι(750 υψόμετρο) ενώ στο χωριό μου ακόμη δεν το έχει γυρίσει σε καθαρό χιόνι (Αγ.Αννα 700 υψ)αλλά όπως το βλέπω μάλλον θα το δούμε σύντομα.Ελπίζω να μην κάνει ζημιές σε φυτά και δέντρα.
    Φώτη έχεις δίκιο σε αυτό που λες αλλά φίλε στα κανάλια γίνεται θέμα μόνο ότι αφορά την Αθήνα,οι άλλοι δεν υπάρχουν,τι να κάνουμε το έχουμε αποδεχτεί πλέον.
    Χρόνια πολλά κ.Σιμουλη και σε σας για την γιορτή της Δασοπονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Στέλιο, έχω έρθει στο πανέμορφο χωριό σου, αλλά σαν περαστικός. Κάποτε περνούσε και το Rallye Acropolis από εκεί, με τρομερές ειδικές διαδρομές.

      Διαγραφή
    2. από τη διαμονή και τις επισκέψεις στην Αγ. Άννα, εκτός από το πολύ ωραίο σκηνικό με τις ταβέρνες, την εκκλησία και την πλατεία, όπου παίζουμε μπάλα με τα παιδιά, να χωνέψουμε τα εδέσματα (και όπου εύχομαι να βρεθούμε μια μέρα όλοι μαζί), μου έχουν μείνει οι ανεμογεννήτριες. ανεβήκαμε στη βάση τους, είναι εντυπωσιακές από κοντά. δε μου φάνηκαν ασύμβατες με την ομορφιά του τοπίου και καταλαβαίνω ότι υπάρχει αποδοχή από τους κατοίκους, αλλά γι' αυτό φυσικά είναι πιο αρμόδιος ο Στέλιος. είναι μια συζήτηση που γίνεται και στη Θεσσαλία αυτήν την εποχή, κυρίως για τα Άγραφα Καρδίτσας.

      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά σε όλους τους μετεωρολογους. Με μια ισχυρή καταιγίδα νωρίς το πρωί (συνοδεία σκόνης- σπάνια έχω δει τόση ραγδαιοτητα με σκόνη παρεμπιπτόντως), έκανε ο καιρός αισθητή την παρουσία του εδώ στη Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χορτιάτη Θεσσαλονίκη χιονίζει από το πρωί και πιο χαμηλά φίλτρο Ασβεστοχώρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όντως Χρήστο Σιμουλη το χωριό μου είναι πολύ όμορφο και γραφικό και ελπίζω την άλλη φορά να μην έρθεις μόνο σαν επισκέπτης αλλά να καθίσεις.Το ράλι Ακρόπολις είχε πολλές ειδικές εδώ στα μέρη μου,αλλά η δυσκολότερη ειδική πιστεύω πως ήταν στην παραλία της Αλυκης στον Κορινθιακό κόλπο.
    Όσο αναφορά για αυτό που έγραψε ο φίλος Γιάννης Θεσπρωτος για τον φιλο μου τον Χριστόδουλο,συντάσσομαι με τον ανώνυμο φίλο πιο πάνω και πιστεύω ότι τον αδικεις λίγο αφού μπορεί όντως να μην χιόνισε σε περιοχές που και εκείνος περίμενε όπως μου είπε και από κοντά όταν βρισκόμασταν αλλά δεν νομίζω ότι είχε σχέση ο φετινός χειμώνας με τον περσινό που δεν είχε κάνει σχεδόν πουθενά κάτι το αξιόλογο,ενώ φέτος πολλές περιοχές της ΒΔ χώρας έχουν τετραψήφιο νούμερο σε χιλιοστά και τα βουνά όλα έβαλαν και βάζουν αρκετό χιόνι εν αντιθέσει με πέρυσι που ψάχναμε να δούμε ποιο έχει χιόνι.Σίγουρα είναι και πράγματα που δεν έπεσε μέσα,στην περιοχή μας όμως έχει μεγάλη επιτυχία σε όσα εκτίμησε,εγώ τον παραδέχομαι σε πολλά σημεία και στο πρώτο που έπεσε μέσα είναι στο ρεύμα που όντως φέτος ευννοησε καθαρά την ΔΒΔ Ελλάδα.
    Πιστεύω ότι και ο ίδιος θα κάνει την κριτική του.
    Τέλος εδώ στην περιοχή μου το γύρισα σε χιόνι χωρίς όμως να το πιάνει λόγω της θερμοκρασίας που είναι στο +1,ρίχνει όμως πολύ καλό νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα.
    Δε θα κάνω το συνήγορο κανενός αλλά όταν γράφω κάτι είτε σε εκτίμηση καιρού είτε σε άλλα θέματα είμαι απόλυτος κ σίγουρος στη σκέψη μου.
    Ναι λοιπόν,δεν είχαμε φέτος βαρύ χειμώνα τελικά σε πανελλαδικό επίπεδο κ είχαμε μέσα μέσα κ ανοιξιάτικα διαλείμματα με διάρκεια κυρίως σε ανατολικά κ νότια τμήματα.
    Όμως ο φετινός χειμώνας δεν είχε καμία μα καμία σχέση με τον περσινό ούτε σε κυκλοφορία ούτε σε κατανομή υετού ούτε σε εντάσεις χιονοπτώσεων.
    Τα νερά που έπεσαν στα ΔΒΔυτικα ήταν απίστευτα κ διαρκείας όλο το χειμώνα ενώ τα ορεινά της Πίνδου ακόμη κ σήμερα έχουν τεράστιες ποσότητες χιονιού σε αντίθεση με πέρσι που ήταν άδεια.
    Επίσης το ρεύμα όλο το χειμώνα ήταν δυτικό που σημαίνει ότι όλες οι υφέσεις η ψυχρές εισβολές έρχονταν κατά κύριο λόγο από τα δυτικά με την γειτονική Ιταλία κ τα ΒΔυτικα Βαλκάνια να δέχονται πολλές καταβάσεις ψύχους με πολλά χιόνια έως τα πεδινά.
    Η χώρα μας απλά ήταν συνεχώς στο τέλος άτυχη για κάτι δυνατό.
    Τέλος είχαμε την φοβερή ψυχρή εισβολή τού Φλεβάρη με ιστορικό χιονιά σε Αττική ενώ ακόμη κ αυτές τις ημέρες ο χειμώνας συνέχιζει σε όλη την κεντρική κ βόρεια χώρα,ενώ κάποιοι ξεχνούν τα χιόνια κ το κρύο για την εποχή πού είχαμε στα δυτικά πριν μία εβδομάδα περίπου με τα χιόνια να κατεβαίνουν έως τα 700μ.
    Ο Χριστόδουλος για μένα ρίσκαρε κ έκανε μία εκτίμηση από 6 μήνες πριν(!!) κ για μένα το ποσοστό ευστοχίας τού ξεπέρασε επιστήμες, μετεωρολόγους όπως κ μερομηνάδες.
    Η Πίνδος από δυτική Μακεδονία κ κάτω είχε φέτος πολύ καλές στιγμές.
    Θεός δεν είναι κανένας για να προβλέπει το μέλλον με ακρίβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός Φώτη σχεδόν σε όλα. Για μένα ήταν ιστορικός γενικά χειμώνας και θα καταγραφεί στα χρονικά. Αττική, βόρεια Εύβοια, Θεσσαλία, Λήμνος και νησιά ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ΒΔ Ελλάδα, βιώσαν απίθανα χιόνια φέτος, αλλά και πολλές περιοχές πολλά νερά και τα περισσότερα βουνά καντάρια χιόνια!
      Χρόνια πολλά για την ημέρα της μετεωρολογίας και ιδιαίτερα σε σας κ.Ζιακόπουλε.

      Ν. Ανδρ.

      Διαγραφή
    2. Για ποιον λόγο πρέπει να συγκρίνουμε τον φετινό με τον περσινό που ήταν ανύπαρκτος οπότε και σε σχέση με αυτόν να λέμε ότι φέτος ήταν καλά?

      Αμα συγκρίνουμε τον φετινό με έναν ΚΑΝΟΝΙΚΟ χειμώνα θα δουμε ότι στην Ήπειρο το μόνο που θυμίζε χειμώνα ήταν οι βροχές οι οποίες όμως συνέχεια έφταναν έως τα 2000 μέτρα.

      Διαγραφή
    3. Αν εξαιρέσουμε το τωρινό διάστημα του Μάρτη που χιόνισε αξιοπρεπώς στη Δυτική Μακεδονία, που φτασαμε δηλαδή, τέλη Μάρτη!! Ο χειμώνας 5 μέρες ήταν όλες και όλες, 2 μέρες στο Λεανδρο και άλλες 2 στην Μηδεια που χιόνισε αξιοπρεπώς στις περιοχές που αναφέρεσε, το υπόλοιπο διάστημα είχαμε φθινόπωρο με μεγάλα διαστήματα Ανοιξης, ιδίως στα ανατολικά, όπου όλο το χειμώνα οι Αθηναίοι κάνανε μπάνια, εντάξει δεν είχαμε το περσινό χάλι, αλλά και φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστός, καλό είναι να είμαστε ρεαλιστές και ορθολογιστες.καλο βράδυ!

      Διαγραφή
    4. Να σαι καλά φίλε μού.
      Πολύ σωστά προσέθεσες τα νησιά τού ανατολικού κ βορείου Αιγαίου όπου όντως ο χειμώνας ήταν πολύ καλός φέτος ενώ ακόμη κ τις επόμενες δύο ημέρες θα έχουν πάλι χιονάκια έως χαμηλά.

      Διαγραφή
    5. Ο χειμώνας φέτος στην Λέσβο, ήτανε πολύ περίεργος,μέχρι Χριστούγεννα ήπιος θερμοκρασιακά,με λίγα καλά νερά.2 πολύ καλοί μήνες, Ιανουάριος κ Φλεβάρης,με πολλές καιρικές συγκινήσεις.Ο Μάρτης ο μισός πήγε χαμένος, όμως μετά τις 15 ,μας αποζημίωσε πράγματι,με τουλάχιστον 3 πολύ καλά νερά
      . Όσο αφορά τις επόμενες 2 ημέρες,οι χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά το ξημέρωμα με προβληματίζουν αρκετά, όμως πιστεύω ότι θα γλιτώσουμε τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα.Χρονια πολλά για την ημέρα της μετεωρογιας και από εμένα.
    Ο κλάδος της μετεωρογιας πιστεύω ότι δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα.Πολλα πολλά επαγγέλματα χρειάζονται την πρόγνωση του καιρού.Και οπωσδήποτε και ο καθένας μας για να προγραμματίσει τις δουλειές του.Γιατι όχι και το χόμπι του.Ο καλύτερος καιρός είναι αυτός που έχει συνεχείς μεταβολές, ανάλογα με την εποχή φυσικά.Αυτο το έχει πει ο κύριος Ζιακοπουλος, και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    Στα του καιρού σήμερα είχαμε εδώ στην Κορινθία (Ανατολική)καλουτσικο νερό, αλλά ο τόπος θέλει πολλά τέτοια νερά πρώτα να ξεδιψάσει, και μετά να κάνει απόθεμα.Περασε όμως η εποχή.Μακαρι να ρίχνει καμιά βροχή από δω και πέρα,μπας και συντηρηθεί ο τόπος, γιατί το καυτό Ελληνικό καλοκαίρι πλησιάζει.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια πολλά σε όλους τους εραστές της μετεωρολογίας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα, δυστυχώς αυτή την στιγμή χιονίζει κ στα πεδινά του νησιού, ρίχνει πεταλούδα που λέμε εδώ. Θα δείξει το πρωί, ελπίζω να μην έχει διάρκεια το φαινόμενο. Θα γίνουν πολλές ζημιές στα δέντρα κ όχι μόνο. Φανατικός χιονοφιλος, όμως αυτό που ήρθε τέλη Μαρτίου, είναι μόνο για ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή