Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Ο κάμπος της Βέροιας, του Γιώργου Τομπουλίδη

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η χώρα μας θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από το συνδυασμό του οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού που βρίσκεται στην περιοχή Α. Ρουμανίας - Δ. Μαύρης Θάλασσας με τις υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου, με συνέπεια τη διατήρηση του ΒΔ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 17 βαθμούς, αλλά οι ελάχιστες θα είναι σχετικά χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ασθενής παγετός. 


Την Πέμπτη (18/3), τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Την Παρασκευή (19/3), παροδικές βροχές προβλέπονται κυρίως στη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. 

Το Σαββατοκύριακο (20-21/3), προβλέπεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση νοτιοανατολικών ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Βροχές θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β. Ελλάδα και ίσως στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

 

35 σχόλια:

  1. ---Άντε τώρα αυτός ο υπέροχος κάμπος να δεχθεί χιόνι και πάγο .Νομίζω ότι δεν το θέλει ούτε ο ....διάβολος!

    ---Το α 15ήμερο εδώ 7mm(3+4).Ας περιμένουμε το β.
    ---Δάσκαλε αυτοί οι ΝΑ της μεταβολής του ΣΚ επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία.Εκείνο το "ίσως" για τα κεντρικά....δεν μου άρεσε.----Π.Α.

    ---Υ.γ. Επ ευκαιρία "ποιά η διαφορά του 'ίσως' ανάμεσα σε έναν διπλωμάτη και μια γυναίκα?".----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Έπρεπε να φτασουμε μέσα Μάρτη για να δούνε τα ημιορεινα της δυτικής Πίνδου καλό χιόνι. Όλα χιονισμένα σήμερα από τα 600μετρα και πάνω. Πολύ όμορφη χειμωνιάτικη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα μέσα φλεβάρη μέχρι που έδτασαν τα χιόνια στα μέρη σου?

      Διαγραφή
    2. Μεχρι τα 300μετρα περίπου στη Μηδεια

      Διαγραφή
  3. Μετά τις 20 του μήνα φαίνονται τα χιόνια να έρχονται στα χαμηλά κεντρική και βόρεια Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως έρχονται το 2022;;

      Διαγραφή
    2. Αυτά πρέπει να τα πει κάποιος σε όσους πετούσαν σε όσους κόμπαζαν στους υπόλοιπους προεξοφλώντας από τον γενάρη κιόλας μάλιστα,πως όλα τα χειμερινού τύπου σκηνικά καιρου αποκλείονταν 100% για φέτος.Βέβαια διαψεύστηκαν τον φλεβάρη που έκατσε κακοκαιρία με χιόνια σχεδόν πανελλαδικά και τώρα θα ξεφτιλιστούν από την πολύ σιγουριά τους,τώρα που φαίνεται στους χάρτες νέα χειμερινή εισβολή ανεξαρτήτως αν θα ξαναχιονίσει μέχρι τα πεδινά/παραθαλασσια.Ας μην ξεχάσω τέλος,να παραλείψω πως κάποιοι με το που τέλειωσε η "ΜΉΔΕΙΑ" έστελναν χαιρετίσματα για καλά καλοκαίρια και άλλες ιστορίες.....
      Αλλα για το τι σόι καλοκαίρια αναφέρεις φλεβάρη μήνα"κύριε/κυρά μου όταν καλά καλά δεν ξέρεις αν θα έχει ψοφόκρυο με βοριάδες 7 μποφόρ 25η μαρτίου?

      Διαγραφή
    3. Λες ότι αντί του Πούτιν μπορεί να έρθει ο Μπουράν;

      Διαγραφή
  4. Μεγάλη συζήτηση τελικά για έναν Μάρτη που απλά θα μας βγεί άστατος και λίγο κρύος....μόνο τα δυτικά αν καρπωθούν κάτι.
    Έτσι επανερχόμενος της λαογραφίας -γλωσσολογίας το colum δεν είναι να μας προβληματίζει αν είναι αλβανικής προέλευσης αυτό είναι δεδομένο, αλλά αν είναι λατινικό κατάλοιπο των ρωμαικών φρουρών της βαλκανικής όπως συμβαίνει και με την βλάχικη γλωσσα.Έτσι δεν είναι περίεργο αν όλα αυτά δεν είναι τπτ από το πως έβλεπε η ρωμαική αυτοκρατορία το τέλος του χειμώνα και το ξορκισμό του κακού.
    για τον πατριώτη κυριο σιμούλη ναι το μπουρανί στον Τύρναβο εννοούσα που έχει ίδια ρίζα με το δικό μας στο Βόιο "μπούρας" κατάλοιπο των τούρκων, δλδ του δυνατού άνδρα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπε και όρος Μπούρινος ή Βούρινος, εξαιρετικής ομορφιάς βουνό.

      Διαγραφή
  5. Καλά είναι,να μην έρθουνε.
    Μόνο ζημιά θα κάνουν στον κάμπο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα αν μου επιτραπεί να σχολιάσω τα απαράδεκτα τρομολαγνικά που πετάγονται σε καιρικές σελίδες.
    Τις τελευταίες μέρες εν όψει των παρατεταμένων ψυχρών συνθηκών σε σχέση με τον μήνα μάρτιο γράφονται το ρεπερτόριο της τσαρλατανιάς.Αρχίζουν και ξεπηδούν η μια μετά την άλλη δηλώσεις του στυλ "ερχεται μάρτιος του 1987".Και ρωτώ λοιπόν εγώ απευθυνόμενους προς όλους τους σχολιαστές και αναγνώστες:είδατε πουθενά παρακαλώ και εμένα από που και ως που προβλέπουν τα καιρικά μοντέλα για έναν νέο μάρτιο του 1987 και δεν το βλέπω ο ίδιος;
    Αν και δεν είχα γεννηθεί τότε οι αναφορές μου από μεγαλύτερους ήταν πως είχε κάθε μέρα για μέρες ολόκληρες παγετούς και χιόνια και θερμοκρασίες όχι απλά έτσι μειον,αλλά με πολύ κάτω από το μηδέν.Ακόμα και να χιονίσει,απο που και ως που ξαναρωτώ φαίνονται σε χάρτες παρατεταμένο κρύο και ταυτόχρονα με τόση σφοδρότητα ψύχος?έλεος!μερικοί ανοίγουν το στόμα τους πετάνε δυο τρεις αλλοπρόσαλλες ασυναρτησίες και σηκώνεις τα χέρια ψηλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιντερνετικές μπουρδολογίες φίλε!
      Εμείς εδώ από τα τέλη Φλεβάρη κιόλας είχαμε αποκλείσει τα περί όσων ακούγονταν για Μάρτη τού 87 γιατί πολύ απλά ποτέ δε φάνηκε στα μοντέλα τέτοια εμμονή η κυκλοφορία ψύχους στην ανατολική Ευρώπη,όπως δε φαίνεται κ τώρα για το επόμενο διάστημα.
      Κάποια ψυχρά διαλείμματα στα δυτικά κ βόρεια κ ίσως μετά τις 22 με 23 σε όλη τη χώρα,χιόνια στα ορεινά κυρίως ΒΔυτικα κ αργότερα ίσως κ τα βόρεια ημιορεινά.
      Έως εκεί κ πολύ καλά είναι για Μάρτη.
      Νερά θέλουμε κυρίως στα ανατολικά κ βόρεια(η υπόλοιπη χώρα έχει πάρει φέτος καλό υετό)κ μάλλον θα έρθουν το επόμενο διάστημα.
      Πεδινά χιόνια δεν θέλουμε!
      Φίλε Πέτρο είδα ότι τα ορεινά της Κορινθίας έβαλαν καλό χιόνι.
      Οι εικόνες από τα Τρίκαλα πού είδα ήταν μαγευτικές.

      Διαγραφή
  7. Παιδιά, κάθε πράγμα στον καιρό του...βροχές θέλουμε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Τριπολη τις ειδαμε τις νυφαδες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο Τρίκορφο Μεσσηνίας έριξε τη νύχτα πολύ χαλάζι απ΄ότι μου είπε άνθρωπος που ζει εκεί.Και έβρεχε μέχρι πριν λίγη ώρα.Όντως όπως είπε και κάποιος άλλος βροχές θέλουμε.Χιόνια στα βουνά διότι καλό το χιόνι αλλά καταστρέφει καλλιέργειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλη μία χειμωνιάτικη καθαρά ημέρα στην Αιτωλοακαρνία με συνολικό ύψος βροχής από χθες έως τώρα κοντά στα 30mm κ ελάχιστη θερμοκρασία 5β. το πρωί με φαινόμενα.
    Όλα άσπρα στο Παναιτωλικό από τα 700μ κ πάνω.
    Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος τύπος καιρού αυτό το διάστημα είναι σαφώς καλύτερος από το κύμα στα μέσα Φλεβάρη,μιλώντας πάντα για τα κεντροδυτικά ηπειρωτικά.
    Έχουμε κ συνέχεια όπως ξανά είπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα,κ σε μας Μυτιλήνη, μέχρι το μεσημέρι είχαμε κατά διαστήματα έντονες βροχές κ στο τελευταίο πέρασμα είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ δυσκοιλιος έγινε ο καιρός ειδικά εδώ στην Αττική έχουμε ξεχάσει τι είναι βροχή η σκόνη και η γύρη κυριαρχούν ευτυχώς υπάρχουν και οι μάσκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην Ευρυτανία το άσπρισε το απόγευμα από τα 650 μ. και πάνω. Τώρα μένει να το ρίξει και στη Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγγνωμη,στην Τρίπολη πού τις είδατε τις νυφάδες σας? Στην εκκλησία,στο δημαρχείο ή στο συμβολαιογραφείο?.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες τις νύφες του Βούλγαρη!
      Ελπίζω ο φίλος να μας συγχωρήσει.

      Διαγραφή
    2. Φίλε από την Τρίπολη, εξέφρασα την ελπίδα να θεωρήσεις καλοπροαίρετο αστείο την παρέμβασή μας, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ζητώ συγνώμη, αν και δεν σου κρύβω ότι αισθάνομαι λίγο περίεργα να απευθύνομαι σε κάποιον χωρίς όνομα. Ας είναι!
      Επί τη ευκαιρία, θέλω να βγει και κάτι θετικό για όλους μας από αυτή την ιστορία. Όταν λέμε χιονονιφάδα ή νιφάδα χιονιού κάνουμε λάθος πλεονασμού. Αντίθετα, οι εκφράσεις π,χ, νιφάδα καλαμποκιού ή νιφάδα βρώμης είναι σωστές. Στα Αγγλικά η λέξη “flake» δεν έχει σχέση με το χιόνι και, αν δεν κάνω λάθος, σημαίνει ένα μικρό, επίπεδο, πολύ λεπτό κομμάτι από κάτι που τυπικά έχει σπάσει ή έχει ξεκολληθεί από ένα μεγαλύτερο κομμάτι. Επομένως, για να αποδώσουμε στη συγκεκριμένη γλώσσα τη νιφάδα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το όρο «snowflake».

      Διαγραφή
  15. Αγαπητέ Φώτη όπως το ειχες προβλέψει στα ορεινα.Στα πεδινά,χωρίς Α,ΝΑ,ή καιΒΑ,προκοπή δεν βλέπουμε.Για να δούμε με την αλλαγή της κυκλοφορίας το ΣΚ ,που λέει σήμερα ο δασκαλος,από Δευτέρα ίσως κάτι γίνει και εδώ,άλλωστε το έχεις πει και σύ.Εκείνος ο Παρνασσός απέναντι,όσο μπόρεσα να δω,χάλια.Φτωχός και μαραμένος!!Δύο ημέρες μας τρέλανε ο μαίστρος(επαχτίτης).Νάσε καλά, με τα χορταστικά νερά στα παιδινά και τα αντιστοιχα χιόνια στα ορεινά. Τέλειος συνδυασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιτέλους διαφαίνονται αξιόλογες βροχές και εδώ στα ανατολικά από Σάββατο και μετά γιατί εχει να βρέξει αξιόλογα πολύ καιρό ο τόπος διψάει και ειδικά οι καλλιέργειες το χρειάζονται αρκεί να μην είναι παρατεταμένες και δημιουργήσουν προβλήματα θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες μέρες και ο δάσκαλος θα έχει τον πρώτο λόγο για να μας ενημερώνει στην ώρα του.χρηστος από την κρύα με πολύ άνεμο Οθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήλιος με δόντια μέσα στο Μάρτη και παγερά πρωινά! Ότι πιο ανούσιο καιρικά, ίσα που καίμε θερμαντικά τις νύχτες! Μετά το χιονιά αγνοείται η βροχή στην Αττική εδώ και πάνω από ένα μήνα με ήδη ελλειματικούς Γενάρη και Φλεβάρη! Οι διαταραχές περνούν και δε φαίνεται ένα νερό στην Αττική! Ο Μάρτης δικαιούται κρύα και παγωνιές μόνο αν χαρίζει χιονιαδες σαν τον υπέροχο χιονιά του 2011, αλλιώς ή να βρέχει ή να έρθει η γλυκιά άνοιξη να αμβλυνθει και η υγειονομική επιβάρυνση! Ο ανώφελος οψιμος χειμώνας, τον οποίο προέβλεψε ο δάσκαλος, ο στέρφος όπως τον είχε αποκαλέσει πάλι στο παρελθόν ο δάσκαλος, δεν έχει νόημα! Οι παροιμίες που εξυμνούν τον όψιμο χειμώνα εξυμνούν στην ουσία τον πλούσιο όψιμο υετό με τον οποίο συνήθως συνδέεται.
    Περνώντας τα χρόνια της γοργης εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής διαπιστώνω ότι πλέον δε βρέχει όπως ξέραμε από μικρά παιδιά όπου την ομαλή καμπύλη βροχόπτωσης του Μεσογειακού μας κλίματος μας τη δίδασκαν στο δημοτικό και την έβλεπα να επαληθευεται κάθε χρόνο, άλλες χρονιές σε μικρότερες άλλες σε μεγαλύτερες ποσότητες άλλες σε μικρότερες!
    Πλέον θα λέμε όλο και πιο συχνά το "σαν έπρεπε δεν έβρεχε κι ο Μάης χαλαζωνει". Τα αθροιστικά ύψη υετου πλέον δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα! Ανομβρες οι υγρές εποχές που υπερκαλυπτονται από τις απανωτές καταιγίδες Μαΐου Ιουνίου που δίνουν 40-50 χιλιοστά στο δίωρο ή καμιά Νοεμβριανη πλημμύρα που πέφτει σε ένα επεισόδιο ο μισός ετήσιος υετος! Και εσχάτως οι Νοεμβριανες πλημμύρες γίνονται και αυγουστιάτικες, γιατί όχι; Όλα χωρούν στην κλιματική αλλαγή! Οι αρνητες της δεν έχουν παρά να παρατηρήσουν τα παραπάνω!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 23/3 προς 24/3 να δουμε αν θα έχουμε χιονια Αττικη και σε τι υψομετρα..το GFS δινει εντονα φαινομενα αλλα ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ECMWF...αναμονη λοιπον!!
    Ιωαννης

    https://www.windy.com/38.210/23.882/meteogram?gfs,rain,2021-03-23-21,37.769,23.420,8,i:pressure
    https://www.windy.com/38.210/23.882/meteogram?rain,2021-03-23-18,37.769,23.420,8,i:pressure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πριν μία βδομάδα έδιναν τα μοντέλα χιόνια για σήμερα 17/3 και αύριο Πέμπτη 18/3 και τελικά έχουμε απλά έναν ψυχρό βορειοδυτικό άνεμο. Ο υετός του τζίφου πάντα εξανεμίζεται, όσο πλησιάζουν οι μέρες. Και ήδη τον μάζεψε στο μεσημβρινό τρέξιμο. Το όψιμο κρύο θα μας ταλαιπωρήσει φαίνεται ως το τέλος του μήνα, όπως γράφει ο κ. Παπαηλίας πιο πάνω.

      Διαγραφή
  19. Στη Θεσσαλονίκη φυσάει 8 μποφόρ εδώ και δύο μερόνυχτα, δεν αντέχουμε άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όπως προειπαν και άλλοι φίλοι μετά το χιόνι στην Αττική αγνοούμε τον υετο σε οποιανδήποτε μορφή και φοβάμαι μην έχουμε από τώρα ανομβρία.Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα.
    Χριστόδουλε γιορταζες εχθές;Αν Ναι χρόνια σου πολλά έστω και καθυστερημένα.
    Σταμάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή