Στον καιρό του Αισώπου...


                                                                                         Καλημέρα, φίλοι μου! 

40 σχόλια:

  1. Καλημέρα,

    Ως φιλόλογος, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω: Πολλές φορές προβλέφθηκαν κακοκαιρίες από κάποιους και οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν. Άρα, κανείς πλέον δεν τις πιστεύει...
    Όταν όμως έρθει κάτι σημαντικό, κανείς δε θα πιστέψει την πρόγνωσή τους, ακόμα κι αν έχουν δίκιο...

    Άλλες ερμηνείες;
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ψεύτης βοσκός είναι,χμ...
    Καλημέρα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρχισαν οι γρίφοι. Τέλεια! Κάτι μου λέει όμως ότι αυτή τη φορά δεν έχουν να κάνουν με τον καιρό, αλλά με την... περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε και φίλοι της παρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Τον ψεύτη βοσκό μου θυμίζει η σημερινή ανάρτηση. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από τέτοιους, δυστυχώς.

      Διαγραφή
    2. Δεν πιστεύω ότι θα ανέβαζε κάτι που να αφορά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μάλλον με τον καιρό σχετίζεται. Εξάλλου, δε θα το έκανε αυτό (να παίξει με τον πόνο μας)

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ο πόνος της παραπληροφόρησης είναι μεγαλύτερος από τον καιρικό μας πόνο, δυστυχώς και πάλι. Οι ειδήσεις που βγάζουν οι αυτόματες ενημερώσεις του google, οι αναρτήσεις στα social media, οι ειδήσεις στα κανάλια και πολλές άλλες πηγές το έχουν παρακάνει και όλα βρωμάνε μετεωτρομολαγνεία. Κύριε Ζιακόπουλε ακόμα γελάω με το σχόλιο σας!

      Διαγραφή
  4. Μια ερώτηση, πώς εξηγείται η συνύπαρξη βοριάδων με κατανομή θερμοκρασιών που θυμίζουν, όχι ισχυρό αλλά υπαρκτό φαινόμενο θερμοκρασιακης αναστροφής στην Αττική σύμφωνα με τις καταγραφές ελαχίστων του ΕΑΑ; Ευχαριστώ πολύ!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επανέρχομαι με εναλλακτική ερμηνεία: ΤΩΡΑ που πλησιάζει κάτι, κανείς δε θα τους πιστέψει...
    (Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται...)

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρχεται η συντέλεια?Στην Λαμία κουνάει συνέχεια,μια ευθεία είναι εξάλλου απο τον μεγάλο κάμπο.Τι άλλο θα μας βρει...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H κλιματική αλλαγή είναι παιδιά....τπτ άλλο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι υπονοείς "Θωμά"; Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τη συμπεριφορά μας; Προχωρημένο σε βρίσκω!

      Διαγραφή
    2. εννοώ ΄
      α)Την ευκολία με την οποία σχεδόν όλοι -φυσικά δεν εννοώ εσάς-αποδίδουν κάθε ακραίο καιρικό γεγονός στην κλιματική αλλαγή,αυτό θέλουμε δεν θέλουμε είναι μία "συμπεριφορά "της πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας.
      β)Οταν όμως αυτήν μορφοποιηθεί(με όποια μορφή πάρει αυτήν) και έχουμε να κάνουμε με ουσιαστική αλλαγή του κλίματος πάλι δεν θα μπορούμε να το περιγράψουμε καθώς υπάρχει εμμονή στην προσέγγιση της.Φυσικά πάλι εξαιρείσθε εσείς καθώς οι θέσεις σας συνοδέυονται με έλλογα επιχειρήματα.

      Ομως από τις εξηγήσεις σας καταλαβαίνω ότι κάτι αρνουνται να δουν τα μοντέλα
      και να το αποδώσουν σωστά.εδώ βάζω την φαντασίωση της καθόδου του Αυλώνα της βόρειας Ευρώπης.
      Κύριε Σιμούλη το βόιο ακόμα προσπαθεί να ξεπαγώσει αλλά δίνει υπέροχες εικόνες με τις λιακάδες και το παγωμΈνο χιόνι από την αναστροφή.!

      Διαγραφή
    3. Ο λύκος είναι η κλιματική αλλαγή "άπιστε" Θωμά! Αν δεν την βλέπεις τότε θέλεις να "πιστεύεις" στα παραμύθια...

      Διαγραφή
    4. ωραία ...η υποτύπωση φίλε μου νώντα....αλλά αν προσέξεις δεν νομίζω να διαφωνούμε....!αλλά καλύτερα να ασχοληθούμε με την αποκρυπτογράφηση του αισώπου.

      Διαγραφή
    5. Αν συμφωνούμε στο οφθαλμοφανές πλέον, χαίρομαι! Αν τυχόν όχι, θα πρέπει να σε πείσω. Και καθώς δεν είμαι ειδικός θα σου πω μόνο αυτό, στα πενήντα έξι μου χρόνια, πρώτη φορά στα παράλια της Μάνης έχουν βγάλει άνθη τα λιόδενδρα από τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να πεθάνουν τα έλατα στα βουνά μας για να πούμε ναι, υπάρχει κλιματική αλλαγή. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Και ο μύθος είναι σαφής και το επιμύθιο εύληπτο.Αφορά σε ενσυνειδήτως ψευδομένους,οι οποίοι τελικά είναι πλανώντες και πλανώμενοι.Δεν νομίζω ότι σχετίζεταιΠ με μετεοπρογνώσεις,επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές,γιατί πρόκειται για άλλης τάξεως ζήτημα.
    Πάντως υετικά το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη δεν φαίνεται καλό.Να δούμε.Έχουμε "συμφωνία" μαζί του για δύο καλά νερά.Και θα έρθουν.Γιατί...."pacta sunt servanda"!--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η indulgentia (συγχωροχάρτι) προς αυτούς που αντιεπιστημονικώς διαγκωνίζονται δια το «πρώτοι ημείς είπωμεν προς υμάς…» είναι μη αποδεκτή από τη μετεωρολογική ορθοδοξία. Ένας εχέφρων «βοσκός» θα πρέπει να γνωρίζει ότι η λαϊκή ρήση «Μη σε γελάσει ο Μάρτης το πρωί και χάσεις την ημέρα» δεν απευθύνεται μόνο προς τους ανθρώπους. Απευθύνεται και προς τα μοντέλα!

      Διαγραφή
    2. Κοινώς, τα μοντέλα βιάστηκαν κατά το πρωινό και τώρα τα παίρνουν πίσω

      Διαγραφή
  9. Βέβαια, στο τέλος ο λύκος ήρθε και ο τσοπάνος ήταν απροετοίμαστος γιατί δεν τον πίστευε κανείς. Απλά εδώ δε θα έρθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε είχα την εντύπωση ότι ο διαγκωνισμός του "Πρώτοι ημείς..."αφορούσε κατ εξοχήν στη δημοσιογραφία (είδηση).Δηλαδή εδώ υπολανθάνει και άλοθι " ο όφις(μοντέλα) με ηπάτησεν".Και εγώ που νόμιζα η πεταλούδα στον Αμαζόνιο!.Βεβαίως έτσι η indulgentia δεν είναι αποδεκτή .Τους βλέπω να παραμένουν αενάως στο "καθαρτήριον πυρ".Τι να πω!Μου είναι ξένα αυτά.Ετσι δεν γίνονται καταγέλαστοι?.Κάπως έτσι μάλλον την έπαθε και ο....άρχων του κλέους.Κάποια στιγμή "έκατσε" ένα medicane και μετά.....αέρας τα φυσάει.....!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα παιδιά.
    Ο Μάρτης είναι ένας μήνας πολύ ευμετάβλητος.Οπως το έχουν πει οι μετεωρολόγοι και το έχουμε δει και ο καθένας μας.Πρεπει λοιπόν να γίνονται ολιγοημερες προγνώσεις, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια τυπική μέρα ήταν η σημερινή,μέσα στο κλίμα της περιόδου.Είχαμε έναν σεισμό,ένα ακόμα σκληρό lockdown,πάλι λιακάδα,αυτά.Καλό βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και τα μπουμπουνιτά συνεχίζονται έξω.Δυστηχως δεν είναι μπουμπουνιτά καιρού,είναι οι δυνατές απότομες βουές που συνοδεύουν τους μετασεισμους που μας κουνουν ακόμα και τώρα,πριν 20λ.βγηκαμε ολοι έξω πάλι απο τα σπίτια μας.
    Και οταν λεω μπουμπουνιτά τα εννοώ,οχι βοες βροντές,και τα σκυλιά ασταμάτητα γαυγιζουν,και πολλά απ'αυτά σαν ουρλιαχτά λύκων.Δυσκολη η νύχτα σήμερα!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο ανήμπορος είναι ο άνθρωπος μπροστά στις φυσικές καταστροφές!
      Καλό βράδυ, φίλε μου. Όσο καλό βέβαια μπορεί να είναι ένα βράδυ σε τέτοιες συνθήκες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ δάσκαλε!Ακόμα και ο πατέρας μου απορεί γι'αυτην τη δυνατή βοή.Μπουμπουνιτά τα λεω εγώ,πως βαζουν φουρνελα στα λατομεία λέει ο πατέρας μου.Πραγματικα!
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    3. Υπομονή Γιώργο από Τρίκαλα, τα έχω ζήσει πολλές φορές Μυτιλήνη ο Ταξιάρχης μαζί σας, καλό ξημέρωμα με υγεία.

      Διαγραφή
    4. μια αναθεώρηση της ζωής (κοινώς "update") την προσφέρουν τα 6 R στον 6ο όροφο. ανήμπορος ο άνθρωπος στη συμπαντική σκακέρια, αλλά και δυνατός στα καλά του, αν αναλογιστούμε τις μηδενικές ανθρώπινες απώλειες, σ' ένα τέτοιας εμβέλειας φαινόμενο.

      ας πούμε και έναν καλό λόγο, γι αυτούς που έκαναν καλά τη δουλειά τους.
      (κ' ότι έβλεπα στο Μονόγραμμα τον κ. Τάσιο, τις προάλλες και ανεπιτυχώς προσπαθούσα να τον υποδείξω στα παιδιά, ως πρότυπο, σε ώρες τηλεοπτικού prime time)..

      καλημέρα


      Διαγραφή
    5. Θεοδόσης Τάσιος: ένας σύγχρονος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οξυδέρκεια και πολυμάθεια-πολυμέρεια εξαιρετικά σπάνιες. Προχθές έβλεπα ένα αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά και είδα πόσο μοιάζουν οι φυσιογνωμίες των δύο αυτών σπουδαίων ανθρώπων.
      Καλημέρα σε όλους και προπάντων στους κεντροελλαδίτες που δοκιμάζονται.

      Διαγραφή
    6. Εξαιρετικός και σπάνιος άνθρωπος και μηχανικός ο κύριος Τάσιος. Πρότυπο από αυτά που λείπουν δυστυχώς. Έχω δει μερικές συνεντεύξεις του και πραγματικά έμεινα άφωνος από τον πλούσιο λόγο του και τον μοναδικό τρόπο σκέψης του. Άνθρωπος του φωτός. Γιώργος Λ.

      Διαγραφή
    7. Θ. Τάσιος, κορυφαίο μυαλό, μεγάλος επιστήμονας.
      Όποιος τον έχει παρακολουθήσει δια ζώσης σε διαλέξεις του, είναι συγκλονιστικός με απίστευτο χιούμορ, αυτοσαρκασμό αλλά και όπου χρειάζεται δηκτικός και αιχμηρός, ιδικά στις απόψεις «ελληνικούρες».
      Όποιος έχει την δυνατότητα, να παρακολουθήσει στο Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis το μάθημα του με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία».

      Διαγραφή
    8. Κουράγιο σε όλους τους συνανθρώπους μας από τη Θεσσαλία.
      Ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός ακόμη κ στην Αιτωλοακαρνία, οπότε μπορώ να καταλάβω το τι συνέβη εκείνη τη στιγμή αλλά κ στη διάρκεια των συνεχών μετασεισμών.
      Κάποιες τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις πόσο ασήμαντος είναι ο άνθρωπος στη μανία της φύσης.
      Προς συμμόρφωση κάποιων μεγάλων...

      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Γιώργο σε καταλαβαίνω απολύτως.Τα έχω περάσει πολυ έντονα.Κορινθία γαρ.Σου εύχομαι υπομονή και καλή δύναμη .Να το ξεπεράσετε γρήγορα.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτή την ανημποριά επικαλούνται οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και μας ζαλίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ τραγικά πράγματα αυτά πού συμβαίνουν, ευτυχώς δεν έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δόξα το Θεό!! Καλή δύναμη κ καλό κουράγιο στον κόσμο της Θεσσαλίας!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλη δύναμη στους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία!Όλα τα είχε η μαριορη(κορονοιος,αβεβαιότητα κτλ) οι σεισμοί μας έλειπαν.Δυσκολες εποχές για όλους μας δυστυχώς.Οι βασικοί πυλώνες μιας υγιούς κοινωνίας υπό κατάρευση,παιδεία(σχολεία κλειστά),θρησκεία(εκκλησίες κλειστές),υγεία.Χανονται οικογενειακές αξίες,έθιμα,παραδόσεις και όλοι μας σε κατάσταση αδράνειας!Δύσκολος γρίφος του Ζιακοπουλου..Πριν την Μήδεια σε ανάρτηση σας είχατε αναφέρει ότι σας ζώνουν τα φίδια με το ότι βλέπετε για Μάρτιο δηλ όψιμο χειμώνα..Τελικά αρνάκι η λύκος ο Μάρτιος?Γιάννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρνάκι γάλακτος. Ούτε καν προβατίνα. Καλά ψησίματα σήμερα. Λέμε τώρα.

      Διαγραφή
  18. Υπερθεματίζω σχετικά με τον σπάνιο Ανθρωπο και Επιστήμονα Θ.Τασιο.Από το οπλισμένο σκυρόδεμα μεχρι τη φιλοσοφία .Αυτές τις μέρες ξαναδιαβαζω και επικαιροποιώ το βιβλίο του "Ας αναστοχαστούμε εαυτούς και αλλήλους".------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή