Καλημέρα!

Ο Όλυμπος από τα Πιέρια. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης
 

Βίγλα τ’ ουρανού και των αιώνων

-λάμποντα Όλυμπε,

απ’ το αθεώρητο ύψος σου… Γερόλυμπε,

-απέθαντο βουνό θεών και θρύλων

που τα πετρώματά σου πυργώνουν

τη συνέχεια της Ελλάδας

στους αιώνες (Ερανιώτης Κώστας)



16 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δάσκαλε! Να 'σαι καλά που μας σκέφτεσαι!
    Να ξέρεις, πως καθημερινά περιμένουμε τα νεότερα, απ' την "ματιά" σου για την εξέλιξη του καιρού, και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε να είστε καλά!! Ευχαριστούμε! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας. Αχ, κ. καθηγητά, το ηπειρώτικο μοιρολόι της ξενιτιάς στην ΕΡΤ-2, με συγκίνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκλονιστικό είναι και το "Σήκω Μαργιόλα από τη γη".
      Καλό απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα σας Δάσκαλε με τα ωραία σσας και σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέποντας τις ψυχρές αέριες μάζες στην βόρεια ευρώπη που θα την κατακλύσουν τις επόμενες μέρες διαπιστώνεις πως ο καιρός έχει όλα τα προαπαιτούμενα για να κάνει έναν καινούριο απρίλιο του 2003.Ολα είναι στο παιχνίδι.Στις επάλξεις λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας στρατηγός φώναξε: "Εμπρός, παιδιά!" και στρεφόμενος προς το γιο του είπε: "Εσύ Μανώλη, πίσω!"

      Διαγραφή
    2. Τα καιρικά μοντέλα κ.Ζιακόπουλε δείχνουν πράγματα και θαύματα.Αν μπείτε στο μετεοσιελ και κοιτάξετε τα βαθιά μπλε που κατακλύζουν σχεδόν ολόκληρη την δυτικη,κεντρική+βόρεια ευρώπη θα εκπλαγείτε.Η δυναμική της ψυχρής εισβολής,έχοντας υπόψιν τον μήνα απρίλιο την καθιστά κολλοσιαίας διαστάσεων.Αν υποθετικά αλλάξουν τα δεδομένα και αυτή η πολική επίθεση μετατοπιστεί στον κατακόρυφο άξονα της ανατολικής ευρώπης θα έρθει καρφί ακόμα και πάνω από τον ελλαδικό χώρο.Αν συνδυαστεί με κυκλογέννεση στο αιγαίο και στο ιόνιο τότε θα επέλθει απριλιάτικο θάψιμο από χιόνια μέχρι και τα παραθαλάσσια.
      Δεν είναι ούτε ονειροπαρμένες φιλοδοξίες και πόθοι,ούτε φαντασιώσεις,ούτε όνειρα χειμερινής....νυκτός.Απλά μόνο,υποθέσεις που εμπίπτουν στην σφαίρα του εφικτού αναλύοντας,ερμηνεύοντας και πραγματεύοντας,με ορόσημο παρατήρησης την τρομερότατη δυναμική που χαρακτήρισα την ψυχρή εισβολή προηγουμένως.

      Διαγραφή
    3. Σοφός ο Δάσκαλος μας........ Καλό βράδυ από Μυτιλήνη!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε φίλε, τα μόνα ανοιξιάτικα χιόνια που πάω είναι εκείνα που ένα πρωί στα τέλη Μαΐου του 1937 έπεσαν στα δάση γύρω από τη Σεγκόβια της Ισπανίας και σκέπασαν τον υπνόσακο του Ρόμπερτ Τζόρνταν και της Μαρίας, της πανέμορφης και βασανισμένης νεαρής αντάρτισσας του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (ERNEST HEMINGWAY, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ).

      Διαγραφή
    5. Βρε φίλοι ανώνυμοι διαβάζω αυτά πού γράφετε κ λόγω τού ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος να απαντήσω λόγω της εκτενέστερης απάντησης πού έδωσα στον Γιάννη στο προηγούμενο άρθρο,δε μπορώ να εξηγώ.
      Τι σχέση έχει ο ψυχρός καιρός της κεντροβορειοδυτκής Ευρώπης μετά της 3 τού μήνα με εμάς?
      Εκεί μπορεί να κάνει κ θα κάνει τέτοιες καταστάσεις ο καιρός μέχρι κ τέλος Ιουνίου.
      Στην ανατολική μεσόγειο αρχίζει κ κερδίζει έδαφος συνεχώς από δω κ πέρα ο υποτροπικός αεροχείμαρρος με νότιους ανέμους πολλή σκόνη κ κάποιες Σαχαριανές υφέσεις με λασποβροχές την περίοδο της άνοιξης.
      Αντε μέσα μέσα να μας επηρεάζουν κ κάποιες δροσερές μάζες από τα ΒΔυτικα κ κυρίως στα πιό βόρεια τμήματα της χώρας.
      Ο Απρίλης τουλάχιστον στο 1ο 10ημερο τού πλην κάποιων βροχών κυρίως γύρω από την Πίνδο κ δυτικότερα με τη μορφή αστάθειας θα περάσει με πολλή ζέστη για την εποχή(κυρίως ανατολικά κ νότια)κ ανομβρία.
      Ήθελα να ήξερα με ποιά κριτήρια δίνετε ψυχρές εισβολές για το επόμενο διάστημα την ίδια στιγμή πού η περιοχή μας θα δέχεται το αντίθετο.
      Τέλος πάντων δε μπορώ να γράφω συνέχεια τα ίδια αλλά αν μπορείτε μη γράφετε ανακρίβειες για ψυχρό Απρίλη κ τέτοια.
      Μετά τις 11 τού μήνα θα δούμε τι θα γίνει κ αν.

      Διαγραφή
    6. Φώτη όλα είναι στο παιχνίδι ακόμα και για 20ποντο απρίλιο μήνα,όταν στο μετεοσιελ κυριαρχούν σενάρια που φέρνουν τα -6 με -7 στα 850hpa ακόμα και μέσα στην μεσόγειο.Μπορεί για τις καιρικές προβλέψεις να θεωρούνται μακρυνά για 8-10 μέρες μπροστά αλλά σαν θεωρία δεν απορίπτεται πως υπάρχουν πιθανότητες αν ευνοήσουν οι συνθήκες καταλλήλως να κάτσει αυτός ο ψυχρός "μπόγος"πάνω από την Ελλάδα.Σε αυτό βοηθάει και το ότι από το παρελθόν έχουμε παραδείγματα αντίστοιχα με πιο πρόσφατο στα τέλη απριλίου του 2017 που τα -6 στα 850hpa έφτασαν μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας με τα -4 με -5 να εξαπλώνονται σε μεγάλο κομμάτι της χώρας παρότι που δεν ήρθε καρφί με δύναμη με αποτέλεσμα να εξασθενήσει αρκετά το κρύο.Τα καιρικά μοντέλα ανανεώνουν συνεχώς τις προβλέψεις με την αβεβαιώτητα και την έλλειψη αξιοπιστίας να κυριαρχεί,όμως όταν επιμένουν σε κάθε τρέξιμο να δείχνουν να κατακλύζεται η ευρώπη από κυριολεκτικά χειμωνιάτικο κρυο θα πρέπει να το έχουμε στα υπόψιν μας στο πίσω μέρος του μυαλού......

      Διαγραφή
  6. Αν και πολύ μικρός, το 1985 θυμάμαι πολύ κρύα και βροχερή τη Σαρακοστή και ήρθε πρώτο δεκαήμερο Απρίλη η πολύ ζεστή Μ. Εβδομάδα με τα ρεκόρ, κοντά 37 βαθμοί στην Πελοπόννησο ενώ 33 βαθμοί περίπου είναι το ρεκόρ Απριλίου για την ΕΜΥ στα Μέγαρα στις 7/4/85 και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είχε και πάλι απότομο κρύο!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε το σύνδρομο της Παλμύρας φαίνεται ότι παραμένει ενεργό και ισχυρό σε κάποιους ,είτε ομολογείται είτε διαλανθάνει ανομολόγητο. "Θου Κύριε φυλακήν.........!".--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλές πηγές αναφέρονται σε ασυνήθιστα ζεστό Απρίλιο και πολύ φοβάμαι, άνομβρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλυνηχτα κύριε Ζιακόπουλε ως ..καθυστερημένος....εγώ πάντως βρίσκω...εκείνη την καιρική ηρεμία..για να σας βάλω τον προβληματισμό...για ορισμένα θέματα..και αν βρείτε χρόνο...μας εξηγέιτε..αν είναι συμπτώσεις η οι εξαιρέσεις που γίνονται κανόνας.Παράδειγμα..κάθε χρόνο..βλέπουμε ένα φθινόπωρο με εμμονές..και στην συνέχεια ένα ισλανδικό χαμηλό ..ισχυρό..ενώ έναν σιβηρικό που μισεί την Ευρώπη.Όσο για τα μελλούμενα ο Απρίλης φαίνεται να έχει αντιθέσεις...αλλά έτσι και αλλιώς είναι εποχή αναδιάταξης..το μόνο ενδιαφέρον είναι οι βροχές του."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή