«Ο μεγάλος άνδρας πέθανε!»

Ο Λόρδος Μπάιρον ή Βύρωνας, ένας από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές του 19ου αιώνα, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1809 ως προσκυνητής του ένδοξου παρελθόντος της και μετά από 14 χρόνια επανήλθε ως υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της. Κατά τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, τα είδωλα του Μπάιρον ήταν πάντοτε «Οι Μούσες, ο Έρωτας και ο Άρης». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κωστής Παλαμάς, που, απευθυνόμενος προς το μεγάλο Φιλέλληνα, έγραψε: «Κι αν έζησες Διόνυσοςξεψύχησες Μεσσίας». Στο σημερινό άρθρο δεν θα εξετάσουμε την ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον. Θα ασχοληθούμε με τον αγώνα που έδωσε τους τελευταίους μήνες της ζωής του στο ηρωικό Μεσολόγγι για την απελευθέρωση της Ελλάδας και βέβαια με τον καιρό και το κλίμα της Ιεράς Πόλεως που στάθηκαν απέναντί του.


Το πλοίο που έφερε για δεύτερη φορά το μεγάλο Φιλέλληνα στην Ελλάδα έφθασε στο λιμάνι του Αργοστολίου στις 3 Αυγούστου (με το νέο ημερολόγιο) του 1823. Στην Κεφαλονιά, που ήταν υπό αγγλική κατοχή, ο Μπάιρον έμεινε περίπου τέσσερις μήνες, καταστρώνοντας τα σχέδιά του  για την υποστήριξη της ελληνικής επανάστασης. Εκεί, μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισε ότι ο καταλληλότερος τόπος για να εγκατασταθεί ήταν το Μεσολόγγι, «το κάστρο της  Ρούμελης και του Μοριά η κολόνα», που το είχαν δοξάσει οι υπερασπιστές του ένα χρόνο πριν.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1823, ο Λόρδος Μπάιρον και η συνοδεία του αναχώρησαν μέσω Ζακύνθου για το Μεσολόγγι με δύο πλοία. Όταν τα ξημερώματα της επομένης έφθασαν στον Πατραϊκό κόλπο, έπεσαν πάνω στα τουρκικά πολεμικά πλοία που εφάρμοζαν ναυτικό αποκλεισμό. Οι Τούρκοι συνέλαβαν το ένα από τα πλοία, στο οποίο επέβαινε ο Ιταλός φίλος του Μπάιρον Πιέτρο Γκάμπα, και λίγο έλλειψε να συλλάβουν και το πλοίο του ίδιου του Μπάιρον. Τελικά, το πλοίο του Άγγλου σώθηκε την τελευταία στιγμή, βοηθούμενο από τον άνεμο που το έσπρωξε προς το ακρωτήριο Σκρόφα. Ο άνεμος, που  αρχικά βοήθησε τον Μπάιρον και τους συνοδούς του να ξεφύγουν από τους Τούρκους, στη συνέχεια ενισχύθηκε σημαντικά και λίγο έλλειψε να τους πνίξει. Επί τρία  μερόνυχτα θαλασσοδέρνονταν μεταξύ Εχινάδων και Δραγαμέστου (Αστακού), ώσπου το πλοίο τους να βρει προσωρινό καταφύγιο στο λιμάνι του Αστακού. Όταν ο Μαυροκορδάτος και οι λοιποί ηγέτες του Μεσολογγίου έμαθαν τα συμβάντα, έστειλαν στον Αστακό πλοιάρια με ενόπλους κι ένα πολεμικό πλοίο, τον Λεωνίδα, για να οδηγήσουν με ασφάλεια το πλοίο του Μπάιρον στο Μεσολόγγι. Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 1824, κάτω από έναν λαμπρό χειμωνιάτικο ήλιο, το πλοίο με τον μεγάλο Φιλέλληνα έφθασε στο λιμάνι της Ιερής Πόλης, όπου οι Αρχές και σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της του επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή.

Από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασής του στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Μπάιρον άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα στη Δυτική Ελλάδα. Με χρήματά του οργάνωσε σε στρατιωτικό σώμα τους ατίθασους Σουλιώτες, με τους οποίους σχεδίαζε να πολιορκήσει και να καταλάβει τη Ναύπακτο. Ένας δεύτερος στόχος ήταν η δημιουργία σώματος πυροβολικού υπό την αρχηγία τού Άγγλου Ουίλιαμ Πάρι. Οι εβδομάδες που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα κουραστικές για τον Μπάιρον, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε να επιλύσει και τα σχεδόν καθημερινά προβλήματα που του δημιουργούσαν οι ανυπάκουοι Σουλιώτες. Μοναδική του διασκέδαση ήταν να κάνει έφιππος περιπάτους και να κυνηγάει αγριόπαπιες στη λιμνοθάλασσα με το βαρκάρη του Γιάννη Γαζή.

Ενώ οι μέρες κυλούσαν, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Άγγλος φιλέλληνας αρρώστησε ξαφνικά, αλλά σε λίγες μέρες κατάφερε να αναρρώσει. Μόλις ανέκτησε τις δυνάμεις του, ξανάρχισε τους περιπάτους του με το φίλο του Γκάμπα. Ο καιρός όμως με τις συνεχείς βροχές είχε κάνει το έδαφος σε πολλά σημεία ακατάλληλο για ιππασία και οι δύο άνδρες έπρεπε να διασχίζουν τη λιμνοθάλασσα με βάρκα. «Το Μεσολόγγι είναι ένα καλάθι με λάσπη» έγραψε ο Μπάιρον και ο Γκάμπα έλεγε ότι «η κύρια πύλη της πόλης ήταν τόσο πνιγμένη στη λάσπη που δύσκολα θα χρειαζόταν υπεράσπιση απέναντι σε μια επίθεση του εχθρού».1

Η 9η Απριλίου του 1824 ήταν μοιραία για τον Λόρδο Μπάιρον και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η καταιγίδα που εκδηλώθηκε εκείνη την ημέρα. Οι πηγές αναφέρουν ότι το πρωί, που οι δύο φίλοι ξεκίνησαν έφιπποι τον περίπατό τους για τη Φοινικιά, ο καιρός ήταν καλός. Αργότερα όμως ξέσπασε ισχυρή καταιγίδα που τους ανάγκασε να γυρίσουν πίσω. Οι περιγραφές όλων των ιστορικών συγκλίνουν στο σημείο αυτό. Ο Σπυρίδων Τρικούπης αναφέρει ότι ο Μπάιρον «κατεβράχη επελθούσης ραγδαίας βροχής»2, ενώ ο Μένδελσων Βάρθολδης γράφει ότι «κατελήφθη υπό αιφνιδίου θυέλλης τρία μίλια μακράν του Μεσολογγίου, πράγμα συνηθέστατον εν Ελλάδι κατά το έαρ».Στη βιογραφία του Λόρδου Μπάιρον που συνέγραψε ο Γάλλος ακαδημαϊκός Abel-François Villemain αναφέρονται τα παρακάτω: «Ημέραν τινά εξελθόντες του Μεσολογγίου έφιπποι αυτός τε και ο κόμης Γάμπας, απεμακρύνθησαν της πόλεως μέχρι των δύο περίπου μιλίων, και καταληφθέντες υπό σφοδρού λαίλαπος, επανήρχοντο δρομαίως, διάβροχοι υπό του ύδατος και του ιδρώτος. Φθάνοντες εις τας θύρας της πόλεως, κατέβαινον συνήθως του ίππου, και μετεβιβάζοντο εις την οικίαν των διά τινος λέμβου. Αλλά τότε παρατηρήσαντος του κόμητος Γάμπα ότι ήτον άφρον να εκτεθώσιν ικανήν ώραν βρεχόμενοι εν λέμβω ασκεπεί, ο Βύρων απεκρίθη γελών: «Δεν είμαι αληθής στρατιώτης εάν εις τοιαύτα μικρά πράγματα προσέχω».4

Ο Λόρδος Μπάιρον δεν άκουσε το φίλο του. Έδωσε το άλογό του στον υπηρέτη του και βρεγμένος όπως ήταν πήδησε στη βάρκα του Γαζή και κατευθύνθηκε προς το σπίτι του. Δύο ώρες μετά την επιστροφή του, ο Γκάμπα τον βρήκε ξαπλωμένο στο δωμάτιό του με υψηλό πυρετό και ρευματικούς πόνους. Την επόμενη μέρα, παρά την άσχημη υγεία του, ο Άγγλος βγήκε και πάλι έφιππος να κάνει τον πρωινό του περίπατο με το άλογό του. Μετά την επιστροφή του στο σπίτι η κατάστασή του χειροτέρεψε και έπεσε στο κρεβάτι. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πάρι και ο θαλαμηπόλος του Μπάιρον κατάφεραν με μεγάλη δυσκολία να πείσουν τον Άγγλο φιλέλληνα να αναχωρήσει για τη Ζάκυνθο μέχρι να ανακάμψει η υγεία του. Οι καταιγίδες, όμως, εκείνων των ημερών δεν άφησαν τα πλοία να αποπλεύσουν.

Στις 17 Απριλίου ο Μπάιρον αναγκάσθηκε να δεχθεί να του κάνουν αφαιμάξεις, οι οποίες, όμως, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το απόγευμα της 18ης του μήνα, βαριά πλέον άρρωστος,  μίλησε για την Ελλάδα: «Της έδωσα το χρόνο μου, την περιουσία μου, την υγεία μου και τώρα της δίνω και τη ζωή μου».Την επομένη, 19η Απριλίου,  μέσα στο παραλήρημά του θα ψελλίσει λίγα ακόμα λόγια για τις δύο μεγάλες αγάπες του: την κόρη του και την Ελλάδα: «Εμπρός θάρρος», έλεγε. «Μιμηθείτε το παράδειγμά του... Φτωχό μου παιδί... αγαπητή μου Ίδα... αν μπορούσα μόνο να σε ιδώ... Καϋμένη Ελλάς... Καϋμένο Μεσολόγγι...». Το απόγευμα στις 6 πρόφερε μόνο μια φράση, την τελευταία: «Θέλω τώρα να κοιμηθώ...». Και εξέπνευσε. Εκείνο το θλιβερό απόγευμα της 19ης Απριλίου 1824, που ο Μπάιρον έκλεισε τα μάτια του για πάντα, ξέσπασε στο Μεσολόγγι δυνατή καταιγίδα. Ο ουρανός πάνω από την Ιερή Πόλη χαιρετούσε το μεγάλο φιλέλληνα με λυγμούς και δάκρυα. Οι Μεσολογγίτες περίλυποι ψιθύριζαν από πόρτα σε πόρτα: «Ο μεγάλος άνδρας πέθανε!». 

Ο καιρός και το κλίμα του Μεσολογγίου στράφηκαν εξ αρχής εναντίον του Λόρδου Μπάιρον. Όταν ήλθε να εγκατασταθεί στο Μεσολόγγι, κινδύνευσε από σφοδρή τρικυμία, ενώ η καταιγίδα της 9ης Απριλίου αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Στο διάστημα της παραμονής του στην πόλη μόνιμη απειλή για την υγεία του ήταν το υγρό της κλίμα. Ο Μπάιρον το ήξερε, όπως φαίνεται από αυτά που κάποια στιγμή είχε δηλώσει στο γονδολιέρη που τον είχε ακολουθήσει από τη Βενετία: «Οι Έλληνες, οι Τούρκοι ή και το κλίμα δεν θα με αφήσουν να φύγω από την Ελλάδα».4 Υπάρχουν ακόμα πάμπολλες επιστολές του Λόρδου Μπάιρον, στις οποίες ο Άγγλος φιλέλληνας γράφει για την ασταμάτητη βροχή του Μεσολογγίου, που δημιουργούσε αντίξοες συνθήκες για την επιβαρυμένη υγεία του. Παρόλα αυτά, επέλεξε να μείνει ως το τέλος στην πόλη, μην υποκύπτοντας στις προτροπές των φίλων του να την εγκαταλείψει. Ακόμα και μετά το θάνατό του ο καιρός δεν τα πήγε καλά μαζί του. Όπως γράφει ο Πιέτρο Γκάμπα στο ημερολόγιό του: «Σκεπτόμαστε να τον κηδέψουμε στις 21, αλλά η συνεχής βροχή μάς εμπόδισε…».4 Για την ιστορία να πούμε ότι το σώμα του Μπάιρον, παρά την επιμονή των Μεσολογγιτών, μεταφέρθηκε στην Αγγλία και θάφτηκε στο Νότιγχαμ.

Χρόνια πολλά, φίλοι μου

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1 David Brewer,Greek War of Independence: The Struggle for Freedom from Ottoman Oppression, 2001. Overlook Books. 

2 Σπυρίδωνος Τρικούπη, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, 1862. Έκδοσις Δευτέρα, Λονδίνο. Τόμος Γ', Κεφ. ΜΗ΄, σ. 115.

3 Μενδέλσωνος Βαρθόλδη, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, 1894. Μετάφραση Ηλία Ι. Οικονομόπουλου. Εκδότης Α. Φέξης, Τόμος Α΄, σ. 504.

4 Abel-Francois Villemain, Βιογραφία του Λόρδου Βύρωνος, 1856. Μετάφραση Σ. Ζορμπά, Τυπογραφείο Μαυρομμάτη, σ. 43.

5 Conte Pietro Gamba, Ο Λόρδος Βύρων στην Ελλάδα, 2007. Μετάφραση Μπάμπη Άννινου, Εκδόσεις Βεργίνα.

  

36 σχόλια:

  1. "If I am a poet, the air of Greece has made me one" (Εάν τυχόν είμαι ποιητής, είναι ο αέρας της Ελλάδας που με έκανε τετοιον), είχε πει ο Byron, έχοντας ήδη ξεσηκώσει ένα πρωτόγνωρο κύμα φιλελληνισμού ανάμεσα σε όλους τους λόγιους (και όχι μόνο) της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποτέ το πόσο μεγάλη έμπνευση άσκησε η ελληνική επανάσταση, αλλά και το πόσο μεγάλο ορόσημο υπήρξε σε μια εποχή μάλιστα (περίοδος Ιερής Συμμαχίας) που μια τέτοιου είδους εθνική επανάσταση ήταν απλά αδιανόητη. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας λοιπόν και τους απανταχού Έλληνες...
    Ως νησιώτης ειδικά δεν γίνεται να μην παραθέσω και αυτούς τους στίχους του Μπάιρον:
    The isles of Greece, the isles of Greece!
    Where burning Sappho loved and sung,
    Where grew the arts of war and peace,
    Where Delos rose, and Phoebus
    sprung!
    Eternal summer gilds them yet,
    But all, except their sun, is set...
    (Τα νησιά της Ελλάδος, ω τα νησιά της Ελλάδος,
    Εκεί που η γεμάτη κάψα και φλόγα Σαπφώ αγάπησε και τραγούδησε,
    Εκεί που άνθησαν οι τέχνες του πολέμου και της ειρήνης,
    Εκεί που η Δήλος αναδύθηκε και το φως από το άρμα του Φοίβου ξεπήδησε,
    Εκεί λοιπόν ακόμα το αιώνιο καλοκαίρι χρυσώνει τα πάντα,
    Όμως όλα τα άλλα- εκτός από τον ήλιο- έχουν πια δύσει).
    Η απόπειρα μετάφρασης δική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχυρή χιονόπτωση αυτή την στιγμή στην Λέσβο,η θερμοκρασία στους 2 βαθμούς κελσίου,ο χειρότερος μας εφιάλτης ...... τουλάχιστον 20 χρόνια είχε να έρθει τέτοιος χιονιάς στο νησί........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά για την διπλή μας ιδιαίτερη εορτή φέτος και στον Βαγγέλη Κ., Σπανό και λοιπούς εορτάζοντες.
    Βασίλη, το πρωί στην ΕΡΤ-2 είχε το Βουλγαρέλι με τον Άγιο Γεώργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις ευχές. Να είστε όλοι καλά και χρόνια πολλά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασύλληπτο το μέγεθος του εγχειρήματος σαν σήμερα πριν απο 200 χρόνια.Καθόλου αυτονόητο.Μια χούφτα "τρελών" ενάντια σε κάθε λογική.Απέναντι σε μιά πανίσχυρη αυτοκρατορία και μια εχθρική Ιερή Συμμαχία.Και τα κατάφεραν.Με βαρύ φόρο αίματος.Είχε προηγηθεί όλος αυτός ο υπέροχος αγώνας και ως επιστέγασμα συνέδραμαν οι μεγάλοι της εποχής στη δημιουργία ενός μικρού ανεξάρτητου κράτους.Η πνευματική Ευρώπη,και όχι μόνο,έβλεπε και αναγνώριζε την κοιτίδα του δικού της πολιτισμού.Η Επανάσταση του 1821 είχε πολύ ευρύτερες διαστάσεις,πέραν της τοπικής.Αιώνια τιμή και ευγνωμοσύνη σε εκείνους τους υπέροχους προγόνους μας.
    ----Για μας σήμερα θα υπενθυμίσω μια ρήση του Νίκου Καζαντζάκη ."Αρετή δεν είναι να είσαι λεύτερος,αλλά να μάχεσαι συνέχεια για λευτεριά".
    -Χρόνια πολλά σε όλους .Χρόνια πολλά στην Ελλάδα!!.------Πέτρος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Να καταθέσω και εγώ κάτι σε σχέση με τον καιρό και την επανάσταση.Η άνοιξη του 1822 ηταν εξαιρετικά ξηρή και το καλοκαίρι θερμό.Έτσι τα νερά του Αργολικού κάμπου δεν μπορούσαν να συντηρήσουν την στρατιά του Δράμαλη και χρεαζόταν έμεσα ανεφοδιασμό για να συνεχίσει για την Τρίπολη.Αυτό επεβαλε την πρόσκαιρη υποχώρηση του στην Κόρινθο.
    Οι οπλαρχηγοί όμως της Πελοποννήσου παλαιοί καπεταναίοι δεν ξέραν και πολλά για διοικητική μέριμνα...αφου οι επιχειρήσεις τους πριν τον αγώνα διαρκούσαν το πολύ 48 ώρες...και φυσικά δεν είχαν ιδέα για την διοικτηκή μέριμνα ενός εκστρατευτικού ΄σωματος.
    Όλοι εκτός από έναν τον Κολοκοτρώνη μόνο αυτός κατάλαβε οτι ο Δράμαλης θα υποχωρούσε και πρότεινε να τον περιμένουν στα Δερβενάκια....ο Κολοκοτρώνης όμως έιχε υπηρετήσει τόσο ως κλεφτης αλλά και στον Βρεταννικό στρατό φθάνοντας μέχρι και τον βαθμό του λοχαγού, έτσι ήξερε και τον άτακτό όσο και τον ολοκληρωτικό πόλεμο και κυρίως τις ανάγκες ενός εκστρατευτικού σώματος σε διοικητική μέριμνα.
    Κανένας από τους οπλαρχηγούς δεν τον άκουσε καθώς αυτο που πρότεινε ήταν τζόγος να αφήσουν δηλαδή αφύλακτη την Τρίπολη και να πιάσουν τα Δερβενάκια.Ούτε όμως και ο κολοκοτρώνης τους ...άκουσε και πήγε μόνος του και τα πιασε.Το αποτέλσμα το έγραψε η ιστορία.
    Εάν τον ακολουθούσαν και οι άλλοι οπλαρχηγοί τοτε θα μιλούσαμε για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στρατιάς στην παγκόσμια ιστορία.
    Το αποτέλεσμα της μάχης δεν ήταν τόσο οι απώλειες για τους Τούρκους αλλά κυρίως οι επιπτώσεις στο ηθικό τους και ο φόβος που απέκτησαν για τους Ελληνες μαχητές.
    Για την ιστορία και τον καιρό την ημέρα του θανάτου του Κολοκοτρώνη την 04-2—1843 οι ιστορικοί γράφουν ότι ψιλοχιόνιζε
    Ακόμα ο κολοκοτρώνης εκτός από κλέφτης ,λοχαγός του βρεταννικού στρατού είχε θητεύσει και κουρσάρος! “θωμάς”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά αγαπητέ " Θωμά".Μιάς και αναφέρεσαι στη μάχη των Δερβενακίων,έχεις ψάξει για τους νεκρούς Ελληνες ,ιδίως την πρώτη ημέρα?Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον......------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι δεν βρήκα τπτ ..το μόνο που αναφέρεται συνήθως...είναι οι νεκροί τούρκοι..περίπου 3000...αν έχεις χρόνο γράψεφ Π.Α..είναι ωραίο να βρίσκουμε...τα κρυφά της ιστορίας!"θωμάς"

      Διαγραφή
  9. «Το ‘21 είναι η ιστορική βάση μας. Υπονόμευση του ‘21 συνιστά κίνδυνο για την εθνική μας ανεξαρτησία, για την εθνική μας αυτονομία και την εθνική μας ακεραιότητα», (Σαράντου Καργάκου, Η Ελληνική Επανάσταση του ’21).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά! Ζήτω το έθνος των Ελλήνων! Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα και χρόνια πολλα σε όλους. Εφτάψυχη αποδεικνύεται φέτος η Αττική με τα περισσότερα χιόνια και πάλι σε έναν φτωχό γενικα χειμώνα. Ασπρισαν τα υπερβορεια προάστια όπως Βιλλια, Αφίδνες, Καπανδρίτι, δροσοπηγη κτλ.. Επίσης χοντρές νιφάδες φάνηκαν και μέσα στην Αθήνα σε Φιλαδέλφεια και Ζωγράφου και αλλού. Μεγάλη εμμονή φέτος ο καιρός σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Εύβοια, η Βοιωτία, η Λήμνος, η Λέσβος και η Θρακη. Εμεις οι καψεροι Ηπειρωτες είχαμε όλα τα συστήματα από τα δυτικά και τρώγαμε νοτιάδες και βροχες με τα χιόνια στα πολύ ψηλά σχετικά υψομετρα. Μεγάλη ατυχία και φέτος δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Διόνυσο ξύπνησαν και το είχε στρώσει το πρωί, αλλά ο ήλιος το έλιωσε μέχρι το μεσημέρι. Στο Φάληρο ξεπέρασε και τους 11 βαθμούς η θερμοκρασία, αλλά δεν είχα υπομονή και πήγα στη θάλασσα με 8 βαθμούς το πρωί, βιώνοντας ψυχρολουσία. Ήταν, όμως ωραίο το κοντράστ με δύο ξύλινες παραδοσιακές ψαρόβαρκες στο βαθύ μπλε του Σαρωνικού με τα υπερσύγχρονα στρατιωτικά ελικόπτερα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

      Δύο διαφορετικά πρόσωπα είχε και ο καιρός και όπως έχει γράψει και ο κ. Ζιακόπουλος ήταν σαν να άλλαξε μέσα στην ίδια μέρα η εποχή, άνοιξη το μεσημέρι και χειμώνας το πρωί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Βαρύς και μεστός ο λόγος του μεγάλου Δάσκαλου Σαράντου Καργάκου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όλους μας!
    Μιας που αναφέρθηκε ο Γιάννης ο Θεσπρωτοός στους νοτιάδες,τελικά χρειάζεται η Ηπειρος το ψύχος για να φέρει χιονι ή οχι.Γιατι γράφτηκε κι αυτο εδώ οτι στον κορμό της χώρας χρειάζεται ψύχος για να χιονίσει, ενω στην Ηπειρο χρειάζονται μόνο οι νοτιάδες,δεν χρειάζεται το ψύχος.Ειναι ένα ωραίο καιρικό ανέκδοτο.
    Ο δάσκαλος κ.Ζιακοπουλος παλιότερα νομίζω αναφέρθηκε τον τρόπο που χιονίζει στα Γιάννενα.
    Τάσος Δ.Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tασο μπορεί Ήπειρος και δυτικη Μακεδονία να απαρτίζουν την βορειοδυτική Ελλάδα και να είμαστε γείτονες αλλά μας χωρίζουν πολλά καιρικά! Ναι όντως το ψύχος χρειαζεται για να Χίονιστει η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά το ψύχος το φέρνουν οι βοριάδες με τους οποίους οι Ηπειρωτες δεν τα πάμε καλά. Άρα τι μας μένει? Οι νοτιάδες! οι οποίοι όμως είναι σχετικά θερμοί και χιονιζουν μόνο την ορεινή, ημιορεινή Ήπειρο. Για αυτό ας προσπαθήσουμε γείτονα να γκρεμίσουμε την Πίνδο μπας και δούμε προκοπή!

      Διαγραφή
  14. Ωραιότατο το επίκαιρο αυτό άρθρο, ο δάσκαλος συνδυάζει μοναδικά καιρό και γεγονότα φαινομενικά άσχετα με τον καιρό. Η συγκεκριμένη αφήγηση μας θυμίζει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ή μας μαθαίνει ακόμα και νέα πραγματα.
    ΥΓ. Ευχαριστώ για τις ευχές για την ονομαστική μου εορτή, χρόνια πολλα σε όλους τους Έλληνες (και φιλέλληνες).
    ΥΓ2 Στα αμιγώς καιρικά, στις 8 είχαμε ένα ελαφρυ πασπαλο, από τη νυχτερινή, αξιολογη - καποιες στιγμές- αλλά με θετική θερμοκρασία χιονόπτωση σε αυτοκίνητα και κεραμίδια στα 360 μέτρα (πλησιον πλατεια Πολιτείας, 3 χλμ από Κηφισία). Φυσικά, στις 9 είχε εξαφανιστεί. Από εκεί και περα, η ημέρα ήταν κρυα, με ήλιο με μια 20λεπτη υποτροπή γύρω στις 11.30 με ασθενή χιονόπτωση με 4 βαθμους παρακαλω!!!
    ΥΓ3 η εικόνα όπου η Καμίλα τυλιξε την κουβέρτα στα ποδια της, όλα τα λεφτά. Η αίσθηση του ελληνικου κρυου κουρασε μέχρι και τη Βρετανίδα... (έστω και Κορνουάλης, δηλαδή την Καλαμάτα του ΗΒ). Βεβαίως, το όνειρο για χιονόπτωση την ώρα της παρελασης ήταν τρελό και απατηλό ( όπως λέει και το τραγούδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Βαγγέλη, αρχικά σου εύχομαι χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή, όπως και σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες. Με 4 βαθμούς χιόνισε στην Πολιτεία και με 6+ στα εξωτικά Πατήσια. Νομίζω αυτά τα "παράδοξα" μόνο Μάρτη. Για ένα 20λεπτο εδώ, λοιπόν, έριξε κάτι ανακατεμένο που περιείχε σίγουρα χιονοχάλαζο και χιόνι, ενώ οι σταγόνες ήταν... μειοψηφία! Μας χαιρετά με αυτόν τον τρόπο αυτός ο ιδιαίτερος χειμώνας που είχε πολλά πρόσωπα. Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτό το τελευταίο κύμα ψύχους θα φύγει χωρίς να αφήσει σοβαρά προβλήματα στις παραγωγές. Ελπίζω και εύχομαι. Μακάρι να μπούμε σιγά σιγά σε αμιγώς ανοιξιάτικες συνθήκες. Το χρειαζόμαστε νομίζω. Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  15. Δεν βρήκες γιατί δεν υπάρχει αγαπητέ "Θωμά" .Αναφέρεται για τους Ελληνες "5-6 τραυματίαι,οίτινες και ιάθησαν".Και πως συνέβη αυτό?.Υπό κανονικές συνθήκες είναι ανέφικτο΄.Το καλοκαίρι του 1822 ο Δράμαλης,ευρισκόμενος στην παιδιάδα του Άργους,αντιμετώπισε οξύ επισιτιστικό πρόβλημα.Ο Κολοκοτρώνης ακολούθησε την τακτική της καμένης γης.Ο Τούρκος πασάς-ναύαρχος που παρέπλεε με τον στόλο,με διάφορα προσχήματα δεν του έστελνε εφόδια (είχε τους δικούς του λόγους...).Τα μόνα που είχαν απομείνει για τούς Τούρκους ήταν άγουρα σταφύλια και πεπόνια.Για μερικές μέρες τρέφονταν με αυτά.Ετσι όμως υπέστησαν βαρύτατες γαστρεντερικές συνέπειες .Ηταν αδύνατον να βαδίσουν εναντίον της Τριπολιτσάς΄.Μόνη λύση η επιστροφή στην Κόρινθο .Στα στενά των Δερβενακίων " οι Τούρκοι κρατάγανε τις κοιλιές τους και οι Έλληνες κόβανε κεφάλια".---------Π.Α.
    Υ.Γ. Τι κοινό έχουν Σαράντος Καργάκος και Δημήτριος Ζιακόπουλος?.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά κ. Ζιακόπουλε, το είδατε το τιμημένο στα Δικαστήρια σήμερα το πρωί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα, αλλά δεν το χάρηκα. Χελιδόνια ήθελα να δω!

      Διαγραφή
    2. Ωραία απάντηση κύριε Ζιακοπουλε, κακά τα ψέματα τα σημάδια της άνοιξης θέλουμε πια να νιώσουμε! 25 Μαρτίου και η μέγιστη εδώ στη Ρόδο ήταν μονοψηφια

      Διαγραφή
    3. Νομίζω από δω και πέρα είναι η σειρά τους...

      Διαγραφή
  17. χιχι πραγματικά άγνωστο Π.Α....ενδιαφέρον έχει και η αδιαφορία του τούρκου ναυάρχου..(είχαν και οι τούρκοι τα δικά τους).Και εμείς βέβαια είχαμε άφθονα..αλλά το μεγαλέιο της ημέρας και το γεγονός ότι είμαι φιλοξενούμενος εδώ..δεν με αφήνει να τα γράψω.Ενδεικτικά αναφέρω την εμμονή εμπόρων ,ιερέων,λογίων και εγώ δεν ξέρω άλλης ιδιότητας να ηγούνται των μαχών...ενώ οι οπλαρχηγοί εμφανιζόταν όταν τα πράγματα γινόταν σκούρα...Χρόνια μας πολλά και πάλι.... 2 βαθμούς το κέντρο της θεσσαλονίκης σήμερα -2 το αναστροφικό αεροδρόμια..η δυτική μακεδονία πάνω κάτω -6 και απόψε παίζει για κανένα ρεκόρ....φλερτάροντας με το -12..."θωμάς"
    υ.γ. ως κοινό να αναφέρω την αγάπη και των δύο για την διδασκαλία και τις 'κακές " του σχέσεις με τα αξιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη Κ.και στον επανεμφανιζομενο Βαγγέλη Σπανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά για την Ελλάδα μας μιας και σήμερα είναι μια ιδιαίτερη για εκείνη όπως και για όλους εμάς.Όπου και να είμαστε πρέπει να ανάβουμε πάντα ένα κεράκι στην μνήμη όχι μόνο των επωνύμων αγωνιστών (άνδρες και γυναίκες),αλλα και για όλους οσους-ες ανωνυμους-ες αφανείς ήρωες του '21 που με περισσή αυταπάρνηση έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδος μας.
    Χρόνια πολλά στον Βαγγέλη.Κ,στον Βαγγέλη Σπανό και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Δάσκαλε σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα απλόχερα μας χαρίζεις.
    4 μπόρες χιονιού είχαμε από εχθές το βράδυ έως σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή μου,με σημαντικότερες την 2η στις 6-6,30 το πρωί όπου το έστρωσε για τα καλα και άσπρισαν όλα και στην 4η το μεσημέρι όπου χιονοχαλαζο άσπρισε ξανά όλη την περιοχή.Το μόνο που φοβάμαι είναι το αυριανό πρωινό,αν ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο τότε όλα καλά.
    Φίλε Γιάννη Θεσπρωτε εννοείται πως δεν παρεξηγώ τίποτα από όσα είπες,συγνώμη που λόγω έλλειψης χρόνου δεν πρόλαβα να απαντήσω,επιφυλάσσομαι όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ουσία φίλε είναι ότι αυτά τα λίγα χιονάκια που έπεσαν στα ανατολικά ακόμη κ πιό ορεινά με το που βγήκε ο ήλιος το μεσημέρι δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα.
      Τέτοια χιόνια τέλη Μάρτη κ τέτοιες ψυχρές εισβολές δε τις θέλουμε,καθώς όταν ήταν να κάνει ο καιρός κοιμόταν.
      Δυστυχώς τον παγετό δεν τον γλιτώνουμε με αυτά που βλέπω.
      Ώρα μία τα μεσάνυχτα κ η θερμοκρασία ακόμη κ στην Στερεά Ελλάδα έχει πέσει στο 0 στον κάμπο του Αγρινίου κ στο - 1 στον κάμπο της Κωπαΐδας οπότε φαντάζομαι τι γίνεται βορειότερα.
      Με το που μπει ο Απρίλης τελειώνουν τα ψέματα κ η άνοιξη θα δείξει βροντερό παρών,αρκεί να πάρουμε κάποια νερά που φαίνονται,αυτό μού αρκεί.
      Τού χρόνου τώρα,ας απολαύσουμε τις ομορφιές της φύσης από εδώ κ πέρα.

      Διαγραφή
    2. Είχαμε τελικά ζωνικη όλο τον Μάρτιο?

      Διαγραφή
    3. Ζωνική σε μεγάλο διάστημα αλλά κ διαλείμματα μεσημβρινής όπως αυτό των τελευταίων ημερών.
      Μάλλον θα ξανά έχουμε άλλο ένα διάλειμμα μεσημβρινής μεταξύ 30 31 κ 01 Απριλίου.
      Η ουσία είναι ότι κ η μεσημβρινή κυκλοφορία που φέτος ήταν με μικρές δόσεις πλην αυτής στα μέσα Φεβρουαρίου δε μπόρεσε να δώσει τίποτα αξιόλογο από πλευράς έντασης ακόμη κ στα ανατολικά.
      Είπαμε τού χρόνου τώρα χειμώνας,απο δω κ πέρα άνοιξη με διαλείμματα ψύχρας κ βροχών(μακάρι).

      Διαγραφή
  20. Τέλη Μαρτίου με ξεροπαγιές! Από τα πιο παγωμένα πρωινά του φετινού χειμώνα! Κοντά στο μηδέν Μέγαρα και κρύσταλλα σε στάσιμα νερά και παχνισμενα χορταρια! Χαρακτηριστικά στερφα ψυχρή εισβολή και ο πιο ξερός Μάρτης μετά το 2001! Ανώφελος όψιμος χειμώνας! Οι προβλέψεις για το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη απογοητευτικές για την προοπτική βροχών! Θα μου πείτε, τι ανησυχώ; Υπάρχει και το τρίμηνο των μουσωνων Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου που είναι με τη νέα κανονικότητα τα όλο και περισσότερες χρονιές οι βροχεροτερες περίοδοι του έτους!
    Οι νέες αυτές κανονικοτητες έχουν ως αποτέλεσμα τις όλο και σπανιότερες καλές σοδειές σε αμπέλια, ελιές και φιστικιές με τις τελευταίες να υποβαθμίζονται διαρκώς! Επίσης, οι συμπατριώτες μου αγρότες όλο και συχνότερα φθάνουν από τη σπορά στο θερισμό και όλο και πιο συχνά δε σπέρνουν καν όταν περιμένουν το Γενάρη για ένα πρωτοβρόχι! Επίσης όλο και πιο συχνά καθίσταται αδύνατη η λίπανση με την έλλειψη Φλεβαριτικων και Μαρτιάτικων βροχών! Η αγροτική οικονομία χρειάζεται όλο και περισσότερη βοήθεια και συπληρωματική άρδευση!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ---Σ.Καργάκος-Δ.Ζιακόπουλος.Αμφότεροι Δάσκαλοι.Με καθολική αναγνώριση απο τους ομοτέχνους τους,και όχι μόνον.

    ---Η Κορινθία λιαν ελλειμματική σε βροχοπτώσεις.Απο εδώ και πέρα οι ελπίδες εκμηδενίζονται (λές οι....μουσώνες??).-------Π.Α.

    Υ.γ. Σχετικά με κάποιους φίλους Ηπειρώτες "καψερούς",θα πω μια παροιμία "Κλαίνε οι χήρες,κλαίνε κι οι παντρεμένες!." Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα χάχα πολύ καλό κ εύστοχο το σχόλιο με την παροιμία.

      Διαγραφή
    2. Θα ήταν τιμητικό γα μένα να είμαι ο Καργάκος της Μετεωρολογίας, αλλά δεν είμαι.
      Σ' ευχαριστώ, πάντως, γιατί πέρα όλων των άλλων, μου δίνεις την αφορμή κάποια στιγμή να σας πω πώς ακριβώς βλέπω εγώ το "δασκαλίκι" μου.

      Διαγραφή