Γιατί τραβιούνται τα νερά από τις ακτές;

Δεν είμαι ο πιο ειδικός να μιλήσω για το θέμα, αλλά επειδή από φίλους του μπλογκ ζητήθηκε η γνώμη μου, σας την παραθέτω επιγραμματικά:

-Η παλιρροιακή συζυγία (ευθυγράμμιση του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης) είναι το βασικό αίτιο.


-Συνέργεια των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που ταπεινώνουν τη στάθμη της θάλασσας είναι αρκετά πιθανό να υπήρξε. Ίσως χρειάζεται να διαπιστωθεί αν παρατηρήθηκε επίδραση των υψηλών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή που αυτές επηρεάζουν. Η περίπτωση της Βενετίας έχει σχέση με αυτό που λέμε.


-Επιφανειακοί άνεμοι κάθετοι προς την ακτογραμμή με φορά από την στεριά προς τη θάλασσα πρέπει να αποκλειστούν.


-Προφανώς, η έκταση του φαινομένου αποκλείει την περίπτωση να θεωρηθεί αυτό ως προσεισμικό γεγονός.



-Διάβασα κάπου ότι ο Δήμαρχος της Βενετίας απέδωσε την πτώση της στάθμη της θάλασσας στην περιοχή του στην κλιματική αλλαγή. Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται απίθανο, δεδομένου ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Από μια άλλη πλευρά, κατά καιρούς σε μεγάλης έκτασης περιοχές κυρίως του Ν. Ημισφαιρίου έχει παρατηρηθεί πτώση της στάθμη τη θάλασσας που δεν δικαιολογείται με το φαινόμενο της παλίρροιας και δείχνει είτε σαν να «χάνονται» μεγάλες ποσότητες του νερού που πέφτει ως υετός στην περιοχή είτε σαν να «εξαφανίζονται» μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού προς άγνωστες υπόγειες δεξαμενές. Από τις εξηγήσεις των ωκεανογράφων για αυτό το φαινόμενο μού φαίνεται λογική η συσχέτισή του με το φαινόμενο Λα Νίνια, στη διάρκεια του οποίου ψύχονται τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού και αλλάζουν τα πρότυπα του υετού σε μεγάλες εκτάσεις.


-Πάντως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, καλό είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας να κάνουν λεπτομερή έρευνα για το τι συμβαίνει στις θάλασσές μας αυτές τις μέρες.


Καλημέρα σε όλους

9 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας Νάταλι θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις 19/2/2021 και μετά, δηλαδή ουσιαστικά από το πέρας της κακοκαιρίας “Μήδεια” και μετά, η χώρα μας, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, βρίσκεται υπό την επίδραση πολύ υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών ξεπέρασε τα 1020 ή και τα 1030mb (milibars). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια της γης (άρα και της θάλασσας). Μία μέση τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης θεωρείται χονδρικά αυτή κοντά στα 1013-1015mb.



    Το διάγραμμα από τον μετεωρολογικό σταθμού του Northmeteo στην περιοχή του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό. Ήδη από τις 10/2/2021 και μετά η αμτοσφαιρική πίεση άρχισε να είναι αυξημένη, όμως μετά το πέρας της κακοκαιρίας “Μήδεια” το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου σκεπάστηκε από ένα εκτεταμένο αντικυκλώνα, δηλαδή ένα πεδίο αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης, το οποίο συνδέεται και με ασθενείς ανέμους και καλοκαιρία.
    Πηγή: NORTHMETEO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Δάσκαλε,κ εδώ στον Κόλπο Γέρας,το ίδιο φαινόμενο. Επιτέλους εχθές ήρθαν κ τα χελιδόνια στο νησί. Άργησαν φέτος αρκετές ημέρες,περισυ είχανε εμφανιστεί κατά τις 22 Φλεβάρη. Προσωπικά ,αισθήματα αισιοδοξίας με κατέκλυσαν,με την ελπίδα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, καιρικές κ όχι μόνο. Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κύρει ζιακόπουλε μην κουράζεστε πολύ ήδη με τον ήλιο και την σελήνη δώσατε την απάντηση....όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τπτ αλλο από απλές σκεψεις των ανθρώπων που προσπαθούν να περιγράψουν κάτι εντυπωσιακό.....πιο ενδιαφέρον θα είχε κατ εμέ η έντονη σεισμική/ηφαιστειακή δραστηριότητα και αν έχει διαπιστωθει ιστορικά αν συνδέεται με μεταβολές του κίματος της γής."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιο ρόλο πρέπει να παίζουν και οι επιφανειακοί άνεμοι κ. Ζιακόπουλε, καθώς αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο σε ακτές του Σαρωνικού, όταν έχει σερί βοριάδες. Τότε τα νερά υποχωρούν 10-15 μέτρα προς τα μέσα και επανέρχονται σιγά, σιγά όταν σταματήσει ο βοριάς που είναι και ξηρός άνεμος συν τοις άλλοις.

    Το φαινόμενο που δεν είναι καθόλου σπάνιο παρατηρείται κυρίως σε ακτές που έχουν βράχια και πλάκες και τα νερά που σχηματίζουν λιμνούλες ανάμεσα τους κυριολεκτικά εξατμίζονται, αν ο βοριάς επιμείνει για μέρες, όπως έγινε το τελευταίο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άνεμοι που πνέουν από τη στεριά προς τη θάλασσα, ανεξάρτητα από τη διεύθυνσή τους (βόρεια, νότια, ανατολική, δυτική), ωθούν τα νερά προς τα βαθιά και ενισχύουν το φαινόμενο της άμπωτης. Λέτε ότι ένας άνεμος, εν προκειμένω ο βόρειος, ενίσχυσε την άμπωτη σε όλες τις περιοχές της χώρας που αυτή παρατηρήθηκε; Την ίδια ερώτηση έχω να κάνω και για τους νοτιάδες που κάποιοι επικαλέστηκαν.

      Διαγραφή
    2. Στα ανατολικά παράλια της Αττικής ( Λούτσα), όπου υπάρχει ένα μικρό οικογενειακο εξοχικό, θυμάμαι απο μικρός πως όποτε βρισκόμασταν στην παραλία κατά το Μάρτιο με Απρίλιο, μετά από χειμώνες στους οποίους οι νοτιαδες είχαν το πάνω χέρι, πάντα βλέπαμε τη θάλασσα τραβηγμένη και να ξεπροβάλλει φαρδιά φαρδιά η αμμουδιά, η οποία τα καλοκαίρια με τους βοριάδες- μελτέμια στένεβε πολύ. Ο νοτιάς (και ειδικά ο νοτιοδυτικός) στη συγκεκριμένη περιοχή φυσάει από την ξηρά στη θάλασσα.
      Πάντως τη συγκεκριμένη περίοδο το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε περιοχές που φυσάει ο βοριάς από την ξηρά (π.χ Σαρωνικός, δυτικές παραλίες νησιων Κυκλάδων, παράλια Θράκης) και ήταν φυσικά ακόμα πιο έντονο κατά την πρόσφατη Πανσέληνο. Εδώ στη Ρόδο παρατηρήθηκε κάπως στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού

      Διαγραφή
    3. να προσθέσω ότι τόσο η παλίροια όσο και η άμπωτη αποτελούν σημαντικά επιχειρησιακά μεγέθη για το πολεμικό ναυτικό αλλά και την εμπορική ναυτιλία μάλιστα η υδρογραφική υπηρεσία τα καταχωρεί καθημερινά με ειδικούς σταθμούς.

      ενδιαφέρον θα έιχε και η εξέταση/σύνδεση των φαινομένων αυτών με γεωλογικές μεταβολές."θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Με βάση την γνωστή αρχή της υδροστατικής πρέπει δυο συγκοινωνούντα δοχεία νερού που έχουν το ίδιο ύψος να δέχονται την ίδια πίεση και αντιστρόφως. Αν θεωρήσουμε δυο τέτοιες στήλες νερού, ίσου εμβαδού, που η μια κάτω από βαρομετρικό υψηλό δέχεται πίεση πχ 1030 mb ενώ μια άλλη κάτω από χαμηλό δέχεται 1000 mb τότε η διαφορά αντισταθμίζεται από νερό ίσου βάρους. Όπως είναι γνωστό 1 mb = 100 Pa = 100 N/m2. Κατά συνέπεια μια διαφορά 30 mb αντισταθμίζεται από νερό βάρους 3000 Ν ή αλλιώς περίπου 300 Kg. Για επιφάνειες 1 m2 αυτό σημαίνει υψομετρική διαφορά 30 cm που δικαιολογεί, ειδικά σε ρηχές θάλασσες, το φαινόμενο της άμπωτης το οποίο θα εντείνεται όταν θα συμπίπτει με τον εξάωρο περιοδικό κύκλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή