Γνωρίζετε ότι...

Στη φύση παρατηρείται συχνά ένας μηχανισμός που οδηγεί στη δημιουργία υετού από ένα σύστημα δύο νεφών διαφορετικού ύψους. Στο συγκεκριμένο μη­χανισμό από το υπερκείμενο πολύ ψυχρό νέφος (νέφος-τροφοδότης) πέφτουν παγοκρύσταλλοι στο κατώτε­ρο νέφος (τροφοδοτούμενο νέφος), το οποίο συνήθως αποτελείται μόνο από υπέρψυχρα υδροσταγονίδια. Στο τροφοδοτούμενο νέφος οι παγοκρύσταλλοι λειτουργούν ως πα­γοπυρήνες που προσελκύουν τα υπέρψυχρα υδροσταγονίδια και με τις διαδικασίες της απόθεσης, της σύμφυσης ή της συσσωμάτωσης δημιουργούνται κρύσταλλοι χιονιού που μπορούν να φθάσουν στο έδαφος με τη μορφή βροχής ή χιονιού (βλέπε σχήμα).


Ο μηχανισμός της φυσικής σποράς νέφους από υπερκείμενο νέφος είναι αρκετά συχνός στα ορογραφικά νέφη και μάλιστα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και στις υπήνεμες περιοχές της οροσειράς. Στην τελευταία περίπτωση, το ρόλο του τροφοδότη-νέφους παίζουν τα νέφη τα οποία δημιουργούνται στις κορυφές των ορεογενών ατμοσφαιρικών κυμάτων, ενώ τροφοδοτούμενα νέφη είναι στρωμα­τόμορφα νέφη που βρίσκονται κάτω από αυτά. Σημειώνεται ακόμα ότι φυσική σπορά μπορεί να παρατηρηθεί και στο κάτω μέρος ενός σωρειτομελανία από παγοκρυστάλλους που πέφτουν από τον άκμονά του.

8 σχόλια:

  1. Δάσκαλε ευχαριστούμε άλλη μια φορά για τις γνώσεις που μας προσφέρεις! Μας έχεις κάνει τζιμανια στη μετεωρολογία! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι οι πραγματικοί Δάσκαλοι: Δεν σταματούν να παρέχουν τις γνώσεις τους στους μαθητές τους...
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σαι καλά Δάσκαλε, καλό βράδυ από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ.
    Ούτε είχα ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ανεμους αυτο το φαινομενο παρατηρειται ευκολα στις βορειες και δυτικες πλευρες του παναχαικου συνοδευομενο πολλες φορες αναλογα με την εμφανιση και την θεση του ηλιου απο ουρανιο τοξο η ιριδισμους των νεφων Ευχαριστουμε δασκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. -----Πολύ ωραία.Ίσως τωρα μπορώ να δώσω απάντηση σε κάποιες περίεργες,για μένα,συμπεριφορές ορογραφικών νεφών.
    ----Τροφοδότη λογαριασμό ήξερα,τροφοδότη νέφος όχι!!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα υπερθέαμα έλαβε μέρος από τα ξημερώματα στην περιοχή μου με συνεχή αστραποβροντα και κεραυνούς εκωφαντικους,σειοταν ο τόπος στην κυριολεξία αλλά τα φαινόμενα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα είχαν πολλά μεγάλες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή μέσα στον νομό.
    5,8 έγραψε ο σταθμός μου συν 1,3 την νύχτα συν 1,3 εχθές πριν το μεσημέρι,σύνολο 8,4 χιλιοστά, όχι άσχημα αλλά όχι αυτά θέλαμε.
    Η θερμοκρασία στους 4,5 βαθμούς το πρωί,κοντά στους 10 βαθμούς τώρα,πάντως το άσπρισε ξανά μέχρι και τα 700 μέτρα περίπου,δηλαδή ίσως να το είδε πάλι ο φίλος μου ο Στέλιος.
    Ευχαριστούμε τον δάσκαλο για τα δωρεάν μαθήματα του.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστούμε. Η πρόγνωση τέτοιου φαινόμενου είναι σχετικά εύκολη ή δύσκολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή